Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Az elsőt képlettel nem, csak makróval lehet megoldani. Miért nem írod a pénznemet egy külön oszlopba?
A másodiknál a HA függvénybe ágyazz be egy DARABTELI függvényt, amivel az x-eket számoltatod meg a sorban. Ha nincs a sorban x, a DARABTELI nulla értéket ad.
Az első kérdésem devizanemből lenne egy oszlopban csak cellaformázással létrehozva van Ft és Euro értékek és az oszlop alján Euro-ba kellene összeszámolnom, hogyan oldható meg?
A második kérdés kicsit talán bonyolultabb.
Ezeket a termékeket könyvelni kellene, és két részletben kell fizetni. A probléma, hogy van vagy 6 negyed év és bármikor fizethetem az első negyed évet és utána a másikat. Akár nem közvetlenül egymás után.
Egy képlet kellene, ami figyeli, hogy az első részlet le van könyvelve és jön a második rész. Egy másik munkalapon x-el van jelölve amikorra könyvelni kell HA függvénnyel megoldottam, hogy csak akkor számol ha ott x van. Viszont néznie kellene, hogy abban a sorba számolt e már x-et.
Szerintem az egyértelműen a 2. rendszer, csatolok egy képet amit arról az oldalról vágtam ki, és csak a 21-hez van írva, hogy 2. rendszer. Ki is emeltem mire gondoltam.
2010-ben kipróbálva május 23-t már a 21. hétre írta ki, 22 még nem, tehát jól működik!
Vissza_típusA hét kezdőnapja 1 A hét vasárnappal kezdődik. A napok 1-től 7-ig vannak számozva. 2 A hét hétfővel kezdődik. A napok 1-től 7-ig vannak számozva.
Számomra úgy tűnik, hogy e függvény ezen betegsége megmaradt a 2010-esben is.
Ha a T5-ös cellába beírsz egy vonalkódot, mintha érkezne az adat, akkor számol a megfelelő sorban.
Az R1, S1 cellában van minta a szummázásra, ha az r1.be beírsz egy TM... adatot, akkor szummázza, ezt felhasználhatod az össze többire, vagy egy legördülő is csinálhatsz neki!
T5-be érkezik a vonalkód, az össze egy cellába, a program megkeresi melyik sor az, és növeli a darabszámot. Kérdés, a vonalkód milyen formátumban érkezik? pl.: 9410471?
Kell-e nullázni, és mikor, és hogyan akarod?
Mit akarsz az időkkel? A darabszámmal meg kell szorozni? az benne van az R oszlopba, igaz nem az O oszlopra hivatkozva, hanem számként beírva. Ez jó így?
Úristen, ilyet is lehet ? :) Eszembe jutott még egy dolog de ezt már le sem merem írni... Látjátok az alkatrészek mellett vannak olyan kódok, hogy TM xxxx. Ezek a normaidők kódjai, tehát TM06-2821 az 0,11 perc. Igazság szerint ezt is össze kellene adnom valahogy... :( Tehát minden Tmxxx-es értékét ami egyforma. Ezzel végképp nem akarok senkit terhelni, így is nagyon sok segítséget kapok tőletek. :)
A vonalkódok nálatok nem fognak megjelenni, mivel code 128-as betűtípus kell hozzájuk. A vonalkódnak megfelelő kódolt karakterkészlet fog látszani, mondjuk arial-ban :)
Valami olyasmiről lehet itt szó, hogy amikor bekerül az A1-be a beolvasott vonalkód, akkor a vonalkód értékét meg kell keresni a másik munkalapon, a vonalkódok listájában, és a neki megfelelő darabszámot növelni eggyel. Ne adj isten, ha nincs meg a vonalkód, akkor felvenni a listába.
Az megszámolja, hogy hányszor változott az A1-es cellád, ha ez a metódus jó Neked, akkor már csak a Te körülményeidre kell szabni. Gondolok itt a cellák hivatkozásait jól beírni a makróba, valamikor ki kell nullázni a számlálókat, stb.
Vagyis a darabszámnál azt kellene hogy számolja hányszor lett a vonalkód beírva. Egyszerűsítve, ha van egy cellám és öt alkalommal beírokoda valamit, pl 3 5 6 7 8 4 számokat, akkor azt adja eredményül. hogy 5, mivel 5x írtam be oda valamit.
Így néz ki a táblázatom. A lényeg, hogy az első lap ki van nyomtatva, amiről a darabszámolásnál csipogtatják a kódot. A másik lapon pedig a számolás történik számítógépen ténylegesen excel táblába, ami az idő szorzatát is kiadja. A vonalkódok a termék kódja +1 alkatrészenként, tehát pl 940185 az alap kód. Az első alkatrész kódja 9401851 stb...
Én arra gondoltam, hogyha az A1-es cellába teszed be a vonalkódokat, akkor a B1-be számolja hány vonalkód került oda.
Ennek a kódja:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range) If Not Intersect(Target, Range("A1:A1")) Is Nothing Then Cells(1, 2) = Cells(1, 2) + 1 End If End Sub
Csatolva, a VBE képe, ezt az aktuális munkalap objektumba kell bemásolni!