Működő? Sehol. Egyébként meg egyszer Istvántelken a KH képviselője mondta, hogy számos kijelzést nem engedik, csak ha a teljes vonalon ilyen jelzők lesznek. A lassan-gyorsan villogó fényre azt mondta, hogy ott meg nem lehet megkülönböztetni a villogás sebességét, azért nem engedik a 120-as jelzést.
Szlovákoknál gyorsan villogó sárga előjelzés hatvanra. Két vízszintes sárga csík a főlap alatt a hatvanas kiegészítő jelzés. Nem kell messzire menni, elég Komáromból átmenni Révkomáromba.
Nahát, van az OSzZsD jelzésrendszerben 120-as? Én eddig úgy tapasztaltam, hogy az OSzZsD rendszer három sebességen alapul: a "M!", a (vasúttársaság-függő) "csökkentett", illetve a "Vmax". Az ezekre adott jelzések és előjelzések szabványosak.
Ezen felül a különböző társaságok ad hoc módon, teljesen összevissza tologatják a "csökkentett" sebességet felfelé, mindenféle színű-szagú-ízű csíkokkal-pöttyökkel. A csehek két zölddel módosítják a 40-et 100-ra, a magyaroknál nincs 100, a két zöld csík 120. A románok a 30-at módosítják egy zölddel 90-re; nálunk és a cseheknél ez 80. A németek és a románok egy sárga csíkkal emelik a 40-et 60-ra, viszont míg a németek nem adnak rá külön előjelzést, a románok gyorsan villogtatják a sárgát. A MÁV-nál a "gyorsan villog" 120 villanás, a románoknál 100. És ezek a példák csak azok, amik fejből eszembe jutottak. Én nem sok "mintát" találok ebben a katyvaszban...
Nas ijen sevolt még Ic Pécsre a kocsi ahova kaptam a jegyem 21 es se fütés se ajto kinyitása se belsö ajto becsukása 95 hely olya zaj volt hogy nem lehetett megfmaradni ilyen uri modon már rég nem utaztam csak amikor katona voltam 71 ben de azt marha vagonnak hivták a vasut rájött hogy marhákat kell szállitani akik ezt birják
A szalagátvágás betegsége úgy tűnik, mindenfelé terjed. Például: a BAM-on befejeződtek Akur állomás bővítési munkálatai - a verebek potyognak a fákról a hidegben, de lufi és szalagátvágás, az kell. Tavaly novemberben átadták egy komoly 7,4 kilométernyi állomásközben a második vágányt, szintén a BAM-on - megint szalagátvágás. Na de itt legalább stílszerűen vágták, nem ám ollóval, hanem mozdonnyal.
A Szverdlovszki Vasúton épp ma nyilatkozták, hogy a mai napra szánt adagjuk (tehát ami a középső-Urál területét érinti) 730 konténervonat. Ebből persze nem minden kínai, és csak a kisebb része tranzit, de a maradék sem kevés. Egyébként a tegnapi összes árufeladásuk (nemcsak konténeres) 501.404 tonna volt, ami 1991 óta a legmagasabb érték.
Hozzá kell tenni, Kínában bőven van árualap , amit lehet/érdemes vonatra rakni, de a fő fuvarozási mód még jó ideig a hajózás marad. Sem árban, sem kapacitásban nem lehet minden Távol-Keletről jövő áru számára alternatíva a vasút. De a "maradék" is igen szép mennyiségeket jelent.
A forgalomban már most is vannak torlódások, nem csak a széles/normál átrakás igénye miatt, hanem más okokból is.
Kapacitásproblémák akadnak bőven, pl járműoldalon is vannak nyösszök, a pőrehiány miatt novemberben már megint elkezdtek kísérletezni konténerfuvarorozással a magas oldalfalú kocsikban, mégpedig Vlagyivosztok és Moszkva viszonylatában.
És ugye, ha visszafele nincs fuvar, --hasonlóan a tengeri forgalomhoz, jóval kevesebb a kínai import mint az export, további önköltségnövelő tényező lesz a konténerek mellett a vasúti gördülőanyag visszalogisztikázása is.
De útvonaltól függetlenül, ugyancsak megoldandó probléma még az "egyenszilárdságú" hivatal háttér kiépítése, azaz az útközben adminisztráció gyors elvégzésének biztosítása.
A forgalom tehát nem egyenletes, bőven akadnak torlódások. Emiatt volt már kínai oldalról időszakosan teljes exportembargó is.
De nem kell olyan messzire menni, még tavaly év végén a Hungrail is azért panaszkodott, hogy Záhonyban a magyar vám heti átlagban mindösszesen egyetlen vonatot képes beléptetni, és ezt jó lenne legalább megduplázni.
Szóval az EWG előtt jócskán akadnak megoldandó feladatok.
De ha jól pozícionálják magukat, és az egyre hevesebb lángon égő orosz-ukrán szerelem sem tesz be a vasúti fuvarozásnak, akkor nagyon komoly forgalmat tudnak majd odavonzani.
Azaz bármi megtörténhet, hiszen terveik között csak részben szerepel a kínai forgalom lefölözése, ők kicsit közelebbre, az orosz és a többi FÁK utódállam felé is kacsingatnak. És egy jól kiépített irányvonati rendszernek igen jelentős forgalomgeneráló képessége van.
Jo, igaza is volt ebben. Kelenfoldontilitolizni ugy, hogy kozben azert van ott mas forgalom is, eleg macera, ha Bicsken all ket szemely, akkor meg lehet, hogy akkor szabadul a menetirany, amikor epp a vegponton van a motorvonat. Raadasul tologatjuk utasokkal? Szoval jah, nem volt jo nap, de azert a helyzet sulyossagahoz kepest szerintem nem volt problemas a reakcio. Plusz eleg hamar jott egy eleg bo lista azokrol a jaratokrol, amin elfogadjak a vasuti jegyeket.
"Talán nem titok, hogy az EWG-re óriási szükség lesz a kereskedelemben, az átrakókapacitás ugyanis kulcsfontosságú az Ázsia és Európa évről évre jelentősen bővülő vasúti áruforgalom kiszolgálásában. A nyomtávváltásból adódó átrakás jelentős része jelenleg a fehérorosz-lengyel határ két oldalán található Breszt és Małaszewicze átrakón történik, ahol azonban a meglévő terminálok a kapacitásuk maximumán működnek, és jelentős várakozásra kényszerülnek a konténervonatok. Már ezért is van létjogosultsága egy alternatív útvonalnak, ráadásul a piac a forgalom további bővülésére számít, amit az EU szigorodó környezetvédelmi szabályozása is generál."