Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4315
Ez egyesfüggöny!
Előzmény: Zalancelot (4308)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4314
Nagyon szívesen, de nem kell kivágni, simán ki is törik, ha nem engeded nagyon megnőni. Ilyenkor még pattan, mint az üveg.
Előzmény: gyakorlo mama (4311)
lalá Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4313
-Lásd: 4288. (hihi)
Előzmény: csab1981 (4289)
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4312
Persze hogy tudnék. Itt a birtokszomszédságban van mind.
Előzmény: csab1981 (4310)
gyakorlo mama Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4311
T. Jani71 és RAMBO

Köszönöm a tanácsokat.
Még nem nyúltam hozzá, de majd kivágom a hónalj hajtásokat is.
Előzmény: Jani71 (4286)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4310
Ezekről tudnál majd később is képet feltenni amikor már jól megnőnek és elnyerik teljes formájukat?
csab1981 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4309
Ni ni a gondolat a fejemben !!! :)))
Itt van képeken!!!
Erre gondoltam én is !
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4308

Én erre gondoltam.

Előzmény: szaki_pali (4277)
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4307

Megerősítem, sőt a direkt termőkön már zöldborsó nagyságú szemek is vannak.

Előzmény: Ferig (4305)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4306

"Tavaly csodálkoztam itt a rövidcsapos metszésen.
Felénk (Mátraalji borvidék) ez teljesen ismeretlen, így csak azok a nagyonvárosi emberek metszenek, akik kerthez jutnak, és mivel fogalmuk sincs a metszésről
..."

Azután ezeknek a nagyonvárosi embereknek 3000 ft-ért kel el a kiváló boruk, amit erről a nemjólmetszett ültetvényről szűrnek.

Megmlíteném, hogy a rövidcsapos metszés jóval régebbi metszésmód (gyalog, fej, bakműveléseken) mint a nagyüzemi kordonos műveléseken elterjedt szálvesszős, noha a kordonon is remekül lehet "rövidcsapozni". Némely fajtáknak kimondottan ellenjavalt az effajta ernyő vagy függönyművelés a fürtméretük okán.

Előzmény: Flanell (4271)
Ferig Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4305

Virágban a szőlő.

csab1981 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4304
Az oldal déli talán egy nagyon picit dél kelti de az elhanyagolható mértékben csak.Hát igen a tápanyag és vízszükséglet sem elhanyagolható,bár a C.S-ról és a Shardonay-ről
mindenfele azt olvastam hogy nem túl tápanyag igényes fajta a származási helye is ahogy utána olvastam kopár kies hegyoldal volt anno relative hüvös hely.
Előzmény: Jani71 (4302)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4303
Esküszöm, hogy a kép alá írtam a további szöveget, de valamiért mégis oldalra ment. Vajon hogy kell azt megoldani, hogy tutira alul legyen?
Előzmény: Jani71 (4302)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4302

A sortáv viszonya a nap beesési szögével egy nem vízszintes területen attól függ, hogy milyen irányba néz a domboldal. Nem mindegy, hogy augusztus-szeptember környékén déli vagy északi a lejtő (csak hogy a legnagyobb különbségű helyeket mondjam, ezt Te tudod). Nyilván minél délebbi irányba néz a hegyoldal, annál kisebbre lehet szorítani a sorközt, mivel a beesési szög ezt ellensúlyozza (persze itt nem figyelembe véve a növény területi szükségletét tápanyag és vízfelvétel szempontjából). Tehát ezt is vedd figyelembe (ha gondolod)!

Érdemes ezt is tudni:

Igen, azt hívjuk oltványnak, amikor a nemes fajtát beoltják az alanyfajtába. Ha megbízható helyről vásárolsz, akkor nem érhet meglepetés, és ha megered, két-három és múlva már szüretelhetsz is. :-)

4301: A dolognak ez az aspektusa eszembe sem jutott, nagyon hasznos meglátás! :-) Ez is egy nagyon fontos szempont lehet.

4295: Nálam még egész eddig sehol, csak kerülget egyelőre. Két felől is volt az elmúlt órában egy-egy zivatargóc, de amilyen a mi "homoki" szerencsénk, megint nem lesz semmi (mifelénk úgy mondják az ilyent, hogy "elszíjja a Duna"), a szomszéd falu melletti földutakat meg egész egyszerűen elviszi az özönvíz... :-(

Előzmény: csab1981 (4298)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4301
Hááát nem tudom. A terasz kialakítás rizikós, mert a termőréteg egy részét le kell dózerolni, ami nem túl jó egy fiatal oltványnak. Azonkívül valami rézsűt is kell építeni, hogy a terasz ne csússzon meg. Ez baromi drága, és baromi nehéz feladat.

Ehez képest az oltvány vásárlás csekély összeg.

Tehát ha a beruházásról dönt a kolléga, akkor ezeket mindet figyelembe kell venni.
csab1981 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4300
igen ez egy jó elgondolás csak én nem szeretem a természetre bízni azt amit megtervezek a másik oldalról pedig ott vannak a fák helyei amiket ki kell vennem szerintem túl nagy lyukak maradnak ott.Egyébként meg van kb 6 hónapom a területi munkákra úgyhogy ráérek teraszozni.Meg nem elhanyagolandó hogy az egyik szomszédnak is teraszozva van és miután beszéltem már vele mondta,hogy ő is otthagyta a földet még lehet hogy apróért meg is tudom szerezni tőle.
Előzmény: szaki_pali (4299)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4299
Ha elültetnéd 2 m sortávra és előtte nem taraszoznád ki, valamint művelnéd a területet (értsd kapálás) akkor a művelésed hatására is kialakulnának a soronkénti teraszok. Tehát egyszerre nem kell megszakadnod, hogy rendben legyen a terület. Arra azért figyelj, akkor, hogy az oltványokat mélyebbre rakd mint kell, mert a föld egy része "lekopik" róla. Így néhány év alatt rendes teraszaid lesznek amit füvesítéssel véglegessé tehetsz és nem kell félned, hogy az eső leviszi.
Előzmény: csab1981 (4298)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4298
Jaaaa meredek.
Ezt hogy is gondoltad simán telepítek a domb oldalra és csak annyit teraszozok ki amin közlekedem?Ahhoz akkor ugye azt kell sortávnak számolnom hogy milyen magasan művelem és mekkora a nap beesési szöge igaz ?
Picit utána néztem oltványnak ugye az az ami már be van oltva alanyba amivel minimális a rizikó 250/db; www.abaoltvany.fw.hu/
Előzmény: Jani71 (4291)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4297
Földes és állítólag ahogy utána jártam azt mondták hogy ez a domb aminek oldalán található a föld lejjebb ill. beljebb a hegy nagyon sok vizet takar.
Előzmény: szaki_pali (4296)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4296
szép a kilátásod azt meg kell hagyni. a terület műveléséért már kevésbé irigyellek.

kérdés köves vagy földes?
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4295
nálad hol esik? még itt csak villámlik, a viharvadászon most néztem egész dunántúl viharban van.
Előzmény: Jani71 (4286)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4294
árat erősítem én is vettem "szavinyont-t"
Előzmény: Jani71 (4291)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4293
Elméletileg Péter-Pálkor kell levágni a tetejét, azaz a hó végén.
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4292
Mielőtt megadom magam még egy tipp. Egy ilyen elágazást vágj ketté hosszában. Ha normálisnak mutatkozik sajna nincs tippem.
Előzmény: Flanell (4290)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4291

Megnézegettem a képeket. Mi lenne, ha nem fecsérelnéd az időd, pénzed és energiád a teraszosításra? Egyszerűen csak eltelepítenéd a tőkéket, mondjuk füvesítenél és kész. Esetleg a sorok közében kialakítanál egy olyan széles, nagyjából vízszintes sávot, amin könnyen, biztonságosan végig tudnál menni (feltételezve, hogy a sorok merőlegesek lesznek a lejtésre). Nagyon meredek! Láttam már több helyen, hogy az ilyen esetében egész egyszerűen úgy hagyják a terepet, ahogy van.

Csak úgy eszembe jutott, mint lehetőség. Sokat spórolhatnál!

Ja! Az általam legutóbb tavaly ősszel vett (csemege-)szőlő ára átlag 300 Ft volt darabonként. Nagyjából ezzel számolj! Gondolom, máshol is ilyesmi árak vannak.

Flanell Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4290
Elég sok fajtánál (egymástól 25 km-re is) előfordul elég gyakran az utóbbi években, ezért gondolom, hogy talán valami betegség vagy élettani dolog.
Nem látszódik a képen, de az iker-elágazás előtt már az előző pár ízköz egyre laposabb lesz, míg végül kettéválik.
Előzmény: szaki_pali (4272)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4289
Egy terv legalábbis egy kép már él a fejemben de még kell picit dolgozni a részleteken.
A terasszal kapcsolatban már szinte kezd pontos kép kirajzolódni mivel gépet nem szándékozom beállítani a szőlőbe mivel nem olyan nagy viszont a gyalog műveléssel termelt szőlőről nincs eddig semmi jó tapasztalatom ezen a földön is hajdanában danában az volt de nem termett jó minőséget és mennyiséget sem,bár a gondozás mivoltja is hagyott volna némi kívánni valót ugyanis a gyökereket ellustították csak a föld közvetlen felszíne alatt nőttek.Na mindegy ezért arra jutottam ki kell az egészet tisztítanom és újra telepíteni.Persze a teraszozás után mivel magának a hegyoldalnak elég nagy az esése így annak művelése ebben az állapotban igen gyötrelmes lenne.
A tőkéken igen sokat gondolkodom mindig mert hiszen az az alap.Egyik oldalon ott az a piszkos anyagiak másik oldalon az idő amit az ember elpazarolhat a kettőt kellene egyesíteni :) .A fajtákban már megállapodtam magamban azokon nem szeretnék változtatni,viszont azok beállítása sok fejtörést okoz.
Nem tud valaki olyan helyeket ahol reális áron be lehet szerezni tőkéket ?
Vagy ha valaki már az árakban tudna segíteni az sem lenne rossz.
A fajták az a Shardonnay,Cabernet Savinone és Rajnai Rizling eddig ezek mellett tettem le a voksom.
Visszatérve picit a teraszhoz én 150-170 cm-rel számoltam mivel egy középmagas művelési módban gondolkodom a szőlők a hegyoldal esése miatt még így sem árnyékolnának egymásra.
Tényleg baromi meredek képek : www.holiday-life-style.blogspot.com
Előzmény: Jani71 (4285)
lalá Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4288
-Én a Chardonnay, Cabernet sauvignon és Rajnai rizling fajtákat javasolnám. (hihihi)
Előzmény: csab1981 (4276)
lalá Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4287
-Meg nem halott, hanem nagyon is élő! (hihihihi)
Előzmény: RAMBO (4263)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4286

Még én sem vágtam vissza, pedig nagyon megy. :-) Nyugodtan várj még vele! Nem lesz neki semmi baja.

Aprócska, csendes, szerény kérdés: nem szoktad kitörögetni a hónaljhajtást (sűrűsíti a lombozatot, általában ezzel szokott kezdődni a peronoszpóra fertőzés - meg a hajtáscsúccsal)?

Az összeset kitörögetem minden évben, így csak a hajtáscsúcsra kell figyelnem (arra is csak a csonkázásig - a legfelső hónaljhajtást meghagyom, ott tud tovább nőni a vessző, de arra nagyon kell ügyelni, mert ha ez elmarad, tutira gombafertőzés lesz a vége...).

Sokkal szellősebb a lombozat (a tavaszi metszéskor is csak a csupasz vesszők vannak)!

Emberek! Itt az eső a nyakunkon (egyelőre főleg a dunántúliak nyakán :-))!

Előzmény: gyakorlo mama (4282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!