Én is kb így állok de nem bántam meg a korai vetést csk talán annyiban hogy az ilyen koraiból csak 20 tőt ültetek jövőre.( kevesebb gond) de majd még meglátom. Azért az jó érzés mikor másoknak még csak virágzik és hordják a boltból a felfújt sza.....-kat, én meg már a sajátomat eszem, amit persze ízben össze sem lehet hasonlítani.
január 25.-én ültettem el a paradicsom magokat, rengeteget hurcoltuk ide oda, aztán kint voltak a kis fólia ágyban, onnan is nappal ki este be. Soha többet ilyent. Így is rizikós volt a kiültetés április 19.-én.
Most meg már el kellene kezdeni a befőzést, mert annyi érik már, pedig a lányom elvisz 2 naponta 3 kg.-t, és mi is esszük. De megvárom míg elmúlik ez az iszonyatos meleg.
Érik már a lukullusz is annak is at aszalása megindul a jövő héten.
Van 1 lányom aki szintén csak véletlenül nem szültett nyúlnak mint én is és a családját is már átalakította, tehát rengeteget megeszünk nyersen + valamennyit a fiamék is csak ők mértékkel.
Ezen túl menően rengeteg kovászos uborkát teszek el télire, + pár üveg csemege uborkát, és megy még a csalamádéba is. Persze az eltett dolgokra is mind két gyerekem családja vevő.
A csalamádém olyan, hogy télen ha a levétől megszabadítom akkor jó saláta alap, nem szívesen vennék télen paradicsomot, uborkát, fejessalátát.
Nálunk a saláta a mindennapi menü része mivel mindig ez a vacsora, természetesen naponta más. Ma például gyenge zöldbabból fog készülni.
Ismeriktek a minidor névre hallgatót? csodálatos kis vékony szálú izletes és nagyon bő termő.
Nem sokat vesztettél, én február végén vetettem és kb 2 hete ettük az első érett paradicsomot. Most meg már kellene befőzni mert nagyon érik ebben a melegben.
2 sorom van egyik csak saláta uborka és a fele olyan amit magról neveltem. Ami a képen van az síma héju kinai kigyó, ültettem rücsköset is bár ne tettem volna nagyon rossz fajta a fele keserű minden darabnak.
Nekem is probléma a levélpöndörödés. A benyomásom szintén az, hogy nem betegség, azaz nem kórokozó csinálja, hanem, ahogy te is írod, hanem valami tápanyag-gond.
Ezt saját tapasztalatom alapján azért gondolom, mert pont azok a növények (palántázott és helybevetett) jártak így, amelyeket gondosan trágyáztam. Megfigyeltem, hogy ezek a növények már kiskorukban sem néztek ki teljesen egészségesnek. Amik viszont véletlenül keltek ki, s nem kaptak trágyát előtte, azok makkegészségesek.
Nálam pont azoknál a töveknél van pöndörödés nagy mértékben, amelyek megnőttek ugyan nagyra, de gyengék, sápadt-zöldek, kókadtak, olyan szomorú-paradicsom benyomást keltenek.
Sajnos, nem hiszem, hogy ne befolyásolná a termést, az ilyen levelek nem működnek rendesen. Az is igaz, hogy fajta-függő is, a koktélok például rettenetes növekedési erélyt produkálnak nálam, ezért egy kis pöndörödés alul meg se kottyan nekik. De amikor éppen a legnagyobb levelek ilyen szárazak, törékenyek, az baj. Szóval, szerintem csak a mérték a lényeges.
Közel száz tő paradicsomom van, kettőn van beteg levél az ökörszíven, a többi egészséges, jövőre nem ültetek most volt először de nem is kell többet.
Az, hogy ilyen melegben az alsó levél behajlik az nem betegség foltosodások nincsenek, és ami ritkaság az uborka is tökéletes pedig az még kényesebb mint a paradicsom.
Sajnos a képek egy része telefonnal készült, mert közben a fényképező gép elromlott ezért a szinek nem túl jók, nem vörös a talaj, hanem közönséges homokos
Ne add fel, a beteg leveleket leszeded és permetezéssel kordában lehet tartani a bajt, lejjebb leírtam mivel. Alulról terjed felfele, a teteje egészséges, élni fog a növény. A mostani kifejlett zöld paradicsomokba már nem üt bele a baj, be fognak érni. Én is ezt fogom csinálni, hogy permetezés előtt mindíg leszedem ami érett be a hűtőbe és őszig ha kell hetenként permetezem. Nem öröm, de ez van.
Ha van többfajta paradicsomod, a fajtaválasztással is lehet variálni, nekem pont a kedvenc fajta paradicsomom a legbetegebb az idén, de egyelőre nem akarom kiszelektálni. Ültetek mellette másfélét is, mind csak nem megy tönkre.
Jövőre megpróbálom a talajt fertőtleníteni és így ültetni. A zöldséges topikban kitárgyaltuk a Trifendert, azzal. http://www.szepzold.hu/trifender_05_kg
A törpeparadicsomok nekem sem sodródnak, s való igaz, a tavalyi magról kertben kelteken sem jellemző annyira a tünet. A gyűmölcsökön egyenlőre semmit sem látni, teljesen egészségesnek tűnnek. Némelyik növénynek csak az alsó része sodródott, felül szinte épnek tűnik, bár szerintem a felsőbb része is gyengébb picivel, mint amilyennek kellene lennie. A szüleim kertjében szintén felfedeztem ezt a betegséget, félek, idén nem fogunk paradicsomot enni, befőzni a kertünkből...
Ez a levélsodródás csak a palántázott paradicsomokon fordul elő.
Nagy kövér levelek, rengeteg a méretes paradicsomokból álló termés. Nem tartom kizártnak, hogy a növény nem tud elegendő tápanyagot biztosítani a levelek számára.
Levéltrágyázással kellene rajta segíteni, de az érés előtt lévő paradicsomokat nem hiszem, hogy levéltrágyázni kellene.
A szabadföldön kelt paradicsomoknak nincs ekkora levele viszont nagy karógyökereket ereszt.
Sajna az én paradicsom ültetvényemet is elkapta a levélsodródásos hervadásos betegség. Próbáltam utánaolvasni, hogy mi lehet ennek az oka, de nem kaptam rá egyértelmű választ. Permeteztem már több féle szerrel, főleg fitophtora ellen (mivel tavaly az letarolta a paradicsomjaimat), nameg egyéb gombák ellen is. Az a legnagyobb baj, hogy nem tudom beazonosítani a betegséget, a paradicsom betegségeinek leírásai közt nem találom egyértelműen az okot. Tudtok erről bővebben? Elolvastam az utolsó 40-50 hsz-t, látom többen is találkoztatok ezzel a problémával, de úgy látom, ti sem boldogultok a betegséggel. Kár lenne a paradicsomjaimért, mert van kb. 40 paradicsomfám szabadföldön, tele paradicsommal...
Nálunk is piros már az egyik törpeparadicsom de még 2 napot várok a szedéssel a permetezés miatt.
Én nem változtatok jövőre sem a fajtákon, mindegyiket szeretjük valamiért. Jövőre is megpróbálom megvédeni a betegségektől. Megtudtam, hogy a score (difenokonazol) is mehet a paradicsomra féldózissal. Nincs engedélyezve, de az amistar top is tartalmazza féldózissal az amistar (azoxistrobin) mellett és az meg engedélyezett paradicsomban 7 nap évi-vel. Legalábbis amíg zöld nyugodtan hozzáadom.