Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ha van pillangószelep, akkor az után, általban a 90°-os könyökbe betett kéményhőmérővel, ami 500-600°C-ig mér, vagy tovább ha valakinek arra van gusztusa.
Bár igazság szerint kellene még egy a kémény legtetejére, hogy a kilépő füsthőt tudd mérni, minimum 60°C-nak meg kéne lennie.
Hőmérő helyett lehet sestos vagy rex k hőeleme, ezek digitálisak.
Itt valami nem kóser a 22-es és a 28-as kazán között annyi a különbés hogy a 28-as magasabb 10cm-el a többi méret azonos viszont 97kg -val nehezebb nos ilyen nincs még a mesében sem!!!
Hívtam már fel fogyasztóvédelmiseket, forradalmi hévvel bíztattak, hogy csak a csere jöhet szóba - elszakadt a bowden az első berántásnál -. Később kiderült, a bp-i szervíz csak akkor cserél, ha a kb. lehetetlen feltételeknek megfelelsz... ott a törvény, hogy kötelező cserélni, de simán ki lehet játszani...
Most attól hogy a boltban kétszer berántották a gépet, otthon harmadikra meg elszakadt, na akkor most mi van? Mé' nem reklamáltam a boltban? Hát bzmeg mert kiállítva még jónak tűnt...
Mi is előbbre húztuk, mert a bar.huz. szabályzónak nem volt meg a 40 centi, meg később a vtc elkerülőágnak kell a hely. Mivel az ajtó felé húztuk (ajtóval szemben vannak az ajtók), így tökmindegy mekkora hely marad.
Persze attól függ mekkora meló. Én pl. átraknám az előre-és visszatérőt a kémény másik oldalára, a szobában is, ehhez egy födémet és egy falat kéne átfúrni, de a pufinak talán jobb lenne. Ha nem csinálom meg, akkor kettővel több kanyar lesz a pufi felé, valamint a kémény előtt mennek majd el a csövek. Ami nem baj, mert a szerelt kémény kb. örök élet :D De lehet kap egy oldható kötést, így ki lehet majd venni a két csövet ha gond van.
Persze a kazánnál nincs sok hely, és ezzel csak még kevesebb lett, sőt, attól hogy előbbre húztuk a kazánt, nem lett könnyebb a hozzáférhetősége :D majd csinálok pár kockát, meg van egy-kettő, rossz raklapokból tettem félre, csinálok 20-30 centi széles raklapokat, aztán pakolom oda a gyújtóst.
Hááát, macerás az összehasonlítás, nem? Minden fajtához kutakodni a pdf-ek után, adatokat hajszolva. Az jó pont, hogy szinte az összes osztrák gyártmánynak hallatszik.
Ha van időd és türelmed, szedd össze a főbb típusok adatait. Én gondolkodom azon, hogy a normál lemezkazánokat összegyűjtöm egy táblázatba, hogy könnyebb legyen összehasonlítani.
Mert ha hátul van a kivezetés annyival előrébb kell húzni a kazánt. Hatalmas a ház, de a kazánházban, a kémény környékén pont helyhiány van. Nem megoldhatatlan a probléma, legfeljebb majd a keringetőt, meg egyéb sallangokat eldugom a kazán mögé.
Dehogy untatsz, én egyszer ránéztem, de le is mondtam róla :D
Most megnézem megint.
Nehezen kereshető, -1 pont :D
Találtam valami gémiki figurát:
Telefon hívás érkezik. Mosonmagyaróvárról hív egy hölgy. Elmondja, hogy vettek egy OPOP 424 -es (24 kW) melegvízkazánt. a vásárlás ideje, valamikor ez év kilencedik havában. Pontos dátum kérésre, sértődött válasz. A berendezést bekötötte "valaki" majd azt tapasztalták, hogy füstöl. Beszerelő kiléte felőli kérdésemre, nagyobb sértődés. A hiba észlelésekor, elmennek, és vesznek egy másik kazánt, és bekötik. És a leszerelt berendezést, most megreklamálják. Kérdésemre miért most, válasz:újabb sértődés, és figyelmeztetés felém, miszerint sokat kérdezek, inkább fizessek, illetve a cég, melyet képviselek. Kérem, mivel azért lukra futni nem szeretnék, a berendezés, vásárlási blokk, vagy szla. másolatát, a beszerelés előtti kéményseprő szakvélemény másolatát (ennek beszerzésea csere előtt kötelező) és valami dokumentumot, megelégedve a beszerelő iparos nevével címével. Természetesen, méltatta hívóm, a társadalmi csoportbéli hovatartozásomat. Majd meghallgattam a szülei betegségeinek szakszerű felsorolását (megjegyzem ezek nekem is évek óta megvannak) majd célirányos utalás arra milyen "szaralak" vagyok, hogy azonnal nem küldöm a pénzt!!!!! Érdekessége a dolognak, hogy már ötnap eltelt a beszélgetés óta, de semmi történés ez idő alatt nincs. Nevet címet nem adott meg, lévén, hogy nem ez a lényeg. Szerinte. Erre mit léphet egy szervíz?
:D :D :D
De azt hiszem megvan, miért mondtam le róla gyorsan:
Izelítő árainkból: OPOP 12 kW-os kazán 155 200 FT OPOP 18 kW-os kazán 182 700 FT OPOP 24 kW-os kazán 214 300 FT OPOP 30 kW-os kazán 232 300 FT OPOP 35 kW-os kazán 320 900 FT OPOP 49,5 kW-os kazán 395 900 FT
Szerintem csavarozni kell a felső takaró lemezt,mert a felső táskához csak onnan lehet hozzáférni!A kéménynél miért gond a hátsó kivezetés?Létezik csavarható flexibilis kéménycső ,minden megoldható pííz kérdése csak!!!Jó döntés lehet ha erre a típusra szavaznál.Én bepróbálkoznák náluk ,hogy felső kivezetésű kéménnyel megoldható lenne -e!Egy telefont megérne.
Érdekes hogy a polgárdi kazánoknál, az általad linkelt pdf-ben: 22, 28, 35, 48 kW-os kazánok vannak, az árlistánál viszont: 20, 25, 30, 40 kW-osakat írnak.
Azt már írtam, hogy a hátsó kéménykivezetés miatt nálam problémásabb elhelyezni. De kérdezném, a legfelső ajtó hogyan nyitható? Le kell csavarozni hozzá a szigetelést?
Amúgy van két ismerősek is, ők dícsérik, meg az ismerős fűtésszerelők is, szóval esélyes hogy ilyet veszek tavasszal.
Megkéred őket, nyomáspróbázzák kicsit komolyabban. Ha értenek a hegesztéshez, nem hinném hogy gondot okozna nekik.
Azt is nézd, hogy délkelet Mo-on vannak. Lehet hogy olcsó is a kazán, és lehet, hogy ott többnyire nyitott rendszerek vannak, mert valamennyivel olcsóbb (olcsóbb a kazánt legyártani úgy, és fingom nincs mennyivel, lehet csak 20 ezerrel olcsóbb a nyitott rendszer), és bizony északra elnézve elég nagy a szegénység arrafelé, persze kivételek mindig vannak. Mondjuk ennek ellentmondd, hogy Szeged környéke úgy tudom, nem számít szegény térségnek...
Minden esetre egy-két e-mailt bőven megér, mutiéknál szerintem simán versenyben lesznek ha megadja magát a ruszki/lengyel/kitudjami csoda :D (elvileg kz3-hoz hasonlít)
Sziasztok. Egy kis segítséget tanácsot kérnék. Van egy Hajdu HVK 30 típusú kazánom 7 méter 20 as kéményem 11 radiátoros rendszerem. A kazánom állandóan kátrányos győzöm pucolni pedig 75 ös a kimenő és 65 ös a visszatérő víz. Már kezd elegem lenni. Mi lehet a baj?
Az lehetett az alapelv, hogy nagyobb tálca befér alá.
Engem nem zavar, úgyis lesz bent még hamu, nem? Nem fogom porszívózni, nem nagyon érdekel, hogy a két első sarkában marad egy kis hamu.
A hamu meg ígyis-úgyis szállni fog. Kinyitom a tűztér ajtót, valamennyit visszaszippant belőle a kémény.
Kicsit messzebb volt egy kéménytűz a napokban. A tűzoltók megállapították, hogy a takarítás hiánya miatt gyulladt be a korom. A tulaj nem tudta igazolni a kéményseprők ténykedését. Levették a kémény (beton) tisztítóajtaját (azt nem írták a cikkben, hogy kötelezték fém tisztítóajtó beépítésére), meg a kazán tűztérajtaját, addig be nem gyújtasz, amíg rendbe nem teszed alapon. A tulaj megígérte, üzembe fogják helyezni a gázkazánt. Duplán cpni fognak... a kémény nem volt bélelve, kíváncsi vagyok mikor fogják ilyen esetben erre is kötelezni a tulajokat.
És akkor most a költői kérdés. Ha a tulaj fizet a kéményseprőnek, de az nem végzi el a tisztítást, akkor mi van?
Én meg vagyok elégedve a totyával, igaz mást nem is láttam. Biztos van nála jobb is, rosszabb is. Az viszont tény, hogy tele kell tömni, sokszor csak hátul ég a tűz, a hosszában betett fa ajtóhoz közelebbi vége meg sem gyullad.
Mint írták, kb. ugyan azt tudja minden egyes kazán, alapvetően ugyan az a működési elvük és felépítésük.
Talán lala kolléga írta itt nemrég, össze kell hasonlítani őket, melyikben van több táska, több anyag, milyen az áruk, mekkora az ajtók mérete, egyedül a hatásfokot nem kell nézni :D Még jobb, ha meg tudsz nézni egyet-kettőt működés közben. Akár youtub-on ha nincs más. Meg hát ugye úgyis azt veszed, ami árban megfelel.
Puffer lesz-e, milyen a rendszer, mekkora a kémény, elég sokat számítanak. Pl. nem akarsz pufit, radal radiátoraid vannak, hát ne vegyél totyát, mert sok bent a víz, vegyék pl. dunatech-et, nagykunságinak az van azt hiszem. Ha kicsi a kéményed, alapból kiesik jópár kazán.
Most már gondolkodom, hogy beteszek egy terelőlemezt, mm pontosra csiszolva, hogy szoruljon. Ez jó ötlet szakik? Merre fog az hőtágulni nekem? Vagy rakom picit ferdén, picit lazábban.
Valamint lenne még egy öt pirospontos kérdésem is. Kipróbálnám, mit produkál a totya nagyobb huzattal. Madzagra akasztanék a barometrikusra valamennyi súlyt. Na de mégis mennyit? Oké, csináljak huzatmérőt, vagy zárjam le a barometrikust, az is megoldás. Maxra ki van tekerve, az ugye 0,2. Annyi lett volna, hogy hosszabb menetes szárat tesznek rá, és a vége 0,3 lenne, a 0,2-re meg ráírták volna, hogy x mm-re a 0,1-től...
Az tetszik benne, hogy legyártják víz nélküli ajtóval is, ha kéred. A vízrostélyt is gondolom ki tudják hagyni. Meg úgy gyártják le, olyan csonkokkal, olyan és arra néző füstcsőcsonkkal, és arra nyíló ajtóval, ahogy kéred.
Ami elsőre nem tetszik, hogy a táskákról kevés fotó van, azok is sötétek, és akárhogy gubasztom a szemem, csak egy táskát látok. 95-110 liter 35-45kw-ra nem tudom milyen, közepes?
Meg ugye nulla infó van a weblapon... Meg ugye pont az ország másik felén vannak...
Nézegetem egy ideje már a kazánokat, a totyákat is többek között, nem tudom arról mi a véleményetek?
Illetve a vizes rostély, mennyire fontos mint hatásfok növelő, illetve mint hiba forrás (állítólag gyakran itt lyukadnak ki). Fura, a netkazán oldalon a totya kazánoknál hatásfokra pont ugyanolyan érték van megadva a vizes rostélyosra, mint az anélkülire. Ennek mi lehet a magyarázata? Vagy csak annyi, hogy nem szórakoztak ezekkel az értékekkel, úgyse fogja egy vevő se kimérni labor körülmények között és akkor írjunk oda valamit?
Linkelhetnél belőlük !A különböző márkákról szerintem kevés az infó/tapasztalat!Nehéz úgy ajánlani valamit ha nem vagyok biztos az ajánlott termék milyenségében.:-)Valamiért nem nagyon terjedt el,lehet az ár/értékarány a sima vegyeshez képest drága ,viszont a fagázokat alulról súrolja az ára.
Szeretném megkérdezni, hogy egy Viadrus U25D5 /30kw/ kazán, mekkora puffertartályt bír el? Illetve, ha egyszer elkészül a 10x10-es régi kockaházam teljes szigetelése, akkor az a pufi kibír-e egy 24 órát, újabb felfűtésig, vagy mennyit fog kibírni?
Aztán egy más jellegű kérdés. Többet olvastam már az eltávozó füsthő hőmérsékletével kapcsolatban. Nekem egy elég nagy teljesítményű kéményem van, ami miatt a Viadruson rendesen használnom kell a pillangó szelepet. Most épp egy olyan beállításom van, hogy 75 fok körüli kazánvíz-hőmérsékletet tartva a füstcsövem a kazánhoz közel nem süti meg a kezem. Más beállításnál mondjuk hozzá sem tudok érni a füstcsőhöz. Úgy tűnik, hogy a kevésbé meleg füstcsöves beállításnál, mintha kevesebb tüzelőt kérne.
A kérdés, hogy az alacsonyabb füsthőmérséklet okoz-e valami gondot? Egyébként mi alapján, is milyen füsthőfokot tartanak ideálisnak?
Nekem egy 6 éve újonnan vett van, tűztere 6mm-s, többi 5mm-s lemezből, ajtó és a hamurács is vizzel töltött. 65 cm mély, fél rönkfát elnyeli. Akkor volt szigeteletlenül 170 ezer.
120 m2-s, régi téglaház befűtése a legnagyobb hidegben sem izzasztja meg.
"Tescoban dolgozom, van nálunk ilyen mintadarab Dunatech kazán. Múltkor jól átvizsgáltam, szörnyűnek tűnt. Az egészről a minőségtelenség, az olcsóság jött le, ja meg a spórolás. :)" Teljesen egyetértek veled,átlagos kazán ,semmi extra,nagykunnál sem a kazán miatt jobb a hatásfok hanem a teljes konfiguráció optimális együtt állásából fakadóan.Szerintem.
Régebben is panaszkodott a szomszéd, hogy nagyon füstöl a kémény, akkor kizárólag lengyel szénnel fűtöttünk, fa csak a begyíujtáshoz kellett.
Mióta kikupálodtam, a fórumon keresztűl, 2006. óta alig használok szenet, inkább csak fával fűtök.
Nem lehet összehasonlitani a kétféle tűzelési mód eredményét. Régen alulról gyújtottam be,, és a teljes tűztér tele volt pakolva szénnel. Nem csoda, hogy néha megszaladt a rendszer. Jelenleg egy rakat fához, egy lapátka Lengyel szenet rakok, ettől a kevés széntől, azt várni, hogy 100 celzius fok körülire emelje a 360 liter viz hőmérsékletét, merőben dőreség.
Úgy, hogy visszavonom, azon feltételezésemet, hogy ez nem lengyel szén.
Én ezt ajánlanám 35 kw-tól felfele:http://kazangyartas.hu/kazanok.pdf Indok:Szakcég csinálja mint az öntvényeket(nem sufni tunning),3 hőcserélő táska van benne(jobb hőcsere),a tűztér belseje 55cm (a méterfát elég akár félbevágni), van bennük vas anyag (súly összehasonlítás alapján is előkelő helyen van),amúgy ezek a kazánok 1 kaptafára vannak kitalálva és a választásba az objektív részekben kevés a különbség.Nekem is csak szubjektív a véleményem amit leírtam,a döntés a tied,ezeket a szempontokat amit írtam a többi kazánnál is preferáld ,akkor nem tudsz nagyon mellé nyúlni!A hatásfokon (ha visszaolvasol)otthon kicsi/egyszerű tunningolással kicsit javíthatsz.!:-)
,,Egyszerre csak keveset 1-2kg-t kell a tűzre tenni és azt nagy levegővel nagy lángon hirtelen kell elégetni akkor nem fog annyira kormolni viszont a hőt rendesen leadja .
Én egyszerre kb 10darabot nem tévedés teszek az izzó parázsra, ég mint a zsír de tényleg néha még serceg is"
Kiaprózod, én 30-40kg szenet öntök egy rárakással a kazánra. :D
Tescoban dolgozom, van nálunk ilyen mintadarab Dunatech kazán. Múltkor jól átvizsgáltam, szörnyűnek tűnt. Az egészről a minőségtelenség, az olcsóság jött le, ja meg a spórolás. :)
És az utolsót hogy nyomáspróbázza, ha már ott figyeg a radiátor előtt?
Figyu, kazán-puffer összekötésről van szó, gondolom nem akarja egybehegeszteni az egészet, menetekről is volt szó, tehát darabokból fog állni a csövezés.
Én amikor meghegesztek egy csövet, akkor ledugózom az egyik végét, a másikat is, de azon át pumpával fefújom 2 barra, szappanhabbal körbekenem, ahol szelel, rájavítok, és kész.
Azért csinálom így, mert nem tudok jól hegeszteni, és nincs kedvem visszabontani az egészet, vagy helyszínen taknyolni, ha folyna(nem folyt, tavaly is fűtésátalakítottam).
Persze szakit is hívhat, majd eldönti.
Nézz át a hőszigetelő témába, Mekkmester szerint el lehet bszni, ha befújhat közé a levegő.
Nem nézek át, 2x körberagasztottuk/tam a házat, először 4, aztán 6 centivel, padlásra 2x5 centit tettem+üveggyapot, a hőigény is lecsökkent az eredeti 40%-ára, nem hinném hogy elbsztuk.
Találni találok, ha mindegy milyet, Győr környékén itt sok helyen van kazán készítő, a szerelő szerint a csanaki plumbo lenne a legjobb (állítólag erre várni kell most), de apósomnak csepregi van, meg van elégedve, ismerősnek koroncói, meg van elégedve, másik ismerősnek egy másik csanaki készítőtől (azt hiszem ott vagy három helyen is készítenek...) ő is meg van elégedve, én meg nem tudom melyikben bízhatok, de szeretnék én is elégedett lenni :)
Az öntvény meg úgy jött képbe, hogy azt mégiscsak gyárban csinálják... esetleg csak tartják magukat valamihez, persze ez se garancia semmire, sőt.
De ahogy olvasgatom ha fával tüzelek gyakorlatilag csak hátránya van az öntvénynek (azon túl hogy raktárról talán könnyebb venni).
Még arra gondoltam esetleg lehet-e valahol akció ahol raktárról lehet venni, gondolom aki erre az idényre akart az megvette, most talán nincs olyan nagy kereslet (max akinek kilyukadt a régi), persze ezt csak én találtam ki, nem tudom mennyire lehet belefutni tényleges akciókba.
Fatüzeléshez nagyon mondogatja a fűtés szerelő, hogy ne vegyek öntvény kazánt, inkább csináltassak lemezkazánt az egyik közeli kazán készítőnél, aki szerinte a legjobb erre fele. (Gondolom kap vissza valamit, ez nem érdekel, csak akkor ha direkt csak ezért akar lebeszélni az öntvény kazánról)
Tényleg ennyire nem bírja ezt a felhasználást az öntvény kazán? Tényleg egy-két év alatt tönkremegy? Valahol azt írják - elvileg - tartósabb mint a lemezkazán, valahol azt hogy hamar tönkre mehet, inkább széntüzeléshez jó.
Pedig nekem szimpatikus, mert bemegyek megveszem, másnap működik, a lemezkazánra meg várni kell egy, vagy másfél hónapot.
Nem muszáj kiszedni a beton/műkő párkányt, elég levágni? Ez így rohadt jól hangzik.
Bár ha hozzáveszem, hogy szülőknél az új bejárati ajtó miatt ki kellett vágni az első lépcsőfokból egy kb. 4*10 centis részt, és ipari géppel, gyémántvágóval meddig tartott egy olyan embernek, aki a munkaideje felében ezzel vág, hááát... három napot rászámolok minimum... durva egy meló lesz :D
És az utolsót hogy nyomáspróbázza, ha már ott figyeg a radiátor előtt? Nem hiszem hogy olyan nagy dolog kihívni egy szakit, két palackkal meg 50 méter vezetékkel meghegeszti az egészet. Aztán menetet csak oda kell vágni, ha nagyon kell, ahol valami cserélhető alkatrész van. De sok esztergályos szaki van, aki két liter borért megcsinálja az összeset.
Nézz át a hőszigetelő témába, Mekkmester szerint el lehet bszni, ha befújhat közé a levegő. Nem igazán értettem hogy ilyet hogy lehet egyáltalán úgyhagyni, de a lényeg, hogy ha elbszod, akkor romlik a hőszigetelő képessége.
Annyi féle ragasztást írtak, hogy már azt sem tudom melyik az eredeti :D én eddig úgy tudtam, hogy körbekened a lapot, szögben, tehát hogy a legszélén minimális anyag van, pár centivel beljebb meg több, magasabb, majd nyomsz három pogácsát középre.
Én nulla fok körül vakoltam a két kéményt, egész jók lettek. Ráérez az ember, a ragasztót nem tudod elbszni, mert látod mikor jó az állaga.
Nem kell állvány és kész :D négy méterre azért fel tudsz mászni máshogy is. Ha meg van egy böszmemagas tűzfal, mi az akadálya annak, hogy szakik csinálják azt a részt?
Nem tudom hogy alakulnak az állványozási költségek, de gondolom pár napot várni kell, és csak utána mehet rá a szín. Vagy nem. De ha már úgyis állvány kell, azt valahogy meg kell szerezni.
Sima rókafűrész elviszi a lapokat, és egyszerű egyenes vonalat vágni, szóval annyira komoly vágóműszerre nem kell beruházni.
Akkor jó előre beszélj le egy időpontot a szakikkal.
Biztos lesznek akciók, pl. black friday, ott azért lehet spórolni rendesen, de akkor lehet csak jövőre állnak neki a szakik vagy te magad.
115m2 üveggyapot 20 centi vastagon épp egy százas volt. Ahhoz képest hogy volt 30 centi 300-ért, egész jó ár.
Na igen, ki hogy mutatja. Meg ugye ha rendszerben veszem, akkor kérdés melyik módszerre elég a ragasztó.
10m3 böszme sok. Még ha jól le is szigeteled, előbb-utóbb kihül.
Na és ősszel meg tavasszal mi van? Befűtesz egyszer a pufferba, és négy-öt napig pont jó idő van a házban. Ha nincs pufi, akkor bizony minden nap be kell fűteni, és kis tüzet rakni meg nem biztos hogy minden kazánban gazdaságos.
Ez a holnap fizetek dolog azért nem vicces, amikor a rendesen dolgozó szakit húzzák le vele. Aztán van hogy rádküldenek három szekrény méretű embert, hogy akkor ha még holnap sem, akkor kár lenne ezért a szép autóért/ablakokért, épp amit meglátnak a kedves behajtók :D
Régi oktatófilmekből már évek óta meg akarom nézni az esztergályos-marós sorozatot, csak sosem jutok el odáig :D egyszer belenéztem, böszmenagy esztergán visít a kés, kérdezi a riporter, honnét tudja, mikor kell kést cserélni? Hallani. Hát igen, ezek a mesteremberek. Ja hát kérem, ha a riporter süket :D azt még a gyár másik végében is hallották, hogy az a kés bizony már elkopott :D
Mert ma már nincs pénz az oktatásban. Kinyitotta az oktató a szekrényt, tömve volt jobbnál-jobb szerszámokkal. Visszacsukta, hogy akkor ebből ennyi elég volt, láttak ilyet is, a gépek fel vannak szerszámozva. Ja, alap szerszámokkal, csak amennyi kell, egyetlen lapka addig ment az esztergában, amíg el nem tört :D szigorúan lapkabarát felhasználás mellett.
Volt x méter anyag, mindenkire jutott egy évre kb. fél méter :D amit csináltál, abból még lehetett újat készíteni, marásnál szigorúan pár mm mélyen az anyagban, aztán vagy 10szer fel tudtad használni ugyan azt a kockát :D
Ezt sose értettem, fél misit ér a bicikli, de egy normális nyerget sehol sem tudnak rátenni :D
Mennyi idő és mennyi fa kell ahhoz hogy felfűtsd 80-90fokra?
Ezek a kazánok 45kw-osak ki lettek találva kb 500literese fűtési rendszerekhez de most 1700literes rendszert fűtesz vele ezt meddig fogja bírni a kazán?
Hát sajna az enyém is ilyen, 2014. márciusában hozattam, de csak 2015. december végétől a "nagy" hideg beálltától használok belőle módjával. Szerintem ez valamilyen másfajta szén. Csak eladják lengyelnek mert hasonlit hozzá. Nekem, Diósdról hozták.
Ui: az elöző beírásomban szereplő kifogásokat én mind megkaptam, nem a Diósditól.
Egyszerre csak keveset 1-2kg-t kell a tűzre tenni és azt nagy levegővel nagy lángon hirtelen kell elégetni akkor nem fog annyira kormolni viszont a hőt rendesen leadja .
Én egyszerre kb 10darabot nem tévedés teszek az izzó parázsra, ég mint a zsír de tényleg néha még serceg is
Hát aki mindenben a legolcsóbbat keresi az így járhat.
Akkoriban állvány bérbe adással is foglalkoztam, én a mestereket kérdeztem az árról és minőségről, azt hasonlítottam a neten található árakhoz és nem csalódtam.
A 2000 es az már inkább jó a 40 kw hoz, ez kb. 160 000ft lehet.
Mivel a Gazba jönnek hetente fenéklemezért, ha a főváros vonzás körzetében laksz, és szépen megkéred őket, szerény összegért talán még el is hozzák neked.
Mielőtt 10 éve hozzá fogtam, én is jól körbe néztem, hát több mindent nem úgy csináltam, mint a mesterek.
Pl: én a hálót fentről aljáig vágtam és nem voltam rest lejönni az állványról, hogy egy csíkot végig vigyek.
(szomszédnál a mester a tűzfalat 3 db-ból rakta.)
Ablaknál kivágtam a sarkot, nem egy vízszintes és egy függőlegest raktam az ablak sarkához. Ezen kívül az ablaknál a feszültség miatt raktam egy darab átlós csíkot is a hálóból.
Azért annyira nem kell megijedni itt az elszúrástól általában nem dől össze a ház.
Egy profi csapat, egy jó kőműves, vagy festő és az sk megoldás is lehet jó.
Mindnek vannak kockázatai, mérlegelni kell az ár/minőségi kockázat arányt aztán ecc pecc kimeheccel dönteni kit választ az ember.
Egy biztos, hogyha az alapvető ismereteid megvannak a témában, (vagy jó a fórumos tanácsadó háttered), akkor nehezebben szedhetnek rá a témában, könnyebben le tudod szűrni ki a megbízható.
"A szigetelést ezen belül a hongarocell felrakását azért nehéz elrontani"
Nem olyan nehéz azt elrontani. Magyar ember mindent ingyen szeretne, mert ilyen bérek mellett alig van pénze. Elkezdi hát hirdetésekből összeszedni az építőanyagokat. Szar noname legolcsóbb ragasztót és nemesvakolatot innen-onnan. Láttam már olyat, hogy a noname ragasztóból kifelejtették a kötőanyagot és lepotyogtak a nikecell lapok.
Értem, köszönöm. A kazánnak még utánaolvasok, pufiból akkor 2 köbméteres kellene egy 40 kw kazánhoz. Csak olyan lenne jó pufiból, ami szélesebb, mert a pince belmagassága 220 cm.
Papírt kapok, kazán, kandalló ajtót leveszek, 1-2 dolgot eltekerek, aztán Te a hidegbe üldögélhetsz.
Mellesleg egy "liba" 650 ef.ra telepedett így rá a tél elején. Csak ott levélben közölte és persze hiába jogilag az enyém a fél gépészete, be nem mehetek érte!
Igen, hasonlókra gondoltam a referencia munkák megtekintésénél.
Van itt 1-2 szigetelt ház majd becsöngetek.
Pl. a szomszédba, ő csinálta eléggé elszúrta.
kormi: Igen, ezt is írtam nézhetem a szürkeséget évekig. A szín felrakásnál, ugye megint állványozás stb. Persze, hogy jobb a sima kőporosnál. Inkább még 10 cm, ha te csinálod, úgy ocsóbb.
Szigetleni fog az tény, de nem biztos hogy szép is lesz. Régebben nem annyira törődtek vele hogy egyenes legyen a fal, ezeket a hullámokat célszerű az eps felrakásakor kiszintezni amennyire lehet. Arról nem is beszélve hogy egyenes falra is fel lehet tenni hullámosan az eps-t elég ha az egyik felét kicsit jobban megnyomja az ember. Amíg csak le van hálózva nem is látszik, szigetelni is szigetel, elégedett is leszel a munkáddal.
Amikor odahívod a szakembert aki felteszi a színt akkor kijönnek a hibák, te meg majd őt okolod, pedig nem ő tehet róla.
Ott ahol laksz elindulsz és megnézed melyik házon van szigetelés becsöngetsz és elmondod hogy Te is szeretnél szigeteltetni és hogy ezt ki csinálta és mennyiért és meg vannak-e elégedve vele ha mégegyszer csináltatná akkor is így és ezekkel a mesterekkel csináltatná stb az emberek 90%-a segíteni fog
Én pl mikor úszókaput akartam csináltatni akkor így csináltam nagyon sok hasznos okos javaslatot tippet ötletet tanácsot kaptam az emberektől , de amikor leszigeteltem a garázs 30-as falát akkor is előtte lementem a helyi mesterekhez és megkérdeztem hogy a ragasztót ki hogyan rakja fel a hungarocellre
A szigetelést ezen belül a hongarocell felrakását azért nehéz elrontani ahhoz már tényleg nagyon ügyetlennek kell lennie valakinek hogy a táblákat ne tudja egymásra rakosgatni a hálózáshoz azért már kell ügyeség is a simítóréteg és a szín felrakásához már ajánlatos szakembert hívni , de itt a településen van olyan ház amire az kb 15éve felragasztották a humgarocellt és azóta is úgy van semmi sincs rajta ,fehér a ház
Dehogy esel, ott van a kezedben a hungarocell, abba tudsz kapaszkodni.
Nyilván aki fél az állványon, az ne menjen fel, nem is rájuk vonatkozott az sk készítés.
Én mondjuk nem szeretek állni rajta 3-4m felett, de az első 4 centis réteget nagyapámmal ketten hálóztuk le, az öreg 82 éves volt akkor, nem mondhattam, hogy szédülök, mikor Ő meg úgy ment rajta, mint a macska:-DDD
Amúgy megemelem a kalapomat, aki ezt házilag otthon elvégezte.
...meg ezenkívül még 100 mást is elvégez, amihez elvileg szakember kellene.Szegény ember találékony, és megoldja, a gazdagabb meg kifizeti másnak, a szolgáltatószektornak is élni kell valamiből:-)
Az a baj nagyon nehéz jól dolgozó mestert találni.
Kifizetem én is a mestert szívesen. De ameddig ők azt mondják ezer literes pufit raknak be mert ez a szokás akkor kicsit elgondolkodom ,hogy minek fizessem ki a mestert ha nem is az van amit szeretnék.
több helyről az volt a válasz mert nehéz mozgatni stb..
Kazánt én beviszem a helyére meg a puffert is. Csak kösse össze.
A másik amikor tépem a hajam attól ,hogy volt olyan aki ideállított tescos gépekkel és haladni nem lehetett az adott munkával.
Én adtam oda neki a metabo makita gépeimet ,hogy tudjunk is meló.
Akkor inkább nagyobb kazán, min. 40 kw és hozzá akár egy 1000 literes puffer, ha lenne nyáron szigetelve és nyílászárók cserélve? Mivel reggel 7-től du. -ig általában munka,azért gondoltam a pufira,de azt most egyszerre nem megoldható. Márkát nem mer ajánlani senki? :)
Csinálj úgy mint a " profik " megveszed az anyagot megcsináltatod majd ha kész mondod hogy holnap fizetek erről adsz is egy papírt holnap jön a pénzért mi van a papírra írva holnap fizetek akkor jöjjön holnap és így tovább mint a mesében a nagyok is így csináják
Persze írhatod a példákat, hogy Kis Pista soha nem csinálta de jobb lett, mintha mester csinálta volna, meg minden mester szar munkát végez, ez engem nem hat meg.
Elég üreg vagyok már ahhoz, hogy 1 kőműves ne tudjon átverni.
Ez a kőműves 25 éve dolgozik nekem, minden munkája korrekt, eddig meg vagyok elégedve vele. Persze mondhatod, a szigetelés más, de abból is sok munkáját láttam már.
Úgyhogy én 100%-an megbízok a munkájában.
És ennyi pénzért én biztos nem fogok kínlódni vele, arról nem is beszélve, ha bemegyek a műhelybe a saját szakmámban annyi idő alatt simán megkeresem a munkadíjat.
Ha kazánnal meglegíted a puffertartályt akkor a szenet és a fát így is úgy is elfűtöd tehát nem látom hogy hol van a spórolás max ritkábban kell befűteni puffernak akkor van értelme ha veszel egy 10m3-set és teszel fel a tetőre napkollektort az tavasztól őszig biztosan felfűti a 10m3 vizedet így mondjuk lesz október elején 10m3 80-90fokos vized amivel bátran tudsz gazdálkodni + télen is amikor süt a nap termel melegvízet , de lehet hogy teljesen rosszul gondolom ez csak az én véleményem.
A youtubon sok videó van fenn arról hogy hogyan kell szigetelni de a nagyobb cégek honlapján is találsz videókat
Érdekes hogy a ragasztó felkenését egyik így mutaja a másik meg úgy én pl a széleit kb 3cm szélesen és kb 3cm vastagságben megkentem és tettem még 3 pogácsát
Egyébként az 1500 Ft/nm munkadíj a teljes munkára nem sok, ha jó minőségben csinálják. Ha nincs a munkához affinitás, akkor ezen tényleg nem nagyon érdemes spórolni.
Mifelénk pl festők is csinálnak ilyet 2500ft/m2 áron színezéssel együtt a Raabkarcsiban szoktak komplett rendszerek lenni jó árban.
De mostanában egyre többet purhabos ragasztóval teszik fel a szigetelést a falra sokkla gyorsabb és tiplizni se kell 6m magasságig ha jó az alapvakolat a falon
Hát pedig látni sok olyat, ahol mesterek, vagy legalábbis papírral rendelkező szakemberek csinálják és pl látszik a színezésen állványszint.
Azt meg csak folyamatában lehet látni, hogy mennyire sikerül hőhidasra az egész, mint ahogy az sem biztos, hogy látszik messziről megfelelő-e a ragasztástechnika, vagy a dübelezés vagy más részletkérdés.
Hogy veszik-e a fáradságot levágni a betonpárkányt, vagy leszigetelik jó hőhidasra, mint itt a legutóbbi esetben amit láttam.
A kőművesek közt is vannak ,akik tudják mit hogyan kell csinálni és vannak akik nem. Ettől lehet gyakorlatuk az utóbbiaknak is, csak legfeljebb rossz módszert gyakorolnak be. Különösen azért van meg ennek a veszélye, mert általában a gyors munka a cél elméleti tudás meg nem mindig szokott lenni a tevékenység mögött. A magabiztosan hangoztatott elméletek sokszor tévhiteken alapulnak ilyen körökben.
Lehet, hogy a környéketeken csupa kitűnő szakember van, de ez nem mindenhol jellemző sajnos.
Ha meg magad nem vagy otthon a témában, akkor viszonylag nehéz eldöntened, hogy a jónak látszó szakember tényleg az-e.
A színezést egyébként referenciamunkákkal rendelkezőre esetleg érdemes lehet rábízni, mert az a leglátványosabban elrontható, és a legtöbb rutint igénylő de a többit némi utánajárással és alapossággal meg lehet csinálni sk. jobban is mint az átlagos profik.
Ismeretségi körben épp most tudok egy olyan gondról, hogy a színező kőművessel szemben már pert fontolgattak olyan rossz minőségű lett a szín felvitele.
Nem akarok offolni a témával, de az tény, hogy sk kivitelezéssel és szakemberrel is rá lehet faragni.
Nyilván mindenkinek szíve joga eldönteni melyiket találja megbízhatóbb és számára megfelelőbb megoldásnak.
Köszönöm a válaszodat. Az a helyzet, hogy csöpög a kazán,ezt nem írtam le, szóval a szigetelés most nem aktuális és a nyílászáró csere csak tavasszal vagy nyáron. Az északi oldalon vannak redőnyök, igaz, hogy nem mai darabok, de nagy szélben jó szolgálatot tesz, illetve vannak nagy szélfogó tuják is a ház előtt. :) Igazán kazán méret, típus segítség jönne jól, majd pufferral párosítva nyáron, ahogy olvasgattam kb. 2 köbméteres jó lenne.
Az lenne a kérdésem hogy ha kisméretű vörös tömör téglával kibélelem a kandallót és le kenem tűzálló habarcsal az elég vagy mindenképp samott tégla szükséges?
főváros környéke: 2700 ft/m2 komplett +900ft/m2állványozás=720.000 ft a munkadíj 200m2 homlok felületnél. Ebbe nincs benne a szuterénem xps szigetelése.
Kérdés: megéri -e ennyiért belevágni saját kezűleg, úgy hogy esetleg xar lesz?
Értem én, hogy spórolok.
DE: mi van, ha a drága anyagot elbaxom?
vagy idegbeteg leszek a végére.
vagy leesek az állványról.
vagy 1 csücsköt a legtetejében nézhetek évekig, mert nem készült el.
vagy a szín nélküli házat nézhetem évekig, és a plusz állványozás díja évek múlva a színezés munka díjával együtt meghaladja majd a jelenlegi költségeket.
Tehát sok a bizonytalanság.
De, ha ez 1 életre szól, akkor jobb ,ha nem én csinálom.
A profik meg 2 hét alatt végeznek "csak" ki kell izzadni.
A szerződött beszállítótól annyi anyagot hoz ki ,amennyi kell, azt ami kell.
Nem engem vezetnek meg a tűzépen.
Bár tájékozódom, ezerrel.
Jó vágó szerkezetük van. És még sorolhatnám.
Amúgy a megtérülésnél lehet fontosabb az is, hogy 10 év múlva megköszönik az ízületek ez irányú döntésemet, (kb. fele mennyiségű fa esetleg gáz, sugárzó hideg.)
A másik: lehet most megtudom tenni, később meg jól fog jönni a fele fűtési költség, ha esetleg kevesebb lesz majd a bevétel.
Amúgy valami hitel most is fog majd kelleni.
A Balaton és felkapottabb környéken az árak még jobban el vannak szállva.
Állítólag.
Amúgy megemelem a kalapomat, aki ezt házilag otthon elvégezte.
Nem vagyunk egyformák.
Szerintem, aztán ez csak egy vélemény, ki tudja mit hoz az élet, még nem tudom, hogy legyen.
"Khm... khmm... nem arról volt szó, hogy saját kezűleg többször annyi idő, és úgy el is bszom, hogy drasztikusan leromlik a hőszigetelő képesség? :D"
Ha van rá ideje az embernek, sokat meg lehet vele spórolni. Tényleg nem egy ördöngösség. Nálunk én szigeteltem és gletteltem körbe a házat.
A színezést csinálták 2 év múlva kőművesek, mire összejött rá a pénz. Állványom van, akkoriban 1400 ft/m2 volt ez a 2 fázis. Kb. 200 m2 körbe.Addig is szigetelt 2 nyarat és telet.
nem arról volt szó, hogy saját kezűleg többször annyi idő, és úgy el is bszom, hogy drasztikusan leromlik a hőszigetelő képesség? :D
Saját kezűleg több idő, de ha inkább van időd, mint pénzed, akkor nincs választás.
Hőszigetelő képességet nem tudom, hogy lehet elrontani, telibe kened a táblát fogas glettvassal, felteszed, vigyázol rá, hogy a táblák illeszkedjenek, ne lehessen közé látni, háló, glett, kész.
Khm... khmm... nem arról volt szó, hogy saját kezűleg többször annyi idő, és úgy el is bszom, hogy drasztikusan leromlik a hőszigetelő képesség? :D
Igen, ismerős ez a szín mizéria, az okos férj ilyenkor úgy zárja le, hogy ,,igen drágám, nekem is tetszik, nem, nem csak azért hogy fél nappal előbb hazaérjünk ebből a kva boltból'' :D :D
Így most pufi helyett ablakcsere lesz, túl sokat nyúltunk a kazánhoz :D
Lehet úgy megideologizálni a dolgot, hogy a jövőbeni tüzelővel való munkamegtakarítást előre ledolgozni a saját kivitelezésű szigetelés formájában.
Vagyis az anyagköltséget fedezi az elkövetkező X év tüzelőár megtakarítása.
A munkát meg a tüzelővel kapcsolatos Y évnyi munkamegtakarítás.
Ha X és Y elfogadható értékek, akkor azért átgondolandó lehet a kérdés.
Aki fizikailag tüzelőt képes feldolgozni az szerintem megold egy ilyen szigetelést is.
Szellemileg, technikailag nem egy ördöngösség.
Az így előre végzett munka azért is jó, mert amikor már majd gondot okoz a tüzelőaprítás, akkor egy jó része előre le lesz dolgozva. Afféle ház körüli munka előtakarékosság formájában.
Szerintem ok úgy is legfeljebb még ritkábban kell begyújtani.
Hogy indokolt-e a többlet beruházás, többlet helyfoglalás, ilyen esetben az más kérdés, de ha van a rendszerben tartalék az általában nem baj.
Baj csak az, ha egy nagy utánégető kamra nélküli kazán van puffer nélkül, amiben töredék teljesítménnyel oxigén szegény környezetben lassan gázosodva bomolgat a tüzelő, nehogy túlfűtse a házat.
Kátrány csak vizes fánál van száraz fánál nincs kátrány és szénnél sincs kátrány ha olyan fával fűtesz amelyen reggel még a rigó fütyült nos akkor van kátrány
Leszigeteli azt ameddig nem lesz puffer addig mégjobban kell neki fojtani a kazánt. Jön a kátránygyár . Én előbb betenném a puffert és egy nagyobb kazánt azt mehet majd a szigetelés.
Ez a szén annak való akinek van rossz szomszédje és gyakram fúj arrafelé a szél mert akor az összes korom a szomszéd urvarában autóján kertjében fog landolni és akkor a szomszéd kertje mindig kormosabb lesz:) :) :)
Sziasztok! Új vagyok itt a fórumon és segítséget szeretnék kérni kazánvásárláshoz. A ház alapterülete 120 nm és a tetőtér kb 40 nm, összesen kb. 400 légköbmétert kellene fűteni. Szigetelve nincs a ház, 86-os építésű, szilikát falak, régi fa nyílászárók 2 ablakos megoldás. Ehhez lenne szükség lemezkazánra az ára miatt, de tervben van puffer is a közeljövőben. Egy 35 kw-os megfelelő lehet? Illetve milyen márkát érdemes venni? A segítséget ezúton is köszönöm.
csiba00 Kornel0203 : köszönöm a tippeket megpróbálom , nem tudom hogy tudok -e orosz vagy cseh szenet venni itt a környéken csak lengyel diószenet lehet kapni .
Akkor valaki ellopta. Elvileg kötelező jelleggel lett volna. Vagy hát úgy kellett volna, ha minden más szolgáltatónak kötelező...
Most vizsgálódnak, lehet megvágnak egy közműszolgáltatót, mert január 1-el nem emelhetett volna árat, erre ő előző év dec valahányadikával emelte az árakat... elvileg törvényesen...
De ha kályha helyett valami jobb lenne, akkor az már szinte puffer lenne.
Azért lennék hátrébb vele, mert gyorsabban leég a rakat, tehát több fa fogy el, és annyival nem is biztos hogy előbb lenne meleg, vagy melegebb lenne.
Nekem mindig kormosdzsuvás, tehát mindegy :D úgy találtam, hogy 300°C-nál már megfelelően dübörög, enyhébb időkben 70-80°C között mozgott az előremenő, most a nagy hidegekbe lement 65-75°C-ra.
Ha rendesen kiégetném 450°C-os füstgázzal, hamar elfogyna a fa :D
Nem kell kazán :D de ha kéne, erre lecsapnék, nem tűnik rossznak :D
Na és akkor végére a feketeleves. Nagyon úgy fest, megszűnik a lakossági tüzifára kirótt rezsicsökkentés... most már csak azt kell megvárni, mikor mondják ki hivatalosan. No nem a zorbán, az lapítani fog mint kutyszr a fűben. Úgy néz ki, 2000 Ft-tal emelkedik egy erdei m2 ára... Nesze neked, pörgessük a gazdaságot. Pont amint lehet, venni akartam 10 erdeit, hogy legyen, mondván ki tudja meddig lesz rezsicsökkentés... Szóval nálunk is 20 ezer fölé emelkedik az egységár. Várom, mikor jelennek meg a tüzifacsempészek, az olcsó ukrán-román, Szlovákiában adócsalt tüzifával...
Egy kis tanácsra lenne szükségem. Milyen tüzelőt ajánlanátok ha most kellene venni? Fával fűtök és úgy néz ki 2 hónapon belül elfogyhat a fa ,egy hőterm carbon m35-ös lemezkazánom van. Erdészettől szoktam venni a fát de 2 hónap alatt nem száradna ki, vizes fával nem szívesen fűtenék. Tudom hogy a szén nem valami környezetkímélő és nem is olcsó de elsőkörben erre gondoltam. Mit ajánlanátok ilyen esetben?
Tegnap nálunk is fél napos áramszünet volt éjféltől délig. Kisbaba miatt mindenképp kellett fűteni, ezért először lett kipróbálva a rendszer gravitációs módban mióta itt lakunk (1,5 év). Félelmetes látvány volt, ahogy begyújtást követően felszaladt a víz 95 fokra :) ekkor jöttem rá, hogy nyitni kellene a radiátorszelepeken, mert szivattyús módban jelentősen zárva vannak. Ezután elkezdett csökkenni a víz hőfoka, de igyekeztem óvatosan tüzelni úgy, hogy 80-90 között maradjon. Szépen be is indult az áramlás, meleg is lett odabent hamar.
Arra jó volt ez az eset, hogy ki legyen próbálva a gravis működés, illetve tesztelve is lett a rendszer a magas hőfok miatt. Szükség megoldásnak jó, de azért inkább maradok a szivattyús keringésnél.
Após minden évben ugyan onnan veszi elvileg ugyan azt a lengyel szenet, épp tegnap panaszolta, hogy iszonyatosan füstöl és az udvarban mindenre rárakódik a korom. Idén neki is mást adtak mint amit eddig megszokott.
Fő szabályként keresztben, de begyújtásnál két-két rövidebbet be szoktam iktatni hosszában, jó tesz a levegőzésnek, így nem állnak össze szorosan a keresztbe rakott hasábok. A tetejére már csak keresztben, mert utána már szépen adagolja magát a gravitáció segítségével. Néha-néha alulról meg kell kocogtatni a piszkavassal a rostélyon keresztül a rakást, hogy jobban dübörögjön, ha beállnak a fúvóka elé, de általában nem kell hozzányúlni.
De az is lehet, hogy gumi abroncs. 1962.-ben a Révész utcában a kazánt azzal fűtöttem, mint autószerelő iparitanuló, vagy két napig. Fejszével vágtuk össze, az abroncsokat.
Tegnap adtam a havernak egy vödör kb 15kg szenet hogy azzal fűtsön be mert nálam nagyon kormol és rettenetesen fekete füstöt okád a kémény.
Ma befűtött vele ahogy szokott majd megnézte a kéményt azt mondta teljesen rendben van a füst elment a boltba kenyérért jön haza már kb 1km-ről látja ám hogy valakinél kemény fekete füst száll fel hirtelen arra gondolt hogy az Ő kéménye de az nem lehet mert megnézte hazaérve látja ám hogy tényleg az Ő kéménye okádja a sűrű fekete füstöt lemegy nézi a kazánt ég mint az állat de a lángnak sokkal sötétebb a színe mint szokott lenni adott neki még levegőt de akkor se változott a helyzet a láng sehogy se akart feljönni a két tálca közepéig és füstölt mint az állat viszont a tűztérben meg égett a szén mint az állat.
Meglátta hogy hazaértem jön át mondja : basszam meg a szar szenemet ilyet Ő még nem látott pedig a 20év alatt elfűtött már több 10 tonna szenet évente 1-2 rostélyt szarrá éget a szénnel , de ilyen füstöt még nem látott .
Ég mint az állat meg adja a meleget is rendesen de kormol is rendesen.
Ma adok egy másik havernak is így lassan csak elfogy .
Valakinek kell belőle van még bővel szopjon más is ne csak én ????:) :) :) :)
Én azt találtam ki, pár tavalyi szurkapiszkálás után, hogy beraktam a kazánházba egy fűrészbakot meg egy aligátorfűrészt, és ha a kezem ügyébe esik egy-egy hosszabbra sikeredett hasáb, akkor kettéfűrészelem. Azóta nincs ilyen gond. Persze eleve ügyelek már a láncfűrésszel is, de nem mindig sikeredik a megfelelő méret.
Miért lennél hátrébb a 400°c nál? Én amikor próbálgattam ezt a füsthőre fojtogatós dolgot akkor egy 15kg-os rakatnál olyan 380°c-nál kezdett rendesen menni a totya 450°c-nál már ezerrel tolta a meleget. Aztán ahogy égett el a rakat ez az általam ideálisnak vélt füsthő ment egyre lejjebb, a vége felé már 200°c-nál vagy alatta adta legnagyobb teljesítményt. Többnyire ezért is hagytam ezt a dolgot, meg aztán olyan kormos dzsuvás lett az egész kazán mint előtte soha. Most biztos sokan megköveznek itt a fórumon, de én úgy gondolom, hogy ez a belőjük 300°c-ra és az a jó kb. annyit ér mint a láncos huzatszabályzó.
Ha egy komolyabb rakatot begyújtasz a kazánba 250°c nál csak füstölögni fog, ezek nem faelgázosító kazánok ahol komolyabb következmények nélkül állítgathatod a füsthőt. Ha elkezd gázosodni az egész rakat akkor azt szerintem el kell égetni nem fojtogatni.
Érdekes dolog ez, haverral beszéltük a fűtést és csodálkozott azon, hogy nekem milyen sok fa elmegy (max 6-7erdei 100m2-re) pedig szigetelve van a ház. Aztán kiderült, hogy ő 3db kályhával fűti a hasonló méretű vályogházat s azt se mindenhol, s csak akkor van meleg ha ég a tűz reggelre meg délután hazaérve meg megfagynak. Ezért néha muszáj a gázt is használnia. Ha nálam is a 15°-18° lenne egész télen akkor biztos sokkal kevesebb fa fogyna.
Pufit inkább nagyobbat vegyen mert: - attól hogy nagy nem muszáj felfűteni, és a szobatermosztátot úgy programozza ahogy neki tetszik, attól hogy van puffer nem kell hőn tartani a házat.
Jókat írtál olvtársunknak ,de itt egy kicsit pontosítanák:"A fából felszabaduló hő a pufferes verziónál még ha csak impulzusszerű tüzelésről van szó is jobb lehet, mert a visszatérő vízhőmérséklet és ezzel az előremenő is a már meleg puffer miatt magasabb hőmérsékletű lesz, így az égés is tökéletesebb tud lenni." Ha van kazánvédője, akkor nem játszik semennyit a pufi visszatérő hőfoka.De rossz esetben ha nincs, akkor ha megfelelő (nem túl magas előremenő) a radiátorok hőlépcsője akkor még pufi esetében is a fűtési ciklus kb 1/2- 3/4-ig a kazán mindig hideg visszatérőt kap a radiátorokból visszaérkező 20-35 c fokos víz miatt.
Nem tudom, hogy mit értesz pontosan gabonahulladék alatt, de az biztos hogy RENGETEG szalmát tüzeltek el az évi 200 ezer tonna fa, és 640 ezer tonna (75%-ban import) szén mellett. Ez majdnem 100 tonna szén és fa óránként!
Igen, bokodi, ugyanis közvetlen Bokod mellett van, a lakóteleptől pár perc gyalog, de az erőmű már Oroszlány külterületén helyezkedik el ennek ellenére. De gondolom ezzel tisztában vagy. Egy éve bezárták a bányát, január 1-től a környezetvédelmi normák szigorodása miatt tilos szénnel üzemeltetni a kazánokat. Volt szó arról, hogy hulladékot fognak égetni, mert 2020-ig biztosítania kell az erőműnek Bokod és Oroszlány ötezer lakásának távhő- és melegvíz-ellátását. Január 1-től pedig egy gázmotoros erőmű biztosítja a két település távhőellátását. Olyat is beszéltek már, hogy fideszes oligarchák (Csányi, Mészáros) 1 forintért megveszik, és szemétégetőt csinálnak belőle, de ezt nyilván a másik oldal emberi mondják, az esély erre szinte semmi. Emlékeim szerint azt a füstszűrőt vagy inkább másik kéményt már vagy 10 éve megcsinálták, és tényleg szép fehér gőzt engedett a levegőbe. A bezárás oka az, hogy minden évben a több milliárd forintos hiányt termelt. 600 dolgozója van az erőműnek, február végégig van ott a java állítólag. Kicsiny falunkból is számtalan ember dolgozott az erőműben és a bányában egyaránt. Hiába, így múlik el a világ dicsősége. Annyi pozitívuma lehetne a bezárásnak, hogy a környéken csökken a fa ára. Legalábbis közgazdaságtanilag ennek kellene következnie, ha jól emlékszem rá a tanulmányaimból.
A kazánba mindkét esetben ugyanannyi fát kell belerakni, csak egyik esetben ennek az égéséből származó hő rögtön kerül hasznosításra a pufferes esetben pedig részint raktározódik, igény szerint kerül felhasználásra.
A fából felszabaduló hő a pufferes verziónál még ha csak impulzusszerű tüzelésről van szó is jobb lehet, mert a visszatérő vízhőmérséklet és ezzel az előremenő is a már meleg puffer miatt magasabb hőmérsékletű lesz, így az égés is tökéletesebb tud lenni.
Nyilván lehet olyan extrém eset is, amikor egy épületet csak egész ritkán látogatnak meg pár órára. Ilyenkor a puffer teljesen értelmetlen, kár töltögetni.
Magyarán a puffer csak egészen szélsőséges esetekben fölösleges, és többletfogyasztást csak akkor generálhat, ha nem megfelelő a szigetelése a körülményekhez képest, különösen, ha nem is a fűtött térben helyezkedik el.
Az, hogy hőkomfortcsökkentéssel lehet spórolni tény. Hogy a hő ingadoztatásával mennyit azt esete válogatja.
Ezt a puffer nem akadályozza semmiben, viszont lehetővé teszi az azonos komforthoz tartozó leghatékonyabb fafelhasználást.
Mivel a fafűtés jelentős időbeli tehetetlenséggel bír, és az épületek hőtehetetlensége is jelentős ezért a puffer nélküli fatüzeléses kazános megoldás az általad említett esetben, amikor csak napi pár órára van szükség melegre nagyon nem komfortos és nem is hatékony.
Mondjuk az ember hazaér, első dolga, hogy elszalad begyújtani. Tegyük fel, hogy a ház közben jól lehűlt. Mire a tűz rendesen begyullad és megmelegíti a rendszerben lévő vizet és az leadja a hőt a lakásnak emberünk már otthonlétének több, mint felét el is töltötte jó hidegben, mikor pedig távozik a lakás még egy jó ideig kellemesen meleg lesz.
Ha ugyanezt pufferrel teszi, akkor az előző nap felfűtött pufferből a szivattyút egy időkapcsolóval, vagy távvezérlővel elindítja még a hazaérkezése előtt egy-két órával, amikor hazaér ugyanúgy begyújt és a fűtést már a távozása előtt leállítja. Az aznapi begyújtást meg a puffer eltárolja másnapra....
Összességében meg egy jól szigetelt épületnél alig jelent többletköltséget a közel egyenletes hőmérséklet fenntartása, rosszul szigeteltnél lehet játszani a jelentősebb hőingadozások megengedésével, de a tartózkodási időszakra viszont ilyenkor hatalmas teljesítményű és lehetőleg azonnal, vagy méginkább már a tartózkodás megkezdése előtt is teljes teljesítményt szolgáltatni képes ugyanakkor jól leszabályozható fűtési mód a célszerű. Na ez pont nem a vegyeskazános központi fűtés puffer nélkül...
Mindig? Tehát ha emberünknek csak 4-5 órányi meleg kell, akkor is olcsóbb felfűteni a pufit, mint elgyújtani a kazánt? Tegyük fel, fűt négy órát, és meleg van. Vagy úgy érzi, mert a 15°C is érződhet melegnek, ha mondjuk a radiátor mellett állsz egy polóverben. HA kicsi pufit választ ehhez a napi négy órához, kibír 20 órát? HA meg túl nagyot, akkor lényegében hőn tartja a házat, de tüzelőt pazarol? Számolt már valaki konkrét példát, hol lehet a határ?
" Nézd meg a víztereket is Totyában van 200 liter víz, az enyémben meg pl. 66 liter. "Miért a tied is 48kw-os,?És lehet létezik olyan Totya kazán amibe csak 66 l víz van!De ebbe a témába nincs több,szerintem engedjük el !!:-))
Az még jó, nekünk most volt 12°C délután három előtt...
De ha te délután egy 5-6 órára csinálsz meleget, utána alszol, az szerintem olcsóbb, mint ha hőntartanád az egész házat. Igen, egy hátránya van, befagy a s..ged mikor hazaérsz...
amúgy szégyen vagy nem szégyen pár éve volt olyan hogy estére mire hazaértünk faterral csak 10-11 fok volt a lakásban mert egész nap fújt a szél meg -14-15 fok volt kint.
Csak azért tüzeljen pl. kétszer annyi fát, mert hideg van reggel? Gyors öltözés és irány a munka. Sokan vannak így. Persze, más dolog hogy az életminőségből adnak lejjebb, de ha valakinek nem számít vagy orosz (április környékén rohannak önfeledten bele a Balatonba :D ), akkor lehet csak rosszul járna a pufival, elképzelhető, csak kissé fura :D
És szerinted az létezik, hogy valakinek csak pl. délután négytől van ideje fűteni este mondjuk 8-ig, és így jobban jár, ha nem épít be puffert? Pl. felfűtené a pufit 60kg fával, míg délutánonként eltüzelne 40kg-ot. Létezhet, hogy csak ront a helyzeten a pufival?
Hiába van külön konyha meg kazánház, a kettő közt nem lehet légtérátjárás sem, mert nem veszik át a gázosok.
Nálam az emeleten van a konyha, ajtóval elválasztva az előszobától oda kellene egy elszívó, meg egy légbeejtő is a tűzhelyhez. Az emeleti előszobából lépcső vezet a földszinti előszobába, onnan ajtó a garázsba, a garázsból ajtó a kazánházba, aminek egyébként van rendes nagy ajtaja, lemezből, ujjnyi résekkel körben.
Esélytelen hogy minden ajtót végig nyitva hagyva az elszívó vissza tudja szívni az égésterméket a kéményen a lakásba. Ennek ellenére kellene legalább egy légtömören záródó ajtó, automata ajtóbehúzóval a kémény és az elszívó közé.
Nem a kondenzációs kazán a drága, hanem az ilyen hülyeségek, amiket még kitalálnak köré. Ezért nem kötöttettem vissza a gázt, hőszigetelés után.
Külső lemez nem számít, az nem ég. Totya azért is nehéz, mert nagy vízterű. Nézd meg a víztereket is Totyában van 200 liter víz, az enyémben meg pl. 66 liter.
Nem hasítógép ez, hogy az a jó amelyik nehezebb. :))
Én 2002-ben vettem turbós Potterton Suprima 100-as öntöttvas hőcserélőset ez akkor volt 190 000ft akkor qrva drága volt de aszerelő elmagyarázta és én megértettem itt a környéken akkor még kb 10ember vett ilyet és ha újra vennem kellene akkor is csak turbósat és csak öntöttvas hőcserélőset .
Turbós a legjobb és a legbiztonságosabb pláne ha lakásba rakod be annál a páraelszívó nem szívja vissza a kéményből a szénmonoxidot az volt a hülye aki előírta hogy csak kondenzációs helyette azt kellett volna előírni m,ár 20éve hogy csak turbósat semmi mást senki se halt volna meg gázkazán hiba miatt szénmonoxid mérgezésben.
A pontosság kedvéért tartós fogyasztási cikkeket gyártanak továbbra is, mert ez a termékek egy bizonyos köre. Hogy a tartósságuk a legtöbb esetben töredéke egy jó kis békebeli holminak az már egy más kérdés. Ezek olyan tartós fogyasztási cikkek, melyek nem olyan tartósak :-)
Egyébként a régi dolgok sok esetben túl tartósnak is bizonyultak, sokszor teljesen használható állapotban mennek ki ilyesmik a kukába, mert nem olyan kényelmes, szép, modern, csendes, takarékos....
Egyébként ez így egy kicsit olyan dolog, mint az "ezek a mai fiatalok, bezzeg a mi időnkben..."
Vannak most is strapabíró termékek valószínűleg olyasmi arányban, mint a kereslet rájuk egy alapvetően dobd ki, cseréld le elven működő, fogyasztásra ösztönzött társadalomban.
Gyakorlatilag a szemléletváltás a rendszerváltás környékén, talán már kicsit előtte is, kezdődhetett.
Ha kazánt akarsz venni először mindég a tűztér méreteket (széle-hossza-magassága) nézd meg és az alapján hasonlítsd össze őket,hogy mi van rájuk írva az másodlagos,a méret a lényeg és a h.cs. felület.
Ha pl. egy kazánnak nagy az alap területe akkor a táskák felülete is nagy. És így tovább.
Sok következtetést lehet levonni abból a 3 számból.
Itt azért azt is számba kell venni, hogy úgy tudd tölteni a pufit, hogy közben megy a lakásfűtés is. Tehát többet termeljen, mint amit a lakás felhasznál. Márpedig a fafogyasztásod alapján, nem kis hőigényű a házatok.
Akkor a számok.
Egy 2000 literes pufiba, ha 30 fokról 80 fokra fűtöd fel, akkor bele kell tenned 116 Kw energiát. 1000-es pufiba a felét.
Ha egy 45 Kw-os kazán 1 óra alatt termel 45Kw-ot ki lehet számolni mennyi idő alatt fűti fel. Elvileg.
Gyakorlatilag viszont a vegyeskazánok nem fognak full teljesítményen menni a fa égésének folyamán.
Ez alapján persze az is kiszámolható, hogy elvileg 28 kiló fa elég felfűteni a 2000-es pufit. 100% hatásfokon. Na de itt többször leíródott, hogy 50% az átlag hatásfok, az e feletti meg nagyon jó. Tehát 50%-os hatásfokon, 56 Kg légszáraz fa kell.
Ebből viszont kiszámolható, ennyi fának mennyi a térfogata, kazán tűztere milyen térfogatú, és hogy 1 megrakással felfűti e a pufit.
Valami azért van ebben a ,,jól megrakod majd lezárod'' dologban, ha a 30 éves kazánok nem esnek szét a kátrány alatt, és annyira nem is vészes a fűtésköltség.
Pont az előbb voltam a kazánnál, elgyújtás után dobtam rá egy kicsit, mert senyvedett, a pillangót meg lecsuktam kb. 30°-ra. Kb. 12+4kg égett a kazánban, 10-11kg-okkal szoktam elgyújtani (+2-3kg gyújtós), és 8-12kg-okat teszek rá. Szóval ez a 16kg jól lezrárt pillangónál - nem zárom jobban, mert visszajön a füst - szépen felmászott 400°C környékére.
Megnéztem volna, hogy fogja meg a belimo :D igaz, tele volt a kazán, mondjuk még fért volna bele :D mit megnéztem volna, majd meg is nézem ha megjön a sestos :D
Annyi a különbség, hogy kevesebb primer levegőt adtam a cuccnak, majd meglátjuk hogy módosul az égésidő.
Nagy urban legend kérdésem is van: a kéményen keresztül kap levegőt a kazán?
Mutiéknak is mondtam, hogy oda kéne már figyelni. Utána kiderült, hogy még idősebb is annál, mint amennyinek elsőre mondták :D kb. 25-30 éves lehet...
Szerintem rakd félre a pénzt, aztán cseréld ki ha szétesik. Max 30 ezret buksz vele, kb. annyiért kötnek be egy kazánt. De ha félreteszed a pénzt, és egy nagyon jót kifogsz, még spórolhatsz is vele. Vagy leadod a rendelést egy alig használtra, egyszer csak visszakerül egy a raktárba.
Mindenki azt írta, hogy már egy kevés darabbal is el tudta érni, hogy reggelre maradjon még parázs a kazánban, vagy hogy ők régen csak ezzel fűtöttek, mert ez volt a legjobb, stb...
Én csak horror áron találtam ilyen brikettet, szóval inkább nem próbáltam ki. :)
Sikerült beszereznem egy vödör igazi lengyel szenet ennek a színe matt fekete még az enyén vilásoabb fekete és sok széndarab úgy csillog mintha meg lenne hintve csillámporral.
Nos raktam az izzó fára igazi matt fekete szenet és nem volt szinte semmi fekete füst mikor ez beizzott akkor tettem mellé az én szenemből 1perc mulva csak úgy jött fel a sűrű fekete füst .
A szekunder nyíláson keresztül figyeltem az égésüket a matt fekete sokkal világosabb lánggal égett mint a másik és az a külömbség végig megmaradt.
Nos akkor megnyugodtam hogy a szénnel van a gond és nem az új kazánnal, most van még kb 1000kg ebből a szénből.
Ezt csak úgy tudom elfűteni hogy az izzó parázsra teszek kb 1kilót és alulról valamint középről is full levegőt adok neki így ég mint az állat és így nem is kormol annyira viszont többet nem merek egyszerre rátenni mert akkor félek hogy a láng begyújtja a kéményben a kormot.
kezdem érteni a dolgot, neked a fűtés olyan, mint sokaknak a horgászat: addig sem kell otthon lenni az asszonnyal, amíg kint tevékenykedsz a kazánházban :)
azért gondolj arra is, hogy bár te biztosan élvezed a tüzelést, de adódhat olyan helyzet, hogy épp nem érsz rá te tüzelni pár napig, na ilyenkor a család nem biztos, hogy annyira élvezi, ha nekik kell csinálni...
Egészen addig, amig anappali minuszok be nem köszöntöttek, csak fával fűtöttem.
A 360 liter vizet valamint, a nagytömegű vasat a fával nagyjából hatvan fokig sikerült feltornászni.
A szén összeragadása az csak átmeneti, az égés folyamán szétesett elemeire, és a maradék szén elégett.
Másnap az elöző napi salakot átrostáltam és a szénnek látszó "kőszenet" ráraktam a tüzre. Ez minen nap megismétlödött. Most, már van egy vizes vödörre való " kőszénnek' látszó apró kövem, amit, ha rárakok a tűzre azonnal elkezd kormolni.
Mi is bokodinak hivtuk, azt hittem a koztudatban az van, hogy oroszlanyi. :)
Nem is ertem, hogy miert, meg ez uj info szamomra... Most csinaltak meg az uj fustszuro rendszert, annyira minimalis a karosanyag kibocaatasa, ami a kemenybol jon, az joforman csak goz. Na, es emellett csak biomasszaval futenek.. Bar nyilvan kevernek hozza valamilyen aranBan szenet is, de az elenyeszo.
nem tudni, hogy mi a bezaras oka? Ennyire deficites lenne?!
é szeretem a fát, ezért fűtök vele. utólag már vagy még egy puffer kellene, vagy szigetelés a házra. viszont szép régi építésű, műayagot nem tennék rá:) a vízszigetelések is lehetnek már hiányosak, repedezettek a falakban...
nejem most mondta, hogy jó lene azért tartalékba egy gázkazá is, csonk ott ágaskodik a falon. részemről nem támogatom a dolgot:) olyan jó esténként kint szöszmötölni a kazánházban, megy a laptop, meg a diablo 2, rotyog a szappan, meleg van...
Annyi volt nekem is, csak kellene elszívó, légbeejtő, automata ajtóbehúzós műanyagajtó a kazánházhoz, mert nem lehet légtérátjárás az elszívó meg a kémyény közt, külön helység a gázkazánnak, mert robbanásveszélyes, meg toronyóra lánccal ... A sok apróság miatt elszaladnak a költségek.
De ugye fával 23 fokig fűt mutter, gáz meg csak 20-ra volt tekerve. Meg a földszint nagy része se volt nagyon fűtve, de most már igen. Az a baj egyszerre túl sok dolog módosul évről évre, ezért követhetetlen hogy mi spórolás mi nem.
Ez a szomorú hogy nem 0-ról. Volt gáz, csak mivel meg kellett bontani a szigetelés miatt, újra kellett tervezteni az egészet, mert a mai szabályoknak semmi se felelt meg. A gázóra üres doboza még ott van a kertben, meg a csonk a ház falánál. Lehet hogy egyszer még megcsinálom.
Anno felmerült a kondenzációs gázkazán lehetősége, 2010 tájékán, komolyan utána is jártam, akkor kb fél milla környékén lett volna, kb 10 éves élettartammal, és az éves gázmegtakarítás ráment volna az éves karbantartásra.
Amiket megadtál szigetelés vastagságok átlagosan kb 0,3 W/nmK átbocsátást sejtetnek.
A megadott épület mondjuk 250 nm határoló felülettel rendelkezik, akkor 75 W fokonként a veszteség.
Ez 37 fokos maximális hőkülönbségnél kb 2,5 kW veszteségi teljesítmény.
Vagyis 70 kWh lehet kb a napi hőszükséglet extrém durva hidegekben (mellesleg a napi átlag soha nem süllyed -15 fokra és belül sem kell feltétlenül 22 legyen).
A szezonális átlag ennek legfeljebb a fele, vagyis átlagosan napi 35 kWh fűtési teljesítmény szükséges.
A filtrációt tegyük fel fedezi a hulladékhő meg hőcserélős szellőztető....
Ez akkor napi átlag kb 15 Kg fa (nem túl jó hatásfokkal eltüzelve, nem túl olcsón beszerezve), mondjuk 400 Ft értékben. Havi 12000 Ft a fűtési idény hónapjaiban. Gázzal kb ugyanilyen összeg lehet. A fát jó hatásfokkal eltüzelve olcsóbban beszerezve ebből bármennyi megtakarítható. Ha ingyen kapod a fát, akkor az egész. :-)
Ez egy közelítő számítás, nem mérvadó, de pontosabb adatokkal biztosan ehhez leszel közelebb, nem a 8 kW-hoz.
Az a 100000 Ft körüli becslés egy szezonra meleg vízzel, mindennel elég jól közelítheti a valóságot.
Ha saccolnom kéne azt mondanám 20 m3 fa körül fogyott a gáz mellé egy télen. Most gáz nélkül, ősz óta elment több mint 10 m3 De ez tényleg csak sacc/kb. Nem tudom milyen fa, de nem két éve száradt, ócska a kazán is, fojtva is van, etc...
Nekem a gáz kialakítása drágább lenne mint a vegyes. Kondenzációs kazán annyiba kerül, mint a vegyes+puffer.
Gázcső, fittingek, kémény, szellőzés, ajtó miegymás elvinne még 2-300ezret.
Azért ne feledd, hogy a 8kW-ot -15 fokra számolta, olyan meg tán még sosem volt (és aligha lesz) magyarországon, hogy 24 órán keresztül folyamatosan -15 fok legyen. Nálunk mostanában -15 volt a legalja, de ez 1-2 óráig állt, délutánra a leghidegebb napokon is -7re "melegedett" az idő, így a napi átlag még most is valahol -10 körül lehetett.
Az én gyéren szigetelt házamnál itt fogyott 16m3 gáz, ami kb. 150kWh lenne, ha a 100%-át hasznosítani tudnám, de a hagyományos kazánom hatásfoka csak valahol 80-85% között lehet, így valójában csak max. 120kWh energia fogyott, ami 24-el osztva 6kW hőigényt ad.
+ 1 kérdés/szempont: mi csinálja a melegvizet? ha a gázkazán kombi kazán lenne, a vegyest gondolom nyáron nem akarnád pár naponként meggyújtani, így, ha a fűtési szezonon kívül (neadjisten egész évben) villanybojlerrel csinálod a melegvizet, akkor a villanybojler 2,5-3szoros (éjszakaival 2,5, nappalival 3) költsége el is vinné a fatüzeléses megtakarítást.
igazából ez a szám a kazán max. méretére ad megfejtést: ezek szerint kinti -15 fokban 8kW-os kazán kell ahhoz, hogy tartsd a házban a hőmérsékletet. Persze ha lehűlne a ház már nem lenne elég a 8kW a felfűtéshez, de ha nem tél közepén kezdesz fűteni, hanem ősztől folyamatosan melegen tartod a házat, akkor egy 8kW-os kazánnal biztosan nem hűlne ki még -15ben sem.
Ahhoz, hogy az éves várható gázfogyasztást be tudjuk lőni, olyan hőigény számítás kellene, ami a magyar fűtési szezon átlagos hőmérsékletére kellene számolni, ami valahol 5-7 fok között lehet...
Nem tudod abban a kalkulátorban, amivel számoltál, átírni a külső hőmérsékeltet -15-ről +5 fokra?
Ha nem, akkor ugyanaz jön ki, ha a belső hőmérsékletet írod át 22-ről 2 fokra...
az általad leírt szigeteléssel nekem a 8kW elég soknak tűnik, bár ilyen szigetelésnél már többet számít a szellőztetés hővesztesége mint a falakon jelentkező, ezért nem érdemes túlzásba vinni a szigetelést
Gondoltam,hogy valami nem gömbölyű a kis nyomásváltozásból kifolyólag.Az előfeszített nyomásnak közel kell lennie a majdani hideg állapoti rendszer nyomásának,mégpedig azért,mivel ha a tágulásiba levő gumi membránt csak 0,5 bar vagy az alatt töltöm,akkor a hideg vízzel történő feltöltésnek nincs semmilyen visszafeszítő hatása,de telik hideg vízzel a tágulási,ami csökkenti a későbbi üzemi meleg víz helyét a tágulásiba,és mivel nincs hidegen sem nagy visszafeszítő nyomás miért lenne ez másként üzem közben,ami az adatokból jól is látszik.Magyarul,az a jobb állapot ha kevés hideg víz fér a tágulásiba induláskor(0,8-1,0bar),és ha melegedik a rendszer,akkor lesz helye a meleg víznek a tartályban,igaz a nyomás növekedni fog a hömérsékletől függően.Szerintem.
sajnos igen, lehet most szigetelés utáni hőigényt számolni, de hogy 2-5-10 év múlva mennyi lesz a gáz és a fa, azt senki sem tudhatja :S
Mindenesetre a legfontosabb szigetelni, mert ha alacsony a hőigény, akkor már mindegy, hogy fával, gázzal, árammal vagy 3 gyertyával lehet kifűteni a lakást...
Találtam egy hőszükséglet-kalkulációt amire az jót ki hogy.
Az épület alapjának területe: 70 m2 Az átlagos belmagasság: 2.5 m A szintek száma: 1 A belső hőmérséklet: 22 °C
Az épület pótlékolt hőszükséglete -15°C külső hőmérsékleten: 8 kW
Ez a méretezés nem helyettesíti a részletes hőtechnikai számítást, ám jó közelítéssel ad információt az épület fűtési energiaszükségletéről. Az eredmény alapja lehet a kazán kiválasztásának, vagy ellenőrizheti a meglevő kazán teljesítményét.
a te helyzeted azért is más, mert van egy jól megcsinált vegyes rendszered, de nincs jó gázkazánod, így neked a váltás komoly beruházással járna.
ha most kéne nulláról indulnod, és szigeteléssel feleznéd a régi 300ezres gázszámlád 150-re, + ebből lecsípne még 20-30-at az is, hogy ha ma vennél gázkazánt, akkor a régi kazánodtól most már modernebbet vennél (már csak azért is, mert már csak olyat árulnak), akkor nem biztos, hogy a drágábban kiépíthető vegyes rendszert választanád, hogy a 120-130 ezres gáz helyett 75-ből fűts.
jól értem, a vegyes rendszer kb. 200ezerrel drágább lenne, mint a gázkazános?
akkor végképp fontold meg a döntést, ha 200 ezer mínuszból indulsz, és olyan kicsi lesz a fogyasztás, hogy csak éves 20 ezret tudsz megspórolni a fatüzelésen, akkor 10 évig csak azért dolgozol, hogy nullán legyél...
ha szeretsz a fával foglalkozni, akkor hagyj meg egy kandallót, és mikor nagyon hideg van, vagy kedven van, akkor rá tudsz segíteni a gázra, az alap fűtést meg biztosítja munka nélkül a gáz
Az, hogy a szomszéd mit mond, nem releváns, mert egyrészt hazudnak mint az autó fogyasztásánál, másrészt azt se tudja hány m3 gáz fogy, csak annyit fizetek x összeget. De azt egész évben.
Ha szigeteled a házat, akkor nem csak a gázfogyasztásod csökken, hanem a fafogyasztásod is.
Ha nekem feleződne a gázszámlám, akkor feleződne a fagyosztásom is. Természetesen feleződne a kettő közötti különbség is, de az még akkor is jelentős tétel, és akkor még az is hozzájárul, hogy feleződne a fába fektetett munka.
ha a szigeteléssel eléred, hogy az éves gázszámla 100ezer Ft alá kerül, akkor még kevésbé érdemes a fával dolgozni, hiszen akkor még kevesebb pénzt tudsz megtakarítani. Igaz ha van puffer ritkábban is kell begyújtani...
nekem is csak 5 cm cell van a ház 30as téglafalán, ablakok 2 rétegű, 2007-ben épült ház, szóval nem régi, de nem is felel meg a mai követelményeknek.
földszint 80m2, tetőtér 60m2, de mivel jelenleg a tetőtér nincs használatban, ott csak kb. 15 fok van, tehát azt ne számoljuk, vegyük úgy, hogy 80m2-es ház homlokzati szigeteléssel, viszont gyakorlatilag nincs födémszigetelés, ami egy átlag háznál legolcsóbban megoldható és a legtöbbet számít.
Ennek a háznak az éves fűtése gázzal 200ezer Ft volt, és ebben már a melegvíz is benne van.
A klíma felszerelésével a gáz lement 100ezerre, de ehhez jönne a klíma miatt H tarifával 35ezer villany.
Mivel nekem van napelem, így gyakorlatilag 100ezer lett a fűtésszámlám.
napelem helyett gondolkodtam +10cm hőszigetelésen, a fűtésen valószínűleg az is csökkentett volna ennyit, viszont akkor maradt volna a villanyszámla.
Amit most megspórolok, az megy lakáskassszába, 2,5 év múlva lejár, abból vszínű meg lesz a +10 cm hőszigetelés is, de addigra valószínűleg a felső szint is használatban lesz, így jelentős csökkenést nem várok a szigeteléstől, de ha a teljes 140m2-es ház éves fűtés és villanyköltsége kijön 100ezer/évből, akkor elégedett leszek
Az eredeti 200ezres gáz helyett fával kijönnék valahol 150-180ezerből.
Mivel nem vagyok sem jó erőben lévő nyugdíjas, sem munkanélküli, így a szabadidőm nekem többet ér, mintsem ÉVES 20-50ezerért dolgozzak a fával és a kazánnal + füstöljek.
Lövésem sincs, a számlákat én fizetem, de a fát nem én vettem. Most hogy csak fával fűtünk meglepően gyorsan fogy, szigetelés ide vagy oda. Nem is igazán száraz, meg fojtva is van, szerintem ki is futok a fából tavasz előtt.
Most vettem 90 000-ért 5 erdei 3m-t. Szerintem ez jövőre elég lesz egy télre ha kész lesz a ház 70 nm.Igaz most is ezzel fűtök csak kandallóval.De lehet hogy veszek még 5 -öt hogy száradjon jó lesz majd jövőre. :-)
Ha tényleg nagyon jól leszigetelsz mindent, akkor feltehetőleg olyan kicsi lesz a fogyasztásod, hogy bármivel fűthetsz, amivel jólesik és ami elérhető fűtési mód. A gáz kontra fa vetélkedésnek anyagi jelentősége igazából ott van, ahol nagyobb a hőigény.
Nyilván vannak a dolognak egyéb aspektusai, mint a tüzeskedés szeretete, vagy éppen az automatikus működés kényelme, esetleg megújuló vagy fosszilis téma...
Kiszámolni úgy lehet, hogy először kiszámolod a várható hőigényt, aztán meg azt, hogy az egyes fűtési megoldásokkal hány Ft-ból jön ki egy KWh hasznos fűtési energia, aztán a hőigénnyel összeszorzod. Ezekhez kell a határoló felületek hőátbocsátásai, méretei, a filtrációs veszteség mértéke, a melegvíz igény ilyesmik, meg a fűtőanyagok fűtőértékre vonatkoztatott ára és az adott fűtési megoldás hatásfoka.
Jó eséllyel ilyen szigeteléssel nem a fűtési költség lesz a döntő szempont....
Én mikor utoljára tisztán csak gázzal fűtöttem havi 40ezer volt a gáz.
Az lement havi 20-ra mikor nappal raktuk a vegyest, hajnalban kapcsolt csak be a kazán. Általánydíj, télen-nyáron ennyit fizettem, de volt amikor a leolvasás után jöt még egy 100ezres számla. Most szigeteltem, de nincs már gáz, szóval sosem fogom megtudni mennyi lenne.
Mindenki azt mondja hogy fontos a szigetelés. Ha leszigetel az ember mindent ,becsomagolja a házat hogy a puffi tovább bírja (ne szökjön el a hő) akkor már nem éri meg gázzal fűteni? Majd nem össze vesztem a szomszédommal az előbb. Ő már csak heti 1-2 alkalommal gyújt be a kazánjába. Áttért inkább a gázra (igaz azért is mert az anyja már idős és ha dolgozik mindenki akkor nincs ki rakja a kazánt.)
18000 ft havonta a gáz számla (Fűtés,fürdés,főzés) plusz egy 20-az év egyszeri leolvasás. 5 cm szigetelés van a falon máshol nincsen semmi.
Nekem 15 cm lesz a falon 8 az aljzat-ban 20 cm a padláson hogy a lábazaton mennyi lesz azt még nem tudom.
Lehet hogy nekem megállna 12000-15000 ft-ban?
Ezt hogyan lehet kiszámolni hogy melyik éri meg jobban?
A kiegyenlítő tartály szerepe éppen az, hogy a nyomást egy ideális érték körül tartsa nem túl nagy ingadozásokkal.
Ha az általad logikusan levezetett verzió kerül alkalmazásra, akkor ez az ingadozás a szükségesnél lényegesen nagyobb lesz ráadásul minimális vízveszteséggel (vagy ha a víz a beállításnál mért hőmérsékletnél jobban lehűl) akár a légkörinél kisebbre is visszaesik a nyomás, szívóhatás lép fel, lelevegősödhet a rendszer meg effélék. Gyakorlatilag onnantól a tartály a nyugalmihoz képest csak a nyomásnövekedést kompenzálja egy adott ponttól az esetleges csökkenést meg a vezetékrendszer rugalmasságára bízza.
Szóval be lehet állítani úgy is, csak nem érdemes.
Nem elfelejteni, hogy a folyadékok lényegében összenyomhatatlanok!
Nekem ez továbbra sem világos. Nálam a rendszer kezdeti nyomása mint írtam 1,1 bar. Ha az előfeszített nyomás a számított érték azaz 0,5 lenne akkor a tartályba jó sok víz lenne vagy nem? Ha én most 1,5 ről leviszem 1,1 alá akkor víz fog menni a tartályba és csökkenni fog a rendszer nyomása. Abba is van logika ha az előfeszített nagyobb mint a rendszer nyomása. Ha a víz melegszik és tágul eléri az előfeszített értéket elkezdi tölteni a tartályt, nehogy a nyomásnövekedés gondot okozzon. Felmegy mondjuk 1,6-ra és egy idő után elkezd hűlni a rendszer. Amint lemegy 1,5 alá a tartály elkezdi visszaadagolni a vizet a rendszerbe. Lehet, hogy az egész logika hibás, nem vagyok szakértő csak gondolkodom.
PP1,2,3 és CP1,2,3 üzemmódok is alkalmazkodnak attól függöen hogy több-kevesebb radiátor van rányitva, vagy nyitnak-zárnak az osztón a szelepek.
Meg van három fix is.
Autoadaptot sokan szidják, én nem ismerem, nincs véleményem. De még ha tök jó, akkor is a PP és CP üzemódok megfelelő kiválasztásával azonos eredményt lehet elérni, féláron.
Szerintem.
Gépkönyvből idézek:
Az ALPHA2-ben az AUTOADAPT automatikusan megkeresi a lehető legalacsonyabb magasságot, hogy megfeleljen a rendszer követelményeinek. Folyamatosan keresni fogja azt a beállítást, ahol az optimális komfort találkozik a minimális energiafogyasztással.
REFERENCIA BEÁLLÍTÁSOK Az AUTOADAPT az ALPHA2-őt gyári beállítás szerinti munkaponton levő referencia jelgörbén indítja el. Ez az arányos nyomás jelgörbe az AUTOADAPT szabályozási területének közepén helyezkedik el. Az előre beállított referencia munkaponttól kezdve a szivattyú azonnal elkezdi a fűtési rendszert elemezni. Ha az aktuális munkapont idővel eltér a referencia munkaponttól, akkor a szivattyú ennek megfelelően automatikusan állít a teljesítményén. Más szóval, ha a fűtőrendszer követelménye meghaladja a referencia munkapontot, akkor a szivattyú egy magasabb arányos nyomás jelgörbét fog választani. Amennyiben a követelmény alacsonyabb, természetesen egy alacsonyabb jelgörbe lesz kiválasztva.
ÚJ REFERENCIA BEÁLLÍTÁSOK Amikor a fűtőrendszer követelményeihez igazodva az arányos nyomás jelgörbe beállítása megváltozik az AUTOADAPT automatikusan új referencia munkapontot állít be. Az új beállítás után a folyamat újra indul: Az AUTOADAPT folyamatosan alkalmazkodni fog a fűtési rendszer változásaihoz. SZABÁLYOZÁSI INTERVALLUMOK Amikor a fűtőrendszer követelményeihez igazodva az arányos nyomás jelgörbe beállítása megváltozik az AUTOADAPT automatikusan új referencia munkapontot állít be. Az új beállítás után a folyamat újra indul: Az AUTOADAPT folyamatosan alkalmazkodni fog a fűtési rendszer változásaihoz.
AUTOADAPT (gyári beállítás)
Magas és alacsony arányos görbe között Az AUTOADAPT funkció biztosítja, hogy a szivattyú egy megadott tartományban automatikusan beállítja a szivattyú teljesítményét. Illeszti a szivattyú teljesítményét a rendszer méretéhez. Illeszti a szivattyú teljesítményét a terhelés változásaihoz. AUTOADAPT üzemmódban a szivattyú arányos-nyomás szabályozást valósít meg.
PP1
Legalacsonyabb arányos-nyomás görbe A szivattyú munkapontja fel és le mozog az alacsony arányos-nyomás görbén, a fűtési igénynek megfelelően. Az emelőmagasság (nyomás) alcsonyabb a csökkenő fűtési igény esetén, és emelkedik a növekvő fűtési igény esetén.
PP2
Közepes arányos-nyomás görbe A szivattyú munkapontja fel és le mozog az közepes arányos-nyomás görbén, a fűtési igénynek megfelelően. Az emelőmagasság (nyomás) alcsonyabb a csökkenő fűtési igény esetén, és emelkedik a növekvő fűtési igény esetén.
PP3 Legmagasabb arányos-nyomás görbe A szivattyú munkapontja fel és le mozog a magas arányos-nyomás görbén, a fűtési igénynek megfelelően. Az emelőmagasság (nyomás) alcsonyabb a csökkenő fűtési igény esetén, és emelkedik a növekvő fűtési igény esetén.
CP1 Legalacsonyabb állandó-nyomás görbe A szivattyú munkapontja mozog a legalacsonyabb állandó-nyomás görbén, a rendszer fűtési igényének megfelelően. Az emelőmagasság (nyomás) állandó marad, függetlenül a fűtési igénytől.
CP2 Közepes állandó-nyomás görbe A szivattyú munkapontja mozog a közepes állandó-nyomás görbén, a rendszer fűtési igényének megfelelően. Az emelőmagasság (nyomás) állandó marad, függetlenül a fűtési igénytől.
CP3 Legmagasabb állandó-nyomás görbe A szivattyú munkapontja mozog a legmagasabb állandó-nyomás görbén, a rendszer fűtés. igényének megfelelően. Az emelőmagasság (nyomás) állandó marad, függetlenül a fűtési igénytől.
III fokozat Amennyiben a szivattyú állandó jelleggörbén működik a szivattyú fordulatszáma állandó. III. fokozatban a szivattyú minden üzemállapotban max. görbén működik.
II fokozat Amennyiben a szivattyú állandó jelleggörbén működik a szivattyú fordulatszáma állandó. II. fokozatban a szivattyú minden üzemállapotban középső görbén működik.
I fokozat Amennyiben a szivattyú állandó jelleggörbén működik a szivattyú fordulatszáma állandó. I. fokozatban a szivattyú minden üzemállapotban minimum görbén működik.
Automatikus éjszakai üzemmód A szivattyú automatikus éjszakai üzemre vált, ez a lehető legalacsonyabb teljesítményű és energiafogyasztású görbére kapcsolja a szivattyút mely az adott körülmények között lehetséges.
Most kevesebb primer levegőt adtam neki, ki van támasztva, és lehúzva a huzatszabályzó. De eddig úgy tűnik, hogy a levegő nem volt sok, mert kb. ugyan azt értem el.
A Gren Pro -s szivattyúnak is van valami modulációs funkciója ,de nem tudom hogy kezelné -e hasonlóan a rendszert mint a Grundfoss?Tudsz vagy tud valaki saját tapasztalatból írni erről?
Grundfos Alpha 2L az olcsóbb, és csak az autoadapt hiányzik belőle, a többi 9 üzemmódot tudja. Székesfehérváron van Grundfos gyár, a dolgozók évi 2 darab szivattyút megvehetnek kedvezményesen. Érdemes körbekérdezni hátha ismerős ismerőse ott dolgozik. Alpha 2L 25-60 180 -at most vettem 25ezerért, eredeti, új, garanciás.
A kiegyenlítő egyik részében levegő van, a másik részében víz. Egy gumimembránnal elválasztva.
Ahogy tágul a víz úgy nyomja össze a levegőt, tehát, nő a nyomás.
Mindaddig míg a víz nyomása nem éri el azt a nyomást, ami a kiegyenlítő előfeszítése, addig a kiegyenlítő tartályba nem megy víz. Addig rohamosan emelkedik a rendszer nyomása, mivel a folyadék nem, vagy csak nagyon minimális értékben összenyomható.
Tehát a kiegyenlítőben hideg állapotban csak akkor van víz, ha a rendszer induló nyomása meghaladja a kiegyenlítő előfeszítési nyomását.
Ha egy már beállított, működő rendszernél, elengedsz az előfeszítési nyomásból, akkor több víz lesz a kiegyenlítő tartályban, kevesebb levegő. Kevesebb levegőt összenyomva, jobban fog nőni a nyomás.
Én nem hiszek a szabályokban, általában felrúgom őket, így nálam 0.5 barról indul a nyomás, pedig 0.8 ról kellene.
De mivel így is kifogástalanul működik a rendszer, nem is érdekel.
Nálam is azt mondta a szerelő, hogy jó az a gyárilag beállított 1,5 bar előfeszített nyomás. Most ebből a táblazatból az jön ki, hogy valójában 0,5 bar kellene csupán. A tágulási a puffer mellet van és a pufferen lévő légtelenítő egyben a rendszer legmagasabb pontja. A kezdeti nyomás nálam 1,2 bar körüli, és mikor a víz már 90 fokos akkor is csak 1,5-1,6 bar körül van a biztonsági szelep meg 3 baros. Mit várhatok attól ha drasztikusan lecsökkentem az előfeszített nyomást? (szerencsére rakattam rá egy elzárót, így le tudom választani a rendszerről) Te is eszerint állítottad be az előfeszített nyomást?
Kazán puffer közé kell egy szivattyú. Grundfos Alpha 2 ide felesleges, ugyanis a "tudását itt nem tudod kihasználni, ára meg 50 ezer környékén van.
Tehát én a kazán puffer közé tennék egy használt 3 fokozatú grundfost, /ahogy tettem is/ ócsón jófogásról.
Vagy ha olyan környezettudatos vagy, mint szöcske fórumtárs, akkor teszel egy greenpro szivattyút, most akciós.
Ez kb feleannyi áramfelvétellel elmegy, mint a használt grundfos, az árkülönbözet megtérül 10-15 év alatt, cserébe viszont nem biztos, hogy tudod kapcsoltatni a fokozatokat automatán. / lehet, hogy lehet, de még műszakilag nem ismerem a megoldását, lévén élőben nem láttam még ilyen szivattyút, csak itt a fórumon olvastam tapasztalatokat róla/.
Puffer radiátorok közé kell egy keverőszelep, vagy mechanikus vagy motoros, és egy grundfos alpha2 keringtető, radiátorokra termofej, a leghidegebb helységbe nem kell termofej oda teszed a szobatermosztátot.
Vigyázz, grundfos alpha2L szivattyú látszólag olcsóbb, viszont autoadapt funkciót nem tudja.
Biztos lesz még kérdés mert senki nem az anyukája hasában tanulta meg :)
És azt sem akarom ,hogy átverjenek a szerelők.
Ahogy több emberkével beszélgetek egyre többen mondják ,hogy rosszul csinálták meg nekik a szerelők és még párszor át kellett alakítani a rendszert súlyos összegekért.
Én meg olyan gazdag gyerek nem vagyok :)
Tudom csúnya dolog ilyent írni de az olcsóbb ha más kárán tanul az ember.
Hozzáteszem nálam is volt már olyan ,hogy hibáztam. pl úgy ítéltem meg ,hogy a rögzítő gyűrű bírja még a sebesség váltóban..
2 hónapot ment el és ki kellett cserélni .
Emberek vagyunk hibázhatunk de a fűtéssel azért könnyű elszállni.
Szeretném megkérdezni,hogy van-e valakinek információja arról,hogy még a Viadrus U22 kazánt gyártják-e vagy csak már az U26-ot.
A cseh gyártó honlapján már több év óta nem szerepel,de az üzletek még mindig tele van az U22 -vel. Lengyelországban is van a Viadrus-nak üzeme feltehető hogy bérgyártásban tovább gyártják, de a kérdés milyen minőségben van-e erről valakinek információja ?
Én idén vetten kazánt Hőterm M carbont vettem 38kw teljesen megvagyok vele elégedve, gyárilag adnak vele piszkavasat és automata húzatszabályzot is (honeywellt)
Azért a lengyel dió, sem matt fekete ha jól emlékszem az is fényes fekete.
Utoljára 2014. elején vettem szenet. Lengyel diónak hozták, de nem az.
Még szerencse, hogy előre megmondtam, hogy csak egy tonnát fizetek ki.
Megérkezés után a közeli vastelepen lemérik, majd az üres autót visszamérik.
Az egy tonnát fizettem, ha meg van. Korán jöttek, ki ugrunk a vastelepre, de még nem volt nyítva. Mivel első pillanatban láttam, hogy bőven megvan, azt mondtam nem baj lerakjuk mérés nélkül.
Fizetésnél mondtam neki elégedett vagyok, máskor is magukkal hozatom a szenet.
Az egyébként nagyon udvarias fuvaros valamit mondott az óra alatt.
Mondom neki nem értettem, mit mondott? "Semmit, semmit!
Miután ezzel a szénnel sem lehet 70 fok főlé menni, mostmár értem, hogy miért volt elégedetlen.
Úgy spekulált, hogy nemcsak a szénfajtánál, hanem a súlynál is becsap, de ezt kivédtem azzal, hogy mégsem mértünk. Igy mivel szemmel láthatóan körülbrelül 1.5 tonnát hozott, nagyjából kompenzálva lett a széncsere által okozott kár.
De, már volt, hogy orosz szenet hoztak legyel helyett.
Volt, hogy befelé menet 1800 kg.-nak mérték az üresen 1300 kg-os lovaskocsit.
Amikor szóvá lett téve, akkor jó átállitom. Egy pillanat alatt 1300 kg -ot mutatatott a mérleg. Soha olyan sok szenet nem kaptam azon a helyen.
Akkor neked jó én ha csak kicsit tolom neki akkor már a felső ajtót nyaldossa a láng vége ha nyagyon tolnám neki akkor biztosan a felső tálca hátsó felében lenne a láng vége
Lehet hogy a 150mm-es kémény túl sok neki és kisebb huzat kellene?
Amikor Te tolod neki ami a csövön kifér akkor a láng vége hol van a kéménybe vagy annak is a tetejénél , egy szezonba akkor párszor van koromégésed a kéményben
ahogy gondolod, de a puffernek nem ez volna az értelme...
oda benyomod a 80-90 fokos vizet, abból meg viszel a lakásba 50-60-at, ahogy tetszik. persze lehet napi 6-8 órát is fűteni kazá előtt úgy, hogy bent csak akkor van meleg ha ég a tűz :)
Nem lassul az le mert a kéményen keresztül már a fél tetőt meg a fél udvart is ellepte a korom, most hogy esett a hó nagyon lehet látni hogy mennyire rettenetesen kormol a szén és nem ilyen kis porszerű korom hanem borsó méretű darabkák