Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Akkor inkább nagyobb kazán, min. 40 kw és hozzá akár egy 1000 literes puffer, ha lenne nyáron szigetelve és nyílászárók cserélve? Mivel reggel 7-től du. -ig általában munka,azért gondoltam a pufira,de azt most egyszerre nem megoldható. Márkát nem mer ajánlani senki? :)
Csinálj úgy mint a " profik " megveszed az anyagot megcsináltatod majd ha kész mondod hogy holnap fizetek erről adsz is egy papírt holnap jön a pénzért mi van a papírra írva holnap fizetek akkor jöjjön holnap és így tovább mint a mesében a nagyok is így csináják
Persze írhatod a példákat, hogy Kis Pista soha nem csinálta de jobb lett, mintha mester csinálta volna, meg minden mester szar munkát végez, ez engem nem hat meg.
Elég üreg vagyok már ahhoz, hogy 1 kőműves ne tudjon átverni.
Ez a kőműves 25 éve dolgozik nekem, minden munkája korrekt, eddig meg vagyok elégedve vele. Persze mondhatod, a szigetelés más, de abból is sok munkáját láttam már.
Úgyhogy én 100%-an megbízok a munkájában.
És ennyi pénzért én biztos nem fogok kínlódni vele, arról nem is beszélve, ha bemegyek a műhelybe a saját szakmámban annyi idő alatt simán megkeresem a munkadíjat.
Ha kazánnal meglegíted a puffertartályt akkor a szenet és a fát így is úgy is elfűtöd tehát nem látom hogy hol van a spórolás max ritkábban kell befűteni puffernak akkor van értelme ha veszel egy 10m3-set és teszel fel a tetőre napkollektort az tavasztól őszig biztosan felfűti a 10m3 vizedet így mondjuk lesz október elején 10m3 80-90fokos vized amivel bátran tudsz gazdálkodni + télen is amikor süt a nap termel melegvízet , de lehet hogy teljesen rosszul gondolom ez csak az én véleményem.
A youtubon sok videó van fenn arról hogy hogyan kell szigetelni de a nagyobb cégek honlapján is találsz videókat
Érdekes hogy a ragasztó felkenését egyik így mutaja a másik meg úgy én pl a széleit kb 3cm szélesen és kb 3cm vastagságben megkentem és tettem még 3 pogácsát
Egyébként az 1500 Ft/nm munkadíj a teljes munkára nem sok, ha jó minőségben csinálják. Ha nincs a munkához affinitás, akkor ezen tényleg nem nagyon érdemes spórolni.
Mifelénk pl festők is csinálnak ilyet 2500ft/m2 áron színezéssel együtt a Raabkarcsiban szoktak komplett rendszerek lenni jó árban.
De mostanában egyre többet purhabos ragasztóval teszik fel a szigetelést a falra sokkla gyorsabb és tiplizni se kell 6m magasságig ha jó az alapvakolat a falon
Hát pedig látni sok olyat, ahol mesterek, vagy legalábbis papírral rendelkező szakemberek csinálják és pl látszik a színezésen állványszint.
Azt meg csak folyamatában lehet látni, hogy mennyire sikerül hőhidasra az egész, mint ahogy az sem biztos, hogy látszik messziről megfelelő-e a ragasztástechnika, vagy a dübelezés vagy más részletkérdés.
Hogy veszik-e a fáradságot levágni a betonpárkányt, vagy leszigetelik jó hőhidasra, mint itt a legutóbbi esetben amit láttam.
A kőművesek közt is vannak ,akik tudják mit hogyan kell csinálni és vannak akik nem. Ettől lehet gyakorlatuk az utóbbiaknak is, csak legfeljebb rossz módszert gyakorolnak be. Különösen azért van meg ennek a veszélye, mert általában a gyors munka a cél elméleti tudás meg nem mindig szokott lenni a tevékenység mögött. A magabiztosan hangoztatott elméletek sokszor tévhiteken alapulnak ilyen körökben.
Lehet, hogy a környéketeken csupa kitűnő szakember van, de ez nem mindenhol jellemző sajnos.
Ha meg magad nem vagy otthon a témában, akkor viszonylag nehéz eldöntened, hogy a jónak látszó szakember tényleg az-e.
A színezést egyébként referenciamunkákkal rendelkezőre esetleg érdemes lehet rábízni, mert az a leglátványosabban elrontható, és a legtöbb rutint igénylő de a többit némi utánajárással és alapossággal meg lehet csinálni sk. jobban is mint az átlagos profik.
Ismeretségi körben épp most tudok egy olyan gondról, hogy a színező kőművessel szemben már pert fontolgattak olyan rossz minőségű lett a szín felvitele.
Nem akarok offolni a témával, de az tény, hogy sk kivitelezéssel és szakemberrel is rá lehet faragni.
Nyilván mindenkinek szíve joga eldönteni melyiket találja megbízhatóbb és számára megfelelőbb megoldásnak.
Köszönöm a válaszodat. Az a helyzet, hogy csöpög a kazán,ezt nem írtam le, szóval a szigetelés most nem aktuális és a nyílászáró csere csak tavasszal vagy nyáron. Az északi oldalon vannak redőnyök, igaz, hogy nem mai darabok, de nagy szélben jó szolgálatot tesz, illetve vannak nagy szélfogó tuják is a ház előtt. :) Igazán kazán méret, típus segítség jönne jól, majd pufferral párosítva nyáron, ahogy olvasgattam kb. 2 köbméteres jó lenne.
Az lenne a kérdésem hogy ha kisméretű vörös tömör téglával kibélelem a kandallót és le kenem tűzálló habarcsal az elég vagy mindenképp samott tégla szükséges?
főváros környéke: 2700 ft/m2 komplett +900ft/m2állványozás=720.000 ft a munkadíj 200m2 homlok felületnél. Ebbe nincs benne a szuterénem xps szigetelése.
Kérdés: megéri -e ennyiért belevágni saját kezűleg, úgy hogy esetleg xar lesz?
Értem én, hogy spórolok.
DE: mi van, ha a drága anyagot elbaxom?
vagy idegbeteg leszek a végére.
vagy leesek az állványról.
vagy 1 csücsköt a legtetejében nézhetek évekig, mert nem készült el.
vagy a szín nélküli házat nézhetem évekig, és a plusz állványozás díja évek múlva a színezés munka díjával együtt meghaladja majd a jelenlegi költségeket.
Tehát sok a bizonytalanság.
De, ha ez 1 életre szól, akkor jobb ,ha nem én csinálom.
A profik meg 2 hét alatt végeznek "csak" ki kell izzadni.
A szerződött beszállítótól annyi anyagot hoz ki ,amennyi kell, azt ami kell.
Nem engem vezetnek meg a tűzépen.
Bár tájékozódom, ezerrel.
Jó vágó szerkezetük van. És még sorolhatnám.
Amúgy a megtérülésnél lehet fontosabb az is, hogy 10 év múlva megköszönik az ízületek ez irányú döntésemet, (kb. fele mennyiségű fa esetleg gáz, sugárzó hideg.)
A másik: lehet most megtudom tenni, később meg jól fog jönni a fele fűtési költség, ha esetleg kevesebb lesz majd a bevétel.
Amúgy valami hitel most is fog majd kelleni.
A Balaton és felkapottabb környéken az árak még jobban el vannak szállva.
Állítólag.
Amúgy megemelem a kalapomat, aki ezt házilag otthon elvégezte.
Nem vagyunk egyformák.
Szerintem, aztán ez csak egy vélemény, ki tudja mit hoz az élet, még nem tudom, hogy legyen.