Keresés

Részletes keresés

rezgaras Creative Commons License 2022.04.29 0 0 31759

"Ha sikerült a gyakorlatban is a programozás, akkor arról beszámolok."

Az jó lesz! Merthogy a puding próbája mégis csak a megevés. :-))

Előzmény: diginewl (31758)
diginewl Creative Commons License 2022.04.29 0 1 31758

Letöltöttem az Általad javasolt Lok programmert.

Behívtam a loksound dekódert. Kimásoltam az alap CV listát. Ezt betettem egy excel táblába (2130 sor!!!).

Beállítottam az új kéréseket a programban (ez volt összesen 2 perc - teljesen grafikus az egész, teljesen érthető), a cv listát kiexportáltam. Mellétettem a másiknak, és egy excel függvénnyel kilistáztam hol az eltérés. 5 CV-t kell átírni, és közben jelzi, hogy eközben melyik CV31, CV32 értéken kell lennie a dekódernek. Tehát kb 10 CV prünytögtetés. Ha sikerült a gyakorlatban is a programozás, akkor arról beszámolok.

Előzmény: dccvillanyos (31752)
Géza Kovács Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31757

Egyetértek, az ESU a leírásban is azt írja valahol, hogy a célszerű használat és a lehetőségek jó kihasználása a dekóderprogramozás magasiskolája... :-)

Viszont: nálam nem volt hangdekóder, és csak a Function Mappig táblázat első 15 sorában volt valami bekódolva, utána nullás sorok következtek. Ettől kellő távolságban kiolvastam pár sort (33-tól), és mivel az azokban hivatkozott minden CV-ben is csak nullák voltak, azokat a sorokat írtam át a saját gondolataim és céljaim szerint. Esetleg Te is próbálkozhatsz hasonló gondolatok alapján a táblázat alja közelében kinézett sorokkal, akkor csak azokat kell visszaolvasni és módosítani a hivatkozott CV-k tartalmát. Sok sikert! Géza

Előzmény: diginewl (31756)
diginewl Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31756

Köszönöm Mindkettőtöknek a válaszokat!

A logikát értem így már. Viszont, hogy melyik CV mit takar csak akkor tudjuk, ha kiolvassuk... Jó lenne, ha egy default lista lenne róla (pdf-ben elfér). Most ha valamit elállítasz -akár vétetlenül is - akkor borul a hozzá illesztett összes többi funkció.

Visszafejtésbe - mozdonyból kiolvasás - nem mennék bele, ez rengeteg idő.

Megpróbálom letölteni az esu programmer programot. Az talán tudja, hogy gyárilag miket kódoltak bele ebbe a rahedli CV-be. Így csak a változást kell átírni - jó lenne.

Ez azért nem az egységsugarú modellező dekódere, az biztos :)))

Előzmény: Géza Kovács (31755)
Géza Kovács Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31755

Hmm, még mindig pontatlan voltam. A második bekezdés helyesebben: 

Tehát a lényeg a 74.-75. oldalon lévő "Function mapping" táblázat. Annak bal oldala a CVA-CVJ-ig állapítja meg a feltételeket, amelyek szerint a jobb oldali kimeneteken a CVK--tól CV T-ig el fogja végezni a funkciókat. Az egyes CVA-CVT- knél megjelölt számú CV-ket kiolvassa, és eszerint cselekszik. Az egyes CVA-CVT értékek magyarázatát és beállításait a feltételek esetében a 76-77. oldalon, a kimenetek esetében a 78-80 oldalon adja meg. A dekóder felülről lefelé végigolvassa az összes sort, és elvégzi a feladatokat minden ciklusban. 

Előzmény: Géza Kovács (31753)
Géza Kovács Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31754

Bocsánat, két apróság: 1., a "visszafejtést" persze nemcsak a leírás, hanem a dekóderből visszaolvasott kódsorok alapján kell megcsinálni. 2., ha olyasmit írtam, ami triviális volt, akkor elnézést kérek... Géza

Előzmény: Géza Kovács (31753)
Géza Kovács Creative Commons License 2022.04.28 -1 0 31753

Kedves diginewl, az ESU 5 szériája valóban szokatlan módon oldotta meg a kimenetek vezérlését. Viszont elképesztően sok lehetőséget kínál a funkciógombok és menetállapotok kombinálására. Nekem ugyan nem hangos, csak sima 5-ös mozdonydekóderem van, de a "megfejtéssel" eljátszottam jó pár napot... Nem tudom, hogy német vagy angol nyelven olvasod-e a használati utasítását - én németes vagyok, de az angol változatban is ugyanazon az oldalon van minden.

Tehát a lényeg a 74.-75. oldalon lévő "Function mapping" táblázat. Annak bal oldala a CVA-CVJ-ig állapítja meg a feltételeket, amelyek szerint a jobb oldali kimeneteket CVK--tól CV T-ig be fogja állítani. Az egyes CVA-CVT értékek magyarázatát és beállításait a feltételek esetében a 76-77. oldalon, a kimenetek esetében a 78-80 oldalon adja meg. A dekóder felülről lefelé végigolvassa az összes sort, és elvégzi a beállításokat minden ciklusban. 

Ha az AUX 1 és F8 kombinációkat nézzük, akkor a CVA-ban lehet beállítani a menetirányt, és a CVC-ben az F8 bekapcsoltságát. Persze az összes többi feltétel blokkot is állítani kell - mégpedig minden elem kikapcsoltságára! Aztán a kimeneteknél a CVK-ban vannak az Aux 1 és 2 is. A többit itt is állítani kell leginkább nullára. (Az aux1-2 két fellépése arra való hogy egy másik CV értékét állítva válaszhatsz a kétféle üzemmód között - sejtésem szerint ez most nem kell). 

Mindenképpen azt javaslom, hogy listázd vissza a dekóderben meglévő beállításokat - mert hiszen minden beállítás és hang ami most működik ebbe a táblázatba van leprogramozva! Fejtsd vissza, melyik sor mit jelent, és onnéttól kezdjél rajtuk változtatni, amik sortólely már nincs "értelmes" funkció leprogramozva. Ez a visszafejtés nekem nagyon sokat segített a működés megértéséhez. 

Remélem tudtam segíteni legalább az elinduláshoz. Sok türelmet és sikert! Géza

Előzmény: diginewl (31750)
dccvillanyos Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31752

Még ha nincs is LokProgrammered, szerintem a legegyszerűbb a LokProgramban megnyitni az aktuális projektet, ott a funkcióknál beállítani amit szeretnél. Az egyik menüpontban megmutatja a megváltoztatott CV-k listáját. Utána a lista alapján, POM-ban szépen végig programozod (talán így nem kell játszani a CV31-32 lapozó CV-kel?).  

Előzmény: diginewl (31750)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.28 0 1 31751

Én úgy kalkuláltam, hogy a dekóder H hídja után 12V legyen. Tehát a 12V-hoz hozzáadtam 1,5V-ot (ennyit szokott esni a feszültség az egyenirányításnál), majd mivel z21-em van még 1 V-ot (ennyivel kevesebb jön ki belőle a betáphoz képest), ez így 14,5V lett illetve mivel nálam van foglaltságérzékelés, még 1V-ot hozzáadtam, így 15,5V-ra állítottam be a bemeneti feszültséget. Tévedés joga fenntartva, de a rendelkezésre álló infókból én ezt a metódust találtam ki.

Előzmény: tompa101 (31749)
diginewl Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31750

Pontosabban így

F0 bekapcs: fehér aktív előre menetben, sárga aktív hátramenetben (ez az alapeset - ez be van állítva gyárilag, ezzel nem kell semmit tenni)

Ami új lenne:

F8 bekapcs: Aux1-(Zöld) aktív előre menetben, Aux2-(Lila) aktív hátramenetben.

Erre van-e ötlet. Azt nem értem, hogy az AUX1/AUX2 kimenetet, hogyan tudom megfeleltetni a mozdony iránynak, és az F8-nak (logikai kapcsolatok). DT-nél ez szépen le van írva, és értem is. Itt vakarózok...

Előzmény: ELŐRE! (31748)
tompa101 Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31749

A sínfeszültség beállítás hiányára akkor az a megoldás, hogy kisebb feszültségű tápegységet teszünk rá? Mi lehet a minimum feszültség ami mellett még működőképes? Mekkora feszültség eshet a belső elektronikán?

Előzmény: csíkos-háTTú (31739)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31748

Mit jelent a külön kapcsolhatóvá tenni? Kérlek írd le a célállapotot amit szeretnél, én sajnos nem értettem, Pl f0: menetirány szerinti világítás és zárfény ki/be, f8: menetirány szerinti ki/be, f9: zárfény ki/be

Előzmény: diginewl (31747)
diginewl Creative Commons License 2022.04.28 0 0 31747

Tiszteletem!

Segítséget szeretnék kérni ESU Loksound 5-58410 programozásával kapcsolatban.

Első hangos dekóderem... maradtam volna a DT-nél, de kiderült, hogy itt a hangok nem pakolhatók egyik dekóder gyártóról a másikra, sajnos.

Az a nagy kérdésem, hogy az Aux1 (zöld), és az AUX2 (lila) vezeték F8 aktiválása esetén ugyanúgy a világítást szolgálja előre/hátra irányba, mint az F0 (fehér/sárga) vezetéke.

(Külön kapcsolhatóvá szeretném tenni a motorvonat két oldalán a fényeket)

Valami olyan dereng - többszöri átolvasásra - hogy itt a function mapping táblázatból kell kihalászni az átírandó CV-ket.

De a másik amit nem értek:

- a CV31-et 16-ra a CV32-t 0-ra kell előtte állítani, mielőtt nekiállok az átírásoknak?

- az aux1, és aux2 (meg az előre hátra világítás is) kettő helyen van a táblázatokban feltüntetve. Mind a kettő helyen ki kell számolnom az új értéket, és azt kell beírnom?

- ha ez mind  megvan akkor a CV31-et és CV32-t visszaírom az eredeti értékre?

Még leírva is bonyolult...

Esetleg, ha valaki már "játszott" ilyen beállításokkal kérem segítsen, hogyan induljak el.

Köszönettel: Newl

ysenyerkesz Creative Commons License 2022.04.27 0 0 31746
Előzmény: szergely22 (31743)
diginewl Creative Commons License 2022.04.27 0 0 31745

Szépen lehet digizni. Ilyenen mozdonyom van. Elfért benne egy előkészítő panel is, azaz teljesen szabványosan megoldható. DT dekóderrel gyönyörűen megy.

Előzmény: hory004 (31744)
hory004 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 31744

Sziasztok!

Régebbi Lima gépek digitalizálásával mik a tapasztalatok?

Egy 2043-asról lenne szó, 208251/L cikkszámmal.

szergely22 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 31743

Üdv!

Építek egy platós pft gépet (Udj) H0-ban, ehhez keresek megfelelő dekódert.

- minél kisebb legyen,

- terhelésszabályzós,

- tudjak pufferkondit valahogy kötni rá

- Roco rendszeren használnám

- funkciók: előre-hátra világítás, (nem akarom külön kapcsolni a zárfényt), egy fülkevilágítás,

Ilyen egyenes, tűs kivitel kellene:

Ha valaki tudna tippet vagy eladót, megköszönném!

csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.04.19 0 0 31742

Hardveresen:

- Túl közel van egymáshoz, és egyforma is a Lenz RS visszajelentő bemenete, és a programozó sín kimenet csatlakozója. Össze lehet téveszteni.

Szoftveresen:

- Elsőre nem települt fel a PC-re a programja, csak másodikra (Win 8.1), de egyébként működik.

- Meg kell adni a Gateway IP címét a Z21 applikációban, különben nem kapcsolódik a mobil eszközhöz, ez kicsit macerás annak, aki nincs otthon az ilyesmiben.

Ezek apróságok. A feszültség beállítás a nagy hátránya. Ha ezt megoldanák úgy, ahogy a nagyok (Lenz, Tran, nanoX-s88), akkor mindenben a z21 fölé nőne. Mert most a tápegységével kell játszani, hogy mondjuk TT-hez, vagy N-hez jó legyen. Sajnos Z-hez nem jó, mert nem lehet sehogyan sem 12V alá vinni DCC kimenetet.

Előzmény: Törölt nick (31741)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.19 0 0 31741

Ezzel már én is szemezgettem, leszámítva a sínfesz állítást így jónak hangzik a központ, eddig találtál még bármi olyat vele amire érdemes figyelni? A zárlatvédelem mennyire érzékeny pl?

Előzmény: csíkos-háTTú (31739)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.04.19 0 0 31740

Üdv, van valakinek itt személyes tapasztalata MARCo (Uhlenbrock) 68510 használatról?

csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.04.19 -2 2 31739

FTS, vagyis: Fapapucs - Tulipán - Spangli. :-)

Digikeijs DR5000 központ van nálam éppen.
Egészen ügyes, gyakorlatilag mindenféle vezérlővel működik, PC-ről is.

VISZONT! Egy komoly baj az van vele! Idehaza a 18-as verzió van forgalomban, ez azt jelenti, hogy egy 18V-os tápegységet adnak hozzá! A kimenő sínfeszültsége magának a központnak nem beállítható, ezt írja is a használati utasítása! Nem az, amit adnak vele, hanem a netről letölthető! Picit vesződni kell vele, és érdemes a számítógépes programját is telepíteni, vagyis nem éppen egy "plug and play" eszköz, de nem egy elveszett kütyü. Legalábbis elsőre nekem nem az.
H0-ban használható a mellékelt tápjával, és a fekete z21-nél sokoldalúbbnak tűnik, viszont annál olcsóbb.

H0-nál kisebb építési nagysághoz a sínfeszültsége viszont túl nagy, érdemes egy beállítható tápegységgel használni. Igazából én H0-nál is ezt javasolnám. Egyébként még így is komoly vetélytársa a fekete z21-nek, és a a z21 app-pal könnyen vezérelhető, gyorsan lehet beállítani hozzá.

Jeffsy Creative Commons License 2022.04.14 0 0 31738

Köszi, hát erre biztosan nem lehet mondani, hogy túl erős lenne.

Közben kicseréltem a potenciométert egy 1200 Ohm-os ellenállásra, így már tényleg megfelelő a fényerő.

Előzmény: Törölt nick (31737)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.11 0 0 31737

"Ami talán látszik a képeken, hogy nem lett valami túl világos a végeredmény, persze az is közrejátszik ebben, hogy az oldalüvegezése a modellnek, elég rendesen sötétítve van." - szerintem tökéletes a fényerő, nekem pl. nagyon nem tetszik amikor úgy világít a beltér, mintha reflektorral lenne megvilágítva.

Előzmény: Jeffsy (31735)
V63-017 Creative Commons License 2022.04.11 0 0 31736

Hogy még tökéletesebb legyen, az oldalablakok rögzítőfüleit belülről fesd le feketével, hogy ott ne világítson át.

Előzmény: Jeffsy (31735)
Jeffsy Creative Commons License 2022.04.10 0 2 31735

Végül sikerült megoldani egész elfogadhatóan a belső világítását a Piko ICE 3-nak.

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!

A megoldás végül az lett, hogy AUX1-re kötöttem az egészet, a gyári áramszedést használtam, egyik irányba hozzá kellett adjak 2 plusz vezetéket az elektromos kupplunghoz, a másik irányba ez se kellett, mert nem volt használva az áramellátáshoz szánt 2 ér (Csak az egyik vezérlőkocsiból szedi az áramot a motorvonat).

Igaza volt annak, aki azt mondta, direktben nem fogja elbírni a dekóder funkciókimenete, teljes fényerővel valóban nem ment csak 2 kocsinyi (kb 30 LED)

Viszont az egy kicsit természetellenesen vakított is.

Egy kis potenciométer lett beiktatva a kimenet és a LED sor közé, amit így már elbírt a dekóder, és működik!

Ami talán látszik a képeken, hogy nem lett valami túl világos a végeredmény, persze az is közrejátszik ebben, hogy az oldalüvegezése a modellnek, elég rendesen sötétítve van.

Szerencsére nincs villogás, stabilan működik.

Több kép itt:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=159734896474565&id=101766922271363

juxx Creative Commons License 2022.04.10 0 1 31734

Köszönöm szépen. Nincs hiba, ez egy megelőző kérdés volt. :)

Előzmény: benbe (31733)
benbe Creative Commons License 2022.04.10 0 1 31733

A CV értékeket jellemzően a PIC belső memóriája tárolja, ami általában EEPROM technológiájú (újabbak lehetnek Flash-ek). Mindkét fajta kb. 100000 újraírási ciklust visel el, így ez nyilván nem a probléma része.

Jó lenne tudni, hogy milyen vezérlővel és hol (programming track vagy program on main - POM) programoztál, milyen dekódert, hagyományosan vagy RailCom-mal (bár gondolom utóbbi), és történt-e valami más is a programozáson kívül. A CV-értékek elveszése általában feszültségtüskékhez, túlfeszültségekhez kötődik, ami lehet véletlen (hálózati probléma), kis ideig tartó rövidzár, vagy akár magának a programozásnak is a következménye, mivel a programozóvágányon a programozás sokszor nagyobb feszültséggel történik, mint a fővágányon, és itt kevesebb is a rendszer ellenállása, így az áramok is nagyobbak lehetnek.

Gyakori tapasztalat, hogy rövidzár hatására a dekóder címe visszaáll az eredeti 3-asra, lehet, hogy ezért nem elérhetőek a CV-adatok?

Előzmény: juxx (31732)
juxx Creative Commons License 2022.04.10 0 0 31732

Sziasztok! Van valakinek műszakilag megalapozott véleménye arra vonatkozólag, hogy egy mozdonydekóder egyazon CV-je hányszor írható, míg a dekóder feladja? (már nem írható vagy már nem olvasgató ki a beírt érték)

Köszönöm!

Jeffsy Creative Commons License 2022.04.09 0 0 31731

Köszi, ezt a megoldast linkeltem az elözö hozzaszolasban.

Közben kiderült, hogy az egyik iranyban 2 polus szabad, mert az aramszedes 2 polusa csak az egyik vezerlökocsibol jön.

Lattam egy talalekony megoldast, a modellezö a "mozdony" reszhez helyezte az aramszedest, igy mindket iranyban felszabadult a 2 polus.

Igaz ö Märklin rendszerben könnyen athelyezte az aramszedö lapkat.

Az en esetemben igy 2 tengelyen tapadogyürüs kerekeken keresztül kellene aramot szedni, ami biztos nem lenne olyan jo, mint a jelenlegi 4 teljes ertekü.

Közben utanajartam, 250mA a max aramerösseg/kimenet a dekoder eseteben (Esu Lokpilot 3), csak elviszi a LEDeket.

Meg azon gondolkodom, hogy kondenzatort hova lenne ertelme elhelyezni az aramkörbe, kellene-e egyaltalan?

Előzmény: dccvillanyos (31730)
dccvillanyos Creative Commons License 2022.04.07 0 1 31730

DIMO újság 22.02 számában pont a Piko ICE világítás az egyik téma. A cikkben ezzel dolgoznak: https://www.lodi-shop.de/produkte/beleuchtung-und-umrüstung/ 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=ywLStqLjjZg 

Előzmény: Jeffsy (31729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!