Most már jók lesznek vágni. Ilyenkor már kivedlenek teljesen és öröm kopasztani. Bár sose géppel csináltam de ilyenkor már leforrázva csak lekell dúrni a tollat. nulla tok és pillanatok alatt szép tiszta.
Gőzöld át !Vasaló meg vizesruha!És akkor a toll is "használható"marad!Én a libát meg a kacsát is ugy szoktam!Ja meg persze nem akkor pucolom mikor "csupa tok"!
Üdv mindenkinek! Köszi ,én sem találtam sehol érdemleges megoldást! Haveromék kértek meg ,hogy nézzek utána a dolognak mert nekik se nagyon sikerült a kacsa kopasztás! Vagy szétszedte vagy olyan maradt mint a csillagszóró!
Az biztos, ha valaki szép egyenletes füves területet akar, akkor arra egyik baromfi sem alkalmas. Kecske és birka biztos jobb rá. A birkáknál, ha jól emlékszem 1 ha 10 juh, kecskéket nem tudom. Majd készítek 1-2 képet a kifutóról, ahol jelenleg is 30-35 idei tavaszi tyúk van.
Az biztos, ha valaki szép egyenletes füves területet akar, akkor arra egyik baromfi sem alkalmas. Kecske és birka biztos jobb rá. A birkáknál, ha jól emlékszem 1 ha 10 juh, kecskéket nem tudom. Majd készítek 1-2 képet a kifutóról, ahol jelenleg is 30-35 idei tavaszi tyúk van.
Akik ilyen munkát szoktak vállalni, azok azt mondják, hogy a kacsát nem lehet géppel kopasztani.
Mi nagy nehezen találtunk valakit, aki bevállalta, de a tíz kacsából csak hármat sikerült viszonylag normálisan megkopasztani, (bár ezeken is jócskán maradt toll), a többit nem. Végigpróbált mindenféle hőfokot, de nem ment a dolog.
Sokat keresgéltem a Youtube-on, de kacsa kopasztásra vagy szárazkopasztókat mutatnak (azzal is csak vadkacsákat testtollait tudják eltávolítani), vagy a parafinos módszert.
Ez függ a talaj típusától, vízellátottságától, a vegetáció minőségétől, attól, hogy tudod-e a vegetációs időszakban szakaszolással pihentetni, stb-stb.
Szintén irodalmi adat, és több köze van a valósághoz: ha a folyamatos megújulásra képes zöld terület fenntartása a cél, akkor körülményektől függően tyúkonként 20-200 m2-rel kell számolni, és ez esetben is két-három évente váltani kell a helyet.
A nálam biztosított körülmények között pl. kb.250m2 kifutót hat tyúk meg egy kakas három hónap alatt változtatott sivataggá. Eredetileg sűrű, egybefüggő tarackos-tippanos terület volt, de egy öntözetlen homokháton.
Az az igazság, hogy szerintem semmilyen és semennyi baromfi nem alkalmas a kaszálás helyettesítésére, mert válogatnak, vagy mint a libák, mindent kipusztítanak. Ilyen a célra inkább valamelyik régi, igénytelen juh faj az alkalmas, de egyes gazok és sarjak kézi irtását akkor sem ússzuk meg, mert ők sem esznek meg mindent. A kecskével meg pont az a baj, hogy mindent lerág, még a fákra is felugrik-felmászik. Ha ez nem gond, akkor 800 m2-es gazos karbantartására egy-két kecske vagy inkább ahogy Pockorocki írta, törpekecske lehet a megoldás. Meg esetleg az a 10-15 tyúk, hogy valami haszna is legyen a területnek. És jobb, ha legalább két részre osztják, és az egyiket pihentetik, szükség esetén öntözik, amíg a másikat legelik az állatok.
Szép napot mindenkinek! Olyan kérdésem lenne ,hogy gépi kopasztásnál a kacsát milyen hőmérsékletű vízben kell" beáztatni"? Kalandorok kiméljenek! Köszönöm a segítséget!
Tyúkonként 15-25 m2, libánként 150-200 m2 kifútó. A kifútót úgy kell elképzelni, hogy lesznek, olyan részek, ahol a baromfiak kopárrá teszik és lesznek olyan részek, ahol (tavasszal nagyobb esélyel) a gyomok megnőnek.
A 15 tyúk önmagában is fél év alatt kopárra csipked-kapar ekkora gazos területet, még kötött talajon is. (Hacsak nem laksz valami extrém csapadékos helyen.)
Ha még egyebet is tartasz rajta, akkor még hamarabb lesz kopár.
Ősgyepes terület jobban bírja a tyúkokat, de a libák azzal is végeznek secperc alatt.
Nagyon szép Japi növendékek eladók, jércék, kakasok vegyesen. Van köztük Holland törpe x Antwerpeni szakállas mix(egy pár) és egy Japán x Watermaal szakállas mix kakas is. Párban vagy kakas szólóban, jércét külön nem adok. Kakas: 500 Ft, Jérce: 1000 Ft. Monorra szállítás megoldható. ;) Tel.: 0630/650-2892
A kendermagos kakas szerintem a fehérrel könnyedén kiadja a kendermagost. A feketénével is van esélye, de ott szerintem a fekete jobban domináns lesz. A kendermagos + fehér columbian, meg a barnával és vörössel keverve elég színkevert lesz.
kendermagos + kendermagos = nagy esélyel kendermagos
Nekem a kendermagos általában akkor jön ki, ha mindkét madár magos, vagy ha az egyik magos, a másik fehér(ez utóbbi esetben nem mindig tökéletes a kendermagosság)
Na meg a liba is ha egyszer letaposta a füvet sose fogja lelegelni megy máshov. Gyöngyös vagy pulyka is jó lehet a terület gaztalanításában de nem hiszem vissza sarjadna.
A 15 tyúk bőven elég. Amennyiben erősszárú a gyom vagy cserjés/bokros a terület kérj kölcsön 2 törpekecskét. A liba tépi a füvet, a tyúk szabályosan felszántja a területet. A tyúk ürüléke kíméletesebb a liba ürülékénél.
Szerintetek egy kb. 700-800nm-es gyepes,gyomos területet mennyi libával lehetne karbantartani anélkül hogy túlságosan lelaknák az állatok. kb.15 tyúk is lesz velük együtt a területen.
köszi a választ
esetleg a némakacsa lehet alternativája a libának?
Nem tudom, tudtok-e nekem segíteni. Szerdán vettem észre, hogy ördögtyúkom nehezen megy, az egyik szárnya állandóan lelóg. Bár tudja mozgatni, mert felhúzza, de utána megint lelógatja. repülni felrepül az ülőre. Ha megpihen, egy ideig normálisan tud menni...illetve kevésbé sántikál. de ha odafut hozzám a csemegéért, utána megint nagyon rosszul jár. Enni eszik rendesen, nem gubbaszt, más elváltozást nem látok rajta. Valaki találkozott már ilyennel?
elnézést szeretnék kérni mindnekitől a a magnak szánt kakas kendermagos ezt elfelejtettem közőlni veletek.............. de nagyobb arányban a tyúkok barnák és vörös színűek és egy két fehér és fekete jérce
sziasztok : szeretnék egy kérdést feltenni a kedves fórumtársaknak :
van egy erdélyi kopasznyakú júliusi születésű magnak szánt kakasom az lenne a kérdés hogy an nővendék jércéim között van : fehér, fekete, fehér kolumbian, kendermagos, barna, és vörős , színű jércém és azt szeretném meg érdeklődni hogy milyen színű csibéket várhatok tavasszal a keltetés során szerintetek domináns lesz a kendermagos szín több mint 50%-ban ki mit gondól vagy lehetnek érdekes színű kis csibék ??
Ami nehezítette a dolgot, hogy most nemrég engedtem ki őket a nagy udvarba a kifutóból, és ott találkoztak egy "alkörmös" nevű növénnyel. Ez egy lila bogyós dísznövény, a baj vele, hogy (ezt nem tudtam) mérgező. Na ezt levelestől-bogyóstól szépen lelegelték. Sajnos hárman szinte tuti ennek az áldozatai, mert minden tünet nélkül rövid idő alatt megadták magukat a sorsnak. Most persze kiszedtem ezt a gazt, és várom a fejleményeket. Jelenleg egyetlen idős tyúk mutat himlős tüneteket, de ő magától elkülönül a többbitől.
Eladó ez a Törpe kacsa pár. Áruk: 6e./pár. Monorra szállítás megoldható! Természetesen nem saját, hanem Fecó barátom kacsái. Elérhetősége: Tel. : +3630/432-8707. Fritz Ferenc
Egyrészt ezek három hetesen vásárolt hibridek voltak valamikor, így elvileg ez ellen be vannak oltva.
Másrészt volt régen himlős baromfim, de azok nem így néztek ki: sokkal durvábban.
Harmadrészt azt olvastam, hogy a himlő a tollatlan részeken jelenik meg. Ezeknek meg a nyakán, szárnyán, hátán is voltak hólyagszerű (egyiken) és barna sebszerű (másikon) foltok.
Amellett úgy néz ki, nem terjed a többire.
Ennek ellenére lehet himlő?
Persze tudom, hogy a távgyógyítás és diagnosztika nem hoz mindig 100%-os eredményt :)
Szia! Több, mint valószínű, hogy baromfihimlő. A legjobb, mit tehetsz itasd 5-7 napon keresztül DOXIVIT C gyógyszerrel. Ez nem hat a himlőre, de megvédi a szárnyasokat a másodlagos fertőzésektől, betegségektől. A himlő lefolyása alatti időben az immunrendszer harcban áll, így könnyebben elkaphatják pl. a baromfináthát (persze mást is), mely súlyosbíthatja a betegség lefolyását. Nálam mindig jól bevált ez a kiegészítő kezelés. Adhatsz nekik vitaminkezelést is, de ne egyszerre a gyógyszerrel, hanem váltakozva. Miután megitták a gyógyszeres vizet, kapjanak vitaminost....és így felváltva. Ha semmi más tünet a kiütéseken, apró sebeken kívül nincs, akkor 1g/l víz, ha közben tüsszögnek, folyik az orruk, hörögnek, szemük megduzzad és könnyezik, akkor 2g doxivit c/l víz egy héten keresztül.
A levágott barna kettős hasznú tyúk bőrén (főleg a szárnyán, de a hátán is) barna, seb-szerű foltokat találtunk. Hasonlít csípés-nyomra, gyulladt tolltüszőre, de mégsem annak tűnik.
Jártatok már így? Tudja valaki, hogy mi lehet ez?
A másik jelenség az volt, hogy a fejétől kezdve a nyakán keresztül a mellkasáig hólyagos lett az egyik jérce bőre.
Szép napot mindenkinek! Keresek megvételre vagy jércét adnék egy szép kistestű japán kakasért. Porcelán vagy kendermagos szin előnyben. Pest vagy déli környékén át tudnám venni ha esetleg van valakinek. Valami ilyen külsőre gondoltam. D gyo.istvan@freemail.hu
Nehéz ezt feldolgozni...igen,tudom ez ezzel is jár, de akkor is.....
Februárban közel 30, éppen tojni készülő tyúkomat öltek meg a kutyáim - nyilván az én hibámból is - de az, hogy családi vérengzés volt, semmit nem von le abból a fájdalomból,amit akkor éreztem! Reggel nem volt erőm a tetemeket összeszedni, délben a munkahelyről kérezkedtem el...aki már átélt ilyet, au tudja,miről beszélek.
Még annyit, hogy a kutyáknak nem volt egyszerű dolguk, gyakorlatilag egy 4 ismeretlenes egyenletet oldottak meg hibátlanul...mit kezdtem volna velük utólag? Még több vasat tettünk a kerítésbem mostmár inkább drótkerítéses vasnak nevezném:)
A fene a gusztusát! Kifinomult ízlésű nyestek élnek felétek! :o)))
Sokan sokféle dolgot ajánlanak, de sajna sosem tudod, hogy az ötlet-adónál azért nem járt kisragadozó, mert bevált a módszere, vagy amúgy sem ment volna oda.
Én két módszert próbáltam ki:
Nyest ellen minden este körbejárattam a kutyát a baromfiudvarban, ott játszottam vele, egyik-másik helyre oda is slanyált. Pár napig nem jött a törzsvendégem, (gondolom, éppen másfelé járt), aztán ugyanúgy prédált tovább, mint előtte. (Amíg be nem sétált a csapdába.) Tavasszal az is kiderült, hogy az ólpadláson lakott...
Róka ellen használt zoknit kötöttem a kerítésre. :o) Egy kb. 10 méteres kerítésszakasz mögött voltak a pulykáim, és egy róka rendszeresen ott hisztériázott a kerítés mellett, mert nem tudott bejutni. "Rókaorr magasságba" felkötöttem néhány zoknimat, utána nem jött. Hogy aztán a zoknik szagát nem bírta, vagy csak megunta a meddő próbálkozást és talált magának máshol prédálnivalót, azt nem tudhatom. Azután sem jöt sokáig, hogy levettem a zoknikat.
Mindenesetre szerintem is mindent meg kell próbálni, amit csak lehet.
Egyébként még két gyöngyösünk elpusztult, valószínűleg belső sérüléseik voltak, egyet meg kényszervágtunk. Utóbbinak három bordája volt eltörve. Egy pedig élve került elő a szomszédból! Két helyen volt rajta fognyom. Biztos, ami biztos, őt is levágtuk, de nem volt más baja.
Az enyémek is elkapták nyár végén, mit ad Isten, belegondolva pont akkor,amikor jöttek a seregélyek!
Mára túlélte a többség, egy japán tyúk pusztult bele, de érdekes volt és a vírus átélése utáni védezzséget mutatja, hogy a 3 éves kopasz nyakú volt az egyetlen,amelyik nem kapta el. Az udvar/kifutó lehetséges fertőtlenítése nagyon jó hatású lehet, valamint ssztem az is, ha nagyobb területre vannak engedve. Nálam legalábbis biztos, hogy ez is segített: amint Anyám engedte, hogy a vetemény ne legyen annyira fontos, napok alatt halványodni kezdett a tarajukon a himlő:) Igaz, szajkóztam is neki eleget, hogy ez lesz a megoldás:)
búbos kettőshasznú tyúkoktól szeretnék keltetni való tojásokat január és február elejére mert akkor szeretném elindítani a keltetőgépet 55db tojással csak postai utánvétellel szeretnék rendelni majd előre köszöntem a segítségeteket kedves barátaim.
Nyershús a csali kolbászbélbe töltve és lángon enyhén megpirítva. 5 telekkel arrébb ez a csali fogta be a gyászt. Elvitték a Balatonhoz és ott engedték el.
Idén ez a második zsiványkodás részükről. Az első áldozat szintén rajnai volt. Érdekes, hogy a rajnainál alig kisebb röpképtelen galambokat nem bántotta.
Több ismerősöm ajánlotta az oszlopok körbebrunyálását és galambász barátaim egy rádió folyamatos szólását javasolták.
Szia! Sajnos a himlő időről- időre felüti fejét ezekben az őszi hónapokban. Felén leginkább a seregélyek érkezése hozza el, jönnek a szőlőre, bodzára, teleszarják az udvart, az ellen még hálóval sem lehet védekezni. Ahogy MrGallusDomesticusírta, sok vitamin és a jódos (Betadinos) kezelést lehet alkalmazni. A jódos kenegetés azért is jó, mert így talán kevésbé tudja majd a többi állatot megfertőzni. Csak a már amúgy is legyengült egyedek szoktak elhullani, a többi átvészeli és örökre védett marad. Fertőtlenítsd a helyüket is, mert a lehullott var is fertőz. Adj neki sok vöröshagyma, kakukkfű, utifű teát is , a már előbb említettek mellé. Az erősíti az immunrendszerüket is ebben a lehűléses időszakban, nehogy a himlő mellé még a nátha is elkapja őket.
A nyestet nem érdekli a kolbász, azzal csak macskát foghatsz, esetleg patkányt, vagy tacskót... Csak a városi (kuka-koszthoz szokott) kisragadozók buknak ilyesmire. Tiszetességes erdei nyest csak az élőcsalira megy rá, én is így fogtam mindegyiket.
De fogtam már a csapdámmal barna varangyot is. :o) Utána már kevésbé érzékenyre állítottam az elsütő szerkezetét... A csúcs fogásom egy sün volt. Amikor reggel mentem ellenőrízni, dühösen morgott magában. Amikor kiengettem, sértetten dohogva eldöcögött, nyilván kikérte magának ezt az inzultust... Még méterekkel arrébb is folyamatosan szidta a felmenőimet. Arra sem méltatott, hogy egy kicsit úgy tegyen, mintha megilyedt volna tőlem, meg sem próbált összegömbölyödni. Szemlátomást vérig volt sértődve. Azóta is vigyorgok, ha eszembe jut.
Biztos, hogy vissza fog jönni a rókám. Most ugyan elvitt annyi gyöngyöst, hogy azzal ellessz egy pár napig, de nincsenek illúzióim. Azért biztos ami fix, tegnap meló után (esőben, sötétedésig) dolgoztam rajta, hogy megnehezítsem a bejutását. Sajna itt nem tudok drótgallért leteríteni, mert azt a szomszédom telkére kellene raknom, meg a terep miatt is nehézkes lenne, így mással kell próbálkoznom. Mindenesetre a kerítés mentén a szomszéd is megritkította a bozótot.
Az, hogy a nyested fényes nappal prédált nálad, szerintem biztató jel. Kiéhezett kóborló lehet, nyilván ezévi fiatal, amit elűztek a szüleik a területükről. Nem hiszem, hogy egy megtelepedett, rutinos nyest fényes nappal bemenjen egy baromfi udvarba. A kölykeiket már elzavarták, és ilyenkor még könnyen találnak kaját este is, nem valószínű, hogy megkockáztatnak egy nappali támadást.
Ha szerencséd van, csak futó vendég volt, éppen csak beugrott egy útba eső gyorsbüfébe...
Egyetértek az előttem szólóval,himlőnek nézem én is.
Terjedni sajnos terjedhet,legalábbis anno nálam a brahmáknál,egyikről a másikra átterjedt,bár utána olvasással megnéztem mivel nálam nyáron volt ezen betegség 2 éve,hogy szúnyog és légy viheti át egyikről a másik egyedre.
Üdv mindenkinek.Segitse´get szeretnék kérni.Két japi tyukom megbetegedett,nem tudom mi lehet a bajuk .Nem esznek és az egyik szemükre nem látnak,a tarajuk is fura lett.Rakok fel képet hätha tudja valaki mi lehet ez a betegség.Elöre is köszönöm.
Pedig a rozéban ásztatott aszaltszilvából készített dzsemm mindent überel.
Részvétem a gyöngyöseidért. A nyest még nem jött vissza, de a csapda már működött. Elfogta saját macskám. Keservesen nyervogott a beste a karcerban. Gondoltam, tetszik neki a helyzet ezért még hagytam az esőben egy órányit nyaralni. :) Szerencsére nem a csirkék/tyúkok csalták oda, hanem a finoman pörkölt nyerskolbász illata.
A száraz vörösbornak esélye sincs, hogy ne a gigámon follyon le! Max. egy jó marhapörkölt javára mondanék le róla. A rozé meg nem bor, hanem valami úri huncutság. :o) De ez nem gasztro-fórum, úgyhogy nem kezdek itt térítésbe! :o)))
A birs még éretlen nálunk, pedig telibe kapja a napot. Marad a régi jó Jonathán.
Még egyszer kösz a receptet! (Ha vannak még ilyenjeid, ne fogd vissza magad! Legfeljebb kapunk az orcánkba az OFF miatt...)
De hogy ide illő téma is legyen:
Ma reggelre húsz(!!!!!) gyöngyösömtől szabadított meg a róka. Hatot dögön hagyott, egyet volt pofája a baromfiudvarban elásni, a többit elhordta.
A szomszéd tanyáján jött keresztül, ahol két puli kószál szabadon, meg egy idegbeteg láncos kaukázusi. Ezen az oldalon három oszlopköznyi helyen nem volt bekaparás ellen biztosítva a kerítés. Körben több mint 80 méter hosszú a baromfi udvar kerítése, és sehol máshol nem tudott volna behatolni, csak ezen a nyolc méteren. Eszembe sem jutott, hogy a kutyák közt át mer jönni. Pedig jónéhányszor fordulnia kellett. Kb. húsz méterrel a láncos orra előtt kellett ingáznia, igaz, egy bozótos területen.
A nyestedről mi hír? Járt azóta, amióta csapdázol?
Birssel szoktam, de ahoz a birset elő kel kicit érlelni.
Sűrűségtől függően olyan 2-3 kici (bébiételes) üvegecske jön ki 1 kila magvasanyagból. Lehet Úgy is készíteni, hogy aszalt szilvát száraz rozé vagy vörösborban feláztatsz cca 1 napig és azt főzöd fel a gyümölcscsel.
Sziasztok! Tolna megye körnékén keresek ítáliai, andalúz vagy leghorn tyúkokat, ill. német lazac tenyészcsoportot, vagy olyan személyt, aki lazacokat hozna be Németországból.
Kb. mennyi lekvár lesz 1kg magvas bogyóból? Nem szoktad almával "hígítani"? A kökénylekvár pl. sokkal finomabb, ha almával felesben készül, legalábbis a pereputtyom szerint.
A dzsemfixet meghagyom a panelkertészeknek. :o)
Ha valamiben kevés a pektin, akkor vagy tovább főzöm, vagy almát keverek bele.
Az alma azért szerencsés dolog, mert magas a pektin tartalma, viszont lekvárnak kifőzve elég jellegtelen az íze.
A galagonyát most kell szedni. Teljes érést nem szabad megvárni. Akkor érett a galagonya, mikor enyhe nyomásra szétmállik az ujjaid közt.
Én eddig olyan 6 kilónyi galeszt raktam el.
Megmosom a galagonyát és egy tésztanyújtón átpaszírozom. (A Marcatóhoz szerkesztettem egy kicsi adagolót.)
Egy napra lecukrozva ikeás dobozban elteszem levet ereszteni a zúzalékot. A lényeg az, hogy a mag ne törjön meg a zúzásnál és a cukrozás után, legalább 6 óránként meg kell keverni a trüsmőt.
Egy nap elteltével durva szűrőn átszűröm ill. kanállal áttöröm az anyagot, a kiengedett cukros levet hozzáöntöm és felteszem főni.
Forrás előtt takarékra vágom a hőt és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik gyakori kevergetés mellett. Lehet adni hozzá dzsemfixet, de az elég gagyi dolog sztem.
(A cukor mennyisége 30-50 dkg/gyümölcs kg.)
Amennyiben finomabb lekvárt szeretnél, a nem forró, de még meleg levet, előzetesen szűrd át valamilyen finom anyagon és utána sűritsd be.
Lehet tenni száraz dunsztba, de az üveg 5 percnyi fejreállítása után is spájzolható a cuccos.
Hová tűntél? Máskor ilyenkor már szebbnél szebb fotókat töltöttél fel a gyűjtő útjaid eredményéről!
Szeretnék tőled kérdezni a galagonyával kapcsolatban. Mikor érdemes leszedni, ha az ember lekvárt akar belőle főzni? Legtöbben arra esküsznek, hogy meg kell csípnie a dérnek, mint pl. a kökényt. Máshol azt olvastam, hogy az első fagyok előtt le kell szedni, mert utána romlik az íze, mint pl. a borókának. :o)
Egy biztos: már most kellemes íze van a bogyóknak. Őszintén szólva annyi vele a macera, hogy nincs kedvem kísérletezni, inkább elfogadnám egy olyan profi gyűjtögető receptjét, mint Te vagy!
Persze, bárkinek a tapasztalatát szívesen olvasnám, borókalekvárt még sosem főztem.
Minden reményem,hogy lesz tojás mert az kicsit kozmetikázza a tartásukat. De az a kakas nem lesz már tavasszal köztük. Kevés kakas van köztük ami maradhat.
Ma eljött a nap, mikor 5 tyúktól 5 tojást hoztam be, az utolsó kopasznyakú is nagylány lett végre. Az egyik kedermagos kopasznyakú ráadásul akkorákat tojik, hogy az állam leesett tőle. Ma 66 grammosat produkált, ez előzőek is 58-60 grammosak voltak. Kíváncsi leszek, hogy 1 vagy 2 sárgája van. A többi sajnos meg sem közelíti ezt a méretet.....
Tyúktetű téren szeretnék tőletek információt kérni !!Szerintetek milyen dózisban kellene a tetvek ellen Neocidolt kevernem úgy ,hogy hatásos is legyen??
Tegnap szülői értekezletre indulás előtt adtam enni-inni a baromfiknak.Pénteken vettem egy fél zsák tápot,ahogy hozzáértem, elleptek valamilyen fenevadak.A zsák szélén tanyáznak, tetű méretűek,és a színük olyan, mint a tápé.Persze gyorsan bedobáltam a ruhákat a mosógépbe,mert elleptek :)Kész horror,mi lehet ez?
Teszek képet fel, ha legközelebb megyünk haza, izgatottan várom én is a fejleményeket:) igazából mindegy is, ha jércék, ha kakasok, szerintem nagyon szépek leszek, az a lényeg..aztán az állománybővítés ráér tavasszal:)
a libusok nagyon jófejek, és iszonyú tempóban fejlődnek...csak a mozgásterüket kellett lekorlátozni, ha a Mama nem figyel, még a szomszédba is átkísérik őt:)
Ingyen Elvihető Érdről egy fiatal kis páva. Balesett miatt egyik szárnya amputálódott de begyógyúlt. Repülni már sose fog. Mivel bejött a hideg idő jelenleg szörcsög. Ha valaki akar vele foglalkozni viheti. Ugyanitt rózsaszín virágzó tavirózsa is elvihető. Érdeklődni csak Mailen. scolopendra77@gmail.com
Szia Anett! A taraja alapján, szerintem is mindkettő kakas, de látni kellene a testformájukat is. Engem csapott már be jérce és kakas is a taraja alapján.
Érdi Galamb és Díszbaromfi Tenyésztők Egyesülete bejegyzésre került a bíróságon :) ennek alkalmából megtartjuk első gyűlésünket szeptember 19-én (csütörtök) Érden Mária u. 22. alatt 18 órakor, melyen tagok felvétele, jövőévi gyűrűrendelés és a helyi kiállításról esik szó. Várjuk tagok és érdeklődők jelentkezését, bárki jöhet akit érdekel. Érdeklődi: 30/257-7585
Érdi Galamb és Díszbaromfi Tenyésztők Egyesülete bejegyzésre került a bíróságon :) ennek alkalmából megtartjuk első gyűlésünket szeptember 19-én (csütörtök) Érden Mária u. 22. alatt 18 órakor, melyen tagok felvétele, jövőévi gyűrűrendelés és a helyi kiállításról esik szó. Várjuk tagok és érdeklődők jelentkezését, bárki jöhet akit érdekel. Érdeklődi: 30/257-7585
Juhuuuu:))) a kékarany kakas isteni:))) a fakót azért is gondolom jércének, mert kisebb testű is, bár lehet, h csak lassabban növekszik...na majd küldök még képet:) és köszi:)
SZia nagyon ugy láttam, hogy a torka televan sárga gombával de nem gomba hanem 1 egysejtü élősködö trihamonász ez galam betegség. Orvoshoz kell forduni és ragdkülön.
Segítséget szeretnék kérni. Mamám orpington kakasa beteg lett. Tátog, hörög, lefogyott, a taraja lilás lett. Készítettem róla egy videót. Remélem tudtok segíteni. Köszönöm előre is.
Szia! Hamarosan, kb. 1 héten belül készen lesz az új tyúkfarm, ahol a tenyészetünk helye lesz. Akkor készítek fotókat és felteszem a Zengő fórumra. A volierről és az állományról is, így az eladó tenyész kakasokról is. Megfelelő környezetben lesz együtt valamennyi kakas és jérce.
Baromfi himlőre szumetrolin tabletta gyógyszertárban lehet kapni.össze kell törni és elásztatni vizben, 5napig kell itatni. bevált, évek óta használom.
A-vitamin után pótlása nagyon jó a hímlő ellen. Igazán tuti szer nincs ez vírus nem baktérium,hogy antibiotikummal legyőzhesse. Itt egy mód van csak erősítheted az immunrendszerét.
A másik hatásos módszer ,hogy jóddal kenegeted a hólyagokat. Segít leszárítani.
Szia! Rengeteg hagyma, kakukkfű, utifű, kamilla tea. Sok vitamin. Gyógyszer mint említették már igazán nincs erre pont. Szomszédomnak az állatorvos a kakasport ajánlotta, de hát az már úgy tudom nem kapható. Nekem a trisulmix is bevált. Átkozott seregély szokta ilyenkor ősszel behozni.
Sziasztok! A monori börzére viszek ezüst Itáliai csibéket 6 hetesek, nagyon szép pettyes Japi csibéket, Selyem csibéket fehér, fekete és kendermagos szinben. Kopasznyaku is van. Valamint Német Világos Nagyezüst növendék nyulakat.
igen, rendben van a kendermagos jérce. 3 napig külön volt kéve egy kisebb helyre, ahol nem tudott "ülni", éjszakára is csak egy állványon tudott aludni, nem az ólban.
Tegnap reggel vissza tettem a többiekhez, és úgy látom, hogy minden rendben. Köszönöm az érdeklődést.
Az első kelésnek pedig már inkább tyúkformája van, mintsem csibe...és bár minden kakasban van valami extra (bóbita, szakáll, lábtoll), de sokan vannak. Így - nem szívesen - de meg kell válnunk néhánytól...szóval, ha valakit érdekelne, monorra vinnénk belőlük párat:
Értem. Köszi. Látod én a Győri Madarászokat ismerem is, de hülye vagyok. Csak azt gondoltam hogy egy sima tyúk tenyésztővel ott nem foglalkoznak. Ők vannak a legközelebb. Szeretnék egy két fajtából komolyabb csapatot összeállítani ezért érdekes lehet ez a kérdés számomra. Versenyre is lehet majd elviszem őket.
Kinek mi éri meg, azért jó minőségű törpe cochint vagy törpe wyandotte baromfit nem igen épp levágásra szoktak tartani. Se vásárolni. Ha egyszerű embernek akarsz termelni sose fogja megfizetni azt az árat amit fejben Te kigondolnál érte.
Sztem 1-2 embernek egy törpe méretű bfi bővel elég. Általánosságban véve nem evőbajnokot feltételezve aki 10 csirkét bevág alapozásként:)
De szerintem sokan mondják azt nem ebből lehet meggazdagodni ha nincs saját terményed.
Ha minőséget árulsz jó körülmények között akkor bármilyen fajta eladhatónak fog bizonyulni. De ehhez a másik szempont,hogy járj börzére piacokra ahol több a vevő és néha nem baj ha beszédülsz egy kiállításra is,hogy neved is legyen a szakmában.
Harmadik szempont meg,hogy mennyi pénzed van fenn tartani. Egy chabo fogyasztása kb a camping bicikli a Brahma meg lehet egy Merci:)
én is korainak véltem, ezért kértem itt véleményt. De tényleg kotlik. Kevesebb mint 6 hónaposan. Persze nen ültetem meg. Külön tettem fészektelen helyre, majd abba hagyja.
Március közepi 5,5 hónapos gödöllői jércéim vannak, akik már jó ideje szépen tojnak, az egyik kendermagos furcsán viselkedik.
Beül az egyik tojófészekbe és nem jön ki. Nem tudom tojik-e? Ha nap közben kiveszem, nem látszik rajta semmi, eszeget, kapirgál, de rövid idő után visszaül a fészekre. Második este, mikor becsukom őket, a fészekben találom. Kiveszem, az ülőrúdra teszem, de reggel nyitás után röviddel visszaül a fészekbe.
Nem kotyog, nem hinném hogy kotlani akarna ilyen fiatalon.
Szép estét! Segítséget kérek, a fiatal csirkeim közül 2 megbetegedet ( egy fehér plymut és egy italiai kakasok) - az italiai nem tudja kinyitni mind a 2 szeét (nincsenek összeragadva, olyan mint ha fájna neki napra nézni) nem eszik nem iszik, a plymutnál az egyik lába megbénult (majdnem) az egyik szem csukva (összeragadva) a másikkal lát - eszik, iszik----... szabadon vannak , a meleg száraz helyen éjszakáznak.... mi lehet az ok? kell e külön rakni? mivel kell kezelni? Köszönöm : Renáta
Köszi imihb! Nos akkor keresnem kell egy egyesületet ez még tán menne is de ezek az állatkák 5 hónaposak es kettőt nagyon szépnek tartom nem csak én aki látta az ugyan úgy szép példánynak találta!! de nincs rajta gyűrű :-( Azért keresek hozzá tyúkot majd mert ha sikerül aa verseny ha nem igéretes pipik kelhetnek majd ki!!!Azért megpróbálom mostmár van támpont!!! Mégegyszer köszi!!!
Valamelyik egyesületnek tagja kell,hogy légy.Ekkor kapsz egy saját tenyésztői egyesületen belűli számot,baromfi lábméretétől függően kicsi korában ráhelyezed az egyesülettől kapott,saját tenyésztői számoddal ellátott gyűrűt,megnő az egyed,benevezel egy kiállításra és hajrá! :)
Bocs a rövid,tömör írásért csak sietek vissza munkába,többre nem jutott időm,de nagyjából így néz ki a dolog.
Ez alapos miunka volt, emelem kalapom. Így már érthető. Nekem eszembe sem jutott ilyen alapossággal beásni magam a vörös tetű-glialka-tyúk projektbe. De csak is emígyen lehet megnyugtatóan alkalmazni. Pedig élelmiszerbiztonsággal foglalkozom. Csupán annyit tudok biztosan, hogy a glialka a tyúk szervezetében nem rakódik le akkor sem, ha netán valami folytán oda bele kerülne.
méhekre az LD50 érték (vagyis az a dózis, amitől a méhek 50%-a biztosan elpusztul) 338 mikrogram/egyed. Vagyis elég sokat kell ennie belőle, hogy megkrepáljon. Más ízeltlábúra nem vizsgálták, az egyes fajok érzékenysége természetesen eltérő lehet, de tény, hogy valamilyen szinten mérgező rájuk. Ha végig gondoljuk, hogy mennyire picikék ezek a dögök, és a kipermetezett szerrel napokig érintkeznek, érthető, hogy feldobják a pacskert. Ráadásul a hatóanyag felezési ideje szabadföldön 2-174 nap. Ez zárt térben, az alom alatt aránylag védve valószínűleg inkább a felső értékhez közelíthet.
Másrészt: a madarakat öt napon át kell etetni testsúly-kilogramonkén 5,62 mg hatóanyaggal ahhoz, hogy legalább a felük feldobja a pacskert. A friss alommal fedett, beszáradt permetszerből ennek a töredékét sem tudják felvenni, szerintem semennyi sem jut be a szervezetükbe.
Ebből a szempontból tehát úgy tűnik, tényleg veszély nélkül alkalmazható.
Mostmár csak azt nem értem, hogy ha vannak a direkt erre kifejlesztett szerek, akkor azok egy része miért kevésbé hatékony, mint egy ilyen, az állati szervezetekre alig káros, totál másra alkalmazható szer?
Sziasztok a kérdésem :Vannak növendék Brahma kakasaim szeretnék bellőle egy példányt kiálításra vinni mi kell hozzá??? Kell itt is törzskönyv v valami??? Mint pl a kutyáknál???
Saját tapasztalatom tudom leírni. Kb. 3-4 órán keresztül, amíg az ól felszárad, nem engedem be a tyúkokat. Utána már bemehetnek. Egyetlen tyúkom sem pusztult el, de még csak rosszul sem lett. Az almot természetesen kicserélem.
Hello, talán nem ide illo kerdés de tojást szeretnét télire eltenni, tartósítani vízuveggel, csak elfelejtettem hogy milyen arányban kell a vízuveget tiszta vízzel higítani???? 2:1 vagy 3:1 hez vagy fele fele? nincs benne tapasztalatotok? Koszi
Próbálja ki, akinél vannak a kis vörös dögök, pontosan azt fogja tapasztalni, amit leírtam! Hogy miért, azt nem tudom. Fogalmam sincs miért nyírja ki őket a glialka, de kinyírja, Totálisan kiírtja mind. Tavaly vettem észre teljesen véletlenül. Sokadszor is megjelentek a vörösök, de nekem már semmi nem volt otthon, ami jó lett volna ellenük. Aztán egyszer este gyomírtóztam a ház előtt az utcán - 2 dl glialka/5l víz -, csak rengeteg megmaradt a permetező kannában. Mit veszíthetek alapon mind rápermeteztem az ólra. Kapott minden egyesz szeglet, rés bőséggel. Már másnap reggel észrevettem, hogy kevesebb vörös van. 3 nap múlva teljesen eltüntek. Idén június végéig azóta sem jelentek meg. Idén viszont ahogy az első pár darabot megláttam lézengeni, azonnal glialkázta. El is tüntek. Prietrin pedig azért hasznos, mert a tetvek mellett a peték egy részét is képes elpusztítani. Ami igen fontos, mert a peték 9 hónapig életképesek és még a legnagyobb fagy sem pusztítja el őket. Gyakorlatilag bármit túlélnek. Szomszédaim is alkalmazták, alkalmazzák a glialkát teljes sikerrel. Eleinte ők is pontosan úgy reagáltak, mint Te Seriff.
Szia! Vegyél a gazdaboltban glialkát! 2 decis kiszerelés elég lesz. Keverd bele 5 liter vízbe, permetező kannába, majd alaposan permetezd be vele az ólat. Sarkokat, réseket repedéseket különösen. Tocsogjon az egész. Majd jó 3-4 órát ne engedd be a tyúkokat. Miután felszáradt, még egyszer szórd be piretrin porral az egész ólat. Hatni fog garantálom. 2-3 napon belül tökéletesen el fog tünni az összes vörös veszedelem. Idén már többet vissza sem jönnek.
Sziasztok az ólamat betámadták a vörös madártetüatkák. Hirtelen amim volt takaritás után- tűz, piretrin-por, kemotox elsütöttem. A kedves forumozok tanácsára lenne szükségem melyik az a tuti szer ami tényleg hat. Amugy meszelek mindig, porfudő van hamut szorok bele. Légyszives mezei gazda-vegyszer boltokban beszerezhető szereket írjatok. A válaszokat előre is kösz
hali, hát lesz arra felé utam csak még nem tudom mikor egy pulyka kakasért megyek csak még nincs le beszélve az idöpont, ha tudc keresél meg a fészbukon és ott könyeben meg tudjuk beszélni meg üzeni is könyeben tudok hogy mikor is megyek Bp-re.
hali. Az egy elszarusodott atkás láb. Elsöre a túl nőtt karmokat vágd vissza,aztán kend át a lábat peru balzsammal, gyógyszertárban kaphato. Ha nincs megteszi a a glicerines festö szappan is. Ezektöl az atkák megfulladnak,a kemény szarus bör meg felpuhul és lehull . Ahogy látom ez rég hanyagolt láb,tehát többszöri kezelés kell rá.
Szia sajnos kék nincsen azt amelyiket annak látni azt vakuval fényképeztem, de ő amugy fekete és most jön a szárny tolába vörös tolak, amugy 1000ft és Győrszentivánon lakom, Vasárnap megyek a Győri álat vására ott is át veheted, mutatok a kis kakasról régebi képet itt még joval kisseb talán itt látni hogy fekete.
Sziasztok! Sos-be keresek sebright vagy chabó tojást 10 daranot. Pest megye vagy Bp. Esetleg posta is ok. himur.pisti@freemail.hu Irj számot mailbe , hivlak. Köszönöm.
ˇHelyezzük a gépet a kiválasztott helyre. Az alsó részbe helyezzük el a fóliabélést.
ˇA kerek gépnél a legbelső víztartó csatornát töltsük fel vízzel.
ˇA kocka gépnél egy csatornát töltsünk fel vízzel.
ˇA fordítóműves gépeknél a két szélső csatornát töltsük fel vízzel.
ˇHelyezzük be a tojástartó rácsot. (Fordítóműves gépeknél tegyük be a fordítóművet). Tegyük rá a felső részt.
ˇA felső rész közepén kialakított nyílásba helyezzük el a kompakt szabályzót úgy, hogy a ventilátoros egység a keltető-térbe kerüljön. A ventilátor mellett benyúló hő-érzékelő szonda a tojások fölött legyen. (A kompakt szabályzóból kb. 2-3 cm-t áll ki lefelé.)
ˇDugjuk be a hálózati csatlakozót. Kb. 2 óra múlva beáll a megfelelő hőmérséklet. Ellenőrző hőmérővel vagy lázmérővel állapítsuk meg a keltető-tér hőmérsékletét. 37,8-38 C fok között kell lennie.
bHa a hőmérséklet beállt rakjuk be a tojásokat, előzőleg jelöljük meg a forgatáshoz. Tegyük rá a felső részt. (Csatlakoztassuk a fordítóművet.) Tojásokkal a felfűtés 4-5 óráig is eltart.
c)Forgatás - Reggel, este fél fordulattal óvatosan forgassuk a tojásokat.
d)Ellenőrizzük időnként a hőmérsékletet és pótoljuk a vízcsatornák elpárolgó vizét.
Forgatós gépeknél ne feledkezzünk meg a napi hűtésről!
e)Az utolsó három napban forgatni már nem kell. (A fordítóművet vegyük ki,
és a tojásokat rakjuk át a tojástartó rácsra.)
Emeljük a páratartalmat:
ˇA kör alakú gépnél a legkülső víztartó csatornát is töltsük fel vízzel.
ˇA kocka gépnél három csatorna legyen feltöltve vízzel.
f)Kikelés után 2-3 órát maradjanak a csibék a gépben, csak azután szedjük ki őket.
Vigyázzunk, meg ne fázzanak!
Ez a PL Machines használati utasításából másoltam ide. Szerintem korrekt.
Nem csak a tojásrakási ciklus elején és végén van ilyen jelenség. Vedlés, takarmány váltás vagy akár el ill. áthelyezésnél is előfordul. Nem probléma! Néhány nap, esetleg 2 hét és ismét "szárnyal" a kicike!
Ne hagyd kifogyni a vizet! Desztillált vizet használj!
Ne húzd ki a gépet!
A keltetőt úgy helyezd el, hogy legyen hely a tető elhelyezéséhez, a lámpázáshoz és a kellékek tárolásához. A desztillált víz hőmérséklete, ne legyen alacsonyabb a keltető belső hőmérsékleténél!
Köszi szépen!. Csirkét fogok keltetni. A vízet pótolni kell mindig ha kifogy? Forgatásnál ki kell húzni a gépet vagy nem kell és úgy vegyem le a tetejét?
Ha csirkét keltetsz, akkor elegendő belülről a második csatornát feltölteni. Bújtatáskor még a legbelső kicsit is töltsd fel, és időnként spricceld is a tojásokat.
Kacsánál, libánál belülről a második-harmadik. Bújtatáskor plusz a legbelső, és még rendszeresen lemosásszerűen spriccelned is kell a tojásokat.
Gyöngyösnél, pulykánál csak a belső kicsit kell feltölteni. Bújtatás ugyanaz, mint a csibénél.
Érdemes lenne beszerezni egy jó páramérőt, az sokat segítene. (Nekem sincs...)
Valakinek kelt már ki kétszikű tojásból napos állat? Egyáltalán lehetséges? Tavaly és idén is próbáltam kétszikű tyúktojásokból keltetni. Legkésőbb a 2. lámpázásra mindig ki kellett dobni a tojásokat, mert elhaltak.
Üdv. Mindenkinek! Szükségem lenne díszbaromfira való gyűrűre!!! 22-es két db, 20-as hét darab! Ha valakinek volna fölösbe szívesen átvenném!! Köszi előre is!!Várom az üzenetet!!! Gyuri
Én össze szoktam kötni a lábukat, 3-4 napot várok, utána leveszem róla. Volt már, ahol segített, és volt olyan is, ahol nem. Én nem öltem ki a "selejteket" eddig soha. Ami nem bírta, magától pusztult el.
A második kérdésedre nem igazán tudok válaszolni, mivel nem használom a kakasport, és még ilyen esettel sem találkoztam.
Abban szeretném a tanácsotokat kérni, hogy a "kacskalábú" csibékkel mit szoktatok tenni?
Szombaton kelt nálam keltetőben 35 db kiscsirke (vegyesek, 8 orpington, a többi pedig tanyasi vegyes)
Az egyiknek azonban az egyik lábacskája ki van fordulva. Azt olvastam, hogy ezt össze kell kötni néhány napig és ha megerősödik, akkor le lehet venni a cérnát róla. Hát én összekötöttem a két kis lábát, de sajna csak kúszik-mászik a hasán.
Ti meg szoktátok ölni az ilyen "selejteket" vagy adtok nekik pár napot, hogy hátha megerősödnek?
A másik dolog pedig, hogy egy másik csibe egyszerűen "eldőlt" ma. Nem tudott lábra állni. Azonnal külön tettem és elkezdtem Neotesol-lal leitatni a társaságot. (most a kamillateát hanyagoljuk) Gyorsan lekopogom, a többinek egyelőre kutyabaja. A rosszul lévő csirke elég hígat kakilt, de mivel itatom vele is az antibiotikumot, este úgy láttam, mintha egy árnyalattal jobban lenne. Már álldogállt is picit, persze utána rögtön felborul és kinyúlik, de a délelőtti állapothoz képest ezt javulásnak fogom fel.
Ilyen kicsiknek milyen arányban adnátok a kakasos port? Én két liter vízhez adtam egy csapott teáskanállal. (remélem ez nem sok)
hát ahogy mostanában alakulnak az évszakok, szerintem novemberig nyár lesz, aztán meg rögtön 20 centi hó:)) egyébként meg most készült el a téli lak, úgyhogy szerintem nem kell az a gatyó:))
Szép estét kívánok én is Mindenkinek! Ha ezeknek gatyó kell,akkor asszem az enyémeknek vmi bélelt gatyó kell,mert egy hete melegszik 253 tojás,tehát kb.2 hét múlva lesz csibe.
Nagyon elégedettek vagyunk, sőt meglepődve tapasztaltam, hogy a selymek milyen kis masszív, életrevaló csibék...csak az a fura, h amikor etetjük őket, olyan pacsálást rendeznek az itatóval, h 10 perc múlva csupa víz lesz minden. szerintetek ez normális? mindenesetre bízom benne, h ebben a hőségben csak nem fáznak meg.
Kelt még 5 brakel is (5 tojásból!!!) - köszi Ákos -, törpecochin, holland bóbitás, és persze Mama csodatyúkjaitól is kelt pár db, amit még annak idején Hatvanháromtól kaptunk:) óóóriási csirkék, az összes többi eltörpül köztük:)
más:
Mama némakacsái eladóvá váltak, tekintve, h a csirke-liba csapat kitúrta őket az udvarról...8 kacsáról van szó, 6 fiatal, és 2 szülő. ha esetleg valakit érdekelne, szeptemberi monori börzére el tudjuk vinni őket...ár pedig megegyezés szerint.
Ahogy az emailen is írtam, piszok drága a postai utánvét költsége! Sokkal drágább, mint a tojások ára. Majdnem mégegyszer annyit fogsz fizetni, mint amennyibe a tojások fognak kerülni. Az 55 tojás kb. 8.000 forintodba fog kerülni.
Magyar baromfi 4 féle színben jércék (kb 50-60 db) + kakasok, 22 hetesek 1800 Ft/db. Afrikai bütykös hattyúlúd 6 felnőtt, 4 növendék, CSAK egyben eladó 35 000 Ft. Erdélyi kopasznyakú kendermagos család (1 kakas + 6-7 tyúk) 2000 Ft/db. Parasztpulyka 3 tyúk + 1 kakas egyben 16 000 Ft, külön-külön 5000 Ft/db. Gyöngytyúk (kb. 7 db) 2000 Ft/db. Vadkacsa pár 5000 Ft. Állományfelszámolás miatt, sajnos kevés az időm, és nem szeretném, ha az állatok rovására menne. Tel: 06-30/558-31-79
Eladó Díszbaromfi!!! - Egy pár törpe wyandotten, ezüst színben! -Törpe New Hampshire / 1 kakas+ 3 tyúk/ - Törpe cochin fekete színben / 4 tyúk/ Monori börzére ha kell elviszem! Érd.: emailban
Fehér törpe Wyandotten kakasok eladók. A baromfik 3 hónaposak múltak, MGKSZ gyűrűvel, vakcinázottak, marek ellen is be vannak oltva, megtekinthetők Érden, de Monori szállítás is megoldható. Áruk 1500 Ft. Tel:30/257-7585
Aranynyakú Araucanák eladók. A baromfik 3 hónaposak múltak,MGKSZ gyűrűvel, vakcinázottak, marek ellen is be vannak oltva, megtekinthetők Érden, de Monori szállítás is megoldható. Áruk 2000 Ft.-tól.Tel: 30/257-7585
Aranynyakú Araucanák eladók. A baromfik 3 hónaposak múltak,MGKSZ gyűrűvel, vakcinázottak, marek ellen is be vannak oltva, megtekinthetők Érden, de Monori szállítás is megoldható.Áruk 2000 Ft.-tól.Tel: 30/257-7585
Most ha sikerül akkor tavasszal kapok hajtást olyanról ami termést is hoz és még fagytürő is!Mármint gránátalmáról!Igaz csak olyan kissebb zölddió méretüek a termései!
Dehogyisnem gránátalma!Csak Japipapa kérdésére vágtam rá (autómatikusan)hogy japánbirs!Mert az is van!És igen nem eszi meg semmi de Bálint Gyuri bácsi szerint ugyan ugy lehet használni mint a rendes birset(kompót,lekvár,sajt).
Hú, most akkor zavarba kerültem! Ez tulajdon képen nem ugyan az? Az ágakon jókora tüskét is vannak, április utolsó harmadában szokott virítani. Az enyémnek alma termése van, káposztasavanyításhoz szoktam használni, semelyi állat nem eszi.
Köszönöm szépen a választ :) A Levamizol kacsának adható e, mert együtt vannak a tyúkokkal, illetve a tojótyúkokat mivel itassam le, ha nekik nem adható Levamisol, mert, ha "családegyesítés" lesz, akkor visszafertőzik a csirkéket.Elnézést a sok kérdésért, de itt az állatorvos nem igazán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel :(
Az első képen ha jól látom gránátalma van a többiből szeretnék a rózsa és az utolsó kaktusz kivételével ha lehetséges. Nekem van télálló sárgám tudok adni. üdv.
Főleg,hogy most nézem az essor az gyöngytúk, bár ugyan az árulja a francia gyöngyös hibridet is,mint a sárga húshibrid csirkét is. Most is több fajta csirkét árul még naposan is vásárhelyen a Bíró úr.
Levanisol vagy sebbenzin az előbbi adagolása a csomagolásán található állatpatikában lehet beszerezni az utóbbiról olvashatsz 1 cikket a www.monorifarm.gportal.hu oldalon.
Üdv! Érdekelne engem 3-4 tojó, és 1 kakas (nem testvérek) óriás brahma, kolumbián esetleg fogoly színben, lehetőleg idei fiatalok, és színtiszták. Ajánlatokat képpel, valamint ár és helyiség megjelöléssel a disztyukok@gmail.com e-mail címre várok.
Sziasztok! Seretnék venni pár darab csibét Szegedről. Esetleg valaki tudna nekem abba segiteni hogy Monori börzére elhozná őket? Mailban megtudjuk beszélni a részleteket ha lenne esetleg aki tud ebben segiteni. Köszönöm. himur.pisti@freemail.hu
Ezeken kívül eladó egy kék fogoly itáliai kakas egy gyöngy szürke tyúkkal(2012-es madarak, a kakas vedlik így nem olyan szép mint a képen így olcsóbban adom, a pár együtt 2500Ft, nagyon megéri szerintem.):
Az egyik ismerősöm nem hajlandó megenni a bolti csirkehúst, mert azt mondja, hogy mérgezett (ő a "mérgezett" alatt a tápra gondol). Kérdeztem tőle, hogy akkor miért nem háznál vesz, és arra is azt mondja, hogy ott is mérgezettet árulnak, hiszen táp etetése nélkül senki sem nevel baromfit. No komment...
A minap a postaládámban volt egy szórólap, ahol 1,5 kg-os rántani való csibéket hirdetnek 350 Ft/db áron. Hogy lehet ezt előállítani gazdaságosan???
Na, ez tök jó videó, nagyjából nálunk is így ment...csak ki kell tapasztalni...a vízzel volt valami trükközés, mert olyan hőmérsékletre állítottuk be, h gyakorlatilag fél percre se kellett csak belógatni a vízbe, ezáltal a körbepörgőszerkezetben is jóval kevesebbet tartózkodtak a tyúkicák. de igazából mindegy, az ötlet isteni:)
Akkor meg nem indító tápot adtál nekik. Gondolj bele alapjáraton az előállító észjárása az,hogy az adott korosztálynak megfelelő méretben és beltartalmi anyagokkal készítsen tápot. Tehát számomra továbbra is furcsának tünik. A másik,hogy a csirke az nem disznó,hogy darát keljen vele etetni ami aprószemcsés. Pont,hogy csipeget tehát a morzsázott takarmányok darálás nélkül is etethetőek szoktak lenni.
Nem kötekedés miatt írtam ezeket csak számomra furcsa,hogy a csibéid a normál morzsázott takarmányt nem eszik. Azt megértem,hogy a kukoricát darálod én se etetek szemest napos csirkével de,hogy a tápot.
Az indító táp morzsázott legalábbis a purina de úgy emlékszem a bábolnai meg a sano se darabos volt,hogy darálni keljen. Akkor miért is kell 2x ledarálni még?
egyenlőre még nem dőlt el, hogy apuka egy holland bóbitás-e vagy inkább egy varjú:)
bóbitás is, kopasznyakú is, fodros is...csodaszép:)
Kutyám után szabadon...Zénó lett a neve - személyes kedvenc!
az egyik kis sebright csöppség...
...majd hazaérkezvén az első adag sikerén felbuzdulva újra telepakoltuk a keltetőt (arany sebright, csoki holland bóbiás, törpe cochin, selyem, ezüst brakel)...úgyhogy jöhet a 2. széria! Az idegen tojásokért köszönet Herossnak, Pintade-nek, Sanyinak!:)))
Ha valakinek van tapasztalata, nekem igen :-((( A szomszédunkban van egy elhanyagolt ház. Igazi patkánytanya. Addig nem is volt baj, amíg ott élt valaki és voltak tyúkok meg kaja. De amikor a nénit elvitte a lánya és nev volt állat sem, akkor jöttek át hozzánk. Mindent megpróbáltunk: olyat ami kis fehér tasakokban van, nem sokat ettek belőle. Füstölőt , amit a lyukakba tettünk, olyan szerkenytyűt, amiben áram van hatástalanul. A férjem feldühödött és esténként kihalgatta őket, bottal verte agyon. Egész családokat bolygattunk így meg. De ugye volt ami elszaladt. csinált csapdát, ami alá ennivalót tett, és esténként kiült , nézve mikor húzhatja meg a zsinórt. De ezek a kis dögök addig nem jöttek elő , amíg kint volt. Akkor mérgesedtem be igazán, amikor a kakasom lábán lógott éjszaka egy patkány, másnap este a beteg galambom fejét rágta le. Végső kétségbeesésemben az összes terményt zárható hordókba tettük, minden este az állatok helyét összesöpörtem, hogy élelem ne maradjon. Jól kiéheztettük őket és kitettünk éjszakára, tálba RaTaTa rágcsálóírtó szert. Ne ebből 4 nap alatt !!!!! elfogyott két doboz. Azóta nincs patkány. De azóta is minden este kiteszem a mérget, a kaját összeseprem. Azóta nem fogy. Én ezt a szert ajánlom, de csak akkor, ha nincs más , amit egyen, mert addig tehettünk ki bármit. Remélem segítettem. le is fényképeztem az egyik anyányi példányt, mert úgy volt, hogy szólok a hatóságoknak. A mérget csak este teszem ki, nehogy az állatok megegyék.
Hali! Nem tudom, jó helyre írok-e, de biztos van valakinek tapasztalata rágcsálóírtás terén. Érdeklődni szeretnék, hogy tudnátok-e valamilyen rágcsálóírtó szert ajánlani. Patkányok elleni szer kellene, lehetőség szerint olyan szer kellene, ami valakinél jól bevált, és tapasztalatból tudja ajánlani, ezért nem is írtam be googleba, vagy mentem el a boltba és vettem egyet kedvem szerint. Korábban használtunk, ilyen kék színű, madulazsemekre hasonlító granulátumot, ami nagyon hatásosnak bizonyult, csak sajnos annak a szernek a nevére sem emlékszem... Köszönöm a válaszokat!
Ha már a kotlós végleg nem bírja cérnával melegítsd égővel /infra vagy sima/ a tojásokat. Tedd dobozba, függeszd fel feléjük az égőt, a magasság változtatásával állíthatod a hőmérsékletet. 37-38 fokon tartsd és néha spiccelj rá ugyanilyen hőmérsékletű vízpermetet. Vigyázz nehogy nagyon túlmelegedjenek /ha nincs a közelben mozgás és nem cserélődik a levegő hajlamos felmenni a hőmérséklet/, mert megfőnek. Ha nem tudod pontosan kalibrálni akkor inkább alacsonyabb legyen a hőmérséklet --mint magasabb! Ennyi. Ha egyébként rendben vannak azok a csibék akkor simán kikelnek így.
Nagyanyáink sokszor a sparheltbe( masinába) tették be mikor már nem volt tűzforró. De van ismerősöm aki vasalóval melengeti időközönkélnt a ruhába csomagolt tojásokat és így biztosítsa nekik a megfelelő hőt. A tárház kimeríthetetlen. Amivel biztosítani tudod a 37.8 fokot azon kifog kelni.
Sziasztok! Gyors segítséget szertnék kérni kélnek a csirkék de a kotlónak valami baja lett nagyon oda van félek, hogy elpusztul 2 tojás van még alatta kivan vágodva! Hogy tudom kikelteni ha kiveszem alóla ha bekövetkezk a baj!. Nics más tyúk ami alá tehetném illetve keltető se! Köszzönöm a gyors választ!!
Segítségeteket szeretném kérni. Májusban vettem egy selyemtyúk párt. A gondom az, hogy a tyúk nem tojt azóta sem. Mi lehet az oka? Kukorisát, napraforgót, búzát, és egy kis tápot kapnak belekeverve az előbbibe. Igaz az pulykatáp, mert a páváimnak is ezt a keveréket adom. A japánjaim, hollandjaim is azt eszik, ők tojnak rendesen.
Lehet, átvertek és öreg tyúkot adtak?....Nem tudom, szerintetek, természetes, hogy egy selyem eddig nem tojik?
Groteszk...a megfelelő szó...valóban nem méltó hozzánk, hogy ide alacsonyodjuk le:) és az igazságszolgálatás sem a mi dolgunk, csak felháborító a dolog..szegény csibék mit tehetenek bármiről is...
Ne foglalkozz vele!Mindenki saját magából indul ki vagy az irigység hajtja!Meg egyébbként talán valami pedagógusi végzettsége van,vagy mi!?Már megint kibujt a szög a zsákból!
de, Ő is ezeket mondta, csak kíváncsi voltam, h van-e még valami extra tipp...most vidéken vannak a csibusok, legutoljára, mikor lent voltunk látogatóban, lekezelte a kicsit, csak továbbítom a tapasztalatokat az otthoniaknak:)
Fertőtlenít és csipkedni sem fogják, mert utálják az ízét. Teljes gyógyulásig folyamatosan betadinozd, mert különben a heget is ki fogják csipkedni. Vagy különítsd el, amíg nyom nélkül be nem gyógyul.
legeslegelső teendp: púderezd be, hogy ne legyen piros, mert a szín ingerli őket csipkedésre. másodszorra én illatos olajjal szoktam bekenni a hátukat.
Olvass vissza, tavasszal rengeteg ilyen probléma volt.
okok lehetnek: túlzsúfoltság, nem megfelelő takarmány, (vtaminhiány) meg sok egyéb.
Lógass be felkötözött fűcsomót, ezzel elfoglalják magukat.
A sérüléseket kendd be Betadinnal, és ( ne nevess) fújd be kölnivel. Ez utóbbi is itt íródott le, nálam is használt, el sem kellett különítenem a sérültet.
tudtok tippet adni h mit csináljak a csirikkel? most 3 hetesek és azt vettük észre, h az egyik csibe farktollát csipedi a többit, már annyira, h kisebesedett a bőre.
(egy másiknak is kikezdték, de aztán abbahagyták.)
most külön tettük az övéitől a kisebbek közé, de gondolom van rá valami megoldás.. ?!
Ez a szin (kék) és a méret közti összefüggés érdekes dolog!Az én tapasztalataim szerint az egy fajon belüli kékek mindig egy kicsivel nagyobbak!Hogy a kettő közt mi az összefüggés azt majd jönnek a genetikusaink azt megmagyarázzák!Mint irtam ez sok éves tapasztalat(gyakorlati)!
Mikor veszel 10 hetest attól sok függ. Ha most az télire már féléves elmúlik semmi baja nem lesz. Ha decemberbe akarsz venni akkor lehet a hidegben egy kicsit jobb kaját kellene adni,hogy nővekedjen is szerencsétlen és megne fagyjon.
Tiszta ól, etető itató és kb ennyi. Nem kell bebe kelengyát venni kis ággyal:)
Gyöngyösnél kérdés mit akarsz velük. Ha csak tartani nem kell párban lennie. De mivel ő se szeplőtelenül fogan meg így kis gyöngyösért kell a fiúnak al ány és fordítva:)
Ólak, ha kis ólak azokba valószínűleg eddig is baromfit tartottak, így ezután is megfelelnek. Csak meszelés sokat javít a helyzeten.
így igaz, nekem az ezüstök,meg a kék kisebbek, mint a fogolyszínűek. Az egyik fogoyszínű meg kitűnik a tömegből, mert sokkal nagyobb, mint a többiek. :D
Mondjuk nekem itália sose volt:) Abban is vannak méretbéli különbségek. Most leghornt akartam volna nagyon. De megelégszem a kék búbos keverékekkel. Ha csak ezek adatnak meg, ezzel élek:)
Az itáliai is egy szép méretes fajta, de az óriás brahma, meg a német lazac, az még azon is túltesz.
Egyébként nem kell szégyenleni a kérdéseket. Most kezdesz a tartásukba. Akkor meg minden olyan infóra szükiség van, ami előre viszi az egész dolgot. :)
Nyugodtan veheted 1 eladótól, csak ha később tenyészteni szeretnéd őket, akkor a kakast máshonnan vedd hozzá, hogy idegen vérvonalból származzon. Ezzel elkerülöd a beltenyészetet.
Köszönöm, megpróbálok figyelni a vásárláskor. Voltam a májusi dabasi vásárban, érdeklődni, nézelődni.
Közröhej tárgya lettem a kérdéseim miatt. Olyan óriási kakasokat láttam, azt hiszem itáliaiak, hogy csak fegyver viselés mellett tartanám őket.Gyönyörűek voltak.
A magyar fogolyszínű baromfi a kezdéshez a legjobb.
Én is velük kezdtem, nagyon szelídek, szépek, és jól tojnak.
Monoron aug. 11 a börze időpontja, itt meg lehet venni őket
Vásárláskor azt kell nézni, hogy a lába nem-e atkás, nem-e tetvesek, szép piros-e a tarajuk, korukhoz képest elég fejledtek-e.
Én inkább az előneveltet javaslom, mert jobban magadhoz tudod nevelni őket, mint egy tojó korú baromfit.
Nemek arányát 10:1-RE illik venni. 10 jérce, 1 kakas, és mire tojnak majd, akkor sem fogja a tyúkokat leharcolni a kakas.
Ha nagyobb (6-8 hetes) előneveltet veszel, akkor arra, hogy nem-e lép fel tollcsipkedés, kannibalizmus, etetni, itatni kell őket. A vízbe hetente 2x jolovitot adagolni (első 2-3 hétben, mikor hozzád kerülnek)
Sajnos az állatorvosok nagy része nem foglalkozik a baromfikkal. Azt mondja, csirke, le kell vágni. Nekem ebből a szempontból szerencsém van itt, mert nagyon segítőkész, rendes doki van itt, és mindent megpróbált a tyúkocskáért, de sajnos későn... :(
Én Anidox 10% nevezetű gyógyszert ajánlanám a megfázás/baromfinátha kezelésére.
Ivóvízbe kell adagolni, 3-5 napon át.
Állatpatikában be is tudod szerezni (esetleg a dokinál megkérdezheted, hogy van-e)
Attól függ, hogy mit szeretnél velük kezdeni: hobbiként vagy haszonállatként.
Monoron aug. 11-én lesz kisállatbörze. Ott elég nagy a választék.
Figyelj rá, hogy egészséges, erős legyen a lába, szép tollazat, a tarajuk élénk piros.
Ha hobbiként akarod tartani őket, akkor 4-5 hónaposak jók.
Ha például veszel 10 darabot akkor 2-8 arányban(kakas-tyúk)vegyél.
Figyelj arra, hogy csipkedik-e egymást ennek főbb oka a kicsi, zsúfolt hely, legyen nagy helyük. Ha majd elkezdenek tojni biztosíts nekik tojóládát. Szerezz neik önetetőt-itatót.
Remélem tudtam segíteni. Ezek az én tapasztalataim. Biztos más is ír még.
Valaki kidobta öket mert azt hitte kisvárnyú, és az áldott jószivem miatt befogadtam a csapatot, 15 db , 3 kakas- 1 splas és kettö kék, 12 jérce, vegyesen kék fekete, de vannak kétszer ekkorák is, 7 db.
Megyek majd le Édeasnyámhoz , leviszem neki, ott a rókák még ugyse láttak és ettek ilyet,
Nekem elpusztult... Igazán a boncolás után sem tudott rá mondani semmit. Mikor vittem előző nap, azt mondta, hogy légúti fertőzés. Kapott egy injekciót nyakbőr alá, de annyira termelődött neki a nyálka, hogy az éjszaka elpusztult.
A boncolás után elvetette a légúti fertőzést, mindent tisztának mondott. Annyi volt belőle biztos, hogy az imbolygás, szárnyterpesztés idegrendszeri tünet volt, amit megtaposás, beszorulás, vagy ilyesmi okozhatott. DE ENNEK OKÁT sem tudtuk megfejteni.
Sajnos nem lehet valóban megtalálni a valódi okot. Remélem, sikerül megmenteni a tyúkocskákat.
(trisulmix, enrobioflox, elég sokmindenre jó) A neo-te-sol, jó, de rengeteg betegség rezisztens vele szemben.
Vagyis a dokinak halvány lila gőze se volt a baromfi betegségekről:)))
Ennyít egy falusi parasztnéni is mondott volna Neked ha levágatod vele a csirkét:D
Ezért rossz, hogy csak fals infókból tud dolgozni az ember. És kezeld az állataidat vmi ellen ami lehet nem is használ majd. De jön a na tuti ez a baja nálam is ilyen volt.
Ez valami idegrendszeri problémának tűnik. Nekem is volt ilyen. A doki ugyan ezt mondta rá. A kokci legyengítette, elkapott valami mást(bronchitis-re gyanakszok), és utána jött az idegrendszeri "meghibásodás" majd a végén nyálkaképződés a csőrben, hihetetlen gyors súlyveszteség, és elhullás.
Első olvasatra nekem az az 5 nm-es ól kicsinek tűnik ennyi állat számára. Egészségesebb lenne, ha a kacsákat és a libát külön ólba tennéd éjszakára, már a nagyon kényes pulykák miatt is. A felnőtt és növendék baromfiaknak is jobb lenne külön ól. No, de ez csak az én szerény véleményem.
Az élősködőkre sajnos nagyon nehéz hatékony vegyszert találni. Leginkább a pörzsöléses módszer vált még be (másoknál), bevallom azt én nem mertem alkalmazni, mert hiába tégla az ólam, a mennyezet gerenda és deszka. Mikor meszelem az ólat, a mészbe még teszek hypót is, (maszkot tegyél mert nagyon erős), be szoktam fújni a Coopban kapható Kobra nevű rovarölővel. A Kobrával viszont egyetlen baj, hogy állítólag be fogják szüntetni a gyártását, ha minden igaz, már nem is tudnak a boltok rendelni belőle. Ha nem kapsz Kobrát, akkor vegyél más rövarölőt, Chemotox, stb. Fújd be vele az ólat, jó sokat, minden sarkot, rést fújj be. Csukd be az ól ajtaját, hagyd is úgy vagy egy-két órára. Aztán szellőztesd ki és úgy engedd be az állatokat. Mindezt takarítás után tedd. Pár hetente a befújást ismételni kell.
Az állatpatikában lehet kapni kimondott tyúktetű irtót, amit rá lehet fújni, szórni az állatokra is. Ezzel az állatokat is kezeld le, mert különben hiában pucoltad ki az ólat az élősködőktől, a tollakik között visszaviszik azokat.
Én egy teljesen kezdő vagyok, és akadt egy nagy problémám.
Elkerítettem a kertben egy kb. 50 négyzetméteres részt, és építettem egy 5 négyzetméteres fából készült ólat ahova éjszakára be tudom zárni az állatokat. Vettem 12db 30 hetesnek mondott vörös tyúkot, majd még vettem hozzá kb. 30db előnevelt csirkét, plusz néhány kis kacsát, egy kis libát, 2 kis pulykát. Az állatok szépen összeszoktak, növekednek. Kb. másfél hónapja vannak meg. Egy hete vettem észre, hogy mikor reggel kiengedem az ólból az állatokat azon a helyeken ahol ülnek apró piros bogarak mozognak. Utána néztem és ezek azt hiszem olyan vérszívó madártetvek. Na ezek napról napra többen vannak. Ellepik az egész épületet.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami bevált módszeretek ezeknek a kiirtására?
(Vettem valami ampullás szert az állat-patikába amivel befújtam az ólat, de ettől mintha sokkal több lett volna a tetű, de lehet hogy csak előcsalogatta őket.)
Lehet, hogy ezzel függ össze de egy ideje nagyon visszaeset a tojások mennyisége. Eleinte 6..8 tojás volt naponta, de most már csak 2 tojás van naponta.
SOS! Nagyon gubbaszt az egyik kiscsirke! Mit tudnék vele csinálni? A többiek nagyon elevenek, mit tudnék csinálni, hogy rájuk ne terjedjen át? Elég soványka és kicsi...Lehet az is, hogy egyszerűen csak elnyomták a többiek?!
Na csak nehogy mind pfára essünk! Ha van elég befektetni - illetékesbe - való pénze, kapcsolata és elég közel ül a tűzhöz, még akár elismert fajta is lehet az itáliai színű,- itáliai tarajú brahmából. Mert ugye vannak csodák...
:) az a legjobb, ha nem kell kötözgetni, nekem 10 tojásból 8 selyem kelt ki, ebből 6-7 szétcsúszott lábbal, de mind a 8 megmaradt, és mind megy is rendesen :D
szombaton kellene kelniük, , most így csütörtök éjjel arra jöttünk haza, h egy ki van koppintva...kicsit aggódom, h nem korai-e még, ill. a többi mikor indul meg.
Útitársat keresek az augusztusi monori börzére! Íme egy kiváló lehetőség arra, hogy olcsón juss el árulni-vásárolni vagy akár csak nézelődni: 7 személyes autóval és ponyvás utánfutóval mennénk, az útiköltséget egyenlően osszuk el, mindenki annyi állatot hoz, amennyi csak befér az utánfutóba, és bármilyen kisállatot veszel, haza tudjuk hozni. Várható útvonal: Nyírbogdány-Nyíregyháza utána tovább a 4-es főúton Monorig, érintve egy rakás települést. Ha érdekel, írj privát üzenetet, amíg le nem foglalják az összes helyet! punkrockhero@freemail.hu
Éjjel történt, esélyem se volt beavatkozni. Reggelre már az örök tyúkudvaron kapirgált. Ráadásul kopasznyakú és abból csak egy kelt (eddig). Bár 14 fel van törve és még van azon kivül is 4! És majd csak holnap kellene kelniük! :)
Nem vagyok híve a kellés folyamatába fizikailag való beavatkozásnak, de amennyiben él, óvatosan, felfele-kifeletartó mozdulattal távolíts el egy darab héjat a fej környékéről. Talán segít.
Ha tápot adsz, nincs szükség "kavicsra". Egész vagy darált szemestakarmánynál és zöld etetésénél szükséges. Rakj egy 5 cm mély lábosba aprószemű kavicsot 3-4 cm vastagságban és az állatok szednek belőle, ha szükségük van rá. Vannak, akik szemcsés zoolittal oldják meg az ügyet hasonló módon.
Egyébként kb. mennyi idő amíg stabilan tudnak lábon állni? mert ez egyenlőre nem sikerül...és amíg egyedül van hagyhatom a keltetőben? Hisz az olyan, mintha a kotlós alatt van :) Eddigi válaszaitokat köszönöm és bocsi a sok kérdezősködésért!
A kis csirkék, mintha csak olvasták volna a válaszod! :) Az elsők még szendvednek, az 5. v. 6. meg az élre tört, lassan fel is szárad! :D Teljesen igazad volt!
ÉNn úgy vettem észre ez teljesen fajta függő. Általában ami először kiüti az van legtovábbig a tojásban. Nálam volt,hogy egy megpattintotta de még kikelt utána 1-2 mire kikecmergett. Ami később pattog ki a hő és a többi csibe cispogása miatt gyorsabban kikel.
Tartsd a páratartalmat 75-80% között. A 80%-ot inkább alulról érintse.
Töltsd fel a gépet vízzel, de ne teljesen. Én 3 óránként ellenőriztem a páratartalmat. Éjjel is. (egy Adorini humidor páramérőt használok:http://www.adorinihumidors.com/images/products/haarhygrometer.jpg ). Akkor használd a kézi permetezőt, mikor látod, hogy sok a víz alul, de alacsony a páratartalom. Feleslegesen ne nyitogasd a gépet. A kézi permetező ne legyen használt vagy csak olyan mivel előtte is csak tiszta vizet permeteztek.
ROmán csodával keltettek :D Amikor 2 éve keltettem,jól keltek, most is reménykedek! :) A csatornákat akkor már ma este töltsem fel? És már ma permetezek? Utolsó napokban is szellőztessek? ÉS napi hány permet? Válaszaitokat köszönöm! :))
Köszönöm szépen a válaszokat! Nagyon hasznosak voltak! Úgy tervezem hogy sussex és Wyandotte vmilyen színváltozatával fogok indítani. Aztán majd meglátjuk hogy alakul.
Nem tudom milyen géppel keltetsz de. Én ha 18-19ik napon a kör pl gépnél feltöltöttem a szükséges csatornákat 21-ik napig nem kellett már újra tölteni. De addig is tojásokon keresztül töltöttem a csatornákat nem mindig forgattam vettem ki 1-1 tojást. Ha a tyúk nedves homokban vesz fürdőt a hasi tollai nyirkosak lesznek. Ő se szárítkozik meg előtte és úgy ül fel. Ha a tojásra cseppen is víz a ventillátor miatt hamar elpárolog.
Sziasztok! Ha az utolsó három bapban is után akarok tölteni a keltetőben vízet, hogy oldjam meg úgy, hogy a tojásokat ne forgassam? Esetleg kipakolhatom őket ? Mert végülis nem forgatom őket... egyébként szoktatok vizet locsolni rájuk? És ha igen, hogyan? Csak jó magasról, hogy enyhén legyenek vizesek?
Közben sikerült beszélnem a gyöngytyúkos ismerősömmel, elad egy tyúkot, 2500 forintért. Írj privátban és akkor meg tudjuk beszélni, hogy mikor vidd el.
Ha Hatvanhárom segítségével nem tudok szerezni, akkor érdekelne a dolog. De előtte megvárom, hátha Hatvanból is sikerül hoznom az sokkal közelebb van . Andornaktálya kb. hozzánk 90 km, néha starndra szoktunk menni Egerbe..., ha arra kerül a sor összekötjük a kellemest a hasznossal :-)))). Köszönöm a segítséged!
Aranyos vagy, hogy segíteni akarsz, de már későn fogok arra járni, valamikor a jövő hét vége felé, vagy aztáni héten aratja a búzát a bérlőnk. A postásnőnknek pedig már a múlt héten összegyűlt a tojás, és a gyöngyik is itt vannak nálam. Köszönöm még egyszer a segítségedet, de hagyjuk inkább most.
Most Márk is elajándékozta a tojásokat, amik a keltetőgép elindítása óta összegyűltek...ja meg elült az egyik kis sebright, komoly mennyiségen, 3 tojáson.. nagyon kíváncsi leszek, h mit csinál majd...hogy kikölti-e.
Szia! Köszi a választ! Én Apcon lakom,Hatvantól 16 km-re.Biztos tudod hol van,ha hatvani vagy. Ha adna el,az jó lenne.A kakas nagyon keresi párját, ma történt a dolog:-(( Köszi a választ előre is!
No, annyira nem fontos, nekem már nem kell kacsa, libám van, ők nem pocsolnak úgy, csak gondoltam, ne a 15 kacsa, 5 vagy 6 liba és 14 gyöngytyúk tojással menjen a gépem.
E-mailt már írtam neki kb: 2 hete, de nem válaszolt azóta. Valószínű megváltozott a címe. A telefonszámot most próbáltam, de azt jelezte, hogy nincs ilyen szám, pontosabban az előfizető nem található.
Hát figyelj, nem hiszem, mert az előző széria is borzalmas lett. Az elsőnél 18 körül lett alárakva, abból 8 vagy 9 kelt ki, és 4 maradt meg, a többit elhordta valami állat. a másik kacsa alatt meg össz. 2 kelt ki, szval aligalig vannak, el is volt keseredve a mama:(
most újra letojt neki 11et, de azt mondja, h szerinte elül még. úgyhogy nem adja őket:)
de azt mondja Márk, h ő látott az apród.hu-n most egy csomó hirdetést, ott nézz szét:)
Kacsaaaa? Tojnak még a mamád kacsái? Esetleg nincs fölös tojása eladó tőlük? EGyik kedves ismerősöm honzi akar hozzám 15 db kacsa tojást, hogy keltessem ki, de kotlóm nincs akit rátehetnék, a gépet meg ennyivel nem igazán gazdaságos beindítani.
Csirkét rakhatnék, de azzal m ár semmi kedvem kínlódni, a kacsa az gyorsan nő, na meg vevőm is lenne rá. Válaszolhatsz fb-n is, ha gondolod magánban. Előre is köszi.