Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2012.11.02 0 0 499

A szerencsétlen GPS-t annyiszor annyian megmagyarázták neked, hogy abból már egy 10 éves gyerek is megértette volna. De te nem, mert bekattan a rögeszme, hazudnak, különben is le kell hozni. Tiszta, világos, triviálisan egyszerű dolog és nem vagy megérteni, egyszerűen azért, mert végig se vagy hajlandó gondolni. Egyszerűen azért, mert érzed hogy mennyire egyszerű és igaz, és hogy mekkora butasághoz ragaszkodsz minden értelem nélkül. Ezt pedig semmi áron nem akarod belátni, így még véletlenül se próbálsz gondolkodni, csak leírod lila betűkkel a rögeszmés butaságot újra meg újra meg újra. Szörnyű szerintem.

Előzmény: Astrojan (497)
mmormota Creative Commons License 2012.11.02 0 0 498

"Vagy a Chou oraja ami egy fenykabellel volt osszekotve az etalon oraval ahelyett, hogy visszahoztak volna."

 

El se vitték, csak felrakták egy pocra... 

Néhány picosec eltérést nem olyan egyszerű kimutatni, azért kell a fénykábel. Felteszik egyiket a polcra, gyorsabban jár, folyamatosan tolódik a fázis. Leveszik a polcról, megint ugyanúgy jár, de az öszeszedett elcsúszás az megmarad. Ez rajtad kivül mindenki másnak érthető: ugyanaz mintha egyik óra x idővel többet mutat. Ha kiíratja digitális formában, hogy "ez itt 22 picosec-kel több mint az" akkor értenéd? 

 

Az a gond, hogy a rögeszme teljesen bezárja a gondolataidat. Eleve eldöntötted hogy két jó óra csak egyformán járhat, és ha mégse, akkor ráfogod hogy hazudnak, tévednek, összeesküdtek stb. 

Előzmény: Astrojan (497)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.02 0 0 497
"a sajátidőd mérése változik-e azt már önmagában nem tudod megmérni ugyanabban a téridőben."

De nem ugyanabban a teridoben kell megmerni, nem erted? Hanem itt az asztalon, ezert kell visszahozni az orat.

Miert ugy akarod merni ahogy nem lehet? Ugy kell merni ahogy lehet. Ha itt vannak az orak az asztalon akkor mindegyiknek megallapithatod a sajatidejet. A tobbi nem erdekel.

Ezert tragedia ha valaki azt gondolja, hogy nem is kell visszahozni az orakat mert ugyis ralatunk a radarral. Meg latjuk a GPS-t is amint kering. Meg a hegyrol telefonon bemondjak az idot ahelyett, hogy visszahoznak az orat. Vagy a Chou oraja ami egy fenykabellel volt osszekotve az etalon oraval ahelyett, hogy visszahoztak volna.

A HK-ek akarva akaratlan meghamisitottak az eredmenyeket, nem az okat kell keresni az mindegy.
Előzmény: Artyy (496)
Artyy Creative Commons License 2012.11.02 0 0 496

Nem látom indítékát annak miért is kellet volna meghamísítani az eredményeket. Ha a kísérlet nem igazolja Einsteint azzal is nagyot "durrantottak" volna, talán még nagyobbat is. Így vagy úgy mindkét esetben bizonyítanak valamit és értelmét nyeri a dolog, mert az adatokat fel lehet használni a fizikához. De amúgy is, ha már a mért eredményt hamisították, akkor legalább a jósolt eredményt kellet volna, hogy kapják, nem?

 

Miklósnak meg el kellet fogadnia a mérési eredményt ahhoz, hogy kiszámolhassa helytálló-e. Máskülönben, hogy kezd bele? A jóval újabb mérési adatokkal összevetve könnyen bizonyíthatta volna azt is, hogy a kiindult mérési adatok nem férnek össze vele.

 

A távolugrásos csak példa volt, hogy mit viszonyítasz mihez, hogy a sajátidőd mérése változik-e azt már önmagában nem tudod megmérni ugyanabban a téridőben. Lásd részletesebben. (485)

Előzmény: Astrojan (495)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.02 0 0 495
Pont a Miklostol kellett idezned? Azt nem vetted eszre, hogy O kritika nelkul elfogadta a HK meresi eredmenyeit? Legalabb mormotanak hinnel, a meresi eredmenyek lettek meghamisitva. Az orakat menet kozben olyan tizenotszor egymashoz igazitottak, addig mesterkedtek az adatokkal amig kijott a kivant eredmeny. A HK kiserlet folhaborito tudomanyos csalas, becsapod magad a hozzaragasztott rettento meretu matematikaval amit Miki odatett, ezt HK-ek legalabb megoldottak ket oldalon. Miki nem a meresi eredmenyt igazolta hanem a csalassal osszetakolt eredmenyt, nem mindegy. Ot nem erdekelte a hamisitas.

Es ha en mindig 5 metert ugrom, akkor hiaba ugralnak korulottem millioan akarmennyit az az en 5 meteremet hidegen hagyja, attol az enyem nem lesz kisebb sem nagyobb. Legkivalt akkor nem, hogy ha az en 5 meteremet mindig ugyanazzal a meterruddal mérem

ami itt van elottem az asztalon !!

Attol tartok nem akarod erteni.
Előzmény: Artyy (494)
Artyy Creative Commons License 2012.11.02 0 0 494

A két mondat nem üti egymást. Tegyük fel, van egy 5 méteres távolugrási rekordod. Újból megugrod, de megint 5 métert ugrasz, de a barátod csak 4,5-öt.
Erre azt lehet mondani, hogy magadhoz képest nem változott az eredményed, de a barátodhoz képest nagyobbat ugrottál. Ennél érthetőbben már nem lehet elmondani. És mindkét állítás igaz egyszerre csak te valamit nagyon félreértesz. :)

 

És itt egy jól tisztázott elemzés a Hafele Keating mérésekről.

Előzmény: Astrojan (492)
mmormota Creative Commons License 2012.11.01 0 0 493

Korai kísérlet volt, gyenge órákkal, meg nem engedhető kiértékelési módszerekkel.

Ha ez lenne az egyetlen kísérlet, más is kételkedne, nem csak te. Csak hát a technika fejlődött, megcsinálták jól is. Bemásoltam néhányat...

Előzmény: Astrojan (492)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.01 0 0 492

Vagyis lelassulnának a Földiekhez képest és kevesebbet mutatnának. Ezt írtad most.

 

A belehulló anyag (megfigyelő) ideje saját magához képest nem is fog megváltozni.. Ezt meg 2 napja.

 

Nem érzed úgy, hogy döntened kellene? Az elsőben a sajátidő változásra voksolsz, a másodikban meg arra, hogy akár a fekete lyukba hulló óra járása NEM VÁLTOZIK MEG.

 

 

(A Hafele Kisérletben tévedsz, nagyon nem volt meg az eredmény, az órák legalább tízszer olyan rosszak voltak mint a kívánt pontosság. Az eredményeket kozmetikázták, így fabrikálták meg a kívánt eredményt, példa:

 

clock 408 (Eastward)  'corrected' from +166ns to    -55ns;
clock 361 (Westward) 'corrected' from    -44ns to +284ns.


Érted mi ez? Plusz 166 ról korrigálták mínusz 55-re. Erre nem mondhatod, hogy  teljesen jó volt a kisérlet, semennyire sem volt jó. Addig szépítgették az eredményt amíg jó lett.

 

A linked nem kisérlet, csak egy óra. A Chou kisérletben meg nem hozták vissza az Aluminium órát, menetközben hasonlították össze a frekvenciákat, ami röhej, mert az világos, hogy eltérő lesz mozgás közben. Mozgás (keringés) közben a GPS óra is jónak látszik annak ellenére, hogy az órák osztóját a fellövés előtt elállítják.

 

A menetközben látszó eltérést nem vitatja senki, csak a visszahozott óra számít.)

Előzmény: Artyy (490)
mmormota Creative Commons License 2012.11.01 0 0 491

Nem tudunk olyan hajót építeni, ami képes lenne órákat fekete lyukak közelébe vinni és visszahozni - sajnos. Nem is túl valószínű, hogy ez a következő pár száz évben sikerülni fog, így ilyen igazolásra reálisan nem számíthatsz.

 

Atomórákat viszont képesek vagyunk építeni, egyre pontosabbakat, amelyek tökéletesen alkalmasak a sebességi és a gravitációs potenciál által kiváltott időeltérés kimutatására egyaránt. Bemásoltam egy csomó kísérletet, legtöbben visszavitték és egymás mellé helyezték az órákat. 

 

Az hogy ezek szerinted mind hazudnak, sima struccpolitika. 

Előzmény: Astrojan (488)
Artyy Creative Commons License 2012.11.01 0 0 490

A mai fizika állása szerint a stopperóráid, amiket elküldünk egy feketelyuk közelébe és vissza a földre, az itt elvégzed eddigi kiséletek alapját elég biztosra kijelenthető, hogy a jövőbe érkeznek vissza a Földre, mert utazás közben az erős gravitációs erő meg a sebesség is hatással lenne rájuk. Vagyis lelassulnának a Földiekhez képest és kevesebbet mutatnának.

 

De az atomórák is alkalmasak az időeltérés kimutatására és olyan pontosak, hogy itt a Földön is elvégezhető a kísérlet, ezért hoztam fel mindjárt ezt.

 

Hafele és Keating kisélete teljesen jó volt csak a jósolt számításokat nézték be, nem vettek figyelembe olyan gravitációs erőket, mint például a Nap vagy a Hold, na meg a Föld forgási sebessége, amik mind hatással voltak az atomórákra. Így a kapott eredmény eltért a jósolttól, de az időeltérés attól még megvolt. Azóta újraszámolták és reprodukálták többször is 96-ban, 2010-ben pontosabb módszerekkel. De történtek azóta hasonló atomórás kiséletek laboratóriumokban szerte a világon csak ezeknek ma már nincs akkora hír értéke, ezért nem is hallani róluk. Például ilyenek: http://href.hu/x/iqrl

 

Vagy a csillagászati megfigyelések, részecskegyorsítók vagy a globális helymeghatározás eddig minden nap igazolta a relativitást, sőt cáfolhatná is főleg ha hazudnának a valóságról, de mivel a Hafele kiséletnél elszámolták magukat és így publikálták ezért neked már innentől minden csalás és hazugság és egy hatalmas összeesküvés folyik a valóság ellen, hát jó te tudod.

Előzmény: Astrojan (488)
mmormota Creative Commons License 2012.11.01 0 0 489

Repetitions

A more complex and precise experiment of this kind was performed by research group of the University of Maryland between September 1975 and January 1976. Three atomic clocks were brought to an altitude of 10 km above Chesapeake Bay in Maryland, and three other atomic clocks were at the ground. A turboprop plane was used, flying at only 500 km/h, in order to minimize the velocity effect. The plane was steadily observed per radar, and its position and velocity were measured every second. Five flights were carried out, each of 15 hours duration. Special containers protected the clocks from external influences such as vibrations, magnetic fields, or temperature variations. The time difference was measured by direct clock comparison at the ground before and after the flight, as well as during the flight by laser pulses of 0.1 ns duration. Those signals were sent to the plane, reflected and again received at the ground station. The time difference already increased during the flight. An overall difference of 47.1 ns was measured, which consisted of the velocity effect of -5.7 ns and a gravitational effect of 52.8 ns. This agrees with the relativistic predictions to a precision of about 1.6%.[3][4]

A reenactment of the original experiment by the NPL took place in 1996 on the 25th anniversary of the original experiment, using more precise atomic clocks during a flight from London to Washington, D.C. and back again. The results were verified to a higher degree of accuracy. A time gain of 39 ± 2 ns was observed, compared to a relativistic prediction of 39.8 ns.[5] In June 2010, NPL again repeated the experiment, this time around the globe (London - Los Angeles - Auckland - Hongkong - London). The predicted value was 246 ± 3 ns, the measured value 230 ± 20 ns.[6]

Because the Hafele-Keating experiment was reproduced by increasingly accurate methods, there has been a consensus among physicists since at least the 1970s that the relativistic predictions of gravitational and kinematic effects on time have been conclusively verified.[7] Criticisms of the experiment did not address the subsequent verification of the result by more accurate methods, and have been shown to be in error.[8]

[edit] Similar experiments with atomic clocks

Measurements in which the only effect was gravitational have been conducted by Iijima et al. between 1975 and 1977. They carried a commercial cesium clock back and forth from the National Astronomical Observatory of Japan in Mitaka, at 58 m above sea level, to Norikura corona station, at 2876 m above sea level, corresponding to an altitude difference of 2818 m. During the times when the clock stayed at Mitaka, it was compared with another cesium clock. The measured change in rate was (29±1.5)×10−14, consistent with the result of 30.7×10−14 predicted by general relativity.[9]

In 1976, Briatore and Leschiutta compared the rates of two cesium clocks, one in Turin 250 m above sea level, the other at Plateau Rosa 3500 m above sea level. The comparison was conducted by evaluating the arrival times of VHF television synchronization pulses and of a LORAN-C chain. The predicted difference was 30.6 ns/d. Using two different operating criteria, they found differences of 33.8±6.8 ns/d and 36.5±5.8 ns/d, respectively, in agreement with general relativity.[10]

In 2010, Chou et al. performed tests in which both gravitational and velocity effects were measured at velocities and gravitational potentials much smaller than those used in the mountain-valley experiments of the 1970's. It was possible to confirm velocity time dilation at the 10−16 level at speeds below 36 km/h. Also, gravitational time dilation was measured from a difference in elevation between two clocks of only 33 cm.[11][12]

Nowadays both gravitational and velocity effects are, for example, routinely incorporated into the calculations used for the Global Positioning System.[13]

 

Előzmény: Astrojan (488)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.01 0 0 488
Figyelj, erted azt a mondatot, hogy
"a kezdeti feltetelek szerint minden elromlott es csak ez a tiz stoppered van. Meg az eszed. Ha van."

Ha nincs, nincs. Nincs atomorad, nincs GPS-ed, nincs aramod, nincs semmid, csak tiz stopper. Meg a robot.

Nem erdekelnek az atomorak, az mind, mind hazugsag. Te is tevedsz, hatalmasat. Nincsenek ilyen kiserletek, ha ertenel hozza meg is lepodnel. Van a Hafele Keating ami kifejezetten csalas, kerdezd mormotat, ő talan mar erti miert. Van ket repulos kiserlet egyetlen atomoraval az egyikrol azt hazudtak, hogy a Hafele kiserlet ismetlese, de ez NEM IGAZ, nem ismetles, egyetlen oraval, egyetlen felszallassal, nem korbe a foldon oda vissza.
Van még egy piknikezo apuka aki a hatizsakban felvitt a hegyre egyetlen atomorat ket napra es lelkendezve hirdeti hogy o bizonyitta a relelmet. Kozlemeny sehol.

Nemhogy szazezer kiserlet de egyetlenegy rendesen megtervezett es megcsinalt kiserlet sincs. Van meg a Chou oraja, ami nem is ora es nem is hoztak vissza. Na ez van a szazezer kiserlet helyett, a semmi. Ugyhogy maradjunk a stoppereknel.

Visszahoztad a stoppereket itt vannak az asztalon. Az etalonok 365 napot mutatnak, mert ez a sajat idejuk.

Mit mutatnak a repult orak? Erre valaszolj, a tobbi NEM erdekel, kimelj meg tole.

Velhetoen azok is a sajat idejuket mutatjak, mi mast tehetnenek. Na de mennyi ez, 1 nap vagy 365 nap? (a tobbi lehetoseget most hanyagoljuk ha kerhetlek)
Előzmény: Artyy (487)
Artyy Creative Commons License 2012.11.01 0 0 487

Ez a kísérlet jóval egyszerűbben is elvégezhető és sokkal pontosabban is. Elég csak két atomóra, az egyiket pár méterrel feljebb rakod, vársz vele egy évet vagy elég csak egy napot, és amikor visszarakod a másik mellé, össze lehet hasonlítani, hogy mennyit mutatnak a szinkronizált atomórák. Na, most a poén az, hogy ezt már százezerszer elvégezték a világon, több helyen is, akinek volt pénze és ideje erre köztük a kételkedő fizikusok is. Ma már a szenzáció nem az, hogy kimérték az időeltérést vagy, hogy Einstein tévedet, hanem az, hogy kinek van a pontosabb atomórája. :)

 

A relativitás olyan nem mond, hogy a sajátidőddel nem történik semmi csak, ha a saját idődet méred önmagában, akkor a mennyiség mindig invariáns minden esetben.

Előzmény: Astrojan (486)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.01 0 0 486
"Ez már magában bizonyíték."
Ez sajnos csak a sajat butasagodra bizonyitek. Segits megertened, rendben?

Tegyuk fel, a foldon elfogytak a radiok, a teleszkopok, minden elromlott, csak tiz darab stoppered van ami szamlalja a napokat meg egy robot ami el tudja vinni az orakat jo messze.

Inditd el a stoppereket egyszerre a ket kezeddel, otot tegyel le az asztalra, a masik otot meg kuldd el a robottal egy fekete lyukba (jo, jo, csak jo kozel hozza).

365 foldi nap mulva hozasd vissza az orakat a lyukbol es tedd magad ele az asztalra. Most megvizsgalhatod mind a tiz ora sajatidejet.

A foldi orak 365 napot mutatnak ez nem vitas, remelem. De mennyit mutatnak az utaztatott orak?

Ha 365 napot, akkor az utaztatott orak sajatidejevel nem tortent semmi es igazad volt amikor azt allitottad, hogy "A belehulló anyag ideje saját magához képest nem is fog megváltozni"

Ha mondjuk csak 1 napot mutatnak az utaztatott orak akkor en vagyok a hulye, a relelm igazat mond amikor azt allitja, hogy az orak maskeppen jarnak odafonn.

Persze erre a valaszra nem szamitok, mert ugye a relelm azt is mondja, hogy az orak sajatidejevel nem tortenik semmi.

Nehogy gyere a relativisztikus meresekkel, meg a tavoli megfigyelesekkel mert a kezdeti feltetelek szerint minden elromlott es csak ez a tiz stoppered van. Meg az eszed. Ha van.
Előzmény: Artyy (485)
Artyy Creative Commons License 2012.11.01 0 0 485

A belehulló anyag ideje saját magához képest nem is fog megváltozni. Mihez képest? Csak is saját magához képest nem tér el önmaga valóságától. De ez logikus nem? Olyan nem is lehet, hogy valami önmagához képest eltér saját magától, ez értelmetlen. Maga a választott mérési módszer értelmetlen.

 

Gondold végig, ha a sajátidőd tegyük fel, tényleg változik is a valóságban saját magához képest mérve akkor is változatlan eredményt kapnál akár így akár úgy. Ez egy zsákutca. Hogy a valóságban is változatlan az egyáltalán nem biztos, mert a mérési módszer erre alkalmatlan. Úgy mérhető meg igazából, ha ugyanonnan szemlélve egy másik órához képest méred.

 

Ha te besétálsz egy órával a kezedben egy erős gravitációs térbe, akkor hiába lesed az órádat, hogy gyorsabban kezd-e járni vagy lassabban, mert te magad is része vagy az óra valóságának. Te is ugyan ott vagy, része vagy annak a valóságnak és önmagad valóságához viszonyítva meg keresheted az eltérést. Ez kb. olyan mikor a tükörbe azt nézed eltérsz-e saját magadtól.

 

A GPS órák szinkronizálva vannak rendszeresen a Földön lévő központi atomórával, így hiába hoznák vissza erre a kísérletre alkalmatlan.

 

Csak úgy látszik az időeltérés? Ha a távolban nézel egy órát a sajátodéhoz képest, amik szinkronizálva vannak egymással, nyílván eltérést lehet mérni a fény miatt. A fénynek időre van szüksége, hogy elérjen a szemedbe és feldolgozd az információt, tehát van egy kis késleltetés a dologban, de azt már nem magyarázza meg, ha a távol lévő óra eltérése miért nő folyamatosan más erejű gravitációban? A GPS óráknál pont ez tapasztalják, hiába szinkronizálják a rádióhullám terjedési sebességét is beleszámítva meg miegyebeket másnap lehet újra szinkronizálni és csak akkor működik a rendszer, ha a relativitást is beleszámítják. Ez már magában bizonyíték.

Előzmény: Astrojan (484)
Astrojan Creative Commons License 2012.11.01 0 0 484

 A GPS óra magához képest változatlan így van Ez az egyik verzió

 na de a saját valósága eltérhet egy másik óra saját valóságától. És ez a másik verzió.

 

Ezek között kell döntened. Nem térhet el a két óra valósága, hiszen Te mondtad, hogy az órák saját valóságával az ég egy világon semmi sem történik: A belehulló anyag ideje saját magához képest nem is fog megváltozni.

 

Ez pontosan annyit jelent, hogy akármi történik az órákkal, a mozgásállapotban vagy gravitációs állapotukban beálló bármilyen változás az órák járását nem változtatja meg. Te mondtad. Már csak meg kell értened amit mondtál.

 

A behulló anyagot gyorsíthatod, hatalmas gravitációs erőtérbe helyezheted, az órájuk járása ettől nem változik meg.

 

Kit érdekel, hogy ezt most Te honnan szemléled és mit látsz belőle? Most itt nem az a kérdés, hogy hogyan írod le messziről nézve, ez nem számít. A kérdés az, hogy az óra járásával történik e valami vagy semmi sem történik vele. Erről kell döntened.

 

Azt állítottad, hogy semmi sem történik vele, lásd kék mondat. A kérdés könnyen eldönthető:

 

Vissza kell hozni egy GPS órát

 

és megnézni mennyit kettyegett. Mert menetközben másként látszik, ez tény. De a valóságban ugyan mennyit? Hiszen a sajátideje nem változott még szerinted sem, akármennyit gyorsítasz rajta. Ezt csak akkor tudod eldönteni ha visszahozod az órát.

Előzmény: Artyy (483)
Artyy Creative Commons License 2012.10.31 0 0 483

Döntenem kell? :) Nem kell, mert két különböző vonatkoztatási pontból mérünk nem ugyanarról.

 

A sajátidő mérése egy invariáns mennyiség akár így akár úgy. Maga a választott vonatkoztatási pont csak a saját valóságát méri, de nem mérhető meg vele a saját valóságod változásai.

 

Például egy autó sebessége is változatlan lesz saját magához mérve, hiába gyorsít vagy fékez. Pedig az autó sebessége változik is, gyorsul és lassul, csak a választott vonatkoztatási pont ezt nem tudja lemérni. Vagy egy test helye és elmozdulása saját magához viszonyítva szintén változatlan akárhol van, akárhogy mozog. Mindenkép szükségünk van egy másik vonaloztatási pontra is és egy koordináta rendszerre, hogy a változókat is le tudjuk mérni. A GPS óra magához képest változatlan így van, na de a saját valósága eltérhet egy másik óra saját valóságától. :)

 

Ha a relativitás csak a látszó világot írná le, akkor hibás lenne a matematikája és a gyakorlatban se működne, amikor a valóságra használják nap, mint nap.

Előzmény: Astrojan (482)
Astrojan Creative Commons License 2012.10.31 0 0 482
"A belehulló anyag (megfigyelő) ideje saját magához képest nem is fog megváltozni.."

Akkor megegyeztunk, a mozgas es a gravitacios allapot az orakra semmi de semmilyen hatassal nincsen. Az orak nem fognak gyorsabban vagy lassabban jarni a valosagban.

Az osszes relativista hokuszpokusz csak a latszo vilagra vonatkozik, a valosagban a mese dolgok a hoszkontrakácioval meg az idodilattanciaval NEM TORTENNEK MEG.

De ugye akkor abban is megegyezhetunk, ha "A belehulló anyag (megfigyelő) ideje saját magához képest nem is fog megváltozni" akkor a GPS ora saját magahoz kepest szinten nem valtoztatja a jarasat ott fönn, keringes kozben.. :))

Dontened kell, ket lovon nem ulhetsz egyszerre, a kettőt nem zagyvalhatod ossze. Vagy a dilattanciat valasztod vagy amire letetted a garasodat, ide:

"A belehulló anyag (megfigyelő) ideje saját magához képest nem is fog megváltozni.."
Előzmény: Artyy (481)
Artyy Creative Commons License 2012.10.31 0 0 481

A belehulló anyag (megfigyelő) ideje saját magához képest nem is fog megváltozni, de az eseményhorizonttól messzebb lévő megfigyelő óráját gyorsabbnak méri a sajátjához képest, vagyis felgyorsulni látja a világot időben. A másik megfigyelő meg fordítva vélekedik a belehulló megfigyelőről, lelassul időben. Most tegyük fel, hogy a fekete lyukba tartó megfigyelő elindul visszafele és közben figyeli az óráját a másik megfigyelő órájához képest. Azt fogja tapasztalni, hogy a másik órája fokozatosan, ahogy előre halad újra elkezd egyforma sebességben járni az övével. Vagyis a felgyorsultnak látott világ újra normálisnak látja, de időben már a jövőbe érkezik vissza, mert visszafele jövet nem fog visszatekerődni a felgyorsulni látott világ. A messzebb lévő megfigyelő meg azt tapasztalja, hogy számára időben sokkal több ideig tartott mire visszaért hozzá és öregedni is lassabbnak látta.

 

Nem az a lényeg, hogy mi látszik, hanem az hogy mikor látszódik időben a megfigyelők számára ugyanaz az esemény. Azt nem állíthatjuk ilyenkor, hogy az esemény (például félúton az eseményhorizonthoz) egy időben történik számukra. Az idő relatív és a látott valóság attól függ, hogy épp hol vagyunk térben és időben. De, hogy valójában mi történik a valóságban, arra a speciális relativitás adja meg a választ.

Előzmény: Astrojan (476)
Astrojan Creative Commons License 2012.10.30 0 0 480

Remélhetőleg elégedett vagy a mélyebb indoklással vagy tán nem logikát keresel benne? Azt hiába keresel mert annyi nincs benne mint tyúkszemben a látóideg.

 

A fizikus logika ez: tanuld meg azt a rengeteg marhaságot amit ÉN mondok (mert mások mégnagyobb marhaságokat mondanak)

 

Aztán meg hidd el és kussolj.

 

Nincs ismert hatás ami megállíthatná a további összeomlást..

 

Hazugság. A relelm a fizikusok szerint sem alkalmas a fekete lyuk leírására, pont ott nem jó. A nem extrém helyeken írja le a LÁTSZÓ világot. De a valóság ott is más. Ha logikát keresel akkor nyomó gravitáció. Az összeomlást a csillag felszíne állítja meg. Mint ahogy a Földön sem esel bele a magmába (a föld magjába) mert megállít a földféreg amin állsz, a talaj.

 

A fizikusok szerint mind a két óra lassabban jár (az egyik innen nézve, a másik amonnan nézve). Na innentől kezdve egy szót sem lenne érdemes rá vesztegetni.

 

Ez csak akkor lehetséges ha az órák nem a valóságban járnak másként hanem csak úgy látszanak.

 

De ezt mormota is így éli meg tudat alatt, lásd 472, csak nem mondhatja ki, mert akkor szembeköthetné magát a tükör előtt.

 

Fogd fel mormota, hogy a sajátidő a valóság. És ez egy millió tonna matematikával is így van.

Előzmény: Aparadox (478)
mmormota Creative Commons License 2012.10.29 0 0 479

Nincs semmi más mint az altrel Schwarzschild megoldása. Csak két eset van:

1. megtanulod az altrelt és megérted a fenti megoldást

2. elhiszed azt amit azok mondanak akik 1-et választották 

 

Én a 2-est választottam... :-)

Előzmény: Aparadox (478)
Aparadox Creative Commons License 2012.10.29 0 0 478

"A töltéssel kapcsolatos megjegyzésed szintén ilyen naív elképzelés - nem számít már az erő, minden térszerű irány befelé mutat. Nincs ismert hatás ami megállíthatná a további összeomlást, így az elektromágneses erő sem."

 

Ezek nagyon konkrét és nagyon magabiztos megállapítások. Mire alapozod? Itt most nem egy teoria nevét kérdezem, hanem annál mélyebb indoklásokat szeretnék kapni.

Előzmény: mmormota (470)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.28 0 0 477

Próbálkozhatnál fizikával is ennyi erővel. :-O

:-D

Előzmény: Astrojan (476)
Astrojan Creative Commons License 2012.10.27 0 0 476
"..a behulló anyag megállni látszik a horizonton. A behulló objektum viszont véges saját idő alatt eléri a szingularitást."

Latod mormota, megallni LÁTSZIK, csak ugy latszik. De a valosag mas, a belehullo anyag idejevel nem tortenik semmi, ugy esik bele ahogy kell, szepen gyorsulva, az esemenyhorizonton eppen fenysebesseggel, beljebb meg meggyorsabban. Aztan koppan egyet es megall az objektum felszinén (ez most nem matematikai szamitott felszin paradox, hanem a csillag felulete aminek a behullo anyag beleutkozik)

Azert latszik megallni, mert onnan a feny pont fenysebessegu szembeszelet kap es innen nem tud kimaszni, a foldre soha nem erkezik meg. Nem az oraja allt meg, csak fuj a szel. Graviton szél.

Hjah, persze ha te kiszamitottad.. akkor nincs mit tenni.

Előzmény: mmormota (472)
mmormota Creative Commons License 2012.10.27 0 0 475

Nem fogok a rögeszméd ellen érvelni, semmi értelme. Nem érted a fizika lényegét. Nem olyan mint a szépirodalom, a fizikában nem az a jobb elmélet ami neked jobban tetszik. A fizika arra való, hogy ki lehessen dolgokat számítani, és az a jobb elmélet amivel ez pontosabban lehetséges. Csak ez számít.

 

A tieddel semmit se lehet kiszámítani. Ha szerinted mégis, akkor visszatérhetünk rá ha majd kiszámítasz valamit számszerűen, ellenőrizhetően. 

Előzmény: Astrojan (474)
Astrojan Creative Commons License 2012.10.27 0 0 474
"Nincs más mint az altrel matematikája. Az teljesen naív elképzelés, hogy csak úgy megáll az összeomlás.."

Ejnye mormota, teljesen naiv elkepzeles, hogy NEM all meg a belehullas, pont itt mond csodot a relelmed, a fekete lyuk egy csillag, nem erted? Vedd ugy hogy a Napba hullik bele az anyag, de ez a Nap egy sokkal nagyobb tomegu csillag.

Van mas mint a bargyu relelm, de lehet hogy te ezt még nem is erted? Elmodom megegyszer. A fekete lyuk kozponti nyomasa NEM LEHET NAGYOBB mint a fekete lyukon kivul mindenhol jelenlevo DVAG gravitonok altal okozott nyomas. Ez jo nagy, de NEM vegtelen. A DVAG vegtelen mennyisegu de nem vegtelen ereju. Ez a kulso nyomas szab hatart a fekete lyuk belso nyomasanak.

Mitol naiv ez az elkepzeles? Azert mert nem a tied? Ezert jobb a nyomo gravitacio mint a relelm. A relelmmel ne csinalj semmit a fekete lyuknal mert ostobasag.

Megall az osszeomlas mert nincs is semmlyen osszeomlas, addig nő a nyomas amig novekvo tomeg teljesen learnyekolja a kivulrol erkezo gravitonsugarzast.

Aztan mar nem nől, nincs itt semmifele szingularitas, igazad van paradox.
Előzmény: mmormota (470)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.25 0 0 473

A behulló objektum "saját ideje" a környezet mozgásrendszerében irreleváns.

Előzmény: mmormota (472)
mmormota Creative Commons License 2012.10.24 0 0 472

Attól függ, kinek az idejében mérve. Külső, az adott távolságot megtartó megfigyelő rendszerében a behulló anyag megállni látszik a horizonton. A behulló objektum viszont véges saját idő alatt eléri a szingularitást. 

Előzmény: Törölt nick (471)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 471

" Az teljesen naív elképzelés, hogy csak úgy megáll az összeomlás és megmarad valami gömb középen."

A "csak úgy megáll valóban".

Viszont a "behulló anyag" zuhanása a gravitációs középpontba végtelen ideig tart.

Előzmény: mmormota (470)
mmormota Creative Commons License 2012.10.24 0 0 470

Fekete lyuk ügyben nem lehet józan paraszti észre támaszkodni, mert a hétköznapi tapasztalatok semmit se érnek. Nincs más mint az altrel matematikája. Az teljesen naív elképzelés, hogy csak úgy megáll az összeomlás és megmarad valami gömb középen.

 

A töltéssel kapcsolatos megjegyzésed szintén ilyen naív elképzelés - nem számít már az erő, minden térszerű irány befelé mutat. Nincs ismert hatás ami megállíthatná a további összeomlást, így az elektromágneses erő sem.

 

A szingularitást persze nem csak te nem kedveled, hiszen nagy valószínűséggel annak a jele, hogy nem tudunk eleget. De egyelőre nincs ismert feloldása, az egyesített kvantum-gravitáció elmélettől várják hogy esetleg ki lehet vele küszöbölni.   

Előzmény: Aparadox (468)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!