Keresés

Részletes keresés

gencsydani Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11993
Itt szerintem a felszerelés alkalmatlansága volt a döntő tényező. Kiraszá-ban tényleg nem lehet nemhogy harcolni vagy mozogni, de ülni, állni, létezni sem hosszabb ideig!
Előzmény: Zicherman Istvan (11982)
Josic Julien Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11992

Vintorez egy említésre méltó mesterlövész puska ( kár, hogy félautómata) Hangtompítos ezért speciális 9mm-es golyót használ.

Pár adat képességéről 400m-ről acél golyóval 2mm-es lemezt átlő - 100ről pedig volfrán golyóval 6mm-est!!!

babosla Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11991

Nos a távolságról természetesen nem volt szó. Nyílván nem 50 méterről lőtt az ürge.

De a lényeg, hogy ha nincs a célponton mellény nem kell fel sem rögtön, sem 10 perc múlva.

Nézetségi szint emelés, lehet (bár inkább politika). De ettől még tanulságos.  

És István, nem mondtam, hogy a lövész egy elmebajnok volt. Nyílván azért is kapták el őket ( a lövészt is és a filmest is).  De a lényeg ebben az esetben is, az hogy az ami megúszta a mellénynek köszönhetően.

És az ilyen esetek nem voltak egyediek. Azt, hogy hány katona életét menti meg a sisak, mellény nehéz megitélni mivel, ha nem folyik vér nem jelenitik feltétlenül, a statisztikákban nem szerepel.

A mellény és sisak szerepe az, hogy csökkentse a veszteséget, de használata nem biztosít feltétlen túlélést.

Előzmény: Josic Julien (11983)
gencsydani Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11990

"Nos, igen, mi is kb 700-1000 évvel ezelőtt jártunk arra talpig vasban... Ha erősen összeszámoljuk, hogy az iszlám mennyivel fiatalabb vallás a kereszténységnél, akkor olyan kb. 100 éves tűréssel most tartanak ott, mint mi akkor. Bízzunk benne, hogy ki fogják nőni."

Agyban lehet, hogy ott tartanak, technikai fejlettségben viszont sajnos már a mában. És ez rövid távon se biztos, hogy az egészségünkre fog válni...

Előzmény: swordmanus (11953)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11989

...Ismerek ilyen próbálkozást, amikor is a szerbek (,,Zastava") RPK hosszú csövet ötvöztek az AK könnyebb (géppuskához képest) vázzal és zárszerkezettel, meg raktak rá ,,dekoratív puskatust". De az a fegyver egy kalap szart nem ér:(((

Ha a ,,Tabuk" is olyan, akkor nem csodálkozom az ugráló emberen...

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11988
Ja, ha ,,igen", akkor mit használnak optikának: PSzO-1 vagy az RPG-7 optikáját? (Nem ismerem az iraki realitásokat, ezért kérdem; a megjelenő újságcikkek nem szolgálnak túl sok infóval)
Előzmény: Zicherman Istvan (11987)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11987
a ,,Tabuk" az mi? AK optikával?
Előzmény: Szlejer_ (11986)
Szlejer_ Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11986

Legtöbbször nem Dragunovot, hanem Tabukot (7.62x39) használtak az iraki "sniperek". Az, hogy rohambiliben több katona veszik oda, mint nélküle, az annyira nem meglepő - hiszen biliben csökken a megfigyelő/reakcióképesség, és a fej is nagyobb célpontot nyújt. Cserébe pedig csak a repeszek, gurulatot kapott lövedékek, egyes pisztolylőszerek ellen nyújt valamennyi védelmet... A 8-12+ kilós kevlármellény meg egyszerűen lelassít, igazi védelmet csak a trauma-plate-k nyújtanak.

Előzmény: Josic Julien (11983)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11985

Bocsánat, még egy statisztikai adalék.

Csecsenföldön történt meg a modern történelemben először, hogy a halottak-sebesültek aránya - összesítésben - közelített egymáshoz (1:2,5-hez nyílt terepen, síkságon, települések külső biztosítása, stb) és helyenként visszabillent (1,8:1-hez - hegyvidék, városon belüli harcok, erdőség).

A halottak és sebesültek sérüléseinek százalékos felosztása a következő volt: 30% golyótól származó sérülés, 40% - aknavető akna, tüzérségi lövedék és RPG, a többi - taposó aknák, lángsérülés (járművek) és egyébb ok.

A golyóktól szerzett sérülések között (ha a 30%-ot alapul vesszük, mint 100% kiindulási számnak) - 75% FEJLÖVÉS VOLT!.

Előzmény: recon (11980)
Szlejer_ Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11984

Én pont a patentos MLCS-el szoktam tökölni. :-)

A hátizsák nekem azé' jött be, mert az eü.csomagot, rádió+pótakku, Surefire, pótakku+izzó, stb dolgokat külön zsebekben tárolom. Ha fotózni megyek, elutazom, egyszerűen leszedem a mellényről a "készre csomagolt" zsebeket és felfűzöm a hátizsákra. Nem kell átpakolni.

A derékszíjat álcaruhához találtuk hasznosnak.

Előzmény: recon (11970)
Josic Julien Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11983

Nem tudom mit szóljak az ilyen felvételekhez!?! Nézetségi szint emelés!?!

Egy Dragunov találat után 300m-ről teli melbe, az űrge 10 perc után is esetleg eltántorog levegőért kapkodva és kórházi kezelésre szorul, főlpattanásról szó sem lehet.

Üdv ... Josic ...

Előzmény: babosla (11979)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11982

Embere válogatja. A groznii 1994 decembere-1995 márciusa közötti harcokban - ha megnézzük a halottak és sebesültek arányát - több volt a halott és sebesült azok között, akiken rajta volt a rohambili és golyóálló mellény. Paradoxon, de tény.

Tudok mondani egy példát:

76. légidaszant hadosztály összevont zászlóalja és a 45. ejtőernyős felderítő ezred 218. zászlóalja.

Mindkét esetben a létszám 250-265 fő. Az ellenséges tevékenység szintén hasonló (a terület beépítettsége úgyszintén; 73. - a vegyipari kutatóintézet épülete, a 45.-ké a városi múzeum és könyvtár épülete - a két tömb teljes mértékben egyezik.) Kiképzési szint, tiszti állomány - hasonló.

A 73.-nál kötelező volt a golyóálló, sisak, harcjárművek; kézi és rajfegyverek száma a régi standard fegyver-javadalmazásnak megfelelő.

45.-nél az afgánt, Karabahot és Dnyeszter-vidéket megjárt tisztek ledobáltatták a golyóállókat és sisakokat. Volt, aki meghagyta. Jármű kevés volt, leginkább ,,Silkák" fedezésével (tűzsűrűség gyanánt). Rajoknál - csecsen mintára - feltűnően sok SzVD, VSzSZ és RPG.

73. - harcok az épület-együttesnél - dec. 31 és január 7. között.

45. - harcok az épület-együttesnél és környékén - dec.30 és január 6. között.

Vesztességek:

73. - 87 halott, 212 sebesült (szinte mind védőfelszerelésben);

45. - 11 halott 17 sebesült (a halottak közül 9-en és a sebesültek közül 14-en - golyóállóban és biliben).

A statisztika csökönyös egy tudományág...

Előzmény: recon (11980)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11981

Kezdjük a távolságokkal:

Egy Közel-Keleti város gondolom különbözik egy európaitól.

A sztoriban az a furcsa, hogy az ürgét Dragunovval küldték meg, és utánna felállt. 1. Minek SzVD olyan embernek, aki testre lő vele? Beteg tán az illető, vagy egyszerűen marha? 2. Ha már van optika - fejre kell lőni (nem nehéz, gyakorlat kérdése). (Ha én lövöm meg azt az embert - biztos, hogy nem áll fel többet).

Ellenőrző pontokon más a helyzet - védő felszerelés kötelező. Én épületharcról és hegyi hadviselésről beszéltem, ahol azért inkább a nagy dinamizmus érvényesül.

Előzmény: babosla (11979)
recon Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11980

"De városban (magánvélemény) teljesen fölösleges teher."

Ezzel valószínűleg sokan nem értenek egyet. Én sem.

Előzmény: Zicherman Istvan (11978)
babosla Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11979
Üdv!

Nos Istvántól olvashatunk az orosz-kaukázusi használatáról az egyéni védőeszközöknek. Az amiknál egy kicsit máshogy van, de majd az illetékesek részletesebben is beszámolnak róla.

Részemről csak néhány gondolat:

A CNN-en időnként lehet látni jó felvételeket. Az egyik: ami gyalogos áll, nézelődik a HMMW előtt. Durranás. Emberünk eldőlt, mint az olajtó, fél pillanattal később felpattant, s a jármű mögé rohant (!), immár a lövész elöl fedett helyre. Később, mivel az arabokat a helyszínen elfogták, bemutatták a fegyvert, egy Dragunov volt. Az amit beszállították megfigyelésre, de azonkívül, hogy a mellkasán lett egy bazi nagy lila folt semmi baja sem lett.

Az OIF-ról szóló visszaemlékezések tele vannak olyan leírásokkal, hogy az illető életét a sisak, vagy a mellény mentette meg, városi harcban is! Akár AK, akár repesz találat esetén. Persze az ami felszerelés sem nyújt százszázalékos biztonságot. Decemberben olyan felvételt is bemutattak, hogy a páncélosból kinéző szegény ember az arcába kapta az áldást.  

Előzmény: unguided (11976)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11978

Minőség is számit, gondolom én(én csak a régi amerikai mellényeket ismerem, azok nem nyerték meg a tetszésemet; újakról semmit sem tudok a gyakorlatban). Ismerem a franciát, de azon is megmutatkozik a ,,hazai gyártás zsenialitása":(((

Amúgy a mellényeket inkább konvojokban vagy vonulásnál használták a Kaukázusban (méghozzá a gépkocsivezetők inkább az ajtóra akasztották (,,páncélnak") mint magukra. Körülményes kiugrani egy tartálykocsiból egy 15 kilós ormótlan szarral.:(((

De városban (magánvélemény) teljesen fölösleges teher.

Előzmény: unguided (11976)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11977
Nem publikus:)
Előzmény: Josic Julien (11975)
unguided Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11976
Ha jol emlekszem, Eriket ketszer is a mellenye mentette meg.
Lehet, hogy csak a melleny minosege jelenti a kulonbseget?
Előzmény: Zicherman Istvan (11974)
Josic Julien Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11975

Ez egy olyan hozzászólás volt mint aki már szagolt puskaport. Pedig a multkor még szerénykedtél, hogy Te nem:)

Tiszteletem ... Josic ...

Előzmény: Zicherman Istvan (11974)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11974

Hasonló élmény. A Kaukázuson első, amitől a jónép megszabadult, hogy minél gyorsabban tudjon mozogni - a rohambili és a golyóálló mellény.

Sok olyan eset volt, hogy a golyó egyszerűen átment az emberen(mellény nélkül), és még az életveszélyes sérüléseket is könnyen tudták kezelni, viszont az ellenkezője is igaz - a behatoló golyó jelentéktelen sérülést okozott, átment a delikvensen, és gurulatot kapott a golyóálló mellény hátsó falán. Visszapörgött és nagyon csúnya sebeket ütött.

A városi harcban pedig a sisak (tűzérintkezés - 120-250 m max) teljesen fölösleges és plusz teher - ilyen távolságból még a kevlár szarokat is átviszi az AK.:(((

Nálunk ledobáltak minden fölösleges vackot. Kötött sísapka (vagy fejkendő) (sisak helyett), a málhamellény vagy A-szíj tartalma elrendezve a testen gurulatok és kisebb repeszek ellen (golyóálló helyett), tornacipő (városban és terepen) a bakancs helyet... és sok-sok-sok lőszer und gránát tárakban és ömlesztve (mellesleg az 5,45-t nem szerette senki. Hegyvidéken és városban a 7,62 hatásosabb és jobbnak bizonyult.

Josic Julien Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11973

A vahabitákról szól mem Mogadiscsuról....

Üdv...

Előzmény: unguided (11972)
unguided Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11972
En is feliratkoznek arra a levelre, ha lehet. :)
Koszi.
cimem: unguided(kukac)index.hu
Előzmény: Josic Julien (11948)
Josic Julien Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11971
Akkor most magamra szabadítom az indulatokat, mondandómra a posztolás és a városi közlekedés-harc nem vonatkozik. Majd két évtizedet nyomtam élesben mind felderítő és szabotőr, soha nem volt sisak, védő öltözék sem rajtam, sem katonáimon. Többet ártott volna használata, mint előnye lett volna. Tapasztalatom az, hogy a katonák gyakran megindokolatlanul túl páncélozzák magukat. Ami csak hátráltatja őket mukájuk végzésében, vagyis nagyobb kárát látják "védelmüknek" mind hasznát.
recon Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11970

"Pölö ha nincs felfűzőszerszámod, akkor eléggé időigényes művelet a MOLLE zsebek korrekt rögzítése."

Ez nem feltétlenül igaz, szerintem inkább rendszere válogatja. A MALICE clip-pel tényleg sokat kell tökölődni, de az MLCS patentos változata szerintem egyszerűen és gyorsan fűzhető. Ezért is cserélek most szinte mindent ilyenre :-))) Van jó néhány Tactical Tailor és PPM zsebem eladó, nem érdekelnek? Az egyik ismerősöm (T-72) fel is tette őket a softair fórumra.

"létezik MOLLE derékszíj"

Ez nekem nem jön be, jobban hozzá vagyok szokva a rigger övhöz. Kényelmes, meg minden, de az, hogy a combtokot, meg más platfromot is MOLLE-val rögzítsek, az még túl új és kiforratlan. Az egyik kollégám épp most árul egy DBT MOLLE övet, de ebből kifolyólag engem nem is érdekelt.

"combra erősíthető platform"

Ez nagyon jó cucc!!

"és hátizsák"

Ez megintcsak nem jött be. Volt egy Eagle RAID zsákom, de valahogy zsákban nem tudtam mit kezdeni a modularítással. Jobban szeretem a nagy, fixre varrott zsebeket.    

Előzmény: Szlejer_ (11969)
Szlejer_ Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11969

Recon: "Hátránya nincs."

Hogyne lenne. :-) Pölö ha nincs felfűzőszerszámod, akkor eléggé időigényes művelet a MOLLE zsebek korrekt rögzítése. De még ennél is kellemetlenebb, amikor néhány óra alatt mindent elrendeztél, és rájössz, hogy az egészet egy sorral odébb kéne rakni. :-))

Konyev: "Egy komplett MOLLE miből áll"

Ahogy Recon írta, ilyen nincs. Többnyire egy (málha/repesz/kevlár/trauma-plate hordozó) mellényre és a hozzávaló zsebekre, tokokra, felfüggesztő-alkamatosságokra korlátozódik, de létezik MOLLE derékszíj, combra erősíthető platform, és hátizsák is (az utóbbit igen praktikusnak tartom). 

Előzmény: recon (11963)
Josic Julien Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11968

Elküldtem a dokumentumok fordításának egy részét. Mogadiscsuban máris tüntetések vannak -kemények- az etióp jelenlét ellen.

Üdv ... Josic ...

Előzmény: swordmanus (11958)
recon Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11967

Igen, az ALICE többé kevésbé kivonás alatt áll, mára inkább csak kiképzésekre használják. A keményebb tanfolyamoknak (ranger, SF) az a lényege, hogy "igénytelen" cuccal csináld végig, így itt még mindig dívik ez a felszerelés.

Azt a kérdést, hogy hogyan állítják össze, nem igazán értem. Általában adnak két M16 tártáskát, két kulacsot és 1-2 eü. csomag/tájoló tartót. A seggzsák opcionális, ha megveszed magadnak, akkor azt is felteheted, de azt nem adnak. Ezt a cuccot vagy SOP szerint rakod össze, vagy úgy, ahogy akarod. Általában az övcsat közelében van két oldalon a két tájoló tartó, mellette a két tártáska (rácsíptetve az Y heveder), mögöttük pedig a kulacsok. A mellhevederek elterjedésével láttam olyat is (sőt ki is próbáltam), hogy valaki az Y hevedert teljesen behúzza (rövidre állítja a szárait) és a csat mellé két oldalra 2-2 tártáskát tesz. Ez olyan "szegény ember mellhevedere" olyan helyen, ahol csak az ALICE-t engedik. Nekem nem jött be, de valaki esküszik rá.

A H és az Y között nincs sok különbség, inkább csak egyéni preferencia, hogy melyiket hordja az ember. Ja, meg a zsebe, ugyanis a H már nincs rendszerben, ha ilyet akarsz, azt neked kell megvenni.

Előzmény: konyev (11966)
konyev Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11966

Az ALICE kivonás alatt lévő felszerelés?

Érdekelne, hogy egy ami hogy állít össze egy ALICE-t amikor effektíve kiképzésen van.

Megjött az ALICE szabályzata amerikából, de nem igazán ragozza a dolgot.

Érdekes, hogy az M-56 os feszerelésen volt field pack míg a mostani LC 2 esen már nincs.  Ennek mi lehet az oka

A H heveder mennyivel megbízhatóbb mint az Y heveder?

Bocs, hogy ennyi feleslegesnek tűnő kérdéssel terhellek, de mint nem harcoló beosztású nem igazán látok bizonyos mások számára nyilvánvaló összefüggéseket.

Előzmény: recon (11965)
recon Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11965

Egy komplett MOLLE abból áll, amiből csak akarod. Millió féle kiegészítő létezik belőle, rengeteg cég gyárt ilyet. Az egyszerű tártartótól kezdve az egészen egzotikus tűzszerész felszerelést tartó zsebeken keresztül a CR-123 líthium elem tartóig mindenféle változatban kapható. Más alakulatoknál más-más gyártó termékei lehetnek rendszerben, illetve a katonák egyénileg is vehetnek az általuk favorizált, vagy a feladatuknak jobban megfelelő tartókat. A zsebek különböző megoldásokkal (MALICE clip, soft-snap, stb) rögzíthetők a katonák mellényén található PALS szalagsorokra. Az ALICE rendszer rögzítése nem annyira biztonságos, mint a MOLLE, ráadásul manapság már szinte egyik neves gyártó sem gyárt nagy számban ilyet, a modulár rendszer felé tolódott el a taktikai nylon ipar. A minőségi cuccok közül a csúcsot (a teljesség igénye nélkül) az Eagle, Paraclete, Tactical Tailor, HSGI, S.O. Tech képviseli. Itt találsz egy csomó példát a legtöbbre:

www.optactical.com

Előzmény: konyev (11964)
konyev Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11964

Egy komplett MOLLE miből áll, miben tér el az ALICE-től?

Az ALICE nem rakható így össze?

Előzmény: recon (11963)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!