Keresés

Részletes keresés

nagykunsági Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25428

Adott egy Ariston Genus Premium Evo System 24 kombi gázkazán. 

Beállítom a fűtést 35 fokra, leokézom, a kijelzőn meg 40 fok van. Ha elindul a fűtés, akkor 35 fokot tart, de ha nem megy a kazán a kijelzőn 40 fok van. 

Hogy kell azt beállítani, hogy az legyen a kijelzőn ami valós? Vagy ez a 40 fok már beleégett és

megváltoztathatatlan?

Szervíz menüben beállítottam 1 fűtőkört. Mégis ha állítom a fűtési hőmérsékletet 3 fűtőkör jön elő. Hogy lehet eltüntetni azt a kettőt ami nem kell nekem?

Szervizes paraméterek, statisztika. 

Fűtési üzemidő. 

hx10

Akkor ha azt írja ki 7 akkor az 70 óra?

Gyújtási ciklusok száma nx10

Ha azt írja ki 314 akkor 3140-szer gyújtott? Nem sok az egy kicsit?

Padlófűtésem van, zónaszelepek meg minden kütyü nélkül, akkor is érdemes modulációra állítani a keringtetőt? Ha igen akkor mire fog modulálni? Visszatérő vízhőmérsékletre?

Broo Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25427

Azt mondod felesleges a kül. hő. érzékelő? A jelleggörbét én tudom szerkeszteni? Hogy?

Előzmény: joevagyok68 (25426)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25426

de a kazán lángja ki be kapcsolt

NEM véletlenül írtam ami írtam !

Ki kéne próbálni, hogy mi az a LEGALACsONYABB előremenő, mikor még NEM kapcsolgat a kazán/gázégő !!

És annál lejjebb nem menni !!

Mert akkor meg az lesz a baj.....

Megnézni manuálisan , hogy mekkora a legalacsonyabb...majd az lenne beállítva +15 fokhoz, majd keresni egy "lapos" görbét, hogy monjuk 2 fokonként (hülés) emeljen az előremenőn 0,5 vagy 1 fokot....

Ha már van külhőfokérzékelő....

Mondjuk nem értem minek....de ez már lefutott menet...legyen az én bajom.. ;-)

Előzmény: Broo (25419)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25425

CAAK radiátorra(l) ????

Előzmény: Rihi11 (25421)
Csapszi Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25424

Nekem szépen moduláltatja 15fokos külső hőmérsékletnél is!

És nem egy hónap tapasztalat után mondom.

Előzmény: Törölt nick (25422)
Wattocsak Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25423

A külső érzékelő ilyenkor kikapcsolja a kazánt. Tehát most is van értelme.

Előzmény: Törölt nick (25422)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25422

Még nincs sok értelme a külső érzékelőnek, főleg radiátornál. Olyan gyorsan emelkedik a kinti hőmérséklet, hogy ezt nem tudja modulálással követni.

Visszaolvasva; sok probléma volt ebből másnak is.

Szerintem -nagyjából- tartósan 5 fok alatt lesz majd értelme.

Rihi11 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25421

Ott valami nem ok.

Nekem 28 fokkal is képes órákon át fűteni.

bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25420

Alapjában véve a radiátorméretek rendben vannak. A kondis kazánok felületfűtéshez ideálisak, vagy esetleg nagy radiátorokhoz.

Jó lesz ez így, átmeneti időszakban teljesen jól fog működni, keményebb hidegben talán kevéssé, bár a visszatérő is hidegebb olyankor. :)

Broo Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25419

Nah újra itt vagyok, kicsit dolgozni is kell :D

Kicsit elrugaszkodtunk a kezdeti kérdésemtől, de mindegy :)

Most ugye azt tettem mielőtt elmentem itthonról, lentebb vettem a beállítást a kazánon, így a kinti 10 foknál adott 41 fokos előremenőt, de ugye tovább melegedett most az idő 15 fok lett kint. Így már csak 36 fokon akart dolgozni de ezen meg nem tudott úgy néz ki, mert a termosztát igaz kérte a fűtést de a kazán lángja ki be kapcsolt. Szóval ez így már nem olyan jó. Kicsit fentebb állítom megnézem mit csinál úgy. A kondenzációs előtt egy vegyes kazánnal fűtöttem átlag olyan 60 fokkal, a radiátor méretek szerintem teljesen rendben vannak. 

Előzmény: spee981 (25411)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 1 25418

Ez volt a cél a soros/párhuzamos kapcsolással és még egy, hogy a mindig hűvösebb földszintet így egy második termosztáttal föl tudom fűteni szépen.

Előzmény: klacus798987 (25417)
klacus798987 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25417

"tehát 11-12 fokkal hidegebb a visszatérő", ez a fontos a jó hatásfokhoz a kazán oldalán, persze, hogy ez milyen fűtést is jelent az adott házban az egy másik igencsak fontos kérdés. A házasságra hasonlít  csak az együttéléssel lehet megtanulni... 

Előzmény: bodicsaba (25415)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25416

Vagy hogy lehetne elérni hogy több hőt adjon le??

Előzmény: klacus798987 (25391)

Több radiátor több hőleadás  + teljes nyitás !

De alapjában véve elégedett vagy a 24 kW -os kazánoddal és a fűtésirendszereddel.

Ez a lényeg ! 

60 nm  és 24 kW.  Ez a kettő elsőre nem passzol, de  lehet hogy az a kazán nincs is  24 -re beállítva, hanem valamilyen alacsonyabb teljesítményre

"de mikor a kazán beáll pl 55 fokos előremenőre akkor a visszatérő kb olyan 45-50"

ezzel mi a probléma ?

Beállt a kazán egy ismeretlen teljesítményen az ismeretlen számú  radiátorok  55 fokon történő hőleadására. Ez az állapot addig áll fenn, amig a szobatermosztát parancsot nem ad a leállásra.

Azt viszont  nem tudjuk, hogy vajon  mennyi az éves földgázfelhasználásod  .... csak fűtésre.

Lehet ez jó ház, sőt akár jó fűtési rendszer is. Többet kellene tudni  a rendszerről.

De vissza  az elején beidézett kérdésedre :ű

több hőt  úgy tud leadni egy rendszer   .

ha növeled a  fűtővíz hőmérsékletét,

növeled a radiátorok felületét,  és még azzal is 

ha növeled  az üzemidőt. Elnézést  ez itt pont nem igaz mert a kondisok arra törekszenek , hogy   a nap 25 órájából24 órát menjen a kazán.

De hát nem rendelkezik mindenki kondis kazánnal, mégis fűtenek !

Előzmény: Broo (25395)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25415

Én is úgy gondolom, hogy sántít valami. Most öntanulás kikapcsolva, modulálás bekapcsolva, külső hőmérővel. Ha ez már jól követhetően működik, megpróbálom az öntanulást aktiválni.

Jelenleg elég jól megy a kondenzálás, 1m3 gázból 1.3l víz amit ki tudok hozni. Ekkor a két kör sorba van kapcsolva, tehát 11-12 fokkal hidegebb a visszatérő.

Előzmény: Törölt nick (25414)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25414

Amico-n érdemes a modulációt kikapcsolni és az öntanulást. Ezek nem a mi klímánkhoz való rendszerek, Olaszországra vannak tervezve

Ott magasabb az átlaghőmérséklet, tehát még fontosabb a modulálás.

Ezek szerint az ariston is ilyen lenne?Nem hinném, ez a magyarázat nagyon hadilábon áll. A márkaszervíz szava sem lehet mindig szentírás.

Szerintem inkább csak hosszadalmas beállítani, kell legalább egy szezon, hogy megismerjük a működését.

Nekem most sikerült valami egyensúly, de még nem az igazi.

Előzmény: bodicsaba (25409)
klacus798987 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25413

Zárhatsz  a radiátorokon, meg a kazán visszatérőn. Érdemes a maximum teljesítményt is visszavenni, ahogy írták lent. Ezek metszete ad egy komfortot, erre a hőveszteségre. Januárban más kell majd. Sokat segíthetsz magadon, ha nem variálsz a fel, meg lefűtéssel, amíg az alaphelyzet nincs meg. Érdemes táblázatba gyűjtened az adatokat, a könnyebb megérthetőség miatt, és után menni fog. Elvileg az okőskütyüvel talán könnyebb, de ott is eltelik pár nap mire egy beállítás igaziból jól beáll. Én elkövettem azt a hibát, hogy egy beállítástól pár órán múlva vártam a csodát.

Előzmény: Broo (25408)
pupákdézi Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25412

Van elég radiátor felületed? Úgy írtad "mostmár kondenzációs fűti". Előtte mi fűtötte a radiátorokat?

Előzmény: Broo (25395)
spee981 Creative Commons License 2017.11.02 0 3 25411

A külső hőmérséklet érzékelővel nem lehet ilyen ugrabugrálást normálisan csinálni. Az arra való hogy akár termosztát nélkül is egy közel állandó hőmérsékletet próbálj tartani - kevés sikerrel. Ugyanis ha szellőztetsz, nem fog előremenőt növelni, ha engeged visszahűlni, akkor se fogelőremenőt növelni, csak a külső hőmérséklet alapján állítja. Egy nagyon okos időjáráskövető szabályozás a ház időállandóját is figyelembe tudja venni, azaz aszerint fűt hogy hány fok volt pár órája odakint. De mindez még mindig kevés szerintem hogy olyan állandó hőfokot tarts mint egy akármilyen termosztáttal. Amit meg lehet tenni: termosztát, plusz a szükségesnél magasabb meredekségű görbe. Így melegebb vízzel fűt mint ami a hőntartáshoz kell, azaz tudsz játszani a hűtéssel-felfűtéssel, de a gyakorlatban ez is kevés lesz. 

Nálam gyári vezérlővel megy egy Baxi, és meglepne ha az Amico sokkal többet tudna, kb egy árban vannak. Az elve a moduláló szabályozásnak annyi, hogy a vezérlő a kinti hőfokot nézi, és a szobahőfok eltérését a kért hőfoktól. Ha nagy az eltérés bent, felnyomatja a kazánnal az előremenőt. Ahogy csökken a különbség, visszavesz az előremenőből. Ahogy nézem valamilyen PID szabályozás, másképp nem is működne ez rendesen. De a kazán az ami a modulációt csinálja, próbálja követni a vezérlő előremenőre előírt alapjelét, és közben visszavesz a lángból mikor csökkenteni kell az előremenőt, vagy gázt ad ha növelni kell. A kazán a korlátait átlépni nem fogja tudni, ha a vezérlő túl alacsony hőfokkal akarna temperálni, a kazán megteszi amit tud, csökkenti az előremenőt ameddig bírja, és éget néha felfelé elmászó előremenővel is, de nem fogja végtelenségig csinálni. Idővel átmegy szakaszos üzembe a gyári vezérlővel is. Ezért átmeneti időben vagy túlfűtesz, vagy a túl kicsi hőigény miatt már muszáj szakaszos üzemben mennie a kazánnak.

Előzmény: Broo (25403)
nagykunsági Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25410

Gyere el, mutatok egy párat. 

Vannak még jó szakemberek, csak meg kell keresni őket. 

Előzmény: bodicsaba (25398)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25409

Nekem van Amico. Egyenlőre nem ajánlom, a néhány napos tapasztalat alapján. :(

Előzmény: Broo (25408)
Broo Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25408

Azt hiszem értem, kisebbre veszem a hőingadozást, állítottam a fokozaton most kinti 10 fok mellett, 41 fokos előremenőt ad a kazán, kipróbálom így a rendszert. Ehhez még jönni fog a szigetelés. Én sem nagyon szeretném a 40 ezres kütyüt megvenni.

Érdekes, hogy az infopanelbe nem került be a visszatérő hőmérséklet opció....

Előzmény: joevagyok68 (25401)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25407

Úgy gondolom nem szabad ekkora ingadozást beállítani. 1-2 fok maximum.

Előzmény: Broo (25400)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25406

Bocsánat, a lakás, amit most fűtöttem kb. 90nm. (38-as Poro + 8cm grafit; 2.8-as üveges, Panorama 2000, tetőszigetelés ferde részeken semmi, vízszintesen 40cm kőzetgyapot)

Előzmény: bodicsaba (25405)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25405

Én egy 12kW-os kazánt raktam be. Most 50%-ra vissza van korlátozva, így kb. 1.9kW és 7kW között tud modulálni. Így is felfűt 3.5 fokot kb. 2.5-3 óra alatt, pedig vissza volt fogva az előremenő 50 fokra, de ez már nem teljesítmény, inkább radiátor függő, hogy elég-e.

Előzmény: Broo (25403)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25404

Hát. A referencia is nehéz. Nálam elkezdték fúgázni a lapok között például. Ha két lap között rés volt, akkor feltölteni ragasztóval. Szerencsére időben észrevettem, visszabontattam és legrosszabb esetben is kötés után PUR habbal tölthették föl. Namost ha erre valaki nem figyel, max a színezés minőségét láthatod, amikor már kész. Ja! Meg esetleg, hogy tiszta maradt körben a járda...

Az ablakos nem akarta falsíkra kirakni az ablakokat, mondván úgy nem tartja meg a fal. :D

Stb, stb.

Előzmény: lala1961 (25377)
Broo Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25403

Mivel a kazán 3-22 kW- ig(azt hiszem) tud dolgozni úgy voltunk vele, hogy ami ide kell az a kettő között van. :) Ha non-stop 1 hőfokot szeretnék tartani a házban akkor nem lenne gond, mert kitapasztalom mennyi az annyi és pl 40 fokkal megy a rendszer. De ugye nem így van mert pl éjjelre és napközben is le van véve a hőfok, és ha ugyan az a pl 40 fokos vizet kezdi keringetni nekem mikor 18-ról 22-re akar felfűteni nah az nem kevés idő lenne tehát a felfűtéshez kellene 50-60 fokos víz, de mikor az megtörtént nyilván elég lenne a pl folyamatos 40 fok is. Nem tudom mennyire érthető ez. :)

Előzmény: bodicsaba (25399)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25402

"meg talán a komfortérzet miatt hogy mindig meleg lenne akkor a radiátor. "

Amúgy meg, HA ennyire fontos a komfort, akkor NEM kell hagyni lehülni a házat 18 fokra.. > hőszigetelés  ..> majd folyamatos temperálás..

Előzmény: Broo (25400)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25401

Azért azt jó lenne kipróbálni - MIELŐTT veszel egy okos kütyüt - , hogy kiiktatva a külső hőfok érzékelőt, majd manuálisan lefelé véve az előremenő hőfokát, HÁNY fokos előremenő az amikor MÁR elkezd kapcsolgatni a kazán..(mármint egy termosztát BE&KI között !!)

HOgy kiderüljön, meddig veheted vissza az előremenőt "büntetlenül"..

Előzmény: Broo (25389)
Broo Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25400

Az a baj hogy, ugye napközben nincs fűtve, azt hiszem 18 fok van 8-16 ig beállítva. Jelenleg ki sem hűl 18 fokra a ház napközben azt hiszem, de ez lényegtelen. De ha pl 18 fokról nekem 40 fokos vízzel kezd fűteni akkor kb lehet 3-4 óra(lehet keveset is mondtam) is mire 22 fokra befűti a házat, az meg kicsit sok nekem. De mikor már 1x felfűtött akkor ugye 21.8-nál kapcsolt újra a termosztát ott már lehet elég lenne a 40 fok is.

Előzmény: Rihi11 (25397)
bodicsaba Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25399

24kW-os kazán 60m2-re akkor is elég, ha nem csukod be az ablakokat. :D

Csak nem egy szakember ajánlotta a méretet? Ezeknél ökölszabály van. Bejön, ököllel orrbavágod és elhúz. Egyébként nálam is 24kW-os kazánt akartak fölrakni, na itt szálltam ki a szakemberre bízom témából. A magyarázat az volt, hogy eddig is olyan volt, akkor olyan kell. Az ne is zavarja, hogy közben nyílászárócsere 3 rétegű üveg + 9cm-es keret és 14cm grafitos lap szigetelés, tetőbe pedig 40cm közetgyapot. Ez tényleg nem javított semmit. ;)

Előzmény: Broo (25393)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!