A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Van egy kb. 30 éves Gaggia Coffeem, ami a Classic elődje, kívülről kb. ugyanaz.
A kartömítés kezdi megadni magát, még SiD cserélte ~8 évvel ezelőtt. Most próbáltam lecserélni a tömítést , de sajnos a felsőszűrő tartónál megakadtam. A két csavart sikerült kiszednem imbuszkulccsal, de a szűrőtartó rettenet meg van szorulva. Hogy lehetne leszedni, úgy, hogy ne sérüljön lehetőleg semmi?
Finom ütögetéssel próbálkoztam, semmi. Próbáltam a két csavar helyénél feszíteni, de ehhez kellene valami célszerszám.
Van valami ötlet? Pár gugli tippen már túl vagyok :(
Egyszer már sikerült elérnem a hamis Mini Expressemmel, hogy simán, hirtelen és folyamatosan, pöfögés nélkül jöjjön le a nagyja a pohárba, de nem tudtam még reprodukálni.
Most Hausbrandt Veneziával kísérletezem és miközben figyeltem, ahogy a Brikkán lefő, feltűnt, hogy alacsony gázálláson is felforrósodott annyira a felső rész, hogy kvázi sistereg benne a kész kávé.
Tehát a következő lépcső lehetne a súlyszelepes Mini Express vagy kerámia felsőrészű Brikka, hogy a show és az esztétikai élmény is meglegyen 😂
Hát ez attól is függ, hogy melyik Babynek? Az Evonak gyakorlatilag ua. mint a Classicé, csak van rajta egy túlnyomás szelep szerűség ( amit le is szoktak dugózni ). A régi Baby szinte ugyanez a konstrukció, csak nem fekvő, hanem álló verzióban. Az újabb Babykben egy nagyon silány gumicsöves megoldás van.
Nálam az jött be hogy nem várok a pöfögésre, amíg tisztán folyik hab nélkül, addig engedem. Pontosabban már korábban abbahagyom, hiszen az alu testnek van egy hőtehetetlensége, tovább fűti a vizet pár másodpercig. Amikor hab is jön, már rossz a kávé. ! személyes Szarvasinál a kész ital tartó éppen félig lesz. Nem tele! Ha azt szétöntöd, pont kijön 4 presszó méretű adag. lehet előre látni az átmenetet, a habzás előtt a kávé szőkébb színű. Az már csak kesernye. Az eleje kellemes csokoládés, de kevesebb savat termel uigyanabból a kávéból mint a presszó főzőnél. Persze az őrlemény durvább.
Kár hogy nem folytatták, bár nem nagyon lehet mit írni a témáról már, azaz jobban belegondolva dehogynem...
A Mokinával nem nagyon kell elcsípni semmit, pont akkora, hogy mire lúgozni kezdené a kávét, már elfogy a gőz. Kéne venni négyet és egyszerre főzni velük a kétszemélyes adagot. :D
Szerintem a felépítéséből fakadóan jobb az eredmény. Ugyan tapasztalt brikkásnak még véletlenül sem mondanám magamat, a presszó gép mellett csak néhány naponta veszem elő, de az a tapasztalatom, hogy vigyázni kell a felső rész túlmelegedésével. Hiába öntök bele forralt vizet, a folyamat gyorsítása végett, néha még így is kiérezhető némi megégésre utaló kesernye. Feltételezem, tovább kell játszanom az őrlemény finomságával, pontosabb durvaságával, hogy hamarabb átjöjjön a kocogtatott pogácsán a víz.
Ennél a csőrös megoldásnál, a ház túlhevülésből fakadó megégés legalább nem jelenthet problémát
Sznobéria ide vagy oda, múlt héten megrendeltem a Mini Express hasonmás Relags márkájú kis egyszemélyes csőrös főzőt. Otthon csak Segafredo volt, amire nincs sok mentség, de nagy sikert arattam vele így is a családban, ízletesebb kávét ad, mint a Saeco Odea Go.
Elsőre még azt gondoltam, hogy neki kell majd menni feszítővassal, hegesztő pisztollyal, de többszöri használat után sem ereszt. Persze 3600-ért nem várok sokat. Most Julius Meinl President megy bele, de még finomhangolni kell a Skertonnal.
Az már viszont érződik, hogy kevésbé keserű, lágyabb ízt ad a gép, mint a Brikka. Hogy aztán ez a kisebb méret vagy a technológia miatt van-e azt még nem tudom.
A javító kitek csak a tömítéseket tartalmazzák. Ha egy pumpa működik, csak a nyomást nem tudja tartani, van esélyed, hogy megjavul, de abból ítélve, hogy a halkan búgó pumpát egy szétszedés-összerakás beindította, szerintem a hiba a pumpa belső elemeinek kopása miatt jelentkezik. Azt szemmel vizslatni hiábavaló, a tömítések cseréje pedig nem oldja meg a problémát. Én vennék egy újat a helyedben, a régit meg megtartanám alkatrésznek.
A most vásárolt Bosch TIS30129RW automata kávéfőzőnk vízkötelenítésével és tisztításával kapcsolatban kérnék tanácsot. A használati útmutató TCZ8001N tisztítótablettát és TCZ8002N vízkóoldó tablettát ír elő. Kerestem a neten. A legtöbb helyen már nem forgalmazottnak írják, ahol meg kapható, aranyáron ( 5 eFt fajtánként) van mindkettő. Ezeknek van valami utódjuk, azért szűnt meg a forgalmazásuk? A másik kérdés, hogy gondolkodom a helyettesítő szerekről. Persze olyanról ami nem árt a gépnek (mert nem akarnám félév múlva kidobni), tehát ecet és citrpmsav szóba sem jöhet. Ami felmerült: vízkőmentesítőnek a DR. BECKMANN intenzív vízkőmentesítő. Ez szulfanidsav tartalmú, amiről azt olvastam, hogy kávéfőzőbarát, a gyártók vízkőmentesítői is ezt tartalmazzák.. A tisztító kiváltására pedig a Philips Saeco Ca6704 zsírtalanító tabletta jött szóba, ez gondolom típusfüggetlenül jó a Bosch-ba is. Ezek megfelelőek lennének?
Adott egy Ulka EP-5 pumpa. tompa zúgás, alig csepegett ki valami a kazánból. Szétszedtem, de nem találtam semmi hibát, rugótörést, tömítés sérülést, ilyesmit. Újra összeraktam. Immár rendes hangja volt, tudott pumpálni is, kar nélkül nézve a vízhozam is megvolt nagyjából, de amikor kávét akartam vele készíteni, nagyon lassan indult meg, mintha túl kicsi volna a szemcseméret vagy / és túl lenne tömörítve, pedig nem. Egyszerűen nem volt képes megfelelő nyomást produkálni. Érdemes ezt javító kittel javítani, vagy felejtős?
Ja nem azt, hanem amit beletöltesz, elvileg 90ml az ajánlott, ahogy azt Giuseeppe írta. :) Csak azért, hogy tudjuk, mennyiből lesz jó 60ml kávé. A kazánban maradt azért nem elég, mert a kávépogácsában is marad víz, meg valamennyi elpárolog.
7g kávé 50 ml vízzel az nagyon híg lehetett. A kétszemélyes Bialettimbe kis ütögetéssel kb. 14 g őrlemény fér bele és ha előírás szerint töltöm meg vízzel (azaz a szelepig) akkor 60 ml kávét készít el.
Ma azért belefért 7-nél is több gramm, Segafredo, púpozva, de tényleg kiszóródott és megnyomta a gumit, de mondjuk nem szivárgott. Egész komoly adag lett 50ml vízzel, szelep középvonalán túl, de ez így már markáns, nem az a gyümölcsös ami tetszik az egy kortyban, még Segafredoból is, szóval nem kell túlpakolni és akkor finom kis adag lesz. Még a víz mennyiségével játszani fogok. Jó cucc, az automata lassan háttérbe szorul.
Akkor, ha jól értelmezlek, még a kapszulás, a podos vagy akár az instant KV-k is magasabban vannak nálad, mint a "legaljaként" minősített, frissen pörkölt robusta vagy robusta-blend KV-k?
A reggeli kávét ma a kettessel készítettem, a délutánit meg már ezzel. Mindkettő ízlett, de az utóbbinak mintha valamivel frissebb lett volna az íze, pedig az őrlemény/víz arány hasonló: a kettesnél kb 90 ml víz és 11-12 gramm, a Mokinánál meg 40 ml és 6 gramm. A kávé egyébként ugyanaz, egy 60/40-es keverék, szóval nem a specialty-vonal.