Keresés

Részletes keresés

Madarka Creative Commons License 1999.07.14 0 0 721
Magassagmeros ora:

Ez a magassagot ket meresi pont kozott a ket pont kozotti legnyomaskulonbsegbol szamolja ki.
Ez azt jelenti, hogy valahol be kell kalibralnod, es amig nem valtozik lenyegesen az idojaras, pontos marad. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy naponta legalabb egyszer terkep alapjan be kell kalibralnod a magassagot. Vagy a hegy aljan beallitod 0-ra es a hegy tetejen meg tudod nezni, hogy mekkora szintkulonbseget tekertel.
Ha menet kozben jon egy front vagy vihar (ez magas hegysegben gyakran megesik) akkor nem lesz pontos.
En ha vennek akkor karorat vennek, igy gyalogturakon is hasznat vennem. A bicajjal jarhato utak rajta vannak a turistaterkepeken, igy en onnan szoktam a magassagot leolvasni.

Előzmény: berger (718)
Madarka Creative Commons License 1999.07.14 0 0 720
En eszakra ugy szoktam menni, hogy egy kompozast a vegen beiktatok, nem nagyon szeretem az Ujpest-Dunakeszi-Vac vonalat.
Alternativak: Szentendre, Tahinal at hidon a Szentendrei szigetre, vegig a szigeten aztan Kismarosra at lehet menni kis hajoval ami eleg ritkan jar, tudni kell a menetrendet.
Vagy Szentendre-Skanzen-Papret-Visegrad, ez az egyik legszebb erdeszeti ut, Visegradrol surun jar a komp.
Aztan szinten Szentendrerol van egy masik erdeszeti aszfaltut is ami a Dobogokoi sipalya aljat erintve Szobbal szemben er le, itt is van komp.
Mind a harom utvonal jarhato versenybicajjal is az erdei utak nem tul meredekek.
Előzmény: berger (718)
stoki Creative Commons License 1999.07.14 0 0 719
berger

A kérdésed a Cateye órákkal kapcsolatosan általában érdekel, vagy csak a magasságmérős órák tapasztalataira vagy kiváncsi ???

Előzmény: berger (718)
berger Creative Commons License 1999.07.14 0 0 718
aaaaav,
kicsit sok ido telt el kérdésed óta, de ugyebár van aki csak most fedezi fel a legjobb helyeket. Pestrol Dunakeszire Újpesten és Káposztásmegyeren keresztül érdemes menni (Újpestig az utat már lejjebb leírta egy kolléga). Pest után át kell bújni a vasút alatt - keskeny, forgalmas alagút -, azután még egy párszáz m és biciklisúton tekerhetsz. Dunakeszin mellékutcákon tekerj, mert bár a 2-es mellett van bicajos út, de az egy tragédia. Dunakeszi és Göd között sem muszáj a 2-esen menni, mert az úttal párhuzamosan vezet egy földút (úgyis biztos montenbájkod van). Vác után már épül a kerékpárút. Eloször is a régi 12-esre kanyarodj (zsákutca tábla) balra itt lesz néhány nyugodt métered, ezután már látható, hogy épül a Verocéig tartó szakasz. Verocétol nem sok jóra lehet számítani. Nagymaros elott kb. 2 km-rel tábla irányít balra a bicahos útra, ez egy kamu, jó pár száz m-t kell földúton zötyögni, amíg eléred. Onnan gyakorlatilag Zebegény határáig van bicajos út (csak ne törodj a "kerékpárút vége", valamint az "üzemi terület belépni tilos és életveszélyes" táblákkal.

Más.

Használ valaki magaságméros órát? Mik a tapasztalatok. Milyen a felbontása? Mennyire megbízható? A Cateye-t már láttam viszonylag közelrol, nagy hátránya, hogy mérete alapján inkább toronyórának lenne alkalmas.

Előzmény: aaaaav (368)
stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 717
főleg a magányos túra-állatok kedvelik (bivak-sátorról van szó!) túra-anyu már nem fér el. (szeksz vajon miii?? :-)

- hát akkorát nyerítettem ...
Előzmény: OpiumPapa (716)
OpiumPapa Creative Commons License 1999.07.13 0 0 716
Stoki

"A sátorba bepálottál, vagy az nem olyan kritikus egy éjszaka alatt ..???"

Nem. Asátor nagyon jó dolog. A hálózsákba csavart tested fölött a sátorban még van kb 20 cm hely, ott jár a levegő. Pláne nyáron, amikor csak a szunyihálót használod, de a bejárat nyitva van. Szóval egyértelműenb a sátor a profibb megoldás bár vannak hátrányai:
- nagyobb súlyt cipelsz ( ezek a sátrak azért nem 10 kg hanem inkább másfél-2 kg körül vannak)
- általában ezek egyrétegű cuccok, tehát, ha esőben állítod fel...
- főleg a magányos túra-állatok kedvelik (bivak-sátorról van szó!) túra-anyu már nem fér el. (szeksz vajon miii?? :-)

- PÉNZbe kerül, SOKBA ! (nem kevésbe)
DE !!! Előnyök:
-Nem rohadsz bele
-Esőben azért tudsz olvasgatni/enni (fekve) sötétedésig
-pszichikailag nem bírja mindenki a szabad ég alatt alvást (nem tud így pihenni)

OpiumPapa

Előzmény: stoki (715)
stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 715
OPIPAPI

Na így most már minden világos ... ez egy jó kis info volt ...
Még egyet ... A sátorba bepálottál, vagy az nem olyan kritikus egy éjszaka alatt ..???

Előzmény: OpiumPapa (714)
OpiumPapa Creative Commons License 1999.07.13 0 0 714
Stoki!

Ok. Tehát az én ismereteim szerint a következőképpen néz ki a dolog:
Bivak-sack (bivakzsák):
Egy hálózsákra hasonlító, csak sokkal vékonyabb és konnyebb cucc, általában szimpla vízhatlan anyagból.Nekem is ilyen van, a belsején van egy hővisszaverő réteg, de nem túl számottevő. A lényege, hogy bebújsz a hálózsákba, majd magadra húzod, van kapucnija és nem ázol el. Ennek akkor van igazán jelentősége amikor esik, ha száraz az idő, akkor célszerűbb nem használni, mert a testet által gerjesztett kipárolgás nem tud eltávozni. Ergo némi lucsok reggelre garantált, de ez jó meleg lucsok, nem hideg eső:) Van egy és kétszemélyes bivakzsák, de a kétszemélyes szerintem nagyon kényelmetlen. Mivel a bivak ált. hosszabb mint a hálózsák, van hely benne némi ruhának amit ha elzársz a pára elől valahogy, akkor reggelre száraz és meleg.
Persze van gora-tex, sympatex bivakzsák is, ezek lélegző anyagok de nem áznak át, sokkal kevesebb lucsok, nagyobb komfortérzet, csak IMHO megfizethetetlen.

Bivak-tent (bivaksátor):
Egy kis sátorrol van szó bejáratnál egy bamboo ivvel ( a magasabbaknál van egy ív a lábrésznél is), max 4-5 cövek rögzíti és rajtad kívül nem sok minden fér el benne. Sokkal komfortosabb, mint a zsák, mert tudsz forgolódni benne (belmagasság), de azért nem nagyon tudsz felülni. A legszebb amit lyenből láttam az VauDe volt, 4 cövekkel, apró előtetővel, hogyha hasalsz a cuccban, akkor ki tudd dugni a fejed a levegőre mégse ázz el. Ja, az alja élből izolíros, szóval nem kell sokmindent pluszban vinned. A jobbakban van valamilyen szellőzés a lábaknál, elöl meg szunyogháló. Viszont ebbe is kell hálózsák, de nem kell annyira meleg, mint a zsákhoz.

Bivakoltam (zsákkal) a bükkben november környékén, talajmenti fagyok, erős szél, szemerkélő eső, de nagyon klassz volt. A nyári zsákom túl hideg lett volna a téli zsákomban meg melegem volt, de asszem ez a jobb...
Reggel meg amíg reggeliztem kiszáradt jól a hzsákom, szóval minden ok.
Azért én 3-4 napnál hosszabbra már sátrat vinnék, nem bivakzsákot, pláne ha bringával megyek.Akkor tényleg nem akkora súly egy sátor. A bivakzsák főleg akkor jó, ha gyalog/teljesítménytúrán osztod a halált és napi 35-öt gyalogolsz, mert ott értelemszerűen könnyebb egy 50dkg-os zsákot vinni, mint egy 3-6 kilós sátrat.

OpiumPapa
remélem találok egy képet bivaksátorról valahol akkor feldobom

Előzmény: stoki (708)
stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 713
Így már stimm...
A lista meg érdekelne ...
Előzmény: turabolond (712)
turabolond Creative Commons License 1999.07.13 0 0 712
stok
suly: nem remisztgetésnek irtam. Láttam már lejjebb vki 260km-es napi távokat írt.
amire a 20kg vonatk (lehet h. a 30 tulzass) 20 napos tura amibol 10bringa+10gyalog. Tehát magunkkal visszük a bakancsot, nagyzsákot,
sajátedényt és ruhát sokféle időre.+én sok apró baromságot is szoktam:
kis benzinfőző 1 komoly szélkabát+könnyű, 2 fele bringás gatya...
van 1 pakklistám, amit magam bővitek (és ha nem kellett vmi csökkentek).
Ezt a listát majd fölrakom az extrás oldalunkra...
Gyalogtúrán már a 20 is húzós (nekem) ott érdemesebb okosan/abban pakolni, de a fogkefe végét akkor sem szoktam lereszelni a súly miatt.

cst.

stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 711
...ja és a műanyag az persze, hogy bepálik, hát olyan mint egy termetes, büdös gumicsizma ...
...Nem lehet, hogy ezért ment el a kedved ??? Gyanítom, hogy egy szellősebb anyagú sátor nem tesz ilyen csúnya munkát ... A domsátor belső tere biztosan nagyobb (magasabb) és abban is igazad van, hogy ki kell magát pihennie az embernek ...csak a bivakolásodban tapasztaltak voltak egy picit megrázóak...
Előzmény: stoki (710)
stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 710
Jesszusom 20-30 kg...
És ez hány napos ???
Én egy 2 hetes gyalogtúrára 14 kiloból kijöttem, de állítom most már lenyomnám 10 körülre, persze az élelem az minimális....és a gyalogtúra meg a bringatúra között csak a kerékpárhoz szükséges szerszámokkal+belső+esetleg külsővel lenne több a csomag súlya.
A 30 kiloba, már egy anyós is belefér ...:-)
Előzmény: turabolond (709)
turabolond Creative Commons License 1999.07.13 0 0 709
bivak:
biztos van vmi szunyogháló, de az egész tested párologtat..nem tudom én még csak 1x próbáltam (az egyszerű műanyag volt) és reggelt folyt rólam a víz...de látod van aki szereti.
dom: szerintem főre lebontva is több+föl lehet térdelni ülni+kajálni, míg a bivakban csak feküdni tudtsz+a cuccaidnak nejlon kell, ha ki akrasz venni vmit szenvedés van eső beesik stb. stb.
A sátramon kezdeném utoljára a súlycsökkentést. Éjszaka kell, hogy kipihenje magát az ember nyugodtan, nem befülledve és úgy hogy tudjon forgolódni is ha akar...
Jégcsákány nem kell..sátor cövekkel simán elmegy.
Súlyok: a bringám cuccosa kb. 20-30 kg között változik=4 bringástáska+hátizsák a túrzáshoz+sár+polifoam+kormánytáska...
De én minden f.ságot viszek.
Ha gyalog vagy, ott inkább érdemes dekázni, mert te viszed a súlyt a hátadon, a bringa nem gurul....de még itt sem a sátoron sporolnék a fent említett okok miatt. (egy konzerv 250-300g...)

cst.

stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 708
OpiumPapa

Élsz Te is ...:-)
Én még csak a lehetőségeket keresem, de lehet, hogy fogalomzavarban szenvedek ...
Nálam a sátor az cövekes a zsák meg nem (furcsa is lenne)... Ez lett volna a köv. kérdésem, hogy mi az a bivakzsák, de - ha jól értem -, akkor az olyan, mint egy hálózsák, csak sátoranyagból cövek nélkül ...
Akkor kérdem én : mi a bivakolás ???
Sátorral, vagy zsákkal ..., mert én a sátorosról kérdeztem ezidáig is, mert nem tudtam, hogy létezik bivakzsák is...
Keverek már nagyon, lassan azt sem tudom hogy mi van a lábam között :-) ...

Előzmény: OpiumPapa (707)
OpiumPapa Creative Commons License 1999.07.13 0 0 707
Hali !

Olyan bivak sátorra gondoltál, amihez van két cövek, a másik felét meg leszúrod az úgyis nálad levő jégcsákánnyal? Mert ilyet láttam svájcban gora-tex-ből, de nekem sajna nincs bankom. :(( ( a méregdrága szóra asszociálni ez esetben még mindíg csak az ár felét jelenti....)

De van hagyományos sátoranyagból is, pl. a VauDe gyárt ilyet.Még igy sem olcsó. http://www.vaude.com/

OpiumPapa

Előzmény: turabolond (705)
OpiumPapa Creative Commons License 1999.07.13 0 0 706
Hali !

Szerintem a bivak a világ egyik legjobb találmánya. Én nagyon szeretem, használtam is többször, kényelmes szállítani (pláne bringán) nem kell hozzá cövek, néha még isolir se, csak magadra húzod és kész. Ha jó a hálózsákod akkor nem is pállik be annyira. Mindenképpen lucskos leszel, de ez az ára, hogy nem kell egyrész cipelni a sátrat, másrészt nem kell több sátrat venni, mondjuk egy 2 és egy 4 személyest.
Én a Tengersz*mben vettem a bivakzsákomat (is).

OpiumPapa

Előzmény: stoki (704)
turabolond Creative Commons License 1999.07.13 0 0 705
A komolyabbak, amik nem ugy neznek ki mint egy hullazsák azok a híres Gore-tex (v. vmilyen lélegzőnek mondott) anyagbol vannak. Meg nem volt szerencsém hozzá. De a zsákban az átázás mellett hacsak nem 2 személyes nem tudod elrakni a cuccodat+ha esik az eső akkor kopog a fejeden...
A bivouac sator: általában van 2 hajlított ív (like sátor) ami a fejednél és a lábadnál megemeli az anyagot így az előbb említett bezártság érzésed csökken. Ez a sátor verzió jó lehet ha minimális cuccra törekszel de ha esik miután letáboroztál akkor hason kell feküdnöd amíg eláll v. esôkabátban outside...szóval olvasni is nehézkes. Azt hiszem inkabb (hegyi)maratonokon használják inkább v. súlymániákusok, ill. a b.zsákot vészhelyzetekben v olyan magasságon, ahol örülsz ha találsz egy repedést, amibe beleférsz v. lógsz a falhoz rögzített sátorban, ágyon. De ezeket csak képen jó nézni...

cst.

stoki Creative Commons License 1999.07.13 0 0 704
turabolond

És ezeken a sátorokon van valami nyílás, vagy kiszellőző ??? Nekem annyira furcsa, hogy igy bepálik ...
Véleményem szerint egy 2 személyes domsátor főre lebontott belső légtere nem sokkal több, mint egy bivaksátor belső légtere. Akkor meg furcsa, hogy miért pálik be? Neked erről mi a véleményed, mert szerintem a bivak súlya sokkal inkább jobb egy bringásnak, vagy egy gyalogosnak, mint a domé ...igaz csak kb 2 kilo van közöttük, de a bivak mérete nekem sokkal szimpibb...
Mert én, ha elmennék bringatúrázni ... a sátrat főleg csak alvásra használnám...

Előzmény: turabolond (703)
turabolond Creative Commons License 1999.07.13 0 0 703
stok.

en sem tudom meddig birok nyaranta 20 napot turazni...
bivak sátor: franciásan: bivouac + tent vagy sack.
Itt találtam pl.: http://www.steinberg.it/cata_in/dormire/dormire.htm
legegyszerubb: altavista.com, kereses:bivouac+sack

cst.

stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 702
turabolond

Akkor Te sokkal keményebb legény vagy, mint én ...Nekem eddig 2 gyalogtúra sikerült 1x7nap 2x7 nap, mind a kettő a kék túra szakasza ...
Hiába a fiataloké a jövő és az ember sokat tanulhat tőletek ;-)
Te kolléga, vagy inkább gyalogmester ...
Van bivak vagy sátor linked is ??? Azt, hogy mondják idegenül, mi a hivatalos neve ???

Előzmény: turabolond (701)
turabolond Creative Commons License 1999.07.12 0 0 701
igen, bocs a nagyreszuk norm turista...csak a telj tuazoknak neha tul nagy az arcuk. En sem vagyok olyan nagy szak(barbar)i...csak erdekel, a hegyek kozott nem a valtogorgoim beallitasi pozicioin gondolkozom...
-én mint turista: hetkozben munkahelyre/suli bringaval ha jo az ido es nem kell mashova menni. Hetvegen bringa/gyalog. nekem sincs tul sok idom altalaban 1 napos Budai turak. Neha nagyobbak Borzsony+Matra. Szunnapokon tobbnaposak+
minden eveben (ha lehet) 1x 20 napos bike+hike alpok+erdely stb.
Altalaban vadkempingezunk+kiveve ha elzavarnak v. folyamatos nagyon rossz ido meg persze ha vegkepp nincs ra mod. (1-3 nap szokott lenni minden hosszu turan...). mod: hatarig vonat: onnan bringa. Ha messze megyunk vissza is vonat v. kozosen auto. DE nem kisernek minket idiota utanpotlo autok...mamaval, papaval sultkrumplival...
A kulcsos haz telen jon jol akkor mar huzosabb satrazni, persze ha jol folkeszulsz akkor is lehet.
korom akarcsak a Sachs valto 3x7

cst.

stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 700
turabolond

Én is most olvasgatom, de a végén inkább softturisták vannak "szakmai" dolgot nem igen láttam ...
Te mennyire vagy turista ...???: Éjjel-nappal, hétvégén, havonta ...milyen életmód: vadkemping sátorral, kulcsos ház, 5 csillagos szálloda és mivel : főleg gyalogosan, bringa vagy Mercedes, szóval hova tegyelek ...korod ???

Előzmény: turabolond (699)
turabolond Creative Commons License 1999.07.12 0 0 699
ugy latom nem ment at:
tehat www.sandsmachine.com
szetszedheto bringakhoz...erdekes..tartos??? ki tudja...
A turatopicosok kicsit elszalltak...nemelyik kicsit fajturistanak tunik: lenyomunk meg 100-at aztan rohanas tovabb...

cst.

stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 698
turabolond

Megnéztem a linkeket egészen jó ez a 14 sebis agyváltó, mármint igen bonyolult nem is csodálkozom az árán ez már kész sebességváltó műremek. Ehhez képest a hagyományos váltó túrórudi. Én a 3 sebis agyváltómat szétszedtem, kimostam, összeraktam és most valamelyik szarka gyilkolja, ha még megvan valahol a gép ...
A túrázókat megkérdeztem, csak válaszol valamelyik természetbúvár ...?!

Előzmény: stoki (697)
stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 697
turabolond

Van egy túratopic, de nem úgy néz ki mintha "szakmai" lenne ...
Ha megkajáltam bevágok oda egy kérdést, hogy tudnak-e valami ilyen topicról vagy a legelején kitárgyalták-e a témát ...

Előzmény: turabolond (695)
stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 696
...mármint a cipőt ill. a rendszert együtt így hivják ...
A cipő egy könnyű túrára jó, de nem hiszem hogy sokat lehet tőle várni...
Előzmény: stoki (694)
turabolond Creative Commons License 1999.07.12 0 0 695
bike&hike
szerintem 3 labbeli kell egy hosszabb turara:
1.bringascipo- klipszes+v. patent pedalos=bringazasra+kis tura
2.bakancs- komoly tura (egy sima sport- ill. bringascipoben konnyen kibicsaklik a labad ha nagy hatizsak van rajtad v. ha koves a terep)+
ha hidegben esoben bringazol jo szolgalatot tehet a bakancs!!!
3. papucs v. szandal h a nap vegen vegre levegot is kapjon a labad...

ez egy kicsit soknak tunik...de mukodik. A bringad ugyis tele van aggatva kajaval, satorral polifommal, ruhakkal...

stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 694
SHIMANO SPD..., de ez kattintós pedálklipsz nem a belebujós ...
Előzmény: Madarka (693)
Madarka Creative Commons License 1999.07.12 0 0 693
Nalam egy idoben fontos szempont volt a bicajnal, hogy mezitlab is lehessen tekerni, ugyanis strandra jartam velem. A jo kis csepel gumiledal erre tokeletes.

Tenyleg, ha egy menetben akarok bicajozni is meg turazni is (esetleg bicajjal a hatamon) es nem akarok ket cipot vinni, tovaba klipszet is szeretnek hasznalni akkor milyen cipo kell?

Előzmény: stoki (692)
stoki Creative Commons License 1999.07.12 0 0 692
turabolond

Ahhoz képest egész jól nyomod ...
...hát nem tudom ???
A cipőt leszámítva...,de a fene tudja...szerintem egészen jól beleillik a topicba, hiszen a gyalogos turista meg a kerékpáros turista között nem érzek nagy különbséget...
Kerékpáros topicot nyitottam volna, de turista topicot már nem biztos, mert én inkább kerékpáros vagyok, mint a turista ..., de még meggondolom...

...és mit szólnak a többiek ???
...ha nagyon off így a topic, lehet nyitni egy 3822-ik topicot is ...

A kínai cipőket meg hagyjuk inkább mezítláb tekerek :-)

Előzmény: turabolond (691)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!