Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.27 0 0 1004

 

 

  Szia !

 

  Nem tudom , milyen sövényvágóról lehet szó,

 

  de igazad lehet.

Előzmény: 4125 (1003)
4125 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 1003
benzine sövénvágó 14990.- a madaras tescoból? :-) ez olyan egyszerhasználatos, eldobhatós cucc lehet.
Előzmény: Törölt nick (1002)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.27 0 0 1002

 

  Természetesen én is egyetértek azzal , hogy egy apró szériahiba miatt ami ráadásul egy tipusra korlátozódik nem szabad temetni egy patinás márkát.

Véleményem szerint azért egy ilyen nagy cégnek az ilyen problémát korrektebbül

kellene kezelni.Az , hogy kicsit gyengébbre sikerült olcsóbban adom semmi esetre

sem lehetne egy olyan cég filozófiája amely egy XP tipuscsaládot képes előállítani.

Senkivel sem szeretnék vitázni, ez a szubjektív véleményem.

 Még egy szubjektum: a szembe szomszédomnak egy 262 XP gépe van.Na annak a

hangját szerintem egyszer az életben minden fűrészesnek hallani kellene.Amikor "elengedi" még a TV-t is lehalkítom , hogy ne zavarja az élvezetet.Szerintem nyugodtan használható minden betegségre.

  Ja és nem mindegyik STIHL ronda , vannak köztük igenis szép gépek csak végig kell nézni a jelenlegi palettát.

dobro81 Creative Commons License 2008.03.27 0 0 1001

Szevasztok

 

váltó olaj esetleg? Bár lehet árban ott tartok mint a lánckenő. Bár ha széttürrantok egy váltót akkor abban életem végéig kitartó olajmennyiség van. :)))))

Hja nem automata váltóra gondoltam.

Előzmény: wector81 (998)
Kertesházas Creative Commons License 2008.03.27 0 0 1000

Sziasztok!

 

Egyetértek abban, hogy egyre kevesebb és drágább lesz a tűzifa, ezért én most egy más megoldáson gondolkodom. A mi környékünkön az utak mellett kőrisbokrok nőnek, 4-6cm vastag egyenes husángok. Ezeket most még ingyen adják, megérdeklődtem az útfenntartóktól. Tőlük kell engedélyt kérni, azt mondják megadják, kijelölnek egy területet, megadnak egy időintervallumot, és akkorra az összes bokrot ki kell vágni és el kell szállítani. Ezeket nem kell újra telepíteni, mert két-három év alatt a tőkéről újra nőnek. Az igaz, hogy egy kicsit több munka van vele, de ingyen van és nem kell hasogatni. Vegyestüzelésű kazánba tökéletesen ég. Ebből a célból vettem is egy nagyteljesítményű bozótvágót, amire fűrészkorong is szerelhető, de erről majd a kertigépek topicban írok. Ezeket a husángokat hazaszállítva, a Husqvarnával már csak össze kell vágni őket. 

wector81 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 999
Sokan bele sem gondolnak, hogy miért ez a nagy tapadásfokozás a lánckenőknél. Az olajat a pumpa a láncvezető felső részébe tolja be, egy kis lyukon, tehát ahol a lánc "elindul". Mivel azonban legtöbbször az ember lefelé vág, ott, ahol a lánc már visszafele "jön", fontos, hogy a lánc az orrkeréknél történő visszafordulásakor ne fröcskölje ki magából az olajat és az alsó visszaút során történő vágáskor, amikor a legnagyobb a terhelés rajta, is kenve maradjon. Ezt a sima motorolaj nem tudja biztosítani, hacsak nem fosatva van az olaj horonyba, minimális réteg marad csak a surlódó felületek között és ez nagyobb kopást eredményez; hosszabb, nagyobb terhelésnél pedig égést. A kölcsönzőnkben hoztak már vissza úgy Husi 357XP-t, hogy rögtön kuka a vezető meg a lánc is, mert az illető motorolajat tett bele és szó szerint szétégett az egész lap, láncostúl...emberkének ez kb 15.000pénzébe került - volna, ha nem vagyunk ilyen rohat jószívűek... Szóval nem hiába mondják, hogy láckenőolajnak lánckenőolajat használjunk!
wector81 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 998

Meg vannak ilyenek:

 

 

 

A sima motorolajjal az a legnagyobb probléma, hogy nem tapad sem a vezető hornyába, sem a lánc vonószemére. Mégha nem is füstöl, de sokkal jobban kopik. Az, hogy szétfröcsköl egy halom nem lebomló vegyianyagot, már egy másik probléma. Oregonosok még nem válaszoltak a mélemre, az Arborol miatt, mostmár rájuk lesz pirítva :) Ezek a bio lánckenők még jobb kenési tulajdonságokkal bírnak, mint a sima szintetikusok. Egy hátrányuk, hogy kigyantásodik egy idő után, ezért főleg intenzív használathoz javasoltak. A Dolmar Arctic pl -33C°-tól használható és 80C°-on, 1000óra után is stabil marad. Lebomlása 21 nap után >90%. Flakonban pedig 36 hónap a "szavatossága".

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 997
 Vagy ilyet is,ez jobb.
Előzmény: Husi346(Laci) (994)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 996

Nem árt ,de nem tapad a lánchoz mert hig kidobja,jobb lenne egy lánckenőolaj.

MOL Dynamic Forest fűrészgép lánckenőolaj

Fűrészgép lánckenőolaj, fakitermelő és daraboló kézi fűrészgépek hatékony kenőolaja. Nehéz igénybevételek mellett is biztosítja a lánc hosszú élettartamát. Ajánlott minden gyártmányú láncfűrészhez (Stihl, Husqvarna, Partner stb.).

Előzmény: Husi346(Laci) (994)
Jánosom Creative Commons License 2008.03.26 0 0 995

Szia dobro81!

Hogy ne OFF-oljuk szét a láncfűrészeseket,  fenyő ügyben szívesen segítek, a "Fenyőt magról" topicban.Ott próbálok néha okosakat mondani.Van egy kis tapasztalatom (néhány ezer  db évente) az egy-két arasznyi luc fenyő kategóriában.( május közzepéig jó esélyed van , hogy megmarad, még ha a töve nem is földes)

Jánosom

Előzmény: dobro81 (986)
Husi346(Laci) Creative Commons License 2008.03.26 0 0 994

                                                      Sziasztok!

Már jó idelye, hogy nem írtam én is úgy vagyok vele, hogy jó olvasgatni a hozzászólásokat. Két dolog miatt írok, az egyik, hogy válaszoljak Rotor 3 hozzászólásához a másik meg kérdést szeretnék feltenni.

 

Rotor 3 elég túlzásnak tartom, hogy a Husi 136-os olajozási problémája miatt a Husqvarna márkáról azt írtad, hogy "jobb inkább elkerűlni." Nekem egy XP gépem van, de nagyon megvagyok vele elégedve. Előtte egy Stihl volt van viszonyítási alapom. Nem olyan rég már írtam erről a gépről egy tapasztalatot. Hidd el nagyon jó ez az XP fűrész nem kell leírni a Husqvarnát a 136-os olajozási problémája miatt.  

 

 Szeretném megkérdezni tőletek, hogy én a gépembe lánckenő olajnak a Metróban kapható olcsó MEXX márkájú 15W 40-es motorolajat használom. Szerintetek megfelelő ez bele vagy ártok a gépnek ezzel az olajjal? Égés nyomát nem látom a láncon egyáltalán. Köszönöm a válaszotokat!

Jánosom Creative Commons License 2008.03.26 0 0 993

Szia wector81!

Hát sajnos még nem volt időm kipróbálni, de körültapogattam a Mc California 46-ost valamelyik áruházban. A szinén kívűl nem találtam más eltérést a két gép között.(leszámítva a +4 cm3-t). 

Jánosom

Előzmény: wector81 (982)
dobro81 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 992
ha a kertben kivágsz egy fát az magánügy, nem tartozól beszámolóval a szomszédnak. ha ültetésről van szó, abba beleköthet a szomszéd. pl ha közel ülteted a házához vagy a kerítéshez.
Előzmény: nyil jan (991)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.26 0 0 991

Most hogy így írod kinek mi köze van   sajnos a "jóindulatu,, szomszédnak mindig köze van hozzá!

Néha félek elmenni kivágni kerten belüli fát nem tdom hogy nekem származhat e bajom belőle?

Általában az ilyen jellegü munkáknál a megrendelők 99,9%-a meg sem érdeklődi mi a teendő ilyen esetben. 

Előzmény: dobro81 (990)
dobro81 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 990
hát valahogy így, bár kerben nem tom mi köze van bár kinek is hogy mit csinálok. lényeg, hogy az utcán igen, kell engedélyt kérni. a másik csak a kisembert büntetik meg ha kivágja a fát amit ültetett az utcán. a nagyokat nem. off
Előzmény: nyil jan (989)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.26 0 0 989

Üdv mindenkinek!

Javitsatok ki ha tévedek de én is ugy tudom hogy minden fa kivágásához engedély szükséges azt hallottam ha telken belül van a fa elég egy apró indok pl:eltömiti a levél a csatornát veszélyes a lepotyogó száraz ág stb... viszont a telken kivüli közterületen kévő fa ha egészséges nincs az a hatóság aki engedélyt ad a kivágására.

Mostanság is így működik ez?

Előzmény: bohrer (983)
gajk Creative Commons License 2008.03.26 0 0 988
Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra, nagyon jó! Én is a Stihl tulajok táborát gazdagítom, MS 170-es gépem van. Használtan vettem, már 5 éves a gép, sem az előző tulajnál, sem nálam semmi panasz nincs rá, csak a szokásos alkatrészek (láncvezető, lánc, csillagkerék) cseréje. A Stihlnek a vetélytársaihoz képest hatalmas előnye,hogy hazánkban jobban elterjedt, ha jól tudom egykor még összeszerelő üzeme is volt itt. Való igaz, hogy az emberek többsége már nem 20 éves távlatban gondolkodik gépvásárláskor, de nálam az elsődleges szempont mégis ez, mindíg azt veszem figyelembe, hogy meddig tudom használni az adott masinát. Szerintem épp ezért célszerű olyant választani, ami nem csak minőségi termék, hanem sok is van belőle. Így ha már a cég tényleg nem gyárt pótalkatrészt, még akkor is van rá esély, hogy találunk hozzá. Pl.: kollégám Stihl 015 AV-hoz is kapott kéz azol kuplungot, pedig a gép már több mint húsz éves! Bár én elfogult vagyok egy kicsit a német gépekkel szemben, szervizes ismerősöm véleménye az, hogy a Husqvarna gépei szerelhetőség szempontjából jobbak, kevésbé bonyolultak.
A 180-asnak valószinüleg nem csak a karburátora kínai, de globalizált világunkban ez
eggyátalán nem meglepő, és talán nem is baj, ha ez nem megy a minőség rovására, de az árat csökkenti. Ha jobban utánanéznénk, biztosan a konkurens gépben is találnánk "idegen" alkatrészt.
Az MS 170-emet én is a téli tüzelő aprítására használom, meg néha egy-egy kissebb átmérőjű fa kivágására. Ahhoz képest, hogy ez a Stihl paletta legkissebb darabja, elképesztő, hogy mit bír ( persze megfelelő bánásmód mellett ). Szinte tapintható a minőség, öröm vele a munka, még az illatát is szeretem!
Gratulálok a képekhez, valóban nagyon jók lettek!
Előzmény: Kertesházas (980)
topoly Creative Commons License 2008.03.26 0 0 987
Nem vagyok erdész, de bizonyos kertészeti dolgokat szakmunka szintjén tudok.
Az arasznyi csemetétől fölfelé az a legjobb, ha földlabdával együtt visszük át a kisfát az új helyre. Ha van szétvágható zsákod, akkor arányosan nagy négyzet alakú darabot készítesz. Óvatosan kiszeded és ráteszed a földlabdás növényt, a zsákot pedig amennyire szorosan lehet, rákötöd, monjuk az átellenben lévő csücskeivel és kíméletesen szállítod. Ha a zsák anyaga természetes, akkor úgy ahogy van, mehet az új helyre. Kábé ennyi az eljárás.

A raschel háló nem túl drága dolog, közepes kertészeti boltban már van. Ha tart a földlabda, akkor a hálót szépen leszeded, és kibír még néhány kanyart. Ha laza a talaj, akkor hálóstúl leásni. (Tudom, van szabadgyökeres átültetés, de nekem megéri a többlet energiát befektetni a jobb eredésért.)
Előzmény: dobro81 (986)
dobro81 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 986

grat hozzá.

erdész vagy? írhatnál hogy érdemes e hazamenteni erdőről csemete fenyőt a kertbe! :)

Előzmény: topoly (985)
topoly Creative Commons License 2008.03.26 0 0 985
Annyit azért jelzek, hogy tavaly novemberben tucatnyi apró tölgyet, idén márciusban pedig kéttucat fehér nyár csemetét és vagy három 5-6 éves tölgyet ültettem ki, ha nem is a kertemben, de az illetékességi területemen. És még nincs vége:)
dobro81 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 984

Sehr geehrte Herren,

 

nekem is egy husi 136 os gépem, van, és nekem is olajpumpa problémám vol. kicserélték a pumpát és frankó lett, azóta egy panasz nincsen rá, ás én is 3 hatalmas fát végtam ki vele, amit egyszerre át se ért a gép.

egyetértek az előttem szolóval, faültető topick az nincsen. szerintem nem is mi, a kisemberek teszik tönkre a környezetet, mert mondjuk Te csak azt vágod ki ami veszélyes, vagy hibás / mint a kolléga hatalmas rökjei / a sok buzeráns köcsög aki terepjáróval nyomúl, és milliárdokat keres, és panaszkodik, hogy fával kell tüzelnie, mert nem él meg, azt kéne kettévágni egy husi 136 sal. és az utmenti fákat kivágják, címszó veszélyes, oszt ami száraz az meg ot marad, mert valaki csicskának szúrta szemét, és gondolta jól lehet majd vele tüzelni. nálunk is közpénzen vágták a nagyurak házánál lévő fákat, és ha én kérek egyszer visszavágást, mert közel van a villanydróthoz akkor azzal jönnek hogy ennyi meg ennyi, mert közpénz és nem lehet pazarolni. dögöljenek meg. Bocs kicsit elragadtattam magam.

Lényeg, én ültetek fákat, tervezem 10 környéki fenyő, és 20-30 másfajta gyümölcsfa ültetését.

tegye mindenki ezt, ha kivág egy fát legalább valamit bökjön helyette el.

bohrer Creative Commons License 2008.03.25 0 0 983
A harmadik kép meggyőző, Te tényleg használod is a masinát.
Úgy látom tűzifa, ha a fához könnyen hozzájutsz a fűrész ára belátható időn belül visszaforog, pláne a gázárak mellett.
A fűrészválasztásnál nagyon józanul látod a dolgokat, tűzifavágáshoz ez a kategória elég, és a husi 136 a legerősebb 50-ért ( kivéve a Lidl-öst).
A Stil 170-180 elég vézna a 136-hoz képest minden paraméterében.
A 20-évre vásárlás meg lehet hogy nem is élünk addig, vagy már benzin sem lesz , és vehetünk elektromost:))), vagy már fák sem lesznek, és rendőr vigyáz a meglévőkre, viccnek szántam de valószínű, ahogy fogynak az erdők.
Favágó topik van de faültető nincs, és ha ültetsz fát 40 év alatt nől meg akkorára
amit egy Dolmar fél óra alatt feldarabol, ez is nagy probléma.
A városunkban a népkertben kivágták az összes hatalmas fát, ami már gyermekkoromban is 30-40 m magasak voltak, ( tönkjeik egészséges nem voltak korhadtak), most ültettek helyette újnyi vastag csemetéket, az unokám fogja látni őket szép nagynak.
A kivágott fa hogy ne legyen útban, teherautószám hordták a város honatyájának portájára. Természetesen a szállítás a kosaras autóval történő vágás is a város pénzén ment amit TŐLEM is vonnak települési adó és egyebek címén.
Valahogy fájt a szívem, most sivár a táj mint 45 ben a szovjet tankok kivonulása után, ha én vágtam volna ki a fókusz műsorában benne lennék börtönriportban.
Ja tavaly XY kivágta a háza előtt lévő hársfákat, az utcabéli önkormányzati képviselő feljelentette, a közterületfelügyelő 180000FT bírságot szabott ki, és csemetéket kellett ültetni . Ugyanis 10cm nél nagyobb átmérőjű fa kivágását kérvényezni kell,
és vagy engedélyezik vagy nem.
Előzmény: Kertesházas (980)
wector81 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 982
Szép munka! :) De miért az eddigi hallgatás? A 136-osnak az az egy hibája volt, az olajpumpa, de minekután az rendeződni látszik, egy rossz szót nem lehet mondani rá. Csak sajnos ez az incidens igencsak aláásta a hírnevét ennek a gépnek, meg talán egy picit a Husinak is. 50ért, ha hibamentes, megéri. Mondjuk azt a nyomorult rönktámaszt azért belecsomagolhatták volna... Csak ha van ilyen elmebeteg akció, mint legutóbb a Lidliben a California, azért elgondolkodik az ember, mert az a gép is megérte az árát, és sztem nem rosszabb a 136-nál. Apropó, Jánosom, nem próbáltad még ki a zöld szörnyet?
Előzmény: Kertesházas (980)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 981
Egy Paulan 2250 fűrész olajszivattyúja 8500Ft, ebben a kategóriában a többi fűrész Dolmár, Stihl, Husi szivattyúja mind olcsóbb az élettartamuk pedig mindegyiknek több.
Hogy van ez?
Előzmény: 4125 (977)
Kertesházas Creative Commons License 2008.03.25 0 0 980

Szia wector81!

 

Írtad, hogy itt kevés Husi hívő van, hát én az vagyok. Igaz, nem nagyon szoktam ide írni, inkább csak olvasgatok, elég magas szintű a társalgás, sokat tanulhat a magamfajta kezdő fűrészes. Nekem a hirhedt 136-os van, ami nálam tökéletesen működik, vannak barátaim, akiknek ugyanez van, hibátlanul dolgoznak a gépek, úgyhogy egyáltalán nem igaz az amit itt valaki írt, hogy minden második szervízben köt ki olajpumpa hiba miatt. Egyik ismerősömnek 180-as Stihl van, drágább volt mint a Husi (én 49900ft-ért vettem egy nagyáruházban), jó kis gép az is, de mikor együtt dolgoztunk lényegesen lassabban haladt vele a kolléga. Ezzel nem azt akartam mondani hogy a Stihl nem jó gép, de a Husqvarna nem rosszabb. Ja, és a 180-asnak tényleg kínai a karburátora. Nem igazán értek egyet azzal sem, hogy egyszerű házkörüli munkákhoz százezres, vagy mégdrágább gépeket ajánlanak a hozzáértők, senki nem vesz a mai világban már húsz évre láncfűrészt, a gyári szavatosság is csak tíz évre szól. Tíz év után már a nagynevű cégek sem fognak alkatrészt árulni a drága gépeikhez, valószínűleg sokkal jobb gépek lesznek évek múlva, én is és sokan mások is biztos újat vesznek tíz év mulva.

Elnézést, ha valakit megbántottam a gondolataimmal.

Próbálok képeket feltölteni, mit csinálok én a 136-os Husqvarnaval. Tisztában vagyok vele, hogy nem arra való, de szép óvatosan a 60cm átmérőjű rönköt is elvágom vele, igaz ilyenkor már nagyon óvatosan kell kezelni a gépet, különben röktön megáll a lánc. Persze nem ez a jellemző igénybevétel, de ha csak néha esik be ilyen meló, ezért teljesen felesleges a profi gép.

Az utolsó kép teccik a legjobban, falusi csendélet tűzifával, traktorral, udvari WC-vel, és Husqvarnával!

Előzmény: wector81 (975)
4125 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 979
egy viszonylag idős néni van a boltban :-)
wector81 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 978
MS-460-hoz mennyi lenne egy légszűrő? Ott a szomszédban :)
Előzmény: 4125 (977)
4125 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 977

jah, kimegyek:)

 

pl. légszürő:-)

 

de ez inkább csak összehasonlítás a stihl-el, mert az alapgép árakat hasonlítgatjuk, de az alkatrészeket nem nézzük, bár a dolmar alapgép árelőnyébe még egy kicsit drágáb alkatrészárak is beleférnének, bár kétlem hogy drágábbak a stihlnél, mert annál még a husi alkatrészeket is olcsóbbak. legalábbis amiket én néztem.

szóval amit sokan, híresztelnek:hogy a stihl-ekhez "bármelyik boltban bármit megkapsz" , vagy gyorsan beszerzik, igaz lehet, de megkérik az árát, és ezt az árszabást használják az alapvető alkatrészekre is, amik más márkák szakszervízek polcain is alapból vannak.

 

nekem a szomszédomban egy stihl kereskedés van. :-)

Előzmény: wector81 (975)
x31 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 976
Nem,

Homályos a kép, így nem olvasható a kezelési útmutató.
Előzmény: Törölt nick (970)
wector81 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 975

Nem kicsit másolták le, az utolsó csavarig... Ezért minimum két pofon járna...

 

bohrer, a Jonsered-et a Husi felvásárolta, a kisebb gépeik mamár itáliában, a McCulloch gyártósorokon készülnek, a nagyobbak pedig a nagy Husik kicsit lebutított változatai. Semmi gond velük, csak nemigen lehet nálunk kapni. Kb a Solo esete az övék is. Van, de mégsincs... A Husi hívőket énis kicsit hiányolom, a 136-os óta nem nagyon esett szó Husiról, pedig a nagy gépeik azért nem rosszak. A Gardenexpo-ra valóban érdemes elmennie, aki Dolmar gépeket akar nézegetni, de valamelyik makitás házivásár is jó erre, arról mindig van info az oldalukon. Alkatrészárak alatt mit értesz? Tudok Neked küldeni (igaz nagyker) alkatrész és tartozék árlistát, abból mazsolázhatsz! Vagy mennj ki a Gardenexpóra! :)

Előzmény: Törölt nick (971)
4125 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 974

bohrer hozzászólásával maximálisan egyetértek!

 

ezeket a gépeket, tartós használat esetén sem kell havonta szervízbe vinni, ha karbantartja a gazdája, csak sok év múlva kell szervízbe vinnie, ráadásul akik ide írogatnak, azok általában maguk is szerelgetik a gépeiket.

néhány év múlva, mire szükség lehet a szervízre, annyi dolmar szervíz lehet mint stihl, de ha dolmar nagyobbat harap a piacból, a stihlnek kevesebb jut, szoval biztos lesznek változások. persze ehez az kell, hogy több dolmar/makita gép kerüljön megvásárlásra mint eddig.

 

én még arra vagyok kiváncsi mielött megveszem a 7900-ast, hogy milyen alkatrészárak vannak a dolmarnál, mert a stihl-nél nagyon magasak az alkatrész árak, fűkasza fűrésztárcsát , a stihlhez képest féláron vettem, és nem akciósan, csak egy másik márkaboltban, ugyanígy a fém vágáshatárolót.

 

egyébként lesz kerti kiállítás, ott meg lehet tapicskolni a makita fűrészkínálatát.

 

www.gardenexpo.hu

Előzmény: bohrer (972)
ferro76 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 973
Ja hát ez nem apró!!!!!!
Előzmény: wector81 (969)
bohrer Creative Commons License 2008.03.25 0 0 972
Borzasztó problémát csináltok a fűrészválasztásból.
Szerintem a topiklakók közül senkinek nem kenyere a favágás, ez inkább a férfiember szórakozása pl: kocsma, vagy horgászat helyett.
Általánosan igaz az itteni emberek sem használják ki a fűrész tudása, élettartama max. 30%-át ahogy a számítógépükét sem. Mégis mindenki erősebbet gyorsabbat akar mint amire szüksége van és a pénztárcája engedi.
Itt már nincs rossz fűrész csak jó és mégjobb, akár az autóknál ahol már a KIA is jó kocsi.
1-2 nagy fa kivágása lenne gondolom, nemigen 1m átmérőjű fákkal van tele az erdő amit irtani kell, ezt kétoldalról körülrágja még egy 136-os huski is, vagy kicsivel nagyobb kategória.
Meggyőződésem hogy alkatrész és egyéb problémák a lánccserére korlátozódnak
a mi esetünkben, az meg szabvány .
Egy ilyen fűrész polgári használatban még az unokánknak is kitart, márkától függetlenül.
Vannak elfogult Dolmar , Sthil hívők, valahogy a Huskinak nem szurkol senki.
YOUTUBE-on láttam tesztet STHIL HUSKi, mindkettőt teleöntötték faforgáccsal alapjáraton ketyegve, a stil légszűrő tele volt, az AIR INJECTION HUSI tiszta maradt, pedig bolond módra be volt szórva.

Tényleg miért nincs elterjedve a JONSERED svéd márka ilyen is létezik.

Az alapkérdésre visszatérve, ha ugyanaz a teljesítmény olcsóbb a Dolmárnál, nincs több kérdés, megbízható ezer éves márka. A különbözeten vennék láncolajat láncot
vezetőt légszűrőt.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 971

 

Látjátok a különbségek,lemásolták STIHL+ SWOOL.

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 970

 

Tudjátok ez micsoda !

wector81 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 969

Ki melyikre szavaz? PS-7900 vs. 24db PS-7900+1bónusz :)

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 968
wector81

 

Kösz sikerült a műveletem.

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 967
wector81 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 966
Több Dolmar tulaj véleménye kéne ide, énsem vagyok felhasználó, nem vágok fát, nem fával fűtök és nem irtok erdőt. A vásárlók visszajelzéseiből tudok ítélni, a makitások regéiből, és abból a pár próbavágásból, amit a 33, 460, 5000, 6400-zal műveltünk. Meg a pár Stihl és Husi géppel. Hogy ezek a dögök mit tudnak éles helyzetben, arról nem tudok személyes tapasztalatok alapján nyilatkozni. Az biztos, hogy a Dolmar-ok vannak olyan felkészültek technológiában, mint a Stihl, és élettartamban, megbízhatóságban sem hiszem, hogy le lennének maradva. Gabesz, Te magad írtad, hogy egy PS-33-as utcahosszal ver egy MS-180-at, illetve hogy a Stihl egyik nagy aduja, az MS-260 már ablakos dugattyút kapott, amit nem kell ecsetelni, hogy mennyivel rövidebb élettartamú, és van koptatóbb hatással a dugattyúra is, mint a teli, Te is max 8-10 évet jósoltál neki, üzemi felhasználásban. Nem tudom, hogy a nagyobb Stihl-ekben milyen henger és dugattyú van. A nagy Dolmar-okban, ahogyan darki2 is írta, Nicasil-os a henger, valóban elpusztíthatatlan. Meg lehet közelíteni a kérdést felhasználói oldalról, ehhez kellenének a tapasztalt hozzászólók, és meg lehet közelíteni műszaki szemmel, ahogyan teszed pl Te is, gabesz! Meg lehet ítélni, a nyers technikai adatok alapján illetve a beltartalom pontos ismeretében, hogy az adott gép hogyan fog viselkedni megfeszítve. Ahogyan rotor is írta, ezekben az új dolmárokban van valami "őrület". A 7900-nál a 79ccm 6,3 kilójából a 9500-on leadott 6,3LE és a 7000-en leadott 5,3Nm valami brutális - adatnak. De mennyire van ennek hatása a használatban? Nyilván van, különben nem nyomnák ennyire. De ide megint egy felhasználói vélemény kéne. Ha ezt vesszük döntő tényezőnek, elég kevés ember venne dolmárt, mert egyenlőre elég kevés ilyen vélemény van. Vegyenek minél többen dolmárt, és akkor lesz felhasználói vélemény! tke írásával is teljes mértékben egyet tudok érteni. Most pedig megyek levakarni a klaviatúráról a bio-billentyűkenő olajat. :)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.24 0 0 965
Az tény hogyha leraksz egy alapjáraton pötyögő stihlt kemény placcra az eltáncol.
Előzmény: darki2 (962)
wector81 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 964

Aha, szóval GIF-el inkább ne próbálkozz...:)

 

 

wector81 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 963

Eglo! Így-e lehet képet beszúrni:

 

 

Először Tallózás...-ozod Sajtgépből, aztán Feltölt-öd, aztán beszúrás-ozod! BMP, JPG vagy GIF kiterjesztéssel, legalábbis ezek tuti műxenek.

darki2 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 962
Ja a 361 állítólag tényleg szuper,bár nekem az utólsó stihles élményem az volt, hogy a 41-es beszivta a lelazult karbicsavart és kiütötte a forgattyúsház oldalán.De a mán jó rég volt.
nyil jan Creative Commons License 2008.03.24 0 0 961
Üdv! ha napi szinten akarsz termetesebb fákat dönteni szerintem a 46 gép kicsi,viszont ha nem rendszeresen elég egy 361-es bejáratás után rá egy 45cm-es lap aztán neki lehet ugrani akár a méteres törzsnek is,és olcsóbb is mint a 460-as.
Előzmény: Törölt nick (941)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.24 0 0 960

Üdv rotor! A micro láncot csak így tudják eladni hogy az új gépeket ezzel adják el,aki ismeri mindkettőt nem hiszem hogy ugyanezt veszi a gépére mégegyszer.

A micro lánc félvésőfogú, amíg a super lánc vésőfogú és szerintem 2x hatékonyabban vág,bár én azt tapasztaltam hogy erősen szennyezett pl: kavicsos,szöges fánál jobb a micro lánc mert nincs hegye ami kiverödik letompul ezért 1-2 reszelés után visszakapja eredeti formáját.

A super láncal ha szöget fogsz legalább 3-4x-i reszelés mire ujra hegye lessz.

Én tartok mindkettőből.

Ha raklapot vagy földes fát kell vágni akkor RMC.

Ha tiszta az anyag akkor RS

Előzmény: Törölt nick (939)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 959
Hogy lehet képet feltenni a forumba.
Kbarnus Creative Commons License 2008.03.24 0 0 958

Rotor!

 

Szerintem vedd meg a dolmar-t.

És akkor te lehetsz itt a fórumon az akinek mindkét márkától megvan egy jeles képviselő, mégha nem is egy kategóriából. 1 év után leírhatod a véleményedet stihl vs dolmar vitáról, mivel itt általában mindenki azt a márkát fényezi amelyik neki van. Esetleg vegyél husit, azt modják, hogy profi kategóriában az is jó.

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 957
Eglo
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 956
rotor3
darki2 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 955
stihl,dolmar,huski?Attól függ mire.Ha eggy gép van a háznál tüzifavágás,stb-stihl.Erdőre egyre többen veszik a dolmart,művészethez a huski illik.A 372-es huskinál kézreállóbb gépet még nem csináltak.A "stilfűrész "megbizható darabos és ronda.A dolmar már a hatvanas években is lélegzetelállító minőséget produkált:dolmar-ca.A csúcs  kategóriában már nem sima krómos hengerek vannak,elpusztithatatlanok agépek.Mindegyik jó,csak el ne lopják.
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 954
Szia rotor!
Kétféleképpen lehet fűrészt összehasonlítani méret ill. ár szerint.
Ugyan azon méretű fűrész összehasonlításánál a Stihl a nyerő. Ha viszont ár szerint nézzük az összehasonlítást a Dolmár a nyerő. Jómagam használtam és javítotttam sőt az utolsó csavarig szétszedtem mindhárom fűrészt, Stihl Ms180, Ms230 és Dolmár Ps400.
Ha méret szerint az Ms230 kontra Ps400 akkor egyértelműen Stihl. Azonos köbcenti.
Ha ár szerint az Ms180 kontra Ps400 akkor egyértelműen Dolmár. Közel azonos ár.
Azért a Ps400 mert a nagyobb Dolmárokat nemismerem szerintem a nagyobb kategóriában is ez a helyzet.
A Dolmár ugyanannyi pénzért többet ad, pl. nagyobb teljesítmény.
A Stihl ugyanolyan méretben szerintem műszakilag tökéletesebb.
Előzmény: Törölt nick (952)
topoly Creative Commons License 2008.03.24 0 0 953
Más területhez hasonlóan itt is érvényes lehet, hogy nem csupán a gép a tét, hanem rendszert veszel, mitöbb, akaratlanul is elkötelezed magad.

Ha visszalapozol pár oldalt, látod, hogy nekem Stihl gépem van. Ezzel együtt írom, hogy a Dolmarral általában nem nyúlsz mellé. A Makita sem engedheti meg magának, hogy lejárassa magát, annál sokkal nagyobb a tét.

Szerintem ami érv lehet a választásnál:
- A kezelésen túl értesz-e a gépekhez (pl. hozzá nyúlsz-e a karburátorhoz, ha úgy adódik, esetleg ki tudsz-e cserélni mondjuk egy olajszűrőt). Ha igen, akkor Dolmar.
- Van-e a haveri körben gépszakértő (fűrészes) ? Ha igen, akkor Dolmar.
- Van-e más Makita vagy Stihl géped? (Gazdaságossági kérdés: lánckenőolaj, benzinadalék beszerzés, szerszám, egyebek.) Írtad, hogy van Stihl fűrészed - akkor inkább Stihl.
- Ha sürgős a beszerzés, akkor Stihl (szerintem az a biztosabb)?
- Gondolom van autód. Útba esik-e 1-2 szakszervíz valamelyiknél márkánál? Összekötheted-e más utakkal a szervízt?
- A kereskedő mennyire jófej, mennyire szerel, milyen a műhelyük felszereltsége? Ha igen, ha jó, akkor Dolmar.
Előzmény: Törölt nick (952)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 952

 

 Szia Gabesz !

 

 Ja , tudom hogy az élen a STIHL jelölhető meg a szervizelés és a tapasztalatok alapján. Végül is én az MS 260 -as mellé szeretnék egy nagyobb gépet .Lehet, hogy gazdaságosabb ha két azonos márkájú gépet üzemeltet az ember de valahogy

van ezekben a nagyobb DOLMAR -okban is valami őrület.Nem tudom , talán a hangjuk és a nyomatékadat.Végül is v.hogy úgy vagyok vele , hogy ami a Dolmar

mellett szól jobbára szubjektív és minden racionalitás a STIHL melletti.Végül is én igazán azt a kis pluszt vártam azoktól akik használnak Dolmar-t , hogy igenis racionális választás volna.

 

   Köszi a tanácsot !

Előzmény: gabesz961 (951)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 951
Szia rotor!
Te egy olyan vitát indítottál el aminek csak egy szereplője van. Pontosabban szerintem csak az Ms460 tud érdemlegesen szerepelni a vitában. Hogy miért? Mert a hazai erdőírtók között igencsak ismeretlen a Ps7900 de még azok száma is kevés aki ezt használja. Az Ms460 viszont sokkal elterjedtebb sokkal többen használják.
Véleményt írni egy gépről csak úgy lehet ha azt használta valaki, az még kevés hogy megnézte, megfogta, látott róla egy videot esetleg beindította. A szervíztapasztalat is hasonló eredménnyel járhat hiszen biztos vagyok benne hogy a Ps7900 van olyan jó fűrész hogy aki megveszi annak rendeltetés szerű használat mellet sokáig mellőzni kell a szervíz szolgátatásait.
Valószínű a Stihlt fogják favorizálni pontosan az előbb leírtak alapján annak ellenére hogy a Dolmár is hasonló minőséget képvisel.
Előzmény: Törölt nick (941)
wector81 Creative Commons License 2008.03.24 0 0 950
Én nem mondom, hogy 7900, mert sem MS-460 nem volt a kezeim között, sem 7900. A 6400-sal ismerkedtünk, meg a kisebb tesókkal. Azt sem mondom, hogy az ezzel foglalkozó tesztek, oldalak majd' mindegyike a 7900-at helyezi vagy előbbre vagy legalábbis azonos szintre, mert nem a netet és a teszteket bújom egész nap. De, ha egy-két ilyen teszt, valamint a jutubos videók többsége a 7900 felé billentik a mérleget, valamint ismerve ezeknek az új Dolmaroknak az amblokk minőségét, akkor mégis azt mondom, hogy 7900. Persze itt bejön a képbe, hogy Makitás szervíz kevesebb van, mint Stihl-es, és az alkatrész-ellátás is nyilván soványabb (még!), akkor a mérleg kicsit visszadőlhet. Ha az ár nem döntő, akkor döntsön a gép maga. Egyébként 4125 kartács készül már egy ideje 7900-at venni, az Ő véleményére mindenképp kíváncsiak vagyunk, biztos megosztja a tapasztalatokat. És valakinek van 6400-asa, nem tudom hirtelen kinek, annyit írt róla eddig hogy figyorogva dolgozik vele :) Mindezektől függetlenül a Stihl-es "tábor" nyilván azt mondja minden helyzetben, hogy Stihl, a növekvő Dolmar tábor meg hogy Dolmar. Az elenyésző hányad, aki meg valóban ismeri minden gépét mindkét márkának: na olyan meg nincs.
Előzmény: Törölt nick (941)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 949

 

  Köszi !

 

 Sajnos nem valami sűrű a hálózat.Budapest a legközelebbi elérhetőség, de

azért nem adom fel.Jók a tanácsok , nindenképp elindulok ezen a vonalon is.

 

   Köszi !

 

Előzmény: topoly (948)
topoly Creative Commons License 2008.03.24 0 0 948
Szia Rotor!

Nekem két ötletem van:
1. A makita.hu-n, baloldalt választasz várost és kereskedőt. Elballagsz hozzájuk, és kérsz személyes tapasztalatokat. Szerintem ők is szervízelnek, tehát rálátnak a stihl-makita-dolmar viszonyokra, mondhatnak mérvadót.

Kérdezz rá, ismernek-e 7900-as felhasználót, és ha lehet, vedd fel a kapcsolatot velük.

2. Telefonkönyvből vagy ismeretségi alapon keress erdészt, és telefonon/élőben kérj szempontokat vagy kontaktot fűrészesekhez.

Nyilván kereskedőtől függ a hozzáállás, de Stihl vonalon rendesek a szakik. Nem mindenkitől van jó emlékem, de 5-ből 4 segít.
Előzmény: Törölt nick (941)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 947

 

STIHL 036

 

topoly Creative Commons License 2008.03.24 0 0 946
Eglo!

Béke van, nyugi. Tudod, húsvéti tojás, locsolkodás, sörözés és (megérdemelt) punnyadás. Pihenj, aztán keresd meg szépen az alanyt, az állítmányt, az ünnepi jelzőket, esetleg a vesszők helyét.

A fórumon beszélgetünk, személyes tapasztalatokat cserélünk vagy linkeket ajánlunk egymásnak.

Pax, shalom, ruhe, (world)peace, mir i tak dalse:)
Előzmény: Törölt nick (943)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 945

 

   Köszi !

 

  Ezeket végignéztem már rég és a Dolmar meggyőző fölényét

 tapasztaltam mind vágásteljesítmény mind esztétikai

 élmény terén.Éppen ez indított a kérdés feltételére

 ,hogy valóban jobb-e a Stihl . A képekből tapasztalat

vagy olyan ember véleménye nem szűrhető le aki mindkét

oldalt jól ismeri.Pedig akit valóban érdekel a téma azt

ez érdekli igazán. Különben azt írtam volna :Írjanak az

elfogult STIHL rajongók!Ja és a szervíz háttérről sem

tudtam meg semmit a videókból.

   Azért köszi ! Milyen géped van ?

 

  

Előzmény: Törölt nick (943)
Csaszu Creative Commons License 2008.03.24 0 0 944
Ez aztán az értelmes hozzászólás ! Magyarul felesleges ez a topic.
Előzmény: Törölt nick (943)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 943

 

Google Video-t kell megnézni nem irogatni,majd megtudod mi az a mi más kettő kőzt.

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 942

 

A STIHL MS 460.

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 941

 

 Szeretnék egy hozzászólásos vitát indítani  : melyiket érdemes inkább megvenni döntő , nagy gépnek?

 

                                       PS 7900  vagy  MS 460

 

 Nem az ár az elsődleges szempont , hanem  a használhatóság , alkatrész.

 

 Ha valaki tudja , hol lehetne egy ilyen géppel  ( PS 7900 ) megismerkedni ( országon belül ) , esetleg egyet vágni is  kérem írja meg. A 460 nak nem kell bizonyítani de a 7900 olyan jó árú a paramétereihez képest , hogy nem lehet  csak úgy elmenni mellette.

 

            

Barko71 Creative Commons License 2008.03.23 0 0 940
Végül az ms-290 lett, bár a Dolmart részesítettem volna előnyben, de nagyon jó áron sikerült venni( 1hetes, még dobozban 105e), plusz Dolmar hivatalos szervíz nincs a közelünkben. Majd jövő héten lesz munkába fogva.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.23 0 0 939

 

  Köszi azoknak akik segítettek a döntésben.

 

  Az újonnan beszerzett MS 260-as jól működik. Kb. 2 hektár fiatal akácost ritkítottam vele. Könnyű , erős egyszóval egyelőre a némány órai munka után azt hiszem jó választás volt. Állítólag létezik hozzá 8 fogas gyűrű is. Ha van tapasztalat ennek használatával kapcsolatban , örülnék neki.Egy érdekes dolgot vettem észre : a gépkönyv és a most futó termékismertetők is 50,2 köbcentisnek írja a 260 ast. A régi gépkönyv szerint 48,7 ez az érték úgy ,hogy mindkettő 44*32 furat/löket értéket ad meg.Nem mintha ez döntő fontosságú volna mert a gép teljesen jó úgy ahogy van csak érdekesnek találom a dolgot.Ja és még valami : RMC lánc van rajta de a boltos

arról áradozik , hogy az RSC vel  jobb a vágásteljesítmény.Nyilván az van nekik nagy mennyiségben raktáron csak azt szeretném tudni mennyire érdemes ragaszkodni az RMC lánchoz, ami egyébként azt hiszem drágább is.

 

            Békés Ünnepet !

wector81 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 938
Dobtam egy mélt az Oregonosoknak, írják le részletesen, hogy mi is ez az új "találmányuk". Gondolom húsvét után el is olvassák. De a video alapján valóban működő dologról van szó. Arra is kíváncsi vagyok, hogy mennyire gyantásodik ki ez a fajta olaj. Mert a növényi olajok sok pozitív tulajdonsága mellett ez egy elég nagy negítívum.
x31 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 937
Pedig még egy videot is mutatnak az idezett linken, ahol tenyleg tej szeru ayagot ontenek a gepbe, es a fakitermelo mokus hosszasan dicseri az anyagot.
Engem is meghokkentett, de lehet, hogy igaz.
bohrer Creative Commons License 2008.03.22 0 0 936
Vannak okos emberek feleségem rokona (NŐ) a Neumann varrógépet ölte meg étolajjal, belegyantásodott, egy átlag varrógép áráért lett ripityára szedve, kivakarva, összerakva beállítva, beszabályozva. Ez régen a lőcsöskocsik tengelyére vagy a cséplőgépre volt jó. Most krumplit sütünk benne.
Előzmény: gabesz961 (929)
bohrer Creative Commons License 2008.03.22 0 0 935
Olajba vizet? Nem eszterga ez emulziós hűtőfolyadékkal, a láncolajban még tapadásjavító folyadék is van hogy ne szórja le magáról a lánc, kenjen is ne a fára fröcskölődjön.
Ne 1 L olajért b@sszuk el a fűrészt.Én 600-ért veszek Challoil növényi olajat, de télire egy töltet gépolajat nyomtam be ahogy le volt írva a prospektben.
A motorba bármi 2T szintetikus olaj jó. A csónak fűrész csoda olajok csak az élővilág védelme végett vannak a fűrésznek mindegy. Az 1000Ft alatti szemetek telerakják lekvárral a kiput, Pl: Arol2T de a Challoil 2T is ua. A jók 2000-től felfelé, a hobbifűrészesnek 1L 1-2 évig elég.

A Tesco Straus 1,36Le "fűrészt" láttam, még a gyereknek sem venném játszani pedig csak 2,5 éves.

Fröccsöntött GAGYI műanyag ház, nem lehet a gázkart beakasztani, szívató kar meg sem mozdult, inkább egy német balta vagy keretes ácsfűrész.
Nem tudtam hogy a kínai gépek ennyi fokozat mélységben készülnek, mindez csupán 29-ért 1,3 Le ( ha beindul).
Akkor az MTD 30-ért világbajnok , de az ALKO is Doxa óra ehhez képest.


Irtatok itt a porlasztókról: Tillotron, Zama, Walbro.
Na az MTD-n eredeti Xin-Rui van nem utánzat, eredeti kínából. Kóókemény, odaba.
nyil jan Creative Commons License 2008.03.22 0 0 934
Üdv mindenkinek bátorkodom  szabad hozzátenni én ugy tudom a növényi és álati eredetü olajok zsiroknak rövíd az élttartamuk hamar megavasodnak az étolajnak sem kenése sem röppálósága sincs viszont a rántotthús remekül elkészíthető benne
Előzmény: x31 (927)
wector81 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 933
Nem, Stihl-ből eddig sajnos csak 018-as meg 200T volt, amivel dolgoztam. Mondjuk a 200T ütős kis dög, meg kell hagyni. Viszont DCS/PS-5000-hez volt szerencsém, ebből a típusból jópárat adtunk is el de csak a visszajelzések alapján tudom őket összehasonlítani. Meg a keringő német tesztekből, de azok fene tudja - minimum gyanúsak. De épp ezért nem akarok senkit semmire rábeszélni; nekem az jött le, hogy a PS-5000 a saját kategóriájában igenigen jól sikerült típus.
Előzmény: gabesz961 (932)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 932
Wector te dolgoztál már Stihl Ms260 fűrésszel?
Előzmény: wector81 (931)
wector81 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 931

Jánosom várjuk a véleményezést! Olaj kérdésben ugyan azt tudnám leírni, mint előbb. Oregon, oszt csókolom. Aki nagyon köti az ebet a nemlétező karóhoz, az vegye nyugodtan a Stihl meg a Husi olajakat, ártani nem fog vele, de javítani sem. Nincsenek ezekben olyan hihetetlen adalékok, amik miatt egyik sokkal jobb lenne mint a másik. Lánckenőnél vannak újabban okosságok, pl ez az Arborol, erről majd énis kikérdezem az itthoni Oregonosokat. Eddig is volt az Oregonnak Bio olaja, de az nem ilyen higítási módszerrel működött. Hiába, fejlődünk :)

 

rotor3, Dolmar véleményeket valóban vadászni kell kis hazánkban, nem nagyon terjedt (még) el. Nálunk a Makita forgalmazza, de már készül végre a hivatalos Dolmar honlap, és ha a verebek nem hazudnak, lesz hivatalos Dolmar márkaker is lassacskán. Meglátjuk, lényeg, hogy a Dolmar gépeket a Makita szervízek fogadják szerte az országban. Ilyet keress a közeledben, és ott meg tudod tapizni a Dolmarokat is! Az MS 260-assal a PS-5000-es egy kategória, személyes véleményem szerint többet ér. Az MS-361-esnek kb a PS-6400 lehet a párja, de az meg attól nehezebb: 6,3 kiló és 4,8LE. Árban a Dolmar kedvezőbb. Valóban meg kéne nézned, hogy dönteni tudj. A 260 helyett én inkább az 5000-t választanám, gondolkodás nélkül, a 361 és a 6400 viszont picit elüt, azt meg kell nézni, melyik szimpatikusabb, én semmire nem akarlak rábeszélni. A 6400 jelenleg 146.000 pénz, az 5000-es 132.000. Nálad a labda. gabesz961 esetleg tudna Neked mondani szervizeléssel kapcsolatos dolgokat, vagy érveket-ellenérveket, ha másnem, a régebbi típusokról, csak a miheztartás végett.

Üdv!

x31 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 930
Ok, ez válasz a smile-ben felvetett provokatív kérdésemre.
De mi van az oregon olajjal?
Rendeltem belőle egy minta készletet.
Az ugye nem újdonság, hogy olaj víz emulziót régota használnak kenő-hűtő folyadékként forgácsoló gépeknél. Ezek nem okoznak sem korróziót, sem lerakódást. Ezt állítja magáról az oregon olaj is.

Előzmény: gabesz961 (929)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 929
Nekem volt szerencsém olyan fűrészt javítani amelyiket étolajjal használtak. A meleg miatt az étolaj megkeményedett, tönkretette a szivattyut a főtengelyszimeringet a házról pedig szinte lehetetlen volt lekaparni a ráragadt "olajkövületet".
Előzmény: x31 (927)
4125 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 928
na ebből vita lesz! :)
x31 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 927
Sziasztok!

Ha már az oregonnál tartunk, most olvastam arról, hogy oregon bio láncűrész olaj. 97% növényi olaj a többi gondolom adalék. Na most jön a döbbenet: felhasználás előtt 1l olajhoz 4l vizet kell önteni, összekeverni és ez a felhasználásra kész állapot.
Hallotatok már erről? Ezek szerint sima étolaj is megfelelő, legfeljebb azt nem kell vizezni:)

http://www.oregonchain.eu/arborol/index.html
Jánosom Creative Commons License 2008.03.21 0 0 926
most keresem melyik hozzászólásomat "ajánljam" neki
Előzmény: 4125 (925)
4125 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 925
vagyis a fűkasza topicban!
4125 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 924
Jánosom a kert-gép topicban, vki mtd 790-es gépet akar venni, megírhatnád a véleményed neki.
Jánosom Creative Commons License 2008.03.21 0 0 923

Mikor még reménykedtem, hogy a  megdöglött MTD 790-es fükaszát megjavitják, akkor vettem egy flakonnal  az OERGON olajból a Gardena 2T helyett.

Előzmény: 4125 (922)
4125 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 922

wector81 írta:

 

"Ez egy jó kérdés. Súgok pár dolgot: Nincs olyan, hogy Husqvarna lánc, nincs olyan, hogy Dolmar lánc, vagy Solo lánc, se láncvezető. Olyan van, hogy Oregon. A világon a legnagyobb gyártó, és rengeteg cég beszállítója, csak mást nyomnak bele, vagy festenek rá. Meg van a Stihl, aki csak saját magának gyárt. Meg van még valami ausztrál cég is, aminek nem jut eszembe a neve. Ők hárman gyártanak láncot. Az Oregon gyakorlatilag felvásárolt mindenkit, aki kisebb hal volt (Carlton pl).

 

Olaj kérdés. Szerintetek hány láncfűrész és kertigép gyártó cégnek van olajfinomítója? Na itt a válasz. Egyiknek sem. Veszik az olajat. Aki azt mondja, hogy a Stihl olaj meg a Husi olaj meg a Dolmar olaj... Kikötnek bizonyos paramétereket, hogy minek kell megfeleljen az olaj és legyártatják, adalékoltatják. Max ebben az adalékolásban lehetnek eltérések, de annyira semmi jelentősége, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Egyedül a Dolmar 100HP olaja, ami többet "tud", meg a most megjelent Alkylatbenzin-jük, ami szintén nem saját! Szóval ha engem kérdezel, hogy van-e különbség: az ég világon semmi említésre méltó.

 

Az árkülönbség pedig: Ha "sima" Oregon vezetőt veszel, mondjuk a Pro-Lite széria 45cm-3/8-1,5-ös tagját, az max egy tizes, és akkor már megszaladtam. Ha megveszed ugyan ezt mondjuk Solo-ban, az minimum 15, és akkor alsó hangon beszélünk. A különbség: a festés :) semmi más. Ennyit erről :) Olajban detto."

 

remélem ez kielégíti a kérdésedet. :)

Előzmény: Jánosom (921)
Jánosom Creative Commons License 2008.03.21 0 0 921

Más:

OREGON 2T olaj,( API:TC GLOBAL GD ) használható- e, vagy érdemesebb gyári husqvarna olajat venni a benzinhez. 

Jánosom Creative Commons License 2008.03.21 0 0 920

Jó estét, sziasztok !

Köszönöm a véleményeket / 4125,wector81,gabesz961,Lipi07/.

Az  hogy " vak vagy vakmerő" vagyok-e az majd a használat során kiderül.( néhány év múlva ??? ). Megvettem a  FloraBestet a LIDL-ből.

Annyi embernek van már H 136-ja és gondolom okkal meg is vannak vele elégedve, hogy "kiváncsi " lettem milyen lehet a másik gép.( a mondat második fele nem igaz,de jól hangzik).

Talán a kicsivel nagyobb teljesítmény és a több " kényelmi ? " funkció miatt válsztottam a bizonytalanabbnak tünő gépet. Egyenlőre, más elfoglaltságom miatt, nem tudom kipróbálni, de beszámolok majd a tapasztalataimról, ha érdekel valakit.

Még valami: lipi07-nek sem kell nagyon tartania a gépemtől, mert 150 km elég jelentős távolság ahhoz, hogy Egerbe szaladgáljak az estleges garanciális gondjaimmal.

További jó estét! Üdv.:Jánosom

tombyx Creative Commons License 2008.03.21 0 0 919
Üdv!

Lenne két kérdésem.
-Egy partner 371 motorját és karburátorát be lehet szerelni, egy partner 350-be?
-És alkatrészileg mennyire eggyezik meg?
nyil jan Creative Commons License 2008.03.20 0 0 918

Üdv! nekem a kisebbik gépem egy stihl 036 ami a mostani ms 361-es elődje 7 éve nyüstölöm többször megesett hogy reggel 7-től du 5-ig csak annyit pihent a gép amíg megtankoltam.

gyenge közepes álományu akácosból a napi 8-10 köbmétert döntöttem,rönköltem nem minden napi használatban,de elég sűrűn

a mai napig hibátlanul működik

a 26-os stihl biztosan megálja ahelyét én is amelett voksolnák

Előzmény: Törölt nick (905)
tombyx Creative Commons License 2008.03.20 0 0 917
Szia!
Köszi! De salynos már kiderült, hogy nem csak a szivattyúval van gond. Hanem a 2 tő csavar kiebb mozdult (túl lett húzva), és emiatt a szivattyú nem jó hejre nyomja az olajat. Tank vagy szivattyú csere oldaná meg! Vagy mind 2!
Üdv! Tamás
Előzmény: Lipi07 (916)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 916

Szia!

 

Jó hozzá, ugyan az a szivattyú van mindkét (és még több) típusban is. Ha kell, tudok küldeni neked, kb. 7-8ezer forint, itthonról nem tudom fillér pontosan, vagy ha Eger felé jársz gyere be érte hozzánk! :)

Előzmény: tombyx (915)
tombyx Creative Commons License 2008.03.20 0 0 915
Üdv! Segítségeteket kérném. Egy Partner 371-hez kéne olajszivattyú. És jó e ehez a Partner 350 olajszivattyúja?
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 914
Szia Jánosom!
Szerntem a Husi 136. A műanyag háznak ebben a kategóriában nincs jelentősége, ettől csak könyebb a fűrész. Használtam ezt a fűrészt, ereje, súlya, megfelelő az olajzási probléma ha lessz könnyen orvosolható.
Előzmény: Jánosom (896)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 913
SZia rotor!
Úgy látom a Stihl felé kacsingatsz. Segítségül csak annyit hogy az Ms230 neked kicsi, amugy az hobbi kategoria.
A legolcsóbb megoldás számodra az Ms290. Erős gép, sokan használják szinte elnyűhetetlen, hátránya az 5,9kg. Folyamatos használatra, tehát erdőírtásra nem igazán alkalmas.
A következő tipus a z Ms260. Profi gép, folyamatos használatra tervezve. Aránylag könnyű 4,8kg. Nagyobb fák döntésére nemigazán alkalmas. Gondolom amikor kipróbáltad érezted milyen simán vágja a fát szinte alig van rezgése a fűrésznek. Ha nem döntesz kb 30-40cm-nél nagyobb fát szerintem jó vétel. Ezzel a fűrésszel nyugodtan dolgozhatsz hosszabb ideig is, a súlya miatt nem olyan fárasztó.
Az Ms361 tulajdonképpen az Ms260 nagyobb testvére nagyobb súlyal 5,6kg és brutélisabb erővel.
Véleményem szerint az MS260.
A Dolmárrol nem tudok érdemlegesen véleményt mondani mert a mostani tipusokat nemigazán ismerem.
Előzmény: Törölt nick (905)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 912
Husi 136-on 40-es lap, és .325x1,3as lánc van gyárilag
Előzmény: 4125 (899)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 911

Régen még gépeket gyártottak, alkottak, pedig anno még nem voltak ilyen modern szerszámok sem a gyártáshoz. A mai technikával simán tudnának az örökkévalóságnak is gyártani, de az anyagilag nem érné meg a gyártónak. Manapság pedig -sajnos- pár évre gyártanak. Tisztelet a kivételnek, de azok meg nem 20 forintba kerülnek :) Én legalábbis nagyon úgy látom, hogy a nagy márkák is kihasználják a nevük keltette bizalmat, és mennek az olcsóság irányába, a tömegeknek gyártanak, olcsót, hobby szinten. Majd a szervizes elkínlódik az ügyféllel, pénz a zsebben, a többi nem számít - gondolják a gyártók, pl husi.

Másik fronton meg az áruházak támadják az embert az olcsóbbnál olcsóbb gépnek látszó tárgyaikkal.

Kapálógép piacon meg reneszánszukat élik a "feltalálók", hihetetlenebbnél hajmeresztőbb gépeket "alkotva".

Persze csak azért, mert van rá igény, és ma már az ár a legfontosabb műszaki paramétere szegény gépcsodáknak! :) Kapálógép 40-50ezerért? Pár éve még kidobós fűnyírót sem lehetett kapni ennyiért, bár azóta biztosan sokat javult a forintunk is, nem? :)

Előzmény: bohrer (909)
4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 910

én úgy tudom, hogy: lipi07 van a Kisgép Centrum-profikisgep.hu-tól, Gépdoki a Szabó kertettechnikától, nekik az adatlapjukon fel is van tüntetve hogy kereskedők, Wector81 nemtudom mivel foglalkozik. :-)

 

tanácsot, persze hogy adnak ,azért van ez a fórum, különben már rég elhajtottuk volna őket! :-)

nézd meg például safi69-et, soha nem ad senkinek tanácsot-segítséget (legalábbis én még nem láttam), állandóan csak a saját használt portékáját tukmálja rá mindenkire, pedig már meg lett kérve hogy *********   ******    ******* :-)

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=708743

nem néztem végig de szerintem az összes hozzászólása csak az eladás miatt van.

 

persze gépdoki és lipi07 is biztos sok vásárlót felhajt itt a fórumon, de ők ezt szerintem meg is érdemlik.

 

egyébként én még nem olvastam el a fórum szabályzatot, de szerintem elvileg reklámozni tilos, (lehet egyszer elolvasom.-))

 

nem csak a lóerő számít!

a nyomaték sokkal fontosabb!

 

írnék még, de az asszony hív :-(  :-))

 

 

Előzmény: bohrer (908)
bohrer Creative Commons License 2008.03.19 0 0 909
A lácfűrész múzeumi link elgondolkodtatott, mély nyomot hagyott bennem.

1959-es Homelite fűrész és társai, tehát van múltjuk, ez nálam alap követelmény MINDEN műszaki cikknél, felnézek rájuk. A számok az első a lóerő hátsó a láncvezető hossza.
Érdekes 5-9 Le-ig biztosan volt erre emlékszem most szentségtörés 7Le gépről beszélni, ha valaki 3Le gépet vesz PS 5000, MS 260 már a nagyfiúk táborába tartozik. Mi változott azóta?
Ezek a gépek az örökkévalóságnak készültek, aluházzal, egyszerűek mint a faszög.
Gondolom fúrás dugattyúcsere, csapágycserék és többször felújítva korlátlan ideig jók lennének.
Láncfék nemnagyon volt de most halottam egy fickóról akinek szétvágta az orrát homlokát egy mai láncfékes gép valahogy visszacsapott, ennyit a láncfékkarról.
A teljesítményt aranyáron mérik érthetetlen módon. Akárcsak a kocsiknál az 1,4L ill az 1,6L motorok között 2-3 mm nagyobb furatátmérőn kívül nincs változás, de ez 300 E ft a kuncsaftnak, fűrészeknél dettó , legalábbis az arányok.
Most vegyen valaki 5-7-9 Le gépeket megnézném mit mondanának neki.
Kérnék okos meggyőző válaszokat.
bohrer Creative Commons License 2008.03.19 0 0 908
Jó kis közösség alakult itt ki, sok tanácsot kap az ember, vannak keresedők, és vásárlás előtt állók. A nagy márkák általában fix árakon forgalmaznak ha jól tudom.
Annyival segítsük a kereskedő topiktársakat, ha már valaki vásárol, esetleg tőlük rendelje meg a gépet, ne egy vadidegentől, talán még tanácsot is adnak, milyen gép a megfelelő, és nem a beragadt készletet próbálják rátukmálni a hozzánemértő kuncsaftra.
Esetleg leírhatnák a kereskedők az elérhetőségeiket, és az általuk forgalmazott márkákat.
Egy magánkereskedőnek gondolom minden vásárlóra szükség van hogy fennmaradhasson az üzlete. További jó fórumozást.
4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 907

rotor3!

 

dolmar kereskedést a makita honlapján tudsz keresni, a viszonteladó keresővel:

http://makita.hu/  mivela makita gépek megegyeznek a dolmarral, de ha vennél, dolmarként kérd mert szebb, és fennmarad egy nagymúltú márka neve.

 

szoktak tartani házivásárt, és kiállítást is, a  jövőhét hétvégén pesten lesz egy kiállítás, ahol a makita is képviselteti magát.

http://gardenexpo.hu/main.php?mid=0&sid=1

a múltkori kiállításon jó sok terméküket kihozták, talán az összeset. (már ami kerti cucc)

 

a dolmar gépek általánosságban kedvezőbb áruak, fölleg hogy általában mindig akciósak:)

 

de most van a stihl és husqvarna akció is, bár náluk a tavaszi és nyári akciókban kevesebb a fűrész.

 

szerintem ne huzzunk vízes lepedőt egy márkára mert egy bizonyos tipussal gond volt, fölleg akkor ne, ha a legalacsonyabb árú termékével volt gond, amit egyébként már, kijavítottak.

 

dolmar, és más gépeket is érdemes a neten rendelni, sok bolt ingyen szállít, és némelyik még ajándékot is ad. én pl. a gépeimet direkt vidékről rendelem mindig, legaláb van egy kis töblet hasznuk a vidéki szakkereskedéseknek is, szerviz meg pesten is van.

 

Előzmény: Törölt nick (905)
x31 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 906
Valami elnéztél, ez itt a 660-as:

Hubraum 91,6 cm³
Leistung 5,2/7,1 kW/PS
Gewicht ohne Schiene/Kette 7,5 kg
Leistungsgewicht 1,5 kg/kW
Ára: 247e Ft


Ez meg a 650-es
Hubraum 84,9 cm³
Leistung 4,8/6,5 kW/PS
Gewicht ohne Schiene/Kette 7,3 kg
Leistungsgewicht 1,5 kg/kW
kb 237e Ft.


Tudomásom szerint a 880-as a legnagyobb stihl, utana következik az alábbi kettő.
Tehát a 660-as is 7LE feletti.

A 880-as tényleg 300 felett lenne, ha lehetne kapni -- nem volt a stihl boltban -- de azt nem is vennék, mert az már 121ccm és több mint 4 litert eszik óránként.

Én is a 650-es felé húzok, már csak a kora miatt is.
Előzmény: wector81 (891)
4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 904

nem tudtam, hogy a homelite ilyen nagymúltú márka.

nagyon durva, hogy némelyik gép úgy néz ki, mintha most gyártották volna, szépen felújították.

wector81 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 903

Halvány lövésem sincs mi az az 1-es... Mintha az amerikában készült gépeken lenne...de lehet hogy hüleséget beszélek, nem tudom.

 

Viszont ez az oldal komoly, mekkora ezer éves Homelite meg Remington gépek! Azért az amik tudtak, amíg a Stihl be nem pofátlankodott oda is :)

Előzmény: 4125 (900)
wector81 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 902

Hay. California-ból több féle létezik. A sima California az a 42ccm-es, 2,3LE-s. Lidliben ennek lehet az erősebbik verziója, szintén 42ccm-es, de 2,6LE-s. A California 46 az már 46ccm-es, szintén két verzió fut, a 3 illetve a 3,2LE-s. A 3LE-s szokott olyan 65e körül mozogni.

 

Én azt gondolom, hogy a kis Husi, még ha valóban meg is oldódott az olajzási problémája, rosszabb vétel, mint a Lidlis MC. Ellene szól, hogy tök műanyag, 38-as lapja van, kisebb löketre és gyengébb. Az MC-n már legalább valamiféle öntvény házat raktak a California alá, erősebb, és hosszabb a kardja. Bár csak micro lánc van hozzá, de azt idővel nyugodtan le lehet cserélni harapósabbra, persze vezetővel együtt. És ki van vezetve az olajszivattyú szabályzócsavarja is + deco szelepe is van. Anyagra, tartósságra pedig kétlem, hogy rosszabb lenne, mint a kis Husi. Én a Lidlisre szavazok!

Előzmény: Jánosom (896)
4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 901

itt afőoldala, ez nagyon jó oldal!

láncfűrész muzeum! :)

 

http://www.bigdmc.com/Chainsaw.html

4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 900

dolmar/makita

 

http://www.bigdmc.com/6401.html    miben különböznek ezek az 1-el végzödő számozású gépek az alapgépektől?

4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 899

lipi07 írta:

 

"136-okon kb még decemberben lecserélték az olajszivattyú kivezető gumit, ami a hiba volt. Megkeményedett a régi gumi, és igy kifolyt az olaj a gépből. Nem is volt ez olyan kardinális probléma, csak itt lett felfújva. Volt egy széria, amin megkeményedett ez a gumi alkatrész, de koránt sem volt olyan vészes tömeghisztéria, mint itt a fórumon keresztül tűnhet, mi egyetlen egy ilyen géppel találkoztunk legalábbis, pedig eladtunk jópárat belőle, mármint a 136-osból."

 

szeintem nézd meg mindkét gépet élőben, ha tudod, bár a florabest az biztos hamarabb elfogy, a husi136-hoz is 40-es lap van?

 

Előzmény: Jánosom (898)
Jánosom Creative Commons License 2008.03.19 0 0 898

Az olajzási gond megoldását nehezen bírom elképzelni a raktári betárolt gépeknél,

(visszahívási akció ? ).

"egyébként mihez kéne a fűrész?"

Hát, ha nagyon őszinte vagyok magamhoz, akkor az  a  válasz, azért  hogy a 25 éves villanyos mellett porosodjon a pincében. De igazából a  telken nincs még villany , igy a  telek-ház  körüli gyümölcs-, és nem jelentős mennyiségű tüzifa vágásra.(az alma nagyon jól ég nyitott kandallóban és egyáltalán nem pattog)

 

Előzmény: 4125 (897)
4125 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 897

vki írta, talán lilp07, hogy a 136-os olajzási problémája december óta megoldodott,  de elvileg a florabest egy kicsit erősebb, egyébként az egy mcculloch California 46. http://www.kertikisgepek.hu/?ter=953%2090%2007-33

 

de én megnéztem, a mcc california46-ra 1,7 kw-ot írnak, a florabest meg 1,9kw, legalábbis a dobozára az volt írva.

 

a husit bármikor megkapod 50 ropiért, április 30-ig biztosan akciós lesz, sőt a bricoban julius 27.-ig akciósan adják.

 

én személy szerint a florabest-et választanám, 3 gari van rá, és az első honapban Visszafizetési garancia ami ezt jelenti:

http://lidl.hu/hu/home.nsf/pages/c.service.au.sl.ser

 

bár a legjobb az, hogy bármelyik gépet veszed, bármi baja lesz viheted akár lipi07-hez is, had örüljön neki :)

 

egyébként mihez kéne a fűrész?

Előzmény: Jánosom (896)
Jánosom Creative Commons License 2008.03.19 0 0 896

Sziasztok!

Melyiket a kettő közül. Husi H 136 az olajzási gondjaival, vagy a FloraBest a lidl-ből (mint volt róla szó valamilyen szinten szintén van köze a husqvarnához)

 

Üdv.Jánosom

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.19 0 0 895
wector81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 894
MS-640? Waze, gyilokpornó...az a gép nem alternatíva a többi felsoroltnak! Félgázon is huszat ver rájuk százon. Ha jó állapotban van és nincs szétgyilkolva, akkor egyértelmű, viszont azt vedd figyelembe, hogy az egy nehéz döntőfűrész, nem igazán tisztogatásra találták ki. Minimum gyulladásos izomhúzódás azzal egy napig tisztogatni. Amit leírtál feladatot, ahhoz inkább a 290-es vagy 270-es passzolna, vagy a két Dolmar. A 345-ös Husit felejtsd el. Bár könnyű, de itt ki is fújt az előnyök sora. Én elfogult vagyok, tehát a PS-500-ra szavazok :)
Előzmény: Barko71 (875)
wector81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 893

Üdv rotor3! Egyáltalán nem szégyen, sőt, üdvözítendő, ha valaki nagyobb kiadás előtt átgondolja, mit is lehet kapni a befektetendő összegért! Nem rögtön elrohan a legközelebbi bótba. Viszont valóban jó volna tudni, hogy milyen és mennyi fát szeretnél vágni? Azt a kifejezést, hogy Stihl-fűrész pedig ideje végre elfelejteni. Lánfűrész van. Az MS-260-asról volt már szó itt, olvass lejjebb vissza! Korrekt gép, mondhatjuk hogy a Stihl egyik húzó modellje. Nem mondom, hogy a Dolmar PS-5000-es jobb, mert nem mondom. Csak gondolom :) Husinál tény, hogy kezd lemaradni. Viszont ha valóban csak otthoni tüzifa vágásra kéne gép, és nem mennél neki még néha sem döntésnek, vagy 40x átmérőjű rönköknek, akkor talán fölösleges ekkora. Sztem elég lehet egy 230-as Stihl, vagy egy PS-460-as esetleg 420-as Dolmar. Írd le, hogy kb milyen fákat (típus, átmérő) és mennyit szeretnél vágni a fűrésszel!

Üdv! w

Előzmény: Törölt nick (886)
wector81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 892

4125 hajrá! :) Hadd szokja asszonypajtás a bő 6 paci hörgését :)

Két légszűrő betét van hozzá alapból. Egyik a nyári üzemhez, jobban mondva a poros és meleg levegőhöz, ez az a filcszerű, amit nem lehet rendesen takarítani, viszont faszán szűr. Másik a polyhálós, ritkább szitájú, hivatalosan a téli illetve nyári nyirkosabb munkához. Ezt könnyebb pucolni, viszont nem is szűri a finom port úgy, mint a filc.

Előzmény: 4125 (885)
wector81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 891
Jajj, félrebeszélünk x31! Én a 7LE fölötti, vagy nagyobb gépekre gondoltam! Tehát min. 90ccm! Azok már 300körül indulnak. A kettő jelölted közül sztem a 650-es bíztatóbb...sztem.
Előzmény: x31 (889)
wector81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 890

Lipi csak hogy mégjobban örülj, ma láttam BauMaXx újságot, benne 30egynehány ezerért O.K.! márkajelű egy-az-egyben Partner 352-es gépet pirosban, találkoztam már véle személyesen, Husi matrica, Husi garos márkaszervíz :) Szóval öntik ezek már mindenhova a kistesókat!

 

Solo demo...hát, mit mondjak, nem kiábrándító, de majdnem. Próbálni nem tudtunk sajna, mert nem volt időnk, pár típust tudtam csak megvizslatni kézben. Végül 154-es fűkaszánk lett, az a legnagyobbuk, arra egy rossz szava, nem volt, régi idők mozija, jópáréve nem nyúltak hozzá, úgy jó, ahogy van. Bivaly. Viszont hoztak egy új modellt, asszem 138-as, Kawasaki motorral, azon kb csak a motor ért valamit, a lehajtás siralmas...sajnos. El is vetettük. Láncosból volt 351 meg 375-ös, nem márkahűségből vagy elfogultságból, de design-ra full Dolmar koppintás az egész, egy-két megoldástól eltekintve, de abban meg rosszabb. Ezek közül végül a 351-est választottuk, megnézzük mit szól hozzá a Nép. Ez kb a Dolmar PS-5000 kategória, de: acél rugós rezgéscsillapítás helyett gumibak (?!?!?!? érthetetlen...), primer pumpa (50ccm-es gépen primer ?!?!?), egyhén pontatlan burkolat-illesztések és pici sorja, piszokul túlbonyolított karbi-légszűrő-ház. Pozitív: változatlanul Nicasil-os henger, deco-szelep (bár ez sztem 50ccm-en még fölösleges) elő-légszűrő-betét a markolat oldalában. Mivel kipróbálni nem tudtuk, használhatóságáról nem tudok nyilatkozni, viszont elég drága, PS-5000-hez képest +15ezer. És nem éri el annak szintjét...sajnos. Hát ennyi.

Előzmény: Lipi07 (884)
x31 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 889
HEllo wector81,

> Újonnan is min. 300e-nél kezdődik egy ekkora gép.

Hát nem egészen. Az MS 660 újan 247, a 650 meg 10-zel kevesebb.

NAszóval van két jelölt, egy 3 éves 650 100 ért biztosan odaadja,
és van egy 8 éves 660-as 100-as irányárral (-20% -ért meg lehet venni szerintem).
Tehát a 100 ezek szerint nem gyanusan olcsó, hiszen mindjárt kettő is van belőle.
Nekem inkább soknak tűnik, hiszen egy 8 éves autó az új árának nemhogy felét, de még a negyedét sem éri, akkor egy láncfúrész sem lehet annyira értkékálló, hogy ilyen sokba kerüljön.
Előzmény: wector81 (870)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.18 0 0 888

Helló rotor3 !

 

STIHL-t vegyél az MS 260-as nem rossz..

4125 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 887

vegyél dolmart! :))

 

a nagy gép meg nehéz, gazdaságtalan, szóval elönye és hátránya is van.

de ha keményebb munkákkal is megkinálod a gépet akkor tényleg jobb egy nagyobbat venni.

 

az otthoni tűzelő előállítása is sok mindent takarhat.

dönteni is akarsz erdőben, vagy csak darabolni, ha darabolni akkor milyen fát, (kemény, puha, átmérő sem mind1) és mennyi lovettát szánsz rá.

 

ne márkát nézz ki, hanem tipust a márkával ne foglalkozz, minden márkának megvan/volt/lesz a top tipusa, ezeknek a hírnevével tudják eladni a kevésbé jó tipusaikat is.

 

konkrét tipust majda szakik ajánlanak.

Előzmény: Törölt nick (886)
4125 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 885

makitának szokott lenni kiállítási akciója, vagy csak a sima akciók mennek, mert most lesz két kertészeti kiállítás, agro mash expon meg nem kérdeztem meg.

 

még vmi: dolmar 7900-hoz két légszürőbetétet adnak, vagy csak egyet?

 

(bár az a logikus magyarországon, ha nyáron télit, télen pedig nyárit adnak hozzá:))

 

egyébként miben különbözik a kettő egymástól, azt tudom hogy anyagában, de ez miért jó?

 

valszeg 7900-ast veszek, az asszony meg fog őrülni!!!

csak a lóvénak kéne összejönni, idén annyi váratlan kiadásunk volt.......remélem több nem lesz.

 

lipi07!

 

nálatok tavaly volt vmi makita akció, vmi ajándékutalványos féle, ha jól emlékszem.

idén nem terveztek vmi hasonlót? :)  (bár ez gondolom titkos)

Lipi07 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 884
Wector81, egyébként nem számoltál be róla, hogy milyen volt a Solos demo? Privátban akartam volna megkérdezni, mert kicsit off a téma, de nem publikus az e-mail cimed. Makitával miért nem jött össze?
Előzmény: wector81 (878)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 883
Látszik, hogy hozzáértők árulják. Legalább ne fordítva lenne felrakva a lánc a fényképen. Vagy ha már fordítva rakták fel, legalább ne lógna! :)
Előzmény: wector81 (878)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 882
Szuper! Úgy örülök neki :) Bővebben inkább nem kommentálom :)
Előzmény: wector81 (878)
parlagi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 881
És ha majd baja lesz a jó Husqvarna-garanciás gépnek, majd jól elmagyarázzák, hogy ez nem tüzifavágásra való- hanem egy barkácsgép. Ezzel rokonságot mutatnak a Bosch-sal.
bohrer Creative Commons License 2008.03.17 0 0 880
Akkor ez nagyon megéri, az átlag felhasználó minőségi gépet kap szervízháttérrel.
Mondjuk csak itteni ismereteim vannak: azt írták hogy a partner, poulan, mcculloch azonos gépek matrica cserével. Meg azt is hogy a partner valamiféle husqvarna leszármazott, most meg hogy a mcculloch ( flora best) a husqvarna outdoor product?
Akkor itt mindenki mindenkinek rokona, de gondolom csak a husi az igazi telivér a családból.
Elektromos gépek között is van családon belül azonos teljesítmény között 3 minőségi lépcső. Pl: alja Skil, zöld Bosch, kék ipari Bosch és nem csak árukban van különbség tapasztalatból mondom. Gondolom a Husqvarna csoportra is igaz lehet ez a lépcső.
Előzmény: 4125 (877)
4125 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 879
ne cukkold már :))))))))))))))))
wector81 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 878
Erről beszélek Nyuszó-muszó! :) Lipi07, ez a Ti reszortotok lesz, ha tetszik, ha nem! :)
Előzmény: 4125 (877)
4125 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 877

Lipi07!

 

"Semmi közünk a Lidlben árult gépekhez, mint husqvarna garanciális szervíz."

 

megnéztem ma gépet, mert csak ma érkezett meg a Lidl-be.

szóval ez mcculloch gép, rajta van a matricán hogy husqvarna, és a garanciafüzetében is a:

Husqvarna Magyarország Kft,
1142 Budapest,
Erzsébet királyné útja 87.
Tel: 1 251-4161 Fax: 1 251-4144

szerepel.

Előzmény: Lipi07 (855)
x31 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 876
Hevenyészettnek néz ki valóban, de a képek tanúsága szerint működik. Egyébként ilyen és ehhez hasonló kereteket számos nem kínai cég gyárt, köztük van olyan is (pl. a svéd logosol) mely gyárt komolyabb és drágább eszközöket is a mobil gattertól a precíziós faipari gépekig. Gondolom nem adnák a nevüket egy használhatatlan szerkezethez.
Minden esetre még nem találkoztam olyan leírással ami tapasztalat alapján és nem "gondolom formán" állította volna azt, hogy ezek a szerkezetek nem működnek jól.
Minden megoldásnak megvan a maga előnye és hátrány. A vázszerkezet görgős kocsival nem elég mobil, soká tart a telepítése, nehéz és drága ehhez a kerethez képes. Nagy mennyiségű fát egy fatelepen én sem ilyen eszközzel kezdenék felfűrészelni. de még csak nem is láncfűrészt használnék. De az erdőben, egy lejtős domboldalon, 1-2 köbméter fa felvágására ez az eszköz jobbnak látszik.
Előzmény: bohrer (874)
Barko71 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 875
Sziasztok!
Ismét segítséget szeretnék kérni gépvásárlással kapcsolatban. Van egy fás bokros területünk ahonnan a következő fél évben kb. 50-60m3 fát vágnánk ki( akác, bodza, kökönye, kledics). Elsősorban tisztítás (15-20cm, egy kocsira valót kivágtam a Stihl180-al ), néhány vastag darab (20-40) és 1-2 50-60cm-es. A rendelkezésre álló keret nem túl nagy. Jelenlegi jelöltek: új Husi 345e 45-ös lappal (100 e),új Dolmar ps-500(120e) , estleg ps-5000(132e) , egy-két napos Stihl 290 (105e) vagy Stihl 640 kb4-5éves 100e(erdészek használták). Várom a tanácsokat.
bohrer Creative Commons License 2008.03.16 0 0 874
Kompresszió 10bar felett legyen, minél magasabb annál jobb.

A fűrészkeretet láttam én is régebben, ez volt a leghevenyészettebb megoldás a sok közül. Olcsó, könnyű gyors , és nincs komoly megvezetés a lapnak, legalábbis
a többiek Husqvarna és a nagy gyártók mind egy kaptafára készülő vázat csinálnak, mint amit én is leírtam villanymotorral.
Olyan mint a kínai öklömnyi méretű lakásriasztók 7E-ért a nagy gyártók minimum 30*20 cm-es dobozba tudják csak rakni és 70-be kerül. De ha megnézed mennyi funkció megtámasztás, vízszintezési lehetőség stb. maradt le megérted miért kell komoly vázkeret, görgős vezetés.
Előzmény: x31 (873)
x31 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 873
>Talán Te is mobil pallófűrészes leszel az asztalos topikból? A linkekben láttad mekkorák >a normális "mobil fűrészek" és hogy mennyire mobilok a valóságban, nem 1-2 óra >vagásra telepítik őket az erdőben, ha 1 nap az össze és a szétszerelés is.


Eltaláltad. Mobil "gattert" csinálok belőle. Azt hiszem elég sok infót elolvastam róluk, és ezért ezt a gépet még talán használni lehet erre a célra. Én a leg mobilabb vezriót gondoltam , ami kb ilyen:


A képen egy huski 395 XPG látható. Ezért kerestem 660-ast, mert a képen látható fickó ( és a többiek az arboristsite.com -ról) azt tanácsolják, hogy min 7LE 90 ccm feletti gép kell. persze náluk azért kevesebb ilyen nagy fan van, amit kivághatnék, de nem akartam pénzt kidobni egy gyenge gépre. A láncvetető nyilván a rönk mélretétől függ, én 30 colossal szerelném fel, 3/8-os hosszvágó lánccal, 7 fogú lánckerékkel.

Köszönöm a műszaki tanácsokat. Kompresszió mérésnél mennyi az elvárt érték (uj állapot/ még használható? Az arboristsite.com on azt írták, hogy egy ilyen profi gépnek
ipari felhasználás (napi 8 óra munkaidóben fadöntés) 3-4 (ha vigyáznak rá) 5-6 évet ki kell bírni egy henger/dugó garnitúrával nagyjavításig. Ebből gondolom, hogy a képen látható fűrész még nem érte el ezt az állapotot.

90-ért szeretném megvenni. Ennyit megérhet talán.
Előzmény: bohrer (871)
bohrer Creative Commons License 2008.03.15 0 0 872
Okos ötlet, nem sok segítség, de SKF,INA, KOYO vagy FAG csapágyboltban katalógus, vagy a Net-en a honlapjuk.
Előzmény: wector81 (870)
bohrer Creative Commons License 2008.03.15 0 0 871
Minimum mérjél kopressziót, vedd le a lánzvezetőt, menet közben nyomja -e a láncolajat. Jól induljon hidegen melegen, Gépi csavarhúzó aminek a nyelében is fut a szár, járó motornál tedd a blokkhoz, füledet tapaszd a nyelére, a hangzavarban jól ki lehet szűrni ha zörög egy golyóscsapácgy, vezeti a hangot. Erejét nem tudod viszonyítani , a többi fűrészhez képest még félholtan is lórúgás erejű. A láncvezető, meg lehet hogy eredeti, de lehet hogy nemrég cserélt.Látszik az a házán is hogy ütött-kopott, vagy újszerű, nem lehet eltűntetni minden sérülést.
Talán Te is mobil pallófűrészes leszel az asztalos topikból? A linkekben láttad mekkorák a normális "mobil fűrészek" és hogy mennyire mobilok a valóságban, nem 1-2 óra vagásra telepítik őket az erdőben, ha 1 nap az össze és a szétszerelés is.
Előzmény: x31 (868)
wector81 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 870

Hali. X31, ez már a döntőfűrészek kategóriája, 7LE vagy fölötte... Újonnan is min. 300e-nél kezdődik egy ekkora gép. Használtan, pár évesen, ha még külsőre is szalonképes és szétgyilkolva sincs, kizárt, hogy 180-200-nál olcsóbban eladnak egy ilyen fűrészt, márcsak azért sem, mert aki ilyet vesz, az nem véletlenül veszi és gondolja meg magát, hogy mégse kellett volna. Még az MS-650-es is 100-ért igen gyanúsan olcsó.

 

 

 

Egy kis off, de megkérdem, hátha tud valaki segíteni?! Olyan csapágyat keresek, ami csak egy irányba forog. Ú.n. one-way (clutch) bearing. Tűgörgősben létezik, és láttam külföldi honlapokon, hogy sima golyósban is van már. De vajon nálunk lehet-é kapni és hol és mennyiért? Elég pici kéne, 8-as belső, 14-es külső átmérő, vastagság mindegy. Sőt, tulképpen henger- vagy tűgörgős is lehet. Ha valaki jártas e területen jelezze! Köszönöm! w

sinhead Creative Commons License 2008.03.15 0 0 869
Köszi :)
Előzmény: 4125 (863)
x31 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 868
Köszi, nem gondoltam, hogy ez ilyen "veszélyes" tranzakció. Nekem a teljesítmény miatt kell ekkora, valójában ennél is nagyobbat keresek, csak momentán ebbe botlottam bele. Én úgy értettem, hogy nem túl drága-e annak ellenére, hogy 3 éves. Én ebből az árból még alkudnék, mert usa importból ennél jóval olcsóbban tudnék venni ilyen paraméterű használt gépet. Persze itt előny, hogy meg lehet nézni és ki is lehet próbálni váásárlás előtt. Mivel ez profi kategória, gondolom bírja a terhelést, tehát ha külsőleg nincs leamortizálva, akkor belül sem lehet vele nagy gond. Mit érdemes megnézni vásárláskor, amiből kiderülhet, hogy valami komoly probláma van vele? képen láttam csak, eredet stihl láncvezetője van és még arról sem nagyon kopott le a festék. Ekkora gépet az ember nem szívesen hordoz naphosszat (kb 10 kg) , így gondolom nem sok óra lehet benne. Ajelenlegi tulaj amásodik gazdája ő három órát használta tüzifa aprításhoz.
Előzmény: nyil jan (867)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.15 0 0 867

Üdv! ezt a tipust ritkán vásárolják hobbi használatra

ha hivatalosan akarják eladni ennyiért az gyanúsan olcsó

ha menekitett úgy reális az ár

ilyen nagy gépeket kéz alól venni nem túl szerencsés 50-50%

kivéve ha ismered és megbízol a használójában.

Előzmény: x31 (865)
4125 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 866

visszatérve a TESCO-s gépekhez, szerintem nagyon durva hogy ilyen gépeket egyátalán forgalomba leht hozni, egy rakás hulladék az egész, ez miért nem számít megtévesztésnek?

környezetvédelmi szempontról már ne is beszéljünk, pár év múlva hogy fog kinézni az ország?

sokat járok kirándulni, az erdőszéleken a megszokott szeméthegyeken túl, az autótolvajok által kihordott "felesleges" nem eladható alkatrészek mellett, egyre több a kisgép hulladék, fűnyíróktól kezdve a fúrógépig, persze ezek mind újrahasznosíthatóak lennének, dehát ez magyarország, amúgy még ha újrahasznósítanák is, nagy energiát használnak el mind a gépek gyártására, mind az újrahasznósításukra, a szállításról nem is beszélve.

 

straus benzinmotoros magassági láncfűrészt, annyiért adják a teskóban mint a fiskars magassági ágvágót, amire azt mondják hogy drága, de egy nagyon jól használató szerszám.(kb 6 méteres magasságig lehet vele metszeni, és 10  év múlva is vígan használom majd)

 

tudom hogy a törvény szerint forgalomba lehet ezeket a hulladékokat hozni, mert megfelelnek az előírásnak, de legalább a márkás minőségi gépek forgalmazói összefoghatnának, és valami kampányt indíthatnának közösen a gagyik ellen, szerintem anyagilag is megérné nekik, arról nem beszélve hogy a sima gagyik mellet egyre több a hamisitvány is, fölleg a piacokon pl.: HILTI fúró, stihl láncfűrész, hitachi betonbontó stb...

 

legalább ez a fórum itt van, ez is több, mint a semmi.

 

 

x31 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 865
Hello,

Még mindig lácfűrész ár kérdés: kb mennit amortizálódik árban egy profi kategóriás gép 3 éves korára, ha technikail és optikai szempontbol korának megfelelő állapotú?
Mos ajánlottak egy MS 650-est 100-e ért. nincs nagyon elszállva ez az ár?
Előzmény: x31 (857)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 864
Miért nem irod ki, hogy a Robert Bosch Kft.-nél dolgozol? :) Szerintem ez nem szégyen. De nálatok legalább nem csak a profit számit, hanem a minőség is. De sajna sok olyan cég van, ahol nem az számít, hogy milyen minőségű a termék, hanem az, hogy megfeleljen az áruház-lánc elvárásainak, azaz olcsó legyen, nézzen ki úgy, mint egy gép, és legyen rajta sok csilli-villi felirat, meg ezer év garancia.
Előzmény: bohrer (862)
4125 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 863

sinhead!

 

szerintem, ez sok mindentől függ, de itt biztos megmondják neked átlagra kiszámítva: erdészeti topic

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038712

Előzmény: sinhead (860)
bohrer Creative Commons License 2008.03.14 0 0 862
Ráíráshoz szólnék!

A legnagyobb német autóipari beszállító cégnél dolgozom, gyártunk mindenfélét, saját márka alatt. + megrendelésre évek óta Denso, Knorr Bremse, Valeo termékeket, ezekkel a cimkékkel, Hungary felirattal. Tökéletes minőségben, a fejlesztés, a külső gyáraké, a technológia pedig a miénk. A vicc hogy a Denso a legnagyobb konkurens, de olcsóbb nekik legyártatni, mint robot gépsorokat, képzett mérnököket tartani.
Tehát nem tudod mit veszel, de nem biztos hogy ez attól még rossz.
Mindegy milyen autót veszel, mindent gyártunk majdnem.
Pl: motorvezérlő elektronika Volkswagen, Skoda Audi, Jaguar, Renault, Toyota, Honda,Porsche,Mercedes,Nissan, Kamaz, BMW motorkerékpár, kamionok, honvédségi járművek stb.......

Igen precíz német minőségben, ( a gyújtógyertyáit , hűtőszekrényeit, fúrógépeit mindenki ismeri, több mint 100 éve.)
Előzmény: Lipi07 (861)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 861
Sajna van ez igy. Full kinai termékre ráirják, hogy made in germany, mert a cég, aki forgalmazza, német. Lásd Ikra :) A nagyáruház hipnotizált vásárló, meg már rakja is vigan a kosarába. Német, preciz, megbízható, becsapott.
Előzmény: gabesz961 (858)
sinhead Creative Commons License 2008.03.14 0 0 860
Hátha akad a sok fanyűvő között egy erdész is :)
Feladtam a nadrágszíjparcellák művelését,beültetem egyéves akáccsemetékkel.
A kérdésem a következő : hány év alatt nő meg az akác úgy 20 cm-ez törzsátmérőjűre ?
Előre is köszönöm a választ.
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 859
Kaberinek teljesen megfelel egy hobbi kategóriás gép hiszen azt fák ápolására ill. néhány fa kivágására használná a leírása alapján. Wectornak teljesen igaza van abban hogy a fűrész minél könnyebb legyen hisz főként gallyazásra használná.

Tke a Stihl fűrészeket említetted, szerintem -maradjunk a Stihlnél- Kaberi igényének az Ms 180 messzemenőkig megfelel. A 23-as tudását nem fogja kihasználni, a 21-es élettartama pedig megegyezik a 18-assal.

A hobbi katagóriában a használt fűrész megvételét én nem javaslom mert árban nem nyersz rajta annyit mint amennyi egy esetleges meghibásodás esetén veszítesz.
Egy jó használt fűésznek megkérik az árát amelyiknek meg kedvező az ára annak általában "véres"a torka. Évekre előrenézve mindenképpen egy új fűrész megvétele a helyes irány.
Előzmény: topoly (852)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 858
Ti jobban értetek a kereskedelemhez, jobban tudjátok hogy mi, honnan, merre, ki- kivel van kapcsolatban és milyen termékeket árul. Jómagam csak inkább javítással foglalkozom.
A témához csak annyit hogy jómagam egy olyan cégnél dolgozom ahol németországba gyártanak termékeket. A terméknek minden része itt készül magyarországon. Németországban ha kezébe veszi egy vásárló szentül meg van rólla győződve hogy német termék mivel a cimkére az van írva hogy ott gyártották.
Előzmény: wector81 (851)
x31 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 857
Hello,

Mennyiért lehet szerintetek hozzájutni egy jó állapotú lánfűrészhez a 7 LE feletti tartományban?
Az ismert márkákra gondolok, Husqvarna 395 XP vagy a Stihl 066 jöhet szóba szerintem.


4125 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 856
na majd én megnézem vasárnap, hogy milyen matrica van a gépen, meg garanciapapírján a címeket, akkor minden kiderül.
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 855
Semmi közünk a Lidlben árult gépekhez, mint husqvarna garanciális szervíz.
Előzmény: wector81 (851)
czoki Creative Commons License 2008.03.14 0 0 854

Sziasztok!

 

Ezt nemrég találtam a Bricostore-ban: Benzinmotoros Husquarna H 136 láncfűrész 49.900,-Ft. Akció március 12.- julius 27. közt.

 

Üdv. Czoki.

 

topoly Creative Commons License 2008.03.14 0 0 853
Szia Wector!

A Familie Stihl (MS) 341-esét választottam kábé 10 hónapja. Egyetértek azzal, hogy írhatunk, sőt írjunk típust, mert nem reklámról hanem tapasztalatról van szó. Azért 'tekintettem el' ettől, mert egyrészt nem akartam direktbe menni, másrészt nem a stihl miatt írtam, hanem a minőség kontra ár témához tettem hozzá apró adalékot. Azért köszi a bátorítást:)
Előzmény: wector81 (847)
topoly Creative Commons License 2008.03.13 0 0 852
Kaberi!

Írtam már korábban másnak, neked is szívesen megismétlem azt, amit gyakorló fűrészesként tudok: nézzél szét néhány közeli szakkereskedésben. És inkább vegyél tőlük használtan minőséget (stihl, makita-dolmar, husquarna, esetleg solo), mint hobby kategóriás újat. A használt gépeket a kereskedő megmutatja, elmagyarázza, átnézheted, kérdezhetsz, meghallgathatod a motort. És könnyen kapsz fél év garanciát rá. A kisebb és régebbi stihlek közül 021-es és 023-as van a haveri társaságban. Masszívak és évek óta megbízhatóan mennek. Ha Békéscsaba környékén járnál, Húsvét után akár mutatok is ilyeneket.

Még vásárlás előtt szánj időt a tapasztalatszerzésre, kifizetődik.
Előzmény: kaberi (843)
wector81 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 851

Osztom 4125 hozzászólását. Egyébként nagyon könnyen ki lehet deríteni, hogy a fűrész eredeti-e. Meg kell nézni a matricát a markolatnál. Ha azon az áll, hogy Elektrolux vagy Husqvarna Outdoor Products vagy csak egyszerűen HOP, valamint a dobozon Made in Italy vagy Assambled in USA szerepel, akkor 100% hogy a gép eredeti. A matricát pedig mindig ráragasztják a Husiék, függetlenül attól, hogy éppen kinek a megrendelésére készült a gép és milyen "ál" márkanév alatt lesz forgalomba hozva! És természetesen a márkaszervizek is kötelesek fogadni az ilyen gépet! Én továbbra is azt mondom, hogy a Lidlis egy eredetileg Poulan-nak készült gép, csak most éppen FloraBest dobozba került. Matricát meg kell nézni!!!

Előzmény: gabesz961 (849)
4125 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 850

én több gépet is vettem a lidl-ben, elektromos barkácsgépeket amik parkside márkanévre halgatnak, jól bírják, pedig ipari körülmények között használom őket, és nem is igazán kímélem őket, parkside csavarbehajtónak például a tokmányát a RÖHM német cég szálítja, ami elég híres gyár (fegyvereket is gyárt) és ez a tokmány új technologia semmilyen más márkánál nem alkalmazzák még, pedig nagyon jó ez a gyorstokmány.

összehasonlításképen az 4-szer annyiba kerülő hitachi csavarbehajtógépemmel nem igazán vagyok kibékülve :(

 

kerti szerszámokatis vettem, most utoljára egy szorókocsit, itt a neten óvaintettek a megvételétől, de ebben is kellemesen csalódtam, 3000 huf körül vettem, de hasonló tudású szorókocsit csak közel 20ezer forintért lehet kapni, persze erre is 3 év garit adtak.

 

ezt a láncfűrészt tavaly is árulták, volt a kezemben, szerintem nem hamisitvány.

a lidl és a hamarosan hazánkban is megnyíló Aldi nevű áruházláncok, nem gagyit adnak olcsón, hanem igen magas minőséget jó áron, csak más márkanév alatt, olyan nagy tételről kötnek szerződést a beszálító cégekkel, és annyira agresszíven alkudnak, hogy szinte anyagáron veszik meg a termékeket.

olvassatok utána, rengeteg cikk foglalkozik velük a neten.

gabesz961 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 849
Nem vagyok meggyőződve arról hogy a lidl-ben árult fűrész ugyanaz mint a Mcc 46.
Lehet hogy ugyanaz a csalafintaság van a dologban mint a Mcc 800-as széria és a külsőleg szinte ugyanaz kínai csodák között, amelyek gagyi minőségükkel jóval olcsóbb árukkal elárasztották Európát.

Kaberi az én vleményem is az hogy csak márkás gépet vegyél még ha többe is kerül egy kicsivel.
Előzmény: 4125 (844)
wector81 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 848
Csatlakozom :) A kis kedvencem ki is ment a fejemből. PS-33 / PS-400
Előzmény: Csaszu (846)
wector81 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 847

Nnna, a Stihl oldalon nincs közvetlen hivatkozás...gratula. Mindegy, nézz körül :) Motorfűrészek --> Fagondozó fűrészek.

 

tke! Írd ki nyugodtan, hogy melyik gépről van szó!!! Ez itt a reklám helye! :) Én Husi 359-re tippelek, eltaláltam?

Csaszu Creative Commons License 2008.03.13 0 0 846
Szia Kaberi
A gyümölcsfák karbantartására úgygondolom hogy elég lenne egy kisebb gép is, persze ha nem kivágni akarod az egészet :), de neked kell mérlegelni hogy pontosan mennyire lenne terhelve a fűrész. Gondolom ár az elsődleges szempont, de nem kell sokat hozzátenned, és kijönne egy Stihl Ms 180 vagy egy Dolmar/Makita Ps-33/Dcs-33, amiket 60 000 Ft körül megkapsz, és már bizonyítottak.
Előzmény: kaberi (843)
wector81 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 845

Hali! Megsasoltam ezt a hatalmas teszkós akciót... Hát nem csalódtam, a 4125 által említett gépek eredeti Straus márkájú megoldások. Ezen márkáról sztem bárki, akinek volt dolga velük ódákat tudna zengeni. Én csak az eladott/visszahozott gépek arányát tudnám érvként felhozni. Ez kb úgy fest, hogy 10 gépből ha csak 12-t hoznak vissza, már jó az arány. És nem elírtam. Egyszerűen rettenet. De mindenki maga mérlegeljen. Akkor már ezerszer inkább az MTD láncosa 30-ért.

 

A Lidlis eksönben pedig valóban a gyengébbik McC California 46 van, csak Poulan-os színben. Viszont ezért a pénzért télleg nem rossz, sőt. Ez a gép McC-ban kb 60e körül szokik mozogni. Az, hogy profi, erős túlzás, de tény, hogy nagyonis korrekt masina! Alkatrészellátását a Husqvarna intézi, gondolom még a Lilinél is, bár a 3 év gari valszeg úgy áll össze, hogy 1 év Husi gari, +2 év Lidlis cseregari. De megnyugtató, hogy a Husi szervízek ott vannak a háta mögött. Viszont Kaberi, ha komolyabb munkára szánnád, talán érdemes lenne elgondolkodni, akár egy "ingyen hiteles" konstrukióban is, és venni egy komolyabb (nem rősebb, vagy nagyobb, csak strapásabb!) gépet. Ezek a McCulloch-ok, bárki bármit mondd (elsősorban kereskedőkre gondolok itt), hobby vagy max farmer kategóriás gépek. Tehát kisebb, rövidebb munkákra valók, a nagyobbak, 3-4LE fölöttiekkel pedig néha neki lehet menni egy-egy izmosabb fának. De nem rendszeresen. Egyszerűen a szerkezetük/motorjuk nem bírja hosszú távon, nem nagy igénybevételre vannak tervezve, gyártva. Persze ebben az 50ezres kategóriában nem is találsz olyan gépet, ami tudná ezt. Mérlegelj, mennyire lenne nyúzva a gép, milyen vastagságú anyagot vágnál és mennyit, főleg egyszerre mennyit. Valamint mennyire fontos, hogy a gép 8-10 év múlva is lehetőleg muzsikáljon. Mert itt jön be az ára a drágább masináknak. Nem ajánlok konkrét márkát vagy típust, de véleményem szerint - és ezzel nem vagyok egyedül - egy nevesebb gép drágább terméke hosszú távon behozza az árát. És még valami. Mivel gyümölcsöst írtál, gondolom a munka java részét emelt géppel végeznéd. Itt pedig fontos lehet a könnyebb súly és kezelhetőség. Ajánlom figyelmedbe az egykezes, közepes teljesítményű faápoló fűrészeket. Ezek arányában drágábbak, de dolgozni sokkal könnyebb velül! Csak példának:

http://www.dolmar.com/productcatalog/product/4476/index.html

 

http://www.stihl.hu/navi/default.htm?cat=0&sub=1

 

http://www.husqvarna.hu/node1556.aspx?pid=4959

 

http://www.hitachi.hu/hu/showmachine.jsp?Model=CS35EH&Prod=HITACHI&Menu=200

 

http://www.solo-germany.com/seiten/p_template_1.php?id=1196341086&sprache=_de

 

Üdv! w

4125 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 844

Szia kaberi!

 

a lidl-ös akciós lánfűrész ugyanaz mint a mcculloch California 46

ami jóval drágább, nekem van egy jó pár éves mculloch láncfűrészem az jól muzsikál, de ezt a tipus nem ismerem, elvileg ez félprofi-profi kategoria,  délután biztos megírják mások is a véleményüket akik használtak-szereltek már ilyet, vagy csak halottak róla.

 

itt a link ahol a mcculloch gépet meg tudod nézni:kattincs rá :)

 

http://www.kertikisgepek.hu/?ter=953%2090%2007-33

 

 

egyébként az alkatrészellátása közepes, de nem biztos hogy azonnal a polcról le tudják szedni, ellentétben a nagy márkákkal ahol szinte biztos hogy aznap bármilyen alkatrészt meg tudnak szerezni, de persze ott az árát is megkérik, már az alapgépért is.

 

nekem a lidlben vet hibás termékemet, kicsit több mint 24 órán belül cserélték, úgy hogy nekem csak egy telefonhívásomba került és a futárköltség több volt mint a termék vételára, (ezt ők fizették) persze ez nem extra dolog, csak itt magyarországon hangzik furán, mindenhol így kéne cserélni a terméket ha gond van vele.

 

de várd meg hátha vki tud konkrét véleményt tud mondani az adott tipusról!

 

 

persze ekkora munkához vmi nagyobb márka gépét kéne vedd, ami most biztos többe kerülne, de hosszútávon jobban járnál. persze a pénz behatárolja a vásárlást.

 

olvass vissza topicban, olvasd el az 525-ös hozzászólást, meg amennyit az ídőd enged.

Előzmény: kaberi (843)
kaberi Creative Commons License 2008.03.13 0 0 843
Uraim!

Egy láncfűrészekben teljesen járatlan, és általában műszaki dolgokban enyhén szólva felhasználói szinten járatos család kér segítséget!
Nemrégiben birtokunkba került egy öreg gyümölcsöskert (kb. 80-100 fa). Ennek rendbehozatalára, ápolására szükségünk van egy motoros láncfűrészre. Tudjuk, hogy a Stihl a legjobbnak tartott márka, de közel 100 000 Ft-ot most nem tudunk rá kiadni. A konkrét kérdés:

A vasárnapi Lidl akcióban lesz egy Florabest fűrész, a köv. paraméterekkel:
dekompressziós szelep
41 cm kardhoszúság
19m/mp láncsebesség
6 fokozatú olajpumpa
automata láncolajozó rendszer
elektronikus gyújtás
2.6PS/1.9kW teljesítmény
vibrációszegény oregon krómlánc (oregon doubleguard 91).

Mindez 45 000 forintért. Merjük-e megvenni? Ha nem, inkább a nem megfelelő minőség miatt, vagy a szervizelési, alkatrészellátási bizonytalanságok miatt? Merre keresgéljünk akkor tovább?

Köszönettel várjuk a hozzáértő jótanácsokat.
Kaberi és családja
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.12 0 0 842
topoly Creative Commons License 2008.03.12 0 0 841
Hali!

Hétfőn és ma délelőtt 60-65 mázsa elég öreg vadgesztenyét és hársfát daraboltam fel. 80-90 centi átmérőjű törzsek adták a munka nagyobbik felét, a 30-35 centi vastag szeleteket is ketten emeltük a teherautóra. A temetőben az elmúlt évtizedekben úgy 'kezelték' a vágás utáni sebeket és az odukat, hogy téglatörmelékre folyékony betont öntöttek. Szóval két láncot kell majd éleztetnem.
Nagyjából folyamatos üzemben tankoltam és vágtam.

Az elmúlt félévben kábé 5 hasonló és elég sok kisebb munkám volt. Egyszer vittem szerelőhöz a gépet, karbantartásra. Számlástul fizettem 1800 forintot.

A gépem 59cm3 40-es vezetővel. Az egyik vezető márka profit gépét vettem meg 180 rugóért, nem a gazdaságos áruházban. Eddig bőven megérte.

Hogy mennyit bír az említett gép, én nem tudom..., csak azt, hogy ők is üzleti alapú vállalkozás.
Előzmény: 4125 (839)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 840
A kipufogó olyankor szokott eldugulni ha nem megfelelő vagy sok olaj van a keverékben.
Előzmény: firegabesz (838)
4125 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 839

ma jöt tescos kert különszám újság   :)

van benne:

benzines sövénnyíró 19990.-

benzines teleszkopos ágvágó láncfűrész 24990.-ezt biztos meg fogom nézni !!!

benzines fűrész 52ccm 50cm-es vezetővel 39990.-ezt is meg akarom tapicskolni !!! :)

és egyéb műszaki nyalánkságok. :))))

 

ja ezekét még múszáj beírnom :)

benzines kapagép 45990.-

elektromos komposztaprító 16990.-

 

az árak forintban értendők:)))

firegabesz Creative Commons License 2008.03.12 0 0 838

Sziasztok!

 

Köszi Gabesz de meglett a baja.szétszedtem miszlikjeire,de csak annyi volt a baja hogy a kipufogó el volt dugulva.ugyhogy  legalább láttam ilyet is darabokba.na sebaj szokták vokt mondani,adtam a szarnak egy pofont.

de lényeg hogy meglett a baja.

és az volt az érdekes hogy  a kipufogón nem a külsőrács volt eldugulva hanem alatta a szitás rész./lukacsos/

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.12 0 0 837
STIHL HS 246
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.12 0 0 836

Helló !

Keresek!

Nincs-e valakinek egy eladó használt STIHL HS 246 -os sövényvágó adaptert.

bohrer Creative Commons License 2008.03.11 0 0 835
Offtopic, elnézést . Gyerekkoromban még a narancssárga ollókba FISKARS Finnland volt gravírozva, most már nem biztos.
Előzmény: 4125 (833)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.11 0 0 834

ezuton kérek elnézést az érintettektől a hirtelen felindulásomért! való igaz hogy minden felhasználónak az a gép a favorit amelyik épp a birtokában van és sikeresen használja legyen az német kinai japán stb...

a lényeg hogy az elvégzendő feladathoz megfelő legyen.

Előzmény: gabesz961 (830)
4125 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 833

fiskarst sem finnországban gyártják, vmielyik termékükre az van ráírva hogy made in usa, de szerintem ők is a rízsföldek közöt gyártatnak vhol.

 

hitachi egy jó márka, de van akkus csavarbehajtóm tőlük ami egy rakás ****.

szóval ők sem tökéletesek :)

 én az mtd-vel meg vagyok elégedve, persze jobb lenne ha a több minőségi rízsföldes gépet látnánk a hazai boltok polcain, jót tenne a piacnak.

 

bohrer Creative Commons License 2008.03.10 0 0 832
Mondjuk én az utóbbi 10 évben minden műszaki cikk terén japán párti lettem.
A legendás német precizitás-megbízhatóság inkább a japánokra illik.
Ezért favorizáltam előttetek a Maruyama gépet, láttam én is Kawasaki motoros fűnyírót, és a topik segítségével megismertem a Subaru Robin gépeket amikről eddig azt hittem hogy honda kínai koppintás. meggyőződésem csak saját vélemény ugyanannyi pénzért csak japán cucc mint olasz , MTD stb. 60-90 ért már volt Kawa motoros fűnyíró is, de minimum Briggs.
A husi 136 nál helyretettétek a mundér becsületét, átlag olvasót eddig alaposan elriasztott a kenés probléma. 50-ért parádés kis MÁRKÁS gép a Partner Poulan és 40 ezres sorstársai között.
A Fiskars finn márka már az átkosban is csak ezt ismerték a varrónők ollók Rolls Royce-a gyanánt.
Kerti felhasználást csak az utóbbi években láttam.
Azon kiakadtam hogy a STHIL 170-en made in china karburátor van.
Nem veszek már gagyit, mondom a 9 éve használt Braun borotvám helyett veszek újat, otthon vettem észre hogy kína, sokkal szarabbul vág mint a régi germany és kotyog a szitája is. Panasonic fényképező, szintén kína,
olasz Zanussi porszívó kína, Sharp számológép szintén, új Videoton TV ez sem Székesfehérvári. Persze úgy tudom min. 30% hazai beszállítóktól kell gyártaniuk.

No comment.
Előzmény: 4125 (827)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 831
Szia bohrer

A 136-nak nem is igazából a szivattyúval van probláma hanem a beépítássel. Pontosabban a szivattyú egy gumiágyban van, ez a gumiágy elég gagyi módon van rögzítve a házban, ezért a szivattyú nem csak olajat hanem levegő is tud szívni, emiatt elégtelen az olajzás
A szivattyú működése nagyvonalakban a következő. Van egy csöved amiben forog egy tengely aminek a vége le van lapolva. A cső ahol a lapolás van át van fúrva. A forgás közben a tengely kicsit kifele ill. befele mozog. Amikor kifele mozog az eggyik lyukon ami egyvonalban van a lapolással szív, amikor átfordul a lapolás és befele mozog a tengely a másik lyukon nyom.
Előzmény: bohrer (825)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 830
Szia nyil jan

Ebben teljesen igazad van. Azért abban eggyet érthetünk hogy más gyártóknak is vannak nagyon jó fűrészeik.
Előzmény: nyil jan (828)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 829
Szia firegabesz!

Először is alapjárat van-e? Ha van akkor vedd le a levegőszűrő házat, majd vedd ki a közepén levő kis rácsos betétet. Amint kivetted a betétet láthatóvá válik egy kis hosszúkás nyillás ami összeköttetébe van a karbi tetején található kis csonkal amin gumigyűrű van, na ezt a kis csatornát tisztítsd ki. A gyujtó tekercs biztosan jó annak nem szokása meghibásodni. Gondolom a főfúvókát kivetted ás kifúvattad rendesen?
Előzmény: firegabesz (824)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.10 0 0 828
láttál már kitermelésben olyan fanyűvőt, vagy mondjuk tűzolzót aki nem e két márkára esküdne? ipari szintü használatnál ezeknek a gépeknek van multjuk.
Előzmény: gabesz961 (807)
4125 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 827

a motorok nem ugyanazok!

 

Bolens, MTD ThorX, Briggs, Honda, Kawasaki motorokat építenek be a gépeikbe 3,5HP-től 6,5HP-ig.

 

nem csak arrol van szó, hogy van bolens, yardman, cub cadett, de a sima piros mtd-kből is csak a legolcsóbbakat árulták a nagyáruházak, idén tavasszal lehet elöször minőségibb mtd gépeket látni pl.: az auchan polcain, ami az árban is megmutatkozik, ezek nem 30 és 50 ezer huf között mozognak hanem kb 60 és 90 ezer között.

ha az eladók nem is tudnak szaktanácsot adni, legalább a vásárló látja, hogy nem csak 40ezer forintos benzines fűnyíró létezik, és talán ha nem is a drágábbat veszi meg elgondolkozik a dolgon, legközelebb úgyis a drágábbat veszi:)

egy haverom az auchanban dolgozik a kertészeten, adtak már el több kawasaki motoros fűnyírót, persze az olcsóbb fűnyírót raklapszámra viszik az emberek.

de például fiskars szerszámokat alig gyözik utánrendelni, mert viszik mint a cukrot, ebből is látszik hogy az emberek nem sajnálják, a  jó szerszámokra kiadni több pénzt, csak ideje lenne felfogniuk hogy ezt a nagyobb beruházásaiknál (gépvásárláaiknál) is figyelembe vegyék, ott tudnának a legtöbbet spórolni hosszútávon.

Előzmény: bohrer (825)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 826
136-okon kb még decemberben lecserélték az olajszivattyú kivezető gumit, ami a hiba volt. Megkeményedett a régi gumi, és igy kifolyt az olaj a gépből. Nem is volt ez olyan kardinális probléma, csak itt lett felfújva. Volt egy széria, amin megkeményedett ez a gumi alkatrész, de koránt sem volt olyan vészes tömeghisztéria, mint itt a fórumon keresztül tűnhet, mi egyetlen egy ilyen géppel találkoztunk legalábbis, pedig eladtunk jópárat belőle, mármint a 136-osból.
Előzmény: bohrer (825)
bohrer Creative Commons License 2008.03.09 0 0 825
Hali 4125, Wector!


Köszönöm a kielégítő választ.
A bolens Yardman stb. fokozatokat ismerem, ezek főként a kasztnira kihajtásra vonatkoznak a motor ugyanaz aszthiszem.
Tudom mindent el kell adnotok, a kihal is hal, de az utóbbi időben annyiszor megégettem magam kínai szarokkal(szerszámgépek) , most már tudom hogy az olcsó a drága, mert utána meg kell venni a jót is. Most kék ipari Bosch és makita gépeket használok. Nyilván kertigépnél :dolmar sthil, husi lenne.
Ha kiszámolom hogy 1/4 árért 4-5 üzemórát megy valami, a márkás nem 16-20 óráig lesz jó hanem a többszöröséig.
A gariról annyit hogy 3 szor vittem vissza valamit utiköltség annyi mint egy másik gép ára, és 30 napig kotlottak a csereutalványon, és a 2-ik nap ismét rossz a gép.
Ne csodálkozz ha én cseréltem a gépen csapágyat, építettem be szarvasi kávéfőző kapcsolót stb. és többet nem veszek ilyen szarokat.

Minden topiktársnak! Inkább a márkásat, mert legalább kapsz valamit a pénzedért.

Érdekelne a topik egyik kardinális kérdése a husi 136 olajszivattyú probléma és a megoldás.
Nincs ilyenem de szeretnék tanulni.
Milyen elven működik a szivattyú, mi megy tönkre benne, összefügg -e az olaj viszkozitásával ( szerelők mondták hogy vékkony olajjal tovább él a szivattyú, de szerintem a lánc meg rövidebb ideig)
Ha garis gépben cserélnek szivattyút az új ugyanolyan gyorsan tönkremegy-e vagy az már fejlesztett, esetleg más beszállító, vagy széria.
És a 137 is megegyező-e a 136-al motorikusan ( főként szivattyú) ?
firegabesz Creative Commons License 2008.03.09 0 0 824

Sziasztok!

 

egy kis segítségre lenne szükségem.van egy hobbi 170 es sthil fürészem.

anno kb4-6éve lett ujan vásárolva,nem mondhatnám hogy sokat lett volna használva.namármost előjött egy olyan problémám ,hogy nem pörög teljes fordulattal terheletlenül,terhelve pedig mintha csak negyed gázt húznák neki,tehát nem adja le a teljesítményének csak kb30 %át.namármost itt nincs vége.elkezdtem bújni....     valami közöm van hozzá mert szakmabeli vagyok,de nem nagy a rutinom az ilyen pici gépekbe.ja:a karburátorján csak alapjárati csavar van a másik kettőnek csak a helye van meg,az is le van dugózva,tehát nem állítható.

annyit negcsináltam hogy a karburátorba kicseréltem a membránt,mert meg volt pocakosodva,de nem lett jó.na meg ki is tisztitottam,amennyire szétszedhető.kapott új gyertyát.de még igy sem  lett jó.annyit tapasztaltam hogyha terheletlenül pörgetés közbe kompresszorral befujok a karbi levegőcsatornájába akkor felpörög teljes fordulatra.na most bemérgedtem és miszlikjeire szedtem a gépet hogy hátha a szimmeringek,de sajna azok is tökéletesek,ugyhogy most elfogyott az ötlet.márcsak 2 dologra gondolok,de azt csak cserével tudnám  kipróbálni.

1:gyujtótekercs.

2:komplett karburátor/mert hogy az van reáírva hogy made in china/

egy hozzáértő szaki segítségét kérném aki esetleg hallott már ilyen problémáról.

előre is köszönöm:Firegabesz

kmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 823
Működik,bár még finomítani kell a gépen.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Előzmény: gabesz961 (820)
wector81 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 822

4125! abszolút igazad van!

Laci! jó kis gépet vettél, ezt mondtuk múltkor is, használd ügyesen! És minden újabb tapasztalatról beszámolást kérünk! :)

 

ferro76! Ezek szerint valóban, az "S" a láncfék nélküli verzió. Ha esetleg javítani kéne, henger, dugattyú-szett is van hozzá, főtengely is, tehát ha ezekkel lenne gond, ez a része simán javítható. Csapágyazás gondolom szintén nemigen lehet probléma. Karbi a kérdéses, illetve a gyújtás rendszer, asszem ez már elektronikus gyújtású. Illetve a láncolajzás, mert az is elvileg ebben már automata. (?) De igazság szerint, ha komoly gond lesz vele, a szervíz úgyis mond rá egy árat, hogy mennyibe fájna és akkor lehet dönteni, hogy megéri-e. Az nyilvánvaló, hogy egy új gép ebből a 4,5-5LE körüli osztályból minőségi váltás lenne, de ezek alsó hangon 150ezertől indulnak. Én személy szerint a Dolmar PS-6400-ra szavaznék (milyen meglepő:)), ez 4,8pacis, profi gép, bivaly. Itt pl parlagi-nak van ilyenje. Husi-ban esetleg 357XP, vagy 365-ös, Stihl-ben pl MS-361. De az biztos, hogy utóbbi két névnél mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, nem biztos, hogy indokoltan. Üdv!

Előzmény: ferro76 (815)
kmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 821
Szia Gabesz!
Köszönöm az infót megyek megbütykölöm,ha végeztem írok.
Előzmény: gabesz961 (820)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 820
Szia kmester!

Először nézd meg nincs-e megkeményedve a membrán, ezután lezár-e a tűszelep.
Ha ez oké akkor a H ás L csavart betekerés után 1 fordulattal tekerd ki, ekkor a fűrésznek be kell indulnia ha máshol nincsen probléma. A beállítás még csak ezután jön.
A H csavart addig kell kitekerni amíg a motor fordulata el nem éri a maximumot.
Az L csavart addig kell kitekerni amíg amotor hirtelen gázadásra meg nem torpan.
Ezután az alapjárati csavarral be kell állítani az alapjárati fordulatot ami kb 2000.
Előzmény: kmester (818)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 819
Szia jobus

Valószínű nem jól van beállítva a karburátorod alapjárati része. A következőképpen járj el. A "H" jelű csavarhoz ne nyulj. Az "L" jelű csavart csavard be ütközésig majd vissza 1 fordulatot, ekkor hirtelen gázadáskor nem szabad a motor fordulatának megtorpanni. Ezután a harmadik alapjárati csavarral állítsd be az alapjáratot olyan magasra hogy a lánc még ne forogjon.
Ha ezután sem javul meg a fűrész akkor nagy valószínűsággel motorikus problémája van. Vedd le akipufogót 8-as kulcsal nézd meg a dugattyút a kipufogó nyilláson keresztül ha nem sima a felülete hanem "barázda" van benne akkor gond van.
Előzmény: jobus (814)
kmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 818
Sziasztok!
Vettem egy használt öreg McCulloch benzines láncfűrészt. Szétkellet szedni, mert egy évet állt,koszos volt. Nem indul be ,a gyújtás jó, a benzin viszont szinte folyik a kipufogón. Kérdésem: Tudja valaki a karburátor gyári beállítását,( Zana C1)gondolok itt a HI ill. LO felíratú csavar beállítására és milyen keverék arányú benzin kell a működéshez?
Válaszokat köszönöm!
Husi346(Laci) Creative Commons License 2008.03.09 0 0 817
Sziasztok! Tegnap próbáltam írni, meg is írtam amit akartam csak a jelszavamat elfelejtettem.Amit akarok írni, hogy harmadik napja használom a husi 346XP-t az erdőn, gallyfát gyűjtök vele. Nagyon megvagyok elégedve vele. Ezelőtt egy Stihl 290-essel csináltam ugyanezt a munkát, de úgy érzem, hogy sokkal jobb dolgozni a husival. Régebben főleg a munka elején estére már fájt a kezem és eléggé zsibbadt is. Most semmi gondom ilyenekkel. Úgy vettem észre mintha pörgősebb fűrész lenne, meg úgy jobban kézre áll egyszóval jobb vele dolgozni. Igaz könnyebb is 1kg-al, meg profi kategória a stihl középkategóriás, lehet, hogy ezért is nem voltam úgy megelégedve, mint a husival. Elősször este a munka után szépen elővettem a fűrészt, hogy megtakarítom a levegőszűrőjét, de nem volt rá szükség, mert olyan tiszta volt mintha most hozták volna ki a boltból. Szerintem ez is egy jó előny. Az olajozása tökéletes a másiknál állítani kellett, hogy jó legyen. Egyszóval nekem sokkal jobb, mint a stihl. Nem akarom a Stihl-t becsmérelni, de nekem ez a tapasztalatom. Ezt akartam megosztani veletek. Szerintem nagyon jó fűrész, örülök neki.  
gépdoki Creative Commons License 2008.03.09 0 0 816
Szia Jobus!

Sok mindentől lehet ilyen hiba, ezért csak találgatni tudok:
- karburátor beállítás, esetleg karb.tisztítás
- gyertyacsere,
- a tanksapka szellőúzője talán eldugult, stb.

Előzmény: jobus (814)
ferro76 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 815

wector81köszi a kielégitő választ!Azért voltam kiváncsi a gépre, mert kb 15éve megörököltem az öregemtöl,mondván had erősödjőn a gyerek!Hát mi tagadás a súlya megvan 8-9 kg,de ennek is megvan az előnye nem kéri senki kölcsön. Igazd van nincsen láncfék , én szereltem rá egy szimla kézvédőt. Azóta is használom évente elfüstölök 15-20 tank  1:20-as keveréket.Szerinted ha valami komolyabb baja lesz akkor érdemes javítattni vagy adjam oda egy fűrészmúzeumnak a "matuzsálemet"? Milyen márkát ajánlanál helyette ebben a kategóriában?

Előzmény: wector81 (812)
jobus Creative Commons License 2008.03.09 0 0 814
Szia Gépdoki!
Van nekem egy Stihl021 motorfűrészem az a gondom vele indulni inndul szépen megy amikor üzem meleg akkor az ütemes alapjárat visszaesik hirtelen van amikor megáll van amikor éppen hogy csak meg nem áll és ezt csinálja ismételve sokszor ha megáll utánna könyen indul nem kell rángatni és megy tovább csak egy idő után zavaró hogy mindig inditani kell . Mit lehetne csinálni vele.
Köszönöm elöre is
Jobus
4125 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 813

"Ki a franc ez az MTD hol laknak? Van honlapjuk, USA-t írnak meg hogy 40 évesek.
Jöttek a semmiből 3 éve elárasztva az országot olcsó termékekkel, 35 leszek de 6 évesen is hallottam a SOLO, Maruyama, honda, stihl , husqvarna, dolmar , briggs stratton, tecumseh, stb. MÁRKÁKAT de az MTD csak most tűnt fel furcsa jószágaival."

 

elárasztota az országot olcsó termékekkel?

 

elárasztani maximum az auchan, teszko meg társaik árasztják el, persze ők is csak azt árulják amire kereslet van,  ha szánná rá pár percet és megnéznéd az mtd termékpalettáját rájönnél, hogy a legtöbb termékük nem olcsó, de nem is silány minőségű!

inkább jó ár/érték arányúak.

 

lehet hogy hozzád csak hibás termékekből, és tipusokból kerül szerelésre, amit sajnálok, szép dolog lenne ha pl.: a stihlt egy tipushiba alapján itélnénk meg, nem ismerve, hogy mennyi más nagyon jó gépe van, persze a stihlnek nincs 30ezer forintos fűrésze de nem is tudná annyiért adni, mert veszteséges lenne, szerinted miért fordul elő többször az alacsonyabb árkategoriás gépeknél a tipushiba? valamit valamiért, mégegyszer: kereslet=kínálat

 

husqvarna például milyen gyorsan fogja orvosolni a 136-os olajzó hibáját?

mert ugye ez általad már 29 éve ismert márka.

 

egyébként már pl.: az auchan, teszko , metro is elkezdte árulni a jobb minőségű gépeket pl.: solo-fűrész, permetező, mtd gépekből a kawasaki motoros fűnyírókat stb. (kereslet=kinálat) ezek az áruházak alkalmazkodnak a vásárlókhoz, azt árulják amit megvesznek, ha holnaptol nem venne senki kapagépet 50 ezerért, akkor nem árulnák.

de az mtd igazán jóminőségű gépeit nem találjuk meg hipermarketekben, mert csak szakkereskedésekben kaphatók, így nem ártana szétnézni ott sem, mielött vki mtd gépet vásárol, vagy véleményt mond róla.

 

a láncfűrészükről én is azt írtam, hogy vigyáznék vele, de ez csak ovatosság, Lipi07 783 hozzászólásában leírta az mtd  fűkaszás véleményét, ehez töbet nem tudok hozzátenni.  de nem elég kijavítani hibát, hoszútávon nagy munka visszaszerezni a bizalmat, például ahoz, hogy megvegyek egy mtd fűrészt anélkül, hogy megvárnám az első vásárlók tapasztalatait.

 

na remélem összefüggő amit írtam.

Előzmény: bohrer (784)
wector81 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 812

Szia ferro76! A Husi 380-as még a '70-es években futott, akkori (egyik) zászlóshajó volt. 77ccm, és 4,5LE teljesítmény. Ez az első láncosok közül való, amin már volt láncfék. Hogy a CD és az S között mi a különbség, azt nem tudom, de elképzelhető, hogy a CD a láncfékes, az S pedig az anélküli modell. Rezgéscsillapítás ezekben már volt és természetesen automata lánckenés is. Ez a típus egyébként tiszta fém, épp csak a tetején a légszűrő fedél műanyag. Ami pozitív, hogy a mai napig kapni hozzá dugattyú-szettet, és rámegy bármely mai láncvezető meg 3/8-os lánc. Szóval még akár használható darab is lehet. :) Remélem tudtam segíteni! Egyszem képet találtam róla, ez a CD:

 

 

 

nyil jan, ez igazán magabiztos hozzászólás volt, köszönjük! De eddig nem ezt szoktuk meg Tőled! Honnan ez a hirtelen agresszió? Horgászkiállításon voltál?

Előzmény: ferro76 (806)
bohrer Creative Commons License 2008.03.08 0 0 811
A honda motoroson legalább alu hajtómű van azt is javítottunk ismerősöknek százával, de legalább zárt öntvényház.
A fordulatról, a regulátor rugó erő nem megfelelő, a briggshez is teljesítmény alapján adják 3,5-4 le stb. , meg lötyög a szerkezet.
Negatívan állsz hozzá, még vettem volna, ha nem olvastam volna a kertigép topic 2431 es Jánosom fűkaszáját:)))))

Ne ijedj meg sok embernek még ezután is az olcsó vételár az EGYEDÜLI SZEMPONT.
Előzmény: Lipi07 (810)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 810
Egy MTD géppel kapcsolatban irtad a véleményedet, arról, ami valóban silány. Nem értem, hogy az MTD miért pont a Szentkirály Kft.-vel állt össze, mikor köztudottan annak van a legvacakabb hajtóműve, és hogy miért pont a fűnyíróra való motorját rakta rá erre az ipari remekműre! :) Persze az ára csábító, csak lejáratják magukat vele, lásd a reakciódat - neked már nehezen lehet megmagyarázni, hogy az MTD jó márka.
Gázkar csak dísznek van rajta, nem lehet szabályozni a motor fordulatát vele, és ha meglátja a földet megijed tőle. Fűnyírón jók azok a motorok, de kapán....

Egyébként ugyanaz a remek hajtómű kapható Honda motorral is, Dragon néven, mert használat közben olyan vörös lesz a fejed, mint a tűzokádó sárkánynak, hogy miért nem raktál még hozzá pár ezrest, és vettél volna inkább egy kapálógépet.

Ha az ember kapálni is akar a géppel, a 110ezer alatti gépcsodákat el kell felejteni sajna :/ .
Előzmény: bohrer (809)
bohrer Creative Commons License 2008.03.08 0 0 809
Wector, Gabesz, Gépdoki, és az összes szaki!

Leírtam az MTD tapasztalataimat a Rotációs kapa topikban a 431-es.

Elnézést ha egy MTD fun lelkébe gázoltam volna, de objektíven nézve nem tudnék jobbakat írni róla, tehát :NEM JAVASLOM.

Meglepődnék ha a fűrészük űberfasza lenne.
Egy a szerencséjük, hogy a boltban nem lehet kipróbálni mint az autót a szalonokban.
Husi346(Laci) Creative Commons License 2008.03.08 0 0 808
Csak kiakartam próbálni az új jelszavamat.
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 807
nemán!!!

Mire alapozod véleményed?
Előzmény: nyil jan (804)
ferro76 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 806

Sziasztok! Végre hosszas böngészés után rátaltam erre az oldalra.Egy ( HUSQVARNA SWEDEN 380 S KAS 1004923) tipusu láncfürészről szeretnék megtudni minden adatot amit csak lehet!Nyomoztam a tipus után de semmi eredmény. HA tudtok segitsetek!Előre is köszi.

 

4125 Creative Commons License 2008.03.08 0 0 805
igazán hozzáértő vagy! :)
nyil jan Creative Commons License 2008.03.08 0 0 804
a véleményem a stihl és husqvarna a király  a többi márka csak gyerekeknek valo
Előzmény: wector81 (796)
4125 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 803

kapásból két kertigépes boltot is tudok mondani, ahol ingyen szálítanak pestre, ingyen beüzemelik, kiprobálják a motorját, feltöltik olajjal, adnak még1 olajat, és mindezt ingyen!

 

persze a kereskedő is hasznot húzhat sok esetben mert olyan gépet is megtapicskolhat, szemügyre vehet amit amúgy ő is csak prospektusban látott eddig, ezek után pedig nyugodt szívvel ajánlhatja másoknak is.

 

de egy biztos! ha megveszem a dolmar láncfűrészemet, dobozban kérem, esetleg díszcsomagolásban! :) azt nem engedem át másnak, hogy kibontsa :))

Lipi07 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 802

Szia!

 

Biztos, hogy nem számolnak fel szállítási költséget, ha átveszed az árut a boltjukban, mi sem tesszük, és nem is lenne logikus, hogy kérjenek ezért valamit máshol sem. Sőt, ha kertigépről van szó, még jobban is jársz, ha elmész érte, mert legalább látod amit megveszel összeszerelve,  és nem egy dobozt kapsz - legalábbis mi összerakjuk a gépet, kivéve ha direkt dobozban kéri az ügyfél, ilyen is volt már. Plussz mondanak hasznos tippeket a használathoz, ha kérdésed merül fel megválaszolják rögtön jobb helyeken.

Előzmény: Aigoo (799)
Aigoo Creative Commons License 2008.03.07 0 0 801
Ertem!

Koszi.
Előzmény: wector81 (800)
wector81 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 800

Hali! Ha azt választod, hogy megrendeled az árút, de NEM kérsz házhozszállítást, hanem az üzletükben/mintatermükben szeretnéd átvenni, akkor nem számíthatnak fel plussz költséget!!! De van olyan áruház, ahol bizonyos értékhatár fölött ingyenes a szállítás, legalábbis vagy Budapesten, vagy adott város Xkm-es körzetében.

Előzmény: Aigoo (799)
Aigoo Creative Commons License 2008.03.07 0 0 799
Sziasztok!

Szerintetek WEB-ARUHAZban torteno vasarlaskor,
amennyiben NEM postai utanvetellel kerem az arut,
hanem a boltjukban/kirendeltsegukben szeretnem atvenni az arut, akkor is szamolnak fel szallitasi koltseget??

...tudom ez a tema nem pont ebbe a topic-ba illik, de aki tud, kerem segitsen..

Koszonettel!
wector81 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 798

Nem tudok róla, hogy lenne eredeti Alpina név alatt fűrész nálunk. Amit az MTD-nél raknak össze, az is CastelGarden címkés. Persze ettől még ugyan ott, olaszországban gyártják, az Alpinánál. :)

 

Itt egy link, nem reklám miatt, csak jó tudni :) :

 

http://www.plazamarket.hu/index?store=hobby_market&page=products&category=vck000098&select=53&level=1

 

Soksok Dolmar fűrész, kasza és minden egyéb. Korrekt áron, ingyen házhozszállítással.

Előzmény: 4125 (797)
4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 797

és alpina fűrészt nem is lehet venni magyarországon? :)

alpinának asszem régen volt terepmotorja, és úgy rémlik nem voltak rosszak.

Előzmény: wector81 (796)
wector81 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 796

Na akkor tegyünk tisztába pár kérdést. AL-KO láncfűrész addig volt jó, amíg az Alpina-val voltak szerződésben (amely cég jelenleg a GGP csoport tagja). Azok a fűrészek, ha értelmesen használták, még ma is mennek. Ezeket az Alpina gépeket egyébként egy ideje nálunk szerelik össze, az MTD nemesvámosi üzemében, néhány Toro fűnyíró társaságában, de ez elvileg "titok", az tudja, aki járt náluk és látta. :) A mai AL-KO fűrészek a taiwan-i Jenn-Feng csoportba tartozó valamely gyártó üzeméből származtathatók, Einhell, Ikra, amerikai McCulloch (nálunk nem lehet kapni) matricákkal és színekben. Mind ugyan az, tök mindegy, hogy 35/38 vagy 42 ccm-es, egytől egyik Jenn-Feng. Hibáikat tökéletesen leírta gabesz! Hozzátenném még, nálunk akadt olyan példány, amelyiknek a dugattyúja belevert a gyertyába... A Solo-frigy sem jött össze. Szóval az AL-KO fűrészek és az ő bizonyétékaik erősen megkérdőjelezhetők.

 

MTD. Én azt gondoltam elsőre, hogy mivel az Alpina fűrészeket itt rakják össze, logikusan az MTD fűrész is az lesz, de nem, ez valami más, valóban semmire nem hasonlít, épp ezért feltehetőleg saját. Vagy majd kiderül. Gyártó országként USA van feltüntetve, ezt aki akarja elhiszi, aki nem nem. Lehet felhívom majd őket.

Motor és fűnyíró. A ThorX elnevezésű motor a sajátjuk, nemrég hozták be az európai piacra. Előtte amerikában gyártották, elvétve fellelhető őskövület példány belőlük. (Egyik kollégám nagyapjának van ilyen 600éves ThorX motoros fűnyírója a tanyáján, eredete ismeretlen, ő is használtan vette 380éve.) Ezek a mostaniak már nem meglepő módon kínában készülnek, de ettől még nem rosszak, sőt! A meghibásodás valóban elenyésző!


Az MTD ma már vállalatcsoportnak tekintendő, kb mint a Husi. A sötétzöld, Bolens márkanevű gépek a legolcsóbb szegmens, ezeken volt először ez az új, kínai ThorX motor. Egyébként a Bolens az egyetlen olyan márkája az MTD-nek, ami a saját "gyereke", direkt az olcsóbb gépeik miatt hívták életre annak idején. Kicsit hasonlít ez a Husqvarna-Partner pároshoz. A piros, echte MTD illetve amerikában YardMachines gépek a közép kategória. A Yard-Man már egy kicsit ezek fölött van, a White Outdoor és Troy-Bilt is hasonló kategória. Legteteje a Cub-Cadet és a Cub-Cadet Commercial. Ezek közül a hivatalos magyarországi forgalmazásban a Bolens, az MTD, a Yard-Man és a Cub-Cadet márkanevek vannak. A többi nem az MTD Hungaria-n keresztül érkezik! A történethez hozzá tartozik, hogy nálunk csak főként fűnyírók és kisebb trakik összeszerelése folyik az Alpina láncosok mellett. A vágósztalt sem ők gyártják, hanem egy külsős cég. A motorok pedig jönnek a saját hazájukból. ThorX, Briggs, Honda vagy Kawasaki, utóbbi kettő, de főleg a Kawa a legteteje. A Tanaka mellett egy időben az amerikai McCulloch is tagja volt a családnak, de aztán ők pattintva lettek. A Tanaka sem hiszem, hogy sokáig bent marad, lévén a Hitachi felvásárolta az egészet. A lánfűrészei már el sem érhetők a lapon.


Egy szó mint száz, az MTD-vel sosem volt garanciális problémánk, korrektek és viszonylag gyorsak is. A kínai ThorX motor eddig bevált, én nem félek a fűrészüktől sem.

 

Remélem kicsit tisztult a kép. :) Nem egyszerű képletek ezek...oldalakat lehetne írni, mire minden a helyére kerülnie...

4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 795
lehet hogy csak magyarországon új dolog, de eddig nem volt ennyi kawa motoros gép, jó a toro meg hasonló gépekenn volt, de most már mtd-ken is van , sőt már az auchanban is vannak kawasaki-mtd fűnyírók nagyon jó áron. nekem a kawasaki nagyon szimpatikus :)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 794
A Briggs meg megvette a Murray-t, pont az ilyenek miatt, mivel a saját motorjaikat már nem tudják olyan darabszámban értékesíteni, ahogy szeretnék. Elég sok kertigépgyártónak van már saját kinai fejlesztésű motorja, ami árban lányegesen olcsóbb mint a Briggs! Murray gépeken már csak Briggs motorok vannak.
Előzmény: Lipi07 (793)
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 793
Az MTD megvett egy motorgyárat magának 5-6 éve, ahol vertikális és horizontális motorokat is gyárt.
Kezdetben csak a Bolens gépekre rakták rá, de mivel bevált erőforrások lettek, ezért már a Yard-Man gépekre is nyugodt szívvel ráteszik.
Persze, hogy kínában van ez a motorgyár, de ez nem is meglepő, hol máshol is érné meg akármelyik multicégnek gyártani. Kínában tudnak jót is csinálni, rosszat is, amilyet a kedves megrendelő kér, és amennyit fizet érte.

Az MTD egyébként eredetileg amerikai cég volt, mára már a világ minden pontján megtalálható, európában például Magyarországon is, Nemesvámoson van szerelőcsarnoka, és ellátó központja. Erről bővebben az http://www.mtdhungaria.hu/ lapon a cégről menu alatt lehet olvasni.

Sok konkurens céget felvásárolt már, ilyen volt a Troy-Bilt is, amit hozzánk csak egy-két áruházlánc hoz be, az MTD Hungária Kft. nem forgalmazza közvetlenül. 
Előzmény: gabesz961 (790)
4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 792

lidl-ben megint lesz láncfűrész leértékelve 44995.-huf

dekompressziós szeleppel, 42ccm, oregon kromláncés vezetőlemez, 6 fokozatban álítható olajpumpa.

végülis ugyanaz mint a: mcculloch california 46

 

http://www.kertikisgepek.hu/?ter=953%2090%2007-33

 

 

csak zöld színben

 

és három év garanciával! mácius 16.-tól kapható :)

4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 791
nemtudom, szerintem sajt fejlesztés, vagy legalábbis ők pénzelték a fejlesztést, hogy hol gyártják azt nem tudom de nem is lényeges, kínai is lehet ha jó a minőségellenőrzésük és jó alapanyagokkal dolgoznak.
Előzmény: gabesz961 (790)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 790
Szia 4125!

Ez nem az a kínai kütyü? Vagy valóban saját gyártmány?
Előzmény: 4125 (787)
4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 789

ezt korábban írtam:

 

"valaki ismeri aTROY-BILT márkát? , az MTD-hez tartozik?

 

ezt találtam:

 

http://www.troybilt.ca/troybilt/product-select.asp?TypeID=2   itt mtd logo van.

 

http://www.mppcanada.com/mpp/troybilt/product-select.asp?TypeID=41   itt meg MPP

 

 

csak azért mert az áruk, ahogy néztem jóval kedvezöbb."

 

hát igen az árak érdekesek, a sima mtd nagyon jó áron van, de ami mtd gyármány de más márka pl.: troy-bilt az még kedvezöbb, de eddig csak az obiban láttam troy-bilt-et, azokat is most árusítják ki féláron, a második linken ez a lényeg http://www.mppcanada.com/mpp/default.asp

az MPP-be beletartozik a CUB CADETT, WHITE OUTDOOR, TROY-BILT, TANAKA .

 

WHITE OUTDOOR-t is talán az obiban láttam hómarógépet, a tanaka-ról még nem halottam semmit.

4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 788

én nem szídom az mtd gépeket, ár/érték arányban szerintem nagyon jók!

nekem is van fűnyíróm elektromos meg benzines is, bár az utobbi yardman :)

árban verhetetlenek, egyébként  az mtd más márkáknak is beszállít, vagy néhol nem mtd márkanéven hozzák forgalomba.

 

4125 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 787
Előzmény: gabesz961 (786)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 786
Szia Lipi07!

Az MTD-nek ugy tudom nincs saját fűnyíró motorja, javarészt BRiGS motort rak a fűnyírókra ujabban pedig valami kínai kütyüt.
Előzmény: Lipi07 (783)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 785
Szia bohrer!

A Te 38-as fűrészed csak a feliratában ALKO, valójában a régebben gyártott MCCULLOCH 800-as széria mostoha testvére. Ugyanilyen fűrész az EINHELL 38, a P 38 kicsit másabb burkolattal. Ezek minősegben messze elmaradnak az "őstől", leginkább a berántószerkezet, olajszivattyu, csillagkerék, a gyenge pontjuk.

Előzmény: bohrer (784)
bohrer Creative Commons License 2008.03.05 0 0 784
Én is láttam az MTD fűrészt. De nem a madaras teszkóban hanem a "sima" tacskóban, 30-ért lökettérfogat teljesítmény ár verhetetlen. De nem is hasonlít a kasztnija egyetlen mai fűrészére sem, kocka, baltával lett szabva. Ellenben az Einhell, Al-ko 42 ese logikus elrendezésű, stihl v. husi koppintás, nem úgy mint a 38-as (enyém) lehetetlen helyen a láncfék alatt a tanksapka, kipufogó nem elől van hanem jobbra lent. Bár az Einhell 42-ese nincs olyan teljesítményű mint az MTD.


Szakik: Wector,Gépdoki, Gabesz!

Ki a franc ez az MTD hol laknak? Van honlapjuk, USA-t írnak meg hogy 40 évesek.
Jöttek a semmiből 3 éve elárasztva az országot olcsó termékekkel, 35 leszek de 6 évesen is hallottam a SOLO, Maruyama, honda, stihl , husqvarna, dolmar , briggs stratton, tecumseh, stb. MÁRKÁKAT de az MTD csak most tűnt fel furcsa jószágaival.

A fűkaszáik damiladagolása és kés felszerelése katasztrófa, spiráltengely és szöghajtóműves egyaránt, tapasztalat.

Nem -e olyan USA , mint az AL-KO osztrák, csak kínában történik a fejlesztés és a gyártás, a 3 év garis alko szívattyúkkal tömve volt a szervíz, 30 biztosan volt, pedig kisváros vagyunk.
Állítólag olyan az MTD mint a WÜRTH hogy csak kereskedőház és mindenhonnan felvásárolt cuccokat saját márkajelzéssel árusít felárral, tehát ha szerencsés vagy és az öreg Cseng fakunyhóiban jó fűnyírót csinálnak OK, de ha Xian Lee fűrészét veszed befaraghtsz.

Tehát kik az MTD leleplezést kérek:))))
Lipi07 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 783
Az MTD fűkaszákkal valóban sok gond volt, szinte minden, és ezt el is ismerte az MTD is. DE!
Kevés olyan céggel találkoztam eddig, aki igy állt hozzá a kérdéshez, elismerte, és nem próbálta megmagyarázni a bizonyítványát, szó nélkül cserélte az alkatrészeket garanciában, és érdekelte, hogy mi történt azokkal, mi volt a baj, és fejlesztett! Tavaly már szinte semmilyen garanciális meghibásodás sem volt a kaszákkal, mára már jók az MTD kaszái, arra, amire tervezték. Hobby munkákra, házkörül. Fűrészektől féltem én is, hogy megint sok bajunk lesz vele szervíz téren, de eddig egy futott csak be, eltört a kuplung rúgója, ami nem egy nagy gond, ez előfordul nevesebb fűrészgyártókkal is.
Az MTD fűnyíró motorjaitól is tartottunk, de szerencsére alaptalanul, mivel alig van velük gond, mondhatni semmi. Egy-két gyújtótekercs, vagy berántó, amire emlékszem az évek alatt, de ez ahhoz képest, hogy milyen darabszámban kerülnek értékesítésre bőven 1% alatt van.
Fűrészeket persze majd meglátjuk idővel, hogy mennyire állják a sarat, csak kicsit védelmezni akartam az MTD-t, mert korrekt cég, megérdemlik! :)
Előzmény: 4125 (782)
4125 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 782

igen de az al-ko már "bizonyított" a láncfűrészek terén, de az mtd még nem, sok jó gépük van, de pl a fűkasza az botrányos, remélem a fűrészük nem lesz olyan.

az az mtd fűrész amit én néztem tiszta sorja volt.

wector81 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 781
Az AL-KO a láncfűrészekről (is) visszavonta idéntől a 3 év garit! Ezt jó ha mindenki tudja! Csak szivattyúkra és fűnyírókra maradt meg, minden más 1 éves lett! Ennek fényében, továbbá hogy a 42-45-ös gyengébb, tiszta műanyag és nincs rajta szabályozható olajpumpa - ami viszont az MTD-n van, az 5centi + vágáshossz meg nem tényező sztem, nálam egyértelmű az MTD fölénye, pláne egy árban. De persze ez csak az én véleményem.
Előzmény: 4125 (779)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 780
Igazatok van mert a Stihl Ms 180-ban is Zama karbi van.
4125 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 779

nekem nem volt túl szimpi az mtd fűrész, ahoz képest akkor az én két kínai realm fűrészem nagyon szupik, de ez csak külső benyomásra mondom, meg ha már ennyiért vennék akkor az al-ko 42-45-öst, aztis ki lehet fogni 30 körül akcióba, és ahoz 45-ös vezető van. meg három év gari :) vagy ugyanezt einhell-be

Előzmény: wector81 (778)
wector81 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 778
Majd' el felejtettem. Bóklászom a madaras teszkó áruházban, betévedtem a kertosztályra és mit látok: MTD láncfűrész 30ezer pénz. Na ezt meg kell nézni. Hát mit mondjak, volt meglepi. Pontos összeszerelés, minőségi műanyag elemek, első ránézésre. Másodikra masszív alu ház, pontos kapcsolók, 46ccm és 2,5 LE! 40centis Carlton lap és 3/8 1,3-as lánc. Kipróbálni nyilván nem lehet. Dobozon: Származási hely: USA (nem kötelező elhinni). Szóval akinek jó kis fűrészre fáj a foga, és ebben a 30ezer környéki kategóriában nézelődik, szerintem ne habozzon! Ilyen konstrukciót ennyi pénzért senki más nem kínál!
wector81 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 777

Doki, egyáltalán nem a Dolmar minőségi kiemelését akartam leírni a Zama karbival. Csak gabesz-nak írtam, hogy van élet a Walbro-n túl :) Persze, tény, hogy manapság amelyik cég kicsit is ad magára, az minimum Walbro-t épít be. Lásd kínai AL-KO fűrész bohrer-nél.

 

Más. A Solo 645-ös naggyon megéri 85-ért!!! Bár valszeg ez még a "régi" kockás széria, amit most futtat ki a Solo, de ettől még teljesen jó. Az utódjában, a 646-osban pl már nincs szabályozható olajpumpa! Egyetlen negatívuma van talán, a csak gumis rezgéscsillapítás. Nekem legalábbis ez szúrt rögtön szemet a 651-esnél is. Meg egy picit igénytelen a külleme, gondolok itt a műanyag elemek enyhe sorjásságára, illesztéseire. Meg a láncfék karja elég darabosan működik. De akit ezek a külcsíni dolgok nem zavarnak - márpedig a működését nem befolyásolják - az nyugodt szívvel megveheti, ennyi pénzért igazán baráti! És Walbro karbi van benne :)

4125 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 776

solo 645 most tényleg tutkó áron van kiárusítva.

 

http://www.kertikisgepek.hu/index.php?akcio=1

bohrer Creative Commons License 2008.03.05 0 0 775
Akkor az ALKO elkényeztetett engem 25-ért. Walbro porlasztó, Champion gyertya, Oregon lánc és vezető. Még egy normális motor egy erős műanyag ház és szupi kis fűrész lehetne:))). Mindegy örülök hogy a porlasztó legalább nem sz@r.

Nagyképűen leírták a használati útmutatóba a gyertyacserét és típusát, feltételezik hogy a motor túl él egy márkás gyertyát. Mint a kínai fexekhez is a szintén elbizakodottan mellékelt szénkefe hadd higgye a paraszt hogy többet bír 50 üzemóránál.
Előzmény: gépdoki (773)
sanyi 63 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 774
Hello mindenkinek!
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot. Nekem is "fűrészgondom" van.
Az egyik oldalon találtam, egy "SOLO 645" típusu gépet, nagyon kedvező áron,
akciósan. Szeretném tudni, hogy mi a véleményetek róla. Évi 8-10 méter fát kelle-
ne darabolni.
Üdv sanyi 63
gépdoki Creative Commons License 2008.03.05 0 0 773
Azért érdemes pontosítani: Túl sok karburátorgyár nincs a világon. A neves márkák Walbro, Tillotson, és Zama, illetve néha még Bing karburátorokat szelnek a motorjaikba. Ezek a megbízhatóak! Az, hogy a Dolmár pillanatnyilag Zama karburátorokat épít be - nem a Dolmár minőségét jelzi, mert szereltek már Walbroval is, sőt...!

Üdv. Gépdoki
Előzmény: wector81 (771)
wector81 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 772
Egy ilyen 034-esnek milyen a hengerfala? Már úgy értem bevonatra.
Előzmény: tompika16v (764)
wector81 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 771
A Dolmar-okban meg épp, hogy Zama van :) Jó, mondjuk, hogy ez a kettő a gyakori. Neves gépekben. Ratyikban meg Jiaung-Fen, Xing-Huan és társaik :)))
Előzmény: gabesz961 (765)
wector81 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 770

Egyébként érdemes végigolvasni vagy legalább átfutni a cikket, szó van benne a lánckenő olajokról, bio-olajokról, benzinekről, stb... is, hasznos lehet!!!

 

És a két kedvenc No1 márkánkat is megemlíti :)))

wector81 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 769

Aki még kíváncsi az alkylatbenzin-re, itt egy link; a 3.3-as bekezdés ír róla:

 

http://quercus.emk.nyme.hu/oee/haszn/2002_sopron/uzemanyagok.htm

 

Előzmény: 4125 (759)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 768
Nem Husi hanem kínai "genya". Ettől még lehet jó csak el ne romoljon.
Előzmény: Amphenol (766)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 767
Három lehetséges oka lehet: a benzinbe kevés olaj volt, nem megfelelő olaj, sokáig dolgoztál vele egyfolytában. A dugattyúcsere csak akkor segít ha a henger fala teljesen sima maradt.
Előzmény: tompika16v (764)
Amphenol Creative Commons License 2008.03.04 0 0 766
Sziasztok !

Mai tapasztalatom : Házaló kereskedők járnak 395 XP -nek matricázott
fűrésszel ( 120 e Ft -al indítanak majd akár 50 -ig lemennek ) :-) .

Nem Husqvarna lap volt rajt hanem Oregon , motorfűrész formája volt , de
olyan igénytelen a kinézete ... erről tudtok valamit milyen fűrész lehet ?

( nem vettem , csak a kiváncsiság )

Utólag sajnálom , hogy nem néztem meg alaposan nem-e "huskvarna"
volt-e a cimkére írva csak az ember automatán Husqvarná-nak nézi ....

AMp
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 765
Szia wector

Köszönöm a teljesen kielégítő válaszodat. A karburátornál is hasonló a helyzet hisz majdnem minden valamirevaló fűrészben Walbro karburátor van.
Előzmény: wector81 (756)
tompika16v Creative Commons License 2008.03.04 0 0 764
Sajna telitalálatod volt!

Csak a mai napig nem jöttem rá, hogy mitől sült meg! Egyébként dugó gyűrű cserével talán megoldódott. Talán!!!!
Előzmény: gabesz961 (740)
parlagi Creative Commons License 2008.03.04 0 0 763
Nem tom. Annyit még nem vágtam vele, de biztos jobb, mint dühömben lefele nyomni az elektromos Husqvarnát, közben ügyeskedni, mikor beszorul a rohadt kanyarvágója!
Előzmény: Kbarnus (760)
bohrer Creative Commons License 2008.03.04 0 0 762
Ezzel még Petőfi járt az erdőre fáért, de a megemeléséhez egy TATRA autódaru kellett. Kutyaszem aki nem kap rajta.
Előzmény: 4125 (761)
4125 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 761

ezt véletlenül láttam meg, ha vkinek elektromos dolmar fűrész kéne :)

 

http://www.expressz.hu/gepszerszam/gepek/ipari/showAdvert,7011288,482,1.html

Kbarnus Creative Commons License 2008.03.04 0 0 760

Vágáskor tartja, de amikor levágod akkor vissza kell emelni a fára. A 200. visszaemelésre gondoltam.

Előzmény: parlagi (757)
4125 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 759

wector81!

 

mi az a Alkylatbenzin?

4125 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 758
parlagi Creative Commons License 2008.03.04 0 0 757
Dönteni biztos nehezebb vele :) Ennél tartja a fa (nem sokáig).
Előzmény: Kbarnus (752)
wector81 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 756

Ez egy jó kérdés. Súgok pár dolgot: Nincs olyan, hogy Husqvarna lánc, nincs olyan, hogy Dolmar lánc, vagy Solo lánc, se láncvezető. Olyan van, hogy Oregon. A világon a legnagyobb gyártó, és rengeteg cég beszállítója, csak mást nyomnak bele, vagy festenek rá. Meg van a Stihl, aki csak saját magának gyárt. Meg van még valami ausztrál cég is, aminek nem jut eszembe a neve. Ők hárman gyártanak láncot. Az Oregon gyakorlatilag felvásárolt mindenkit, aki kisebb hal volt (Carlton pl).

 

Olaj kérdés. Szerintetek hány láncfűrész és kertigép gyártó cégnek van olajfinomítója? Na itt a válasz. Egyiknek sem. Veszik az olajat. Aki azt mondja, hogy a Stihl olaj meg a Husi olaj meg a Dolmar olaj... Kikötnek bizonyos paramétereket, hogy minek kell megfeleljen az olaj és legyártatják, adalékoltatják. Max ebben az adalékolásban lehetnek eltérések, de annyira semmi jelentősége, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Egyedül a Dolmar 100HP olaja, ami többet "tud", meg a most megjelent Alkylatbenzin-jük, ami szintén nem saját! Szóval ha engem kérdezel, hogy van-e különbség: az ég világon semmi említésre méltó.

 

Az árkülönbség pedig: Ha "sima" Oregon vezetőt veszel, mondjuk a Pro-Lite széria 45cm-3/8-1,5-ös tagját, az max egy tizes, és akkor már megszaladtam. Ha megveszed ugyan ezt mondjuk Solo-ban, az minimum 15, és akkor alsó hangon beszélünk. A különbség: a festés :) semmi más. Ennyit erről :) Olajban detto.

Előzmény: gabesz961 (754)
wector81 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 755
Igen, de ezen belül "Láncfűrész és rönkhasító akció - Érvényes 2008.01.02. - 2008.02.28-ig illetve a készlet erejéig!" ...mi az az Edison?
Előzmény: Aigoo (747)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 754
Szia wector81

Szerinted van-e külömbség a Stihl és a Dolmár kétütemű motorolajok között mert árban majdnem 1000Ft akülömbség?
dobro81 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 753

áááááááá dehogy is!

 

már lerendeztuk a tévedést égy láncfűrészes összecsapással! :) :) :)

Előzmény: aard3m (751)
Kbarnus Creative Commons License 2008.03.03 0 0 752

Nem nehéz a 6400-as a daraboláshoz?

Előzmény: parlagi (750)
aard3m Creative Commons License 2008.03.03 0 0 751
hej, csak vicceltem ám, nehogy összevesszetek ezen!
Előzmény: dobro81 (741)
parlagi Creative Commons License 2008.03.03 0 0 750
Az enyém 6400-as. A fölső kategóriából a legkisebb. Ennek húzósabb az ára, de eleget szívtam a villanyos Husqvarnával, nem akartam több gondot. Most vettem, alig használtam, így elsőre brutális, vigyorogva dolgozok vele.
Gondolom a kisebbek sem rosszak, előtte az 500-ason gondolkodtam.
Először "csak" a téli tüzelő feldarabolása volt a cél, aztán ki kellett vágni néhány fát, és így tovább, ezért választottam a profibbat.
Ha létszükséglet a fűrész (pl. téli tüzelő), akkor, ami anyagilag belefér... meg fog térülni.
Előzmény: Andras2008 (743)
dobro81 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 749

Szeva

 

semmi gond, csak azért nyomtam mert nehogy rám legyen verve ez a gondolatmenet. Gépészként ellenzem a dolgot, még mondjuk eszembe se jutott ilyen dolog. :)

Előzmény: bohrer (748)
bohrer Creative Commons License 2008.03.02 0 0 748
Bocsi! aard 3m írta a vízzel történő lökettérfogatmérést, nem benneteket akartalak leszúrni, inkább a fűrész gazdáját féltettem nehogy teleöntse az új 346XP-t.

Mégegyszer bocsi valahogy befigyeltem a hozzászólásokat.
Előzmény: dobro81 (741)
Aigoo Creative Commons License 2008.03.02 0 0 747
"Makita Fűrész Akció érv: 2008.03.31. ill a készlet erejéig"

ez az Edison-nal van...vagy nem erre gondoltal?:)
Aigoo Creative Commons License 2008.03.02 0 0 746
Wector!

A Makita-akcio marc.31-ig ervennyes, nem?

Udv!
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 745
Szia András2008

Ha nem használod 10-15 percnél egyfolytában tovább a fűrészt és arra használod amit az előző irásodban irtál akkor nyugodtan vedd meg a Stihlt, garantáltan jó és megbízható fűrészed lessz. A Makita Dcs 400 erősebb és strapabíróbb a Stihl Ms 180 viszont precízebb. Ha mindkettőt kipróbálnád egymás után éreznéd a külömbséget. Szerintem a te céljaidnak az Ms180 tökéletesen megfelel.
A döntés természetesen a tied.
Előzmény: Andras2008 (743)
wector81 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 744

Üdv biciklis!

Az a helyzet, hogy egyet kell értsek Veled. Legalábbis ami a használhatóságot illeti. Előszeretettel veszik/viszik ezeket a 35-42ccm-es Partner/McCulloch/Poulan gépeket a népek kisebb otthoni munkákra, tüzifavágásra. És az eladott mennyiséghez képest valóban kicsi a meghibásodás. Bár a 411/422-es nekem személy szerint nem kedvencem, az idiótán megoldott láncfeszítője miatt, de lehet Neked pont nem olyan van. Viszont az áruk kedvező, és mivel enyhe túlzással ugyan azokból az anyagokból/alkatrészekből építkezik, mint a kisebb Husik, abszolút megéri. Bár a 411/422-esek már 45e körül mocorognak, elgondolkodtató inkább egy 136-os Husi, vagy főleg egy 33-as Dolmar, vagy 170-es Stihl, ha akciós. De a 352/358/371/538 széria télleg megéri. Ezek 30párezertől indulnak.

 

A Makita akciónak elvileg vége, 1-étől a "tavasz-nyári akciós" árak élnek, egészen augusztus 31-ig! Sajnos a kifutók is visszadrágultak valamelyest...

Előzmény: sínbiciklitekerő (739)
Andras2008 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 743
Szia

Melyik típusú Makitát vetted? Abból a sorozatból amit én néztem ki? Mennyire "nyúztad" ? Mert nem célom, hogy napi több órás munkám legyen vele egyhuzamban. Azt tudom, hogy arra más kategória való. Úgy néz ki, hogy hamarabb kell, mint mire a PS-45 ideér. Picit most megint elkezdtem az MS 180felé kacsingatni.
Előzmény: parlagi (742)
parlagi Creative Commons License 2008.03.02 0 0 742
Most vetődj a Makitára, mert komoly akció van!

Az elektromost hanyagolnám! Én most vettem az elektromos Husqvarna helyett/mellé egy Makitát. Kb. ugyanarra a célra szántam a Husqvarnát annak idején, de a téli tüzelő (10-20 centis akác) felvágása is túl nagy feladat volt neki.

Előzmény: Andras2008 (736)
dobro81 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 741

Hey, Én nem írtam ilyet, hogy vizet a hengerbe!!!Me csak az én hozzászolásomra írtad válászod, én ekkora marhaságot nem szoktam kitalálni.

Ez egyébként nem túl szerencsés!!!!!

 

Előzmény: bohrer (733)
gabesz961 Creative Commons License 2008.03.01 0 0 740
Szia tompika16v
Szerintem "megragadt" a fűrész. Vedd le a kipufogót , a kipufogó nyiláson meglátod a dugattyút ha nincs rajta karcolás vagy bemarás akkor nincs baj, ha van akkor valószínű hogy leragadt a gyűrűd és ezárt nincs benne elég kompresszio.
Előzmény: tompika16v (715)
sínbiciklitekerő Creative Commons License 2008.03.01 0 0 739

Üdv mindenkinek!

Sokan írtátok, hogy ház körüli munkára kéne fűrész.

Én hasonló célra vettem 1 partner 411-est. nagyon jól megfelel nekem, pedig akácot szoktam összevágni tüzifának. A kereskedő azt mondta, hogy szerinte van olyan jó mint a a már nem gyártott 40-es husi. Nem nagyon ismerem a többi tipust, de akinek van tapasztalata erről a tipusról es megírná, azt megköszönném.

wector81 Creative Commons License 2008.03.01 0 0 738

Hali! Ha van/lesz áramod, nyugodtan vehetsz elektromost! Ezek nem a 15ezer forintos kategória, bírják a kiképzést. De ha esetleg egyszer-kétszer csak kéne, hogy mobilis legyen, és pont jól jönne a benzines, akkor meg eszi az ember a kefét...

A PS-45 helyesen 45ccm / 2,3LE, ahogy meg is találtad! Ez a sorozat 36-41-45ccm-es lesz, a 34-es konstrukciója és felépítése, tulképpen kiegészítések. Ha nem nyúzni kell, teljesen jó lehet, ezért az árért sztem meg fogja érni! Ugyan már ezek is "butítottak", de az MS-180-as szintjét bőven elérik.

http://www.dolmar.com/productcatalog/product/5116/index.html

Vagy a továbbra is kifutó, de raktárkészleten lévő PS-33/400-as széria ajánlható, ezekről véleményeket kicsivel lejjebb olvashatsz itt!

Vagy meg lehet várni az új kis Husikat. Azokról ugyan még semmi hír, hogy mikor jönnek, de jönnek, hasonlók, illetve remélhetőleg problémamentesebbek lesznek, mint a 136/137e széria. Árakat sem tudunk még.

Előzmény: Andras2008 (736)
Andras2008 Creative Commons License 2008.03.01 0 0 737
A PS-45 teljesítményadatai visszavonva...Csak egy mo-i kereskedő
oldalát néztem, ott szerepel rossz adat.
Helyesen: 2,3Le
Andras2008 Creative Commons License 2008.03.01 0 0 736
Sziasztok

Láncfűrészt szereténk vásárolni, ház körüli célra. (kivágott fák galyazása,
törzsének felaprítása (20-30cm). Hosszabb idejű tartós, rendszeres igénybevétel nem lenne esedékes. Sajnos a ráfordítandó összeg kötött, 60-65e ft.

Igazából 2 fűrészt néztem ki:
Egy benzines Stihl MS 180, illetve Makita UC4030A-s elektromos fűrész között gondolkodom (60e vs 40e)

Melyiket ajánljátok inkább? Ahol használni szeretném, ott mindig van/lesz áram.
Megéri-e a +50% ráfordítást a benzines kis stihl??? Tényleg nagyon le van butítva??
AZ elektromossal kapcsolatban? Mennyire megbízhatóak, mennyire erősek?

Illetve van még egy gép. Ez a Dolmar PS-45 (Makita DCS 4610), Áprilistól
lesz kapható 60e körüli áron. Viszont ez 46cm3-is, 3,5LE. Nekem feltünően olcsó,
ilyen teljesítményekkel.

Köszönöm, András
bohrer Creative Commons License 2008.02.29 0 0 735
Mértékegységekre figyelj, nehogy literekre jöjjön ki a lökettérfogat, ha 0 után sok a tizedes akkor annyi ezred liter tehát köbcenti.
Előzmény: wector81 (734)
wector81 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 734

Én a "vagy inkább ne." részére szavazok :)

 

Viszont ezt a képletet nem ismertem! Osztokszorzok egyet gyorsan :)

Előzmény: aard3m (731)
bohrer Creative Commons License 2008.02.29 0 0 733
Vizet bele ne önts a hengerbe, NEM AZZAL MEGY!
Lökettérfogat mérés meg nem jó így a 2 üteműnél, mert a csatornákon át a porlasztó , kipu, forgattyúsház is tele menne vízzel.

Gépkönyv: furat, löket nézd meg . Képlet : d négyzet szorozva pí per 4 szorozva H

H: löket
d: furat
Előzmény: dobro81 (729)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 732

Szevasztok

 

nem nem, nem elkiabáltam csak csendben mondtam. :) 

lehet holnap is bevetésen lesz a husi 136 oska.

Előzmény: wector81 (730)
aard3m Creative Commons License 2008.02.29 0 0 731
vedd ki a gyartyát, told le a dugattyút, öntsd tele vízzel, tedd egy lavórba, forgasd meg a berántóval óvatosan, öntsd a vizet a lavórból egy mérőedénybe!

vagy inkább ne.
Előzmény: 346XP (713)
wector81 Creative Commons License 2008.02.28 0 0 730

Csak nem sikerült működőképes pumpát gyártaniuk a kicsibe?! El ne kiabáljuk! :)

 

Hm...én úgy tudtam, hogy a sima 346-os volt 45-ös és amióta XP-s azóta lett 50-es...Na mindegy, ha a kerben azt mondták 45-ös, akkor nyilván annyi, csak tisztában vannak vele, mit árulnak...vagy legalábbis remélhető. Mellesleg nem értem a Husit, ha eddig köb alapján vezette a számozást, és a 350-es pl 50-es, a 359-es 59 stb volt, akkor ez a gép mért nem lett egyszerűen 350XP? Hamár felfúrták :) Mellesleg a magyar oldalukon a 340-est (is?) elírták, az még tuti 40ccm, nem 45.

Előzmény: dobro81 (729)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.28 0 0 729

Na szevasztok!

 

Husi 136 ban kicserélték az olajpupát, másnap 4 óra kemény nyúzásnak vetettem alá, és lön csoda volt olaj. ha az olajgondot tényleg sikerűlt megszüntetni, akkor visszavonva előzőekben írtakat, mert elég frankón, mondhatnám profi szinten helytállt a gép a fadöntésben. mindent vitt amit megkínáltam vele, és padlón is ment sokat, mert elég vastag fát döntöttem, és semmi. szóval ha ez így marad akkor nem bántam meg hogy ezt vedtem meg, frankón dolgozott.

 

Ákos

tompika16v Creative Commons License 2008.02.28 0 0 728
Köszi mindenkinek,de továbra sem sikert elindítani, úgyhogy tolom szervízbe.
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.28 0 0 727

Sziasztok!

 

Jó állapotú 3 hengeres rapitox szívattyút (gardános) kereresek!

 

 

nyil jan Creative Commons License 2008.02.27 0 0 726

ha írásod alpján az 50 köböst csak ősztől forgalmazzák és a kereskedésben 45-ös nek modták a gépet  akkor nem kizárt hogy 45 köbcentis a géped

a neten 346xpg-nek irják az 50 köbcentist az xp után a g-betü  fogantyú fűtést jelent ha a tiéd nem ilyen akkor valszeg a 2007 es modell vagyis 45 köbös de egy márkakereskedés biztosan tutit mond!

Előzmény: 346XP (724)
nyil jan Creative Commons License 2008.02.27 0 0 725
az ujjabb modell 346 xpg valóban 50 köbös de a 2006-os és s 2007-es katalógus 45 köbcentisnek tünteti fel ez a tipust és az elmult években nem forgalmazták magyar honban.
Előzmény: wector81 (720)
346XP Creative Commons License 2008.02.27 0 0 724
Üdv. Most már megint összekavarodtam. Te azt mondod 45, wektor azt mondja 50.1,így megint ott vagyok ahol voltam. Leírom azt amit én tudok. A 346XP fűrész 45cm3 is van és 50.1cm3 is. Mind a kettő egy szám alatt. Állítólag az 50.1cm3-t ősztől fogják nálunk forgalmazni, a 45-öst januártól már nálunk is forgalmazzák. Tehát mind kettő létezik. Így továbbra sem tudom, hogy melyik van nekem. Ha a tipus tábláról a számokat leírnám megtudnátok úgy mondani a pontos köbcentijét? Mert én ehhez nem értek. Köszi a választ.    
Előzmény: nyil jan (722)
346XP Creative Commons License 2008.02.27 0 0 723
Szia wector! Köszönöm a kielégítő válaszodat. Az MS290-est átvette az egyik barátom, most már az övé. Egyébként egy éves volt és közös fűrész volt, azután elrendeztük egymás között és az övé lett. Nekem elég nehéz fűrész volt, mert többnyire galyfát tisztítottunk vele, igaz néha egy pár köbméter komolyabb fát is összevágtam azzal. Ez a fűrész  kőnnyeb és úgy veszem észre, mintha jobban pörögne v. jobban vág v. egyszerűen jobb vele dolgozni. Egyébként mégegyszer köszi a választ.
Előzmény: wector81 (720)
nyil jan Creative Commons License 2008.02.27 0 0 722
üdv! kiváló gépet szereztél be. 45,0 cm3  3,4 le. az xp-s gépek profi kategóriába tartoznak agresszív motor gyors felpörgés,akár 50 cm-es lapot is használhatsz.egy gyenge közepes állomány kitermelésnél is megállja a helyét. kíméletes bejáratás aztán lehet nyúzni!
Előzmény: 346XP (713)
wector81 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 721
Csatlakozom, légszűrőt kitisztítani, gyertya ki, ellenőriz, finom csiszolás, hézagállítás, ha van fölös üzemanyag a hengerben kijáratni, és karbiállítás. Ha ezek után sem megy, karbit szét lehet kapni, kipucolni, ha utána sem, szervíz. Ja, szívatót is meg lehet nézni, nincs-e elállítódva, és esetleg rászívat visszatolt állásban is! Én jártam így 365-össel, még előző melóhelyemen, de ott csak "idegen tárgy" volt a dologban és megoldódott gyorsan, viszont a túlszívatott motort rángatni kellett egy darabig mire észbe kapott.
Előzmény: tompika16v (715)
wector81 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 720

Üdv 346XP!

Ez a fűrész soha nem volt 45köbcentis, az a 345-ös, egy kategóriával lejjebb.

Legyél nyugodt, teljesen korrekt gépet vettél, 50köbös, ahogy a neten is írva vagyon. A Stihl MS-260 / Dolmar PS-5000 / Solo 651-es kategóiája, azaz könnyű profi fűrésznek számít. A 029-esnél sem rosszabb szerintem. Azzal mi lett?

Előzmény: 346XP (713)
Isti2 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 719
Szia gabesz961! Nekem, mondod! :)
Előzmény: gabesz961 (714)
Isti2 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 718
Szia
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.27 0 0 717

H : 1 F

L : 1 F

Hangolni kell a karburátoron .szerintem keveset kap azért fulldoglik.

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.27 0 0 716
STIHL a legjobb
tompika16v Creative Commons License 2008.02.27 0 0 715
Sziasztok!

Kérdésem lenne!
A 034-esem egy pár napja elkezdte, hogy mikor ngyon melegedett fulladozott, kicsit állítottam az üzemanyag szinten megjavult. tegnap pedig ment egy darabig újból fulladozni kezdett és felpörgettem, hogy nem dugulás-e véletlen, de teljes gáznál megállt és azóta nem tudom elindítani. Úgy érzem mintha a kompresszió is csökkent volna, de nem hallottam gyürütörésre utaló hangot.
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 714
Szia Isti2

A Husi 136-nak az olajszivattyú problémán kívül más gondja nemigen van. Ha a szivattyú oké más gond nemigen lehet. Amugy a Husi nagyon szépen jár alapjáraton ha jól van beállítva.
Előzmény: Isti2 (712)
346XP Creative Commons License 2008.02.26 0 0 713
Sziasztok! Wektor ill. a többiekhez is lenne néhány kérdésem megköszönném, ha válaszolnátok rá. Vettem egy Husqvarna 346XP láncfűrészt milyen fűrész ez, mennyit bír, melyik fűrészekkel egy kategória? A márka kereskedésnél dicsérték, de a ti véleményetekre lennék kíváncsi. Állítólag az év elejétől forgalmazzák itthon is. Egyébként még azt sem tudom, hogy ez 45 köbcentis, vagy 50.1köbcentis. Az interneten 50.1-nek írják a kereskedésben 45-öt mondanak. A válaszotokat előre is köszönöm. Ja, ezelőtt egy stihl 029-esem volt.    
Isti2 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 712
Szia! Nekem Husi 136-van. Bár ezt a típust sokan leszólják, de én nagyon meg vagyok vele elégedve! Itthoni tüzifa vágására használom évi 8-10m3, illetve egyéb kertészeti munkálatoknál!
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 711
Természetesen
Aigoo Creative Commons License 2008.02.26 0 0 710
Gabesz! tehat ezt erthetem a 400-as javara is?;-)
wector81 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 709

Hali Pepperoni!

Nem mai csirke ez a gép sem, de ebben talán még volt anyag. Lehet érdemes megnézetni. Go Service, ha mákod van megúszod egy gyűrűzéssel, bár kétlem... Ha diós, és nincs mákod, akkor súlyos ezrekbe kerülhet. Ha csak dugattyú+gyűrű csere kell, az megvan kb 5-6000.- anyag+szervízdíjból. Ha a hengerfal is károsodott, na az már gebacosabb. Nemtom ebben a típusban milyen a hengerfal, ha csak krómos, az olcsóbb, ha Nicasil-os, az kb 30ropi...de sztem max krómos. Ha lehet hüvelyezni, megintcsak olcsóbb, ha nem és kuka az egész henger is, akkor drágább. Jól megválaszoltam a kérdést, centivel nem vagy előbbre :) Vidd el szervízbe, mit mondanak rá a szakik.

Előzmény: Pepperoni65 (697)
wector81 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 708

Bezony, és ezek a kis szarosok alig 4 kilósak, a 220TH meg 2,5...és akkora mint egy cipó.

 

Nem foglalkozom javítással, maximum az itthoni fűnyíróm mociját pakolom szét néha picit :) És sajna már kereskedéssel sem, legalábbis nem Dolmar-ral. Most a Solo van nálunk porondon, ha minden igaz a héten jönnek demo-zni :) Nemtom kipróbálni lehet-e, vagy csak amolyan "fogd meg és nézegesd" stílusban lehet majd előadni, minden esetre kíváncsian várom őket.

Előzmény: bohrer (707)
bohrer Creative Commons License 2008.02.25 0 0 707
2Le körüli gépek elegek az ácsoknak altalában, az 1Le egykezes pedig hosszú tetőléc kinyúlásoknál méretreszabni ami nem bírja el az embert , vagy fognak a lábadnál fogva és vágod a sarokban a lambériát próbáld meg nagy géppel, örülsz hogy le nem esel ,van aki dekopírral, vagy kézi villany körfűrésszel kínlódik, aki teheti egykezes láncfűrésszel.
Előzmény: wector81 (703)
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 706
A 33-as Dolmár javára.
Egyforma üzemeltetés mellet szinte biztosan utcahosszal túlélné a Stihl Ms 180-at, annak ellenére hogy a Stihl egy nagyon jó fűrész.
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 705
Szia Wector81

Te csak kereskedéssel vagy javítással is foglalkozol, mert úgy látom elég otthonosan mozogsz a Dolmárok területén?
s110rgyuri Creative Commons License 2008.02.25 0 0 704
Tudom, hogy melyik profi ill. hobbi kategória, csak én is úgy véltem, hogy ennyi idő alatt nem kellett volna tönkremennie. Föleg a kategóriáját megelőző műszaki megoldásai miatt...
Előzmény: wector81 (703)
wector81 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 703

Khmm...na azért tegyük tisztába a dolgokat.

024 és 026 Stihl a mostani 240 és 260-asok elődjei, a PROFI kategóriában!

A 33 és 400 Maki a HOBBY kategória. Kb egy fényév van a kettő között.

DE, azonos bánásmód mellett sem szabad a Makitáknak két év alatt gallyra menni. Milyen furcsa, nálunk pont az ácsok keresték ezeket a kis Makitákat, Dolmarokat, mert imádták őket, kicsik és strapabírók. Persze ácsa válogatja. Én még kis 220TH-t is adtam el ácsnak, az 1 egész LE-s. És vett ács csak azért nagyobb Dolmar-t magának, mert a kis Makik menyire jók. Szóval...ki-ki döntse el maga.

Előzmény: s110rgyuri (702)
s110rgyuri Creative Commons License 2008.02.25 0 0 702

Szia!

Nem elkeserítés képpen mondom, de ez miatt a fűrész miatt mondtam le a makita-fűrész vásárlásról. Volt szerencsém látni egy-két éves darabokat ácsoknál, amiknek már a torka véres volt, szervízben nem tudtak velük mit kezdeni. Ugyanezeknél a 20 éves 024-026 stihlek meg vígan mentek ( hasonló bánásmód mellett)

Előzmény: Aigoo (699)
wector81 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 701

gabesz! Köszönöm a kiegészítést! Így teljes a lista!

Aigoo! A PS-400 a 33-as nagyobbik tesója, ugyan azon konstrukciós megoldásokkal, amiket itt leírtunk!

Előzmény: Aigoo (699)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.25 0 0 700

Aigoo!

 

Ha ilyen ütemben haladsz dcs5000 lesz belőle, nemhogy megvennéd a 260-ast amit itt reklámozott vki a fórumon.

Előzmény: Aigoo (699)
Aigoo Creative Commons License 2008.02.25 0 0 699
Ha't valaszaitokkal tenyleg lenyugoztetek:))!!

Es akkor most egy kereszt-kerdes:

Es a Makita DCS400-40-re mindezt el lehet mondani ???
...a +7e.- ft, +0.4 LE es +5cm mellett rendelkezik a 33as-nal emlitett pozitivumokkal??

Kivancsian varom a leleplezo valaszokat :-D

Udv!

Kellemes hetfoot....
bohrer Creative Commons License 2008.02.24 0 0 698
Ilyen részletes szakmai válaszok még ezen a fórumon is ritkák, GRATULÁLOK!!
Nemcsak a műszaki ember hanem egy cukrász is belátja hogy miért drágább a 33-as
Ezeket nem írja egy katalógus sem, ezek után én is a drágábbat venném, hosszútávon olcsóbb.
Előzmény: gabesz961 (696)
Pepperoni65 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 697

Sziasztok!

Van egy motorhibás Husqv 41es fűrészem. Sajnos valószínű, hogy összecseréltem a benzines kannákat (nem nevetni!) Szóval az a kérdés, hogy kb. mennyiből lehetne rendbehozni a gépet és egyáltalán érdemes-e?

gabesz961 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 696
Szia Aigoo

Igaz hogy nem nekem tetted fel a kérdést de én is válaszolok rá. A két fűrész közötti külömbségek a következőek a 33-as javára: A Ps33-nak teljesen fém háza van beleértve a benzintartályt és az olajtartályt is, tűgörgős főtengelycsapágya van, a lánckerékfék kioldókarja mindkét végén van rögzítve, a henger nem egy darabbol van a forgattyósházzal, a belső berántótárcsa miatt keskenyebb. A Ps34 még egy hátránya: a főtengelycsapágya egy műanyag perselybe van ágyazva ami kiverődésre hajlamos, az igaz hogy a fűrész ettől simábban megy.
Szerintem a 33-as lényegesen strapabíróbb masina.
wector81 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 695

Azért inkább a DCS-33-35-ös, mert:

 - teljesen magnézium a háza, olajtankkal együtt, nem csak a forgattyúsház, mint a 34-esnél.

 - nem sokkal erősebb, viszont nyomatékosabb és terhelhetőbb a motorja.

 - négycsatornás motorja van, 2 szívó-2 felömlő csatornával.

 - krómacél rönktámasz tartozéka, nem csak külön megvásárolható és feltehető a műanyag mellé, mint a 34-esnél.

 - jóval könnyebb, és nem anyaghiány miatt!

 - ezer éve fut, problémamentesen.

 - meglepődnél az erején.

Ettől függetlenül nem mondom, hogy a 34-es sokkal rosszabb gép, de tény, hogy ezt az új hobby kategóriát egy-két ponton leolcsósította a Dolmar. A 33-as még a "régi" időkből származik, strapabíróbb.

Ezek fényében a 8e.- ártöbblet megéri. Sztem.

És hamár, akkor Dolmar PS-33, csak a színe miatt :)

Előzmény: Aigoo (694)
Aigoo Creative Commons License 2008.02.24 0 0 694
Ertem...

Es miert mondod inkabb, hogy a "Makita DCS-33-35" ?

Szerinted miert jobb??
Milyen ervek szolnak az mellett?

...gondolom nem csak az a plusz 0.1KW...?

Nagyon szepen koszonom az eddigi es az ezutani valaszaidat is:)!
wector81 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 693

Ja, tapasztalatot csak a 6400-esről tudok mondani, azt adtunk el párat, csak pozitív visszajelzések jöttek. Az ennek a szériának a kisebbikje.

Mentek 5000-esek is szépen, 460-asok, nem volt negatív vélemény :)

wector81 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 692

A 7900-as most a hó végéig még akciós, 177.900

Egyébként annyira csak a teljesítményben van különbség a két típus között, hogy teljesen mindegy melyiket választod, a teljesítmény-igényed döntsön.

Felépítés-súly-konstrukció megegyezik.

Előzmény: 4125 (691)
4125 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 691
"

A dolmar vs stihl vitát ez fórum fogja eldönteni úgy 10 év múlva, akkor kiderül mely fűrészek mennek igazán hosszú távon!"

 

szerintem inkább tipus függő és nem márka, 10 év múlva az derül majd ki hogy melyik tipus bizonyult megfelelő konstrukciónak, de addigra valószínű már rég nem tudod beszerezni azon tipusokat újonnan.

ezért márkahű lehetsz, de ráfaraghatsz egy másik tipussal.

 

az pedig hogy hány évig bírja egy adott tipus némelyik példánya sokmindentől függhet, halottunk már itt a forumon is, innen onnan előkerült, nem mai fűrészekről.

 

meg talán az sem igaz, hogy az a jó fürész ami 20 év múlva is működik, mert lehet hogy vmilyek tiszta "műanyag", de lehet hogy vkinekez az a  legfontosabb tényező a vásárlásnál, hogy könnyebb legyen egy kilóval mint a mási-persze ez nem azt jelenti hogy tuti kevesebb ideig működik majd.

 

 

Wector! 7300-ast 50-es lappal 169000.-ért szokták adni, 79000-ast 50-es lappal 179000-ért, 10 ropi a különbség, 400 watt a különbség teljesítményben, szerinted melyik a jobb választás? halottál vmi tapasztalatot vmelyikről? jó-rossz érdekelne, tehát érvek vmelyik melett.

köszi!

 

wector81 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 690

Aha...! :)

Pl. az, de inkább egy PS-33-as Dolmar (Makita DCS-33-35). Csak 8.000-rel drágább. Az kezdetnek és tovább is jó lesz :) Üdv

Előzmény: Aigoo (689)
Aigoo Creative Commons License 2008.02.24 0 0 689
Aha...!:)
Pl. egy Makita DCS34-35 benzines motorfűrész??
Az kezdesnek...es tovabb is jo lesz szerintetek? ;-)
Udv MINDENKINEK!!

p.s.
-Doktor ur, a Beres-csepptol teherbe lehet esni?-kerdi egy riadt menyecske a korzeti orvostol.
-Hat, az attol fugg, hogy hany eves az a beres...:-DDD
wector81 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 688

Nnnaigen, ezért is írtam idézőjelben a legjobbat.

Mindemellett, kering a neten több hasonló német teszt is, amikben szintén ilyesmi eredmény van, azt pedig azért kétlem, hogy a Makita a fél német agrársajtót lefizette volna :)

A topikra énis kíváncsi leszek!

Előzmény: Kbarnus (687)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.24 0 0 687

Üdv Wector!

Én a tesztekkel szemben szkeptikus vagyok - általában ezek fizetett hírdetések - .

A dolmar vs stihl vitát ez fórum fogja eldönteni úgy 10 év múlva, akkor kiderül mely fűrészek mennek igazán hosszú távon!

Előzmény: wector81 (686)
wector81 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 686

Üdv Kbarnus! Most néztem a tesztet, ilyen Agro tech-es volt nekem is, csak abban a félprofi kategóriában teszteltek 6 gépet. Volt Dolmar PS-500, Stihl MS-270, Husi, stb... Abban is a Dolmar volt a "legjobb".

 

Aigoo! Igaza van a többieknek, ha gyümölcsösben is jársz, valóban érdemes lehet elgondolkodni egy benzinesen. Akár használtban is, amit tke is ajánlott, pl. kisebb Stihl-t. Vagy kisebb Dolmar-t :)

Előzmény: bohrer (684)
topoly Creative Commons License 2008.02.24 0 0 685
Aigoo!

Inkább vennék egy használt, benzines kicsi stihl-t. Haverkodj egy-két kereskedővel és a használt gépeikkel. Ha idejük engedik, megmutatják, szétszedik, megnézheted, kipróbálhatod a gépeket. A 021-esek, 023-asok nagyon masszívan mennek.

Írtam, fél év garit kapsz ezekre is (nyilván ezt pontosítani -és ha még nem volt géped, tanulni- kell). A kereskedő egyrészt szakértő (feltétele a forgalmazásnak) és utólérheted, nem úgy mint a névtelen nagyvállalatot. Éppen, hogy gyümölcsösben kell az a mozgékonyság (biztonság), amit a motorfűrész ad.
Előzmény: Aigoo (675)
bohrer Creative Commons License 2008.02.23 0 0 684
Nézte valaki a 680-as hozzászólás tesztjét? többek között a PS 5000 és az MS 260 volt benne ( előkelő helyezésekkel), a SHIN DAIWA valahogy visszafogottan szerepelt, ahogy a japán motorok a FORMA 1-ben. :))))
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.23 0 0 683

Szia!

 

szerintem érdemes lenne eldondolkodni egy benzinesen, gyümölcsösben nem egyszerű húzgálni a 220-at ( na de az itt leírtak alapján nem husq 136-ot kell megvenni).

Előzmény: Aigoo (675)
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 682
Szia Wector81

Nem fikázni akartam a Stihlt hiszn ez nagyon távol áll tőllem, én csak egy konkrét tipusra tettem észrevételt. Jelen esetben az Ms 260 profi fűrész tehát ha valaki megveszi nagy valószínűséggel nagyon sokat fogja használni vagy lehet hogy ezzel keresi kenyerét. Az én véleményem szerint az ilyen intenzív használat mellet a fűrész ha "kibír" 6-7 évet akkor már bőven megszolgálta az árát. A többi tipusra ez nem jellemző bár az is igaz hogy az Ms200-as még nem volt "kiterítve" előttem.

gabesz961 Creative Commons License 2008.02.23 0 1 681
Szia Kbarnus

A fűrészeket nem évekre hanem meghatározott üzemórára tervezi. Azt viszont nem tudom neked megmondani hogy az Ms 250-nél ez hány óra. A fűrészeket 3 kategóriába sorolják profi, farmer ill. amibe az Ms 250 is tartozik hobbi kategória. Ha évi 10-15 alkalommal használod és alkalmanként nem vágsz össze több tonnányi fát akkor hosszü évekig hibátlanul fog üzemelni.
bohrer Creative Commons License 2008.02.23 0 0 680
http://members.chello.hu/fluxus/mottest2.html

Itt a teszt, előbb be akartam linkelni.
bohrer Creative Commons License 2008.02.23 0 0 679
Teszt
Aigoo Creative Commons License 2008.02.22 0 0 678
Naagyon szepen koszonom a gyors es meggyozo valaszodat :) !
bohrer Creative Commons License 2008.02.22 0 0 677
Nem fűrész, de motor. SUZUKI 1,3 250000km után letörött a 4-es henger dugattyú szoknyája az olajáteresztő gyűrű alatt. Két oldalt be volt vágva félig, csak a csapszeg alatt volt két oldalt 20-20mm húsa. Az új dugattyún csak 5 furat van a gyűrűhorony alatt. A dugó gyárilag fordítva volt beszerelve a hajtókarral együtt, az olajfúvóka hátra állt a másik 3 hengernél előre, dugattyú tetején is más méretű a szívó és kipufogó szelepek helyére mart lyuk. Jó hír, ha szakad a vezérműszíj, nem veri szét a szelepeket. 250000 km után is látszott a dugattyún az esztergakés finom barázdálata ami az olajfilmet igyekszik megtartani.



B-D fűrész ről csak rosszat hallottam. A BOSCH AKE 30 kb 20E van aki szőlőültetvény
kiirtása után a teherautónyi akáckarókat aprította fel vele, legnagyobb problémája hogy lánckenőolajat kell vennie bele. (krómlánc , bírja az iramot)
Előzmény: wector81 (676)
wector81 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 676

Hm...na majd jól szétnézek a többi háztájon, ki hogy áll dugattyú-szoknya/palást ügyileg! :) Többi Stihl modelnél mi a helyzet?

 

Kedves Aigoo! Először is ezt az urazást kikérem magamnak! :)

Másodszor, ha jót akar, B&D-t le kell feledni, nagyon rosszak a tapasztalatok velük az utóbbi években. A GK16** sorozat leggyengébb pontja a lánckenő olaj pumpája, nagyon hamar feladja a harcot és sajnos javíthatatlan, cserélni kell. Motorikusan még csakcsak rendben lenne, viszont a műanyag hajtótárcsa is igen hitvány műanyagból van, elég egy párszor megszorítani a láncot és már darálja is le. És ezek a csereberék drága mulatságok, ráadásul ez a ledarálás nemis tartozik a garanciális meghibásodások közé. A pumpa igen, de az meg dafke kihúzza a gariidő végéig. A TX sorozatú, gyors láncfeszítős megoldásukat meg jobb lett volna gondolatában elfeledni. Szóval ha engem kérdez, B&D kuka.

 

Ami szerintem ebben a 20e környéki kategóriában még ér valamit, az talán a McCulloch/Partner ES1816-os, bár arról is megoszlanak a vélemények.

Viszont ha nem szeretne szervízekbe mászkálni, alkatrészre várni, bosszankodni, és néhanapján még egy-egy fakivágás is étlapon lenne, akkor esetleg Bosch, vagy el kell ballagni egy Makita ker-be, és most akciós modell a Dolmar ES-38A / Makita UC3520A. Ez ugyan kerek 30pénzbe kerül, de legalább nem 3 évig lesz jó és nem kell vele szervízbe mászkálni meg bosszankodni. Ja és 1800W-os, 35-ös lappal. Nemtom a Metro milyen őrült árat alkudott ki a B&D-re, de gondolom 20 alatt van erősen. De ha pár éven belül a dupláját költi szervízdíjakra, meggondolandó egy minőségibb, megbízhatóbb és hosszabb élettartamú gépbe beruházni!

Előzmény: gabesz961 (672)
Aigoo Creative Commons License 2008.02.22 0 0 675
Udvozletem Mindenkinek!

En csak egy laikus "hobbi kertesz" vagyok, es wector81 urhoz lenne egy kerdesem:

A jelenleg a Metro-ban kaphato Black&Decker GK 1630-as elektromos lancfuresz-t mire tudna ajanlani? :-)

Egy kisebb gyumolcsosben, evente par fa eltavolitasara ill. Feldolgozasara, On szerint alkalmas lehet-e?

Valaszat elore is koszonom!
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.22 0 0 674
vagy a lábadra...
Előzmény: aard3m (673)
aard3m Creative Commons License 2008.02.22 0 0 673
"- könnyű legyen fűrész és kicsi (a baleset veszély sztem így kissebb)"
a druzsbán nincs semmi fék, de nem félek attól, hogy beledobná a 15 kilóját az arcomba :-) maximum leesni tud a földre.
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 672
Sziasztok

Nekem lenne egy hozzászólásom lenne az Ms 260-hoz. Annak ellenére hogy rendkivül jó fűrésznek tartom van egy hibája ami kihat a tartóságra. Én műszaki szemmel nézem a fűrészeket. A 260-as dugattyúlya ki van könnyítve, a dugattyú szoknyája nem kör alakú hanem két "palástból" áll. Ez a fordulatszám és a teljesítmény előnyére vállik de a tartóság rovására. A dugattyú szoknya része kis felületen érintkezik a dugattyú falával ezért hajlamos a kopásra, az erdőben mindennapi használat mellet nemhogy 20 évet de még 10 évet sem bír ki.A tapasztalat ezt bizonyítja.
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.22 0 0 671

bocs.

nem az üregem hanem az Öregem! :)

Kbarnus Creative Commons License 2008.02.22 0 0 670

Szia!

 

azért gondoltam mert írtad, hogy kereskedsz és a maki párti vagy. na mindegy azért azt kívánom legyen neked (na meg nekem is) makikered!

 

Nem akarok fűrészt venni a vita ötletét csak azért vetettem fel, hogy hátha sokan tanulnak belőle.

 

Egyébként nekem (vagyis a fateromnak) egy stihl ms250cb van. Azért esett rá a választás leginkább az üregem használja és közel a 70-hez a következőek voltak a fő érvek:

- megbízhatóság

- elasto start (könnyű indítás)

- könnyű legyen fűrész és kicsi (a baleset veszély sztem így kissebb)

- egyszerű láncfeszesség állítás

 

azt tudja e vki, hogy ezt a fűrészt hány évre tervezték? kiméletes használat (évi 10-15 alkalom akácdarabolás - igaz vágtam vele 15 éve száradó 40 centis akácrönköt is, vitte rendesen-).

Előzmény: wector81 (669)
wector81 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 669

Hámá hémán mé lenne nékem Makikerem?! :) De tetszik az ötlet! :) De akkor már inkább egy csak Dolmar márkakert lécci! :)

 

Üdv Doki! Ritkán látunk! Én úgy gondolom ezt a dolgot, hogy éppen ebben a minőségi kategóriában már igenis dönthet az ár. Mivel - ha maradunk a két alpéldán, MS-260 vs. PS-5000 - itt már nemigen lehet olyan technikai/konstrukciós/élettartambeli eltérést találni, hogy az jelentősen befolyásolja a döntést. Ezek a gépek 20+ évig mennek, ha rendesen használja őket az ember. És nem mellesleg, de sztem nyugodtan ide lehet sorolni a többieket is, Solo, nagyobb Husik, Komatsu Zenoah, ShinDaiwa, Tanaka (mostmán Hitachi). Szóval a plussz jópár ezres, legalábbis számomra (és szvsz azoknak is, akik képesek túllátni a Stihl nevén), igenis döntő lehet. Persze mindenkinek él a döntés joga, és az is biztos, hogy ezek közül bármelyik gépet is választja, befürödni nem fog vele!

 

(Zárójelben kisbetűvel. Már egy ideje nem árulok Dolmar gépeket, semmi hasznom belőle, hogy ezeket a gépeket favorizálom. A kissé elfogult hozzászólásaim pusztán a róluk alkotott igen pozitív képből, és vásárlói visszajelzésből fakadnak. Jelenleg úgy fest a dolog, hogy a Makitával zátonyra futottak a "tárgyalásaink" és erősen a Solo felé billen a mérleg. Ez nem azt jelenti, hogy innentől már hirtelen a Solo-t fogom éltetni! :) Minden esetre közelebbről meg tudom vizslatni és kipróbálni őket, és remélhetőleg pozitív tapaztalatokkal is gazdagodom, amit pedig meg fogok osztani a nagyérdeművel - feltéve ha van rá igény.)

Előzmény: Kbarnus (665)
gépdoki Creative Commons License 2008.02.21 0 0 668
A szerviztapasztalatok nem ezt bizonyítják!
Előzmény: Isti2 (662)
gépdoki Creative Commons License 2008.02.21 0 0 667
Tökéletesen így gondolom én is, csak azonos kategóriát hasonlítsunk.
Viszont nem jó, ha az ár dönt. Motorfűrészt - főleg ebben a minőségi osztályban - nem egy-két évre veszi az ember. Bizony érdemes egy kicsivel többet költeni a beruházáskor, hogy később lényegesen olcsóbb legyen!
Az eladott motorfűrészek több, mint a felét a Stihl adja el, és nem csak Magyarországon. Ez nem véletlen!
Ezzel nem akarom leszólni a többi márkát és főleg nem a Dolmar-t, de én biztosan az MS 260-ast választanám. :-)
Előzmény: wector81 (664)
gépdoki Creative Commons License 2008.02.21 0 0 666
Kbarnus! Az attól függ, hogy milyen feladatra és milyen jelleggel akarod használni a fűrészt? Összehasonlítani csak azonos kategóriájú és teljesítményű gépeket lehet, viszont az összehasonlításnál nem csak a műszaki paramétereket, hanem minden összefüggést vizsgálni kell. (Alkatrészellátás, szervíz, konstrukciós megoldások, technikai megoldások, várható élettartam, stb. és legvégül az ár.)

Előzmény: Kbarnus (658)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.21 0 0 665
azt hittem neked az van.
Előzmény: wector81 (664)
wector81 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 664

PS-460 110e pénz, 45-ös lappal.

 

Halvány fogalmam sincs, mennyiből lehet Makikert indítani, miből gondolod hogy tunom? :)

 

4125! Sztem nem így van, Doki azért képben van, ebben a kérdésben nem hinném, hogy azt mondaná, hogy Stihl, mert Ő is tisztában van vele, hogy a két gép nem egy kategória. Ha az MS-260-ast kérdezted volna, már énsem jelenteném ki így a választ. Viszont nálam még számít az ár is, és a PS-5000 45-ös lappal 130e, mennyi is egy MS-260-as újonan? 150e fölött. Na nálam ez meg itt dőlt el. :)

 

Kék eget! w

Előzmény: Kbarnus (660)
4125 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 663

MS-250 vs. PS-5000 pedig nem kérdés, sztem még Dokinál sem. A Dolmar-t az MS-260 vagy a 280-assal lehetne összeereszteni, a 250-es kategóriája kb a PS-460. Szóval ebben az esetben Dolmar, egyértelműen, indokolni sem nagyon kell szerintem.

 

Gépdoki a stihl-t választaná, wector81 pedig a dolmart! :) ez nem kérdéses! :)

 

Előzmény: wector81 (659)
Isti2 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 662
A kínai technikát ma már nem szabad ilyen könnyedén lebecsülni! :)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.21 0 0 661

wector81!

 

csak akkor válaszolj, ha nem indiszkrét a kérdés:

Mennyi pénzből lehet beindítani egy makitakereskedést?

Előzmény: wector81 (659)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.21 0 0 660

Szia!

PS-460 mennyibe kerül?

Előzmény: wector81 (659)
wector81 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 659

Látod zarew, meg lesz az oldva! :)

 

Kbarnus! Egyáltalán nem acsarkodni akartam!!! Csak tudod, mivel énis kereskednék, gyakran szaladok bele hallottam-történetekbe. Az vásárló hall innen-onnan ezt-azt erről-arról. Aztán a végén kiderül, hogy az elbeszélt Husqvarna gép egy olcsó kínai ratyi volt, csak szerencsétlenségére épp kockás és narancssárga... Az Intel vs. AMD hasonlat tök igaz, dejó hogy számtech-ben is forgolódtam régebben...

 

MS-250 vs. PS-5000 pedig nem kérdés, sztem még Dokinál sem. A Dolmar-t az MS-260 vagy a 280-assal lehetne összeereszteni, a 250-es kategóriája kb a PS-460. Szóval ebben az esetben Dolmar, egyértelműen, indokolni sem nagyon kell szerintem.

Kbarnus Creative Commons License 2008.02.21 0 0 658

Hátrébb az agarakkal Uraim!!!

 

Nem akarom bántani a makitát, igazából közelről még nem is láttam ilyen gépet, biztos vannak hasonló történetek a stihlről is. Az a nagy helyzet, hogy akkora választék a jó és gyenge gépe között is, hogy az idők végezetéig lehetne vitatkozni, hogy melyik a jobb és szerintem ez eldönthetetlen (kinek mi jön be). Olyan mint az intel vs amd: húsz éve tart a vita, de soha nem fog eldőlni.

 

Wector81 & Gépdoki!

 

Kiváncsi lennék a véleményetkre: ha választani kellene egy stihl250 és egy makita dcs5000 között akkor melyiket választanátok?

 

Üdv!

Előzmény: wector81 (653)
zarew Creative Commons License 2008.02.20 0 0 657
na a Maki UC4030 -em a budaörsi szervízben,azt mondták az olajozóhoz rendeltek egy marék alkatrészt hétvégére talán kész lesz.Ha így lesz nem záratom be a Makita gyárat,megússzák!
topoly Creative Commons License 2008.02.20 0 0 656

Sziasztok!

 

Rendszeresen olvasgatom a topicot, érdekes és jó téma. 35 éves vagyok, voltam szakmunkás pár évet és láttam pár dolgot a világban. A világ üzleti alapon működik, ráadásul a mi zsebünkre üzletelnek. Occsó pénzért csak átmenetileg, vevőcsalogatóba akad kedvezményes vétel. Általában occsóért nincs tartósan nyúzható minőség. Párszor ráfizettem...

 

Motorfűrészben ma is két nevem van: Makita-Dolmar és Stihl, illetve Husq-ban a nagyobb gépekről van (kevés gyakorlati, de több elbeszélt) jó tapasztalatom.

Kábé 8 hónapja vagyok (elég boldog) gazdája egy Stihl MS 341-nek. Egy kanna benzinig nagyon vigyáztam rá, azóta hajtom. Tartalék lánc és vezető nem árt, de ezen kívül "csak" tankolok és fűrészelek. Nem akarom elkiabálni, idáig nagyon rendben van. És már többedik temetős munkámat végzem, legutóbb 70 év körüli vadgesztenyéket és hársakat daraboltam (a légi munkát alpinista barátaim végzik).

 

Sokszor akad útba eső kereskedő, a láncot 3-500 pénzért mindig velük éleztetem.

Ezek a szakkereskedők látszólag leharcolt gépeket árulnak súlyos tízezrekért. A multikhoz szokott vásárló már fordul is ki az ajtón, de a kereskedő fél év garit ad ezekre a 3-4 éves vagy még idősebb gépekre.

 

Olyan haveri körbe kerültem, ahol legalább 20 stihl gép dolgozik, ebből tucatnyi motorfűrész, és olyan finomságok akadnak az arzenálban, mint a 05*-ös sorozat 90cm3-is tagja, több 021-es, némelyik már 10 évnél öregebb. Kívülről leharcoltak, de prímán dolgoznak.

 

A márkás gépeknél is akadhat hiba és javítás, ez természetes. De amikor a benzin/idő/utazás/bürokrácia ennyire drága, és még ebben is le akarnak venni bennünket, akkor az olcsó nagyon gyorsan túl drága lesz.

Ennyit akartam mezei fórumozóként megosztani.

 

Azért ültessünk is:)!

kaptas60 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 655
Szeva Gabesz 961!
Megvettem az MS 230-t és úgy megy előre, hogy csak "na". Kössz a jótanácsot!
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Köszönöm uraim, köszönöm uraim!
Tök jó az oldal!
üdv mindenkinek!
wector81 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 654
Ja, ezt a Stihl MS-260-ast meg gyorsan vegye meg valaki, mielőtt az elvtárs meggondolná magát! :)
wector81 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 653
Arról nem szólt a fáma, hogy esetleg tiszta benzinnel használták azt a szerencsétlen 30egynehány köbcentis hobbysta jószágot? Vagy bejáratlanul húzták neki a csutka gázt az akácosban? Nem védeni akarom a Makit, csak általában oka van az ilyen besüléseknek. Ha minden rendben volt, akkor -1 pont. Van ilyen is. A Makitának azóta van bármiféle benzines gépe, amióta megvette a Dolmar-t. Azok meg nem ma kezdték, tudta jól a Maki, hova kell tennie a pénzét és a nevét. Legutóbb a japán Fuji-Robin céget vette meg, gondolom őket sem kell bemutatni, a Honda mellett a másik gyártó, amelyik profi 4ütemű kertigép motorokat készít. Már látom magam előtt a 4ütemű Fuji motoros Dolmar fűkaszákat. Nem mellesleg a Mitsubishi-vel is fúzióban vannak. Szóval van ezeknek múltjuk meg tapasztalatuk, hogyan kell motort építeni. Ezért fogadom ezeket a fél óra után besülős pult alól vett gépeknek a hallottam-történeteit kétkedve. Az ilyen kereskedőről ne is beszéljünk, aki gari nélkül pult alól vesz bármit, annak meg csak gratulálni tudok.
parlagi Creative Commons License 2008.02.20 0 0 652
wector81!

Köszönöm, keresek ilyen holmit. Eddig köszörültettem a láncot. Már sejtem, hogy jobban járok, ha magam reszelem.

A Hitachi valóban bitang, de előbb ki kell fizetni...

Tudom, hogy ez "off", de ha már megemlítetted a Bosch-t muszáj szidnom: GYALÁZAT!




Kbarnus!

Én az elmúlt 15 év alapján azt gondolom jól tudják, mire írják a nevüket.
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.20 0 0 651
Szerintem a makita fúrót, flexet ne hasonlítsátoka a lánfűrészhez, mert az DOLMAR csak ráírták, hogy MAKITA! Hallottam olyan maki fűrészről (típust nem tudok, de 60e ft volt) ami fél órán belül besült, ráadásul pult alól vette "egészségpénztárra" és így a kereskedő azt mondta neki, hogy nincs garancia - szerintem átverte - .
Krisztian17 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 650

Sziasztok!

 

Van egy eladó Stihl Ms260 zsír uj fürészem,még be sem volt inditva,számlával garancia levéllel,dobzban minden tartozékával.

Bolti ára:155.000ft.

 

Ár115.000ft

 

Tell:70/540-1600

 

Ha érdekel hivj,mert nem vagyok net közelben.

wector81 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 649

"Az a bosszantó az egészben, hogy a műhelyemben csak makita szerszámok vannak, úgy 15 éve, flexek, fúrók, turbomaró, fűrész.... Most már vicces, hogy mennyi eszem van!"

 

És hány embertől hallom ugyan ezt! :) Érdekes, hogy furcsa módon mindenkinél a Makita bírja a legtovább. Pedig van az én ismeretségi körömben is Festool, Fein, Würth, Metabo, kék Bosch, DeWalt, stb nagy nevekkel dolgozó emberek, de a Maki az Maki. És az "új" ász, amire szintén nagyon sok jót hallok, a Hitachi. Mondjuk kerti gépben sem piskóták.

Előzmény: parlagi (645)
wector81 Creative Commons License 2008.02.20 0 0 648

Ez a cucc még barkácsáruházban is kapható. Egyszerű de nagyon hasznos kis szerkezet. Pár ezres az ára.

A mélységhatároló:

mélységhatároló

Reszelés után a mélységhatárolót úgy kell lereszelni lapossal, hogy a fog éle és ennek a hegye között kb 0.025" azaz kb 0,6-0,7mm legyen a távolság. Ez befolyásolja, hogy a fog ne csak rajzoljon, viszont ne is akarjon túl nagyon harapni.

Előzmény: parlagi (646)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.20 0 0 647
a szem előtti kis pöcök ami meghatározza, hogy a mekkorát fog a vágószem
Előzmény: parlagi (646)
parlagi Creative Commons License 2008.02.19 0 0 646
Köszi, csak biztos nem olvastad, amit írtam: új láncvezetővel, új lánccal nem kellett 1 munkaóra a jelenséghez.
Ez a cucc kapható ott, ahol a fűrészek?
Mi az a mélység állító????
Előzmény: hgc+ (642)
parlagi Creative Commons License 2008.02.19 0 0 645
Köszönöm!

Azt hiszem belenyúlok a nagyobbik kategória legkisebbjébe. Végül is "csak" egy tanyát kell ellátni, de a husqvarna meggyőzött, hogy nem szabad az alsó árfekvés miatt barkácsot venni. Teszem hozzá, hogy a szegedi kereskedő nem nevezte barkácsnak, ergo át...tt, mert hülyén hagytam. Ja! A feleségemmel együtt voltunk, ő segített spórolni, de sebaj van egy saját fűrésze.
Az a bosszantó az egészben, hogy a műhelyemben csak makita szerszámok vannak, úgy 15 éve, flexek, fúrók, turbomaró, fűrész.... Most már vicces, hogy mennyi eszem van!
Előzmény: wector81 (643)
wector81 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 644
Ja és nem tudsz rosszba nyúlni, ezek egytől egyik jó gépek, sok év teszteléssel a hátuk mögött és gyakorlatilag csak  pozitív véleménnyel. Azt döntsd el, hogy Neked melyik gépre van szükséged!
Előzmény: parlagi (641)
wector81 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 643

4125! A 6400 / 7300 / 7900 ugyan azon műszaki alapra épül, egy "család". Mindenben 100%-ra megegyeznek, kivéve a furatot, ergo a lökettérfogatot és a teljesítményt. Magnézium motorház, alu blokk, Nicasil bevonatos hengerfal, digitális gyújtásvezérlés, Air-master légszűrő rendszer, és egyéb finomságok. A 7900-asból épített Dolmette-n a motorok max teljesítménye 7,1LE-re volt felhúzva, amit 10.000-es fordulaton adtak le. Szóval abszolút profi gépek, rengeteg tartalékkal.

Olcsóbban elvileg nem adhatja senki, mint maga a Maki, mert az kizárást von maga után.

 

parlagi! A 4600S és az 5000-es között szintén semmi technikai különbség nincsen, azon kívül, hogy a 4600S egy eleve "tuningolt" példány a kínálatban. .325-ös lánccal adják és 38-as vezetővel. Viszont a motor közel 15.000-en pörög, amihez igen komoly láncsebesség társul. Az 5000-es "csak" 13.500-at pörög, 3/8-os lánccal és 45-ös lappal adják. Ezeket vedd figyelembe! Egyébként ezek is a könnyű profi kategóriába tartoznak, igaz rájuk minden, ami a 6400-7900 szériára, csak kisebbek, könnyebbek, és nem alu, hanem műanyag az első markolatuk.

 

Amit lentebb írtál, PS-500-as (DCS-500) gép a félprofi kategória nagyobbikja, nincs benne digitális gyújtásvezérlés, és Air-master szűrő, illetve sima acélhüvelyes-krómozott hengerfala van nem Nicasil. Ezektől függetlenül ennek a kategóriának az egyik legjobb vétele, nemigen akad ellenfele. Stihl MS-270-el van egy kategóriában. Azt pedig nem kell bemutatni. Kisebb tesója a PS-460, csak teljesítményben van külömbség köztük.

És hamár ilyen gépben gondolkozol, kérd a kereskedésben Dolmar-ként! Mégiscsak az a gyártó, meg a színe is szebb :)

 

Remélem tisztult a kép és tudtam segíteni a döntésben! Üdv! w

Előzmény: parlagi (640)
hgc+ Creative Commons License 2008.02.19 0 0 642
Nem csak lánccal van baj a vezetőd is félre, van kopva, lapos jó minőségű reszelővel síkba kel reszelni (nagyon kemény anyag a vezető azért kel jó reszelő) láncot próbáld ilyennel reszelni mit a képen, van. Ezzel nem tudod olyan könnyen félre reszelni.

 

Még mélység állítót is lehet vele reszelni egy forma mélyre.

  Üdv:  HGC+

Előzmény: parlagi (628)
parlagi Creative Commons License 2008.02.19 0 0 641
Ez engem is érdekelne, mert kiderült, hogy a 4600s, 5000, 6400, 7300, 7900 mind akciós a hónap végéig.
Tudtok ezekről valamit? Nehogy abba az egybe nyúljak bele, aminek lehet baja :)
Előzmény: 4125 (639)
parlagi Creative Commons License 2008.02.19 0 0 640
Azt hiszem megtaláltam a megoldást :) ha...
Mi a tapasztalat a Makitával kapcsolatban? Kinéztem a DCS500-at. Nagyker áron megkapom, ami azért szempont :)
Előzmény: bohrer (636)
4125 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 639

wector81!

 

mivel te makita szaki vagy, megkérdezném:

7300-as és  a7900-as között a különbség csak köbcenti/teljesítményben van, nameg a vezetőlap méretében?

 

a boltoknak kötelező betartani a makita akciós katalógus árait, vagy adhatják olcsóbban is?

 

a 6400, 7300, 7900 -as gépek ugyanazon alapgépből vannak kialakítva?

önsulyuk megegyezik.

vmi technikai különbség van közöttük?

 

 

köszi.

Előzmény: wector81 (638)
wector81 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 638

Ígyvan zarew! Irány a márkaszervíz, a Makita nem filléreskedik ilyen hibákkal. Igazság szerint így kéne tennie a Husinak a 136-ossal is, csakhát úgylátszik ez náluk nem megy ilyen gördülékenyen...

 

4125! Hó végéig van Maki akció, 6400-45/7300-45/7900-50 147e/162e/178e pénz. Ha ez lejárt, indul a sima nyári "akció", annak majd lekérem az árait, de asszem a 7300-as lesz 50-es lappal egész jó árban. Üdv.

Előzmény: mcharles (637)
mcharles Creative Commons License 2008.02.18 0 0 637
Szia zarew!
Én is úgy tudom, hogy a Makita nem csinál gondot a garis javításokból (főleg ha típushiba), viszont csak a garanciális szervizekbe szabad vinni a gépet. Ha ilyen nincs a közelben, a bolt küldi fel a központi szervizükbe. Ma jártam a boltban (egyben szervíz is) ahol vettem az UC3530-at, és kérdeztem, volt-e hasonló gond ezzel a típussal. Azt mondták volt, és ki is cserélték az olajpumpát.
Üdv, Charles
Előzmény: zarew (619)
bohrer Creative Commons License 2008.02.18 0 0 636
Hello Parlagi!

Próbálok lehetséges magyarázatot találni a ferde vágásodra.
Ha dekopírral vágok és nagy az előtolás, vastag a fa, a gép bírja erővel de ferde lesz a vágás, nem tudom melyik irányban, de mindig ferde!!!
A házat hungarocelleztem 5cm vastag. Szikével vágtam vonalzó mellett, sokadik vágás után ahogy fogyott az éle, hiába tettem merőlegesen, az alja elkanyarodott.
Penge csere után mindig merőlegesen vágtam vele.
Azt írtad akácot vágtál vele, nagyon kemény fa, nekem az Oregon krómlánc tetőkészítésnél kibírt 1-2 órát élezés nélkül lucfenyőben, de a végén 1-2 borovi, vagy vörösfenyő is kivitte az élét. Amikor nem jól fogott, csak fűrészpor jött éleztem, nem vártam meg míg kanyarodik a lap. Nem lehet-e hogy csak a lánc éle megy ki az akácban? Valakitől kérj egy másik fűrészt próbálj vágni ugyanannyi akácot, ha nem ferdül akkor tényleg tanácstalanok vagyunk. De ha lesz megoldás írd le tanuljunk, arra való a fórum.
4125 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 635
ahogy elnézem egy új számítgép is kéne, ez ugyanis már 8 éves, és az elöbb azt írta hogy nem tudja elküldeni az üzenetet, ezért írtam újra.
4125 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 634

Szia!

 

nem vettem meg mert:

2007-ben fűkaszát vettem.

idén fűnyíróval inditottam az évet, talán majd őszzel ha lesz zsé, és ha addig kibírja a két kínai csodám , meg a mcculloch.

de addig legalább véglegesedik hogy mire is van szükségem, de az tuti hogy dolmar lesz, néha a 7900-sal is kacsingatok, de az lehet hogy nekem sok.

egyébként a PS-7300-ast csak kiváncsiságból kérdeztem, 6400-ast venném ha most vennék, de az most talán nem akciós, de a 7900-as 50-es lappal igen :) kár hogy csak az első negyedévben, amikor lesz lové tuti más gépek lesznek mint amiket kinézek.

amúgy írhatnál néha a kertigép topicba is.

Előzmény: wector81 (632)
4125 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 633

nem vettem, mert fűkaszára ment a 2007-es gépvásárlásom

idén új fűnyíróval kezdem az évet. meglátjuk mennyi pénz marad, és meddig bírják a kínai gépek.

2db kínai láncfűrészem van , és egy mccolluch, de tervezve van vételre egy nagyobb teljesítményű gép is.

dolmar lesz ez szinte már biztos, néha elkacsingatok még a 7900-ra is :)

de mielött megveszem tapasztalatot akarok szerezni nagyobb teljesítményű gépekről, egyátalán mi az amit még kihasználnék, mert nekem a legnagyobb gépem 45ccm.

Előzmény: wector81 (632)
wector81 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 632

Szia 4125!

Régen láttunk! :) Megvetted már a Dolmar PS-7300-ast? Azért látom Te sem aprózod el. Kérdezted anno, mit jelent a "HS" a típuszszám után. Nem tudom azóta meglelted-e. A H a markolatfűtést jelzi, az S pedig egy spec kiadást, amin cserélhető orrbetétes vezető van és dupla rönktámasz. Az S-t nálunk nem forgalmazzák, de még H-t is csak rendelésre, ha jól tudom. Nem összekeverendő ez az S a PS-4600S S-betűjével, annál ez alapból ott van, mivel egy gyárilag "tuningolt" kiadás a 4600-as. Létezik az 5000-esből is S, ott szintén ez a helyzet. Remélem értelmesen sikerült megfogalmaznom...

Ha már esetleg megvan a gép, várjuk a tapasztalatodat!

Előzmény: 4125 (631)
4125 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 631

"De azért a Solo-t meg a Dolmar-t az Oleo-Mac-al egy csoportba sorolni nem szép dolog, ezek között nem kicsi szünet van, hanem szakadék."

 

ha már fűrész:

Oleomac PPX 250 magassági ágvágó, ha jól tudom egyedülálló módon a vágófej 0-90o (5 pozíció)-ban álítható, és a stihl husqvarna áraknál jóval barátibb, motorja elvileg ugyanaz mint a Oleomac Sparta 25 , ami ugye vitathatatlanul jó gép.

 

(de más gépeknél sem kell talán leírni szegény oleo-mac-at pl.:háti permetező, fűkasza, gödörfúró -ezekről nagyon sok jót halottam, az alkatrész elátottsága nem olyan jó mint a stihl , de nem is egy kategoria a két márka, árban sem.)

Előzmény: wector81 (630)
wector81 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 630

Parlagi, ide már minimum Dr. House kéne, hogy ezt megfejtse :) Körbelőttük a lehetséges okokat, nem tudom mi maradt még!

 

Doki, nem Te lennél, ha nem a Stihl-t tetted volna első helyre :)))

De azért a Solo-t meg a Dolmar-t az Oleo-Mac-al egy csoportba sorolni nem szép dolog, ezek között nem kicsi szünet van, hanem szakadék.

 

Nem találom már azt a "régi" cikket, ami egy német agro oldalon volt (talán agrotechnik.de), farmer vagy ha úgy jobban tetszik félprofi fűrészeket hasonlítottak össze. Volt Dolmar PS-500 - Stihl MS-270 - Komatsu Zenoah G500 - Solo 650 - Oleo-Mac valahanyas - Husi -talán- 55-ös. Lényeg, Stihl és Dolmar totál döntetlenül az abszolút első helyen, végítéletben a Dolmar a picit kedvezőbb ára miatt 1. Harmadik kicsit lemaradva a Komatsu, utána Solo, nagy szünettel Husi aztán újabb nagy szünettel Oleo-Mac. A Stihl és a Dolmar műszakilag, kiépítésben, használhatóságban, teljesítményben, előrevetített meghibásodás/szervíz igényben szinte egal, Dolmar kicsit kevesebbet fogyasztott. Végül az áruk döntött. És ez csak egy a rengeteg teszt közül, ami kering német oldalakon, és szinte mindegyikben hasonló eredményekre jutnak. Nincs mit ragozni, a Stihl és a Dolmar vezeti jelenleg a fejlesztési / minőségi listákat. A Husi el van maradva mögöttük, és a Solo is a régi jól bevált megoldásait alkalmazza. Pont.

Előzmény: parlagi (628)
aard3m Creative Commons License 2008.02.18 0 0 629
lehet, hogy hülyeség, de nincs esetleg beszorulva egy kavics vagy belógó alkatrész a csillagkeréknél, ami lereszeli a láncot az egyik oldalon?
Előzmény: parlagi (628)
parlagi Creative Commons License 2008.02.17 0 0 628
Nyil jan! Gépdoki!

:) Mondom újra!

- Az eredeti és második vezetővel (láncfeszítésenként forgatva)
- Két kezelővel, egy balkezessel és egy jobbkezessel
- Kétféle gyártmányú lánccal (az egyik az eredeti, a másik Stihl)
- kb. 7-8 köszörüléssel (két helyen)
- 3-4 szer átrakott fával (valószinűleg össze-vissza forgatva a homokos vége)
- mindig ugyanannyi használat után
- mindig egy irányba kanyarodik
Előzmény: nyil jan (615)
gabesz961 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 627
SZia Kaptas60
Ha csak a magad részére akarsz fát vágni akkor szerintem Stihl Ms 230. Ennek a fűrésznek nincs gyenge pontja. A Stihl Ms 210-nek ugyanolyan "gyenge" főtengelye van mint az Ms 180-nak. Az Ms 250 teljesen megegyezik az Ms 230-al csak 5 köbcentivel nagyobb. Ha ennél nagyobb fűrészre vágysz akkor MS 290, igaz egy kicsit nehezebb de ebben a kategóriában szinte elnyűhetetlen. Ha már 100000 forintnál többet kiadsz egy fűrészért nyilván elvárja az ember hogy minőséget kapjon a pénzéért. A Stihl sokkal precízebb a Husinál bármelyik kategóriában, a Dolmárt nem ismerem de szinte csak jót halottam róla
gépdoki Creative Commons License 2008.02.17 0 0 626
wector81 - szívemből beszéltél.
Előzmény: wector81 (621)
gépdoki Creative Commons License 2008.02.17 0 0 625
Szia bohrer!

Ha valamiben, akkor a márkás gépekben lehet megbízni, de néha ezeknél is előfordul meghibásodás. Sokkal ritkábban, de előfordul. Ha egy márkás gépnek van hibája, arra azonnal felkapja a fejét az ember, ha egy gagyival - az ember már oda sem figyel. :)
Ha a minőségre kérdezel, akkor STIHL, HUSQVARNA, ... kicsi szünet..., DOLMAR(Makita), SOLO, OLEO-MAC... nagy szünet... és a többi.
Előzmény: bohrer (620)
wector81 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 624
Ha újban is gondolkozol, most a Husi akciózza 345e-t 99.990-ért. Könnyű gép a használhatóbb kategóriából, néhány negatívummal. Ha egy picit még rádobsz, Dolmar PS-460, ez 110.000 körül mozog, sokkal komolyabb. Stihl-ben MS-211/230/250. Esetleg 240/260/270/280 a jobbakból. Üdv
Előzmény: kaptas60 (623)
kaptas60 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 623
Szevasztok Urak!
Segítségeteket kérem akácfa vágásához keresek motoros fűrészt. Nem akarok gagyit de professzionális gépet sem. Mit tanácsoltok, milyet vegyek 20-30 cm-es átmérőjű fák vágásához? Szívesen veszek használt, megbízható gépet is.
Előre is kösz a segítségeteket! Sürgős!!!
dobro81 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 622

Szevasztok

 

na én kezdek besokalni. a lényeg, hogy szarból is ki lehet jót fogni és jóból is a szart. szerintem itt sok ember azért veszi az 50 000 gépet mert még 30 000 nincsen egy hobbi felsőkategoriás gépre. az már majnem a duplája mint amit megvett. ha veszek egy csoró 30 000 no name gépet, és ledobja a láncot, és a szervíz azt mondja, ez nem garanciális hiba, javítani meg méreg drága, és veszek egy másikat, amit ha már összeadok akkor egy 50 000 gép ára, akkor azt mondja az ember inkább megveszem ezt és kész. csak az a jó, ha nekiérdeklódsz mit mondanak a "szakértők" akkor is még mindig ráhibázhatsz egy szar gépre, meg ha veszel egy 180 000 láncost,mi a garancia hogy az első vágásnál nem döglik be. semmi, akkor meg 180 000 toltam ki az ablakon. annyira meg nem tudom elképzelni, hogy más alkatrészek lennének benne, a beszállító biztos ugyan az. legálábbis a tapasztalat ezt mutatja, a csoró autó motorját is ugyanabból az aluminiumból öntik mint a prémium árkategoria motorját, semmi külömbség nincsen.

Lényeg hogy ezen sztem felesleges szót szaporítani, a Husi alkurta az olajpumpát a sthil meg mást. ami be volt előrébb link szúrva azon nézegettem, és a Husit tesztelték a Sthillel, es a husi jött mindig ki jobban. Na mind egy, mint ahogyan már írtam az okos mérnök megtervezi magyar paraszt megcsinálja hogy jó legyen.

 

 

A Husi 136-t meghoztam a szervízből, olajpumpa, olajpumpa tengely cserélve lett,most ugy nézem van olaj, de majd szétszedem és megnézem mennyire tolja naturban, és azt hiszem szét is szedem és megnézem mit lehet vele barkácsolni, mert ahogyan nézem a szervizesek csak addig érnek, hogy cserélünk alkatrész, oszt kész.

wector81 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 621

Egyik oldalon puhábbak a vágószemek? :) Az azért szép baleset... Ilyet tud valaki produkálni?

Zarew! Az UC4030-as Makit meg kell, hogy csinálják, ha garis, a Makita az ilyesmit nem szokta elbliccelni. Pláne ha tudnak a hibáról, biztos van rá megoldásuk! Ne csüggedj! :) Volt már fűkaszára is visszahívási akciójuk, konkrét típusszámokkal, ők sem ma kezdték.

Bohrer, én azt a 136-os Husit nem siratnám :) Lehet többet szenvednél vele, mint az alkóval! A Solo még valóban tartja magát, nem olcsósította le a belépő szintet sem annyira, de azért kezdenek ám ők is műanyagosodni.

Nade valljuk meg, 50ezerért csak az utóbbi egykét évben lehet "márkás" láncost kapni. A kulturáltabb fajták továbbra is 80 környékén kezdődnek.

bohrer Creative Commons License 2008.02.16 0 0 620
Sziasztok!

Elkeserítő amit írtok a nagy gyártók gépeiről, legalábbis láncolajzás terén.
Mindenki azért vesz új gépet hogy ne legyen semmi gond a tankoláson kívül.
Új autóknál is utálom amikor viszi a trailer és "csak" ez-vagy az a baja, ne legyen azért új!!!
Szidtam magam a skótságomért hogy AL-KO-t vettem 25-ért, igaz nincs semmi baja, de milyen jó lenne egy 136-os husi 50-ért. Igaz én csak 2 tetőt csináltam a fűrésszel,még jó a gép, de gari szervizesek mondták hogy ennek is az olajpumpa lesz a gyengéje. Kenjük ecsettel, vagy kis flakon fölé csepegtető eljárással.
MS 170-180 Sthilről nem írt senki rosszat, de a rozoga műanyag ház, és a ház anyagából öntött rönktámasz , eléggé eldobható öngyújtó szaga van.
A SOLO lehet a végső remény?
zarew Creative Commons License 2008.02.16 0 0 619
hmm én 3 hete vettem egy UC4030 - as Makitát, mondták ahol vettem hüü ez aztán a profi gép ezért kiizzadtam az árát,ami akciós volt igencsak,és nem a nagybarkácsban vettem 14000-ért valamit. 2x vágtam vele eddig minkétszer szerencsére a vége felé elált az olajozás,izzott a cucc. Az egyik szervíz azt mondta ja ez típushiba. Most egy másik szervízben csücsül.Ha nem tudják végleg megcsinálni egy világ dől össze bennem. :-(
gépdoki Creative Commons License 2008.02.16 0 0 618
Szia parlagi!

Ahogy wector81 írta - úgy igaz. Ha a láncfűrész nem egyenesen vág, annak vagy a vezetőlap, de sokkal gyakrabban a lánc az oka. Mivel a vezetőlapot kicserélted, az egyik ok - remélhetőleg - megszünt.
Ha jól értettem, akkor az új lánccal félóráig egyenesen tudsz vágni, aztán kezdődik a "kifli"? Ha a lánc rosszul lett volna élezve, akkor már a kezdetkor is félrevágna, nem csak félóra múlva.
Szerintem az egyik ok lehet, ha sáros, földes a fa, és a sárosabbik vége a fának mindig egyoldalra kerül, akkor a baloldali vágószemek előbb kopnak, így idővel egyre inkább "jön a kanyar".
A másik ok lehet, ha köszörűgéppel élezték a láncot, és a "mester" - mivel félre volt kopva - az egyik oldalon nagyobb fogásokat alkalmaz, ezáltal a vágószem felhevül, és túledződik, túlkeményedik.
A harmadik ok ennél sokkal ritkább, de találkoztam már ilyennel. Előfordul néha, hogy a lánc egyik oldalán puhábbak a vágószemek, mint a másik oldalon - gyártási problémák miatt. Vegyél másik gyártótól származó jó minőségű láncot pld. STIHL :).

Ha sikerül a problémát megoldani jó lenne, ha tájékoztatnál bennünket, had tanuljunk az esetből.

Üdv. Gépdoki
Előzmény: parlagi (612)
wector81 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 617

Üdv! Nincs mit, tulképpen nem is mondtam semmi használhatót :)

Ez biztos, hogy Husi gép? Úgy értem szép narancssárga Husi Husi? Nem McCulloch vagy Partner? Csakmert azokkal is a Husi szervize foglalkozik, és azokra mondhatják, hogy barkács gép.

De látom a rossz élezés csak bejött, meg az abból fakadó egyenetlen vezető kopás.

Viszont hogy az új cucc is kanyarodjon...fura. Pedig tuti hogy valami vagy a vezetővel vagy a lánccal nem stimmel, más okból nem kanyarodhat el.

 

Próbálj írni gépdokinak a gazlapon, hátha Ő tud valami értelmes választ adni: http://www.gazlap.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=350

Ne lepődj meg, Stihl-mániás :)

 

Egy kis ízelítő, hogy mit is takar egy profi elektromos láncfűrész, ala Makita motoros Dolmar, illetve sztem bármelyik hasonlóan komoly nevű gép:

http://www.youtube.com/watch?v=WImstjOjPJM

Na ez az igazi "nyúzás", nem a 10centis akác.

Kék eget! w

Előzmény: parlagi (612)
Isti2 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 616
Az én gépemen olyan fél gázon, vékonyan folyik az olaj! Még garis. Az elején volt olyan gondom, hogy nem nagyon olajozott. A szervizes talált a szivattyújában egy kis gyártásból eredő szennyeződést. Azóta nagyon szépen olajoz. Az ilyen kategóriájú Stihl-ektől erősebb, masszívabb, nekem nagyon bejött ez a kis gép! Ha rendszeresen, lelkiismeretesen karbantartod, sokáig fog szolgálni!
Előzmény: dobro81 (576)
nyil jan Creative Commons License 2008.02.15 0 0 615
üdv! igy látatlanban arra gondolok ha jól kiszáradt akácot vágsz 1 óra után veszít a lánc az éléből annyit hogy féloldalason vágjon,netán ha szennyezett (földes) a fa kevesebb idő is elég általában nem szoktuk 100%-osan merőlegesen megkezdeni a vágást tehát javarészt a lánc bal oldala ér elöbb a fához igy ez az oldal veszít jobban az éléből ami féloldalas vágást eredményezhet.
Előzmény: parlagi (612)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 614

Hja még mák, hogy üres tankal vittem oda, mert akkor az én benzinemet pazálnák, meg láncolajomat. azért ezeket szervíz előtt kiürítettem, igaz a kocsi benzint eszik szóval én kurok rá ugyis!

 

Előzmény: dobro81 (613)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 613

Szevasztok

 

na az én 136 gépem most van szervízben. ma beszéltem velük, igaz szerdára igérték, mondta a nő, hogy 12 valszeg kész lesz, de még küzdenek vele! mondom rendben, nekem az is jo ha később lesz kész, mert most hétvégén nem, majd a következőn kell, csak legyen végre jó. a hölgyemény azt mondta, hogy az oljpumpa tengelye ki lett cserélve, de még a szerelő szerint ez még nem oldotta meg a problémát. Na majd megnézzük mi a pálya lesz.

Majd megírom!

 

Ákos

parlagi Creative Commons License 2008.02.14 0 0 612
:) Köszönöm!
A szervíz.... Az egyikben (Szeged) már qrvaanyáztam, mert én voltam a "hülyeparaszt", akinek a fejsze való csak a kezébe, aztán egy magasabban kvalifikált jóember a Husqvarnától telefonon elmagyarázta, hogy miért a láncvezető. Tényleg baja volt! Aztán a másik szervízben vettem egy újat. Ott megéleztettem a láncot, mellesleg elmagyarázták, hogy előzőleg szarul élezték. Minden OK, a vezetőnek tényleg baja volt, a láncot tényleg összevissza élezték (géppel nem tudom hogyan?). Megnyugodtam, most már jó lesz: forgatom a vezetőt és nem lesz gond. És egy óra után már kanyarodik is, ugyanarra.
Ma szintén a Husqvarnától, telefonon elmagyarázta egy másik ember, hogy ez egy barkácsgép, nem arra való, hogy téli tüzelőt aprítsak vele.
Ezek teljesen hülyének néznek?
Max. 10 cm átmérőjű akácot vágok vele, 50-80 centisekre. Ebből egy év alatt 60-70 mázsát, ami szerintem nincs több 20-25 óránál. Ez ugye nem ipari használat?
Tudsz olyan szervízt, ahol tényleg többet tudnak, annál, hogy hülye a kuncsaft és elkopott a lánvezető. Ja! Rosszul van élezve a lánc! Én már bárhova elviszem, de nincs kedvem annyiban hagyni.
Előzmény: wector81 (610)
Holmer Creative Commons License 2008.02.14 0 0 611

Sziasztok!

Van köztetek fakitermelő?

wector81 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 610

Szia parlagi!

Érdekes amit írsz, a vezető akkor szokott elkanyarodni, ha a lánc vagy bénán van élezve vagy rosszul kopik, úgy, hogy az egyik oldalon a fogak kisebbek (vagy a rossz reszeléstől, vagy a kopástól - bár ilyen kopást én még nem láttam, hogy fél óra után rendre az egyik oldal ennyire lekopjon...). Normális használatnál, pláne új lánccal itt valami más gebac lesz. Mivel a Husi elektromosai hosszmotorosak, súlyelosztási probléma sem nagyon lehet.

Én azt mondanám, add le egy Husi szervízben, hogy nesztek, vágjatok vele fát vagy fél órát, meglátjuk ki a béna. Az eredmény meg vagy őket lepi meg, vagy Téged :) Nem hinném, hogy többet használnád, mint amire ki van találva, ezek nem kínai játékgépek, bírniuk kell-kéne. Még öcsém is nyúzza a kis AL-KO-jukat fél-3/4 órát mikor darabolja a tüzelőt, szóval ha az bírja, akkor a Husinak pláne kéne.

Előzmény: parlagi (609)
parlagi Creative Commons License 2008.02.14 0 0 609
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, Husqvarna fűrész ügyben.
Egy elektromos "holmi"-ról van szó, mely kb 2 óra használat után kezdett el először elkanyarodni vágás közben. Ok! Béna vagyok, biztos rosszul vágok vele.

De:

- A feleségem balkezes és nála ugyanúgy jobbra kanyarodik, mint az én kezemben.
- Ha megfordítom a láncvezetőt, ugyanúgy jobbra...
- Ha láncot cserélek, fél óra múlva ugyanúgy jobbra...

Tudom, lehetnék ennyire béna, de húsz éve iparszerűen gépekkel dolgozom úgy, hogy egyik kezemben az acélcső, a másikkal pedig farigcsálom a végét. 5-6 éves sarokcsiszolók is üzemelnek a kezem alatt és mind a tíz ujjam megvan. Ez ugye némileg elletmond a bénaságnak?
A szakszervizekben és a Husqvarnánál természetesen hülye ügyfélként kezelnek: vagy rosszul használom, vagy többet, mint amennyire ki van találva a gép (persze mikor vásároltam, ezt ajánlották az adott feladathoz).
Van-e valakinek hasonló tapasztalata? Hova fordulhatok?

Előre is köszönöm!
dobro81 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 608

Szeva

 

igazad van, Te már akkor egy tapasztalr róka vagy, mert ezeket tényleg kifelejtettem.

 

Ma asszem felhívom a szervizt mert tegnapra igérték hogy hívnak, de ezekszerint megint elfelejtették, hogy elfelejtettek hívni. 

Előzmény: Jánosom (607)
Jánosom Creative Commons License 2008.02.13 0 0 607

Szia dobro81!

A technológiát pontosan ismerem - ifjúkoromban gyakoroltam is -, ezért egy picikét pontosítanálak. Kimaradt a reggeli szatmári szilva előmelegítő fokozat,  aztán a hidegben a sörtől jobban esik a bor, annak is a forralt változata, és nem szabad megfeledkezni a keresztvágó fűrészről sem, ami igen hatékony szerszám, de sajnos a láncfűrésszel csak egy kategóriában versenyképes.

Üdv:Jánosom

Előzmény: dobro81 (603)
Jánosom Creative Commons License 2008.02.13 0 0 606

Nem érdekelte aZ MTD-t a gépem.Hiába kértem,hogy vizsgálják meg azt válszolták fölösleges elküldeni, megbíznak az alválalkozóikban. Az egészben az a siralmas, hogy a garanciajegyen fetüntetett szerviz elöször mindenféle alkatrészhiányra hivatkozott , majd három hét múlva rájött, hogy ők inkább elektomos hibákat javítanak s ennél a gépnél talán kicsi kompresszió, vigyem ide meg oda.Többször is beszéltem a nemesvámosiakkal, de nem lett jó vége a dolognak, s a nyár is elment , kaszálhattam kézzel, meg élveztem az ezer éves SABO fünyíróm elnyühetetlenségét amint lazán bírkózott a közben térdig nőtt gazzal.Ennyit az MTD-ről, meg a majdnem mindegy milyen arányú olajkeverékről.

Üdv:Jánosom

Előzmény: wector81 (605)
wector81 Creative Commons License 2008.02.13 0 0 605

Hm...ez engem személy szerint meglep. Itt erősen hibás szériára lehetne gyanakodni. Nem lenne egyedi, az MTD-nek a saját ThorX-35-ös motorral szerelt fűnyíróiból is volt egy széria, amiken a motor hengerfej-repedéses lett néhány alkalom fűnyírás után, normál használat mellett. De ezeket cserélték szó nélkül. Elvileg a gari alatt besült motorokat be kéne hogy küldjék az MTD nemesvámosi szervízébe, és ott ők maguk bevizsgálják, hogy a motor nem megfelelő üzemanyag miatt sült-e be, vagy pedig gyártási/anyag hiba miatt. És ha az ő saruk, akkor garcsere. Persze ez időbe tellik.

Hogy mást ne mondjak, a Husinak is volt hibás-motor-szériás R-125-ös fűkaszája, amin a motor bemondta az unalmast pár használat után, és gariban cserélték. Az MTD-nek is hasonló képpen kell/kéne foglalkoznia az ilyen, nem kicsit gyanús besülésekkel.

Előzmény: Jánosom (602)
aard3m Creative Commons License 2008.02.13 0 0 604
"Ő járt úgy MTD 790-es géppel, hogy eladás után a vevőnek saját kezüleg keverte be a benzint olajjal, és 15 perc járatás után még a szervizben besült a motor."

az igen! :-)
de már ugye 15 perce a vevőé volt a gép, és amikor megállt a motor, pénzért fogtak neki szétszedni a boltban? :-)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 603

Tudod mint öregapáink--> Balta, ásó, csákány, fejsze megy egy rekesz sör. :)

Előzmény: Jánosom (602)
Jánosom Creative Commons License 2008.02.12 0 0 602

Szia wector81!

Nincs okom, hogy szavaidban kételkedjek s ezért hiszek annak a  szervizesnek is

akinél a gépem másodjára volt  (miután az elsőben 3 hétig szerencsétlenkedtek rajta).Ő járt úgy MTD 790-es géppel, hogy eladás után a vevőnek saját kezüleg keverte be a benzint olajjal, és 15 perc járatás után még a szervizben besült a motor.Egy szezonban,  csak nála, 10 fölött van a besült MTD motorok száma.Persze ez nem garanciás hiba, igy vagy egy kalap pénzt kifizetsz a javitásért, vagy dobod a kukába az MTD790 -es fűkaszád.Esetleg még arra tudok gondolni, hogy itt a Nyírségben olyan erős gaz nő, hogy egy arasznyi kifog ezeken a csodamasinákon.

Ezek után, csak halkan merem megkérdezi, hogy egy jó kis lábán száradt nyírségi akácnak olyan 30cm körüli átérővel , mivel merjek nekimenni? A 26 éves villanyos B&D-met, ami jól szolgál a ház körül nem visz rá a szívem  hogy nekiengedjem.

Üdv:Jánosom

Előzmény: wector81 (600)
wector81 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 601

Mindenkinek igaza van. A 136-os egyébként nem lenne rossz gép, ha a pumpát nem vesszük, az összkép nagyon is kellemes. De az belerondít piszokul. Egyébként piacon vannak az új kisHusik, 235e - 35ccm / 1,7LE és 240e - 38ccm / 2LE. Ami bennük van: SmartStart, Air-Injection, E-Tech II - X-Torq motor. 4,7 kilósak, kompozit ház, és fix áramú olajpumpa. Reméljük azért a pumpát is áttervezték! :) Magyarországi premier még várat magára, árakat sem tudunk.

 

Viszont debütáltak végre nálunk is a Kis Dolmar-ok!: PS-350 - 35ccm / 2LE és PS-420 - 42ccm / 2,7LE. 35-ös és 38-as lappal. Mindketten a PS-460/500-as széria kistesói, azok műszaki tartalmával, tehát hivatalosan a félprofi kategória. Magnézium forgattyúsház és olajtank, szerszám nélküli légszűrő téli-nyári állással, 3 pofás kuplung, oldalsó láncfeszítő, acélrugós rezgéscsillapítás, 3 fokozatban szabályozható olajpumpa. Súlyuk 4,8kg, max motorfordulat 9500rpm, max teljesítményüket 7500-on leadják, nyomatékcsúcs 5000-es fordulaton! Áprilistól kaphatók 85 illetve 96ezer forintos áron.

Előzmény: imrefysa (595)
wector81 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 600

Üdv Jánosom!

Az MTD kísérlet valós, legalábbis nagyon úgy állították be, mikor lent voltunk náluk Nemesvámosban. Tulképpen csak demonstrálni akarták, mennyire fontos, hogy legyen olaj az üzemanyagban. Mert sok láma beletölti a sima benzint szegény kaszákba. Nem igazán értem, mi lehetett nálad a gond, a 790-es kaszák teljesen korrekt gépek, vásárlói körömben van jópár ilyen és 710-es géptulaj, és meg vannak velük elégedve. Egyik kollégámnak is hasonló van, nemtom pontosan melyik, de semmi gondja vele, pedig kertfenntartáshoz is használja. Valami nagyon nem volt kerek a Te gépeddel!

Előzmény: Jánosom (594)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 599

Én mikor vettem aszthiszem a másik ok az volt, amiért husit vettem, hogy annak erősebb a motorja, és mondom az azért nem rossz. Az olajproblémát megprobálom majd megoldani, ahogy lentebb van írva, vagy valami más módszert fogok bevetni. Elsönek még szét kell burítanom, aztán megnézzük a helyzetet.

Ha szétszedem, azt a szakszervizben meg tudja állapítani a muksó, hogy szédszedtem? van ez valahogy védve?Lefestett csavar vagy valami? Lehet marhaság volt amit kérdeztem, de megkérdeztem.

fefe73 Creative Commons License 2008.02.12 0 0 598
Szerintem ha meg lehetne oldani ezt a lánckenési problémát a Husi gépe sokkal jobb és strapabíróbb lenne a Stihlnél.Kipróbáltam a 136-ost és szerintem robosztusabb, érezhetően erősebb.Amikor kijött akcióban a Stihl azonnal megvettem,rá kb. 2 hétre indított a Husi.Hát akkor én vertem a fejem a falba...Mostmár nem bánom annyira.Van Husi fűkaszám(125r)és fűnyíróm is,teljesen elégedett vagyok velük.Egy kis reklám:vettem egy komatsu bozótirtót(bcz4500cl),eddig aki látta munka közben függetlenül,hogy "Husis" vagy"Stihles" kalapot emelt és csak lesett.Brutális.Nincs ellenfél.Igaz nem olcsó,de a japánok szerintem mostmár nem csak az autógyártásban a legjobbak.Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek.Van láncfűrészük is csak sajnos azokat nem ismerem.Sziasztok.
imrefysa Creative Commons License 2008.02.11 0 0 597
Hali

Nem vagyok gépész de, a gondolattól feláll a hátamon a szőr!
Szerintem biztos, hogy nem a dugattyú kitámasztása a megoldás!
A 136 nál a kuplung balmenetes a főtengely túloldalán a berántó szerkezet alatt lévő lezáró anya pedig normál menetes így azzal rendesen ellen lehet fogni.

Üdv,
ImrefySa
Előzmény: Törölt nick (596)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 596

Helló gabesz961 !

 

A dugó kitámasztása is meglehet oldani.

imrefysa Creative Commons License 2008.02.11 0 0 595
Hali!

Akkor, amikor mi vettük még 80 körül volt az ára a hasonló tudású Stihleké meg 90 fölött. Ezt a fórumot csak nemrég fedeztem fel, akkor a választásnál a név és a pénztárca döntött.
Túl sok láncfűrésszel még nem dolgoztam, és nagy géppel pedig egyáltalán nem. De akkor az volt a határozott véleményem (és ezt azóta is tartom) hogy a kisgépek közül erdőre nem vennék Stihlet, ácsmunkához pedig nem vennék Husqvarnat, hanem Stihlet vennék. Mivel az árát már szerintem megszolgálta így nem bántam meg a megvételét. De így hogy már halottam, hogy az olajozás szériahiba, megfontolom, hogy ajánljam-e valakinek a 136-ot. Eddig egy 137-el találkoztam, de annak nem tetszett a hangja. Ez lehet, hogy csak a gazdájának tudható be.
Ezek után egy kis fényezés: Voltunk fát vágni közösben egy ismerőssel. Neki egy ??? Stihlje van igaz már régebbi darab, nekünk 136 Husi akkor múlt 2 éves, méretre kb. egyformák. Egy erdőszélet lehetett kipucolni + a botlókat botolhattuk le cserébe. Ránéztére nem tűntek túl nagynak, de voltak olyan részek, amiket nem tudtunk átvágni a 38-as lappal. A Stihlel volt egy csomó probléma sokszor meg kellett vele állni pihenni, a Husi legalább 2x annyi hasznos üzemórát teljesített mint a Stihl, pedig minden tankolásnál szétszedtük és kitisztítottuk a láncvezetőt is. Most karácsonyra vettek Ők is egy 136-ost, akkor még nem halottam az olajozásos problémáról. Még nem üzemelték be, de kíváncsi leszek az első visszhangokra.
Summa: Ha ezen az olajozási problémán sikerül átlépni szerintem egy nagyon tuti kis gép a maga kategóriájában, bár az valószínű, hogy a gyerekeim nem fogják használni. :( (De ez úgy tűnik általános jelenség: Egy ismerősnél sorba döglenek meg az újonnan vásárolt BOSSH kék kisflexek, és akkor elő kell neki venni a régi15 évest ami még midig megy.)

Üdv,
ImrefySa

UI: Referáljál mit mondanak a szervizben?
Előzmény: dobro81 (585)
Jánosom Creative Commons License 2008.02.11 0 0 594

Sziasztok !

Az olajos témához csak annyit, hogy ami az MTD "kisérletét " illeti finoman fogalmazva baromság. Az egy éves párszor használt MTD 790-es fükaszám 1:40 -es garden 2T olajkeverékkel a szerviz szerint simán besült.Hiába volt garanciás az MTD nagy ivben tojt rá. Bővebben a kerti gépekben sirtam róla.Szóval bármi MTD,jobb elfelejteni.

Üdv:Jánosom

gabesz961 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 593
SZevasztok

Szerintetek melyik a jobb megoldás láncfürész röpsulyának leszereléséhez a dugattyu kitámasztása vagy a légkulcs használata
dobro81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 592

Szevasztok

 

 

most gondolkodtam, valakinek nincsen a 136 vagy hasióonló olajpumpához rajza, érdekelne. Muszály lesz átterveznem, mert baj lesz ebből az elégtelen olajzásból.

 

 

Kösz előre is!

dobro81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 591

Szeva

 

 

Hurrráá! Szét b@sz az ideg! Pedig nézegettem azt a sthilt is, de mondom nagybátyámnak is husia van, az se lehet olyan rossz, mert már vagy 20 éve megy, meg haveréknak is husia van, mondom megveszem. Ezekszerint kidobtam az ablakon 50 000. Na apámnak meg se mondom, mert felaprít vele! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ most nagyon mérges vagyok! Most furdal a lelkiismert, érted az a baj, hogy nem vagyok zsével eleresztve, de mindig kinlódás volt a fa aprítása, meg most hogy más kert gondozása is a nyakunkba szakadt, mondom veszünk egyet, legfeljebb meleg lesz, enni meg nem eszünk / jo nem ennyire sullyos a helyzet / de vettem egy kalap sz...t 50 ezerért akkor.

 

Na mindegy, megpróbálom túlélni, á iszok egy sört! :)

Előzmény: wector81 (586)
fefe73 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 590
Szia!Én vettem egy ms 170-est tavaly ősszel akciósan.Bár nem vagyok profi "fűrészes" és csak kertészkedek ehhez képest iszonyatosan megdolgoztattam a kis stihlt.Persze a szokásos szöveg,hogy nekem csak gallyazni kell meg stb,ehhez képest összemuzsikáltam vele 8 méter akácot igaz két nap alatt és sokat pihentetve de semmi gáz.Hibátlan.Két rossz dolog van rajta:a műanyag rönktámasz meg az 1.1-es lánc.De hát ennyi pénzért ez van.További jó beszélgetést és fűrészelést!
Előzmény: dobro81 (585)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.11 0 0 589
Hát nem merném egy régi gépbe belerakni az új adalékokat, feloldhat olyan évek alatt lerakódott szennyeződéseket melyek egyébként semmi bajt nem okoznak, de ha feloldja (darabosan) akkor okozhat galibát. Már hallottam olyan IFÁról amit az adalék vágott gajra ilyen ok miatt.
Előzmény: aard3m (588)
aard3m Creative Commons License 2008.02.11 0 0 588
még az olajos témához lenne egy kérdésem. ugye eddig a modern gépekről volt szó, nagy fordulat, nagy hőmérséklet, ezért nem jó bele ásványi olaj, csak a szintetikus.
arra lennék kíváncsi, hogy ha adott egy 30, vagy 50 éves gép, ami úgy lett gyártva, hogy 25-ös ásványi olajas keverékkel menjen,
- van-e értelme szintetikus olajjal 25-ös keveréket keverni bele (esetleg nem lenne olyan büdos?)?
- és szabad-e szintetikus olajjal hígabb (40, 50?) keveréket keverni bele?
és lehet kapni mindenféle adalékokat, amire az van írva, hogy javítja a kenést, fogyasztást, teljesítményt, mik a tapasztalataitok ezekről, érdemes használni (szintén a régi gépekre gondolok)?
groovejet Creative Commons License 2008.02.11 0 0 587
Stihl 023-as gépem még nem látott stihl olajat csak husqvarna motorolajat. Én négy éve használom a fűrészt, a gép több, mint 15 éves. Kissebb problámáktól eltekintve semmi baja nemvolt.
A télen eltörött a dugattyúgyűrű, ami gondolom a használatból ered nem az olajválasztásból.
A szervizes gyerek csak annyit mondott, hogy nagyon szépen szól a motor és jó volt eddig a dugattyú kenése is, mert nincs rajta égés nyoma.
Szerintem hülyeség, hogy csak saját márkájú motorolajat tegyünk a gépbe, legalábbis nálam nagyon bevált a husqvarna motorolaj.
Előzmény: wector81 (586)
wector81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 586

Keverék témában, normális használat mellett felejthetők az effajta kísérletek meg tuningolt motorok, egy a lényeg, ha az olaj flakonjára az van írva, hogy 1:40, akkor úgy kell bekeverni és kész. Az 1:50-et úgy, a Dolmar 100HP-t meg 1:100-ra. És nem okoz az ember fia bajt. Én egyedül a Husis szaki mondatán gondolkodom el néha, hogy Stihl gépbe ne tegyünk Husi olajat és fordítva. Aztán ki tudja, ép ésszel belegondolva, ennek sem lehet túl sok jelentősége...vagy igen? :)

 

136-os...én már inkább nem mondok rá semmit. Akcióban voltak 50-ért a kis Solo 635-ös, az MS-170-es Stihl, meg ott van a PS-34-es vagy a PS-33-as Dolmar. Kb bármelyik jobb, mint a 136-os. Csak ezt árulták úton-útfélen, mert tele van vele a raktár. Szembejött, nagy nevű gép, olcsó is. Utólag már drágaság...

A szivattyújával nemigen tudnak mit csinálni, kicserélik, vagy jó lesz, vagy nem. A 137-esekkel ugyan ez a probláma. De mivel más szivattyú nem megy bele (pl a 340-esé), ezért marad a próbálkozás.

(Személy szerint, én is árultam - muszály volt - ezt a jószágot 50-ért, de ha tehettem és a vásárló is vevő volt rá, akkor rábeszéltem a PS-33-as Dolmar-ra, bár az 65 volt. De legalább full magnézium házas, üthető-vágható, régi bevált konstrukció. Aztán jöttek vissza, hogy dejó, a szomszéd megvette a 136-ost, és szenved vele, neki megy dejól megy a Dolmar. Ennyi.)

 

Üdv! w

dobro81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 585

Hm!

 

nem rossz! én azért ma elviszem servicebe, mert még van garancia, és nem akarom most helyből szétburítani. nekem is egy vagy két vágás után teljessen száraz a lánc. múltkor apám használta, egy kicsit megszineződött a lánc, de mára már lekopott. sztem átb@szt@k, mert kérdeztem a serviceben, hogy ezt nem kéne kicserélni, mert elég gázul néz ki, és a megfelelő olajat használva lett ilyen, azt mondták nem. na de ma a lánckereket kicseréltetem velük, vagy benne leszek a kékfényben, mert a lánckerék eléggé jó láthatóan megkopott. na ezt ki probálom harcolni. Majd azért ha veszel egy új pumpát informálj légyszíves, mert érdekel, nem akarom tönkretenni, a gépet, ha már okos mérnökök elbaszták, akkor a magyar "paraszt" megcsinálja hogy jo legyen. meg milyen olajat használtok lánkenésre? azt a mézszerűt vagy belenyomjátok a másikfajat mondjuk váltóolajat?

 

Csak hogy tudjam hol rontottam el életem: / Husi 136 / a Sthil ugyanilyen árkategoriás gépe is bajlódik a kenéssel, vagy ha azt vettem volna jobban jártam volna?

 

Kösz

Előzmény: imrefysa (583)
bohrer Creative Commons License 2008.02.10 0 0 584
Olajtéma utoljára. Olvastam az MTD kísérleteket, ezek szerint jó gép az MTD kasza.
1:100 keveréket mostanában az olasz injektoros robogókra írnak ( DI) motorok.
Többieknek jó a szintetikus 1:50 is. A túlolajzás tényleg motorkopást okoz, de nem a 33-ra értik. A gyűrűhornyokba ég le a koksz és nem tud mozogni a gyűrű, kopik.
És félszintetikus olajnál, szintetikusnál minimális a koromlerakódás a sima 2T tényleg katasztrófa.
Az MTD kaszák 8-10 órát mentek full gázon iszonyat 30ccm /1 Le .
Átlag személyautónál ez maximum 1 hét használat, és 20 évig mennek.
Pályaverseny 24!!!! órás Piaggio sfera 70ccm malossi henger stb 27Le !!!!!!!!
Vs. Yamaha Aerox 70ccm telj. ismeretlen de tuningolt volt a Piaggio megette a Yamahát csúnyán .
24 óra alatt a Piaggió 1:20 keverék csúcs olajjal, de igy is teljes generál,
a lassabb Yamaha 1:50 de szinte alig volt kopás (Yamaha Minarelli ) olasz blokk ez is.
Igaz ezek a gépek nem 100000-et pörögnek 27Le-nél.
Megnézném az MTD-t 30ccm kb 10-11Le-re tuningolva meddig ment volna szegény keverékkel.
Prolong reklám olaj és víz nélkül megy a motor, és Dzsonniék szájtátva nézik hogy 2 percet kibír, bravó. Majd ha Prolonggal olaj nélkül 300000-et elmegy a motor akkor vagánykodjanak, mert a mezei olaj ezt tudja minimum.
imrefysa Creative Commons License 2008.02.10 0 0 583
Üdv Mindenkinek!

Ígértem hogy megosztom a teszt tapasztalatait, kicsit megkésve, de íme:

A megtisztított, frissen zsírozott pumpa csak az első pár kugliig olajozott rendesen utána, majdnem szárazra futott a lánc. Szétszedés után már mutatkozott némi forgács a pumpa alatt. Kiépítettem a pumpát, látható kopást nem találtam rajta. Összedugva befogtam a két furatot, és megpróbáltam kézzel mozgatni a tengelyt, megfelelőnek tűnt a kompresszió. Összeraktam zsír nélkül és ahogy próbálgattam úgy ítéltem meg hogy az excenter túlságosan megkopott, több milliméter volt a kotyogás ez a fél centi körüli teljes lökethez képest jelentősnek találtam. (Szerintem a kenés megszűnése okozott nagyobb mértékű kopást az excenteren, de lehet hogy más a baj és az excenter gyárilag ilyen. Ha kicserélem és veszek másikat, majd összehasonlítom.) Ideiglenes megoldásként azt találtam ki, hogy egy megfelelő hosszúra vágott rugót rakok be a tengely vége és a ház közé, ez előfeszítette az excentert, és egyenlőre megoldotta problémát. Egy öngyújtó bánta. Nem fogyott ki a tank alatt az olaj de végig megfelelőnek találtam a kenést. A bejutó forgács ellen azt próbáltam ki, hogy „majdnem tele nyomtam zsírral” a szivattyú házát. Nem sokat dolgozott így, csak 3 X tankoltam.

Üdv,
ImrefySa
Előzmény: imrefysa (520)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 582

azt el is felejtettem.

 

ha már nem lesz service akkor mit fogok tudni kezdeni a kenés "tuningolásával" ?

 

kösz előre is!

dobro81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 581

Ok rendben. Értem, én az a több olajos támát ésszerű határok között értem.

 

Akkor ha 1:40 használok akkor az sem károsít jobban, mint ha az 1:50 használok, mivel akkor visszafelé is igaz a kisérlet amit végzett az a cég! :)

 

Az olajzós támában az észrevételeidet köszönöm. Megy a gép vissza a szervízbe. Van esély arra hogy valamit tudnak vele kezdeni? szóval hogy jobb lesz esetleg. Akkor ezekszerint ezt a gépet nem érte megvenni? Lehet meg kellett volna vennem a Tescoban a 25 000 no Name változatot!

 

Kösz

Előzmény: wector81 (580)
wector81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 580

"ha több az olaj, attól nem megy tönkre"

 

Hát ez ebben a formában nem teljesen helytálló. Az rendben, hogy egy profi gépben, amihez a gyár 1:50-est ajánl, a bejáratási idő alatt (10lityi) 1:40-est használsz, de utána érdemes 1:50-est! Ha a saját olaját használod, értsd Stihlhez Stihlt, Husihoz Husit, Dolmarhoz Dolmart, stb...akkor már bejáratáskor is mehet bele az 1:50

 

DE! A jól elterjedt 1:33-as keveréket el kell ma már felejteni! Ezek a motorok nem ilyen olajtartalmú üzemanyaghoz vannak tervezve. Az olaj eleve rosszabbul ég, ha még sok is, még rosszabbul, és "rákozmál" a hengerre, dugattyúra, gyertyára, stb. Meg sokkal jobban füstöl. Teljesen fölösleges.

 

Mondok valamit, amire az MTD-nél hívták fel a figyelmünket: Kipróbálták a fűkaszáikban az alábbi kutyulékokat: tiszta benzin - 1:20 - 1:33 - 1:40 - 1:50 - 1:100 - 1:800 (!!!) (Az 1:800 úgy sikerült nekik, hogy elbénázták, az 1:80 helyett így lett bekeverve!!!) Betöltötték zsír új gépekbe, melegítés, aztán full gázon ereszd el a hajam. Fűkaszamotorok, tehát 10.000-es környéki fordulat! Eredmény: Tiszta benzines kb negyed óra múlva rongyá égett. Nem meglepő. Aztán az 1:20- 1:100-ig terjedő keverékek nagyjából ugyan úgy muzsikáltak, egyik sem égett be a 8 órás nyúzás alatt, szétszedés után volt látható nyoma az olajosabb keverék kormosító, illetve a szárazabb keverék égetőbb hatásának, de nem volt számottevő; a krómozott hengeren kopás nem mérhető, a gyűrűk épek voltak! És ha figyelembe vesszük, hogy 8 órán keresztül nemigen használnak egy motort full gázon folymatosan, akkor ki lehet jelenteni, hogy majdnem mindegy, csak legyen benne olaj. És a csattanó, az 1:800-as keverék: a 8. órában makkant meg! 8 órán keresztül ment a gép teljes gázon, 10.000-es fordulaton, gyakorlatilag száraz üzemanyaggal!!! Ezek után végképp ki lehet jelenteni, hogy 1:40 - 1:50 között totál nincs különbség. Ki-ki mérlegeljen.

Előzmény: dobro81 (569)
wector81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 579
Ez az olajpumpa a legnagyobb baja a 136/137-es szériának... Vagy ömlik belőle, vagy nem jön rendesen. 5mp igen sok, a kivezető nyílásnál 1mp után már jönnie kéne az olajnak, 5mp múlva pedig már bőven köpködnie kéne a lánc elején. A pumpa kívülről nem állítható, szervízbe vele, ha még garis, aztán kezdjenek a "termékükkel" valamit! Hamár így elbénázták...
Előzmény: dobro81 (576)
wector81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 578

Makita vagy Dolmar, mindegy :)

Az az "ajtó" valóban jó dolog, hivatalosan +5C° alatt kell átállítani. Ez a légszűrő meg...ha már nagyon gázos, kuka, aztán mehet bele a műanyagszövetes, csak azt még szigorúbban pucolni kell - de legalább mosható, és asszem szét is lehet pattintani, hogy a belsejét is ki lehessen pucolni.

Üdv! w

Előzmény: lord7 (577)
lord7 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 577

Helló Wektor, sziasztok!

 

 

Most látom, hogy Dolmar-t írtam...basszus...hát Makita az a Domar, sorry! :) Igen, a Rancher kicsit nehéznek tűnik elsőre, de ha megszokja az ember, akkor már nincs gond!

Hát én ezzel a légszűrővel akkor sem vagyok kibékülve...főleg nyárra... nem tudom...

De ami nagyon tetszik a Makin, hogy a felső burkolaton, vagy egy "ajtó", amivel téli, vagy nyári üzemre lehet állítani a beszívott levegőt! Szóval ez szerintem nagyon pozitív dolog!

 

Köszönöm, hali, sziasztok!

Előzmény: wector81 (575)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 576

Szevasztok

 

ma használtam a Husi 136 osomat. azt vettem észre hogy az olajzás nagyon gyér. szétszedtem, megvizsgáltam, az olaj jön rendessen, vagyis az egyik kérdés, hogy mi a rendes. elindítom és kb 5 mp eljut az olaj abban az olajvájatban. ez jó vagy szar? a másik, hogy mikor vágok vele, nekem kevésnek tünik az olaj ami a láncot keni. hogyan tudom megtuningolni, vagy valami csinálni vele hogy több olajat nyomjon? azt nem tudtam még kipróbálni, hogy ha egy tank benzin elfogy akkor az olajtartáj is kiürül-e mert egyedül dolgoztam, és sok volt az üresjárat.

 

Kösz előre is.

wector81 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 575

Mélységhatároló, igen! :)))

Sajnos a Husinak vannak ilyen elbénázásai...

A Rancher egy érdekes gyerek, az eredetit még '78-ban adták ki, talán még ma is mennek. Az az érdekes benne, hogy a Solo gyártotta a Husinak :) Csak a felirat volt rajta Husi. Aztán ma már persze a Husi gyártja. Nagyon jó kis gépek, csak az 55ccm-hez a 3,5Le kicsit gyér, a majd 6 kiló meg kicsit sok. De egyébként jó!

A PS-500-ason nincs dekoszelep, sőt, még az 5000-esen is csak az 5000D-n! De sztem nem is létkérdés. A műanyagszálas betét a téli...tök jó hogy olyat kaptál...a filces a nyári. Legalábbis a Dolmar-nál. A nagyobb gépekhez adják mindkettőt, és cserélni kell.

Előzmény: lord7 (574)
lord7 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 574

Helló Wektort!

 

Mélységhatároló :)! Hát én laposreszelővel csak a mélységhatárolót szedem!

 

A fűrészekről:

 

345e: egy nagyon nagy baja van, hogy nem állítható az olajzás, így állandó a para, hogy mikor ég meg a lap, meg nyúli le a lánc. A vezető tisztításakor rengeteg kosz jön ki, ebbő látszik igazán, hogy valami nem stimmel. Nem tudom hogy gondolták ezt a Husiék...

 

455 Rancher: ugye ez már a Husi spéci X-TORQ motorjával megy, húz mint az igásló, nagyon jó a levegőtisztító rendeszere is -Air Injection, azt hiszem-, tényleg sok port kipucol, mert a levegőszűrön néha alig van kosz. Szóval -bár nem próbáltam sok gépet, tehát nagy viszonyítási alapom nincs-, szerintem nagyon jó kis gép!

 

Dolmar DCS 500: nemrég vettük a 3/8-os lánccal nagyon harap, én még csak 325-össel dolgoztam ezelőtt, de pöpec! Nagyon jó a rezgéscsillapítás is, ha jól van megcsinálva a lánc, akkor gyakorlatilag alig érezni vibrációt.

Nem ártott volna rá egy dekompressziós szelep, a helye megvan, de mégsincs ott, lehet hogy a DCS 5000-en van már. Még egy gond, hogy az eredeti légszűrő, valami textil- vagy papír borítású, nem tudom pontosan, de írdatlan rossz, mosni szerintem nem szabad, de kénytelen vagy, mert máshogy egyszerűen nem jön le a kosz, még kompresszorral sem! Szerencsére rendeltünk még hármat, de azok már műanyag szálasak, szerintem ezután már nem lesz gond.

 

Köszönöm a válaszodat,

 

Hali!

Előzmény: wector81 (572)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.09 0 0 573
 
  • Ha eredeti STIHL 2T olajat használ, az egyliteres flakonnál 1 osztást 5 liter benzinhez kell tölteni.
  • Kizárólag az eredeti STIHL olajból szabad 1:50-es keveréket használni! Az egy decit pont 5 liter benzinhez kell adagolni.
  • Ha másfajta 2T olajat használ, érdeklődjön a forgalmazónál. Amennyiben 1:40-nél sűrűbb keveréket javasolnak, kerülje el a használatát!
    Ezeket az olajakat azért nem javasoljuk, mert sok koromlerakódással és füsttel járnak, így a motor élettartamát erősen csökkentik.
  • Ha több olajat kever a benzinhez, ez károsítja a motort, az olaj elég, korom lesz belőle és elkezdi csiszolni a henger oldalát (és Önnek is több füstöt kell beszívnia).
  • Ha kevés az olaj, akkor nincs kenés, nincs hűtés, és a dugattyú megolvad.
  • Érdemes a benzint kijáratni a fűrészből, vagy használat után kiönteni a gépből, mert ha netán vizes volt, a benzin elpárolgása után vízkő keletkezik, ami tönkreteheti a karburátort.
  • A keverékolajak hosszútávon a benzinhez keverve tönkremennek, ezért mindig csak a szükséges mennyiséget keverje ki.
  • wector81 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 572

    Hehe, jahogy így :) Oké, a 90° ezen a kütyün a 0°! :) Akkor merőleges a reszelő a lapra. A 10° meg természetesen 10°. Bármely irányba, de itt leginkább vízszinthez képest értendő. De ezekhez már lapos reszelő dukál, nem hengeres. A hengerest belövöd a szokásos ~30°-ra, a laphoz képest, plussz (ha kell!) megdöntöd ~10°-ot és mehet a menet. A ~10° lánctípustól függ. És ugye reszeléskor nem csak a fog tetejét reszeled, hanem az oldalát is, ott is harapnia kell! A kettőt egyszerre kell élezni. Aztán a végén a lapossal lehúzod a fogat (~10° vagy 0°), meg a fog előtti kis távtartó "bütyköt" (bánatba jut most eszembe, hogy mi a neve, de sztem mindenki tudja miröl beszélek), hogy a "bütyök" hegye a fog éle alatt maradjon, különben csak rajzolni fog, ha a fogat alá reszelik a bütyöknek :) Ennyit hirtelen a kis alkalmatosságról. Sok sikert hozzá!

     

    És hamár beszélgetünk, megkérdezhetem, hogy a két Husi és a Dolmar-gyerek hogy szuperál? Csak a statisztika végett :)))

     

    És itt meg is ragadom az alkalmat, hogy válaszoljak v.ati kérdésére is. Makita esetében maradjunk a Dolmar-nál, elvégre az az apa :) Szóval kisebb Dolmar és Stihl MS-180. Jó a kérdés, mivel a Dolmar-nak most jöttek ki az új "kis" gépei, a PS-350 és a PS-420. Két félprofi felépítésű eszköz, teljes magnézium ház, és minden egyéb finomság, ami a nagyokban benne van, nem spóroltak semmin. Az MS-180-nak a PS-350 lesz a "párja". A kis Stihl nagyon jól sikerült, könnyű, alig 32ccm-hez 2Le, nehéz lesz befogni. De valamiért mégsem féltem az új Dolmart :) Árukra leszek kíváncsi, de remélem tartják az elődök (PS-330, PS-400) árszintjét, vagy legalábbis a környékét, és akkor nem fogunk csalódni! És elvileg készen van a hobby kategória újabb három példánya a PS-34-es után jön majd a PS-36 - 41 - 45-ös. Gondolom a 34-eshez hasonló felépítésben, tehát kb mint a 170-es Stihl. Abszolút hobby. Viszont megkapták ezek is a magnézium forgattyúsházat, bár az olajtank már műanyag. Meglátjuk mit tudnak az új kicsik, csak már végre lehetne kapni őket nálunk is! :)

     

    PS-500 és MS-250 nem igazán összehasonlítható, mivel a PS-500 a félprofi kategória nagyobbika, az MS-250 meg a hobby teteje. A Dolmar nagyobb, erősebb, nyomatékosabb és nehezebb is. De hamár hasonlítunk; ha megtalálom, felteszek ide egy kis tesztet erről a kategóriáról. Érdekes és elgondolkodtató adatok vannak benne.

     

    Keverék-témához csak annyit, mert már ígyis regényt írtam, hogy ha jót akarsz a 136-osnak, maradni kell az 1:40-es-nél. Nem rossz indulatból, csakhátugye...ismerjük őkegyelmét mint a rossz pénzt. Egyébként minden normális gépbe jó az 1:50-es keverék, persze kizárólag erre készült olajokkal!!! Nem kell Stihl-olaj, mert az az über alles, jó bármelyik értelmesebb gyár kuytuléka. Hallottam már olyat, (és ezt Husi-nál mondták ám!!!) hogy Isten ments Stihl olajat tenni a Husiba és Husit a Stihlbe, mert megeszik a hengert! Na hogy ebből mi az igaz...hát nemtom, azért minden esetre döbbentem, hogy a Husi magyar képviselője gyakorlatilag nyomatékosan kért minket, ha valakinek Stihl gépe van, nehogy adjunk neki Husi olajat, mert megeszi! Na lehet agyalni, ki mire jut, kíváncsi vagyok! :)

    Ja, egyébként a Dolmar-nak nemcsak 1:50-es olaja van, azt tud mindenki, ők az 1:100-as olajjal dobbantottak nagyot. Bezony, 10liter brenyához 1dl.

     

    Ja, és hogy nem lennék elfogult? Hát, szoszo. Én azt szoktam díjazni, ha egy termék megéri az árát, illetve a konkurenciánál jobbat nyújt azonos vagy olcsóbb áron. Nagyon nem érdekel kinek mekkora a piaci részesedése, vagy mióta van az országban, esetleg hogy milyenek voltak a gépei 20-30-50 évvel ezelőtt. A mostot kell nézni, a mostani tényeket, a mostani árakat és a mostani minőséget. És jelenleg nagyon úgy fest, hogy a Dolmar-nak van a legjobb ár-érték arányú gépparkja. Épp ezért szavaztam a munkahelyemen is erre a márkára, hamár egyszer bele lehet szólni a beszerzésbe :)

     

    Sok a rizsa, jóéjt! :) w

    Előzmény: lord7 (565)
    bohrer Creative Commons License 2008.02.07 0 0 571
    A kezelési utasítást a gyár fejlesztőmérnökei állították össze, 40-es keverék javasolt akár a 137-esbe is. Ezek a gépek 13000/ min járnak, oda kenés kell, és nem AROL 2T
    tehát szintetikus olaj, kb. 2000Ft a gyári minimum ilyen minőséget tegyél bele.
    A boltban biztosan nem akartak rosszat, de kétlem hogy nagyobb tapasztalatuk lenne az anyacégnél. Egyedül a MAKITA ir olyat hogy makita olajjal 50-es a többivel 40-es keverék.
    Előzmény: tiva001 (568)
    lord7 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 570

    Sziasztok!

     

    A keverék-témához és a reszeléshez ezt a topicot tudom neketek segítség képpen adni, lehet, hogy ismeritek, de ha nem, érdemes végigolvasni, sok hasznos dolgot láttam! Gépdoki is küldi itt :)

     

    http://www.gazlap.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=51&postdays=0&postorder=desc&start=0

     

    Hali!

    dobro81 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 569
    én mindenképpen 40 használnék, vagyis használok. ha "több" az olaj attol nem megy tönkre, de ha kevesebb akkor az nagyobb kopást eredményez. és ezeknek a nagy fordulatu motoroknak kell a kenés!
    Előzmény: tiva001 (568)
    tiva001 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 568

    sziasztok

     

    Husqvarna 136os láncfűrészhez milyen keverék kell?  A kezelési leirásban 40es van de ahol vettem ott 50est mondtak. köszi a segítséget!

     

    üdv : Tiva

    dobro81 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 567

    Szevasztok!

    Mennyi volt az a reszelő támasz? Érdekelne!

     

    Na most érdekelne az is, hogy a husqvarna 136 géphez milyen reszelőt használjak? Mert ugye Lámer vagyok még ezen témában. alig van használva szoval mégy gyári!

    Meg milyen fortéjok vannak a reszelésnél még?

     

    Kösz a válszt, kb ilyenre gondoltam, hogy ha port, vagy a forgács egyre kisebb akkor ráérik a reszelés. Így menni fog, de ez így utólag logikus is. Nagyon köszönöm a segítséget.

     

    Ha vannak így beugró ötletek, bár mi akkor szívessen olvasom!

     

    Kösz előre is!

    v.ati Creative Commons License 2008.02.07 0 0 566
    Szia Wektor81!
    A kérdésem az lenne, hogy össze tudod-e hasonlítani a Makita kisebb gépeit a Stihll MS 180-al, illetve a DCS 500-at az MS 250-el.(azért Téged kérdezlek, mert úgy látom, nem vagy elfogult egyik márkával sem)
    Köszi, v.ati
    lord7 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 565

    Helló Wektor!

     

    A 90° és a 10° fok az azt jelenti tudtommal, hogy 90 °-nál a lapra merőlegesen tartod a reszelőt -ergó vízszintesen reszeled a fogat- a 10° foknál pedig ugye döntve, tehát a reszelő vége felfelé mutat. Én ezt használati utasításokból szedtem, a főnökömnek vagy egy 345 és egy 455-ös "Husija", meg egy Makita DCS 500-a. Mind a háromnak nálam van a használatia, forgattam-forgatom becsülettel, szóval ezekben olvastam!

    A reszelő szerkezetet említettem a főnöknek és mivel pont ma voltunk egy üzletben, ahol árulnak fűrészeket, meg cuccokat rendelt is egyet :),  ha meg lesz és érdekel beszámolok!  

     

    Válaszodat köszönöm,

     

    Hali!

    Előzmény: wector81 (562)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 564

    35...szokásos, nem vitték túlzásba, de az a lényeg hogy elég. De nem 1.6-os? Elvileg .325"-ös Rapid Micro lánccal adják, az meg tudtommal 1.6-os. Bár ahhoz meg 37-es lap kéne... 35-ösre az 1/4-es megy föl, az 1.3-as. 3pacis gépen 1/4-es lánc...?na mindegy :) Vagy az 1,3-at az osztásra érted, nem a vonószemre? Akkor .325"-ös :)

    Minden lánctípushoz megadják, hogy milyen vastagságú reszelő kell hozzá. Gépdoki vágná, hogy ehhez a lánchoz mi való! Én csak tipp szinten vagyok: 4,5mm

     

    Egyébként ahogy kopik a lánc és "fogy" a fog, úgy kell kb. a felénél egy mérettel kisebb reszelőre váltani, mert akkor már beleér a szembe is. Bele kell jönni, megtanulható a dolog! Figyelni kell, hogy amennyire csak lehet, egyformára kell húzni a fogakat, különben, ha egyik kisebb mint a másik, akkor "pattogni" fog, ha pedig egyik oldalon sikerül jobban meghúzni, akkor félre fog húzni a lap és szépen ívet vág, esetleg meg is szorul!

    Előzmény: Kbarnus (563)
    Kbarnus Creative Commons License 2008.02.07 0 0 563

    35ös lappal van, ez nekem elég. 1,3-as lánccal.

    Csak az élezés nem tökéletes még, adtak hozzá egy sablonos reszelőt, reszelgettem vele, de egy szaki azt mondta, hogy vastagabb reszelő kell hozzá. Majd előbb-utóbb belejövök remélem, gondolom ez olyan mint bármi más barkácsolás - csak akkor tanulható meg rendesen ha sokat szív vele az ember.

    Előzmény: wector81 (562)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 562

    Üdv! A 250-es megérte a 114-et! Ugyan a "hobby" kategória, azért már korántsem nevezhető belépő szintnek. Könnyű, nagyon jó súly/teljesítmény aránnyal, és a sarki közértben is van hozzá alkatrész :) Mekkora lapot adtak hozzá?

     

    Eglo kérdését passzolom, így első nekifutásból...

     

    aard3m és az ő Druzsbája...hát megnézem mit tehetünk, de erősen a múzeális kategóriába lehet sorolni ezt az őscsótányt :)

     

    A lapraszerelhető élezőt megvizslatom jobban, mik a csúcsszögei, bár nem tudom, mit szeretnél 10 meg 90°-ban reszelni? Egyébként bármilyen reszelő belemegy, 4-4,5-4,8-5-5,5. Most az új "sláger" egyébként - legalábbis nagyon rákaptak a népek - a multicsiszolóba fogható miniköszörű. 3db-os csomagban van, ha egyszer ráérez az ember, baromi egyszerű használni, persze csiszológép gell hozzá. De az ugye minden rendes háztartásban előfordul :) Nem drága, és gyorsan lehet vele dolgozni. Csak ugye 230V kell hozzá.

    Előzmény: Kbarnus (561)
    Kbarnus Creative Commons License 2008.02.07 0 0 561

    Sziasztok!

     

    Én egy STIHL 250-est vettem az ősszel akcióban, erről gépről mi a vélemény? Érte az árát (114e)? Egyébként tökéletesen műxik azóta bírja az akácot. 

    aard3m Creative Commons License 2008.02.07 0 0 560
    sziasztok! látom, van itt néhány új szaki, megkérdezem, hátha.
    nem tudjátok véletlenül, druzsbához hol lehetne szerezni ilyen rendes, korszerű, kör-reszelős láncot? (volt egy, csak eltörött, szóval létezik (létezett)) ilyen egyenes fogú láncom van hozzá, meg az ecserin is csak ilyet lehet kapni. ezt mondjuk reszelni egyszerű (sima lapos reszelővel :-) ), viszi is a fát, de lassabban, finomabb fűrészport vág, mint az új, harapós láncok.
    ja, az osztása másfél centi, szóval nagyobb, mint minden létező.
    Törölt nick Creative Commons License 2008.02.07 0 0 559
    Törölt nick Creative Commons License 2008.02.07 0 0 558

    Helló forumok !

     

    Nem tudtok -e EDT5 v 6 v 8 -as elektronikus fordulatszám ellenőrző digitális leolvasó-t ,amit lehetne a gépeket alapjáratot állittani.

    bohrer Creative Commons License 2008.02.06 0 0 557
    Kérdezted mikor kell élezni a láncot. Amikor már nem 4-5mm forgácsot vág hanem csak fűrészpor jön, és nem visz a fűrész akárhogy nyomod neki. Ki fogod tapasztalni, élezés után mintha +2 lóerő lenne a gépben , saját súlyától viszi a fát.
    Simán lehet kézzel reszelni megelelő átmérőjű reszelővel, ( láncmérethez való).
    Csak minden fognál ugyanannyit tolj hogy később ne kapkodva vigyen a lánc.
    Előzmény: dobro81 (550)
    lord7 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 556

    Helló Vektor!

     

    Személy szerint örülök, hogy ilyen gyorsan reagálsz a kérdésekre! :)

    Nekem is lenne egy! Én is szoktam láncfűrésszel dolgozni, sokat olvasok, kérdezek embereket, hogy mit, hogyan, merre, de az élezéssel sok a gondom. Tudom, hogy milyen szögeket kell tartani, milyen reszelőt kell használni, ennek ellenére érzem, hogy közel sem száz százalékos a lánc, amikor megélezem. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a vezetőre szerelhető élezővel teljesen pontosan lehet dolgozni, tehát pl nem csak a 25°- 30°- 35° fokot, hanem a 90° meg a 10° fokot is lehet rajta állítani? Illetve, hogy minden méretű reszelőhöz jó (4.8, 5.5 stb)?

     

    Válaszodat előre is köszönöm!

     

    Hali!

    Előzmény: wector81 (552)
    dobro81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 555

    Szeva

     

    látom, akkor Te egy tapasztalt emberke vagy ezen témában!

    nem dobnál egy e-mailt a dobrovics81@gmail.com ra?! mert akkor feltennék még pár kérdést és nem itt terhelem a fórumot!:)

     

    Kösz előre is!

    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 554
    Teljesen igazad van. Nálunk pl. az összeszerelés és a kipróbálás benne van az árban, mondjuk úgy, szolgáltatás. Mi az a pont? Hidd el, érezni fogod!!
    Előzmény: dobro81 (553)
    dobro81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 553

    Szeva

     

    kösz a segítségedet! Jo ok, az rendben van, hogy akkor kell élezni amikor már nem visz rendessen, csak ugye ezt is érezni kell mi az apont. azt az elektromos köszörüt azért nem veszem meg, mert elég drága, 10 000 láttam egyet. hja csak azért érdekel a saját reszelés, mert ezt is jó lenne tudni, mert én nem szeretek mindig úgynevezett szakboltokba rohangálni, ahol csak az a lényeg, hogy péz legyen, aztán ennyi. érted, veszek egy 60 000 ezres lánfűrészt, tudom ez nem profi gép, de itthoni melóra elég, és akkor van a kereskedőnek pofája 1500 Ft elkérni, hogy összerakja. hát sztem azért ennyi pénzért egyszer összerakhatná. jo osszerakom, nem arrol van szó, csak mégis, pl a lánfeszességet tapasztalat alapján nyomom, de előszőr ki a tököm tudja milyen legyen.

    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 552

    Hali! Hát, legegyszerűbben úgy, hogy nem vág rendesen :) Élezni lehet "otthon" is. Szimplán reszelővel vagy köszörűvel necces, szaki kéz kell hozzá. Könnyű félretolni. Viszont van hozzá sablon, azzal már könnyebb belőni. Esetleg vezetőlapra rögzíthető eszközzel. Nem vészes az ára, és könnyű használni. Így néz ki: http://www.dolmar.com/productcatalog/product/4673/pictures/1315.html

    Vagy van hálózatról működő kicsi köszörű, az elég drága, nemtom az olcsóbbak elég pontosak-e. Pl: http://www.dolmar.com/productcatalog/product/4670/index.html (Nálunk Oregonnal éleznek.)

    Elsősorban arra kell figyelni, hogy a láncodhoz milyen vastagságú reszelő vagy köszörű kell!

    Üdv! w

    Előzmény: dobro81 (550)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 551
    5,5-es Honda, nem kérdés :)
    Előzmény: remote access (549)
    dobro81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 550

    Üdv mindenkinek

     

     

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudom megállapítani, hogy a láncot már élezni kell, van valami ami alapját meg tudom állapítani? Meg érdemes-e elvinni élezni, vagy otthon is meg lehet ezt csinálni, gondolom az erdőn ha élezni kell akkor csak valahogy meg lehet élezni. Hat láncal meg nem lehet rohangálni!:) szóval ha meg lehet otthoni körülmények között élezni, akkor megkérném, hogy írjátok meg nekem. hja ha lehet akkor az e-mailemre írjatok: dobrovics81@gmail.com

     

    Segítségeteket előre is köszönöm!

     

    Ákos

    remote access Creative Commons License 2008.02.06 0 0 549
    ( 5,5-6 lóerősben briggs vagy honda ?)
    Előzmény: wector81 (548)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 548
    Szia remote! Rotakapa nem az esetem, de mi lenne a kérdés?
    Előzmény: remote access (547)
    remote access Creative Commons License 2008.02.06 0 0 547

    Üdv wector81 !

     

    Ugyan nem fűrész, de rotációs kapákkal is képben vagy?

    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 546
    35-ért megérte, reméljük bírni fogja! Németből hozzák persze, nálunk nincs Güde ker. se szerviz. Valszeg Zenoah klón, vil.kékben, talán még egy kis öntvény is jutott belé :) Azért használd finoman! Üdv! w
    Előzmény: keke71 (545)
    keke71 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 545
    Köszi a gyorsválaszt Wektor81. Nekem megtetszett mert nem müanyag az egész gép és eddig megvagyok vele elégedve,igaz én nem értek hozzá.35-ezerért vettem újjan,
    németből hozzák. keke
    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 544

    Ne általánosítsunk. Nem minden olcsóbb márkás gép szar, és a szarok sem mindig teljes értelemben szarok. A Husi pl most akciózta a beragadt 136-os raktárkészletet. 50-ért. Erre igaz kb, hogy kettőt kell venni, hogy legyen alkatrész :) Az a szégyen, hogy a 137-es sem jobb, pedig ő az utód. Most láttam plakáton, a 345-ös akcióban van, 99.990-ért. Na ez már egy fokkal jobb, de még mindig csak egy halom műanyag...viszont legalább használható, nem ömlik belőle az olaj stb...és még rönktámaszt is adnak hozzá :)

     

    Ott a probláma, hogy ezek a nagy nevek megtehetik, hogy csökkentik a minőséget, ezáltal nyújtva az olcsóbb kategóriában is márkát. Mert az emberek ismerik, Huzsgvarna (ahogy a gyalog ejti minálunk) van? és persze annyit ért a műszaki tartalomhoz mint a csokinyúl. De Huzsgvarna kell neki, mert az ismeri, mert a szomszédnak van egy 20 éves gépe és milyen jó neki (persze abban még volt anyag). Vajon miért került nyáron a Stihl 170-es szintén 50-be? És furcsa mód a kis PS-34-est is leakciózta a Dolmar. Csak szegény Dolmar hiába akciózgat, ilyen nevek mellett hiába adja a saját kicsijét ennyiért, ha mellette Huzsgvarna meg Stílfűrész van... Ez van, remélem lassan kinövi a magyar ezt a beidegződést, és nyitni mer másfelé is. Akinek nem kell komoly gép, az megveszi a JennFenget, mert AL-KO van ráírva. 30ért.

     

    Egyébként pedig, mindenki azt dícséri, ami neki bevált. Akinek a JennFeng megy 3 éve, az azt mondja, tök jól bírja...persze, jól...

    Akinek van egy 20 éves Husi, az most is azt fog venni, akinek meg a Stihl megy 25 éve, az Stihlt.

    Láttam már nálunk a Dolmar-ra kezet összecsapó ambert, hogy ez még létezik?! Neki a Sachs-Domar megy 30 éve. És most vesz egy újat, pedig még meg a régi is.

     

    Egy szó, mint száz, kevés pénzt kiadnak a népek kínaira, akinek pedig komolyabb gép kell, az marad a bevált neveknél, bárhol is tartson most minőségben. Azért tegyük hozzá gyorsan, ez az elk*rvulás csak az olcsóbb szegmensben figyelhető meg, ott sem mindenkinél, a komolyabb gépek továbbra is megérik a nevüket és az árukat. w

    Előzmény: fvcc (543)
    fvcc Creative Commons License 2008.02.06 0 0 543

    örülök, hogy elismered, hogy az olcsóbb márkás gépek szarok. tehát azokat kell venni = legalább négyet egyszerre.

    ha meg szar, akkor miért márkás?

    Előzmény: wector81 (542)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 542

    Hmm... Kicsit megnézegettem ezt a Wuyi XinRui Tools Manufacture Co., Ltd. céget... Hát mitmondjak, elgondolkodtató! Korrekt honlap, szép képek :) Egyébként www.wyxr.com címen elérhetők.

     

    A Husi kereskedő nem hazudott nagyot, a kisebb gépeikhez valóban lassacskán így kell hozzáállni...

    Azt minden esetre nem gondolnám, hogy ezek a XinRui-k Stihl gyártósoron készülnének. Gépdoki magához nyúl, ha ezt elolvassa :) Viszont tudomásom szerint a Stihl még ezt a narancs-fehér összeállítást is levédette, mint márkajegyet, nem tudom hogy lehet, hogy nem csaptak még le ezekre...

    Egyébként a kínai cuccokkal egy gond van. Nem a gyártósorok precízsége, vagy az oda-nem figyelés, gányolás. Ezekkel minden rendben, enni lehet az üzemeikben a padlóról és mikronokban gondolkodnak. De az anyagminőség és a tapasztalat sajnos még nagyon hiányzik. Nincs mögöttük "anyacég" aminek a minőségellenőrei és mérnökei mércét állítanának. Eltekintve attól a pár embertől, akiket a nagyoktól esetleg elbocsájtottak és ezeknél találtak munkát.

     

    Szóval van még mit tanulniuk és fejlődniük. Épp ezért, inkább vegyen az ember fia 110ropi-ért mondjuk egy 460-as Dolmar-t, ami ugyan "csak" 46ccm meg 3paci, és nem adnak 55-ös csak 45-ös lapot hozzá, de legalább gép az utolsó csavarjáig. Értelmes szervízzel. Nem egy Stihl színekben pompázó másolat, akármilyen jónak is tűnik.

     

    (Csak zárójelben, a típusszámokból jöttem rá, hogy amiket mi árulunk motoros háti permetezőket, is ezen cég kreálmányai, és mit mondjak, egy rettenet...és azokra meg azt merte mondani a cég képviselője, hogy Solo gyártósorokon készülnek. És még csak nem is hasonlít. Akkor most hogy is van ez? Minden profi cég kínában gyártat? Legközelebb a Dolmar lesz kínai vagy a Husi? Netán a Mercedes? :)

     

    Zárjuk ezt rövidre, és maradjunk a földön, kicsi buzgó messzi barátaink szárnypróbálgatásai jó irányba mutatnak, de még nagyon pelyhesek. Öccá, kettő visze kéccá, háámat szokat visze ezeöccá! Egyenlőre itt tartanak.

    Előzmény: fvcc (538)
    fvcc Creative Commons License 2008.02.06 0 0 541
    igen, Batyi ...
    Előzmény: forest240 (540)
    forest240 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 540
    fvcc, te is Szombati ? :)
    Előzmény: fvcc (531)
    Sihuhu Creative Commons License 2008.02.05 0 0 539

    Üdv bohrer és wector81!

     

    Köszönöm a gyors válaszokat. OK, elfelejtem a fáradtolajat.  :-)

     

    Köszi a segítséget!

     

    Zsolt

    Előzmény: wector81 (534)
    fvcc Creative Commons License 2008.02.04 0 0 538

    valamikor a hőskorszakban, amikor megvettem az elsö fénymásológépem (márkás volt és csillagászati árú) , 2 millió másolatot készítettem vele, 18 órás munkaütemben "fütöttem" vele a helységet... végül a szervizesek tették tönkre.

    - ugyanaz a márka most 50 ezer másolat után mehet a roncstelepre

    Ennyit az összehasonlításokhoz és a minöséghez, hogy mi volt és mi van

     

    Amikor láncfűrészt akartam venni, a helyi Husquarnás azt mondta, akkor járok a legjobban, ha egyböl kettöt veszek - ha az egyik elromlik, lesz egy csomó pótalkatrészem.

     

    A Xinrui meg ugyanazon a gyártószalagon készül, mint a Stihl erösebb gépei. Ennyi

     

    Tanulság? Mindenki számára más...

    Előzmény: bohrer (537)
    bohrer Creative Commons License 2008.02.04 0 0 537
    Írd ki nyugodtan a STHIL-re, nem tudom ki koppintotta a másikét ha ez minőségében is STHIL nem csak kinézetre le a sapkával a XINRUI TOOLS
    mérnökei előtt, mondjuk a Jenn Feng legalább 40-es benzint ajánl, mint a márkás gépek is, a másikat miért kell úgy kenni 25-el?
    58400 Ft az induló, a 136 os huski ugyanezt tudja könnyebb és csak 50 kereken.
    A többiről ne is beszéljünk.

    A 93EFT-os 4,3 Le igaz ez sthilben 140 E de ezzel ismerősök MATÁV-nál csörlővel és tolólappal optikai kábeleknek ásott árkokat temettek be éveken át.
    A gépnek alu háza és gömbölyű hengerbordái voltak, kb. 20-éves gép, 30
    "gazdája " lehetett a cégnél , akik "vigyáztak " rá, de túlélte.
    Ha 20-év múlva él a topik kíváncsi leszek az elégedett Xinrui tulajokra.
    Bocsi, nem bántásképp de irreálisak a kínai árak.
    Előzmény: wector81 (535)
    fvcc Creative Commons License 2008.02.04 0 0 536

    a netto meg a brutto az kartonos csomagolással ill. anélkül van (az anélkül: minden ami a dobozban van, kivéve a dobozt). másutt meg ugy adják a nettot: hogy gép (lista, lánc és üzemanyag nélkül).

    azért vedd észre, hogy 4,6 HP a "sok ropi". azt meg lejebb írta valaki, hogy ilyen sok ropiért a Hus meg a Stihl legbutábbja megy. :-)

    Előzmény: wector81 (535)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 535

    Hm... kísértetiesen hasonlítanak valamire :) És eredeti Xinrui Tools? Ne haragudj fvcc, de ezek fínoman szólva hogyismondjam... 1:25-ös keverék?! 8,5kiló?! Azzal ha mást nem, verekedni lehet. Majd' 100ropiért...

    Mielőtt bárkit megsértenék, annyit a védelmükre, hogy biztos van, aki megveszi.

     

     

     

     

     

    Ma beszéltem AL-KO-ékkal, a Solo-frigy elmarad, marad a JennFeng...:S Vivát... Nem értem, miért nem próbálkoztak az Alpina-val, hamár régen bevált...talán az MTD közbeszólt? :)

    Ja, és az alanti felsorolásból kimaradt, az Einhell is tőlük rendeli a gépeit. Kékben. Így teljes a JennFeng kollekció :)

     

    üdv w

    Előzmény: fvcc (531)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 534
    Szia Sihuhu! Korrekt kis gépet vettél, nincs sok gond velük, az árukhoz képest egészen használhatóak. De ezt a hajtóműolajas megoldást szerintem is hanyagolni kéne. Oké, hogy bírja a hőt, meg jó a konzisztencia állósága, viszont semmi olyan adalék nincs benne, amit a lánckenő olajokba tesznek. Ezek felelősek azért, hogy a láncon rendesen megtapadjon az olaj és nagy sebességnél is kenjen, ne csak fröcsköljön. Továbbá "taszítja" a szennyeződéseket, finom fűrészport. Sima olajba sokkal jobban beleragad a kosz. Azért írom ilyen emberi nyelven, hogy érthető legyen a fontossága. Én megmondom őszintén, most hallom először ezt a motorolajas-bejáratós történetet, és tisztességes lánckenőt sem nagyon láttam még úgy besűrűsödni, hogy az gáz lett volna. Persze ha hosszabb ideig nem használod a gépet célszerű belőle visszatölteni a maradékot.
    Előzmény: Sihuhu (530)
    wector81 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 533

    Hali liszaa!

    Lehet hogy azén tudatlanságom, de nekem Husi 459 nem rémlik... Tudtommal a 4es sorozatból a 455ös és a 460as a két legnagyobb most. Vagy a 459 egy régebbi gép? 359-es van, az most használtban valahol 80-90e között mozoghat állapottól függően, úgy tudom az új ára 130-140e.

    Előzmény: liszaa (529)
    bohrer Creative Commons License 2008.02.04 0 0 532
    Ne a fáradt olajjal spórolj, drága lesz a szivattyú és a lánc, inkább vékony TESCO motorolajat tegyél bele. De én vettem 600/L növényi CHALLOIL lánckenőt, ez nem drága azt hiszem és sokáig kitart a liter, ha nem használod hónapokig az utolsó töltésnél bármilyen új tiszta ásványit tegyél bele, az nem gyantásodik ki.
    Én pl:csapágy kenőolajat tettem bele télire, nem dugult el a nyílása.
    Előzmény: Sihuhu (530)
    fvcc Creative Commons License 2008.02.04 0 0 531

    Március 2. felétöl lesznek ilyen láncfűrészeim:

    http://home.nextra.sk/fvccrs/furesz.pdf

     

    ha valakit érdekel, az ott levő (email) címre írjon

    Sihuhu Creative Commons License 2008.02.04 0 0 530

    Üdv!

     

    Kérdésem van!

     

    A napokban a Tesco-ban vásároltam egy AL-KO KE 1800/40S villamos láncfűrészt valamivel kevesebb, mint 16 ezerért. A hétvégén szorgalmasan elolvastam a használati útmutatóját. 

     

    Az útmutató szerint a lánc olajozása céljából a gépen lévő tartájba speciális olajt kell tölteni, amelyet érdemes kiönteni belőle használat után, ha egy hónapig nem használja az ember. Azt is javasolja, hogy a biztonság kedvéért öntsünk az olajtartályba motorolajt és járassuk meg rövid időre. Ezzel az eljárással a lánckenő készülékben nem fog besűrűsödni az erre hajlamos speciális lánckenő olaj.

     

    Most jön a kérdés: Érdemes-e vacakolni a lánckenő olajjal, főleg, ha az besűrűsödik, és eltömi a lánckenő készüléket? Van használt hajtóműolajom, mi történhet, ha ülepítést követően azzal használom a láncfűrészt? Ráadásul a hajtóműolaj nem hajlamos a besűrűsödésre, nem kell a fenti "olajcserés-kicsit járatós" műveletet elvégezni.

     

    Köszi előre is a választ:

    Zsolt

     

     

    liszaa Creative Commons License 2008.02.04 0 0 529

    Halika!

     

    Mennyiért lehet eladni egy majdnem vacsi uj (egy lap és lánc cserés) Husquarna 459-et) 59cm3, 45-ös lap, stb...egy emberes, azaz egy ember használta eddig csak és szakszerűjen:):)):):

     

    köszike

    wector81 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 528

    Hali!

    A két garázstetőt ki fogja bírni! :)

    Ócsenyben egy kicsi Solo-t szoktak árulni, 50körül, asszem a 635-öst, többet ér, mint a 136-os Husi!

    Dolmar jelenleg a legjobb minőséget képviseli az árkategóriájában, illetve egy kicsit még fölötte is.

    A Partner / MC / Poulan hármas csavarra ugyan az, csak más a szín meg a matrica. Tapasztalatok alapján, ha arra használja őket az ember, amire kitalálták, akkor el lehet dolgozni velük sokáig. Persze nem 20-25 évig...és nem Canadában erdőtirtani, főleg, hogy a kinti MC is JengFeng...:S

    Husiból és Stihl-ből a belépő kategóriát nem szabad megvenni, nagyon visszavettek a minőségből, hogy megfogják az árakat - más kérdés hogy mennyire sikerült és valóban jót tesz-e ez...

     

     

    Keke! A Güde gépeket nem ismerem túlságosan. Annyi biztos, hogy Zenoah-koppintások, a Güde csak forgalmazó(!), hobby célra készülnek. A KS400-B most 50e körül mocorog, 45ccm / 2,7LE, 40-es lap, hozzá 6,5 kiló...hát nemtom, nem túl bíztató, figyelembe véve, hogy a Guede-nek kétlem, hogy lenne nálunk bármilyen szervize... Hacsak nem pofátlanul olcsó, szerintem nem érdemes megvenni!

    Mire szeretnéd használni?

    w

    Előzmény: bohrer (526)
    keke71 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 527
    Szia wector81 Tanácsot szereték kérni,hogy mi a véleményed a GÜDE KS 400B tipusu láncfűrészről.?
    bohrer Creative Commons License 2008.02.03 0 0 526
    Hali !

    Én csak egy ALKO-t vásároltam 25-ért 28ccm 40-es lappal, cél hogy kibírjon két garázstetőt, ha meghal kuka, nem a fűrészelésből élek, de semmi baja.
    Ha ács lennék nem Jen Feng motoros gépet vennék, inkább HUSQVARNA-t vagy STHILT. A legelterjedtebbek, minden városban kapni alkatrészt hozzájuk.
    SOLO-t csak most láttam ósenben , egyébként csak a permetezőit ismertem, azok legendásak voltak. DOLMAR -ok a 80-as években voltak, és most hallani róla újra,
    biztos jók, de nincs elterjedve. Ha ács lennék most 136-os HUSKIT vennék 50-ért.
    Erősebb mint a 170-180-as STHIL és azoknak műanyag a rönktámasza is, nem semmi.Partner fűrészről még jót nem hallottam, köpködték Poulan, hát az meg micsoda, a Mc Culloch ázsiója is pár éve csak az ALKO szintjén mozgott.
    Kanadában szinte kizárólag HUSQVARNA-val irtják az erdőket, biztos van oka, a Mc Culloch-t nem is láttam kinti felvételeken.
    wector81 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 525

    Viszont végigolvasva az eddigieket, feltűnt pár dolog. Azt úgy látom felfedezte a nagyérdemű, hogy a Stihl és a Husi nem hozza a régi formáját, legalábbis ami az alsóbb szegmenst illeti. Gyarapodnak a Dolmar tulajok, remélem meg lesznek vele elégedve - sőt, biztos vagyok benne! Üdvözítendő a Komatsu-tábor, remélem a Husi nem szól bele túlságosan a japán technikába a felvásárlás után és sokáig lesz nekünk szétgyilkolhatatlan japó motorunk! :) A Hitachi behozta a Tanaka-t, gondolom lassacskán el fog az is terjedni, bár sokan pislogva néznek a Hitachi feliratos gépekre... Shindaiwa-t még nem láttam sehol, talán meg is vagyunk nélkülük, azt már aztán végképp nem ismerné senki-eladni szinte esélytelen. Viszont azt furcsállom, Solo gépe senkinek nincs?! Egyáltalán mi a helyzet ezzel az egyébként nem gyenge céggel? Valakinél tapasztalat, hozzászólás?

     

    Alsóbb régiók csatájában úgylátom az olasz McCulloch / Partner / Poulan triumvirátus kezdi magát megszerettetni, szerintem árkategóriájukban magasan a legjobb értéket képviselik, persze megfelelő munkára.

    Az új MTD gép több, mint valószínű Alpina belet sejtet, lévén azokat pár éve itt szerelik össze az MTD nemesvámosi üzemében. Olasz gyártás, magyar szerelés :)

    AL-KO és Ikra - mindkettő a taiwani Jenn Feng Group által tömörített távolkeleti gyártók termékeit forgalmazza saját neve alatt. Csak színben van eltérés. Az AL-KO állítólag szeretne velük szakítani, mert nem fele meg nekik a minőség - nem is értem - és a Solo-val szeretnének szerződést kötni, meglátjuk mi lesz belőle. Egyébként a Jenn Feng szállít az amerikai McCulloch-nak is.

    A Ryobi - Homelite gépei sem túl elterjedtek felénk, kellemes középkategóriás minőséget képviselnek, nagyjából az európai McColloch-hoz tudnám hasonlítani.

    Jonsered-et szétszedte a Husi, a kisebb gépei a McCulloch-nál készülnek, sárga helyett pirosban, a komolyabbak pici butítással a Husi termékei, szintén pirosban.

    Egyéb kínai csodázmányok a nagyáruházak 25ezer forintos kategóriájába esnek, megfelelnek a nagyrakáskaki-szabvány minden elvárásának.

    Viszont figyelem! Sok gépet láttam már 30ezer környékén, ami a McCulloch gyár szülötte, csak éppen mittomén milyen matrica van rajta! Érdemes figyelni a külső formai egyezésre illetve megvizslatni a matricáját! Ha Elektrolux vagy Husqvarna Outdoor Products esetleg simán HOP felirat díszeleg rajta, tutti, hogy valamelyik kisebb MC gépet köszönthetjük benne!

    Azt azonban senki ne feledje, adott munkára a megfelelő gépet válassza, lehetőleg kerülve a noname kategóriát, és figyelembe véve a gép várható élettartamát és szervízigényét! Nem véletlenül kerül egy 46ccm-es 3LE-s MC California 45ös lappal 70-be, míg egy szintén 46ccm-es 3LE-s Dolmar PS-460 45ös lappal 110-be. A két gép egyéb paraméterben nem összehasonlítható! Az árkülönbözet az évek és a munka alatt behozza magát!

    Hát ennyi hirtelen, azt hiszem eleget szövegeltem! :)

    Mindenkinek balesetmentes fűrészelgetést! w

    wector81 Creative Commons License 2008.02.01 0 0 524

    Szépjónapot az Uraknak! Én ugyan közel sem vagyok "vén róka" a szakmában, de kereskedelemben dolgozom és szívügyem a kerti gépek, láncfűrész kiváltképp. Örülök hogy megtaláltam ezt a topicot, szinvonalas hozzászólásokat és tanácsokat lehet olvasni! Ígérem megpróbálok magam is használható tag lenni itt, és segíteni, ha tudok! És a véleményem sem fogom véka alá rejteni! :) Kék eget és balesetmentes fűrészelgetést! w

    lord7 Creative Commons License 2008.01.31 0 0 523

    Szia!

     

    Igazán nincs mit, remélem tudtam segíteni. Ha esetleg beáll valami javulás, légyszi írd már meg, örülnék neki, ha működne.

     

    Hali

    Előzmény: NorbeeE_En (522)
    NorbeeE_En Creative Commons License 2008.01.31 0 0 522
    Hello.
    Amit belineltél nekem köszönöm, ma ki is próbálom.
    De azért ha erre jár valami hozzáértő kérem segitsen, magyarázza el..
    Köszönöm előlre is.

    Üdv Norbi.
    Előzmény: lord7 (521)
    lord7 Creative Commons License 2008.01.31 0 0 521

    Hali!

     

    Segítség gyanánt ezt a használati utasítást tudom felajánlani, amíg egy hozzáértőbb ember mást nem mond! Tudom, hogy nem ugyan az a márka, de azért egy próbát megér...

    17. oldalon van, amit te keresel! Remélem tudtam valamicskét segíteni, de amint azt már itt megírták, valószínűleg egy szervízzel járnál a legjobban.

    http://www.glanspower.fi/tuote/pdf/oleomac/936-940_new-3.pdf

    Előzmény: NorbeeE_En (519)
    imrefysa Creative Commons License 2008.01.30 0 0 520
    Üdv Mindenkinek!

    Most találtam erre a topikra és leírom a friss tapasztalatomat, hátha valakinek segítség és hasznára válik.
    Nekem is van egy Husqvarna 136-os láncfűrészem, amit ~ három éve vettünk.
    Ennél a fűrésznél is az volt a hiba eleinte, hogy nagyon sok olajt nyomott, és korán elfogyott a tankból. Ez némi használat után beállt és normális lett az olajfogyás. További használat után kezdett kevés lenni a lánc kenése. Kétszer is járt szakszervizben a masina, először alapjárat beállítás és elégtelen láncolajozás miatt, és ha már ott van, élezzék meg a láncot is. Alapjáratot belőtték az olajozás szerintük jó volt, a láncot megélezték csak sokkal vékonyabb reszelővel, harmadszorra tudtam visszareszelni a rendes méretre. Utána az Öcsém ledobta a botlóról, ismét szervizbe kellett vinni, most egy másikba. Az olajozás szerintük is jó volt, egyébként átnézték, alapjárat ismét beállít, és rábeszélték az Öcsémet egy Partner lapra, mondván az is ugyanolyan jó. Az olajozás mértéke tovább fogyott majd az ünnepek előtt a tűzifakuglizáshoz már kölcsön kellett kérnem egy másik fűrészt.
    Én arra gyanakodtam, hogy az olajszűrő tömődött el. Elkezdtem szétszerelni, (a kuplunggal megküzdöttem) és amikor levettem az olajszivattyút, a fogaskerék körül tele volt keményre száradt nagyon finom fűrészporral. Kézzel nem bírtam kikaparni csavarhúzó kellett hozzá. Kitakarít, bezsíroz, összerak, láss csodát, a próba során rendesen olajoz. Arról hogy menyi a fogyasztás a hétvégi favágás után beszámolok.
    A Szakiktól kérdezem találkoztak-e ilye jellegű hibával, vagy egyáltalán nem ez a hiba csak véletlen azt is megigazítottam, ami a hibát okozta? Az olajszivattyú fogaskerekét zsírozni szokták? Miért kerülhet arra a részre fűrészpor?

    Üdv,
    ImrefySa
    NorbeeE_En Creative Commons License 2008.01.30 0 0 519
    Hello...
    Segitséget szeretnék kérni !
    A problémám az lenne hogy van egy mcculloch márkáju
    38ccm es láncfűrészem ami problémamentesen üzemelt,
    mindaddig amíg unokaöcsém nem tekergette el a karbin
    lévő csavarokat. A csavarokra a következők vannak írva "Lo" "Hi"
    Meg van egy harmadik ami az alapjaratot szabályozza. Kérlek titeket
    valaki magyarazza el hogyan tudnam újra beállitani a karbit ...
    galico Creative Commons License 2008.01.30 0 0 518

    Köszönet Károlynak a segítségért.
    galico Creative Commons License 2008.01.28 0 0 517

    Sziasztok!

    Tud valaki segíteni? Bosch AKE 30 lánchajtás tönkrement. A rugó eltörött. A helyi szervízben nem ismerik a gépet, mert azt mondták nem Bosch termék.
    A neten látom, hogy az. Valaki tud-e olyan szervizet, ahol ismehetikezt az elektromos láncfűrészt. A gépben kb 30 üzemóra van. Mi várható még?
    Emailre is megköszönöm a választ "galico@citromail.hu".
    Esetleg egy robbantott ábrát ha tud valaki.

    Köszönet előre is!
    groovejet Creative Commons License 2008.01.28 0 0 516
    Köszönöm a válaszokat.
    Megoldódott a kérdés Husqvarna 355-ös lett belőle, alig került többe.

    Előzmény: gépdoki (515)
    gépdoki Creative Commons License 2008.01.27 0 0 515
    10 IFA-nyi fa ébente azért nem kevés.
    Csakis a megbízható márkák közül válasszál: Stihl, Husqvarna, esetleg Makita.
    A legjobb alkatrészellátással és szervízháttérrel a Stihl rendelkezik.
    Minimum 2 LE, de inkább 2,5 LE teljesmény lenne indokolt.
    Motorfűrész vásárlásnál a műszaki paraméterek és a megbízhatóság, élettartam a legfontosabb. Nem jó, ha az ár a legfőbb érv. Az olcsó gép hosszú távon biztosan sokkal drágább lesz.

    Üdv. Gépdoki
    Előzmény: groovejet (513)
    groovejet Creative Commons License 2008.01.25 0 0 514
    Az lemarad, hogy otthoni használatra és tüzifa összeaprítására kellene.
    Semmi egyéb.

    Előzmény: groovejet (513)
    groovejet Creative Commons License 2008.01.25 0 0 513
    Szia!

    Pontos mennyiséget nem tudok mondani, de kb. 10 IFA fáról lehet szó évente.

    Ezt a mennyiséget kéne bírnia.
    Előzmény: gépdoki (512)
    gépdoki Creative Commons License 2008.01.25 0 0 512
    Az enyhe tulzás, hogy a Husqvarnának kiváló az alkatrészellátása, a McCullochról meg nem is beszélve.

    Az ismerősöd ha egy keveset még tenne hozzá, már egészen jó fűrészt is vehetne.

    Kérdés: Milyen munkákra és milyen terhelésre venné a gépet az ismerősöd?

    Üdv, Gépdoki
    Előzmény: groovejet (511)
    groovejet Creative Commons License 2008.01.24 0 0 511
    Tisztelt hozzáértők!

    Egyik közeli ismerősöm kinéztett magának egy McCulloch 10-46 típusú láncfűrészt. Én inkább ajánlottam neki Dolmar/Makitát, de felénk nincs Makita szervíz, viszont Husqvarna igen.

    A gép ára majdnem 80 000 Ft lenne. (Ez a maximális keret is)

    Aki a mi fűrészünket szokta szervizelni szerinte bátran meg lehet venni ezt a típust, mert elég jó konstrukció és ha nem barbár kezekbe kerül, akkor hosszú évekig lehet majd használni és mivel husqvarna szervízeli kiváló az alkatrészellátása is.

    Kérdésem csak annyi lenne, hogy vegye, vagy ne vegye?


    zarew Creative Commons License 2008.01.23 0 0 510
    N.T. 2400R 34990.-ről 20990.-+tárolókosár


    ez sajnos nincs leszállítva pedíg nagyon rástartoltam :-)
    Előzmény: 4125 (505)
    lord7 Creative Commons License 2008.01.23 0 0 509

    Sziasztok!

     

    Az orrkerék témájához csak annyit szeretnék hozzászolni, hogy én úgy olvastam több használati utasításban is, hogy minden tankoláskor zsírozni kéne. Én ezt a gyakorlatban úgy szoktam, hogy amikor kipucolom, megélezem a fűrészt akkor zsírzok, tehát naponta egyszer. De pl most dolgoztam egy Makita láncfűrésszel, ami egyátalán nem rendelkezi zsirzóhellyel, ebben az esetben nem tudom, hogy van megoldva a kenés, gondolom a láncolajjal.

     

    Köszönöm, sziasztok!

    remote access Creative Commons License 2008.01.21 0 0 508
    Az orrkereket, ha van azon a részen furat a lemezen néha érdemes megzsírozni, meghálálja
    Előzmény: liszaa (504)
    zarew Creative Commons License 2008.01.21 0 0 507
    hát hazafelé megvettem az útbaeső gazdaboltban az UC4030A -t 39900 ért. Érdekes,mert még az akciós árból is engedtek.Mivel áfa vissza, 32 ben van.Szerintem ennyiért megérte.:-))
    UC4030A



    <a href="http://www.technoform.hu/bolt/showmachine.jsp?Model=UC4030A&Prod=MAKITA" target="_blank"></a>
    Előzmény: Csaszu (506)
    Csaszu Creative Commons License 2008.01.21 0 0 506
    Szia
    Ha kicsit visszaolvasol mcharles el akarja adni új UC3530-át, mert sajnálja használni tüzifa darabolásra. A láncvezető hosszúsága attól függ mire szeretnéd használni.
    Otthoni tüzifa, és egyéb deszkák stb darabolására megfelel a 35 cm.
    Előzmény: zarew (503)
    4125 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 505

    bécsi úti praktikerben  van leakciózott benzines mcculloch fűrészek.

    538e  39990.-  70 ezer körül volt az eredeti ára,még3db van belöle, van kissebb teljesítményű mcculloch gép is 29 ropiért.

     

    fogarasi úti obiban pedig:

    AL-KO benzines fűrészek:

     

    35/35   20399.-

    38/40   21599.-

    BK3800   26990.-

    van amelyikhez adnak tartalék láncot is

     

     

    komposztaprítók:

    P.S. 2550R     519990.-ről 31190.-

     

    N.T. 2400R     34990.-ről 20990.-+tárolókosár

     

    sok más gép is le van értékelve rönkhasítók, sövénnyírók, elektromos fűrész-lombszívók.

    Előzmény: barimi (499)
    liszaa Creative Commons License 2008.01.21 0 0 504
    Sziasztok!Egy kérdésem lenne.Van egy husquarna 359-esem 18" vezetővel, tavaly óta használom(vacsi uj volt), az orrkeréknél már láccik hogy egy kicsit megnőtt a hézag, meddig lehet ezt még nyüstölni?Gondosan bánok vele, a sorját is mindig lereszelem, és a lánc a csikig jó?köszike
    zarew Creative Commons License 2008.01.20 0 0 503
    Sziasztok!


    Rövidesen vennék 1 elektromos fűrészt mivel elkészül a cserépkandallónk és a kertbe is jól esne néha..A most akciósak közül a Makita UC3520A 32000ft,UC3530A 40000ft esetleg az UC3030A 44000ft - ért került képbe.Nem tudom érdemesebb -e a drágábbat venni,illetve a gyengébbet hosszabb 40-es karddal,vagy a drágábbat 30 as karddal?

    üdv zarew

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!