Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
..hááát, attól függ mit nevezünk hadrafoghatónak. Az én X3-asom napi használatban van, de a restaurált állapottól még messze vagyunk. Inkább csak úgy autózunk egy kicsit, aztán javítunk egy kicsit :))
De ha egy mód van rá, egy topiktalira szívesen elmennék.
Szerintem bánni fogod. Kuplungja kicsit problémás, azon kívül egész jó darab.Saját lábán sétált ki a telepről, akksit kapott, és 6 havi bezártság után gyönyörűen röffent.
Ünnepélyesen bejelentem, hogy a jövő héten összerakódik a kombi. Meglestem az Expon Esztert, ettöl tűzbe jötem és felgyorsulni látszanak az események. A sárga felújítása legkorábban nyár végén indul, ugyhogy nálam 1.
tényleg. juteszembe. jó lenne egy topiktalit összedobni egyszer. hogy álltok a restaurálási projektekkel? hány hadrafogható autónk van mostanság? és hány lesz mondjuk nyáron?
tavaly majdnem vettem egyet. egész jo állapotban volt. még az ára is viselhető. csak sajna asszonypajti aszonta egy gs elég egyelőre. na majd legközelebb...
Multkor hatablak említette, hogy anno látott egy bontóban egy Birotort. Annyira lenyűgözött, hogy rögtön elfelejtettem a helyet, pedig 2* is rákérdeztem.
Ezért fájjon a Daimler Benz feje. Téged pedig vigasztaljon a tudat, hogy sikerült rajta elég sokat javítani, és megcsinálni az egyetlen Wankel motoros helikoptert.
Egyik barátomnak van 1,9-es bogara, nagyjából elmondta, hogy mit és hogy. Kétkarbis megoldással. Nekem az lenne a legelső szempont, hogy ha majd eljut az OT-re, akkor ne kössenek bele, illetve hogy előtte ne kelljen száz órákat a gyári állapot visszaállítására költeni. Egy központi injektor, csak egy csere, a szenzorokat kiveszem és ledugózom vagy csak feltekerem a kábelüket és kész. A teljesítményemelés annyira nem vonz, volt olyan járművem, ami meglehetősen jól gyorsult, azóta már lenyugodtam. Érdekességnek viszont nagyon jó, hogy itt is miket meg nem lehet csinálni, ezért örültem meg az oldalnak.
Az injektornál jelentősen többet érnél két karburátorral. A boxerek legnagyobb problémája a rossz feltöltés, és a kipufogóban a nagy gázlengés. A melegedés elégetett üzemanyag függvénye, ha normálisan van tuningolva, és nem annyira extrém a fogyasztásnövekedés akkor a hő is kezelhető. Nemcsak a levegő mennyisége hanem az áramlási sebessége is változik. OFF 1.2-es bogárnál csak azzal. hogy a fűtéscsövet ledugózod 20-25 fokot csökken a hengerfejhőmérséklet.
Nagyon OFF: Bogár 2000-re bővitve tuning tengellyel 4 karbival más kutyaházzal, két ventilátorral normálisan elvan, melegedés szempontjából.
Kicsit OFF Kacsa és Dyane között a ventilátorház a külömbség (nevetséges feltöltés) és 28-ról 33 Le-re nőtt a teljesítmény ami százalékosan nem is annyira rossz, úgyhogy az a feltöltés nagyot dob ezeken a motorokon.
Ez ennél azért komolyabb, sajnos. Az rendben van, hogy megnöveled a levegőmennyiséget, meg nagyobb olajhűtőt raksz (persze akkor nagyobb kartert is), de a hengereken és főleg a hengerfejen meg kell növelni a hűtőfelületet is. Hiába tolsz át rajta 3x annyi levegőt, nem fog 3x annyira hűteni. Persze nem lehetetlen megoldani, de ilyenkor az átalakítás költsége összehasonlítható egy vízesítéssel, ott meg nem gond a felület, meg a hőleadás. Nagyon jó a link, amit betettél! :-) Eszméletlen, hogy miket ki nem találnak. Van egy tartalékmotorom, most kicsit gondolkodóba estem. De inkább egy injektorrendszert építenék rá úgy, hogy minél kisebb átalakítást kelljen csinálni a motoron. Ott van benne, az 1,6-os tuning egy jó hegyes vezérműtengellyel rögtön 120Le körül van, onnan már nem kunszt a 170Le egy feltöltővel. :-)
Teszel bele egy szép nagy olajhűtőt, + lecseréled a turbinaházat és a ventilátort egy megfelelően méretezett darabra. (24h kacsaverseny, tuning bogarak) Egy ilyen teljesítményü GSA esetében a fűtés úgyis adrenalin alapú, tehát ott is lehet levegőt spórolni - az meg úgyis kell a féknek.
Nem tűnik lehetetlennek, mivel a motor gyárilag nagyon visszafogott teljesítményü, cserébe jó hosszú életü. Még a tuning alkatrészek beszerzése sem ödöngős: innen.
Némi lökettérfogat-növelés és hihető. Igazából talán az 1,3-asból is kijöhet annyi, de akkor nagyon kemény tuning, rövid élettartam és gyakorlatilag semmi sem gyári a motorban (főtengely, hajtókar, vezérlés stb. ). Igazából a tuninggal az a probléma, hogy a hűtés teljesítménye ~a motor teljesítménye. Namost arra azért kíváncsi lennék, hogy hogy oldották meg a hűtőteljesítmény ilyen mértékű növelését. Aztán lehet, hogy vízhűtésűre alakították...
huuh nagyon jót autóztam. öregjány élvezte a tavaszt.
kaptok egy képet a "les dingos de la gs" honlapjáról.
talán GSX lehetett eredetileg, most egy 165 lovas fenevad ... ha lehet hinni a képfeliratnak ... kiváncsi lennék, hogy sikerült kb. megháromszorozni a motor teljesítményét.
Van még belőle egy pár az udvaron... Ezt meg nézzétek meg -> http://www.imcdb.org/vehicles.php?resultsStyle=asImages&makeMatch=2&make=Citroen&modelMatch=1&model=gs&modelInclModel=on&modelInclChassis=on
Köszi a tippeket kipuff. ügyben! Kiderült hogy a haver pincéjében már évek óta porosodik egy szamara hátsódob.. úgy néz ki, hogy az csak arra várt hogy az én autómon teljesítsen szolgálatot. A csőméret tuti jó lesz, mert az "Y"-cserénél szamara bilincseket használtunk.
Wowww! Nektek volt Ami-tok? Épp a múlt héten csodáltam meg egyet az e-bay-on.. (megnéztem, de mostanra már el is kelt..) Kedves fanatikusok nagyon szépen restaurálták, öröm volt ránézni. Nekem eddig valahogyan elkerülte a figyelmemet a típus.. van ilyen még egyáltalán magyarországon?
Országos Citroën találkozó kerül megrendezésre 2008. június 6-tól 8-ig a Mecsek lankáin, amelyre szertettel várunk téged is. Pécs közelebb van mint gondolnád! Tervezett programok:
2008. június 6. Péntek: 16 órától rendelkezésünkre áll a camping. Sátorverés, tábortűz, szalonnasütés, beszélgetés.
2008. június 7. Szombat: 8-10 óráig gyülekezés és regisztráció a Pécs, Budai állomosnál lévő TESCO parkolójában. Konvojozás a városban, majd a táborhelyig.(Komló-Zobákpuszta) Ebéd. Autós ügyességi és tájékozódási versenyek. Gyermek programok. Eredményhirdetés. Tábortűz. Beszélgetés.
2008. június 8. Vasárnap: Reggeli, táborbontás. Igény esetén sikondai fürdőzés.
Szállás lehetőségek: saját sátor, lakókocsi és igény esetén 10 személyes katonai sátorban. Konyha, zuhanyzó és WC a táborban van.
Jelentkezés, előregisztráció: citroentura@citromail.hu Bővebb információ: Sólyom Norbert 0620/3144-573 és Szűcs Péter 0630/9473-622