Üdv mindenkinek!
Aki szereti az off roadot (már van ilyen topic igaz), de ezen túlmenően imád autót fejleszteni és szerkeszteni, azt szeretettel várjuk tapasztalatcserére! Remélem hasznos segítői lehetünk egymásnak a jövőben!!!
Sajnos más fórumban nem nagyon nézik jó szemmel, ha valaki jobbat akar a meglévőnél. Itt ez a cél...
Köszönöm mindenkinek aki ott volt a versenyen.Köszönöm a segítséget mindenkinek és az építő jellegű kritikákat.igérem megfogadom!nagyon köszönöm Stekkernek és csapatának a specek felügyelését,levezénylését.Nélkülük nem tudtuk volna megoldani.
Ha vkit érdekel beszereztem egy terepes Roburt. Csörlő nincs rajt sajnos. Négylehajtásos terepváltóval szerelve. Első sorban egybe szeretném eladni. Eredeti benzines motor 5437 km van a vasban. Sok alkatrésszel.
Egyben 265.000Ft
Ha vki hoz egy 4 lehajtásos terepváltót, akkor 200.000Ft.
Ha terepváltó + csörlőt, akkor 150.000Ft.
Ha egyben nem megy el, akkor bontom fődarabonként.
Mivel rövidítettem a hídon 20cm-t, így a difi középre került. Sajnos ez a max. Következő autómnál már figyelek erre is. Amúgy egyáltalán nem borulékony. Hogy haladós-e? Félek benn!!! Nem melegszik, mert a rézcsövek ( 35mm ) mellett van benn egy elektromos vízpumpa is. Most a 37 fokban álló helyben stabilan áll 85 fokon. A cross gumim 93cm, tehát 36,5 coll. Sajnos nagyobbat nem találtam, de ha vki tud szóljon. Amúgy maximálisan meg vok elégedve velük.
Melyik a világ legnagyobb méretű cross gumija?Tetszik a vasad!Hányas rézcsővel szerelted a vizet?Nem melegszik?Szeretem amikor egy motortér úgy tele van,hogy nem esik le állandóan a villáskulcs a földre.
Egyetértek!Vannak haverok akik pár éve már komplett listát készitettek az új autóhoz,eladták a régit....még mindig a listával brümmögnek.Ez van!Szerintem ne válj meg a vasadtól amig legalább nem lesz80%-os az új.Persze ha megteheted.Üdv!
Én azt vettem észre ,hogy a Terepjárosokat is elérte a válság! Alig alig vesznek Terepjárós kiegészítőket. Akár csörlő..akár híd ..fordítócsiga ..vagy faheveder.. stb.. senkinek nem kell semmi (pénzért) de nem csak töllem hanem mástól sem.
Szerintem meg ha álmomból felkeltesz akkor is megmondom ,hogy a U421 -es 155cm a U411 -es öntvény hidas levegős záras és a lemez tokos mecha záras is 145 cm szélles :)
sajnos nincs. nem foglakozok már öntvényházassal! túl nehéz az mindenki számára. esetleg csak le előlegezve hozok!
te vagy az első aki ebben az évben öntvény házas után érdeklődött! de szerintem a piac is elég szépen beterűl már velük! akiknek kelett azoknak már hoztam.
Nálam már az a pont jött el, hogy elegem van az építésből. Végre autózni kéne már, azzal meg az a baj, hogy egyben nincs jó kocsira pénzem. Végül is mindig ezért szegeltem én is, mert apránként volt cash!!! Egyelőre most nem lesz verdám, az éven biztos nem, csoda kéne hozzá:)
A Te verziód jól hangzik, csak mikor lesz belőle valami?!:):)
Találkoztam Papp Tibinkkel, mondta, hogy visszahozta Hatvanig:) Jaja, már utána hogy egyeztettük a számokat, meg a képet néztem, láttam hogy dettó ua...
Eladó a Képen látható 4 lehajtásos(csörlő) Robur terepváltó! Németből 1 régi katonai NVA Bontóból hoztam tartaléknak! de rá kelett jönnöm ,hogy terepjáróba sosem megy tönkre így feleslegessé vált számomra. Hátha valaki más is örömét leli ebben a szuper szerkezetben. Alapból a hátulját hajtja 4 kerék felező kapcsolható, jobb oldalra hajt le a kihajtás az első tengelyhez. felezőbe 1,8:1 az áttétele. sima utcai fokozatban pedig 1:1 ebben a kocsiban is robur terepváltó van 4.0 V8 motor hajtja.
Jól láttad, el is adtam végül:(. Ekkora hülyét, másnak építettem egy patent kocsit. Úgy gondolom ez volt az utolsó építésem, legalábbis ilyen mértékű. A terepjárásról azért nem mondtam le, ha helyre jövök anyagilag veszek majd egyet, de nem építeni, hanem autókázni:)
Igaz rég jártam már erre, de a dolgok azóta se változtak sokat. Zoli még mindig ugyanaz!!!:):) (jó értelemben véve)
Nálad most mi a helyzet? Éppen hol jár a szegelés, és mit csinálgatsz!?
Sziasztok terepjáró épitők!Gaz 66-os motort szeretnék beindítani de a viszonylag egyszerű gyújtása nekem túl magas.Tirisztoros gyújtású és árnyékolt 1988-as a motor megvan hozzá a gyári elektronika,ellenállás,eredeti gyújtótrafó stb.Aki ismeri a bekötést legyenszíves ossza meg velem mit hová kell kötni,hogy legyen szikra.A motort beépítettem Defender alvázba társítottam Unimog 411-es váltóval saját gyártású közbetéttel.Fútóműve szintén Unimog lemezházas keskenyhidas. Ez az én projektem alapja.Segítséget előre is köszönöm Dávid.06205041450
"Hoppá... itt nincs semmi. Vagy nincs hozzáférési jogosultsága ezekhez a fotókhoz, vagy a fotók nincsenek ezen az internetcímen. Ha hozzáférési jogosultságot szeretne kapni, forduljon közvetlenül a tulajdonoshoz."
Szeva, kösz az infót, én nem akarok G hidakat alá, drága bele az alkatrész és az tteni offroadosok szerint ők is már bánják hogy nem patrol hidakat tettek a kocsijuk alá.
1989-ben volt a váltás ha jól tudom G-merciéknél. Odáig kapcsolható összkerék volt, onnantól állandó összkerék hajtás. Az előbbinél ellentétesen adja a lehajtást, a másiknál azonos irányba, asszem balra forog mindkettő. Tehát aki g-terepváltót akar rakni bármijéhez, az az utóbbiét 463-ast vegyen (ha tud), a 460-as csak merci hidakhoz jó, régi merci hidakhoz persze.:). Amúgy jó terepváltó, erős, könnyű, szinkronos felező, szupi, csak nem tűri meg csak a saját hídjait.
Üdv mindenkinek!
Rég jártam már erre, mióta nincs verdám, kicsit hanyagoltam a terepjárást. Pedig mindig ott motoszkál, hogy szerzek majd valami lomot, és így is lesz. Ha vki tud egy verdát 150e-ig, mindegy milyet, illetve ne gaz-t vagy uaz-t, hanem nyugatit... (Samurai, Daihatsu, Toyota, Pajero, G:)))), stb...Patrol ilyesmi...
Hali Uaz-os!
Látom megvan még a német kapcsolat. Szép gumit linkeltél be nemrég, a kuriózumok azok még mindig vonzzanak:)
Kicsit lankad a fórum, elég könnyű volt visszaolvasni március óta csak 10 lapot kellett... Ejnye, mindenki ül, senki se terepjár vagy épít?
A régebbi G-k (460,461) első kardánjai ellentétesen vannak meghajtva a saját terepváltójukról, mint az általános forgási irány. Ha ilyet teszel fel a Patrol hídjaidhoz akkor ellentétesen fognak forogni a hidak. Működni működik, csak egyhelyben elássa magát. Hacsaknem ehhez való G-hidakat is beszerzel...
Az újabb 463-asoké, már normál irányban forog, de ritkaság, ha van és drágább...
Most faragunk uaz alá g hidakat, itt egy irányba forognak a difi (és ráadásul, ha egy irányba forognak, akkor egy irányba-ugyanabba az irányba- is haladnak).
Viszont és is úgy tudom, hogy ez az állandó öszkerekes verzióknál van így. Többinél ellentétesen.
Pont az a legnagyobb gondom, hogy nem tudom szállítani magam a gépet. Így nagyon macerás, és főleg drága versenyre menni. Pláne, hogy a szimpatikus versenyek mindig túloldalt vannak :)
Helyben a zöldek miatt kb. 2km-en belül használhatom a vasat, az elég uncsi.
Főleg, egy ilyen gép már igényelne érdekes helyeket, hogy el ne aludj a volánnál.
Remélem belátható időn belül, (mielőtt elkorhad a garázsban:) változik a helyzet, és élőben diskurálunk valamelyik versenyen.
A kék jó béna volt , nem igazán mehetett még trophy-n , triál-t meg lehet nem is látott még közelről . Persze , mai világban , ha van lóvé mehetsz , indulhatsz mindenhol , de egy kis tapasztalatot nem lehet meg venni .
Hali Mindenki.L200-asra keresek 16-os lemezfelnit.Terepgumit szeretnék rátenni,ha valakinek van hentergőbe és emberi áron megválna tőle az írjon legyen oly szíves.Az sem baj ha régi.
Tanácsot szeretnék kérni valakitől, hogy Mercedes 300GD-re fel lehet- e akni egy Gt20-as turbót? Ha igen akkor ez mennyire nehéz mutatvány és milyen eredménnyel járna?
A hídon lévő munkahenger légtelenítőjét csavard ki egy kicsit, tánha nyomás maradt valami oknál fogva a rendszerben, azért nem old.
Ha változatlan, akkor vedd le a munkahengert, nézzd meg, hogy könnyen jár-e a mozgató része, illetve a hídban lévő csúszkát is mozgasd meg csavarhúzóval. Ha a hídban nem mozog, vagy nehézkes, akkor valszeg ki kell belőlle kapni és utánna lehet a pontos diagnózist felállítani.
Szasztok egy kérdéssel fordulnék hozzátok.w 460 as G mercibe a visszanyomott difizárkapcsoló ellenében sem kapcsol szét a zár. Felemeltem megmozgattam a kereket de semmi változás.Ilyenkor mi a probléma? Válaszotokat előre is köszönöm.
Csak a kikötés után lett,puhább és adagolhatóbb a fékhatás.Tudom,ez nem jó,majd lehet teszek bele kézzel állíthatót.33"-as kerekek vannak rajta..Most a vákum fogy el nagyon gyorsan.
Mechanikai gondok szoktak lenni, deformálódik, szorul valahol a rendszer. Jól át kell nézni, azért lehet erre rendes féket csinálni. Ez e fékerőhatároló kikötözgetés viszont... Na mindegy.
Mondjuk olyan túlszervózött "női fék" sose lesz belőle, mint a mai személyautókban divatos, különösen a gyárinál nagyobb kerékkel.
Segítség kérés!! A TLC HJ 61-en,alapból "kevés" a fék.Az enyémen most a vákum rásegítés tünedezik el.3. pedálényomásra már szinte semmi rásegítés nincs.Találkozott valaki hasonlóval,vagy csinált már erre a tipusra rendes féket,A hátsó fékerőelosztót kiiktattuk,attól javult a fékhatásom.De sajnos így a hátulja hamar "bekap".Ötletek??
A Babodi vursli így vólt jó ahogy vólt! Most jól esett ez a kis por! Felevenítette a gyerek koromat mikor 14 évesen gyalogoltunk a 20 centis púder porban a hátsó dagonya felé :)
Sziasztok. Bár nem a témába vág: van egy 72-es Taunusom. 2,8 v6. A hajtókar kinyomta a blokk oldalát. Nincs valakinél elfekvőbe egy 2,8 vagy 3,0 literes v 6-os? Csak karbis verzióba , persze. 303156499
Sokáig próbálkoztam ( 2002-2007), mindent kipróbáltam pár év alatt sose voltam elégedett a suzuki rugózással. Pedig tettem bele mindent ami kapható volt, OLD MAN EMU volt a legjobb, meg a RANCHO. A fő probléma, hogy a rugók rövidek emiatt sose lesz olyan jó mint amire vágysz. A másik gond hogy féleliptikus a rugó ez mindig ráz.
Lehet kipróbálni sok mindent de a rendszámos Suzukim áráért tudtam venni egy LandCruisert ez volt a legjobb döntés :-), neked is ha kényelmes kocsit akarsz
SZIASZTOK!KERESEK TEREPJÁRÓBA ÉPITHETŐ 12 /V LÉGKOMPRESSZRT ,DIFIZÁR MÜKÖDTETÉSÉHEZ!KIZÁRÓLAG JÓL MÜKÖDŐ ÉRDEKELL!HIVJ HA VAN ELADÓD!20 5170772!ÜDV:SZECSA
Hát így hulla Mák részegen :) ((( Csak vicc ))) halálán lévő lengéscsillapítokkal szerintem te sem szivesen ülnél be 1 Szukkerájosba 80 km/h val a sodrós kanyarba! :))
Ha kiveszel lapot a kötegből a többit tördösi majd, mert ugye a laprugós járművekben a rugóköteg viszi át a hajtási energiát az alvázra. Ha tudsz vásárolni négy jimmy panhardot emberi áron veszel hozzá négy samara hátsó rugót(többszörösen bevállt megoldás) és teszel alá rendes gátlókat (ford transit hátsó Kb 25cm az útja és oda-vissza csillapít) biztosan nem rázza ki a tőmést a fogadból és terepen is sokkal jobban viselkedik. A többi már csak lakatos munkát igényel!
Csak óvatosan ezekkel a kistehergépkocsi laprugokkal!
mivel gyárilag nem hátsókerekes a felicia ezrét nagy valószinűséggel terepjáró alatt gázadásra a híd megtekerné a laprugót!
inkább vw LT 35 vagy Sprinter hátsó laprugóba kellene gondolkozni! ez hosszabb is mint a felicia Laprugó és a tekerést is bírná! A kérdés ugye ,hogy mekkorát lép! de a leg jobb megoldás rugókávácsnál legyártatni 4 db spéci laprugó!
Ha mar itt tartunk a rugoknal...Milyen auto alol lehetne viszonylag hosszu spiral rugot kiszedni?Skoda felicia elso eleg hosszunak tunik.Valakinek otletek,meg hoszabb rugohoz???
Hali.Hagyd meg a főlapot,és tegyél fölé,tekercsrugót.PL niváét méretrevágva,beállítva.Persze rugótányért gyártani kell.álá fölé.Vagy légrugó.De igazán komfortos télleg nem lesz.Esetleg pajeró, rugós ülés, még sokat segíthet.
Hát, pedig nem nagyon hiszem, hogy van más megoldás, mint a kisérletezés.
A rugózatlan tömegen nyilván nem tudsz számottevően csökkenteni, legfeljebb tényleg a felnivel-gumival. Ha ezt megléped, akkor még mindig puhítani kell a rugókon.
Aztán vagy el fogsz érni egy olyan rugózást, amivel együtt tudsz élni, vagy a büdös életben sose, mert hiába puhítod agyon a rugókat, a tömegarányok akkor is túl szarok maradnak... ez is benne van a pakliban.
Egyáltalán mi a bánatos francnak kell neked rendszámos országúti autónak egy Samurai???
Hali, Hát a mi uazunk jó motorral van megáldva, tegnap mostam le róla magasnyomásúval az 1-1,5cm vastag olajsarat, ami szerintem arra utal hogy azt a motort nem babrálták nagyon. Ez az 1.9 tdi még csak tervben van, csak nem árt tisztába lenni a dolgokkal.
Amennyiben nem húzod a tdi motort akkor okosan közlekedve elmegy annyt, mint egy jó motorral megáldott uaz. Sokkal fontosabb krdés a kuplung ugyanis az 1.9 tdi-re 228mm átmérőjű tárcsa a plafon. A legjobban ugy járnál ha merci váltót tennél rá 30000 Ft környéke megállítja közbetétet megbeszélhetjük és gaz 69 terepváltó (akárki akármit beszélhet van olyan erős a gaz terepváltó, mint az uaz). Ha gondolod hivj 202277455 begin_of_the_skype_highlighting202277455end_of_the_skype_highlighting
Hai, okés köszi, az jó ha van, akinek van, az írja meg hogy mennyibe kerülne ez a közbetét, amúgy az uaz váltó bírná? Platós uazban lenne ez az 1.9 tdi
Ponyvás VITARA eladó! 1 hét és itt van Somogybabod! Az autó meg van emelve...csak gumi kell rá és lehet csapatni! (Jelenleg 80%-os Pirelli Scorpion téli gumi van rajta) Ha érdekel írj itt..vagy hívj: 70/3826-276 :-) Kali. /Lejárt osztrák papírokkal/
A Wiedner által csinált VW Tdi-motoros Uaz, Merci váltóval lett összeillesztve nálam.
Az Attilától szerintem kaphatsz közbetétet hozzá. Ebben az esetben Uaz váltótól óva intelek, ha nem akarsz folyamatosan szerelgetni. Anno nem erre lett kitalálva...
Hali, Valaki tud VW 1.9TDI motor és uaz kuplungharang közé közbetétet? +segítséget hogy miket kell még átalakítani hogy 1.9 TDI legyen az uaz motor helyett.
Sziasztok.Gábor vagyok,és egy olyan ember segítségét keresem aki jártas a terepjáró emelésben.Nekem egy L200-asom van és annak a kaszniját szeretném megemelni.Szükségem lenne tanácsokra.Aki tud nekem segíteni az ide,vagy a stuszivadasz3@freemail-ra kérem írjon.Előre is köszönöm.
sziasztok!Véletlenül kihegesztődött a hátsó fém fékcsövem a samuraiomon,ami a 2 kereket köti össze.Létezik ehhez vmi toldó szerkezet,hogy ne kelljen kicserélni az egészet?Vagy esetleg milyen autó "hollandija jó még hozzá a samujén kívül ha esetleg cserélnem kell az egész csövet,és samuét n:)em kapok itt a környékbe?
Üdv uraim!Segitség kellene/ismét/.A gyújtáselosztómon két vákumcső van.Azegyik húzó a másik toló oldalon.Na én ezt elfelejtettem,hogy hova volt kötve.Ha valaki tudja kérem jelezze.Kösz!
Szia!Jaja,szerintem is ugy kell,csak csalóka volt a kép!Most ugy döntöttem,hogy amit beraktam a híd bal oldalára támasztást,azt kiiktatom,és ráteszem a difiház tetejére,mint a képen.Mert végülis ott van az erőkar,oda kell jobban a támasztás.sztem.:)
Szia!Bocs de csak most kaptam választ.Állitólag semmi gáz,minden évben le kell irniuk a közeg miatt.Csak igy járul hozzá a hatóság a fesztivás engedélyezéséhez.Úgyhogy gyiii!
Hali,Duplatorkos mechanikus Wébert tegyél fel ,valamilyen Fiatról.Átfúvókázod azt hajts.Kell egy közdarab,én egykettes lemezből csináltam.Nem baj ha növekedik a szívócső hossza,legalább nyomatékosabb lesz.Az biztos,hogy a gyári karbi,egy katasztrófa.Valószínűleg Szamara ózon karbi is jó lenne,az újonan sem horror árú.De legjobb ha gázzal próbálkozol,mert a benzinesek,karburátorral,nem szeretnek,hegyre föl szaladgálni.
szia!megtaláltam a képeket,te raktál fel 1x a megtámasztásról ide!:DJól látom hogy a támasztórudon a "szilentházak"nem egysíkban vannak,hanem kicsit eltekerve egymástól?
Köszönöm tanár úr a segitséget!Az 1000-es fordulat első hallásra kicsit soknak tűnik de ha a dobátmérőt 20cm-mel számolom akkor már barátságosabb az eredmény.Bocs,hogy eddig nem reagáltam, megy a szögelés ezerrel.Esetleg valami ötlet oldható,cspágyazott szivattyúelőtétre?
nem baj, ha nem erre való, csak kb ehez a köbcentihez passzoljon, a felszerelést megoldom.
olyan kellene ami beállítható könnyen, nincs telerakva vákumcsövekkel/elektromos szelepekkel, azért az emelkedőt is bírja és mindenek előtt botrányosan olcsó.
Van valakinek tippje, hogy milyet keressek? vagy van valakinek elfekvőbe valami megfelelő?
SZevasztok.GAZ 66 csörlőt ha visszafelé forgatva terheled,a gyári fedelet,csavarokat bizony kitolja a csiga-biga,lehet visszafelé forgatni,csak meg kell erősiteni ezt a részt.
Ha a csörlő áttétele i1 (azt hiszem ez 30, ez a csigaáttétel), a dob átmérője D=100 mm, aza 0,1 m.
A dob kerülete K=D×3,14 (ez a "pi" kerekített értéke), ennyit kötelet teker fel magára 1 körülfordulás alatt.
Akkor a behajtó tengely 1 fordulatára n1=K/i1 métert fog feltekerni.
6 tonna=6000kg=60000 N. Ez a adob kerületi ereje, azaz a csörlő húzóereje. Ebből származtatott nyomaték M1=F×k (k erőkar, ami itt a dob sugara) azaz M1 =60000N×0,1m=6000 Nm. Ehez a behajtótengelyen ennek az áttételel osztott része szükséges, azaz Mb=M1/i1=6000/30=200Nm
Ennek tükrében a kérdésedre a válasz n1=kb 1000 1/min, M1=200 Nm.
Továbbra is a csörlőkérdéssel zaklatak.Úgy látszik elméleti sikon sik vagyok.Ha azt szeretném,hogy a gaz csörlőm 10m-t húzzon percenként(max) és húzzon 6tonnát(ha kell) akkor mekkora nyomatéknak és fordulatnak kell lennie a behajtó tengelynek?Csak ha megvan ez az adat,utána tudom,hogy mekkora motor kell ahhoz pedig mekkora szivattyú.Előre is kösz!
Látod-látod, a kérdés nem is lett olyan fogós. Bár te a válaszokat egy teljesen más szemszögből adtad meg, bevallom ezekre nem is gondoltam volna.
De ahogy mégegyszer elolvastam a válaszaidat, és belegondoltam, totál lehet bennük valami igazság. Főleg a gyártósoros dolog, elvégre miért sírják sokan vissza a szocializmust? Pontosan ezért (is).
Talán mert ami kocka azt gurítjuk, ami meg "karika" azt meg cipeljük.
Vagy mert mindháromhoz beszereztek gyártósort (hogy az elvtársak éhen ne haljanak) és ha nem lehetett volna elsózni az axiál és hengergörgős csapágyakat, akkor Sztálinbá kűtte vón a gulágra a brigádot.
Vagy mert az ámerikaiak két kúpcsapággyal tervezték és az oroszok "továbbfejlesztették".
Vagy, ha az ámerikaiak kezére kerül, akkor csatázás helyett ezt próbálják kitalálni.
4 db pápai terepgumi együtt eladó. 2 db majdnem vadonatúj Fulda, 2 db használt Bridgestone, amiből az egyiken repedés látszik és a futófelületen kitörött egy darab.
Egyenlőre csak forgatom mint mókus a mogyorót.Szerintem annyi olajat hord a csapágyakhoz amennyi ehhez az iszonyatos fordulathoz kell.Aztán meg lehet,hogy mégsem.Azért érdeklődtem.
Nekem is ma reggel szúrt szemet ez a kedves kis mondat.Hétvégén megkérdem a szervező urakat és dobom a választ.Ha komolyan vennék az egy újabb nagy baklövés lenne.Ellenpontozásként viszont-a szinpadi felhozatalt nézve- jókat lehet majd hokizni az első sorban.
"3. Fesztivál résztvevő "B"; nem indul egy versenyszámban sem és az autó nem rendelkezik forgalmi engedéllyel és (vagy) érvényes műszaki vizsgával, de a műszaki gépátvételen megfelel. A fesztiválrésztvevő III. Számú nevezési igazolványt kap mellyel, kizárólag, csak a kijelölt útvonalakon közlekedhet. Tilos az utakat elhagyni illetve a siratófalakat és a dagonyát a járművel közvetlenül megközelíteni!"
Az utolsó mondat az eddig is érvényben volt vagy az valami új???
Hát nem (csak) azért, hogy kötekedjek, de.... . :o)
A kúpgörgős csapágy arra van kitalálva, hogy axiális és radiális irányú erőket is fel tudjon venni. (pld kerékcsapágy).
A hengergörgős arra, hogy radiális irányút, a támcsapágy meg csak axiálist.
Magyarán egy kúpgörgő=hengergörgős+támcsapágy.
Abban viszont igazad van, hogy a hengergörgő+támcsapágy masszívabb megoldás. Viszont minden a csapágy méretétől (méretezésétől) függ.
Az meg a másik, hogy egy teherautóra és asszem 16 mm-es drótkötélre méretezett csörlőről beszélünk, amit azt hiszem egy 2 tonnás autóval elég nehezen lehet megszakítani.
Szerintem Feljel lefelé nem nagyon kéne beépíteni a gaz 66 csörlőt! mert a bemenő tengely csapágyai nem nagyon kapnak olajat hacsak nem csurdig töltöd olajjal az viszont nem valami szerencsés! :)))
Szerintem nem mindegy, hogy merre forog. A csiga csapágyazása az egyik végén kúpgörgős, a másik végén támcsapágy + hengergörgős, aminek a házát is 6 vagy 8 csavar tartja. Na szerintem a nagy terhelést erre a végére lehet csak átadni, a másik végén a kúpgörgős csak minimális terhelést bír el, ott a házat is a szalagfékkel csak 4 csavar tartja.
Kösz!Erre jutottam én is csak az ember akitől hoztam azzal ilyesztgetett,hogy náluk valaki megforgatta visszafele és kiszakitotta a nagy fedélnél a csavarokat.Az hogy fejtetőn épitem be az nem akkora katasztrófa ugyi?
Éjjel aludni kell! Vagy valami mást csinálni! :o) (bár nekem is ilyen "hüjeségek" szoktak a fejemben kavarogni).
Forgathatod mindkét irányba. Egy szalagfék van még benne, de annak sincs baja tőlle.
Szerintem minden csörlőt lehet mindkét irányba forgatni. Sőtt így hirtelen nem is jut eszembe olyan áttétel, ami nem kétirányú. max, ha egy szabadonfutó van benne. az meg minek?!?!
Üdv Urak!Éjjel azon gondolkodám,hogy a Gaz66 csörlő/mivel csigás/ behajtását forgathatom jobbra illetve balra is?Esetleg van-e valami ami miatt mégsem?
Sziasztok Srácok! valaki megy babodra? Megyek le dolgozni,de péntek este/szombat reggel haza kéne jutnom.szombat este/vasárnap reggel pedig vissza.Kartal-aszód ,gödöllő,esetleg pestről, Valaki?Üzemanyagba beszálnék.Vagy ismerősök közül ha valaki csak vasárnapra menne nézelődeni?
Most, hogy végre hatékony védelmet biztosít az egyenruhás bűnözés ellen a BTK, azonnal javaslatot teszek egy másik, rendkívül pusztító, társadalmilag különösen veszélyes, viszont politikai hovatartozástól, fajtól, bőrszíntől teljesen független - ráadásul garantáltan[...] Bővebben!Tovább »
Igen láttam már ezt az autót,tavaly direkt miatta mentem le egy versenyt megnézni. Nagyon profi,és igényes,én a pogári változatra gyurok!.Csak Ö miatta látogatom renszeresen a vadkender oldalt,és csurgatom a nyálam.Ha az enyém ugy nézne majd ki egyszer mint a képen látható árnyéka már annak is örülnék :-))
Köszi a segitséget majd probálom szemelött tartani a leirtakat.Amugy a szilveszteri turán ott csapattam veled a kis LJ vel és csak egyszer kellet huzni :-)) Jó volt!!!Az uaz gumi azért tetszene mert jó magas lenne a gép,és belátnék a kabriókba :-)Többet futna az autó aszfalton mint terepen,azért nem nagyon néztem olyan "durva terepgumit" Igen az lenne a legegyszerübb ha komplett hid csere lenne,de valakitöl azt hallotam más az lj és a 410 difi áttétele....(én nem tudom) A trabi rugók olcsók voltak azért szereztem be.Ráadásul a suzuki rugók majdnem vizszintesek,a suzuki forumon meg nem nagyon dicsérték az ivelt rugót..(ezt sem tudom)
Ezért fodultam ide,több szem többet lát!!
Azért még egyszer köszönöm az infót,és jövök ha megakadtam....(bár megint kint vagyok)
Hello! Új vagyok itt.Nekem egy 2.3 as kabrió G mercim van.Sajnos elfáradtak alatta az első rugók akniek van elfekvőben az kérem jelezze. Csak használt érdekel.
Uj vagyok,és örülök hogy végre egy forum ahol kérdezgethetek ezt-azt és nem azt irják vissza hogy ugy jó ahogy a gyár kiadta :-)! .Látom itt nem kispályások vannak,igy kisujbol tudnak válaszolni.
Szóval van egy kis papiros suzuki LJ-m,és egy borult papirnélküli suzuki 410-em.A kettöböl szeretnék egy kis különc autót épiteni,és ebben kérnék segitséget.Az elképzelés 410es moci az LJ be,váltók maradnak Az LJ hidakra szeretném felrakni a tárcsafékeket elöre. Kiforditott macisajtos felni uaz medvetalpas gumival,Trabirugóval emelném plusz rugó nyolcas.Esetleg komplet hidat átrakni...
Nem kökemény off-roadra használnám,de beviném a sárba ha ugy adódik.Inkább olyan bulizós autónak.
Vélemények?Tippek?
Medvetalpas uazgumirol vélemény?suzukin?
Tárcsafék,hid kérdés?
Elvileg talán jobb lenne ha maradna az LJ hid,az áttélek miatt is,de a tárcsaféket szeretném.
Köszönöm az infót!Hidrosban gondolkozom az aut váltó miatt/na meg a komfort.../ azért kéne az optimális vontatási sebesség/dobfordulat/ mert még variálhatok a hidromotoron.
Azt hiszem, hogy 1:24 vagy 1:30-as az attétele. (ha gondolod holnap megszámolhatom).
A dob átmérője 100 mm.
Ha a váltód 1-es fokozatának áttétele i1, a csörlőjé i2 (ami 24 vagy 30), a motorfordulatod n, akkor a csörlő dobjának fordulata =n/i1xi2. A kiszámold a dob kerületét és megszorzod a dob percenkénti fordulatával, akkor tudod a percenkénti húzott utat.
nekem a k160-as patrolnál 1000-es fordulaton asszem 4 m/perc körül van.
1 watt a ledtechnikában kb 100lumen fényerő, egy lámpa 1500 lumen fényerőtől számít lámpának, egy jobb xenon az 3000 lumen fényerő körül van. Én úgy emlékszem aki árulja 4-5 wattonsak írja. Egyszerű a matek.
Eladók a gumijaim 35x10,5x16-os Simexek kb 30%-os állapotban .egyiken sem volt defekt-nem voltak javítva a négy darabtól 180 ezerért válok meg! Ha valakit érdekel a számom 06202277455
Halihó! A videón látható sárga GAZ-ra tudja valaki hogyan varázsoltak zöld rendszámot ? Már mindenhogy próbáltam az enyémre sikertelenül. Előre is köszi.
A FEDI 4x4 Off Road egyesület a hétvégére a egy igazi kemény Trophyra vár minden Off Road-ost. Az Észak Trophy Bajnokság I. fordulója, kemény terep, jó szervezés, jó csapat vár mindenkit! A www.4x4mania.hu oldalon nevezhetsz is a versenyre amenyiben regisztrált felhasználó vagy. Megnézheted eddig kik neveztek.
Bács Trophy Bajnokság II. futama a DRAGON WINCH támogatásával 2011.04.22-23.
Kedves Terepjárós Barátunk!
Sok szeretettel meghívunk benneteket a Bács Trophy II. futamára Tiszakécskére. Tiszai nagykanyarban verünk tábort, innen indul és ide érkezik majd a mezőny. A Trophy éjszakai és nappali futamból áll,30- és 50 km-es távval, speciálokkal. Gyertek el és győződjetek meg róla, hogy az alföldön is lehet egy jót autózni. Az elmúlt hetek csapadékos időjárását figyelembe véve készüljetek a futamra:)))Ha tehetitek ne siessetek haza,maradjatok bulizni...:)))Hozzátok el a családot is, és töltsetek egy kellemes hétvégét nálunk.Quadok, ATV-k indulására is van lehetőség: rajtolás az autók előtt 1/2- 1 órával, nevezés 10 000.- huf.Szabályok Quadoknak: Speciálban csak az időt rögzítjük, hibapontok nincsenek. A qudok a normál pályát használják. KP-k szokás szerint.100hp /db.Ebben az évben létrehoztunk egy új kategóriát open néven.Így most már 6 kategóriában indulhattok. A menetrend a szokásos:Péntek- 12:00-19:00 nevezés, gépátvétel ,táborverés- 20:30 megnyitó,versenyzői eligazítás- 21:00 éjszakai futam rajt( 2 speciál) Szombat - 09:00 nappali futam rajt( 3 speciál)...meglepetés reggeli az útvonalon!!! - 17:00 beérkezés, vacsora - 18:00 eredményhirdetés ,buli A tábort keresd TISZAKÉCSKÉN a sportliget mögött!!! Nevezés 15 000.-FtCamping a táborban ingyenes,további lehetőségek. Görög Sándorné Marika 06-76-540-000,Versenyszabályzat és további infó:
A jimny korszerűbb, a samurai puritánabb. Az egyik komfortosabb, a másik strapabíróbb, az egyikből kevés van, a másikból sok, az előbbi drágább, az utóbbi relatíve olcsóbb... Attól függ mire kell, úgy az egyik jobb, a másik kevésbé.
Üdv uraim!Segitségre lenne szükségem.Van-e valamilyen alapszabály spirálrugó ill lengéscsillapitó elhelyezésével kapcsolatban?Gyakorlatilag csak a hid szélessége adott az alváz végét most épitem./Kb milyen szögben és merre álljon a csillapitó/ Köszönet!
A felszerelo keszlet teljesen hasznalhatatlan, nemtudom ki csinalta de hogy nem latott uj L200 at az tuti, nem lehet visszarakni a lokharitot, at kell helyezni az intercoolert ki kell vagni a letravazbol stb.... Ugyhogy csinaltam egy teljesen ujat, ma rakjuk fel majd korbefenykepezem.
Meglepő, de a dízelmotorok fogyasztása jelentősen csökkenthető, gázosítással. Nem tévedés, kevés LPG-t kell tankolni a gázolaj mellé. Mellesleg nincs több korom. Tovább »
Jajajaj ez igaz!:D Nálam minden maradt a régiben, mármint a csuszka része csak 2 levegős munkahenger mozgatja most:D:D:D:D:D:D Törött el már féltengelyem, tehát jól működik:D
Normál hétköznapi körülmények között biztos jól működik az olajos, de verseny körülmények között nagyon lassú és időigényes kapcsolgatni. 7-8 bárnál nincs gyorsabb!
Bocs de eddig a meló,család,CO2,nagyflex játszott.Alig voltam gép előtt.Ha jól emlékszem ti úsztattátok az air shock-ot.Nekem sajna már nincs annyi időm.A röptetés ugyan drágább de 10-14nap alatt itt a motyó.Kapok itthon bele való olajat?Ha igen tudja valaki mi a száma?Előre a 3 kitámasztó+panhard variációt szeretném.Van valakinek tapasztalata e téren?Mire kell figyelni?
Meghívó IX. Keceli Off Road Bács Trophy Bajnokság I. futama Időpont: 2011. március 25-26. 2011.02.26. Kedves Terepjárós Sporttársaink!
Szeretettel várunk benneteket egy jó hangulatú, baráti hétvégére. Táborhelyünk változatlan! A városba érkezve kövessétek az OFF ROAD feliratú táblákat! Kecelt Császártöltés felé elhagyva kb. 1km távolságban hangulatos halászcsárda vár rátok, melynek kempingje lesz a táborhelyünk, tiszta vizű horgásztóval, szép környezetben. A trophy szokásos módon zajlik: éjszakai és nappali futammal, kp.-kal, specekkel. A nevezőknek a kemping használata ingyenes. A nevezési díj tartalmazza a szombati reggelit és ebédet is.
Program (pénteken):
12.00-20.00 gépátvétel, nevezés, a kemping elfoglalása, szállítójárművek parkolása
20.00 eligazítás, rajtsorrend húzás
21.00 éjszakai rajt
Program (szombaton):
8.00-tól reggeli
9.00 eligazítás
9.30 nappali rajt
ebéd beérkezést követően folyamatosan
18.00 a Bács Trophy Bajnokság I. futamának eredményhirdetése
Nevezési díj Bács Trophy Bajnokság: 15.000 Ft Útvonal díj: 8.000 Ft (nem versenyzők számára, szombati reggelivel és ebéddel 2 főre) Kemping: 500 Ft/fő/hétvége
Szálláshelyek:
T.G.-Virágdekor Szakmunkásképző, Szakiskola és Kollégium, Kecel, Május 1. tér 13. Tel.: 06/78 422-910, 06/78 422-911 Földúton is megközelíthető!
Korona Panzió, Kecel, Vasút utca 58., tel.: 06/78 420-442, 06/78 422-684
Flora Vendégház, Kecel, Fő tér 1., tel.: 06/78 420-211
Kecel, 2011. február 20. Baráti üdvözlettel: a Hajcsárok Widner Attila 6237 Kecel, Újszőlő u. 90. Tel.: 06/30-9632-259 www.negykerekhajcsar.hu www.bacstrophy.hu
Urak segítsen valaki, aki már alakított át Gmerci olajos difizárat levegő munkahengeresre. Az elgondolás megvan csak nem akarok kisérletezni inkább akinek van bevált tecnológia azzal felvenném telefonon a kapcsolatot. 06-30-2990-918
Nekem is iveco váltó van az uazon! 2.3 V6 de van eggy 2.9 V6 scorpio motoros de cosworth vezérmű tengelyes uaz is amin szintén Iveco váltó van!Hibátlanul működik!
közel 400 Nm bír.
1 es fogaskerék közel 5 cm szélles!
HA érdekel Szeptember végefelé eladóvá válik a váltóm motorom 1ben! 6 ágú szinter kuplungal tranzit szerkezettel profi közbetéttel!
A keresztlengőkar is ki van centizve, de teszi a dolgát már rég óta. Szerkezetileg semmi baj nem volt, csak az IFA gátlókkal voltam meglőve trophyn mivel befelé nem csillapít, nincs ellenállása. Viszont triálozáshoz nagyon jó volt. Ma jött meg az új lengéscsillapítóm, elsőre szimpatikus a keménység és az út, de majd puding próbája...
Tökéletes versenyautó nincs! Minden területre alkalmasat nem tudsz építeni! Mi ( legalábbis én, aki osztja a nézeteimet jelezzen :-) )szerintem a szarból palotát kategóriába tartozunk, bár az évek alatt egyre több tapasztalatot szerez az ember és egyre jobbak lesznek a vasak.
A tengelytáv pont annyi. A magasságon mint azt írtam nem tudok csökkenteni, hisz valóban középen van elöl-hátul a difi, tehát beütné a kartert. A magasságtól nem félek, a súly min. 70%-a a hidakban van és mégegyszer írom NEM BORULÉKONY!!! Az előző rövid tengelytávval 28,5 cm-es úttal lépett 90cm-t, akkor sem borult, de még csak meg sem billent soha. Most 5cm-el hátrébb a hátsó híd, 15cm-el elöbbre az első híd és a lengéscsillapítóm most 40cm utat fog engedni...
Ja és még nem találkoztam bakháttal soha, amin felhasaltam volna!!! Az égig pedig még van hely! :-)
"Nem tudom, mennyire használod túrázásra az autót, de 100%, hogy a kezelhetősége sokkal jobb lenne hosszabb kereszttartó rúddal."
Képek alapján jól halad a kocsi. Ha szabad akkor én két dologba kötnék bele. Az egyik a magassága, a másik a tengelytáv. A felépitményt én legalább annyira leengedném, hogy a futóművet tartó rudak egyenesen álljanak. Ezt ugye legegyszerűbben a rugók áthelyezésével lehetne megoldani, de ahogy a kocsid elejét nézem, a mostani kialakitás sem egyszerű, kijjebb pedig nem is lehetne a tartókat hozni.
Szerintem a tengelytávod ezzekhez a kerekekhez nagyon rövid, kb 245-250 cm-re érdemes lenne megnövelni.
Azt jól látom az utolsó képen, hogy a difi elől is középen van?
Na még egy 3. dolog is eszembe jutott. Nem tudom, mennyire használod túrázásra az autót, de 100%, hogy a kezelhetősége sokkal jobb lenne hosszabb kereszttartó rúddal.
A vízzel semmilyen barátságban sincs... és finom voltam.
Általában a benzines eleve nincs, ez nagyon nincs. Egy kocsi előttem állt meg úgy, hogy csak beledugta a patakba az orrát, és az istennek se indult be utána
Én 350 USD/db áron tudom a SAW shock-okat. Ez az ár már mindent tartalmaz. Ezt azért tudom ennyire biztosan mert uaz-osnak anno 10 USD-vel olcsóbban tudtam beszerezni és neki 340-ből kijött, de akkor nagy akciók voltak mindenre. Ja. és a teherbirásuk miatt ezeket előre is beteheted.
Hello!Egyenlőre csak hátra,elől nehéz a vas.Ragaszkodom az Uaz formához+a motor is nyom rendesen. Na meg a pénz...uh. marad a spirál vmi hosszabb útú lengéscsillapitóval.
Lám-lám!erről az apróságról megfeletkeztem.A Fox 200-230dolcsi a SAW 300 viszont ha dupla terhelést bir megfontolandó.Egy ismerősön keresztül jönne.Kb.150000.-focsinger/2db a fox repülővel.
Nekem nincs nagy tapasztalatom, ugyanis elég magasan volt a hidak és kerekek miatt. Egy biztos, nem célszerű ha a két vezérműtengely közé a gyertyákhoz bekerül.
G Merciben van benne, ebből indulunk ki valószínű! Szerencsére 4 sebességes kézivel van szerelve, ehhez, ha nem muszály akkor nem is akarok hozzányúlni!
Kissé torkos, bár ha jók az injektorok, a vákumrendszer és a hőmérsékletérzékelő, elég megbízható, nyomatékos motor. Magas fordulatszámra alkalmatlan, viszont alul és középen nagyon jó. Csak manuális 4-es váltóval ajánlom, automatával nem az igazi. Melegedésre kissé hajlamos, ha hátul van a hűtő. Súlya automatával kb 250kg, manuálissal kb 230kg. Két évet használtam ilyet. Mibe lenne? A G Mercisek egy része esküszik rá.
A leglényegesebb az, hogy a FOX Air shock-nak a legvékonyabb a csúszószára, ezért ez terhelhető a legkevésbé. 500 font-ot irnak ami 227 kg, ezzel szemben a SAW-nál 1000 font, vagyis a duplája. Én árban ugyanannyiért tudom mind a 2-t.
Kár!Most vagyok 2"-os fox vásárlásban/sajna árban a 2,5"-ost nem érem fel/.Hátulját lepusztitottam csak cső+lemezek+csörlő+tank van tervben. Az hogy a hid+kerekek jócskán túlsúlyosak nem számit,ha jól tudom.Van-e valami extra dolog amire figyeljek rendeléskor?Nem igazán vágom az angolt/max szalonnában/.
Néhány hete még azt mondta uaz-os kolléga, hogy a franciaágyában tartja őket. Ebből nehéz megmondani, hogy mennyire "kemény" a teszt. :DD
A viccet félretéve, a sajátaimat továbbadtam, mert az egyébként is lassú projektem méginkább lelassult, uaz-os szintén még a főbb részek - motor, váltó, stb - beszerzésénél tart.
Hello Urak!Dec végén néhány nap alatt átrágtam magam az egész fórumon.Azóta olvasgatom ha van időm.Szabadidőmben Uazkácsit farigcsálok.Főleg kertek alá esetleg egy-két környékbeli trophy belefér.Tomika-01 és Uaz-os kollégától kérdezném,hogy beépitettétek-e az air shock-ot.Ha igen mi a tapasztalat?
Valóban ez 406-os híd, ami gyárilag 1970 mm volt, én 191 mm-t vágtam ki belöle. Így most 1779mm széles, plusz fékek plusz felni, tehát kb. 2m az autó szélessége.
Tűzoltóságtól vettem egy leselejtezett létrás IFA-t! :-) Amúgy 204cm a legmagasabb pontja, a beszállást már megszoktam. Sajnos ennél lejjebb nem lehet engedni, de hidd el nem borulékony, sőt! Ha titkos lenne, nem tettem volna fel kémfotókat! :-) Én még azok közé tartozom akik megosztják a tapasztalatokat és próbálnak segíteni. Természetesen szívesen látlak, ha kíváncsi vagy rá. Győr-Moson-Sopron megye, Kapuvár.
Urda nem idióta!!! Csak 1 kicsit,jó értelembe véve.A neten valamikor régebben fentvolt az a bizinyos videó!Volt neki műanyag karosszériás samu is,kicsit tuningolva.Félelmetes volt.
Érdekes,nekem is Ő ugrott be,na meg egy régi barátom-navigátorom Urda Sziszi,Őt már kevesen ismerik a maiak közül,de hasonló idióta.Ő volt az aki egyszer Vásárosdombón Szuper Kupa közben a tengelye körül átfordult,megállás nélkül tovább ment és még így is az Övé lett a legjobb idő.
A portál lehajtás kialakítása, súlya, áttétele és egyéb apró fortélyai egyenlőre meglepetés legyen. :-) A lényeg, h ezt kihívásnak tekintem és természetesen komoly nyüstölés után, ha minden renben lesz, akkor jöhet szóba a további gyártás és értékesítés.
A motort én autóval együtt vettem. 1 hónapig használtam, tehát tudom mire képes. Természetesen nem akarom forgatni, mint egy ökör, nem is lesz rá szükség. A gyári 8db kipuffogódobbal meg az automataváltóval 50-nél gázadásra 1-be visszatette, 90-ig húzta, még nem szabályzott, 2-be 140 és így tovább. Félelmetes. Volt szerencsém annó sokat használni egy MV6-os Omegát, ami ugye elvileg 212Le az én gyári 195-ömhöz képest, de úgy pi...án veri az Omegát a Ford, h öröm nézni! Nekem a váltó még tökéletes volt rajt, ez még megvan, ha vkit érdekel. Most egy G-s Merci 4 sebességes manuális váltója van rajt szinterkuplunggal. Egy kicsit növeltem a teljesítményen is, szívó, kipuffogórendszer módosítás, valamint az üzemanyagellátás is módosult. Csak elég lesz ...... :-)
Másfél év kihagyás után ismét belekezdhettem a faragásba. A lengéscsillapítók hamarosan megérkeznek a nagy U.S.A-ból. :-). Hamarosan teszek fel képet a motor berakásról, ez most történt a hétvégén. Ha minden jól megy, kb egy hónap és kész.
Netre hiába teszed fel ha nem bizonyított már tíz évet a lehajtás. 2 kilóba legyártod 250 ért azért árulni kéne!
1 millát senki az ég atta világon nem fog neked kifizetni főleg ha Auslander vagy. 2 ARB Záras Portálos DANA hidat nyüglödve tudtunk 2200 euroért eladni de tényleg már könyörögni kelett ,hogy vigyék el! Csak a 2 zár került 6 kilóba. Szóval miről is beszélünk???
Én kb 5 éve használok gyári Boggerek és még soha sem volt problémám az oldaltartásával, de más "Boggeresektől" sem hallottam hasonlókat, sőt inkább dícsérték! Ezt csak azok mondják akik még nem használtak ilyen gumikat. Az egyértelmű, hogy forgatni kell rendesen, amihez erő és rendes híd is kell, de súly az biztos nem. Versenyzésre 1700-1800 kg feletti autót véleményem szerint már át kell alakítani mert itt a súly jókora hátrányként jelentkezik.
A portál lehajtással kapcsolatban, az egy dolog hogy a két fogaskerék és a ház elkészül, de kell az alsó felére kihajtás is. Ha a házat, fogaskereket, az unimogéhoz hasonló "kerékagyat" és egy kis tengelyt tényleg profin, edzve legyártod, kb 200 000 Ft / db áron adod és meghirdeted az ebay-en, akkor tuti, hogy jópár db-ot eladottnak tekinthetsz.
Megjegyzem az Unimog 404-es lecsavarozható portálhajtás tárcsafékkel 57 kg / db.
Még egy kis kötekedés. Egy jó benzinmotornak nincs párja, de azt tudom, hogy a 2.9 24v cosworth motornál 4000-nél ugrik meg a teljesítmény és max 6600-6700-at forog. Ha 8200-ig használod, akkor biztos nem fogja sokáig bírni. :))
Kellemes dolog mikor 5500-nál nyit a 2. torok és onnan fejleszakadás közben leforog 8200-ig, de szerintem ne kezdjük el ismét a diesel kontra benzines harcot, mert a diesel rajongók megölnek minket! Amúgy így van! :-)
Uazos! Ha 2-300- ezret adsz darabjáért, holnap felmondok a munkahelyemen és csak neked fogok gyártani innentől kezdve! :-)
Célom, h jó minőségbe korrekt áron dolgozzak! Ja és ez nem 40kg lesz. Az én Unimog 406-os nagy hidamnak, ami gyárilag 197cm széles, annak sincs 40kg a lehajtása.
Puding próbája...., nyilván neked ez van, tehát tudod. Nekem (sajnos) nincs, tehát csak a szájhagyomány és néhány személyes külső tapasztalat alapján állítottam. Bár azok mind aránytalanul széles boggerek voltak és szerintem a vasak súlya kevés volt.
Ahhoz tartom magam a mai napig, amit már korábban is írtam:
Bogger képlet:
- súly
- teljesítmény, tehát hirtelen nagy fordulat a tisztuláshoz
Egy tény, a gyári gumi, az gyári gumi, tehát puhább, finomabb kidolgozottságú stb..., de jóval drágább. Szerintem teljesen mindegy mit írunk, a lényeg a pénz. Ha több van, jobbat tudsz venni, mindenből!
Ezt akartam mondani... a többi csak rizsa:)
esetleg még annyi, hogy semmi bajom az oldaltartásával, mint azt nagyon sokan kritizálják...(jó felni, új gumi, 02-04 bar) akkor nyugi harap olyat, hogy nem megy az oldalra...
Egyenlőre tervezés alatt van. Az áttételnél kb 1,7:1-re gondoltam. Pontos szélességet még nem tudok. Szerelhető lenne a lehajtás. Ha elkészül az első prototípus, jelzek! Amúgy csak felvetettem mint ötletet, h érdekelne-e vkit.
Gumi téma:
Egy tény, a gyári gumi, az gyári gumi, tehát puhább, finomabb kidolgozottságú stb..., de jóval drágább. Szerintem teljesen mindegy mit írunk, a lényeg a pénz. Ha több van, jobbat tudsz venni, mindenből!
"Szóval ezt eldönteni, hogy jobb vagy nem és melyik, talán rossz irány..."
Nehogy elbeszéljünk egymás mellett!
Szerintem senki nem arról írt, hogy el kéne dönteni a gyári gumi roszabb-e vagy jobb, hanem hogy az árán túl, miben külömbözik a futózottaktól... Ötödébe kerülő futózottról egyébként nem hallottam, csupán Kb. fele árúról. Van ilyen is?
A súlykülömbségről, és a merevségkülömbségről, előnyökről van tapasztalatod?
Az biztos, hogy az ára nagyon drága,...mire hazaér de egyébként az a kb 320 dollár nem a világ...csak ugye köztünkl vana nagyvíz...
A futózott gumi valmijéé csak az ötödébe kerül... nézzük meg mi is lehet ennek az oka?
itt a kocsim hátulja, még a "régi " hidakkal...
Talán hogy annyival roszzabb??? nem hiszem, viszont abban ,biztos vagyok hogy , a minőségben őrült különbség van.A kérdés csupán az, kinek éri ez meg és kinek nem...külföldi versenyeken sehol-de sehol nem látsz futózott gumikat...
Szóval ezt eldönteni, hogy jobb vagy nem és melyik, talán rossz irány...
Annó mikor én vettem, ez egy megmaradt széria volt, ugyanis a srác aki rendelte amikor megérkezett a gumi az illetőhöz és meglátta valójában mekkora, nem merte megvenni a gyári 1.3-as Suzukira. Ja és egy Opel Astraval akarta hazavinni több száz km-re. Tehát bukott a mutatvány. :-) Így én a vétel előtt meg tudtam nézni.
Más téma:
Urak, érdekelne vkit portál lehajtás a gyári hídjára? Suzukira, Uazra, Patrolra tervezem, de más merevhidas is szóbajöhet elvileg.
Hát ez a gondom, hogy ha rendelek egy garnitúrát, nem lehetek biztos benne, hogy mit kapok. Azt honnan tudni, hogy a tied új gumira van futózva?
Amit én láttam (jónéhány éve) az ba..ot merv, nehéz volt. Ezért nem is nézegettem ilyet utána. Ha biztos lehetnék benne, hogy rendelés esetén olyat kapok, amilyet szeretnék, elgondolkoznék rajta. Én egyébként bízom a futózott holmiba, ami nekem volt az nagyon bevált.
Ezzel együtt én (a boggernél) olcsóbb, új gumiban gondolkodom.
Az én gumim Lermagomme márkájú. Amikor vettem, állítólag akkor változtattak a keverék minőségén. Ugyanilyen márkájú és méretű gumi van egy ismerősömnek a korábbi szériából simex mintával, az valóban jóval keményebb, az kevésbé kopik, viszont egybe szakadnak le róla a minták. Az én gumim annó új abroncsra lett felépítve, nem ledobott, futózásra ítéltre. Tehát nagyon fontos az alapanyag, illetve a keverék anyaga amit rásütnek.
Árba akkor 37.000Ft volt. Ugyanekkora méretben ma ami ezt a teljesítményt tudja, az a Bogger, aminek az ára kb. 160.000Ft, viszont az nem tart oldalra annyit. 37-es méretben már 13" széles, ahhoz pedig súly kell, nem kevés! Viszont egy jó barátom szerint, idézem: " a Bogger halálig fog! :-) " Könnyű autón felejtsd el! Ja a Bogger és az én Cross gumim is akkor tisztul, ha van fordulat, tehát teljesítmény és ne kelljen attól félned, h vmi szakad.
A lényeg: én őszintén leszarom, h van 10kg plusz súlyom alul a gumik miatt, jobb a tapadás, nehezebben borul és nem mellékes az a kb. 120.000Ft spórolás guminként. Szerintem túl lehet lőni a célon az állandó súlyfaragással is, láttam már pár ilyet.
Azért azt vegyétek figyelembe, hogy itt nem is annyira az a pár kiló többlet súly a nagyobb probléma, hanem annak elhelyezkedése.
Vagyis mikor rugatod az autót, akkor annál jobban terheli a féltengelyeket, amíg felpörögnek, minél nagyobb a tömege és minél meszebb helyezkedik el ez a tömeg a forgatás középpontjától (ez a tehetetlenségi nyomaték, ez a lendkerék lényege is).
Magyarul, ha ugyanaz két keréknek a súlya, de az egyiknek a tömegének jelentős része a külső kerületén helyezkedik el, sokkal nagyobb nyomaték kell adott idő alatt, adott fordulatszámra való felpörgetéséhez.
Ezért szerencsésebb a nem futózott gumi, meg azért, mert nem tudod milyen szövetszerkezetű alapra futóztak.
Én nem tudom hogy a tesód 35x11.5 kereke hogy 55 kg, nekem a 285x75x16 acél felnivel együtt 48 kg futózott, a 35x10.5x16 simex alufelnin bead-look belsővel együtt 38 kg
hali. a végefelé látszik, hogy 3szög alakban törik a kötél, tehát valószínű 2 fordítócsigán húzzák. de valószínű fel van gyorsítva, mert 2 csigán, nagyon lassan halad. le a kalappal elöttük, azt hogy mit kerestek abban a lápban, .....? meg az aksija is jól bírta.(vagy külső csörlő volt?)
Bár ahogy ma viccesnek hangzik a történet, de 10 éve kölyök fejjel!!! Akkor az a kocsi olyan volt a mezőnyben, mint ma egy alap G merci két zárral... és adott nekem löketet az a kupa is:)))
Amúgy semmi különös, tényleg el vagyok havazva. A kocsi hónapok óta érintetlen. A srác hol hetekig árvízbe/belvízbe szopik, mert vízügyes, én meg nem vágom ezt a részét ami még hiányzik hozzá!
De sebaj jövő héten tavasz, ágaskodik a ...... és csináljuk, ha minden jól megy kész is márciusba!
Véleményem szerint egy ötletnek jó , volt de másnak semmiképpen amit HHetényben csináltak.Az egész lebonyolítás és szervezés katasztrófa volt...az hogy nem lehet csörlőzni még talán el is menne,időt viszont nem mérnek??????????Akkor????
de nem kell ezzel kapcsolatban általániosítani.Van akinek ez jön be van akinek meg nem.sSzerintem igen is kell csörlőzni főleg extrem akt. ban. az is egy tudomány , mégpedig nem is akármilyen.
Rég nem beszéltünk. Mizu a gépeddel? Vagy te is el vagy havazva :)?
Az az ominózus debreceni verseny volt a debütálásunk Tündével: életemben akkor láttam itinert először, a méterszámláló meg egy misztikus dolognak tűnt...
7.-ek lettünk.
Olyat meg ne mondj, hogy véletlenül nyerted meg a versenyt, hanem e mögött a dobogós helyezés mögött évtizedek kemény munkája, fiatal japán mérnökök tudása, Tokaji Devil's csapat valamint Tóth Feri kőkemény elvárása, NASA szintű technikai háttér, és nem utolsó sorban pengeéles agymunka és hibátlan vezetői tudás van.
Ki hiszi? Messziről jött ember akármit mondhat :))))))))))
Amúgy megdícsérlek, tényleg kitartó vagy. De egy fontos dolgot elfelejtettél: mi van, ha az unokádat majd nem fogja érdekelni az offroad? Akkor kinek építetted a kocsit :)))))))))))))))))))))))?
Ja majdnem elfelejtettem, túl fogok adni a Gaz csörlőmön (nincs rajta kötél), de van külön kötelem 40 m 12-es, ha valakit érdekel, szóljon.
2001 Debrecen... úgy nyertem meg véletlenül a trophyt (fesztivál volt, csak éjszakai), hogy speciálba 3. időt mentem a 2.6 pajesszal!!!:)) !!!, De akik jobbak voltak nálam, mindketten kihagytak egy KP-t! És láss csodát, sikerült nyerni.
Emlékszek tesóm hozta haza a kupát, mert én nem voltam ott már végig:))) Régi szép idők!!
:-O Most nem szólhatsz 1 szót sem már 1 éve nem nyúltam a géphez. Régebben idő hiány miatt nem készült a kocsi. évente 6 hetet tudtam rajta dolgozni pont ezért készült 6 évig a kocsi :-)) nemhogy megdicsérnél milyen kitartó vagyok. :-)
Szvsz Uazos nem fog versenyen indulni. A kocsit sem magának, de nem is a gyerekének, hanem egyenesen az unokájának építi :))))))))))))))
A KP-kat meg tényleg nem fogja pecsételni, hanem csak kamerás mobillal nyomja le menet közben, hogy végre ne ő legyen technikailag lemaradva, hanem mindenki más ;)
Az én kocsim meg már vagy 5 hónapja érintetlenül van. Egész egyszerűen időhiányban küszködünk a kasznisommal. Neki lett egy olyan munkahelye, ahol sztahanovista lett, meg nekem is besűrűsödött az utóbbi pár hónap, de ha kicsit már tovább lesz világos, meg a hőmérséklet is észhez tér, akkor izzítjuk a hegesztőt meg a flexet újra.
Hátulja amúgy kitámasztva + eleje is félig kész. Már a múltkor is ígértem képeket, úgyhogy ezt most is megteszem :) Ha közelébe kerülök, fotózok.
A tűzhöz lehet, de tuzpepe-hez már nem annyira :))))))))))))
A véleményem, hogy ha egy hosszú trophyn sok KP van kirakva, simán el lehet rajtuk csúszni. Főleg ha a specek az elején vannak, akkor hajlamos a dolgozó utána már kevésbé komolyan venni az útvonalat, esetleg egy jól teljesített spec után aludni tér. Természetesen az sem ritka, amit te mondasz, de ugyanúgy lehet viszonylag jól teljesíthető speciálokban pontegyenlőség, amit nemcsak az idő, hanem az elhagyott KP-k alapján értékelsz. És ha már trophy, akkor menjen végig az útvonalon, pecsételjen, figyeljen, ne tereprallye-zzon (na ezt hogy kell írni?), mert egy 2 futamból álló, akár 100 km össztávú versenyhétvégét ne csak pár 100 méter spec döntsön el. Lehet maga az útvonal is küzdősebb, mint maga a spec. És az is fontos, hogy ha a szervezők hosszú napokat töltöttek a pálya írásával, akkor azt is értékelni kell, hiszen egy specet szerintem könnyebb megalkotni, mint egy pályát.
Közel vagy a tűzhöz (és még Lőrinc Csabihoz is) ezért irok! Ugyebár egy kp 50 hiba egy specben 5 kapu van 200 hibákért és még jöhet karó szallag csőrlőzés homokvas használat 25-50-50-50 hibákért. Én szeretem a kemény speceket ezért faragom a kocsimat hétrőr-hétre. Ám a tavalyi északi sorozatban sokszor volt rá példa, hogy keményen küzdeni kellett a versenyben maradásért és nem emlékszem rá, hogy kp-n nyert vagy vesztet valaki hiszen a specekben akkora különbségek alakultak ki, hogy mindeggy volt egy kp plussz vagy minusz. A Hosszúhetényiek ötlete miszerint specben nuku csörlőhasználat az elmúlt pár év legjobb ötlete. Akadályonként 3 próba ha sikerül sikerülh ha nem nem , küvetendő példának tartanám. Végre nem csörlőről szólnának a specek sem.
:) Hát szerintem is természetes ,hogy nem kell megállni bepecsételni a KP-kat mert azok maguktól megjelennek meg majd az itinerjében :-)))
csak had induljak már el 1 versenyen mi? . De ha meg is állok akkor minden KP mellé állítanak 1 pályabírót akik megfogják a kezemet és odavezetnek a pecsételőhöz! :)
Sajnos rá kelett valamire döbbennem és pedig arra amire a Tomi is 5-6 évvel elörébb kell járni építés technologiában mint a mostani gépek. Ami Kibbbb@szott nehéz.
Az én uaz om kb 7évvel ezelött 1 profi gépnek számitott volna . De a mostani gépek ellen nem tudná felvenni a harcot.
Na mind 1 malyd meg látjuk ((((((((A vak is ezt mondta :-)) ))))))
Teljesen igazad van. Én csak uaz-os kollégának írtam nagyon leegyszerűsítve a dolgokat. Teljesen más a trophy mint a triál, de neki azért a legjobb választás az Air shock mert ha egy trophy-in indul akkor magán az útvonalon nem kell száguldoznia mert nem számít, hogy mennyivel hamarabb ér be mint a limitidő lejárta.
A KP-kal kapcsolatban pedig voltam oly bátor és feltételezni mertem azt, hogy ha uaz-os elindul majd egy trophy versenyen akkor neki nem kell megállnia bepecsételni a KP-kat mert azok maguktól megjelennek majd az itinerjében. :DD
Most egy kicsit vitatkoznék veled, és remélem, a többiek is leírják majd a véleményüket. Szóval azzal nem értek egyet, hogy a verseny a speciálokban dől el. Való igaz, hogy sokan így gondolják, és szinte csak a specre koncentrálnak, de maga az útvonal végigjárása és az összes pecsét begyűjtése szerintem egy szemernyit sem kisebb felelősség, mint a spec. Akár milyen rosszul megcsinálhatsz egy speciált időben, ha ugyanannyi HP-t kapsz, mint pl. Kovács Béla fele annyi idő alatt, de neki hiányzik pár pecsétje, akkor cseszheti a tereprali tempójú speciál végrehajtást. Így már én is jártam: tudtam, hogy speciálban időben kikaptam, de pont előttem száguldott el a nagy ellenfél egy KP mellett, úgyhogy a köv. spechez már teljes nyugiban érkeztünk, sőt még jobban figyeltünk utána.
Lényeg az, hogy szerintem a trophy-spec-TKP hármas szoros együttest alkot, és nem igazán venném ennyire külön a fontosságukat.
Ha olyan rafinált lennék mint Csabi bácsi :-) Akkor a helyébe feltolattam volna a gödör felső pereméig első kerék hajtás kikapcs, és csak hátsó kerékkel szépen sikba kapírgálni a peremet! utánna kecsesen felkocsikázni a dombra. Na ja Gép elöl könnyű a ugatni nem de? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ugyanúgy használják az Air shock-ot mint a Coilovert. Nekünk azért jobb az Air shock vagy ez az Ori rugóstag mert akár trophyra akár triálra mész, mindkét verseny a speciálokban dől el. Náluk is van triál (we rock) és ezeken a versenyeken elvétve van csak más rugóstag mint az Air shock. Ha Baja vagy más sivatagi versenyeket nézel (pl King of the Hammers) akkor ott csakis a Coilover-t használják mert az idő számít.
Ha csak nem akarsz száguldozni, tereprallyzni, akkor elég csak hátra. Előre akkor kell, ha nagy tempóban mész a kanyarokban. :)
ORI Strut a neve. Azt nem tudom honnan szedték a videón, hogy szintszabályzós mert nem az. Ha mégis akkor sem a rugóstaggal van megoldva, hanem külön kell lennie egy hidraulikus vagy levegős munkahengernek mint Boros Csabánál az Air shock mellett (az amit sokan teleszkópnak gondolnak). Én még nem láttam sem az USA-ban sem máshol, hogy akár Airshock-kal, Coilover rugóstaggal vagy ezzel az ORI cuccal szintet szabályoztak volna. Ezek nem erre vannak.
Ez annyiban tér el a sima Air shock-tól, hogy nem csak a tetején, hanem az alján is van egy szelep, itt is kell és lehet nitrogénnel és olajjal feltölteni. Annyi előnye van, hogy ha csökken a súly az egyik rugóstagon akkor nem tolja szét magát teljesen, mint egy Air shock. Ez mondjuk lehet a hátránya is mert az Air shock-nál a benne lévő nyomás miatt amíg ütközésig szét nem csúszik, addig elég rendesen tolja lefelé a kereket, növelve ezzel a tapadást. Azt már mondtam neked is, hogy az Air shock mellé erősen ajánlott hátra stabilizátort felszerelni (azt a spéci fajtát). Na az ORI a rugóstagokhoz ez nem kell. Általában gyárilag úgy állíták be, hogy a rugóút feléig csúszik szét magától, utána a kerék és a híd húzza. Ami még mellette szól hogy bele van építve egy hidraulikus felütésgátló.
Ami ellene szól: 1 évvel ezelőtt 150 000 Ft/ db áron ment, míg az Air shock 70-75 000 Ft/db.
Még valami. Elég ha kis quad csörlőt felteszel előre és hátra. Ezzel össze tudod húzni a rugóstagokat és így sokkal stabilabb lesz az autó amikor meredek parton kell oldalra menni, de sokkal jobban fog mászni is. Felemelni nem kell a kocsi alját mert a nyomás miatt tolja szét magát a rugóstag. Ez persze az autó súlyától is függ, de általában 20-28 bar közötti nyomáson használják, ami azért nem kevés.
Zöld G mercin miféle rugóstag lehet?Az ok ,hogy Air shock
De plusszban szintszabájzós is !Namost nézegett az én rugóstagomat elvileg a nitrogén betöltő szelepre rá lehetne csatlakoztatni 1 nitrogén tartályt és akár menet közben is tetszés szerint állítani.