Tök mindegy, hogy mobiltelefonozik a gyalogos a zebrán, akkor is elsőbbsége van, volt és lesz is. Úgy kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyet, hogy alkalmasint meg tudjon állni az autós. Ha elüti a mobilozó gyalogost a zebrán, akkor is az autóst fogják felelőségre vonni. A nagyobb probléma, hogy sokan az autóban is mobiloznak. Tellik > 10 millás járgányokra, de kihangosítóra már nem futja, vagy lusta használni. Ettől függetlenül nagyobb figyelem és türelem kell mind a gyalogosok, mind az autósok részéről, hogy elkerülhetők legyenek a "zebrás" balesetek, tragédiák.
(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
A KRESZ módosítás után, 2010 január 1-től:
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
Ha elfér körben, érdemes lenne egy gyűrűt ráhúzni, hogy frankón összefogja. Belekaparni egy kis vájatot körben a műanyagba és úgy ráragasztani egy gyűrűt (hüvelyt), hogy az ne tudjon lecsúszni.
A JD tipusban nem tudom milyen biztosíték van, de a CD-be micro-2 van, ami elég ritka az üzletekben. Ha nálad is micro-2-es akkor az adapter oldalán van egy vékony öntési maradvány, amit szikével le kell vágni, hogy rendesen bedugható legyen a biztosíték aljzatba. Különben nem érintkezik rendesen.
Most kipucoltam a repedést, zsírtalanítottam, és van itthon Bison márkájú 2K ragasztóm. Az nagyon erős, egyszer egy laptop zsanérját úgy hozzáragasztottam a kijelző keretéhez, hogy kibírta a hajtogatást.
itt a kérdés csak az, hogy a fehér műanyag miből van.
Tehát a Bisonnal csak a repedésbe nyomtam, aztán körbe meg megpróbálom második menetben, ha a ragasztó jól viselkedik a kötést követő piszkálás során.
Lehet, megérné az utánjárást és kis pénzt, ha műanyagragasztással foglalkozó szakemberhez vinnéd. Külön tudomány, hogy melyik műanyagot mivel lehet ragasztani, melyiket lehet "hegeszteni".
Amúgy, hogy ne legyen teljesen off, a kia elengedte folyamatosan az ablakmosó vizet, és az sem olcsó már. gondoltam vagy tartály, vagy cső. Hát nem, a szivattyú egy helyen elrepedt.
A javítás a cseredarabbal (gyári) együtt 32.661,- forint volt.
Megpróbálom megragasztani, hátha. Nagyon nem kockáztatok, mert ettől nem áll meg az autó, ha nem sikerül.
Én részben igazat kell adjak, de amíg azt látom, hogy változik a gépjárművezetők gyalogosokhoz való viszonya, addig pont annyit romlik a gyalogosok viselkedése.
Például régebben soha nem láttam mobiltelefonos-fejhallgatós gyalogost, most meg MINDIG.
Énszerintem a saját, jól felfogott érdekünkben tudomásul kell venni, hogy annak van elsőbbsége, akinek megadják, és azt, hogy az erősebb kutya baszik.
Értem, tudom, ismerem azt, hogy a KRESZ mit ír elő. Csak amikor vastüdőben él az ember még 30 évet esetleg, nem fog kijönni három év múlva, mint amikor a vezető kijön a böriből. Ezt én egy olyan megállapításnak gondolom, amivel szerintem egy épelméjű sem fog vitatkozni, mert a vastüdőben lévő gyalogos hiába kiabálja (vagy morzézi el a szemével), hogy:
Holnap fogok megpróbálkozni vele, ugyanis sajnos sima standard biztosíték adaptert vettem, úgyhogy holnap mehetek venni mikró méretűt biztosítékkal együtt....
Nyilván vannak kivételek "mind a két oldalon". De kivételből kár általánosítani, mert tévútra vezet.
Én olyan 30 éve vezetek négykerekűt, de motort, segédmotort olyan 40 éve, de 46 éve meg gyalog meg bringával, szóval amit állítok, annak van alapja.
Anyámék háza telekhatáros egy óvodával/bölcsődével, szinte naponta, tucatjával látom, hogy a többségében női sofőrök mit csinálnak csak azért, hogy a pulyát a kiscsoportig bevigyék autóval, nehogy kelljen már 50-100-150 métert gyalogolni.
maradjunk annyiban,hogy némi javulás mutatkozik az autósok részéről a gyalogosoknak megadandó előnyszabály terén,de bőven van mit fejlődni és mint gyalogos is látom,hogy nagyon észnél kell lenni az átkelésnél,ami elemi érdek a gyengébb fél okán,lehet kierőszakolni az autó megállítását,de nem mindig célszerű
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
A gyakorlat ezzel szemben az alábbiak:
- fejhallgatóval
- megállás, körültekintés nélkül
- hülyegyerek kezét elengedve, esetleg bicklizve
- kerékpárosok nem áttolva a bringát
- nyugger a pinanyalót egy kb 10 méteres automata pórázzal maga után húzva
- telefon nyomogatva, hogy a másik ribanc milyent kulázott aznap reggel
-stb.
2.:
A fater mondott erre okosat, mégpedig azt, hogy én előbb kijövök a börtönből, mint a hülye a temetőből, illetve a vastüdőből.
Az éremnek két oldala van, én úgy gondolom, hogy egy gépjárművezető akármilyen türelmetlen, akkor is JOBBAN tisztában van azzal, hogy a közlekedés közben mit- és hogyan.
A gyalogosnál nagyobb hülyét el sem tudok képzelni, pláne, ha az egy nyugger vagy egy egoista, hülye kurva fattya.
Hm, engem pont tegnap azért dudált le egy ösztönlény kedves honfitárs, mert nem csaptam el a zebrán a gyalogost, és így neki lassítania kellett mögöttem. Jó érzés az év ebben az időszakában, hogy az emberek ünneplőbe öltöztetik a lelküket és készülnek a szeretet ünnepére. Ja, nem...
Igen itthon elég harmatos a közlekedési kultura, sok türelmetlen, agressziv autós van. Az pedig már nagyon gáz, ha mindez szándékos veszélyeztetéssel is párosul. Az egyre jobban terjedő fedélzeti kamerák talán visszatartó erők lehet a renitensek számára. Nyugatabbra egyáltalán nem jellemzőek az ilyen esetek.
Mi itthon szoktunk szörnyülködni családilag egy-egy nap rögzített eseményein. :)
4-5 piroslámpa, 1-2 záróvonalon történő megfordulás, járműforgalom elől elzárt területen előzés, stb. Tragikus a pesti közlekedés. Megyek 100-zal az M1-M7 kivezetőn és olyan sebességgel előznek, mintha szemből jönnék. Az egyik lányom most csinálja a jogsit, szereti nézni mások hülyeségét. Ha hátul is lenne, csuda dolgokat látna az M7-en hazafelé. Minimum közúti veszélyeztetés, amilyen közel jönnek mögöttem néha. Szerencsére olyan dolgot még nem rögzített, ami vitát rendezne.
Szerintem ezt a témát túlreagálod. Előfordul minimális különbség az izzók között, de ezt az utastérben lévő szint állítóval tudod korrigálni, ahogy neked és a szembejövő forgalom számára is elfogadható. Különben is nem 80 cm távolságból kell beállítani műszer nélkül, hanem 10 m távolságból vizszintes talajon állva.
Az alsó felső határokból nem tért el a fény széle, a fény legmagasabb pontja / csúcs talán egy picit elment jobbra az egyik izzó esetén. Viszont a vonalhatárokon belül maradtak a szélek. Ebben az esetben gondolom nem kell után állítani.
Korrekt webáruházaknál (pl: lumenet.hu) részletes műszaki adatok vannak az izzókról, többek között az izzó hossza, szélessége. Én kíváncsiságból megnéztem jónéhányat. Egy-egy mm eltérések vannak a méretekben. Ez miatt lehet szükség az izzócsere utáni beállításra.
Elképzelhető, hogy a halogén izzó márkák között lehet minimális méret eltérés, s ebből adódóan a fénykéve is változhat valamennyire. Vedd elő a felhasználási útmutató könyvet és a 8. részben mindent megtalálsz ezzel kapcsolatban. Pl. a motortérben hogyan lehet állítani a szélességet/magasságot. Továbbá megtalálod a tompított és ködlámpa helyes magasság és szélességi méreteket is.
Elméletileg nem. H7 mindenütt H7, de gyakorlatilag minden gyártásnak van szórása, ez jármű izzóknál minimális. Ha a vetített kép jelentősen eltér, akkor vagy a csere, vagy az izzó gagyi.
Osram Line volt benne, azzal be lett állítva. Annak a helyére lettek betéve a Philips +130% G Force izzók a tompítottba. Azt nem tudom, kell e megint állítani.
Elégedett vagyok vele, kicsit fehérebb a színe, kevésbé szórja szét a fényt, de a +150% kicsit túlzás sztem. Először a tompítottba volt berakva, de ott a fókusz miatt kicsit magasabbra vitte a fényt és amikor meg volt pakolva a kombi, akkor magasra hordott és az utastérben az állítóval sem lehet kellően levinni az útra a fényt és a szembejővőket is zavarta. A másik ok, hogy szutykos ködös időben előnyösebb az alacsonyabb színhőmérséklet.
Egy Viofo a129 duo gps kamerám van. Esetleges események visszanézésére használom. Szerencsére nem sok ilyenre eset adódott, mióta megvan. Legutoljára egy trafipax esetet néztem vissza. Szerencsére nem szabálytalankodtam :) Tehát legtöbbször csak van, teszi a dolgát, s ha aktuális eset történik, pl útközben, parkolóban, stb, akkor bizonyítékként tudom használni. Persze arra is volt példa, hogy svájci utamon tájat örökítettem meg. 128 gb-os kari van benne, kb 15-16 óra adat fér rá. Amennyiben van valami érdekes, v nem várt eset, akkor nyomok egy rögzítést. Kivülről nem látszik egyik kamera sem, mert az első egy korábban felrakott napellenző fóliára van rögzítve, belülről meg amikor ráhajtom a napellenző, úgy sem látható. A hátsó pedig a szines üveg miatt marad láthatatlan kivülről. Így az avatatlan szemek elől van eldugva, mert volt már olyan, h a kamera miatt törtek fel az autót, az osztrákoknál meg a titás miatt előny a takarás.
Be lett állítva a lámpa, magasra vitt az egyik oldal a másik oldal picit oldalra. Most megjött a pár : Philips H7 X-tremeVision G-Force halogén izzó +130% 12972XVG (8200,-HUF)
A cserekor a kocsi körülbelül 80 centiméterre állt a faltól meghúztam a falon a vonalalkat, ahová a fény széleit vetítette a lámpa, kicseréltem az izzókat. Úgy látom a vonalakon belül maradt a fény, talán a legmagasabb pontja az egyik oldalnak picit elment oldal irányban (feljebb lejjebb nem), pedig óvatosan ténykedtem.
El kellene menni mindenképp ellenőriztetni a fény irányát? A vetítési kép megváltozáskor is máshol lenne a falon jelölt helyhez képest a fény?
Amire érdemes odafigyelni a ragasztott talpas kamerák felrakásakor, hogy a lencse az ablaktörlő lapát mezőben legyen, hogy esős időben, koszos szélvédő esetén is látható felvételeket készítsen, valamint a belső visszapillantótükör tartó ne lógjon bele a képbe.
Természetesen a pirosat bármely biztosítékra rákötheted, amely gyújtásra kap áramot. Az alábbi csak egy példa, hogy a két biztosíték adapter elférjen egymástól.
Ha jól értem, akkor ezt a két biztosíték adaptert összekötöm a hardwire kit piros és sárga vezetékével. A piros végéhez rádugom az ablaktörlő relé biztosítékát plusz 5A -t és úgy dugom vissza, a sárgára pedig az ACC relé biztosítékát az 5A -es biztivel és úgy vissza. A feketét meg gondolom egy autótesti csavarra rátekerem, mint földelés?
Szia! A bekötést Te is meg tudod csinálni. Amit stefi001 fórumtárs is linkelt , kell 2 db biztosíték adapter + 2 db 5A-os biztosíték a bekötéshez. Itt egy rajz a (JD Ceed), ami alapján csatlakoztathatod az utastérben lévő biztosíték táblához az adaptereket. A hardwire kit-es beszereléshez, a piros jelölés a gyújtás beindításkor kap áramot a sárga az akksiról.
Semmi köze nincs a garanciához. Ez ugyanaz, mintha a szivargyújtóra, vagy az USB-re csatlakoztatod a kamerát, vagy bármilyen más eszközt, mint pl. a mobil telefont. Sőt, ha adapterrel csatlakoztatod a biztosíték táblához, akkor kap plusz mégegy biztosítást is a rendszer.
Megjegyzés: a videón látható, biztosíték lábra csavart huzal nagyon barkács megoldás! Esetleg problémát is okozhat. Helyette javaslom a biztosítékadapter használatát.
Xiaomi 70mai Hardwire Kit bekötésekor melyik biztire kell tenni az állandó feszültséget? Az oké, hogy a szivargyújtóra teszem az sárgát, de hova a pirosat?
Ha esetleg lenne valaki, aki segítene egy '15 -ös Ceedbe előre beapplikálni a Xiaomi A800as kamerát a hozzátartóz hátsó kamerával és ezzel a Hardwire Kitel Bp - en vagy Pest megyében, az kérem írjon egy üzenetet. Természetesen nem kérem ingyen :)
Másik kérdés: A garancia megmarad egy ilyen eszköz beépítésekor, ugye?
És nem csak az áruk jó. Nagyon szép is a KIA/HYUNDAI. Az összeszerelés minősége és a felhasznált anyagok is bőven utolérték az európai márkákat. Meg hát itt is készülnek. Ceed/I30
Én októberben cseréltem a 10 éves Ceed-et új Ceed-re. Ár-érték arányban nem találtam jobbat, ami jól is néz ki és autó formája van. :-) 6 M-ért GOLD felszereltségű 1.4 T-GDI (140 LE, 242 Nm)
Ezeket is mind végignéztem: Mazda3 +2 M, Opel Astra +1,5 M Ford Focus +1,7M, Renault Megane + 2M
Az a baj, hogy a Suzukinak nincs klasszikus kompakt ferdehátúja vagy kombija.
Mióta viszont gyerkőc van és tetriszeznem kell folyamatosan a csomagtartóban a motyóval, olyan autók iránt érzek hihetetlen birtoklási vágyat, mint pl. a Toyota Proace City Verso, vagy VW Caddy, amit soha nem gondoltam volna.
És ezerszer inkább valami ilyen, mint egy kívül böszme, belül kicsi és ostobán variálható SUV.
Attól még, hogy nem akarok új autót venni, még nem akarom feltétlenül egy új autó árát elkölteni. :D
Nekem mondjuk i30-am van, de a betegségek ugyanazok. Motorcsere felesleges, az új is elkezd egy idő után hidegen zakatolni, bőven 10 éven belül. Ezek ilyenek. Viszont ezek az autók az átlagnál még mindig megbízhatóbbak és még autó formájuk van, viszonylag praktikusak, ki lehet belőlük látni, szemben a maiakkal.
Veszel egy sokat futott, kéziváltós Cee'd-et olcsón, fél millióból kicseréled benne a motort, még pár százezer erre-arra, ami már megkopott, elfáradt benne, korrózió kijavítására és 10 évig jó autód van :-)
Ez bizonyos mértékig így van. Azonban vannak olyan autók, amire pár éves korától locsolhatod a százezreket, soha nem lesz jó autó, mindig lesz valami nyűgje, soha nem mernél vele elindulni a világ végére, és vannak olyan konstrukciók is, amik minmális költségvonzattal is megbízhatóan üzemelnek és tényleg csak a tervezett javításokat, alkatrészcseréket igényli.
Sajnos kb. a 2000-es évek első évtizede volt az autógyártás aranykora, amikorra nagyjából mindenki megtanult jó autókat csinálni, de az EU-nak még nem voltak irreális, normál keretek között teljesíthetetlen környezetvédelmi elvárásai és még nem voltak jelen a pénzügyi megszorítások az autóiparban, így kevésbé spóroltak az anyagok, alkatrészek minőségén.
Én az utóbbi években minden szinten mélyrepülést látok és ha új autót akarnék venni, vakarnám a fejem, hogy melyiket vegyem, ami nem SUV, nem downsizing-olt és nem is kerül egy családi ház árába.
Augusztus végén adtam el a 10 éves ceed-et 1.8 M-ért, kevesebb mint 24 óra alatt, hatan akarták megvenni.... az állapota/ kinézete miatt😀 Ő volt az....
Mint nagyon sok mindenre az életben, az autóra is általában igaz, annyit kapsz tőle, amennyit adtál neki. A gondoskodást mindenautó meghálája.😀 Tehát egy 10-15 éves autó is lehet "patika". Ha túl korán széthullik, nem biztos hogy az autó a hibás.
Tökéletesen ugyan az a tapasztalat/szinténSW , az első kettőnél azt hittem, csak hallucinálok. A görény nem is induásnál jelentkezett, hanem harmadikban huzatva M5/Hungária felüljáróra fel és Rákóczi híd Pest felé fel, már 60-70-nél. Aztán a harmadiknál lassulás mellett felpörgött a motor, azt már nem lehetett elmismásolni. Sík terepen nem is tudtam kiprovokálni.
Szerviz hál'istennek rögtön talált olajnyomot, korrektek voltak (Zay utca), karácsonyra kész.
Nekünk 1,5 évesen jött ki, szintén 1.6 GDI, kombi. Mázli volt, hogy garanciában meg tudták oldani. Úgy vettük észre, hogy bizonyos kigyorsításoknál vagy autópályán emelkedőnél elkezdett csúszni a kuplung. Egy ideig azt hittem csak képzelődök, de nem így volt. Lekopogom, de csere óta tökéletes, bár a váltási érzet nincs olyan vajpuha, mint volt. Nem mondom, hogy kemény, de régebben szinte kisujjal is lehetett volna váltani.
Ezek bosszantó dolgok de tulajdonképpen apróságok. Ahogy olvastam, a 10 éves Ceedekben széthullik a műszerfal, meg 200e km után komoly motorgondok lehetnek, stb.
Még egy dolog, amit elfelejtettem és esetleg befolyásolhat a döntésedben. Takarításnál picit macerásabb légterelővel. Mosásnál érdemes aláveretni a terelőnek és -én legalábbis- át szoktam törölgetni az autót, hogy ne maradjon "vízkőfoltos". Az ablakok szárazra törlésénél be kell nyúlni a ronggyal a terelő alá és ahogy kívülről, úgy belülről is alaposan szárazra törölni. De ez csak esztétikai kérdés.
A másik ami talán fontosabb és figyelni kell rá, hogy szeles időben a port befújhatja az ablak és a terelő közé. Ablakmozgatáskor "roszoghat". Ilyenkor célszerű egy mozdulattal az ablak felső élét lehúzni. Ha sokat használja letörlés nélkül az ember, megkarcolhatja az ablakot a por.
Végülis a véleményed lényege úgyanúgy aktuális a CD-re is, mint a JD-re szerelt légterelőre. A különbség talán csak a méretben lehet, de az is sztem minimális lehet :)
Ja vagy úgy!...:-) Most nézem, nem is vagyok illetékes a témában, mert nem III generációs az enyém. :-) Én a betűs megjelölést (JD) szoktam érteni..:-)
elől hátul automata/elektromos ablak van egyikkel sem volt semmi gondom, nem szorulnak az ablakok, tökéletesen működnek. A felszerelésnél oda kell figyelni a rögzítőfülek elhelyezésére.
Minden autómon volt, ceed-en is van új korától, de mindig csak elsőkre tettem. Szeretem használni, mert klímázni -ha nincs forróság- csak városon kívül, nagyobb sebességnél szeretek, amikor már hangos a lehúzott ablak. Praktikus, mert esőben is lehet szellőztetni a modern autókon, amiken már eléggé befelé dőlő az oldalablak és terelő nélkül pár centire lehúzva is elázik az ajtókárpit. Mindig Szatunásat használtam, Hekoról sok rossz tapasztalatot hallottam. Igényel némi odafigyelést a helyes felrakás, eligazgatás, de pár hét alatt szépen beáll és onnantól örök. Rossz felrakás akár ablaktörést is okozhat! Ha automata behajlós tükröd van, érdemes utánanézni, hogy nem akadályozza-e behajlásnál.
Valahol azt olvastam az ablakok szorulhatnak, esetleg előfordulhat, hogy az elektromos ablakemelő nem "tanulja meg" és megbolondulhat, de bíztató, hogy nálad semmi ilyen nem fordult elő :)
Hm, ez újdonság: "túlmelegedés a hűtő és a klímahűtő közé szorult szennyeződések miatt" Szerencsére, ha fenn is állna ennek veszélye, kontrollálható valószínűleg :-)
Autóvásárlás előtt állok és az egyik fő esélyes a KIA Ceed 1,0T lenne. Tudom a 140 lóerős ideálisabb és jobb motor, azonban nem szívesen fizetném ki rá a kb. 700.000 Ft-os felárat. A menetteljesítményekben és járáskultúrában tapasztalható hátrányokon kívül mik a tapasztalatok ezzel a motorral? Akár a 100, akár a 120 lóerős kivitel érdekes lehet. Van valamilyen komolyabb konstrukciós hibája? Egy speedzone tesztben egy fél mondta erejéig elhangzott, hogy jellemző rá a túlmelegedés a hűtő és a klímahűtő közé szorult szennyeződések miatt, azonban én erre vonatkozóan külföldi oldalakon sem találtam infót. Esetleg a korábbi generációs Ceedekre lehet jellemző? Köszi szépen előre is az infókat.
Nekem eddig nem sikerült elállítanom a JD lámpatestjét az izzócserénél, pedig párszor már cserélgettem benne izzókat. Viszont mindig ellenőrzöm a magasságot.
Gyári izzó. Ha jól emlékszem nekem Osram Longlife volt benne.
Megértem, hogy lélektani határ nálad a 10.000 forint. Akkor én az Osram NB Silvert ajánlom. Egyébként milyen motor van az autódban?
Arra figyelj, hogy valamiért az Osram izzók feljebb világítanak, mint a többi gyártóé, tehát izzócsere után érdemes és javallott egy lámpa beállítás 😀.
Elvileg, ha ECE—engedélyes az izzó, akkor H7-ben 55W, tehát nem szabad, hogy a roncsolja a lámpatestet, én ezek közül választanék: Philips, Osram, GE/Tungsram. Előző autómban is használtam (szabad tükrös lámpatestben) H7-es emelt fényerejű izzókat, éveken át, nem volt gondom a lámpatesttel.
Még egy jó tanácsot, ha adhatok. Magas kelvinszámú, vagyis kékes, kékes-fehéres izzókat nem ajánlom téli időszakban, nem fogsz vele többet látni, mint a 3200-4000 kelvin közöttiekkel.
Az SW-nkben 1.4 szívóbenzin van, nem autópályás száguldásra való, bár ereje van hozzá (nyáron klímázva, 130 km/h, négy személy plusz csomagok), ilyenkor valóban hangos s eszik rendesen.
Két lehetőségem van, vagy nézem a fogyasztást, s akkor az utazósebességet leviszem 110 km/h-ra autópályán, vagy nem nézem a fogyasztást, s akkor mehet a 130.😀
Igaz, az egyenletes országúti tempót szereti legjobban, akkor duruzsol szépen.
Én megbarátkoztam ezzel. Nincs turbó, amivel lenne több dinamika, s talán jobb fogyasztás, de turbógondja sem lesz sosem.😀
Kérdés mennyit költenél rá? Nekem volt Philips +30%, szinte semmi pluszt nem éreztem a gyári sima Osramhoz képest, azután Osram Night Breaker Silver, jó izzó, de jobbat szerettem volna a legális halogén kategóriában, ezért választottam a jóval drágább a Philips X-tremeVision G-Force +130%-t. Nekem tetszik a fénye, ereje. Nappal, jó látási viszonyok között ott a DRL, így kímélem. De ez szubjektív vélemény.
Ha tényleg víz, akkor az nem jön ki onnan magától (vagy a check engine kiütésével), csak a szűrő leeresztésével illetve cseréjével. Cserébe, ha belefagy a szűrőbe, akkor az szívás. Mivel minden második olajcserénél szűrőt is kell cserélni, ez -használattól függően- lehet akár rövid, akár kétéves időszak is. :(
Egészen véletlenül nem olvastad ki a hibakódot, mielőtt szervizbe vitted? :)
Rám maradt elvileg hátsó gátlóhoz 2 db porvédő gumiharang, meg van benne vmi 2 sárga basz. KYB 910179 a cikkszám. Elajándékoznám, amúgy nagyker áron br. 5100Ft lenne. Személyes átvétel ingyenes Fehérváron, GLS házhozviszi 1400-ért előre utalás esetén, utánvét +300 Ft. Kérlek magánban keressetek a lukacs.gyula -kukac- diracdelta hu címen.
Igen, szeretek dinamikusan közlekedni, de nálam ez nem azt jelenti, hogy felváltva állok 2 lábbal a gázon vagy a féken.
Az autóba én még csak 10 000km-t "tapostam" bele cirka 11 hónap alatt, az előző 70 000 km a 2 előző tulajt "dicséri". Biztos vagyok benne, hogy az én lábam alatt a csere után többet is elfog bírni az új fék szett.
Amúgy ismerős szaki nekem is azt mondta, hogy a betétek igencsak cserések, de a tárcsák még lehet, hogy kihúznák tavaszig. Viszont én sem látom értelmét így külön cserélni, csak hogy 2 részletben fizethessem ezt az arcátlanul magas összeget.
Az előző gazdája bizonyíthatóan Shell prémiummal itatta, így én is folytattam, hátha meghálálja. Aztán az első vagy második tankolás után jött a check engine. Utána a szerviz tanácsára OMV prémiumra váltottam, de még 1 év sem telt el és megint ugyanott tartok. Ki érti ezt?
Nem csak "Minden használat és láb/stílusfüggő..." Jelentősen befolyásolja a fékpofa anyagminősége is. Ha puha akkor gyorsabban kopik, de nagyobb a fékhatást ad cserébe. Fordítva, ha keményebb anyagból készül a betét, akkor "örökösnek" tünhet, de sz@rabb a fékhatása.
Minden használat és láb/stílusfüggő...jelenleg 72000 km-nél tartok és van még legalább vagy 6 mm a betétből...előző autómnál 105000-nél volt még a betétből 3-4 mm, de cserélni kellett, mert a sós utak miatt a kopórétek egy kis ütésre levált a fékvasról. Szerencsére tapasztalt szakinál szervízeltettem és nem útközben esett szét. Amikor már ránézett mondta, hogy ez fog történni, mert hajszálrepedést látott a kopó és a fékvas között. Kivette és láss csodát, annak rendje-módja szerint egy kis ütésre le is pottyant. :-)
Jó dinamikusan közlekedhetsz, ha 80 ezer km alatt elfogytak a fékek. Nálam ennyi futás alatt most kellett az első betéteket cserélni. Ment még volna valamennyit, de ha már ott volt a szervizben, kicseréltettem.
Nekem a MOL üzemanyag tankolásakor jött elő ugyanez a hiba. Szerintem kútfüggő, hogy mit adnak el gázolajként. :(
Erre alapozva még nem mondhatjuk ki, hogy az összes MOL és ÖMV kút vizes.
Zsu-nál Meyle szett 75-ben megáll. 5 év után biztosan cserélnék fékfolyadékot is. A 30-as munkadj rendben sztem, ha cserélik a folyadékot és réz-spray-vel szerelnek.
Most voltan márkaszervizben, mert megint előjött a check engine lámpám és meg kellett nézni a fékeket, mert egy ideje időnként idegesítő magas hangot hallottam a kerekek felől. Nem kell megkövezni, korábban még nem volt dolgom akusztikus kopásjelzős fékbetéttel. ;-)
A chech engine-re a szokásos szar (vizes) üzemanyag elmélettel álltak elő és kiütötték a hibát, ami utána nem jött újra elő. Adalékként csak annyi, hogy OMV prémium dízelt tankolok. Mit kell még tennem, hogy ne legyen szar az üzemanyag? Járjak Ausztriába tankolni? Miskolcról nagy buli lenne.
A fékre beigazolódott a gyanú, hogy el van kopva mind a 4. Teljes tárcsa és fékbetét cserét javasoltak, cirka 210 000 Ft anyag + 30 000 Ft munkaköltséggel. Hát, itt majdnem dobtam egy hátast. Az autóban 79 000 km van, 5 éves, még bőven garis. Tudom, hogy a fék kopó alkatrész, de amikor a dízeltől riogatnak, akkor legtöbbször a kettőstömegűt, turbót hozzák fel, mint várható több százezres költség valahol 100 000 és 200 000 km közötti futással vagy azon is felül. Mennyire reális ez az ajánlat szerintetek?
Volt valakinek hasonló márkaszerviz tapasztalata fékkel? Ott milyen költséggel számoltak? Esetleg nem márka, de szakszervizben csináltatott valaki ilyet mostanában nem eredeti alkatrésszel? Az mennyibe fájt? Tudtok ajánlani minőségi utángyártott alkatrészt?
Mivel az autó még majdnem 2 évig garis, nem szívesen tekintenék el a gyári alkatrésztől, mert (ahogy itt valaki korábban már írta is) később probléma lehet garis javítás esetén, ha valami fékkel összefüggésbe hozható probléma lép fel.
Korrekt. Annyit még hozzátennék, hogy az emelt fényerejű színezett búrájú izzókkal is csak tiszta időben láthat jobban a delikvens, onnantól, hogy vizes az út, vagy köd van, mint most hetek óta majd' minden nap, még annyit se lát vele, mint egy hagyományos izzóval látna, cserébe, szélsőséges esetekben akár háromhavonta cserélgetheti.
De már van ennél is rosszabb, és sajnos egyre népszerűbb, a noname kínai retrofit LED-ek...
tehat ugy ovod, hogy minel kevesebb cucc kerüljön bele. tul a leirt üzemallapotokon nyilvan nagyon fontos az üzemanyagok minösege: kenöanyag es tüzelöanyag - egy reszecskeszürö nelkülin kevesbe vehetö eszre, ha ezek elegese pl. több hamut ad (fontos a tipushoz=motor + szürö passzolo üzemanyag)
Jó kérdés. Sokat olvasgattam erről a vásárlás előtt, de előre leszögezem, nem vagyok szakértő.
A benzines részecskeszűrő nem túl régi dolog, igazi gyakorlati tapasztalatról nem olvastam. Elvben nem annyira kényes, mint a dízel tesója, mert a benzines motor könnyebben kiégeti belőle az összegyűjtött részecskéket. Valahol azt olvastam, hogy a gyáriak szerinte kibírja a motor tervezett élettartamát... Hát ezt azért kezeljük helyén :)
Az biztos, hogy a sok félhideg járást nem szereti, néha jó vele hosszabb úton autópályázni. Ez amúgy nem csak a részecskeszűrónek tesz jót, de a közvetlen befecskendezés és a kipufogógáz visszavezetés duettje miatti kokszosodás is talán kevésbé jelentkezik majd.
A legtöbb részecskét a hidegindítások, rövid utak, hirtelen gyorsítások, magas fokozatban alacsony fordulatról történő gyorsítás, motorfék és az üveghang adja, ergo minden, ami tökéletlen égés. Fontos kiemelni, hogy lambda 1-nél is lesz tökéletlen égés, mivel a lángfrontnak van egy terjedési sebessége, ennek megfelelően nem lesz a henger minden pontján tökéletes az égés.
Tud valaki arról, hogy a benzines motorban lévő részecskeszűrő mikor "részecskeszűr"? Van olyan használat, ami kifejezetten jobban igénybe veszi?
Se turbót, se részecskeszűrőt nem akartam, de a legkevésbé fájó kompromisszum egy 1.4 T-GDI (140 LE) volt, ilyet vettem. A turbóval már sokan foglalkoztak, azt gondolom hogy azt értem hogy ebből a szempontból mire érdemes odafigyelni. A részecskeszűrőről viszont elképzelésem sincs, hogy mi az amivel hamarabb el lehet rontani, vagy van-e egyáltalán ilyen "paraméter". Erről tudna valaki írni pár gondolatot?
Ma mentem az első nagyobb útra a nemrég vásárolt Ceed-el (2012es, kifutó szeriás modell, 1,6-os szívó benzines, 6 sebességes), és a pályán 130-as tempónál 3500as fordulatszámon pörgött. Nekem ez soknak tűnik. Van esetleg másnak tapasztalata, hogy ekkora tempónál mi a normális?
Eladó Kia Ceed 1,6, dízel, 116 LE, 2009/4, Magyarországon üzembe helyezett helyezett 2. tulajdonostól. Ápolt belsőtér. Téli-nyári külön felnin. Számlákkal igazolt karbantartások, 207679 km.
Egy hagyományos izzónál hogyan tudok nagyobb teljesítményt kicsiholni? Hát csak a bevitt energia növelésével, illetve az izzószál anyagának megváltoztatásával, de hiszem, hogy az itt felhasznált anyagok legmegfelelőbbikét már feltalálták és alkalmazzák is. Ha nem így lenne, nem alkalmaznák a LED fényforrásokat (illetve az újdonságért leakasztható pénz is játszik).
Variálhatom a wolframszál hosszát, keresztmetszetét, de szerintem itt is elérték a vállalható kompromisszum felső határát, minden változtatás valami másnak a rovására megy, pl. az élettartamára. Persze, feltöltik nemesgázzal és így nehezebben ül az üvegbúra belső oldalára az izzószálból kilépő anyag, de ez optikai tuning (ami amúgy működik is).
Én egyszer vettem egy növelt fényerejű izzót az autómba, ami ha nagyon akarom, valóban jobban világított, de más színnel is, de KÖZEL SEM ANNYIVAL jobban, mint amennyivel előbb tönkrement.
Tudom, van aki azt mondja, nekem megéri évente cserélgetni a fényforrást, mert hátul ül a pulya és nagyon fontos nekem, hogy az ivadékkal épségben hazaérjek a téli, havas estéken... Az vegye évente.
A fényforrás színe sem mindegy, ha jobban izzik változnak a látáskor a szemembe kerülő visszavert fény által alkotott kép részletei is. Ezt gondolom sokan tudják, de egy érdekes adalék, a sárga színű, utcai Na-lámpák fényében a színek tompulnak (mintha a szaturációt csökkenteném), de a kontrasszosság kismértékben nő. Ez lehet jó is, a háttér előtt sétáló gyalogos jobban elválik... kivéve, ha pont olyan színű ruhában megy az út szélén, mint maga a környezet.
Ha nagyobb teljesítményfelvétellel, akkor nagyobb hőt is termel.
Mérj áramot.
Én abban biztos vagyok, hogy a gyárban (bármelyik gyárban) a legoptimálisabb* megoldást fogják választani. Lehet kisebb fogyasztású, lehet fényesebb, lehet más színű, lehet már hőmérsékletű, de az biztos, hogy 20 mérnők és évtizedes autógyártási tapasztalatot legyőzni nem egyszerű feladat.
(Optimális= beletartozik a költséghatékonyság IS.)
Szűrőtémához. A 3 éves szervizben nekem sem cserélték a pollenszűrőt és a levegőszűrőt sem, vettem Mann Filter márkájút mindkettőből, otthon pikk-pakk kicseréltem. A levegőszűrő azért be tud koszolódni, én nem várok a kézikönyvben előírt periódusra.
Nekem hiányzik a többletfény, H7 projektorból tudom nem lehet sokat kihozni (ellenben egy jó színhőmérsékletű, xenon izzóval az arra tervezett lámpatestben). Szemüvegben vezetek, ami megtöri az esti fényeket, lehet emiatt is érzem a többletfény hiányát.
De tény, hogy eddig a 3,5 év alatt összesen két izzóm égett csak ki, mindkettő a nappali (nekem izzós kivitelű) menetfényben.
Tébyleg bajotok van a Ceed fényszórójával? Az enyém lassan 5 éves még az eredeti izzők vannak benne, szerintem tökéletesen világít. Off autókban próbáltam pár ilyen emelt fényerejű izzót, szerintem semmi értelme, észrevehető hatása nem volt, viszont hamar tönkrement.
Ha ugyanannyi a teljesítménye (pl.: 55W), akkor nem. Egy átlag izzó teljesítménye 96%-ával fűt, 4%-ával világít. Ha 150%-kal többet világít, az azt jelenti, hogy 4% helyett 6%-ot világít, ergo 94%-ot fűt.
Előző benzines autómban olajcsere után valóban nehezebb volt észrevenni a nívópálcán a szintet, eléggé tiszta maradt az első pár km-en. Pedig abba is minőségi olajat vittem, amit a szemem láttára töltöttek bele.
Most is ugyanúgy viszem az előírt (Shell helix Ultra 0w30 ECT C2/C3) olajat, de ez dízel. Amire a szervízből hazaérek a másfél km-re lévő otthonomba, addigra ugyanolyan fekete, mint a csere előtti. :-)
A JD-kben (legalábbis az enyémben, ami crdi) 60000-ként van előírva a légszűrőcsere. Nekem is furcsa volt, eddigi autóimban 3000 volt az előírás, de nem volt különösen koszos amikor cserélték....bár többet fut autópályán Ausztriában az enyém, mint Magyarországon.
Szívesen, de sajnos a történetnek nincs még vége :(
Az elmúlt hét végén a napsütésben lemostam a kocsit, ablakmosót töltöttem stb. és ha már arra járok gondoltam megnézem a nemrég cserélt olaj szintjét.
Készültem lámpával, ronggyal, papírral stb. mert tapasztalat, hogy a frissen cserélt olaj nehezen látszik a nívópálcán. Nos, 300 azaz háromszáz km futás után az olaj finoman szólva is sötét színű volt. Tudom erre a rutinosak azt mondják, hogy az olaj akkor jó, ha sötét mert összszedi a lerakódást stb. stb. mondjuk tehát inkább úgy, hogy 30 évnyi aktív autózás alatt párszor cseréltem már olajat benzinesben dízelben egyarát és a nívópálcát nem csak képről ismerem. Szóval valamivel átbabráltak, szerintem a szűrőt nem cserélték ki, de mivel pont nem volt otthon csápos emelő így csak az lámászás maradt. Mivel a szúrő jó lent van és egy lyukon át lehet cserélni az alsó védőlemezen át. Szóval miközben a szűrőt keresgéltem lámpával világítgatva látom, hogy a motor és a váltó illesztésénél, felül illetve a tűzfal felé, olajpára van lerakódva. Nem is friss mivel sötét a színe és van benne por... Ez pont ott látható ahol a váltórudazat (bowdenek) eléri a váltót.
Visszamentem a szervízbe és elmondtam az olajpárát aminél kb. a hármadik mondat után közölték, hogy igen, ez egy simert probléma. Van ott egy tömítés és az átenged, más autónál is volt már ilyen. Jelenleg arra várnak, hogy a gyár kiadja a technológiai utasítást a javítás módjára és utána fogják tudni orvosolni a problámát. Addig is lehet vele menni nyugodtan.
Na most akkor kérdés, ha az autó három hete volt ott garanciális átvizsgáláson és külön X ezer forintot a VIZSGLATÉRT fizetek ki, akkor a nagy - nagy vizsgálat közben hogy a pékbe nem tűnik ez fel egy szerelőnek?
Továbbá kérdés, ha feltűnik neki kinek szól? Szól-e egyáltalán? Ha szól akkor miért is nem írják fel munkalapra, számlára vagy "bárhová" mindezt?
Illetve kérdés, ha észreveszik és tudnak róla, akkor miért nem szólnak az ügyfélnek (ironikusan szólva - tudom nő vitte oda Ő meg főzzön és a Vénusz olaj rejtelemeivel foglalkozzon - ironia vége) , hogy Te nagyon szerencsétlen tudjál már róla, hogy .... mert így szerintem rém kínos a dolog. Persze a szervíz ezt így mind lesajnálja magasról, úgyhogy mehetek vissza majd tömítés cserére.
Szia köszi a választ! Az mondjuk szerintem durva, hogy a 3. előírt szervíz után se kellett. A pollenszűrőt is magadnak cseréled? Ha igen, ahhoz mennyire nehéz hozzáférni?
Bár a kérdéssel nem engem szólítottál meg 😀, de mint halogén izzóban érintett, adnék tippet.
A saját autómba (JD Ceed) ilyet vettem most ősszel: Philips X-tremeVision G-Force +130% H7. Nagyon nem olcsó izzó, de nekem ez eddig bevált. A húzott izzókhoz képest is drága, de magasabb élettartammal is kecsegtet a gyártó, s E engedélyes, tehát legaláis közúton való használatra. Arra azért figyelni kell, h jól be legyen állítva a lámpa magassága mind a lámpatesten, mint a műszerfali magasságállítóval, elég erős fénye van. Mivel sokszor fényes nappal közlekedem, akkor elegendő a DRL, így kímélem az izzót. Sokfélét próbaltam előtte, sosem égett ki a tompítottban izzóm, mert mindig cserélgettem, próbálgattam, melyik jobb.
Ezek az alis KIA TPMS-ek utángyártottak és fix 7 számjegyű ID-vel vannak ellátva. Ezek állítólag nem írhatók át. Azok a TPMS-ek, melyek több autóhoz is beállíthatók, un. univerzálisak, azoknál nem az OBD2-nél, hanem a szenzoroknál TPMS műszerrel írják át az ID számokat https://youtu.be/b0GZgWJC_d4
Tegnap voltam szervizben én is (2018 JD seed sw) 40.200 km után, évesen. Amióta megvan negyedszer. (egy köztes pár ezer kilométer után, első éves, harmincezres a kétévessel összekötve, és most megint az éves a háromévessel összekötve)
Még egyetlen egyszer sem cseréltek benne levegőszűrőt. Minden egyes alkalommal rákérdeztem, és a válasz mindig ugyan az volt, hogy nem szükséges!!
Elég fura, én sem így szocializálódtam :-)
De én minden egyes szerviz után cserélem magamnak, de legalább olcsóbban, mint ahogyan a márkaszerviz kiszámlázná.
Nekem is fent voltak már a téli gumik. Mikor megérkezett elmentem pár gumis céghez, eléggé le voltak terhelve 1,5-2 hét múlva tudtak csak időpontot adni. De szerencsémre egy futóműves cégtől másnapra kaptam időpontot, kedvező árakkal. (kerék le, gumi le, tpms be, gumi fel, centirozás, kerék fel.) Nem kértem tőlük beállítást.
Kimondottam a casco biztosításom miatt rakattam be, mert ha netán valami baj van, akkor nehogy ez legyen a kifogás, hogy azért nem fizet, mert nincs "kötelezően előírt" TPMS-em. A műszaki miatt nem zavart, mert az a nyári gumis időszakban van/lesz 2,5 év múlva:). Tavaly télen nem volt, ezért leragasztottam egy kb. 8 mm-es átmérőjű fekete autófoliával a kontroll fényt. De most úgy döntöttem, hogy veszek egy alis szettet. A KIA szervizek kb. 60.000+szerelésért rakják be. Így viszont nekem töredékéért 10800+10600 szerelésből megoldódott. Ha netán ereszt vmelyik gumi , akkor minden gumit le kell mérnem, kb ennyi a hátránya az eredetivel szemben. Azért sem akarom az ECU-ba átíratni a téli felni TPMS ID-ket, mert amikor visszarakom a nyári felnit, akkor azt is át kéne írni.
Köszi, hogy a tapasztalatodat megosztottad másokkal. Én az M6 Érd-től kértem árajánlatot és nekem is 40 ezret mondtak, olaj (Total),olajszűrő és átvizsgálásra. Amit furcsállok, hogy a levegőszűrő nem szerepel az árajánlatba.Előző autómba, amit 6 évesen vettem - az is KIA volt egyébként - évente lecserélték...
Beszerelést követően kb 8 km-t megtétele után kialudt a tpms kontrol lámpa a műszerfalon, de a keréknyomás értékeket nem mutatta, azt irta ki hogy haladjak tovább az érték megjelenéséig. Ezért a benzinkút előtt a bal hátsó kerékből leereszettem a nyomást kb 1,7 barra, de azonnal jelzett, ill. kiírta a műszerfalon, hogy alacsony a guminyomás. Felnyomattam 2,2 barra és 10 perc haladás 8-10 km után ismét kialudt a tpms kontroll visszajelzője. Gondoltam, h így nem az igazi így, ezért írtam az eladónak, hogy mi ilyenkor a teendő. Visszaírt, hogy az OBD-n keresztül be kell írni a tpms-ek ID számát és akkor rendben lesz. Úgy döntöttem, hogy tök fölösleges ezért visszamennem a gumishoz 6-8 ezret kiadni azért, h mutassa a keréknyomás értékeket, hisz azokat ugyse nézegetem, ha meg nyomásvesztés van akkor ugyis jelezni fog. Hátrány az, hogy ilyenkor, ha szemmel nem látható, hogy melyik gumiban csökkent a nyomás, akkor körbe kell mérni mindegyiket. Hát röviden ennyi. A másik ok, amiért nem vittem a gumishoz, mert a tpms ID számokat a szenzorban állítólag nem lehet átírni, csak az ecu-ban lehet regisztráni. Ebben az esetben, ha ezeket a téli kerekeket lecserélem a nyárira, akkor a nyári tpms-eket ismét regiszrálni kellene az obd-n keresztül az ecu-ba. Tehát ilyen feltételekkel is 10.600-at megért a gyári kb. 60 ezerrel szemben. Ez így tökéletesen megfelel nekem, a biztosítónak és a műszaki vizsgán is.
Én mikor vettem már 3 olyan "lyuk" volt kiharapva a szélvédőből, ami egész jól látszott. Nem nagyítóval.
Feltöltettem, 6 évig semmi nem történt vele.
Aztán egészen másutt megsérült a szélvédő, az egyből repedt is, kicseréltettem. Nagyon balfék társasághoz vittem, silány pocsék munkát végeztek, de azt gondolom hogy ha csere akkor még ha profikhoz is viszed egész kicsi az esély hogy sehol nem fog meglátszani (kárpit, műszerfal, ajtó, kormány, a tömítés/ragasztás, ...).
Én ha nem is látszik nem vinném el cserére, ha fizetnek érte se.
Nekem 3 éve cseréltek kuplungot 90 Ft.szereléssel együt,sima autószerelő.Valeo ment bele+kinyomó csapágy.Márka szerviz akkor tájt is 190-210 Ft ér akarta csinálni.Reggel vittem,délután hoztam az autót.
Köszi az infót, megnézem majd, de akkor valószínűleg nem az lesz, mert ez sima egyenes futásnál jön elő az említett fordulatszám környékén. Asszem akkor felhívom a szervízt, hogy amikor megjön a kipufogó, akkor ezt is nézzék meg.
Szia! A kormányoszlop surlódó hangot legjobban akkor lehet hallani, ha beindítod az autót és alapjáraton elkezded jobbra-balra tekergetni a kormányt. De ez nem kerregő, vagy cicergő, hanem surlódó hang és a kormányoszlop irányából jön.
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Szerintem volt már róla szó korábban, igazából megerősítést, avagy cáfolatot szeretnék kérni. Néhány hete észre vettem, hogy 2800-3000-es fordulatszám környékén a bal eleje felől hallani valami kerregő, cicergő hangot. Ma kipróbáltam, és ha kicsit nagyobb erőt fejtek ki a kormányra adott szögben, akkor akár meg is szűnik a zaj. Ez a többek által már jelzett kormányoszlop dolog lehet vajon, vagy valami más?
egyébként úgy emlékszem, hogy addig jutottunk a nyáron, hogy vettünk egy pár első lengéscsillapítót (talán a bárdinál), de mikor beszerelésre került volna, kiderült, hogy mégsem jó bele (tehát papíron akkor is találtunk)
de tényleg mindegy, mert ugye kiderült, hogy egy csavart kellett meghúzni, a lengéscsillapítók jók, bemérték őket
a kuplung témában annyi az előrelépés, hogy a márkaszervíz azzal a kuplungszettel számolt, ami a KIA Ceed-ekben gyárilag van, gyártmányt nem tudom, de kb. 100e Ft a bruttó ára, erre jön plusz 100e Ft munkadíj
tudom, hogy nagyon drága, de olyan autószerelőre bíznám csak ezt a munkát, aki ismeri és rendszeresen szereli ezt a típust (mármint a kia ceed-et)
Lakásvilágításnál is előfordul mindkét verzió. Vannak ledek amiket lehet dimmeltetni, vannak amelyeket nem. Abszolút hülye vagyok az elektromossághoz, de ha tippelnék, akkor a ceedben is ellenállással dimmel, majd a végén áramkört bont gondolom.
első lengéscsillapító csak kia van, hátsó van utángyártott - ennek utánajártam (van jóbarátom az unixnál)
de mindegy is, ez már múlt idő - a lényeg, hogy a márkaszervízben is lehúzhattak volna azzal, hogy "papíron" kicseréltetik a lengéscsillapítót és közben csak egyszerűen meghúzzák azt a bizonyos csavart - de korrektek voltak, ezért a bizalmam nagyobb bennük
szóval a kérdés az, hogy tudja-e valaki, hogy milyen gyártmányú kuplunggal jönnek-jöttek ki a gyárból a kia ceed-ek, mert olyat akarok beletenni.
tudom, hogy a márkaszervíz nagyon drágán dolgozik, de sajnos 2 autószerelő ismerős sem jött rá pl. arra hogy a lengéscsillapítóm rögzítőcsavarja volt kilazulva és attól kopogott az autó jobb eleje és az egyik mókus pl. lengéscsillapítót akart cseréltetni (ami kb. 70-80 ezer lett volna párban, mivel még nincs hozzá utángyártott)
utolsó mentsvárként elvittem a márkaszervízbe, ahol rájöttek, hogy egy csavart kell meghúzni és elmúlt a kopogás
szóval ezek után nehezen bízom rá bárkire a kuplung cseréjét, de az tény, hogy nagyon drága így
ha jól emlékszem azt mondták a márkaszervízben, hogy gyári kuplungot javasolnak bele (nem azt, hogy kia kuplungot- ezt én írtam rosszul) ezek szerint egy vadiúj kiában is ezek közül van benne valamelyik: (LUK, Aisin, Ashika, Japanparts stb.)??
Az biztos... De az nem mindegy, hogy a váltó lassabban vagy gyorsabban forog, mint a motor, mikor a kuplung összezár, azaz „gyorsító” (induláskor) vagy „lassító” a csúszás iránya (visszaváltáskor).
Beltérben nem cserélnék, mert elvész a fokozatos elhalványulás, mint funkció. Budaörsi teszkó parkolóban van a ledker konténere, kiveszed az izzót, beviszed hozzájuk, kapsz a helyére LED-et, beteszed és ennyi. Nem kell túlgondolni egy párszáz forintos tételt. :)
Más irányban csúszik előrefelé és más irányban visszafelé. Inkább a többször előforduló előre irányú csúsztatástól kopik meg, az így megkopott tárcsa az ellenkező irányú csúsztatáskor berezonál, ezt hallod. Visszakapcsoláskor ugyanez a „vissza” irányú csúszás van, mert a váltó forog gyorsabban, a motor lassabban. Érdemes picit megemelni a fordulatot visszaváltáskor, ez nem csak ilyenkor jó, hanem kíméli a még nem kopott kuplungot is. (Azaz célszerű kb. akkora fordulatra felpörgetni a motort, mint ami a kuplung összezárása után lesz, le- és felváltáskor egyaránt, ha így „szinkronizáljuk” a motor és a váltó fordulatszámát, nagyban kíméli a kuplungot és a váltó szinkrongyűrűit is.)
Kia nem gyárt kuplungot, a dobozban jó eséllyel Valeo, Sachs, Luk vagy SKF szett lesz. Ezeknek a bolti ára 40-60ezer, szóval a szerviz munkadíj inkább közelít a 160-180ezerhez.
Öt éve vettem egy Off autót, kavicsfelverődéssel a szélvédőn. Azóta is ott és úgy van. Lehet, hogy idő kérdése, hogy elrepedjen, de ha még öt évet kibír, ezzel a szélvédővel megy a bontóba :-)
Cee'd-emen is van egy pici, alig látható sérülés, azt sem háborgatom. Majd ha reped.
Szóval pici sérüléssel semmit sem tennék - persze lehet, hogy nem az a jó hozzáállás.
Casconak is van önrésze, szerintem a szélvédőre is vonatkozik. Ha 10%-os vagy akkor is lehet a te részed 20-25 eFt mindennel együtt. Egy cserénél azért van szutyi (kivágás, ragasztás, esetleg ha törik a kivételnél, apró szilánkok) amit én nem szívesen vállalnék be egy pici sérülésnél. Én is kaptam tavaly januárban egy követ, majdnem gyufafej nagyságú, a körmöm akad is benne, ráadásul pont a látómezőben van előttem, de amíg nem reped addig nem bántom, pedig én is 10%-os vagyok. Lehet holnap cseréltetném, egy hét múlva meg megint jön egy kő....
Szia ! Végig fog futni csak idő kérdés. Viszont ha Cackos akkor ingyen ki fogják cserélni. Sőt ha így be viszed akkor majd ott tesznek róla ,hogy cserés legyen és nem javítják . Én is jártam így ..
az enyémbe más fajta kellett, vettem elvileg kompatibilist magyar webshopból ami aztán gyakorlatilag nem passzolt bele, vetem ebayről bontottat ami pont ugyanolyan xar volt mint a régi, az aliról aztán vettem olyat ami passzolt is bele meg jó is azóta is
Nekem a 3. éves szerviz a Vestar-nál is ugyanennyi volt amikor még lehetett vinni. Nagy csodát ne várj a márkaszerviz árajánlataitól. Legközelebb max keresel olyan szervizt ahova viheted az olajat, annyival olcsóbb lesz. Az assistance lehetne ingyen, de én azt az évi 5ezret nem sajnálom rá, lerobbanás esetén egy trailerezés ennek sokszorosa. Hogy a szerviz munkalapra ráírták, hogy nem érzékelték a hibát szerintem nem gond. A lényeg hogy a hibajelzés rajta legyen hogy ha hozzá kell nyúlni gariban akkor mutathasd, hogy Te már jelezted.
Újonnan regisztráltam a fórumon, de több mint egy éve rendszeres olvasó vagyok. Az autónk egy Kia Ceed SW 1.4 szívó benzin, Silver felszereletség, 2019.11. havi, újonnan a Duna Autónál vásároltuk. Városi, elővárosi használathoz kifejezetten szívó benzines motorral szerelt autót kerestünk páromnak. 5 ajtós volt tervbe véve, végül kombi lett, nem bántuk meg, bár a csomagtartó méret okozott meglepetést másik típusú kombihoz képest.
Az első éves szervíz nemrég történt a JP Autónál az M3 bevezető mellett. Eredetileg a Vestarhoz szerettük volna vinni, de az ismert ok miatt ez meghiúsult. A tapasztalatom eléggé megosztó sajnos a szervízről, ezért is írom le Nektek. Telefonon érdeklődve 40 e Ft körüli költséget saccoltak. Mikor személyesen bent jártam időpontot foglalni már 46 e Ft volt az ajánlat. Végül a számla is ennyi lett. Ez gyakorlatilag egy olaj - oaljszűrő cserét és egy átvizsgálást jelentett. Total HKS olajat számláztak 3,6 liter 19 e Ft. (Másik autónk egy Toyota ahhoz, márkaszervízben 6 liter olaj kerül pont ennyibe szervízkor). Az autót párom vitte, előre megbeszélt időpontra. Ehhez az időponthoz képest csak a munkafelvétel csúszott egy órát (tehát egy óra kellett ahhoz, hogy valaki egyáltalán a kulcsot elvegye) és az 1,2 órásra számlázott olajcsere is több mint 2 óra lett végül. Mentségükre szóljon a vírushelyzetre hivatkoztak, de azért 2 óra csúszás az 2 óra csúszás. Három dolgot jeleztünk külön. A kormány július óta hangot ad, a kuplung pedálnak kinyomáskor van egy pici hangja és a kipufogó. A pedált befújták, a kormányra azt mondták, hallják de még várjunk vele, a kipufogó szerintük még jó. Majd a számlára ráírták mindhárom tapasztalt probléma mellé, hogy az átvizsgáláskor nem volt észlelhető (ezt már csak én vettem észre utólag) de no comment. Majd páromra rádumáltak még egy év assistance szolgáltatást 5 e Ft-ért (Toyota 12 éves korig ingyen adja). Szóval nekem annyira nem jöbb be a JP a tapasztalatok alapján, de lehet csak rossz napot fogtunk ki.
Előző (nem kia, de koreai :-) ) autómat 11 évesen 152000 km-rel eredeti, tökéletesen teljesítő akksival adtam el. Mondjuk én az a fajta autós vagyok, aki soha nem indítózik lámpával, szükségtelenül nem kapcsolok fogyasztókat, még a piros lámpánál ácsorogva is lekapcsolom arra a pár percre a tompítottat, stb...:-)
Az akksik jelentős része tavasszal, az első melegebb napokon fekszik ki. Cellazárlatos lesz, akkor van az a jelenség amiről írtál. Oka, hogy a téli, megnövekedett igénybevételnél sokkal több szulfát keletkezik a lemezeken. Ez aztán a megjövő enyhébb idővel, rázkódással lemosódik az akksi aljába és amikor már a sokadik télen van túl, annyi összegyűlik, hogy összezárja a lemezeket. Újabb akksiknál már van erre megoldás, nagyobb iszaptároló, pozitív lemezek burkolása, stb.
"Az érdi és a székesfehérvári szervizzel van valakinek bármi tapasztalata. "
Én az érdinél (DiFer) voltam még tavaly nyáron. Normálisan megcsinálták a 3 éves szervízt, ha jól emlékszem, úgy 65 ezer Ft. körüli áron (ebben egy klímatisztítás is benne volt). Szerintem ajánlhatóak.
Az érdi és a székesfehérvári szervizzel van valakinek bármi tapasztalata. A budapestiekről sok mindent vissza tudtam keresni, de erről a kettő nem sok.Köszönöm.
Otthonról garázsból indulok, nagyjából hatszáz méter megtétele után jelzőlámpához érek, és azt kikerülni nem is tudom. Így aztán még hideg motorral érkezem a kereszteződéshez... és igen, a start-stop kikapcsolása nélkül, a vezérlés simán leállítja a még be nem melegedett motort. Ezt igen barátságtalan lépésnek tartom, ezért én is kikapcsolom rögtön induláskor. Viszont ha pont előttem vált pirosra a lámpa, vagy pl. sorompónál kell megállnom, akkor visszakapcsolom. Nem barátom a rendszer, de nem tartom nagy drámának, ha egy utazás alkalmával, néha rá kell nyomjak a gombjára. De itt legalább van még választási lehetőség.
Szevasztok! Egy 2018-as JD Cee'd del (1.6 GDI SW) kapcsolatos kérdésem lenne. Tök jó (lenne) a világításkapcsoló "AUTO" állása, de soha nem használom, mert ha a fényviszonyok az xenon bekapcsolását indokolják (magyarul elég sötét van még/már), akkor a következő történik indításkor AUTO módban:
1) beszállok, bedugom a kulcsot - a xenon bekapcsol; 2) indítózok - a xenon kialszik, a motor beindul, a xenon pedig ismét bekapcsol - természetesen magasságot is kétszer állít.
Ezért ugyebár minden sötétben történő indítás egy xenon be-ki-be kapcsolással jár(na). Igaz, nem néztem utána, hogy egy xenon rendszernek mennyire fáj, de nem hiszem, hogy növelné az élettartamát.
Ezért aztán megálláskor a kapcsolót már rutinszerűen off-ba rakom, bárhol is volt, és többnyire nappal az legalsó állásban van (csak a DRL világít), szürkületben átkapcsolok 2-es állásra (DRL + hátsó LED), sötétben pedig manuálisan váltok xenonra - ha sötétben indulok, akkor természetesen csak indítózás után, így redukálva a be-ki-be szekvenciát egy egyszerű (egyszeri) bekapcsolásra.
Más autónál is így van ez? Lehet-e ezen változtatni?
Az előző, idős bácsinál garázsban aludt, különálló épület, úgyhogy fűtés szerintem nemigen volt benne. Tavaly óta nálam féltető alatt áll, nyáron ritkábban használom, mert robogóval járok melózni.
Ami a történethez tartozik, tavaly a nyár végén (mert mindig augusztus utolsó hétvégéjén megyek nyaralni) elvittem akkus szakemberhez kiméretni, nehogy külföldön szaladjak lesre, ő azt mondta mindenféle terheléses mérés után, hogy a műszer szerint még 90% felett van az akku kapacitása.
Köszi, ahogyan olvasgattam a neten máshol is, elég nagy a szórás az élettartamok tekintetében. Nekem "csillaggarázsban" áll az autó, ez ugye nem az akku barátja. Hét vége felé a szervizben majd kiderül, hogy milyen állapotban is van az akkum...
A szivargyújtó biztosítékára kötve (biztosíték adapterrel) folyamatos információt ad az AKKU feszültségéről, a generátor (töltés) állapotáról. Autómban ilyen, illetve hasonló volt/van. Talán valamivel olcsóbb megoldás a szivargyújtó aljazatba helyezhető, szintén digitális kijelzésű feszültségmérő, de abban az esetben az aljazat másra nem, vagy csak elosztó alkalmazásával használható.
Start/stop ? ...... Hmm, mikor beindítom a járgányt, az az eső, hogy kikapcsolom a sávtartóval együtt:) Ezek a szükséges , de inkább hátrányos funkciók. Egy turbós motornál meg főleg. Inkább fogyasszon picivel többet, bár nálam ez sem mérhető, mivel főként hosszútávon közlekedek. Meg ugye az önindítót se kíméli a startstop rendszer. Ha mindezt egybevesszük, h az akksi, önindító, turbó idő előtt javításra, ill. cserére szorul a startstop miatt, akkor már közel sem biztos hogy környezet/klímavédelem szempontból a startstop rendszer annyira előnyös megoldás lenne.
Nálam garázslakó autó volt, és a városi szaladgálásra általában másik autót használok. Viszont az előző, német tulajdonos autótartási szokásait homály fedi. Ami meglepett, hogy nem télen kapitulált, hanem egy kellemes, 15-20 fokos, májusi napon.
De a hét év szvsz nem egy rossz élethossz az akksinál. A mostani start-stopos vasamnál, már az ötéves élettartamnak is örülnék.
A sok rövidtáv/önindítózás mellett az sem mindegy, hogy garázsban,vagy szabad ég alatt tartják a vasat. A motorhő és főleg a nyári meleg miatt felgyorsuló kémiai reakciók vágják leginkább haza az akksit, és ennek eredménye a téli hidegebb időben történő kapitulálás.
A legrosszabbkor volt nálad, megértem, hogy haragudtál rá... hasonló gondolatom nekem is volt ma, de hozzá teszem, szerencsére ezt leszámítva nagyon-nagyon megbízható s szerethető a gép.
Nekem a full fapad francia autómon 9 évet bírt a gyári, de ott aztán csak mininális elektromos fogyasztó volt, itt meg a sok kényelmi kütyü, úgy mint ülésfűtés, kormányfűtés, radar stb., aminek mi örülünk egy hideg reggelen, az akksi nem annyira😀.
A hirtelen akkuhalálról olvastam, nem tapasztaltam eddig, mert az említett francia autónál volt idő (pár hét) felkészülni az esetleges cserére... A Ceed-del szerencsére épp esedékes egy szervizlátogatás, kap újat, nem feszegetem a határokat.
Nem volt semmi előjele. Indítóztam, de csak a szapora kattogás, és a pislákoló ellenőrző fények volt a válasz. Épp indultunk az osztrák hegyekből haza, dugig pakolva. Ott, akkor, nagyon haragudtam az autóra, pedig már az autó tologatásakor is tudtam, hogy nem a vas a hunyó. Nem kell a határokat feszegetni, mert ezek az akksik nagyjából minden előjel nélkül adják meg magukat. Hét telet letudott én meg bíztam benne bírja még. A mostani autóm hároméves, még két évet kap tőlem az akksi, aztán mindenképp csere, persze ha elmegy addig.
Nekem ma reggel a 4.indítózásra indult csak be, előtte mindig pöcröf indult. Hétvégente használjuk az autót, felváltva rövid városi (több hideg indítással) s hosszabb autópályás utakon.
Neked bármiféle előjel nélkül térdelt le? A 7 év azért szép hosszú időtartam szerintem!
2012-es, JD, szintén szivó 1.4, hét évet bírt a gyári akksi. Persze a legrosszabbkor térdelt le, külföldön, tavaly tavasszal. Az álmoskönyvek szerint nem szabad betolni, de nem volt más választás, utána rendben hazahozott. Persze rögtön csere.
II. gen. Ceed tulajdonosoktól kérdezem, nálatok meddig (hány évig) bírta a gyári akkumulátor? 1.4 szívóbenzin, nincs start-stop, 2016.09.hónapban gyártott gép, tehát 4 éve van lakik benne az akksi.
Való igaz, a kérdező által jelölt fejegységet tudtommal 2007-2010 között (96140-1H600), a későbbiekben a JD-ig pedig a 96160-1H000 típust szerelték.
Az is igaz, hogy nem voltam eléggé körültekintő, s az 1.,3., 4.sz. link fejegységei valóban nem kompatibilisek, továbbá az általam szerelt sem jó, de a 2. és 5. sz. linkben levők megfelelőek lehetnek.
Nem, sajnos nem olyan és ezt már megtárgyaltuk. Az ali-s hirdetésben azért is van áthúzva a facelift utáni fejegység, mert oda nem lesz jó az előlap méretei miatt. Amit beszúrt képet, azon a régi műszerfal (és fejegység) van. Az általad linkelt rádiók az új műszerfalba valók.
Egyébként a rádiófészek kialakítása ennél is olyan, mint a 2010-2012-nél. A cserekor nem volt szükség beépítő keretre, mert a 178x100x1050 mm belső és 197x113 mm külső méretekkel rendelkező fejegység illeszkedik.
Az eredeti fejegység tartókonzoljait használtam, csupán a rögzítőcsavarok furatainak helyét kellett módosítani.
Ha esetleg lenne eltérés, az legfeljebb az elektromos bekötést érintheti?!
Én mindenesetre ilyen tapasztalatot szereztem a fejegység cseréje során.
100.000+ a fejegység (kell hozzá egy 15ezres beépítő keret is). Nem hiszem, hogy megér ennyit egy 11 éves autónál. :(
Én egy ilyen tartót dugtam a CD nyílásba és egy ilyen kihangosítót ragasztottam a műszerfalra. Telefont használom a Ceed hangrendszerrel. Igen, így "csak" 6,39 coll a kijelző, de HDR és ultragyors. :)
Nekem ilyen van a 2012. évjáratú Ceed-ben (ED). Talán mintha a rádió tuner lenne kissé érzéketlenebb, egyébként korrekt működés. Megfelelő felbontás IPS kijelző stb. Összességében elégedett vagyok vele.
Sziasztok!2009-es évjáratú Ceed-hez keresgélek az Alin Multimédiát! Talán egy van ami az enyémhez jó, mert rengetegben az újabb gyári rádiót adja fel kompatibilitásnak!Valakinek esetleg ehhez bevált típus? Mellékelek egy képet, milyen rádió helyére szeretném!Köszönöm a segítséget
Köszi az infót. Az enyém idém Márciusi, még csak 13ekm-el, eddig nem jelentkezett. Az ajtóm nyöszörög huplis úton, mint amikor a gumikéder mozog... Csavarodik a bódé? Kézzel rángatva az ajtót nem tudom előidézni, fura...
Csak szorgalmas olvasója voltam a fórumnak, az írás nem az én kenyerem. Most mégis megteszem, mert az eladott 2010-es Ceed után megmaradt egy első lökhárító alá való új (utángyártott) koptató.
Olyan gyorsan vitték el, hogy nem volt kedvem lecserélni a kissé meggyötört régit. Akit esetleg érdekel, kérem jelezze.
Melyik modell és évjárathoz vetted? Egy ideje gondolkodom, hogy veszek mindkét autómra (Kia Cee’d ED 2012, illetve Rio III UB). A pontatlanság tehát korrigálható a rögzítőcsavarokkal? Milyen méretű lemezcsavar szükséges?
Hmm, Pappas ? Korábbi negatív tapasztalatok, magas árak. Főként ezért kerülöm őket. Többször járok Kaposvár felé, így nem okoz gondot az ott eltöltött szervizidő.
Sárhányó, sárvédő, sárfogó gumi, megérte. Mióta fent van, nem mocskos az autó (gyárilag nem volt rajta). Tegyük hozzá, nem pontos, de a csavarok behúzták a helyükre mindet.
2019-es Ceed Sw 1.4 T-GDI-vel Pécsről járok a Kaposvári szervizbe. 2x voltam már olajcserén, s legutóbb hét elején voltam garanciában a kormányoszlop csigát cserélték ki. Ez a CD típusoknál rendszerhiba sűrlódó hangot ad a kormány kanyarodáskor. Általában kb. 15-20 ezer km-től jelentkezik. 1 óra 10 perc alatt végeztek is vele. Igaz hogy 6-7 ilyen cserét már csináltak. Hallottam más szervizekben 3 órát vagy még több időt vesz igénybe ez a munka. Elégedett vagyok a munkájukkal és az árakkal is egyaránt.
Értem. Érdekes... Én nem ezt tapasztaltam (pl. Óbuda és XVI. ker. Vestar). Ha kilométerben neked belefér, javaslom, hogy érdeklődj más szervizeknél is.
Ha esetleg valaki nem új téli gumi vásárláson töri a fejét, nálam eladósorba került egy garnitúra. Hankook Winter ICept RS2, 195/65 R15 91T, DOT:3115, profilmélység: 6-7 mm, futott km: 6.626 km (nem elírás! 3 téli szezonban használtam), Ár: 12.000 forint / db. (Bp. XI. kerület).
Saját vélemény? Megéri, bár nem olcsó egy-egy ilyen kötelező szerviz, de azért lehet faragni a költségéből. Ha rugalmas a márkaszerviz, elfogadja, hogy ha viszed az olajat, levegőszűrőt, pollenszűrőt. Nekem az a tapasztalatom, hogy az utóbbi kettőt jobban elfogadják, ha az esedékes szervizlátogatás előtt magad megveszed s kicseréled. Legalábbis előző francia autómnál és a Ceed-nél én ezt tapasztaltam. Nem tudom mely szervizeknél érdeklődtél, de Budapesttől kifelé haladva kevesebbet árat mondanak.
Kia Cee'd em most lesz 4 éves. Még garanciális. Kötelező éves szervízét: (olaj, fékolaj, levegőszűrőj, pollenszűrő) tokkal vonóval 85,000 re taksálja minden márkaszervíz. Ez szerintem nagyon kemény. Tavaly 60 volt.
Megéri a garancia? Mi a tapasztalat? Természetesen senkitől nem várom, hogy távolról látnok legyen és az én autóm váltójának, motorjának élettartamát megjósólja. Az általános tapasztalat és vélemény érdekelne.
Ígértem, visszajelzek, melyik lapát mellett döntöttem. Denso hibrid lett a kiválasztott, a JD Ceed-re a DUR-065L (650 mm) DU-035L (350 mm) a megfelelő. Még szállítás alatt van, így még nem tudok tapasztalatról írni.
Sajnos a motorokhoz nem ertek ilyen szinten es igy a hangokat nehez beazonositani leirva, laikuskent. viszont igy tenylegesen meghallgatva talan masoknak is konnyebb beazonositani a problemat a kesobbiekben.
De hallgattam olyan 1.6 os ceedet /2010/ amiben ha nem lattam volna hogy elinditjak akkor el se hittem volna hogy jar a motor mert hihehtetlen halk volt, a tobbi hallothoz kepest ami meg mar megint gyanuss lett./vagy tevedek es tenylegesen azok a legjobban karbantarotttak?/
Ez már problémás, felejtős, nem jó vétel. A lánc is jól hallhatóan csörög, de sokkal nagyobb baja lehet, szerintem kopog a dugattyú. Nekem (Rio-ban) volt hasonló hangja az 1,4 CVVT-nek (gyakorlatilag u.ez a konstrukció rövidebb lökettel), lánccsere után ebből sajna megmaradt a kopogás. Olvass kicsit vissza, ez nem csak lánchang, ez bizony „piston slap”…
mindig van valami ami miatt inkabb masikat keresek :( de hat a hasznalt auto kereses mar csak ezzel jar ha nem valami szalonbol lehet elhozni. jolenne valami fele faq hogy ne terheljuk ilyen kerdesekkel a tobbieket.
Hát én körbenéztem - és mivel az útbaeső osonban nem volt, csak nagy Bosch,4000/db - elmentem a Duna Kiához és vettem egy pár eredetit, 10230 forintokért.
Márkajele nincs, Belgiumban készült keret nélküli.
kia ceed 1.6 benzin nel ez csatogos hang meg belefer az elfogadhato mertekbe vagy mar inkabb a problemas kategoriaba tartozik.? 5w40 -et kapott a motor eddig.
10 perc utan halkabb lesz a motor de teljesen nem szunik meg a csattogas.
Ebben nagyon nem értünk egyet, az az egybeszar, az nekem pár hónap után kuka volt off autón, egyébként az én Ceed-emen a gyári is a hagyományos, lassan öt éves lesz, még jó, de tavasszal már kicserélem.
van némi előítéletem a régmúltból,de inkább vennék egy viszonylag fiatal Dacia logant,mint 10 éves autót,- mégha az Kia is,- vagy túlértékelt német márkát
Mindig lesz egy picit drágábban egy kicsivel fiatalabb... és egy másik márka, ami pedig még olcsóbb, amíg teljesen ki nem ürül a pénztárcád. Opelt biztosan nem vennék, akkor inkább az idősebb Ceed. Tegyük hozzá, évi 40ezret megyek. Ha csak játszósnak kell az autó, évi 5-10ezer km-re, akkor akár Citroen-t is vehet bárki.
Köszi a részletes választ, plusz még a többieknek is, akik reagáltk :) Nem vagyok otthon az autók terén, gyakorlatilag ez lesz az első autó vásárlásom. Most egy 17 éves Peugeot 307-est hajtok, amit édesapámtól vettem át.
Úgy álltam neki a vásárlásnak, hogy 2 milliót szánok rá, de aztán jött a másik tipp, hogy 3 millióért van az Astra lehetősége. Szűkösen, de meg tudom oldani a nagyobb összeget, igazából arra kerestem a választ, hogy 5 év múlva ha megválnék az autótól akkor melyikkel járok jobban.
A visszajelzések alapján inkább az újabb autó felé hajlok, még alszom rá párat. Ha mégis marad a Kia, akkor pedig biztos jövök kérdezni :)
Ezt - a gyárival kompatibilis/azonos/utángyártott - TPMS típust nem kell betanítani. Egyszerűen be kell szerelni, aztán pár menni vele. Ha pár km után sem aludna ki a nyomásellenőrző lámpa, akkor valami gond van (valszeg valamelyik jeladóval) - de nem szokott.
Gumiszőnyeg. Bár én nem Rezaw-ot vettem, hanem Rigum-ot, ezzel nincs semmi gondom (téli szezonban használom), passzol. Egyedül a kis lamellák széleinél megül a sár, homok, kosz, azokat slaggal meg autós kefével szoktam kipucolni.
Nyilván bele lehet nyúlni a jóba idősebb autónál is meg a szarba fiatalabbnál, ennek ellenére én fenntartom amit írtam, aztán nyilván meg kell nézni rendesen a konkrét darabot.
A flotta mitől ismert előélet, fókuszálva a kötelező szervizek megfelelő elvégzésére? Talán csak a futott kilométerre garancia. Hallottam ennek kapcsán történeteket.
Igen, de a kérdés az volt, hogy mennyit fog költeni 5 év alatt egy olyan autóra, amiről semmit nem tud -így mi sem-, csak annyit, hogy Ceed. Hát fogalmam sincs. :)
Ha van 3 millió Astrára, akkor jó vétel 2 millióért a Cee'd - még akár motorcserére is marad pénz :-) A korrózió, gányolt karosszéria javítás, futóműproblémák felmérhetőek.
Felelősséggel senki nem fog tudni ilyet jósolni neked. Egy 10 éves autónál bármi benne lehet a kalapban. Ha visszatekerték, akkor motorcsere vagy kuka. Kb. 3 havonta előkerül valaki itt a fórumon, akit átvert a kereskedő és 130.000 km-nél -nyilván tekerve volt- zabálja a Ceed az olajat. Ha nem tekerték, de padlógáz-padlófékkel jártak vele, akkor szintén. Ha vigyáztak rá, akkor ki tudja, Te hogyan fogod használni 5 éven keresztül. Mennyi lesz az éves futásteljesítmény, milyen körülmények közt (pl. csak város), stb. Azt sem tudni, jelenleg milyen állapotban van, lóg-e a futóműve, rohad-e az alja, koppan-e a kormányműve, kell-e rá gumi, visít-e a fék, vagy patika minden.
Ha csak a kötelező szervizeket nézed, akkor aprópénz, mert egy olajcsere - nem márkaszervizben - 12ezer, a kopó alkatrészek meg annyi, amennyi, de ugye azok használattól függőek. Vásárlás után majdnem az összes üzemanyagot (hűtőfolyadék, fékfolyadék, motorolaj, váltóolaj, stb.) és a vezérlést cserélni szokás, ami szerviztől függően elmehet 100-ig.
De a fentiek bármilyen autóra igazak, nem Ceed specifikus a leírás. Ha valaki azt mondta, erre - vagy az Opelre - nem kell költeni semmit, akkor hazudott. Kell. Sokat. Bármit veszel. Ha nincs a vételár felett 2-300ezer elkölthető forintod, akkor szerintem bele se vágj semmilyen autó vásárlásába. Egy gumiszett önmagában 80. Egy klímatöltés -vizsgálattal- 20. Huss, oda lett százezer.
Autót szeretnék vásárolni 1-2 hónapon belül, az alábbi igényekkel: benzin, 1.6, kombi. Jelenleg két irány van a fejemben:
1. egy 2010 évjárat körüli Kia Ceed vásárlása 2 millió HUF körül (a piacot nézve nagyjából ennyiért van normális darab, bár a hirdetések 90%-a külföldről behozott kocsi, ami nehezen leinformálható)
2. kicsit többet rászánva, ismerős flottától 3 millió HUF-ért egy 2016-os J Astra kombi
Öt évre terveznék vele kb, a döntés előtt pedig most mérlegelném, hogy szervizköltségben kb melyik mennyire jön ki a végére, plusz nyilván azt, hogy mennyit fog érni, mikor megválnék tőle.
Ezért szeretném megkérdezni a tapasztalt Kia Ceed tulajokat, hogy 5 évre nézve éves szinten kb milyen szervizköltséget várhatok egy 10 éves modelltől?
Nem idegeskedem rajta, mert pl a H7-et rendszeresen cserélgetem a tompítottban, néha a reflektorban, próbálgatom az izzókat. Már nem okoznak gondot, pedig annyira az sem egyszerű.
Egy izzócseréért azért nem rohannék szervizbe, mert szerencsére az autónak más baja sincs.😊
Nekem, de eszembe sem jutott, az aktuális szerviz előtt nem sokkal égett ki, úgyhogy a szervizben cseréltettem ki mind a kettőt. Nem idegesítem magam ilyesmivel.
Kinek van olyan JD Ceed-je (LX vagy LX Exclusive felszereltség), aminek a nappali menetfény izzós kivitelű (ködlámpa felett ül)?
A bal oldali - egyébként ultra life izzó - 2,5 év után tavasszal kiégett, s most - szintén ultra life - megint... a gondom nem a kiégés ténye, hanem az, hogy pont ezen az oldalon lévő izzó foglalatának kiszedését a kerék felől valamilyen műanyagelem eléggé megnehezíti, mert szinte neki támaszkodik. Így ez elég macerás feladat: egyszerre fordítani a foglalatot és kissé elhúzni a lökhárító azon felét ama bizonyos elemtől. Mindezt autó előtt fekve :).
Érdeklődnék, hogy ki milyen első ablaktörlő lapátot használ JD Ceed'en? A gyárit pont egy éve lecseréltem (2017-es az autó) egy hasonló hibrid lapát párra, Valeo márkát választottam, de nagyon nem vált be. A gyári nem tudom milyen gyártmányú hibrid változat volt.
Viszont most gondolkodom egy flat lapát (Pl. Bosch Aerotwin retrofit) vásárlásán. Ilyenekről mik a tapasztalatok?
Véleményem szerint ezzel foglalkozni csak annak éri meg, aki rendelkezik megfelelő eszközökkel, s maga képes elvégezni a javítást. Nem nagyon hinném, hogy egy műszerész vállalkozna rá, hacsak elsősorban nem az üzletben gondolkodik, hanem elkötelezett amatőr is. Ha netán talál is céget, vállalkozót, akkor a javítás költsége elképzelhető, hogy olyan magas lenne (az eredmény pedig esetleg kétséges), hogy helyette érdemesebb egy új, bár nem olcsó eszközt beszerezni.
Mivel újabban már a radar sem üzemel, célravezető lenne az egész – kamera és radar tekintetében – érintett elektromos rész ellenőrzése. Mint korábban már említettem, a radar működését illetően nincs kapcsolatban a kameráéval, kivéve a tolatóláma általi vezérlést.
A radar esetében felmerülő hibalehetőségek:
– Valami oknál fogva a központi (vezérlő) egység nem kap tápfeszültséget (+ 12 V vagy test hiánya). Ebben az esetben egyetlen szenzor sem üzemel (nincs hang). Hasonló a helyzet, ha a hangszóró (zümmer) hibásodik meg. Amennyiben csak valamelyik szenzor néma, akkor ott van a probléma.
A kamera vonatkozásában korábbi hozzászólásomban – tapasztalataim alapján – röviden próbáltam vázolni a lehetséges probléma lényegét. Természetesen, e tekintetben sincs két egyforma eset, de körültekintéssel behatárolható a hiba forrása.
Így történt ez a saját autómon (KIA CEE’D 2012) is, amelyen cseréltem a gyári multimédia egységet, s mivel a kamera vezérlése az eredeti készüléken keresztül történt, a fejegységre menő vezetékek bekötését is módosítani kellett.
Mellesleg, kíváncsi lennék – az esetleges javítást követően – a hiba okára, illetve a javítás módjára.
Találkozott már valaki hasonló hibával? 1.6 crdi 2016-os amúgy
Pár hete vettem észre, hogy félmeleg motornál gyorsítást követően amikor visszaengedem a gázpedált csak tartani a sebességet, 1500 fordulat környékén aprókat rángat.
Ezzel kapcsolatos jelenséget is tapasztaltam, hogy egyenletes kis gyorsításnál a pedál lenyomását követően 1-2 mp-re utána jobban kezd el gyorsulni, mintha én nyomtam volna le a pedált jobban.
Ma szintén jelentkezett az első hibajelenséges rángatás. Már kezdtem magamban elkönyvelni, hogy lehet elkoszolódott valami, esetleg az EGR szelep.
Beállva a garázsba gondoltam kicsit járatom, érdekelt, hogy mit tapasztalok, csinál-e még hülyeséget?
Próbáltam 1500-majd 2000, utána 2500, végül 3000 fordulaton tartani egyformán a fordulatot, de néha nagyon nehezen sikerült mozdulatlanra tartani a mutatót. Aztán egyszercsak 2500 nál, amikor tovább akartam menni a 3000 fordulat felé, hiába nyomtam le a pedált jobban, nem pörgött fel a motor! Tovább nyomtam lefelé, már majdnem tövig, de úgy sem. Visszaengedtem alapjáratra, majd elölről kezdtem a fokozatokat 1500, 2000, 2500, de többször nem produkálta ezt.
Hibajelzés nincs. Netán a gázpedál szarakodik? Volt már valakinek hasonló?
Úgy vélem, a kérdező e tekintetben még nem tudott nyilatkozni, hiszen még csak azt észlelte – legalábbis a kérdés feltevése erre utal –, hogy a tolatóradaron kívül kamera is van.
Én pedig a válaszomban igyekeztem a hibalehetőségekre felhívni a figyelmet, utalva a kamera hibájára is. Egyébként, természetesen az általad jelzett probléma is fennállhat.
Nagyon köszönöm a tanácsot, valóban kaptam kölcsön egy jó gázpedált és azzal minden rendben volt, így másikat (bontottat) vásároltam, azzal is jól megy. A régit odaadtam egy szakinak, hátha javítható. Gázpedálból nincs utángyártott, ha újat szeretne az ember venni, akkor gyárit kell venni (arany árban mérik).
Hozzátenném, hogy 115e km futás alatt ez a második csere már.
Feltehetően a KIA Cee'd SW 1.4 LX Exclusive (2011-2012) valamelyik változata lehet. Azok mindegyikében többnyire 96560-1H100EQ típusú fejegység található.
A tolatóradar a fejegységtől teljesen független, a tápot a tolatólámpáról (vagy –kapcsolóról) kapja.
A tolatókamera Kenwood valamelyik CMOS típusa (Például CMOS-230), amely ellenőrzése a csomagtér borítás leszerelése után lehetséges. Amennyiben ez nem jár eredménnyel, akkor a fejegység kiszerelését követően a „videobemenet”-nél célszerű méréseket végezni.
Tehát mindkét esetben a tolatólámpa (vagy a tolatólámpa kapcsoló) aktiválja az eszközöket.
Néhány kép a készülékről, illetve a bekötésekről.
Remélhetőleg a fentiek nyújtanak valamilyen segítséget a probléma megoldásában?
Tapasztalt már valaki olyat, hogy leállítás után (rövid út után is) az autó alja felől 2-3 percig pattogó hang hallatszik? Mint mikor hűl a konvektor, csak halkabb. Ez gondolom a kipufogó lehet, de normális ez? Már nyáron, melegben is csinálta.
nemrég vásároltam egy 2012-es Kia CEED SW-t (még a kifutó generációs). Amikor kipróbáltuk, a tolatóradar rendesen pittyegett, majd eltelt egy hónap amíg el tudtam hozni a kereskedőtől, és mikor hazaértem vele, már nem működött. Ekkor vettem észre, hogy a csomagtartó nyitógombnál ott a kis kamera, amiből arra következtetek, hogy amúgy tolatókamerás (színes, kijelzős navi van benne, az működik is), de valami hiba miatt már a próbakor sem működött tökéletesen, ezért is gondolta a kereskedő hogy csak radaros.
A kérdésem az, hogy van-e esetleg a radarnak / kamerának valamilyen ki-be kapcsoló gombja, amit esetleg nem találtam meg, ha nincs, akkor tudtok-e olyan autóvillamossági szervizt, ahol foglalkoznak ilyesmivel? :)
Legyen úgy, én amúgy is a Total Quartz 9000-et kértem bele, ahelyett lett ez, de akkor ez alapján ez tök jó lesz bele, és ez is Total. Öröm bodottá. :) Ha kicserélik tényleg a kipufogót is gariban, akkor megvan a szervízem remélhetőleg hosszú távra.
Megvolt ma az első éves kötelező szervíz a Kia Pappasnál (13. kerület). Olaj, olajszűrő, pollen szűrő csere, a végösszeg 48560 Ft volt. Bontatlan, flakonos kiszerelésű olaj ment bele, és végig bent lehettem a szervíz során. Az olajjal volt némi kavarás, mert a Total-ból nem kapták meg a szükséges mennyiséget, így a csatolt képen szereplő Kia olaj ment bele, azt mondták ez lesz mostantól elvileg a hivatalos olaj hozzá. Választásom nem nagyon volt, vagy ez, vagy a hordós Castrol, ezt választottam. Légszűrőt megnéztük, maradt benne, sokkal kevésbé volt koszos, mint a Dacia anno egy év után, gondolom ennyit számít, hogy főként vidéken jár a gép. Ami negatívum volt, az a nagyon hosszú várakozási idő, 8-ra volt időpontom, és fél-10-10 körül sikerült elkezdeni, annyira kevés ember volt (betegség, stb). A kipufogót megnézték, az enyém nem érintett a visszahívásban, és nem is találták meg rajta azt a problémát, ami miatt az akciót elindították, de ettől függetlenül garanciában elkezdik intézni a cserét. Az viszont mire megjön 2-3 hét elvileg, remélem nem lesz vele gond. A várakozás ellenére pozitív volt a tapasztalat, ha a garanciás ügyintézés is rendben megy, akkor legközelebb is hozzájuk megyek.
Üdv ! Hol szeretnél 6.-7.-be menni? Az látszik ,hogy nem jártál még ilyen autóval ,mert akkor ha még pillanatnyi fogyasztás mérő is lenne rajta ,látnád ,hogy ha nincs meg ezekhez a megfelelő sebesség/tempó ,akkor túl kell nyomnod a gázpedált a haladáshoz a nem optimális tempó miatt ,és mindjárt többet fogyaszt mint 4. v 5. seb fokozatba !:-) Felmegy a dombara is 6-ba is de túl kell nyomni a gázpedált ,olajnyomás kicsi fogyasztás meg nagy ,ellentétben mind ezt 3.-ban pont fordított a helyzet rendes olajnyomás ,és a lehetőség szerinti optimális fogyasztás !:-) Egy próbát megér ,csak szerezned kell egy autót hozzá !:-)
A vezeték szokott szakadni, szóval semmiképp ne vegyél újat, előbb tegyétek át egy másikból.
Egyszer, egy nagyon végletes esetben a klíma nyomásszenzora volt defektes, ami annyira megkavarta az ECU-t, hogy gázpedál hibát jelzett. Persze ez ritka, mint a fehér olló.
Üdv ! De hol, mikor/mennyi ideig,hány Km-t mész 6. sebességbe ! Ahol érdemes 6.-ba menni ,ott meg a tempo miatt tűnik el a kedvezőbb fogyasztás ! Arról már ne is beszéljnk ,hogy mennyire fontos a motrnak a megfelelő fokozat eltalálása ,és ez nem a 5 v 6.-ba 50 km/ó ! :-) Szerintem.
Mint említettem, az autóm 1.4-es (90 LE), s 5 sebességes. Tudtommal a JD 100 LE és 6 sebességes. Ismereteim szerint az utóbbinak jobb a fogyasztása, mint az enyémnek, köszönhetően a 6 sebességes váltónak is. A korábban megadott fogyasztások ez esetben az autó fedélzeti számítógépe által megadott értékek.
Azt is hozzá kell tennem, hogy fogyasztási adatok elég sok klíma használat mellett születtek, ami hozzávetőleg 0,4 liter többlet fogyasztással jár. Külön bontva nincs adatom.
A fogyasztást a gumi mérete is befolyásolja. Az autón alufelnin, 205/55R16 négyévszakos gumi van, aminek a nem éppen kedvező gördülési ellenállása is növeli a fogyasztást. Természetesen a gördülési zaj értéke is magasabb, mint a nyárié.
Összehasonlítva a három autót, számomra a Kia Rio motorja a legcsendesebb.
Megpróbálom a rövidre fogni a kérdésre adandó választ.
Honda Jazz 2004. évi 1.2 (i-DSI) autót eladtam, de vannak még tankolási adatok. 90-100 km/h sebesség mellett, (természetesen változó körülmények között) 4,5 - 5,0 literes fogyasztást produkált. 110-120 km/h esetén 5,1 - 5,4 liter között fogyasztott. Városban sem volt 6,4 liternél több a fogyasztás. Az értékek tankolás alapján értendők.
Kia Rio III. 2012. évi 1.25 (63 kW) átlagfogyasztása 6,0 l/100 km, de városban is megelégszik 6,2- 6,5 literrel, s csak igen ritkán fordul elő 0,1-0,2 literrel több fogyasztás.
Szervusztok! Segítségeteket szeretném kérni: 1,6 szívóbenzines 77KW 2011-s 115.000 km futott Ceed -m hiba égő a műszerfalon indítás után is világít, motor erőtlen, nem gyorsul. Leállítom, újraindítás után helyrejön, hiba égő továbbra is világít. Már volt hasonló hiba sok évvel ezelőtt, akkor jött elő, ha órákig mentem a sebességtartó automatával, akkor cseréltek fékpedál kapcsolót, gázpedált de nem oldotta meg, most meg majdnem naponta előjön ez a hiba. Valaki tapasztalt hasonlót? Megoldás reá?
És egy szomorú hír: megszűnt a KIA SZabó a XVI ker-ben meghalt a tulaj, a szerelők a Jász Plasztikhoz mennek át.
Az enyém 2012. évi, 1.4 (66 kW/90 LE), ráncfelvarrott. Az audio berendezés problémája, a műszerfal felpúposodás, hátsó ajtók rozsdásodása, továbbá a vezérműlánc megnyúlása leginkább a ráncfelvarrás előttiek (2006-2011) jellemző hibája.
100 km/h körüli sebesség esetén általában 6,3- 6,7 liter a fogyasztása. 100 km/h fölött, valamint városban viszont megjön az „étvágya” általában 7,5- 8,0 liter között fogyaszt."
Ezek fedcomp általi értékek, vagy rátankolásos számítással jöttek ki? Elég soknak tűnik a 100 km/h-s fogyasztási érték, ha fedcompos mérés (feltételezve, hogy a fedcompok általában lefelé csalnak).
"A motor eléggé hangos, legalábbis a Honda Jazzhoz, és az Kia Riohoz képest."
Ennyivel szarabb a motor a Ceed I-ben, vagy ennyivel jobb a szigetelés a Ceed II-ben? Az enyémnek (sima 1,4-es JD) szinte a motor a leghalkabb alkatrésze, a gördülési zaj sokkal durvább benne.
"100 km/h körüli sebesség esetén általában 6,3- 6,7 liter a fogyasztása. 100 km/h fölött, valamint városban viszont megjön az „étvágya” általában 7,5- 8,0 liter között fogyaszt."
es ehhez kepest a Rio (illetve a Jazz) ? ...hogy viszonylatba tudjam helyezni :-)
Az enyém 2012. évi, 1.4 (66 kW/90 LE), ráncfelvarrott. Az audio berendezés problémája, a műszerfal felpúposodás, hátsó ajtók rozsdásodása, továbbá a vezérműlánc megnyúlása leginkább a ráncfelvarrás előttiek (2006-2011) jellemző hibája. A motor eléggé hangos, legalábbis a Honda Jazzhoz, és az Kia Riohoz képest.
100 km/h körüli sebesség esetén általában 6,3- 6,7 liter a fogyasztása. 100 km/h fölött, valamint városban viszont megjön az „étvágya” általában 7,5- 8,0 liter között fogyaszt.
Ami re én használom, arra tökéletesen megfelel. Összességében elégedett vagyok vele.
Én ugyanilyen évjáratú és 1,4-es CVVT motoros autót vettem tavaly, igaz, akkor az öregúr csak 29 ezret hajtott bele, én meg egy év alatt 5600-at.
:-)
Valóban gyengének tűnik, de a 101 lóerő az 101 lóerő. Amiért gyengének tűnik, azt az euro5 környezetvédelmi szabályokban keresd.
Ha nem vagy versenyző, nem akarsz a következő piroshoz elsőnek odaérni, akkor vedd meg, az ugyanilyen teljesítményű, ugyanilyen környezetvédelmi besorolású akármilyen autóval ezt a dinamikát fogod tapasztalni.
Én 80%-ban reggel-este dolgozni megyek meg onnét haza, ráérősen vezetek, mert városban sietni amúgy sem tudnék, hosszú-hosszú ideig békén hagyva az átlagfogyasztás számlálót nekem így 7,4 literre jött ki a fogyasztás.
Nincs kettőstömegű, nincs turbó, nincs semmi olyan, ami bizonyosan elkövetkezne akármennyire is kíméled. Láncos motor, azzal kell sokáig foglalkozni, mármint ami a cserét illeti.
Most voltam egy hete az utolsó, hetedik évi szervizen, olaj, olajszűrő, levegőszűrő, fékfolyadék és átnézés, féktakarítás bruttó 56 ezer volt 37 ezer kilométernél.
Segítségeteket szeretném kérni 2010 ceed 1.4 benzines, a külső hőmérséklet érzékelő nem működik a jeladó cserélve lett, de továbbra sem mér! Hol keressem a hibát? Köszönöm,
Sziasztok.Egy kérdésem lenne.Kia ceed 2016 ról van szó.Az normális hogy a hátsó ködlámpa csak a reflektor felkapcsolása után működik?Csak így tudom felkapcsolni.Első ködlámpa nincs az autón.Vagy esetleg el lehet kopva a kapcsolóban valami?
Szia! Én már nem hinnék senkinek a helyedben. E-mailben kérnék 3 helyről választ a kérdésemre, nem telefonon. Ezután szervizben töltetném fel a hiányzó mennyiséget, munkalappal. Két eset van ugyanis: a jobbik, hogy levegős volt a rendszer és a használattal kiment a levegő. Igen, ez a jobbik, de elképzelhetetlen kategória. A rosszabbik, hogy valahol elmegy a hűtővíz, aminek nyilván vannak fokozatai. Erre kell a bizonyíték (e-mail válasz és munkalap), mert ha hozzá kell nyúlni, az biztosan húzós lesz.
Sziasztok! Kis segítséget vagy inkább tanácsot szeretnék kérni. (Ugyan Rio, de gondolom kb mindegy.) Az mennyire normális, hogy a hűtőfolyadék kiegyenlítőtartályában a gyári (max közeli) szintről a minimumra süllyedt 10e KM alatt? (Új autó, 1,25MPI, mi hoztuk el a szalonból.) Két KIA szervízt felhívtam és mindkettő szerint normális, bennem mégis motoszkál, hogy azért ez mégis fura, eddig egyik autónkból sem tűnt el ennyi hűtőfolyadék. Szerintetek tényleg normális dolog ez?
Még mindig itt figyel a padlásomon egy 2015-ös kombi Ceed csomagtértálca...nekem útban van, így ha valakit érdekel keressen és kitalálunk valami okosságot, hogy mindketten jól járjunk...kidobni sajnálom :) Szfvár környékéről ha lehet, mert a posta a méret miatt már nem nagyon gazdaságos....emil publikus ;)
én is keresgéltem ez ügyben de nagyjából pár autós újságírós teszten kívül nem találtam semmit de ugyanez a hibrid rendszer működik az ioniq-ban és a niro-ban is, ha azokról találsz valamit akkor a motorizációt illetően az érvényes a ceed-re is
Egyhónapos Ceed autóm van. Sajnos két telefonnal kell járjak, mert a cégtől kapott Samsungon speciális szoftvereket kell futtatnom.
Korábban bluetoothon keresztül csatlakoztattam a fejegységhez a saját Xiaomi Mi Note 10 készülékemet, de most szeretném ezt a kapcsolatot megszüntetni. Az autón és a telefonon is eltávolítottam a Bluetooth profilokat, de ha bekapcsolom a telefonon a Bluetootht, akkor állandóan követeli, hogy párosítsam az autóval és folyamatosan fel is dobálja kapcsolat létrehozásához szükséges pinkód bekérő ablakot.
Hogyan tudnám erről lebeszélni? Telefon, vagy fejegység probléma ez?
Szia ! Van egy srác aki Szegeden lakik és erre van rá specializálva . Sajnos a gyári led meghajtó ami gyárilag nem lett jól meg tervezve megy tönkre .:(. 30000 ft/db áron cserél . Persze az oda-vissza posta is költség . Ha gondolod adok tel számot de privátban .
Nekem is volt (németből hozott) még 4 hónapig garanciális korú autóm (Rio III), a szervizkönyvet végignézték (JP Veszprém), azt mondták, ha az rendben lenne, élne a gyári garancia! (Nálam egyszer túllépték 1-2 hónappal az olajcserét, ezért nem lett volna garis, de szerencsére nem is volt rá szükség.) Ebben a cikkben külön kiemelik a koreai autók menetfény problémáját, a javító cég Szomódon van. https://totalcar.hu/magazin/technika/2020/02/22/mitol_doglik_a_ledes_vilagitas/ Ha sehol sem megy a garanciális javítás, ez is egy lehetőség.
A Pappasra gondolsz? Én ott vettem az autómat, 15e km után, meg a 2 éves szervizre még odavittem, azóta a Vestar-ba járok, igazából nagy bajom nem volt velük, de jó drága, és arra nem volt képes a spori, hogy megnézze van-e valami szoftverfrissítés az autóra, amit a Vestarban kérdés nélkül megnéztek.
Én mielőtt megvettem volna a külföldről behozott autót, megkérdeztem a képviseletet a garanciáról, mondták, természetesen, EU-n belül mindenhol él a 7 év. És a lámpámat is kicserélték.
Talán érdemes a szervizeket megkérdezni, nincs-e elfekvőben javított lámpa. A rosszat ugyanis megtartják a garanciális csere esetén - buták lennének nem beletenni az új elektronikát és eladni megfizethető áron a javított lámpát. Persze lehet, nincs ilyen, de pár telefont megérne.
Szia! EU-ból jött, de amint azt mondtam, hogy külföldről behozott és van szervízkönyv, egyből hangnemet és "szerelési módot" váltottak. Lehet kicsit erélyesebbnek kell csak lennem? Köszi! Neki futok még egyszer.
Szia! Köszönöm az infókat. A Szabóról már hallottam, hogy egyedül Ő foglalkozott vele, de azt mondták sajnos már nem működik (talán elhalálozás miatt).
Szia. Én is pont így jártam ugyan ez a jelenség 2014 az autó 137000km Hollandiábol lett hozva szervizkönyvet mégis minden szerviz azt mondta hogy nem garanciális és nem javítják csak újat raknak kb. 300000 per darab. A jofogáson hirdeti magát Szegeden hogy javítja 30000/db de neked kell lámpát kiszerelni és elvinni. Az ebayen vagy Aliexpresszen lehet venni bele elektronikát 10-15000 per darab a youtubon van róla videó hogy kell kicserélnii. Az enyémet a végén a Kia Szabónál csinálták meg 50000 a kettőt próbáld meg náluk habár valaki azt mondta hogy nem meloznak. Üdvözlettel Zoltán
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni nappali fény problémával kapcsolatban. (2014-es ceed sw 1.6 GDI) Először az egyik oldalon kezdett el a LED csak villogni, majd egy idő után már csak nagyon halványan világított, aztán a másik oldal is elhalványult. Most már egyáltalán nem világít egyik sem. A LED sorok meghajtva jók, a vezérlő(k) szállhattak el. Külföldről behozott autó, a garanciális javítás nem igazán játszik. A KIA-nál így meg csak lámpatest cserével vállalják, ami horror (a 1x ezer forintos javító csomagot nem lehet kérni náluk). Tudtok esetleg Bp-en vagy Pest megyében olyan szervizt, aki foglalkozik ilyen javítással? Mert eddig vagy kapásból azt mondták, hogy nem, vagy volt autovillamosságis aki elvállalta, de aztán úgy adta vissza, hogy mégsem nyúl hozzá… Előre is köszönöm!
De hát volt kompresszió mérésen és az rendben volt. Ebben az esetben ártani nem használ egy ilyen vizsgálat.
Inkább azt vizsgálnám, hol megy el az olaj. Ha tócsa van alatta, akkor tömítés. Ha a szívósor tiszta, de hosszú motorfék után gázadásra kéket pöffent, akkor szelepszárszimering. Ha a szívósor olajos, akkor az a karterből jön. Ez lehet turbó (már ha turbós) vagy hengersor. És lehet mind együttvéve persze.
Nem tudom, ki és hol végez ilyen vizsgálatot. Ha egyáltalán... 25 éve csináltattam utoljára Pécsett, az anno még Bosch szervizben.
Az a lényege, hogy a gyertya nyílásán keresztül levegőt nyomnak be a hengerbe, amikor minden szelep zárt állapotban van. És megfigyelik, hol szökik el a levegő.
Nem ismerem a motor előéletét, mert cserélve lett. Állítólag 100 ezer körül volt a kereskedő szerint, totálkáros autóból, külföldről behozva. Nem tudom ellenőrizni...
Szerintem szakértővel kellene ezt megbeszélned, de laikusként úgy gondolom, a kompressziómérés és még inkább a levegőfeltöltéses vizsgálat is segíthet.
Szia, nem is a kopogás, hanem a magas olajfogyasztás aggaszt. 100 ezer körül van benne, CO és kompresszió rendben van, fogyasztás is nagyjából. Megbontás nélkül hogyan lehet diagnosztizálni?
A CD ceedesektől kérdezném, hogy nektek nem büdös, műanyagszagú vagy festékszagú (ragasztó, nem tudom) az autótok? Főleg nyáron érezni, amikor a nap felmelegíti a belteret. Tudom hogy az autóknak újszaga van, de ez nem az a kellemes illat hanem sokkal inkább büdös, orrcsavaró gyárszag. Nagyon zavaró, más is megjegyzést tett már rá.
Köszönöm, akkor legalább tudom, hogy valószínű én tettem tönkre a légkondimat :) Ugyanis tökéletesen működött, egészen addig, amíg ablakmosót nem öntöttem a tartályba. De véletlen mellément és ráfolyt erre a csatlakozóra. Azóta nem hűt.
Csak az biztos. h a légkondihoz van köze :) Lehet nyomáskapcsoló pl, ha kicsi a nyomás a rendszerben, pl elszökött a gáz, akkor nem engedi elindulni a klímát.
Szia, ez a gyűrűcsere érdekelne. G4FC motorom van, 1.6-os benzines. Alapjáraton kopogó hangot hallok, és magas az olajfogyasztás. Gondolom, ez a tipikus olajlehúzó gyűrű beragadás. Tudnánk privátban folytatni? At emailem publikus.
Nem, Rio III (UB) a kicsi, 1.1 Crdi-vel. De a dízelből nekem elég volt, másikat is használtam (céges, francia), a benzines nekem valahogy jobban bejön. Kinek a pap...
Elfelejthetjük, de ez a saját tapasztalatom. Bírni lehet hogy bírja, annak szép hangja volt 200 ezer felett is, csak én nem bírtam. Naponta 20 km-re ingázom, ebből 15 km pálya, ez alatt télen be sem melegszik rendesen, a többi meg helyi/helyközi közlekedés. Kb. havonta kellett egy hosszabbat „kirándulni” a semmi célba a pályán, kiégetni az EGR-t, mert remegett alapjáraton és leállításkor, kiégetés után meg mint a doxa-óra. Ha DPF is van, ez fokozottan érvényes. Pár km város után alig tudott még fűteni is, úgy sorolj be felhajtáskor a pályán a kamionok közé, padlógázzal a hidegen csörgő motorral, felállt a szőr a hátamon. Ha télen esetleg ki is kerültem a pályát, majdnem hazaértem, mire felment a vízhőfok (a termosztát egyébként jó volt!), az olaj olyankor még rég nem üzemmeleg. 3 telet végigfáztam benne, pedig ülésfűtés is volt, nekem elég volt belőle.
Eltekintve talán attól, hogy nem tudják regenerálni a katalizátorukat és az üzemidejük sokkal nagyobb hányadában mennek a normál üzemi hőmérséklet alatt.
erröl kicsit reszletesebben is erdekelne a velemenyed/ismereted
szerintem ez annyira soktenyezös, hogy nem elsösorban fajtafüggö (benzin vs. diesel), hanem megoldásfüggö, es nem is csak HW, hanem beallitasok, Bedatung-calibration (pl. melyik mennyire teszi kesöre az egest, hogy a kipufutokezelö hamar elegendöen meleg legyen, nagyon kesöi utobefi hany reszletböl all, ...), söt: cegfilozofia (mennyi olajhigulast engednek meg, mennyire komolyan), stb.
ezert nagyon könnyen el tudom kepzelni: egyik gyartmany es tipusnal rövid utak hatasa benzinesnel lenyegesen kevésbe rossz, masiknal kicsit van elönye, harmadiknal nincs is elönye a dieselhez kepest
44pogi tapasztalati alapján azt hiszem, ezt elengedem, a régebbi hsz-okat is visszaolvasva inkább feltekerem a hangerőt a rádión. Csak azt nem tudom, hogy akkor mit érdemes venni, a dízelhez keveset és (annak) rövideket megyek, ismeretségi körömben van japán és német szívóbenzines autó is, ami zabálja az olajat, csörög, zörög, kopog. Egyszer talán majd visszatérek a „szarolasz” Fiathoz, végül is majd’ 20 évig az volt és bevált, bár sajnos már ott is felütötte fejét a „modern” motortechnika. Apám lassan 15 éves 200e+os Puntoja nem kopog, nem csattog, finoman jár, csak a vezérműszíj (új, de sajnos nem éppen prémium minőségű) feszítőjét lehet hallani alapjáraton, olajat nem fogyaszt, kartergáz nem észlelhető, pedig szinte kizárólag rövid távra használja, az utóbbi években sok hidegindítással, autópályát még nem látott.
Igen, elméleti a 130 ezer. Annyit mutat az óra, van szervizkönyv, meg szervizszámlák, de azokra garancia, az nincs. Nehéz megítélni, sok függ a használótól és a használat módjától, pl. a 215 ezret futott 1.1 Crdi Rio-m szebb állapotban volt, az ilyen benzineseket, főleg kint rövid távra használják, anyuka ovi-isi-fodrász-stb. járat. Meg hát ugye a 30e km-e olajcsereciklus se sokat segít a hosszú élethez... A legnagyobb baj az, hogy nem tudni, mikor kezdte, és így mennyi lehet még benne, lehet, hogy ezért (is) adták el. Szerintem volt benne valami speckó adalék, mert a kereskedőnél alig lehetett hallani, inkább enyhe szelephézag-problémára utaló kis ketyegésnek tűnt, pedig a jóval nyitás előtti érkezésünk miatt tényleg hidegen indult. Ez februárban volt, márciusban helyeztem forgalomba. Az olajcserés szerviz amúgy is aktuális volt (szelephézag rendben találtatott), utána kezdett feltűnni igazán a rendellenes hang, de csak lassan, mert akkor (áprilisban) épp alig használtam a kijárási korlátozás miatt, home office is volt. Szomorú, hogy - az egyébként mindenhol ajánlott - szívómotorok is már ilyen problémásak, mi lesz a downsizingos turbósakkal…
Az elméleti hangsúly a 130e km-en van. Annyi, vagy .... ?
Elmondom, hogy én is eléggé vájt fülű vagyok sajnos autó terén, mint minden műszaki ember.
Úgy nagyjából 150e km környékén kezdtem el hallani ezt az addig nem jelentkező kopogó hangot.
Zavart mindig is, de ha a példámból indulsz ki, még 100-150e km-t elvileg elmegy. Erősen megfontolandó,
hogy megerőszakolja az ember a fülét. :-))
Igazából amiért a motorcsere mellett döntöttem, az, hogy nekem már megindult az olajfogyasztás és nincs bizodalmam
olyan gépben ami mondjuk innen valahol 1500km-re leheli ki a lelkét. Az fájdalmas lenne. minimum egy fél motor ára, mire hazaszállíttatod
a gépet.
Hát ennyi a matek. Az szinte biztos, hogy ez a baja "piston slap" ahogy a művelt üzbég mondaná. Billeg a dugattyú. Ez még azért nem jelenti azt feltétlenül,
hogy most aztán itt a vég. Sajnos a mai autóknál ez általános hiba (anyagspórolás, tömegcsökkentés). Nincs ez másként Opelnél, Mercedesnél, Toyotá-nál, stb.
Figyeld az olaj fogyását, az egy jó indikátor. Nálam ez 2-3e km volt Max-ból Min-be a nívópálcán most a csere előtt.
Olvasgatva a neten fellelhető info-kat ennek a motornak a tervezett élettartama 200-250e km.
Ez nem hangzik rosszul, máskor és máshol is használható lenne. Először körbeérdeklődöm, hátha valakinek van ilyenje az ismeretségi körömben, ha nincs, hát nekem majd lesz. Kösz a tippet!
A kérdés nem is annyira költői, már én is gondoltam rá, csak nem mindenki budapesti, és az un. „vidéken” sokkal nehezebb szakembert találni (pl. az Általad linkelt cég is kb. 170 km). Én napközben dolgozom (fix munkaidő), mindenképpen a közelben kellene megoldanom, de megerősítesz, hogy próbáljak keresni valakit. Az autó nem az elsődleges életcélom, de szeretem, és mint autószerető és műszaki affinitással rendelkező embernek szinte fáj, amikor hallom bármilyen gép hangján, hogy valami darál, kopog, csörög, stb.
Nekem gyakorlatilag u.ilyen konstrukciójú 1.4 CVVT motorom van (Rio-ban), németből idén hozott gép, elméleti 130e km-rel. Olajat nem fogyaszt (eddig 6e km-t mentem vele), de a motor kopog, főleg hidegen, szelephézag tökéletes (először arra gyanakodtunk). A szerelő szerint a dugattyú billeg, próbálták „fülelni” és mintha itt is a 4-es henger felől szólna. (Valami konstrukciós hiba miatt kenési elégtelenség van a 4-es hengernél?) Kérdeztem, hogy a hengerfalat nem cseszi-e így szét (mert nekem az lenne a logikus, mérnök vagyok, de nem gépész), de azt mondták, hagyjam a francba, sokat elmegy ez még így. A tapasztalatod alapján viszont attól félek, hogy így a hengerfal nálam is tönkremegy, ha nem ugyan karcos már most, ráadásul egyre jobban zavar is a hang. Vajon érdemes-e nekiállni még most javítani, olajfogyasztás még nincs, kartergáz melegen alig észlelhető, vagy hagyjam tényleg elkopni (csak évi 10-15e km-t megyek, de nem csak 1-2 évre tervezek vele), aztán ha még meg lesz, motorcsere?
Bölcs megközelítés. Bár nyilván lesznek költségeid a kiegészítő berendezések, futómű, esetleg karosszéria kapcsán, de azok remélhetőleg nem lesznek szabad szemmel jól látható összegek.
Akár azzal is összevetheted a motorcsere költségét, hogy mennyi egy másik autó vásárlásának költségei :-)
Ha már volt szinkronizálva a kulcs, csak valamiért kiesett a szinkronból, akkor itt is működik ilyen megoldás. De egy szűz kulcs másolása és felprogramozása sajnos ennyibe kerül. És ez még olcsó is, mert márkaszervizben ennek duplája.
Szia! Köszönöm, ez elég szomorú.... egy csomó autónál pár kapcsoló (jellemzően ajtó kapcsoló) megnyomkodásával és a gyujtás rá- illetve lekapcsolásával be lehet lépni a programozás módba a távirányító feltanításához....azért ez elég gáz, ha 40 pénzért lehet csak tanítani.....
"Ja és akkor rendszeresen belefutok ilyen használt Corolla teszteknél h akár félmilliós javítás is lehet a motor.. Nekem az anyag volt kb 70 körül.. "
Nekem 5 éve az MR2-esemen egy erre szakosodott szaki csinálta a gyűrűcserét. A közben felmerült lánc-cserével együtt nekem is egy 450 ezer körüli móka volt, de legalább jó lett, meg egy MR2-esnél talán még meg is éri. Egy tucatautónak számító, 1 milliót érő Corollára tuti nem költenék ennyit.
Elolvastam a sztoridat, érdekes. Nem tudom, csak dugattyúkat nem lehetett volna cserélni a motorban? A hengerfal is károsodott?
Az ilyen eltúlzott ráköltéses dolgokat mindig fenntartással kezelem. Mármint, hogy adott egy probléma és hű meg há félmillió meg blokkcsere meg blabla.. Példa: Toyota vvti motor olajevés.. Volt rá garis motorcserés program, először csak felújítás, aztán blokkcsere. A motoron is módosítottak, konkrétan a dugattyún és a gyűrűkön is. Nálam is ette az olajat 80e km-es kora óta (annyival vettem), de így jártam vele évekig. Aztán meguntam, és eldöntöttem h megcsinálom. Próbáltam szakit keresni, de végülis magam estem neki (a szakmám autószerelő, de nem gyakorlom). A lehető legegyszerűbb, low-cost javítás mellett döntöttem: gyűrűcsere.. Tényleg el volt kokszosodva a gyűrű, gyűrűhorony. Itt a tervezési probléma az volt meglátásom szerint, hogy a dugattyú két oldalán összesen van 4 kicsi olajvisszavezető furat.. Azaz az olajnak szinte körbe kell futnia a forró hornyon hogy vissza tudjon folyni (míg pl egy 1.6 Hyundai motor dugója körbe furatozott-youtoube-on láttam). Ha xarabb olajat használtak vagy ritkábban cserélték vagy sokat ment magasabb hőfokon, akkor odaéghetett az olaj, begyantásodott.
Na, szóval vettem Mahle gyűrűkészletet, szétszedtem. A hengerfuratokban csíkokban volt kopás, 4 helyen. Amúgy látszott a hónolás. Na most van, aki szerint úristen ez már blokkcsere.. Na szóval semmit nem cseréltem, csak a gyűrűket, szelepszárszimmeringeket, meg megpucoltam a dugattyúkat, szelepeket. Még csak síkolni sem vittem el a fejet, hajtókarcsapágyak is az eredeti vissza. Volt aki ezeken hüledezett.. :) Na de a lényeg h jó lett, nem eszi az olajat és 0 a CO-ja, megjártuk vele javítás után Bulgáriát majdnem 40 fokban.. Nem kopog, nem csörög.
Most amúgy 1.6 Hyundai-om van, G4FG ? motorkód. 2014es.