Keresés

Részletes keresés

Márton89 Creative Commons License 2023.10.17 -1 0 101469

“Itt ugye viccelsz?”

Ez volt a kérdés, de nem sikerült rá válaszolni. Semmi baj nincs, ha tévedsz, benézel valamit, de ilyenkor illik bevallani, hogy ”bocsi, ezt benéztem”. De akkor ennyire nagyon okos, az erre képtelen. Pedig valahol itt kezdődne a bölcsesség…

Előzmény: hariseldon67 (101465)
ruskyy Creative Commons License 2023.10.16 0 0 101468

Jön majd ez az energetikai pályázat és előkerestem az energetikai tanúsítványt, amit a vásárláskor kaptunk a házról.

Azt akkor át se olvastam rendesen, mert a hőszigetelés terén a kapott tervrajzok és rétegrendek alapján belőttem az ajánlattétel előtt kb. hol helyezkedik el a többi ingatlanhoz képest energetikailag és milyen rezsiköltség várható (orosz-ukrán háború utáni adásvétel, rezsifélelem megvolt).

Na szóval most néztem át jobban és észrevettem benne egy hibát, miszerint a homlokzati falak rétegrendjét rosszul vette figyelembe. 38-as tégla stimmel, de 5 centi polisztirol szigeteléssel számolt, miközben csak 2 cm szigetlés van rajta. Összességében kihozta "CC" besorolásra a házat. A nyílászárók 10 éves műanyagok, standard 4-16-4.

Attól tartok innen nehéz lesz további 30% megtakarítást elérni a szigeteléssel.

Mindenesetre megreklamálom az érintett energetikusnál, hogy jöjjön és csináljon egy új felmérést.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.16 0 0 101467

Régi terveken van ott egy filc réteg, vicces "páratechnikai réteg" felirattal.

Ezt Drake05 valamelyik HSZ-éből olvastad ki?

Vagy a "régi" az egyéb neten fellelhető rétegrendleírásra utal?

Előzmény: hariseldon67 (101464)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.16 -1 1 101466

ilyen komoly önkritikát mint az utolsó mondatod nem néztem ki belőled

Előzmény: hariseldon67 (101465)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.16 -5 0 101465

"de nekem sem válaszoltál."

Nem kérdeztél soha  semmit,

így könnyű arra panaszkodni, hogy soha nem válaszolnak.

"Semmi gonosz kioktatás nem volt ebben, ugye? Semmi lenéző gőg, ugye?"

Aki folyton a butaságot, a szellemi sötétséget terjeszti (hátramozdítja az emberiség fejlődését), annak alanyi jogon jár minden pofon, amit a élettől kap.

Előzmény: Márton89 (101460)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.16 -4 0 101464

"Az is lehet, hogy a két fent nevezett réteg között van egy átszellőztetés."

Lehet, hogy eredetileg lapostetőnek készült és az a bitumen volt a vízzáró réteg.

Régi terveken van ott egy filc réteg, vicces "páratechnikai réteg" felirattal. Persze 2 mm-re összenyomódott filcréteg esetén szerintem jelentős légcseréről szó sem lehet :)

Az ilyen terveken szokott lenni egy párazáró réteg is (valamelyik meleg rétegben), tehát egy ilyen rétegrend akár jó is lehet (elméletileg).

https://www.google.hu/search?q=p%C3%A1ratechnikai+r%C3%A9teg&tbm=isch&chips=q:p%C3%A1ratechnikai+r%C3%A9teg,online_chips:lapostet%C5%91+szigetel%C3%A9s:4-8fqocFP9I%253D&hl=hu&sa=X

Előzmény: Capt.IQ229 (101462)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.16 -4 0 101463

"A pontos jelölés "C150 szigetelő lemez"

Valószínűleg valamilyen bitumenes rétegről van szó, ami sajnos párazáró. Tél közepén/végén megvizsgálnám, hogy menyire van átvizesedve az alatta lévő gyapot réteg, talán nem nulla a hőszigetelése.

Előzmény: Drake05 (101461)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.16 0 0 101462

1 réteg szig.lemez

10cm ásványgyapot

Az is lehet, hogy a két fent nevezett réteg között van egy átszellőztetés.

Csak nem tűnt fel.

Írni pedig nem írták. 

Előzmény: Drake05 (101461)
Drake05 Creative Commons License 2023.10.16 0 0 101461

A pontos jelölés "C150 szigetelő lemez". Van egy fafödémes rész is a padlás másik részén, oda is ez a szigetelő lemez van rakva és mivel ott csak funér borítás van rajta be tudtam nyúlni és megtapogtni. Érzésre és neten talált infók alapján ez egy bitumenes vízszigetelő lemez lehet, feltételezem a koncepció az volt, hogy a tetőtérbe érkező estleges nedvességtől (beeső hó, eső, harmat, fűtésrendszerből érkező víz, stb.) akarták megóvni a szigetelést. A fafödémes részen egyébként kifogástalan állapotban van a szigetlelés, nincs összeesve, nincs elázva, de majd ránézek a tél közepén is.

Nyilván mai fejjel lehetnek hiányosságok a rétegrendben, de azért azt gondoljuk végig, hogy milyen tudás állt rendelkezésre Mo-n '87-ben a hőszigetelésről, azon belül is a páraáramlásról? Hány házat szigeltek egyáltalán akkor? Én már azon is ledöbbentem, hogy miként került bele az a 10cm ásványgyapot?!

Előzmény: hariseldon67 (101456)
Márton89 Creative Commons License 2023.10.16 -1 5 101460

Értem én a "kampányt" meg mindent, de nekem sem válaszoltál. Vicceltél a "padláson minek a jól záródó ablak és hővisszanyerős szellőztetés" témájú hozzászólásodban, ugye? Semmi gonosz kioktatás nem volt ebben, ugye? Semmi lenéző gőg, ugye? Annyira lent vagy, hogy a szőnyeg alá is létra kell neked...

Előzmény: hariseldon67 (101458)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.16 -1 3 101459

elek néven kitiltottak,és hariseldon néven visszasompolyogtál, ezt mindenki tudja

nicknevem száma végtelen is lehet, elekhez ált. új néven írok, két kattintás az egész, ami csak egyel több mint rejtetté tenni vki hozzászólását

tényeket kértél a félrevezetésre, egyet leírtam, a megszokott módon csak egy kifordított ostoba személyeskedő vádaskodással reagáltál

a  rosszindulatú hülyéneknézés érdekében félreértelmezésedre szintén írtam példát, arra sem reagáltál

lehet hogy lepleztél le csalót, de az nem azt jelenti hogy mindenki az aki szerint néha hülyeséget írsz (ennyi logikával akár le is lipsizhetnél, meg a gonosz háttérhatalmak ügynökének is titulálhatnál)

hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.15 -6 0 101458

"Hány nicken folytatod még a kampányos?"

Mekk Elek jó néhány csalót leleplezett itt, akik a fórum olvasók szándékos becsapásával próbáltak extra bevételhez jutni. Ezért inkább azt kérdezd, hogy "melyik bűnözőtől kapsz fizetséget ezért a kampányért?"

Előzmény: Capt.IQ229 (101454)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.15 -3 0 101457

"lehet-e gyenge pont, hogy a kőzetgyapot csak az előtétfal és talpszelemen között van?"

Az az alacsony fal egy olyan "hűtőborda", ami télen egy keskeny vonalban lehűti az alsó szint mennyezetét. Hogy ott mennyire lesz hideg a mennyezet, azt hőkamerával vagy infra hőmérővel kellene megmérni olyankor, amikor odakint nagyon hideg van. Szerencsés esetben nem hűl le harmatponti hőmérséklet alá, ezért nem lesz penész azon a hidegebb vonalon.

Ha túlságosan hideg ott a plafon, akkor kérdez rá itt újból, van néhány trükk az effajta hőhidak legyengítésére akár falbontás nélkül is.

"több nap utánolvasás után is, hogy a béléstest+felbeton födémre kell-e még párazáró fólia külön?"

Nem kell párazárás. Az öntött beton réteg épp eléggé párafékező oda.

Egyébként ha a tető szélétől X centiméterre  leszedsz három sor cserepet, akkor hőszigetelés céljából be tudsz nyúlni oda a tetőlécek között, vagy négykézláb végigmászol abban a háromszögű alagútban és közben görgeted magad előtt a tekercses gyapotot.

Előzmény: bebence622 (101455)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.15 -2 0 101456

"rétegrend (padlás felől indulva)

- 2cm simitás

- 5cm perlitbeton

- 1 réteg szig.lemez

- 10cm ásványgyapot

- 19cm e.gy. vb. födém

- 1cm vakolat"

Nem tudom, hogy a rétegrendben mi az a "szig.lemez", de ha az egy párazáró réteg , akkor az alatta lévő gyapot egész télen csurom vizes a párakicsapódástól, tehát az ásványgyapot hőszigetelési értéke majdnem nulla (a nyár eleji kiszáradásig). Aki azt a párazáró réteget oda tette a hőszigetelő réteg hideg oldalára, az nagyon nem értett a hőszigeteléshez.

Előzmény: Drake05 (101451)
bebence622 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101455

Kedves Fórumtársak! 

A csatolt képen látható födémszigetelést tervezem megvalósítani. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e gyenge pont, hogy a kőzetgyapot csak az előtétfal és talpszelemen között van? Nagyon sajnos máshogy most nem megoldható, már ide is kihívás bejuttatni a táblákat. Amiben a legbizonytalanabb vagyok, több nap utánolvasás után is, hogy a béléstest+felbeton födémre kell-e még párazáró fólia külön? A fólia bejuttatása az előbb említett területre szinte esélytelen, de az eddigi vélemények alapján felesleges a többi részre is. (Mit keres ott egy előtétfal? Ez egy félig elkészült tetőtér, amely a következő 10 évben biztosan nem lesz használva, valószínűleg sohasem. De bontani nem szeretnék, ha nem muszáj.)

Oldalfali szigetelés 1-2 éven belül van tervben, akkor össze tud érni a két szigetelés, addig működne csak így. 

Bármilyen tanácsot vagy észrevételt szívesen meghallgatok! Köszönöm!

Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.15 -1 0 101454

Hány nicken folytatod még a kampányos?

Ugyanezt itya néven már beírtad.

Előzmény: Törölt nick (101453)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.15 -1 1 101453

többen elmondtuk miért hülyeség a te javaslatod, csak felesleges szívást ajánlottál a kérdezőnek,ha ráérek majd keresek neked több ilyen félrevezető példát...

...és ez a "rekuperálás a padláson" a rosszindulatodat nagyon jól mutatja

Előzmény: hariseldon67 (101435)
Drake05 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101452

Illetve még annyi plusz információ, hogy a homlokzati fal anyaga B30 -as tégla, míg a pince szinten (2 emeletes családi ház) terméskő. Tehát a fődémen lehet fogni, de az oldalfalak érezhetően húznak, így hiába terítenék le 20-30cm-eket, sajnos nem az az épület leggyengébb pontja. :(

Drake05 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101451

"Rakodható felület kialakítása négyzetméterenként akár tízszer többe is kerülhet, ezért okos dolog a rakodó felület méretét mimimálisra csökkenteni."

10cm EPS100 ugyanolyan árban van mint 15cm kőzetgyapot, az EPS-t borító deszkazatot pedig részben házilag meg tudom oldani.

Az EPS előnye, hogy ha nem is dszkázom be csak a közlekedő és az éppen tárolásra használt részt is, utólag vagy ideiglenesen pármelyik részre tudok közlekedő vagy tároló részt kialakítani.

Mondok egy példát nyaranta a méhek szeretnek befészkelni a tető alá, amit ősszel kezelni kell. Ilyenkor a gyapotot vissza kellene szedni vagy nem tudom, míg EPS-re ráterítek néhány pallót és kész.

Azzal egyetértek, hogy deszkázatot nem alakítnék ki a mostani tetőn, mert az tényleg horror költség és munka.

"20 centinél vékonyabb hőszigetelést födémre csak akkor tegyél, ha nagyon-nagyon szegény vagy. "

Lehet rosszul gondoltam, de én úgy számoltam - a mostani rétegrendben lévő 10cm ásványgyapot miatt - , hogy bármit rakok le, ahhoz hozzájön a mostani 10cm.

Tehát közlekedő részen 10+10(EPS), széleken 10+15(gyapot) lenne. Összességében 20 cm alá én sem mennék.

"ami fontos: ne jusson a tetőről hó/eső a padlástérre. na oda kell párafékező fólia (a tetősíkra)

Szálas: tegyél a tetejére pl. geotetiliát, különben a száradó ruhák szúrni fognak." - trebront

PáraÁTERESZTŐ fóliát mindenképp tennék mind az EPS, mind a gyapot tetejére.

Viszont az EPS szerekezete miatt nem minősül önmagában párzáró anyagnak, hiába nem teszek alá párazáró fóliát?

"páratechnológia miatt szinte már javasolnám a tech.szig+perlitbeton+simitás réteg feltörését (vagy több helyen átlyukasztását), h ki tudjon szellőzni alóla a meglévő ásványgyapot.

vagyis az eredeti (meglévő) rétegrend hibás, szerintem" - trebront

Elfogadom amit írsz, de a józan ész azt mondatja  velem, hogy aminek 36 év alatt nem jött elő nyoma, azt nem piszkálnám. :)

Előzmény: hariseldon67 (101441)
trebront Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101450

jogos, elírtam (de te is, mert én csak párafékezőt írtam :)

Előzmény: JAMIE222 (101449)
JAMIE222 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101449

Dehogy tegyen párazárót cserép alá, hó-eső ellen, szigetelt zárófödém felé....ha csak nem akar gombákat tenyészteni a szarufákon, meg egyéb nyüveket.Lásd lejjebb a nemrég linkelt videót.Tegyen csak páraáteresztőt, ha egyáltalán tesz bármilyet is.

Előzmény: trebront (101442)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101448

Hivatalos - terveken szereplő - rétegrend (padlás felől indulva)

- 2cm simitás

- 5cm perlitbeton

- 1 réteg szig.lemez

- 10cm ásványgyapot

- 19cm e.gy. vb. födém

- 1cm vakolat

Ezen a rétegrenden kívülről szálas anyag szigeteléssel csak javítani tudsz. EPS-el sem tudsz rontani.

Az szig.lemez nem tudhatjut milyen, de feltételezhetően (1987) nem páraáteresztő.

A perlitbeton és a simítás is erősen párafékező. A hideg oldalon.

Tehát a hideg oldalad nagyon is kérdéses VOLT EDDIG.

Most ezt tervezed betolni a meleg(ebb) zónába. Minden JOBB lesz.

Ha eddig nem jelentkezett nyoma a vizesedének akkor szerencséd volt.

Én ettől függetlenül egyszer valamikor megfúrnám, megbontanám valahol azt a rétegrendet és megnézném mi történt ott az évek alatt. Mondjuk egy jó hideg 2-3 hét téli idő után.

Előzmény: Drake05 (101437)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.15 -1 0 101447

Úgy is fogalmazhatnám, hogy aki azt mondja, hogy egy födém rétegrerendjében mindenképpen muszáj lennie valahol egy párazáró fóliának, az egy kókler, az ilyet hőszigetelés közelébe se szabad engedni.

Előzmény: hariseldon67 (101444)
trebront Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101446

újra elolvasva: ott van még a perlitbeton alatti techn. szigetelés is, ami megint párazáró volt építéskor.

páratechnológia miatt szinte már javasolnám a tech.szig+perlitbeton+simitás réteg feltörését (vagy több helyen átlyukasztását), h ki tudjon szellőzni alóla a meglévő ásványgyapot.

vagyis az eredeti (meglévő) rétegrend hibás, szerintem

Előzmény: trebront (101445)
trebront Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101445

ja, a meglévő felső "2cm simítás" önmagában egy erős párafékező réteg. már az tönkrevághatta volna alatta a meglévő hőszigetelést

Előzmény: trebront (101443)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.15 -2 0 101444

"Ott a konklúzió az, hogy kell párazáró fólia, csak fölötte legyen elegendő (5x) szigetelés"

Úgy fogalmazd meg, hogy párazáró réteg csak olyan fal/födém rétegbe kerülhet, amely réteg BIZTOSAN SOHA nem hűl harmatponti hőmérséklet alá (még -15 fokos időjárás esetén sem!). Aki ebben nem 100% biztos, az inkább ne tegyen sehová párazáró fóliát!!!

Az 5x szigetelés igaz (még 4x is elég), de ha évek múlva egy centit elmozdul ez a hőszigetelés, azon a ponton azonnal hűlni, ezért vizesedni kezd a párazáró réteg.

Előzmény: Drake05 (101440)
trebront Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101443

mindenki vasbeton födémet ír, de neki nem az van, hanem előregyártott.

gondolom nem pallós, hanem gerenda+béléstest. 19cm-en nincs felbeton rajta, tehát pára szempontjából ez azért nem ugyanaz mint egy monolit födém (nem annyira párazáró).

de ettől függetlenül ne tegyél párazárót középre/kívülre!

Előzmény: trebront (101442)
trebront Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101442

ne tegyél párazárót sehova. neked van egy betonfödémed (nem pedig a cikk szerinti fa), ami elég jó párafékező, azon már most van hőszigetelés, amit nem tett tönkre a pára.

A külső szakaszról simán elmozog a pára (ezért tilos a külső oldalon párazáró), nem fog kicsapódni.

egy csak önmagában 20-30 cm-es hőszigetelésből álló szerkezetet sem tesz tönkre a pára, mert nem alakul ki benne a harmatpont.

a belső (meleg) oldali párazárás akkor fontos, ha csak vékony (5-20cm) vagy inhomogén (pl. favázas), vagy külső párazárású (OSB) szerkezeted van.

ami fontos: ne jusson a tetőről hó/eső a padlástérre. na oda kell párafékező fólia (a tetősíkra)

Szálas: tegyél a tetejére pl. geotetiliát, különben a száradó ruhák szúrni fognak.

az építemaházam cikk egy Elek által többször megénekelt reklámfos, aminek a "vegyél mindenképpen" a lényege.

Előzmény: Drake05 (101440)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.15 -1 0 101441

20 centi vastag födém hőszigetelés 1300-2000 Ft/m2, ha olcsó üveggyapotból csinálod.

Rakodható felület kialakítása négyzetméterenként akár tízszer többe is kerülhet, ezért okos dolog a rakodó felület méretét mimimálisra csökkenteni. Tehát pl a padlás közepén legyen X négyzetméter rakodó felület, a padlás összes többi részén legyen olcsó üveggyapot.

20 centinél vékonyabb hőszigetelést födémre csak akkor tegyél, ha nagyon-nagyon szegény vagy. A mai energia árak mellett lassan a 30 centi vastagság lesz az optimális.

Erre a födémre semmiképpen ne tegyél párazáró fóliát (sem semmilyen erősen párafékező réteget). A 19 centi tömör beton önmagában elég erősen párafékező réteg ahhoz, hogy akár polisztirolt, akár üveggyapotot lehessen rá tenni.

Előzmény: Drake05 (101437)
Drake05 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 101440

https://www.epitemahazam.hu/fafodemek-szigetelese-utolag/

Itt egy érdekes cikk, ami hasonló témát boncolgat, annyi különbséggel, hogy ott fafodemrol van szó, de a lényeg ott is, hogy miként védjük meg a párazáró fólia alatti részt. Ott a konklúzió az, hogy kell párazáró fólia, csak fölötte legyen elegendő (5x) szigetelés, ami az en esetemben 50 cm-t jelentene, ami már irrealis, ezért vagyok bajban.

Ha viszont nem rakok párazáró fóliát, akkor félő, hogy a most lerakando gyapot felső pár centijeben eri el a kevés atjuto pára a harmatpontot, ahol kicsapodik es tönkreteszi azt.

Eps elhagyásaval az a probléma, hogy télen ruha kiteregetesre is hasznaljuk a padlast... 

Előzmény: kiggyo (101438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!