Akkor volt nagy jelentősége a spric pumpának ,mikor a kezdetekbe ,nem volt még gőzborotva! Valami oldószerrel bespricceltük a motort vagy ahol nagyon el volt szennyeződve a traki,beáztattuk és hideg vízzel, slaggal verettük! Ez még a 60-as évek végén ,hetvenes évek elején volt! Amikor már megvette a kolhoz a gőzborotvát ,már Hawai volt!!!
Igen jól írod! A felső a bizt. szelep,a max nyomás állítására. Az alsó fedél fölött találod az áteresztő szelepet,(üresjárati szelepnek is mondják)! Amennyiben nem jött ki a következő vezető hüvely,akkor a kis fedélből kivett egyik csavart tekerd be, a vezető ferdén kiképzett menetes furatába és húzd ki. Vigyázz, mert akkor már a rugó és a szelep is kiesik. Ha be van feszülve és nem csúszik ki ,dugd bele a kisujjadat és próbáld meg kihúzni! Arra nem akarlak biztatni amit mi a Tsz-be csináltunk. Levett fedéllel ráindítottunk,és a szivattyú keltette nyomás "kivágta"! Ennek az lett a vége,hogy minden tiszta hidr. olaj lett. :-))))
Igen, a fölső a nyomásszabályzó. Az alsó az áteresztő/kúpos szelep, van amelyikből kiesik, de inkább ki kell húzni. Kicsit ferdén bele kell hajtani egy M10-es csavart, azzal lehet kivenni.
Az olaj amit belinkeltél az jó, de nem tudom, hogy a gázolaj szivattyú hogyan tudja szállítani azt a sűrű hajtóműolajat
A régebbi MTZ-k tartozéka volt egy kézi olajpumpa, azzal lehetett kiszívni az olajat, de amit a kolléga belinkelt az is tökéletes.
Az elsőhajtás olajfeltöltéséhez én egy műanyag tölcsért megtoldottam vékony csővel, azzal a difihez is be lehet tölteni az olajat, a támasztékba meg a pumpával nyomom.
Zsírzó meg csak a kormánytengely kardáncsuklóin és az emelőtengely perselyénél van (legalábbis az enyémen), az elsőhajtás kardánkeresztjein nincs még a helye sem.
Ma szerelgettem egy kicsit. Arra jutottam, hogy a hidraulika olaj kifúj a nívó pálcánál. A szuszogó teljesen el volt tömődve, és még hidraulika szűrő sincs benne. Kérdés, hogy a szuszogó alatt található két kereszt alakú lemezkének hogyan kellene állnia?
Szintén kérdés az első hajtásnál:
Az első difinél megvan a leeresztő csavar. Betölteni pedig a felett lévő csavarnál kell? Elég hülye helyen van.
Szintén első hajtás: Az agyaknál lent megvan a leeresztő csavar, meg kicsit feljebb a feltöltő is. Viszont még feljebb a szöghajtásnál csak feltöltő csavart találtam. Onnan hogy lehet leereszteni az olajat?
Be, de kicsit lakatolni kell, mert az 50-es első bölcsőjében nincs hely a gumibakoknak, és ha csak egy darab gumit raksz alá, vagy azt se, és az eredeti csavart lehúzod, akkor pár év alatt szétrázhatja a hűtőt (különösen az utángyártottat), nekem kb. 1 évig bírta, utána elengedett a forrasztás.
Én úgy oldottam meg, hogy az új hűtő aljáról levágtam a két csavart, a helyére a tartó lemezbe fúrtam két lyukat és belecsavaroztam két IFA hűtő tartó bakot.
Azokat alul már csak rá kell rögzíteni a bölcsőre, ami azért macerás, mert a gumibak csavarja nem lóg ki az öntvény alján. Én csináltam egy hosszú, peremes anyát, ami benyúlik az öntvénybe, a pereme meg felfekszik. Ez eddig jónak tűnik, de más megoldás is működhet.
A többit én is úgy csináltam, ahogy Nagytojás írta, annyi különbséggel, hogy én felülre is raktam gumibakot, de az nem biztos, hogy kell.
Még annyi, hogy ha van rajta légterelő lemez, azt is módosítani kell, mert a hűtő így kicsit magasabban lesz, mint a normális.