Keresés

Részletes keresés

Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2849

Igazságtartalma az irracionalitásnak bizonyítható?

Előzmény: elemes2 (2847)
stor Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2848
"Agnosztikusként te is sokat foglalkozol az Isten témával és még annál is elutasítóbb vagy. Ez a mondat mindösze a paródiája akar lenni a tiédnek és semmi több."

Akkor meg minek?

"megengedő mindkét irányban, a kérdést eldönthetetlennek tartja, de azt nem jelenti, hogy a témától is feltétlenül távol kéne magát tartania."

Ezen te már jócskán túl vagy. Agnosztikusként az istenre vonatkozó kérdéseket egyszerűen nem tartom sem érdekesnek, sem fontosnak. Az kérdéshez való hozzáállás racionális okait viszont annál inkább. Nem az istennel foglalkozom tehát, hanem (a hívő) emberrel. A hit tartalma maga nem érdekel, ellentétben veled.
Továbbá agnosztikusként a személyes véleményem az, hogy a világ értelmezhető isten nélkül is. Tökéletesen. Ez lényeges különbség köztünk.

"Én már írtam, hogy azért rühellem ezt a kategórizálást mert emberek vagyunk"

Üdv. a való világban. A kategorizálás emberi jellemző, akár rühelled, akár nem.

"Ha valaki hisz istenben akkor hívő slusz pájz.-:)"

Na és mi van a budhistákkal, például? :-) Ők talán nem hívők?

"Akkor én most hívő ugye nem vagyok, agnosztikus nem vagyok (szerinted), akkor ateista lennék?"

Az sem vagy. Éppen te vagy rá a példa, hogy a hit sem olyan tiszta kategória, mint állítod. Te a mezei hívőkön keresztül istenben. Mindenesetre elég érdekes hozzáállás.

"Vagy kezdjünk el bevezetni egy látens hívő 1/a kategóriát növelve a zűrzavart?-:)"

Akár. De nem látom ezt zűrzavarosnak.

"Te nem tartod annak."

És talán neked sem kéne. Ugyanis a hitvilág elég markánsan megkülönböztethető a racionális gondolkodástól. Ám ha valaki azt mondja, hogy megtapasztalta istent, te elhiszed neki, és még racionálisnak is tartod? Ugye viccelsz? :-)

"Ha én elhinném amit állítanak akkor hívő lennék."

Te azt hiszed el, hogy ők jogosan állítanak valamit. Ugyanaz pepitában. Mivel nem az élmény esetleges okaira vagy kíváncsi, hanem csak a tartalomban gyönyörködsz, de nem teszel különbséget. Mi ez, ha nem hit?

"elfogadom axiómaként azt amit állítanak"

Na és milyen alapon találod te ezt racionálisnak?

"hiszen elkezdenék olyan alapon állva érvelni, hogy biztosan nem igaz amit állítanak. "

Van harmadik opció is, amit úgy hívnak, hogy "nem tudom".

"Márpedig Istenhittől függetlenül, negatív módon hozzáállva a vitapartnerhez, alapból megkérdőjelezni azokat az alapokat amin áll, nem nagyon lehetséges tartalmas vitát lefolytatni vele."

De lehetséges. Csak tisztában kell lenni hozzá a kategóriákkal és azok határaival.
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2838)
elemes2 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2847
A racionalitás föladása az irracionálisért

ó nem.

a racionálisan megismerhető dolgok RÉSZHALMAZÁT képezik a megismerhető dolgoknak.

szóval legkevésbé sem föladás: kiterjesztés.

hasonló, mint a valós számkörből való továbblépés a komplex számok felé.
Előzmény: Hy (2836)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2846
Tudtam, hogy a borban az igazság.-:)
Előzmény: vektor (2845)
vektor Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2845
Az igazság az, ami többet ad, mint az előző pillanat. Most már tudod?
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2842)
Nemhivő Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2844

Pedig vérben forgó szemekkel üvöltözi: az isteni Jézus találta fel a +bocsátást!

/ bort prédikál... vagy mi ... /

Előzmény: Hy (2843)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2843

A te hited, nem a valóság.

Látom, semmi tudás nincs tarsolyodban, csuppán személyeskedő, veszekedő hajlam.

Ezért fölösleges itt rombolnod!

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2841)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2842

A kételkedés előbbre visz. Lám, Pascal is kételkedett. És még csodálatra méltóbb leszel, hogy nem az elme kényelmét választottad, hanem a gyötrelmet az igazságért.

Jó, csak ebben a mondatodban mindjárt van 2 szó amelyet a rengeteg kételkedés meg fejtörés ellenére sem sikerült még kitalálnunk, nekünk embereknek.

Mi visz előrébb?

Mi az Igazság?

A kételkedés hasznos dolog lehet, de ha túlzásba visszük, akkor már nem.-:)

Az Igazság veszett keresése meg eljutatthat minket olyan fantörpikus gondolatokhoz ahol ugye a Lét és a Semmiről írunk többszáz oldat vagy 500 évet vitatkozunk egy ponton vagy egy vesszőn majd kidobjuk, vagy annyira megérezzük az Igazságot, hogy alapból felkötjük vagy tökönszúrjuk magunkat esetleg beleőrülünk.

Kérdés, hogy az előbbre visz-e!-:)

Előzmény: vektor (2822)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2841

Egyetlen vita sem visz közelebb hozzá.

Az én személyes hitem, nézve a megnyílvánulásaidat, hogy neked ez nem is célod igazán.

(Az egyetlen célod, hogy azt bizonyítsad, bizonygathassad ami a meggyőződésed és a legkevésbé vágysz arra, hogy valaki ebben megingasson.)

Most biztosan azt írnád erre, hogy de bizony.

De nem az.-:)

Ezt pontosan alá lehetne támasztani a mondataidból de minek.

Ehhez neked is jogod van és a topik nem rólad szól.

Lehet műmájerkedni tovább, hátha valaki még nem vette volna észre.

Előzmény: Hy (2837)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2840
Na ez érdekes lesz....
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2838)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2839
Várjál, én még csak most jövök.:D
Előzmény: piedone 69 (2827)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2838

Az agnosztikus én vagyok, te nem.

-:) A világért sem szeretnék most én ezen a hülyeségen elkezdeni vitázni, de nem bírom ki, hogy ne írjak le pár sort.

Ahhoz képest, hogy te is annak vallod magad, elég sokat foglalkozol az isten-témával, és még annál is elfogadóbb vagy.

Agnosztikusként te is sokat foglalkozol az Isten témával és még annál is elutasítóbb vagy. Ez a mondat mindösze a paródiája akar lenni  a tiédnek és semmi több.

Én ugyanis nem hiszem, hogy egy agnosztikusnak ne lehetne véleménye, inkább az a lényeg, hogy megengedő mindkét irányban, a kérdést eldönthetetlennek tartja, de azt nem jelenti, hogy a témától is feltétlenül távol kéne magát tartania. Ha pedig a témában állást foglal, akkor aszerint fog erre-arra sodródni, hogy a részekről mit gondol.

Én már írtam, hogy azért rühellem ezt a kategórizálást mert emberek vagyunk és nem kategóriák és ezekben a kategóriákban egyetlen tiszta kategória van, az pedig a hívőké.

Ha valaki hisz istenben akkor hívő slusz pájz.-:)

Míg ateistából van gyenge meg erős, meg agnosztikus és azután, amint bemutatod jól lehet ezeket keverni kavarni.

Akkor én most hívő ugye nem vagyok, agnosztikus nem vagyok (szerinted), akkor ateista lennék?

Vagy kezdjünk el bevezetni egy látens hívő 1/a kategóriát növelve a zűrzavart?-:)

EZ a nem racionális.

Te nem tartod annak.

De te nem csak csodálod a hívőket, hanem el is hiszed, amit mondanak a hitük alapján istenről. EZ sem racionális.

Nem feltétlenül, de ezt már magyaráztam.

Ha én elhinném amit állítanak akkor hívő lennék.

Ha viszont az "elhini"-n azt értjük, hogy elfogadom axiómaként azt amit állítanak és azon az alapon állva nézem meg, hogy mire lehet jutni akkor Igen, így van.

Ez teljesen racionális, sőt ha nem így cselekednék akkor (is) "kikeverném" magam az agnosztikus kategóriájából, hiszen elkezdenék olyan alapon állva érvelni, hogy biztosan nem igaz amit állítanak. Azután pedig ez mindig csak megerősödne számomra, hiszen alapból úgy indítottam.

Márpedig Istenhittől függetlenül, negatív módon hozzáállva a vitapartnerhez, alapból megkérdőjelezni azokat az alapokat amin áll, nem nagyon lehetséges tartalmas vitát lefolytatni vele.

És ugye (agnosztikusként) itt van ami vitathatatlan.-:)

Előzmény: stor (2823)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2837
Személyi vitátok mennyivel visz közelebb a topic kérdésének megoldásához?
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2834)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2836

Agy kezdődik a tudathasadás?

Elnézést, de az "előző életem" kifejezés számomra azt jelenti, most másik életet élsz.

Lehetséges.

Elfogadom.

A te hited, a te bajod.

A racionalitás föladása az irracionálisért mindenkinek magányügye, míg nem csinál belőle közügyet.

Saját képzelgéseidet nyugodtan közzé teheted, de ne várd, hogy azt mások hittel eltellve, kérdések nélkül el is fogadják.

Előzmény: elemes2 (2829)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2835
Ha ennyi értelem szorult beléd, kár volt idejönnöd!
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2834

Bravó, akkor miért nem arra hozzászólásra írtad válaszként?

Nem írtam feltétlenül rossz helyre, mert 2 részből állt és az első része az a te hozzászólásodra volt válasz. De a választ is úgy értsd, hogy gondolatok melyek  a hozzászólásoddal kapcsolatban eszembe jutottak és ne úgy, hogy bármit vitattam volna belőle! Ugyanez igaz a 2 részre.

Ezért nem tartottam fontosnak, hogy azt külön elemesnek küldjem el válaszként, hanem csaptam a többihez és kapcsolódtam a beszélgetés fonalához.

Előzmény: RumBard (2828)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2833
Igen, nagyon sokan, sőt még ma is hisznek egyesek benne!
Előzmény: Nemhivő (2821)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2832

Írásaid egyre inkább arra utalnak, nem műmájerkedsz, áh, dehogy.

Mind erősebben elveszíted magad alól a kultúrált beszélgetés taéaját, és személyeskedő, rusnya kifejezésekre ragadtatod magad.

Pihenj egy kicsikét, míg a Fórum Istene el nem küld az Antark_toszra!

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2816)
Hy Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2831

Valóban, igazad van!

Sokaknak elszáll az agya, amint lehetőségeik látszólag határtalanokká válnak.

Ez azonban hittől-vallástól-világnézetttől teljesen független.

Nálam ez nem jelent problémát, mert neveltetésem épeszű határok között vezet végig az Életen.

/Fizikai, anyagi lehetőségeim még szűkebb határok közé szorítanak. :o)

Előzmény: tirszinj (2809)
stor Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2830
Már csak te hiányoztál a rakásból.
elemes2 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 2829
Bocsi!
Én nem képzelgek magamnak sem előző, sem következő életet.

hehe :-)

az "előző életemben" itt csupán azt jelenti, hogy mondjuk 2-3 évvel ezelőtt(ig), ameddig azt gondoltam, hogy a világ dolgai racionálisan szemlélhetők és kezelhetők. aztán fokozatosan ráébredtem, hogy becsaptam önmagam: egyszerűen annyit tettem, hogy a világból a racionálisan kezelhető részt vettem tudomásul -- ami racionális észjárással nem átlátható, az nem is létezik.

namost, mióta kicsit szélesebbre nyitom a szemem, lépten nyomon olyan dolgokat élek át, amit a racionalitás nem tud kezelni. ezt én magam elég jelentős változásként látom ahhoz, hogy "régi", pusztán racionális világnézetemet "előző életnek" nevezzem.

szóval nem reinkarnáció.
Előzmény: Hy (2808)
RumBard Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2828
>>Ezzel pont elemes fórumtárs érvelésével helyezkedtem szembe aki úgy érvelt, hogy:

Bravó, akkor miért nem arra hozzászólásra írtad válaszként?
Nekem nagyon úgy tűnt, mintha az idősek tiszteletének keresztény kizárólagosságát védted volna. Persze lehet, hogy más volt a szándékod, de akkor rossz helyre írtad.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2818)
piedone 69 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2827

Ennyi Idióta Ember egy rakáson!!:) Gratulálok nektek!:)))
Nemhivő Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2826

A legtöbb monoteista vallás az emberi magatartásra vonatkozó területen

felmutatott " értéke" a negatívumai mellett olyan elenyésző, hogy észre sem

kellene venni. Ráadásul nem is ők találták ki, hanem kopizták, ha nem korábbi

vallásokból, akkor emberektől.

Egy sorozatgyilkos ne legyen már csodálatra méltó, ha a rablott pénzből pár garast

ad egy koldusnak.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2824)
stor Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2825
Jah, boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa...
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2824)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2824

Ebben igazad van.

A hitben az értékkel telítettség az ami csodálható.

De ez nem biztos, hogy egyben értékes is, abban az esetben amit említesz kifejezetten destruktív és romboló.

Előzmény: Nemhivő (2821)
stor Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2823
Az agnosztikus én vagyok, te nem. Ahhoz képest, hogy te is annak vallod magad, elég sokat foglalkozol az isten-témával, és még annál is elfogadóbb vagy. EZ a nem racionális.
De te nem csak csodálod a hívőket, hanem el is hiszed, amit mondanak a hitük alapján istenről. EZ sem racionális.
Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (2820)
vektor Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2822
Mit kell azon csodálni? Amúgy ha csodálod, higyj! És te is olyan csodálatraméltó izé leszel. De hogy mi lesz benned a csodálatos, azt nem tudom.

A kételkedés előbbre visz. Lám, Pascal is kételkedett. És még csodálatra méltóbb leszel, hogy nem az elme kényelmét választottad, hanem a gyötrelmet az igazságért.
Nemhivő Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2821

" aki valóban csodálja azon embereket akiknek őszinte hite van. "

Számít hogy miben hisznek?  / van nem őszinte " hit " is ? :-)) /

A Mein Kampf mondanivalójába is ugyanúgy őszintén hittek emberkék?

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2010.01.07 0 0 2820

Azt, hogy esetleg nem gondolkodok racionálisan azt megvitathatjuk.

Ahhoz majd nyílván többre lesz szükség a puszta kijelentésnél.

Márcsak azért is több, mert még a racionálisan gondolkodó is tévedhet.

Nyílván nem lesz ettől még a cimke rámragasztható, ha hülyeség hagyja el majd a számat.

(Legutóbb például az oltás topikban mondtam butaságot a lázzal kapcsolatban)

Én soha nem definiáltam magam ateistának, inkább vagyok agnosztikus aki valóban csodálja azon embereket akiknek őszinte hite van.

Az irigység tehát esetleg rendben van.

Előzmény: stor (2817)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!