Falusi1
2022.02.06
0 0
5648
Segítséget kérnék a profiktól.
Van egy "Atika Bioqick 2500" nevű egyszerű ágaprítóm, aminek a késeit ki akartam venni, hogy megfordítsam vagy megélezem.
Mivel nagyon nem vagyok szakember, ezt első lépésben, a forgótárcsa kivételével (amibe a kések bele vannak aplikálva) hittem kivitelezhetőnek, csakhogy a tengelyvégen lévő anyát meg sem bírtam mozdítani.
Konkrétan azt szeretném kérdezni, hogyan lehet az anyát levenni. Lehet hogy balmenetes és azért nem sikerült?
Gyula20
2022.01.23
0 0
5647
Rendben , akkor küldöm az olvasztó képeit.
A külső burkolat egy rossz központi porszívó doboza, a belső csak egy csődarab ,nem látni a levegő befújó csőcsonkot.
A súlya miatt kerekeken vonszolható , a kék rúddal.
Előzmény: L_áma (5646)
Gyula20
2022.01.22
0 1
5645
Elkészült a két ékszíjtárcsa. Az öntés úgy készült, hogy a tengelyekre csőcsonkokat készítettem, ékpályával ,majd
ez csőcsonk került középre az öntőformába.
Ez már nagyobb megmunkálást nem igényel.
Az egyik azért három pályás , mert később lehetséges , hogy előtolást is beépül.
Ez kerül a motorra.
Gyula20
2022.01.11
0 1
5643
Az alumínium tárcsát úgy készítem , hogy előzőleg készítek 27 -és 30 mm-es belső átmérőjű
csöveket , illetve ezek már készen is vannak . A csövekre vágok ékpályát .
Ezeket a csöveket állítom be a középre a formába , így tervezem önteni. Könnyen be tudom fogatni az eszterga gépbe , és
nem kell már foglalkozni a tárcsa felfogatásával.
Már csak a kerekeket kell felszerelni a "kohóra " , és talán még egy-két nap , hogy a hőálló réteg száradjon.
Nyáron nem foglalkoznék ilyesmivel , mert nagy /egy holdas / kertem van.
Van vagy tizenöt káki fám , sok kivi , jujuba egyebek - ezek elégé időigényesek , de most van szabad
kapacitás.
Jó lenne kora tavaszra elkészíteni az ágdaralót, hogy gyorsan fel tudjam dolgozni a metszéseknél , alakításoknál
kikerülő anyagot.
Előzmény: L_áma (5638)
L_áma
2022.01.11
0 0
5642
Én is így gondoltam, de ha nincs benne tengely, hihetetlenül "beljebb lehet húzni". Nem tudtam eldönteni, meddíg lenne jó. Ha meg dugtam bele tengelyt, útban volt a késnek. :)
Így az maradt, hogy a jól összeszerelt állapotnál megmértem a hasítékot, és ebből indultam ki.
Előzmény: ali kis (5641)
L_áma
2022.01.11
0 0
5640
Akkor meg kell esztergálni szeretet nélkül. Nekem sikerült már, pedíg nagyon nem vagyok esztergályos.
/az igaziak csak susztergályosnak hívnak/
A hasítékba bele kell kocogtatni egy 2,5-es lemezt, majd a kúpos rész legnagyobb átmérőjét meg lehet fogni a tokmánnyal. Aztán már csak türelem....
Előzmény: ali kis (5639)
L_áma
2022.01.11
0 0
5638
Itt az igazság. Ha valakinek az "alkotás" is örömet okoz, értem az öntögetést..... bár én az alu tárcsát sem szívlelem.
Árban a tömeggyártott tárcsa mindent visz /bolhapiacot kivéve/.
A 25-ös szorítót fel lehet esztergálni 27-re, és kész.
Én a "megcsinálom" dolgot már nagyon útálom....... csak azt csinálom meg, amit a forint, vagy az elvárás indokol.
Előzmény: ali kis (5636)
Gyula20
2022.01.11
0 0
5635
Igazából minden megvan , alumínium hulladék , lemezdarabok több kiló.
A régi központi porszívó háza a külső ház , belső ház -egy 240 mm-es vascső darab.
A többi már lényegtelen , pár éve öntöttem már alumínium ékszíjtárcsa anyagot , csak az átmérőben kicsi 17-es pályához.
, most olyan 100 mm-es átmérőjű kellene. Akkor egy ideiglenes kályhában készült,
Szeretnék egy komolyabban megépített gázos, szenes olvasztót készíteni.
Más céljaim is vannak alumínium öntéssel kapcsolatban.
Azért felhívtam egy esztergályos ismerősömet , aki 25-30 ezerét készített volna két tárcsát , de úgy , hogy
nekem kellett volna felfúrni.
Természetesen szétnéztem a hazai piacon , hát elvétve találtam számomra megfelelő tárcsát.
De semmi gond , kísérletezni mindig jó dolog .
Előzmény: L_áma (5634)
Gyula20
2022.01.10
0 1
5631
Már majdnem minden összejött , csak két dupla pályás 17 mm-es
ékszíjtárcsa kell . De hogy ne legyen túl egyszerű az egyik 27 mm-es tengelyre a
másik 30 mm-es tengelyre.
Nem nagyon tudok ilyen ékszíjtárcsákat beszeretni , ezért arra gondoltam , hogy magam
készítem el őket.
Van eszterga gépem.
Pár napja elkezdtem építeni egy alumínium olvasztó valamit , már majdnem készen van.
Köt benne a betonos homok.
Mennyivel egyszerűbb lett volna készen vásárolni!
belezne
2022.01.07
0 0
5628
Sziasztok!
Hányan vagyunk akinek kellene ilyen gép (forest master) és mi volna a max ár amiért még megérné?
Megpróbálok szállítást intézni.
galvin
2022.01.06
0 0
5624
Szia! Építeni kell egy ilyen ügyes kis gépet! (vagy olyan valakitől venni, aki megépíti...)
Én tervezem, sok mindent beszereztem már hozzá: késtartó dob, kések, csapágyak, vasanyag, motor,
"csak" össze kellene rakni...
Ha elkészülök, teszek fel fényképeket, videót :)
Előzmény: Pete-weld (5623)
Pete-weld
2022.01.05
0 0
5621
Ágaprító fórumban a Facen van egy nagyon jó késgyártó emberke. Szerintem Ő marásban és esztergálásban is otthon van.
De most akkor mi van, hogy van? Nem küldenek ide magyarba? Vagy drágán jön ki?
Előzmény: ali kis (5620)
Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!