Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Nyáron, nagy melegben úgy 1890-kb. 1960-ig elég elterjedt volt, elsősorban közúti villamosok pótkocsiján, itt pedig buszon, hogy teljesen letekerték az üveg ablakot és a napvédő ponyvát (igazi eső ponyva volt) pedig leengedték, hogy az utasokat ne égesse a nap.
1960 után már nem nagyon láttam ilyet városi forgalomban.
Utoljára kb. 2000 (!) környékén láttam még használatban az ÚTTÖRŐVASÚT un. nyári kocsijainál.
100-150 éve még nem létezett. Úgy az 1920-as évek tájékán, mint magyar találmány jelent meg, ekkor sok helyen alaklamazták. Mára gyakorlatilag mindenhol felszámolták ezt az útburkolatot.
Ma Budapesten csak alig pár méternyi maradt belőle. Rákospalotán (Pestújhelyen) egy párszor tíz méternyi a Gergő utcában*, a XIII. kerületben, a Katona József utca egy szakasza, meg a XIX. kerületben a Kossuth Lajos utca a József Attila utca és az Ady Endre út között.
* Ezt - állítólag - a kerület hagyta/hagyatta meg, mert régi filmek forgatásához remek "alapanyag", és jó pénzt hoz az önkormányzatnak...
Szerintem a lovak patkója ragyogóan csúszhatott rajta.
----------------------------------
Zuglóban, a Telepes utcáról járta az a hír, hogy az ott levő keramiton történt balesetek során keletkezett kár árából aranylemezekkel boríthatták volna be az utcát.
----------------------------------
Ez a kép már biztosan volt, most a keramit miatt vettem elő.
Rendkívül kemény volt, szívós, kopásálló - és rendkívül csúszós, még szárazon is. Ha meg víz érte, hát térdre, imához!
A keramit? Az biz' olyan. :-) Kecskeméten valamiért a mai napig van egy keramitos utca (énféle öregek így ismerhetik: Puskin utca), semmi baja a keramitnak magának, "csak" megsüllyedések vannak benne.
Ami meg a csúszósságát illeti: 100-150 éve a lovaskocsiknál biztos nem tűnt csúszosnak a keramit... Nem is létezett ez a fogalom. Mármint a csúszósság. Esetleg gyalog.
A kockakő bazalt alapú volt, létezett belőle nagykockakő, és kiskockakő (=macskakő) burkolat. Mindkettő sötétszürke volt. Utóbbi általában ívesen volt letéve, és a nagykockakő kábé fele volt a kövek mérete. Az Ifjúgárda út keramit volt, sárga, nem négyzetes, mint az előbbiek, hanem téglalap alakú. Nem is igazán volt kő, inkább valamilyen porcelánféle, az előállítását tekintve. Rendkívül kemény volt, szívós, kopásálló - és rendkívül csúszós, még szárazon is. Ha meg víz érte, hát térdre, imához! :-)
Hm. Az autó ránézésre min. 5 évvel öregebb, mint a rendszáma. (Ide nem értve a 353W modellfeliratot). Mikortól vezették be, hogy elvesztéskor újragyártják a régi táblát és nem adnak új kombinációt?
Az Ifjugárda útnak keramit burkolata volt a Pozsony u.-tól Szilas patakig. A baleset ezen a szakaszon történt. (Az utca nevét Trizs véletlenül elírta.)
Köszönöm neked is, meg a betett rajzot és fotót is!
Az itthon gyártott változat mennyiben tér el az Atlas modelltől? A hozzá adott leírás szerint ott a drezdai Schöpfs cég építette át őket egy másik jármű alvázával kiegészítve és négyhengeres motorral (pl. Lada, Moszkvics, Polski Fiat).
Köszönöm Calambo hadnagy,q nagy szerencsém hogy 1992-es történet,már szerintem elévült. Ahogy a Dakota közmondás tartja - Ha volt benne műanyag már az sem nincsen' :) .
Nem,az M 24-re írtam,1985-ben meg volt szerencsém a Latvia 2203-hoz. Ezzel vagy ötször eljutottam Erfurtba. A legnagyobb bánatom az volt hogy a MINOL-os benzinkutas nem adott plusz számlát,aztán bíztam abban hogy az energetikusok nem veszik észre hogy azokon az utakon 10 litert sem evett a Volga motor 100 km-en.
Az M21? Hát ha finom akarok lenni és nőies, akkor úgy mondanám, hogy a hetvenes évekre már enyhén elavult volt. Az M24 nem volt rossz, kicsit több motorerővel, egy szervókormánnyal, meg legalább elől tárcsafékkel jó kis gép lehetett volna. Határőrként hajtottam, kedveltem, pedig lefutott autó volt.
És ezek a hatalmas visszapillantó hogy tetszettek! 87'-ben hozzájutottam kettő darabhoz fel is tettem az Ifám-ra Almásfüzitőn. Aztán öt kilométer után a naszályí úton egy belógó faág el is repesztette. :(
" Tudod, miért van a Volgán szarvas? kérdezte tőlem a protokollosztály mindentudó sofőrje, aki rögtön megadta a választ. Hogy ne kelljen külön odaírni!"
1979-ben amikor Sziklai úr vizsgabiztossá tett (nem annyira önként) akkor egy darabig, talán 1 évig (?) síma személygépkocsi, tehergépkocsi vizsgabiztos voltam.
Valamikor 1981 elején behívatott és kis körbe udvarlás után közölte szeretné ha elvállalnám a D, az F-III, az F-IV, és az F-V. vizsgabiztosi feladatokat.
Mint kiderült akkor (1980 végén) egyszerre ment nyugdíjba kettő olyan budapesti vizsgabiztosa akik ezeket csinálták évtizedekig.
Senki se akarta ezt vállalni, mert bár jobban fizetett mint a személykocsi vizsgabiztosság, havonta nem sok ilyen vizsga volt.
Hálás voltam Sziklainak ezért elvállaltam.
Jól jártam.
Épp felfutóban volt a népgazdaságnak, a termelő üzemek egymás után vették az akkori szóhasználattal "különleges teherkocsinak" nevezett járműveket.
Példa : Azelőtt elképzelhetetlen volt hogy a Köztisztasági vállalaton kívül másnak is legyen, jobb kormányos utcaseprő IFA teherautója.
Akkor meg az országban az ilyen-olyan nagy vállalatok, saját telephelyeik tisztására egyből vettek egy-egy db-t.
Vagy 30-t évente.
Vagy hasonló volt az AVIA vagy LIAZ alvázra épített kosaras emelők története.
S sok más ilyen jött akkoriban.
A volán évente 200-300 db Ik-280 csuklós buszt vett.
A BKV évente min. 100 db-t.
így hát F-V vizsga ért F-V vizsgát.
Meg voltam győződve, hogy a többi vizsgabiztos , látván a felfutást majd rárepül erre a szegmensre.
De nem.
Ebben nem volt vesztegetési pénz, ezért a többséget nem érdekelte.
" Ha emlékem nem csal---F-3: eltérő felépítmény,mint daruskocsi,söprő autó,F-4: Túlsúlyos,túlméretes jármű/ tréler/,F-5 csuklós busz! Csak azért tudom,mert ezekből vizsgáztam! Csak mikor az új jogosítvány bejött,akkor az E kategória vitte ezeket! "
Csak a tisztesség miatt. És köszi Trizs a válaszodat,nekem ezek nem voltak meg,nem kellett a munkáimhoz.
El tudom képzelni azt a jelenetet, hogy a hekusok közúti ellenőrzés címén megállítják a mentőautót és bogarásszák a sofför jogosítványát, meg az elakadásjelző háromszöget. (Trizs írt régebben a disznót szállító mentőautó elfogásáráról)
---------------
Kb. 1968-ban az akkori munkahelyemen beosztottak a GB 05-52 (azóta is remélek róla egy fényképet) frsz.-ú fakaruszra. Én még őszinte gyerek voltam, ordítottam ., nem vállaltam azzal az ócska kifogással, hogy nincs D kategóriám. Mondta diszpancser, hogy az állandó vezetőjének sincs, de ha én olyan majrés vagyok, akkor válasszak helyette egy ponyvás Csepelt. Így is lett. Ma már bánom, hogy elmulasztottam a fakarusz vezetésére előttem megnyílt egyetlen lehetőséget.
Vajon az a történet igaz, hogy az OMSZ-nél sokáig senkinek nem tűnt fel, hogy az újabb Sprinterek jóval 3,5 tonna fölé híztak, de a sofőrök jó része csak B kategóriával rendelkezve hajtotta őket?
Egyébként az is érdekes, hogy ha jól értelmeztem az autósiskolák infóit, akkor a D-hez önmagában elég a II.-es e.ü. kategória, de ezzel csak kvázi üres autóbuszt lehet vezetni.
Öőő, köszi, de nekem nem lesz D-m, bár tetszene, egy most autóbuszvezetői tanfolyamot végző barátommal keressük az igazságot. Ő eddig a D+E-ben hitt (van neki C+E-je) és meglepődött, amikor újságoltam neki, hogy manapság sima D-vel vezetik a budapesti kék csuklósokat. Sőt egy másik barátom vadiúj nullkilométeres D-vel kezdett nemrég az Arrivánál és már a belépésnél megkérdezték tőle, hogy szólózni szeretne, vagy csuklani.
A D+E-nek ehhez semmi köze, a D kategóriával az összes autóbusz vezethető, akár a duplacsuklós is. Viszont egyes cégek köthetik az csuklós autóbusz vezetését valamiféle belső vizsgához.
Ha nagyon szeretnéd a D+E kategóriát a jogosítványodban tudni, ahhoz a C+E-t kell megcsinálni, az az összeshez hozzáírja az E-t, a később szerzett D-hez is. Illetve C+E esetén feloldódik a korlátozás a T kategória mellől is. :)
A 2014 év elejei jogszabály-változás miatt a C, CE életkori követelménye 18-ról 21-re, míg a D kategória 21-ről 24 évre emelkedett.
Az autóbusz vezetéséhez szükség lesz még emellett PÁV2-re, valamint az autóbuszvezetői alapképesítést (GKI) is meg kell szerezni.
Urak, van itt jópár buszos topictárs. Meg tudná valaki mondani, igaz-e, hogy régen D+E kellett a csuklós vezetéséhez, de ma már a sima D törvényesen elég hozzájuk és ha igen, mióta van ez így?
Keresgéltem a neten a témában, de biztosat senki nem írt, van híve mindkét oldalnak. Az autósiskolák oldalán sem találtam erről egzakt infót.
Így van. Most pontosan nem tudom a facelift időpontjait, de ez a kocsi biztos, hogy nem 1983-as. A hátsó spojler és a C oszlop szellőző mind-mind árulkodó elemek.
Amíg azok a kocsik jártak, Farkasréten nem a hurokban fordultak - bár megvolt -, hanem vezetőállást cseréltek. Az én "vezetésem" miatt jártunk akkor körbe.
Köszönöm a segítségeket! Akkor még nem olyan áramszedője volt, mint a most betett 2 felvételen, hanem a hagyományos, áthúzással menetirányba fordítható. (Hiába, a nosztalgia....)
Mivel rendszám ne volt rá, ha ki kellett menni évente 2x, a nagytávolságú távvezetési gyakorlatra akkor mi tettünk rá rendszámot.
Nem az '50-es évek elején hanem a legvégén keveredett vmi vadász ügyben Magyarországra.
Azután nálunk kötött ki.
Mindenki mondott róla egy anekdótát, hogy hogyan került ide, de mivel 1981-ben már csak 2-3 fő szolgált aki az alakulat alapításakor is, így hittem is meg nem is a történetüket.
OFF A jó szeműektől kérdezem, a villamos pályaszámát! Ha ez a kerek 1000-es, akkor 1965-ben a Farkasréten, a visszafordítóban vezethettem. Az unokabátyám felügyelt, ott nem jártak körbe a villamosok, hanem a másik vezetőállással jöttek lefelé. Egy vasárnap este engedte meg, hogy próbálkozzak, de szidott, mert a menetszabályzó kart nem határozottan kezeltem, és az, nagy íveket húzott. ON
De vigyázzunk ezzel, mert előkerül egy precíz és igaza lesz
Ugyanis pár sivatagi hadosztályunknál 1989 után selejteztek olyan eszközöket, melyek már 20-25 éve egy centit se mozdultak egyes "M" zárolt telephelyekről, de papíron még állományban voltak.
Például a Miskolc -. Pingyomtetőn álló kb. 300 db T-34-es, vagy az ott tárolt kb. 500 db GAZ-69-es mikor már a későbbi UAZ-469-ből is sok százat selejteztek, ugyanakkor a régebbi GAZ-69 meg rendszerben maradt.
Az 1990-től felálított Selejtezési Bizottságok tagjainak álla bizony néha leesett, egy-gy telephely, laktanya felszámolásakor, hogy miket találtak?
Tehát a T-800-t 1980 után már nem használták.
De hogy valahol lezsírozva maradt e pár példány, az nem tudom.
A második Zapi mögött egy korai-'74 előtti- Polski Fiat áll.A 130-asnak egymással szemben törölnek az ablaktörlői ,nincs baba a lökháritón,viszont a lökháritóba van épitve a helyzetjelző-index páros.
A Veterán Autó és Motor 2016. júniusi számában megjelent cikk szerint a Barkas autómentők Győrben készültek. A cikkíró beszélt 2 emberrel is akik az átalakításokat végezték.
( nem végig ez volt a cég neve, de kb. ugyanazt csinálta)
Ott gépjárműjavító üzemek részére készítettek :
- munkapadokat,
- adagoló beállítókat,
- futómű padokat,
- fékpadokat,
- világítást ellenőrző beállító eszközöket,
- zsírzó- olajozó pumpákat,
- aknaemelőket,
- mindenféle szervíz berendezést.
Ott készítették (építették át) a behozott null kilométeres Barkasokból ezeket a BARKAS autómentőket.
Kapott
- minden megyei Volán 1-1 db-t, = 19 db.
- Autóklub 5-6 db-t,
- Honvédség 2 db-t,
- Közterületfelügyelet, akkor nevén Köztisztasági Hivatal 2 db-t,
- FŐTAXI 2 db,
- POSTA kb. 3-4 db,
- meg aki még venni akart,
A legvadabb helyeken találkozhattál vele.
Egy-egy db nem azonos helyen szolgálta végig életét.
Gyakori volt a tulajdonos váltás.
Például a POSTA először minden területi Posta Igazgatóságra (6 db) akart venni 1-1 db-t, de hamar rájöttek, hogy nem mindenhol lesz számukra munka.
Ezért csak 3 vagy 4 (?) db-t vettek át, melyből igen hamar (2 év) alatt kettőt eladtak és csak a budapesti Központ Gjmű telepen maradt meg vagy 1 vagy 2 db.
Ezekből a Barkas autószállítókból mennyi volt? És csak az Autóklubnak? Az, hogy rá van írva a város, az korszaktól függött? Milyen színűek voltak? Most nincs több kérdésem. :-)
Sajnos fotós adós maradt az utolsó számmal , mi viszont a motoros szekciónak köszönhetően megtudjuk a BMW pontos típusát , és esetleg az oldalkocsiét is :
Köszi valóban félreértettem mert a sárga teherrendszámnál nekünk nem volt ilyen lehetőségünk,pedig ötven alatti volt a fuvarengedélyem száma a megyénkben.
Nem így értette a kolléga, hanem úgy, hogy a sárgarendszám rendszer elején kötelező volt az addigi civil 3 betű három számot EAx-xxx-re cserélni, de a megkapott sárga valóban a tulajdonosé volt és extraköltség nélkül átvihette autócserénél a következő járgányra. Aztán mivel ez túl logikus és olcsó volt,kb három év múlva elvették ezt a lehetőséget, sőt a biztonság kedvéért a kamarában aláírattak mindenkivel egy papírt, hogy lemond a rendszáma tulajdonjogáról.Azóta fogytak nagy ütemben a sárga rendszámok betűmezői egészen mostanáig, mert jelenleg a teljes Exx rendszer megszűnik, illetve ki fogják adni magánautókra is, az eddigi kiemeltek meg a jövőben az addigi sajátjukat sárgítják be.
"miszerint a rendszámkiadással foglalkozó szervek csak egy adott régióban adhattak volna ki, csak az oda tartozó kóddal ellátott rendszámokat. Ehhez képest a gépkocsi átadó telepek 2-3-4 helyen voltak csak az országban,"
Miért ne adhattak volna ki megyére szóló rendszámokat az átadó telepek? Viszont ha gazdát cserélt volna más megyében akkor másik rendszámot kellett volna kiváltania.De ettől még mindig az a rendszer menne,és még mindig élne.
Ez itt ugyan erősen off, de úgy rémlik, mintha az első sárga 3 betű, 3 számos taxi rendszámok nem autóhoz lettek volna rendelve. Értem ezalatt, hogy a kilencvenes évek elején apámnak 2 egymás után következő autóján is biztosan ugyanaz a rendszám volt - aztán a továbbiakon már biztosan másik, de azt már nem követtem, hogy mindegyiken más-e.
A területi kódos '67-es javaslathoz: ha a két azonos rendszám csak a területi kódban különbözött volna, akkor viszonylag egyszerűen lehetett volna hamisítani egy másik megyébe való rendszámot. Ha pedig maradt volna a ma ismert formájú 2 betű 4 szám kiosztás a területi kódoktól függetlenül, akkor a rendszámok ugyanúgy elfogynak a nyolcvanas évek végére.
Felmerül viszont egy másik probléma, miszerint a rendszámkiadással foglalkozó szervek csak egy adott régióban adhattak volna ki, csak az oda tartozó kóddal ellátott rendszámokat. Ehhez képest a gépkocsi átadó telepek 2-3-4 helyen voltak csak az országban, vagyis például amikor nagyapám elment az első autójáért Győrbe, akkor ott kellett volna, hogy egy vas megyei kódos rendszámot adjanak neki, míg pár év múlva, mikor Csepelre jött a következő járgány, akkor ott is. Ez lehet, hogy feleslegesen nagy adminisztrációs terheléssel járt volna.
Látom Komárom megye a 10-es számot kapta volna akkor. A mostani fuvar,busz,taxi engedélyek 11-el kezdődnek.
Mert Budapest a sor elejére ugrott, így lett Békés is 03 helyett 04.
Érdekes, hogy a nyolcvanas évek közepétől ez a sorszám a műszaki vizsga matricákon is megjelent.
És még egy: nagyon úgy fest, hogy '93-ban a taxi, iletve '95-ben a teherautó sárga rendszámokat is ebben a sorrendben, területi alapon kezdték osztani. Így például Budapest EAA-, Békés EAW-, Komárom EBM-, a végén pedig Zala ECD, illetve teherautóknál ugyanezek sorrendben FIA/FIB, FLS/FLT, FRK/FRL, FVL/FVM.
Küldjél nekem is,két hétig nem mutogatom. Vicc volt. Már egy másik rendszámos fb oldalon is fent van.Nem tudom kinek küldted,azt hittem Napocza kolléga fog megdorgálni hogy megint belenyúltam egy fortepan fotóba.
Kedves Trizs Kolléga! (Sajnálom, de így jár az, aki éjjel számítógépezik:)
A típusok felsorolása nyilván több változatban is rendelkezésre állhat (emiatt ne kövess el harakirit!), hiszen ez évről-évre változott abban az időszakban, amikor a 200-asok gyártásának előkészítése folyt.
A 208-asnak pl. a számáról is látszik, hogy ez egy utólag betoldott változat: helyi-helyközi közlekedésre kialakított változata a 210-esnek. (Prospektusára emlékszem.) Aztán széria meg nem lett egyikből sem. Lett viszont a 211-es IFA motorosból, a lebutított változatból, amit TSZ-ek és kisebb cégek előszeretettel vásároltak. Ez ugyanaz a sztori, mint a 252 helyett 255. Aztán ahogy a 255-öst egy jobb minőségű 256 követte, úgy a 211 mellé is bejött a 212, egy igényesebb változat, de ebből már tudtommal nem készült sorozat.
A 262-re viszont én nem emlékeztem, de most, hogy írod a 282-est is, világos, hogy az alaptípus meghosszabbított változatáról van szó. A 282-esből (a prototípust követően) egy 5 db-os kis széria volt a BKV-nál, de nem vált be, túl hosszú volt az utánfutó-rész. Később ezen segítettek és 283-as jelzéssel egy jobb kialakítású hosszú-csuklóst csináltak, a székesfehérvári Volánnál láttam ilyeneket. Az eredetileg tervezett szóló 262-es helyett pedig csinálták a 263-as típusú 12 méterest, ami aztán sokfelé közlekedett, de nem nagy számban.
Végül meg jött a 284-es, alacsonyabb építésű tolócsuklós, a 80-as évek közepén, amelynek üzemelési tapasztalatai az Ik-435-ös kialakítását alapozták meg.
De maradva a 200-asoknál: ez a 284-es, az alacsonyabb kialakításával, épp úgy nézett ki, mintha a 242-esnek (a másfél évtizeddel korábban tervezőasztalon maradt típusnak) a csuklós változatát készítették volna el.
Végül pedig, mivel rendszámos topikban vagyunk, hozzáfűzöm:
honlapomon (http://mihal.fw.hu) elérhető a vb-rszkio1950-82.xls, mely - nem teljes körűen ugyan -, de sok régi buszrendszámot tartalmaz, típusok szerinti bontásban, többek között pl. a fent említett Ik-211, 212, 255, 256, 282-es típusok köréből is.
Ha meglépték volna jelenleg is ezt használnánk,nem fogyott volna el.Mennyivel célszerűbb lett volna a megyei TEFU számaival megegyezően kiadni a számokat. Látom Komárom megye a 10-es számot kapta volna akkor. A mostani fuvar,busz,taxi engedélyek 11-el kezdődnek.
A győri Magyar Autóklub Barkas autómentője a régi AFIT szervíz bejáratával szemben.
( Szolgálati közlemény! A hely mellett most egy Falatozó van,mikor Győrben járok itt kötelező számomra egy adag sült kolbászt enni. Rendben van nagyon!:) )
Ez mikori rendszám lehet kb? Mert nagyon régi háromszög rendszámokon látni ezt az 5 számjegyből álló verziót, a későbbiek 2 betű-4 számból állnak.
Sokáig nem tudtam mi volt a különbség az oldalán álló és a csúcsára állított háromszög rendszám között, de aztán valaki felvilágosított, hogy magánszemélyeké volt az oldalán álló, közületeké (cégeké) pedig a csúcsára állított.
A negyed lakást feltúrtam miattad éjszaka.........................:-(((
Jössz egy sörrel.
Mint a kincset úgy őrzök egy mára már megfakult, besárgult A4-es kartonlapot.
Ez nem más mint az IKARUS által 1967-ben (!) kiadott típuslista.
Ez azért nagy érték mert akkor még csak az IK-250 létezett.
A többi csak tervezet volt.
Tehát a lista :
- IK-210,
- IK-220,
- IK-230,
- IK-240,
- IK-242,
- IK-250,
- Ik-252,
- Ik-260,
- IK-262,
- Ik-280,
- IK-282,
Hasonlísd össze azzal amit délután írtam fejből.
Mindjárt találsz benne több hibát.
Mindjárt az elején, mert délután azzal kezdtem, hogy IK-208, holott az az eredeti listában nem szerepel, és később se készült el belőle egy példány sem.
Van még több hiba is a délutáni (fejből) írásomban.
Ez akkoriban egy belső használatra készült karton lap, amin a főbb műszaki adatok vannak rajta.
És még egy megjegyzés ugyanehhez: az Ik-242 nem szerepelt az eredeti kínálatban?
Ez egy 11m-es városi busz volt, a 260-asnál alacsonyabb építésű.
Akkoriban még nem alakult ki erős igény az alacsony belépésre, ezért a 242-essel szemben a 260-ast preferálták, ami - a 280-as csuklós változatával együtt - olcsóbban karbantartható volt (egységes típus).
Tudtommal ez a 250-eshez hasonló minőségű, de rövidebb, 11 méteres típus volt.
Utána jött helyette az egyszerűbb, olcsóbb változat a 11 méteres távolságira: a 255-ös.
(És annak helyközi változata, a 266-os.)
Elmúlt pár év, nőttek a minőségi igények, csináltak egy "új" 256-os típust, ugyanarra az igényre, amire eredetileg a 252-est csinálták. Én úgy tekintek a 256-osra, mint az eredeti 252-es más típusszámon történt felélesztésére.
Eltelt újabb pár év, megérett az idő a 266-os helyett is egy jobb minőségű típusra a helyközi közlekedésben. Jó ideig nem volt ilyen, kétajtós 260-asokat használtak. Aztán kihozták az Ik-244-es típust, ami ugyanúgy helyközi változata volt a 256-osnak, mint ahogy a korábbi időszakban a 266-os volt a 255-ösnek a helyközi változata.
Csak aztán szériagyártásra nem ilyen számon, hanem 256.44 számon került.
Stb.
Folytathatnám a 246-os és 247-es meséjével, de most nem teszem.
A menetlevelet vezetnünk kellett,mert ez alapján számlázott a megbízó felé a TSZ melléküzletága. Volt egy szerződésünk hogy a TSZ az árbevétel 40 %-át kapta,a maradék 60 %-ból meg mi finanszíroztuk a javítás,alkatrész,és egyéb a fuvarozáshoz kapcsolódó költségeket.Az csak egy szóbeli dolog volt hogy a fuvar megszerzése is a tied volt,és ha jól emlékszem volt egy minimális leadó is,amit akkor is fizetned kellett volna ha éppen nincs munkád. A Tsz a bevétel 40%-ból a béred járulékait fizette. (És hál Isten mindkét kifizető hely ahol ebben a formában dolgoztam megtette.)
Csak egy kiegészítés a korhoz amit akkor sem mindenki ismert,nem válasz a Trizs-hez intézett kérdésedhez.
Valamit nem értek! Ezeknek a kocsiknak is kellett vezetniük menetlevelet. Volt kötelező időszakos KPM beszámoló, ami kocsinként a futott kilométert, üzemanyag felhasználást, áru és raksúlytonna kilométert tartalmazta. Ezeket a tulajdonos cégnek kellett megadni, ez hogy történt, abban az időben? Én állami vállalatnál dolgoztam, ott ezeket kellett megküldenünk.
Én a borsodsziráki TSZ Zsukját vettem ki gebinbe 1987-ben úgy hogy életembe nem jártam ott viszont az Iroda Budakeszin volt,rá egy évre a szállításvezető gondolt egy nagyot és céget váltott. Mentünk vele mi is az adonyi Március 21 TSZ-hez. Ott is egyszer voltam egy orvosi vizsgálaton.
A Zuk SM-02-64,az adonyi AVIA már volt itt SJ-90-84-re hallgatott.
Ha egy TSz takarító melléküzemágában volt 10 db IFA, és a TSz székhelyétől 40-60 km-re dolgoztak, akkor a TSz-ben csak annyit tudtak róluk, hogy minden hónap másodikáig befizették vagy nem fizették be a TSz-t érintő jutalékot.
Mivel önelszámoló alágazat voltak, csak az év végi kötelező jelentésükben (ami 90%-ban vagy hiányos volt, vagy el se készült)tudták azt meg,:
- hány munkavállalójuk volt az év folyamán?
- mennyit futottak az autóik?
- stb.
Ebből rendkívül sok hatósági és még több munkaügyi, műszaki probléma adódott.
Köszönöm, így már világos. Azt tudtam, hogy a TSZ melléküzemágak voltak, gyakorlatilag kiskapitalistaként működve a nagy cuculizmusban, de nekem inkább a szolgáltatások, vagy a kisszériás ipari gyártás ugrott be róluk, nem a szállítás.
Ha (mit ád Isten) pont egy 10 éves, SF xx-xx rendszámú ZIL-MMZ-555 billencse volt és véletlenül betolatott az udvarára egy HP xx-xx rendszámú gyári új ZIL-55-ös, akkor ha holnaptól az új billencsen volt a régi SF xx-xx rendszám, az egy PACSA nevű faluban, Zala megye, csak a nagyon vájt fülűeknek tűnt volna fel.
Ilyenből meg a hasonló falvakban vajmi kevés volt, vagy nem is volt.
A műszaki vizsgát meg megoldották a környéken egy KTSz-nél okosban.
A régi billencs meg szétbontva, darabolva, eldugva volt még 6 évig a Gépállomás C vágánya mögötti parajosban.
A falu csak annyit tudott, hogy Kispista Jóskának eddig is volt egy kék-fehér ZIL billencse, most is van neki egy kék-fehér ZIL billencse.
Az még egy 'gyönyörű' korszaka volt a világnak. Bemész a műhelybe,nem néznétek meg,ez és ez a baja. Hozd be kettő után. Miért akkor mi lesz? VGMK-ba megnézzük. Délelőtt a fű sem nőt a műhely környékén,vagy max a délutáni műszakhoz szedték össze az alkatrészt a raktárból.
Aztán 1985-ben beleestem egy ilyen VGMK-ás kubikos brigád szállításába. Elvittem őket Dorogra,akkor épült a szemétégető. Mondtam a vezetőnek szombat van,lépek le a barátnőmhöz hányra jöjjek vissza? Hordtam őket két hétig azt kérdi a vezető nincs kedved dolgozni? De van csak kéne tudni mennyit adtok? Egy százast,mondta a művezető. Hát mondom az elég karcsú,mert én 280 órával már 4500-4800 Ft-ot-is megkeresek havonta mondtam neki. Nem,én óránként fizetek ennyit. Nem hittem,de legközelebb lapáttal mentem. Egy fél tömblakás árát megkerestem két év alatt.
Mindketten jót írtatok szerintem, csak hát a maszekvilág az valóban maszek volt, a VGMK meg egy bújtatott fizetéskiegészítés állami kerteken belül. Nálunk legalábbis VGMK-ban ugyanúgy autót javítottunk,csak a hivatalos munkaidő után. Az már a szocializmus bája volt, hogy olykor azért, hogy legyen munka a VGM-re, főmunkaidőben nem csináltunk semmit, vagy előkészítettük a VGM-es melót, a lényeg, hogy a főmunkaidős fizunál kicsit több pénzért tovább bent kellett lenni.
Azé' voltak "vicces" dolgok a nyolcvanas évek elején,mikor a rend őre megállította a maszek Ifát. A szőrös gumikról be tudná mutatni majd a számlát a R.K.-án? Ott az,abban a pillanatban elég vízhajtó hatású lehetett. Nem tudom mi lett a vége. Én később kezdtem.
Kösz skacok! Nekem olyan 83 környékéről rémlik, hogy a műhelyben elindult a VGMK és kb azután nem sokkal kezdtük ipari méretekben fusiban javítani a maszekfuvarozók kiváló lengyel, vagy keletnémet kisteherautóit. :-)
Már akkor is tudták a frankót. Ha ellopsz egy ZIL lámpát akkor elkapnak mert látványosan hiányzik. Na de ha egy egész ZIL-t olyan helyről ahol egyébként is sok a teherautó, a kutya sem fogja keresni...
Gebines kocsik már a hetvenes évek végén voltak. Bár ott a Volán bizonyos lefutott Km után adta a fődarabokat ha kellett,ha nem. Apám is adott el a nyolcvanas évek elején új ROBUR motort maszeknak,mert ő nem hajtotta szét a sajátját,viszont 100 000 Km után adták ha kérted ha nem.
Gyönyörű életkép, kösz! A hivatali része teljesen életszerű, akkoriban mindenki természetben hordta haza a munkahelyéről a fizetéskiegészítést, de 80-ban mit tudtak kezdeni egy új ZIL-lel?
Tévednék, de én pár évvel későbbre datálom azt, hogy magánemberek is üzemben tarthattak haszongépjárműveket?
Persze az étlap sohasem volt titkos, de az igaz, hogy nagy volt a titkolózás a feszültség odabent.
A Magyar Néphadsereg akkor meglévő 8 szárazföldi hadosztálya mindegyikének volt saját szállító zászlóalja.
8x270 teherautó.
Kb. 8x1200 tonna szállító kapacitás.
Ezek függetlenek az alakulatok szállító századaitól, azon felül vannak.
A valóságban 3-4 hadosztálynak tényleg meg volt a többinek vagy csak papíron, vagy mint a Sivatagi Hadosztálynak (ez a nyíregyházi gl.lövész hadosztály gúnyneve) megvolt de Robur Lo 1800-as kisteherautókkal amik annyit értek mint a lófing.
Ezért a 2 meglévő központi szállító zászlóalj, egyik az MN 7980, a másik a Gépkocsiszín békében is fel volt töltve kb. 95%-ra.
Az MN 7980-nál nem voltak (papíron) béke autók, Barkas, ZUK, Nysa, AVIA, ZIL-130, ZIL-MMZ-555,
ZIL konténer szállító, stb.
A valóságban - sajnos - voltak.
Kb. 70 db.
Ezeket békében megoldandó csapatépítkezésekhez és csapatélethez használták.
Az általános az volt, hogy reggel kimentek este hazajöttek.
De mindíg volt vezényelve más alakulathoz 1-4 hónapra valamilyen munkára 1-8 teherautó.
Egyszerre kb. 20-22 teherautó volt kölcsönben, több alakulathoz szétszórva.
Ezeket a vezényléseket, elég szigorú protokoll szerint, úgynevezett TÁVMONDAT-ban rendelték el géptávírón.
A ki- elrendeléseket egy külön könyvben vezették.
- Ki rendelte ?
. Mit rendelt el?
- Milyen rendszámú autó?
- Milyen típusú?
- Mikortól?
- Meddig ?
- Hová?
- Elrendelő fedőneve ?
- Beosztása?
- Távmondat száma?
- stb.
Amikor a 22 db gyári új ZIL-MMZ-55 megjött akkor kettő távmondat is érkezett velük kapcsolatban három napon belül.
Az első távmondat arról szólt, hogy a 22 kocsi nem vezényelhető sehová, csak az MN HTP.FCsF. = Magyar Néphadsereg Hadtáp Főcsoport Főnök személyes engedélyével.
Aki akkor Sz.M. vezérőrnagy volt.
A másik távmondat két nappal később jött, s ebben L.M. vezérőrnagy az előbbi helyettese úgy rendelkezett, hogy az egyik új ZIL billencset adják kölcsön (vezényeljék) Nagykanizsára csapatépítési munkára 6 hónapra. a másikat már nem tudom hová.
Ezeket a vezényléseket 90 naponta felül kellett vizsgálni és úgynevezett "megerősítő távmondatot" kérni, hogy a nevezett teherautó még maradjon vagy sem ott ahol van?
Ez az MN 7980 Pk.Technikai Helyettes kötelessége volt.
Nem tette meg.
Sem 1980-ban négyszer, sem 1981-bebn háromszor.
Közben az alakulat tisztikarának 80%-t a Katonai Bíróság 1981 őszén más, súlyos vádak miatt elítélte, s mindenkinek kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy mi lett a két ZIL sorsa?
1981 decemberében új tiszteket hoztak, akik neki álltak a rendcsinálásnak.
1982 tavaszán az első 90 nap letelte után keresni kezdték a zászlóalj gépkocsi rovancs kapcsán a 2 db ZIL billencset.
Az egyik 1982 őszére, sok-sok csatározás és itt OFF kalandos dolgok után előkerült.
A másik nem.
1982 késő őszére- két évvel az eltűnés után az alakulat nyomozó tisztje elkészítette a büntető feljelentést az ügyben.
A parancsnok jóváhagyta, a feljelentés elment a katonai ügyészségre.
Mit ád Isten onnan 1983 közepén visszakerült Feljelentés kiegészítés felszólítással.
A teherautó már közel 3 éve nem volt meg, de csak akta tologatás folyt.
Addig a jó ég tudja hol dolgozott és azt se tudtuk milyen rendszámmal dolgozik.
Nagykanizsán keresték, hisz oda ment, de ott 4 laktanya volt akkoriban (egy határőr) és mind a négy tagadta, hogy hozzá megérkezett volna.
Elővették a régi TÁVMONDATOT, amiről megállapították, hogy valószínűleg hamis.
A MN Katonai Közlekedés 2. embere N. ezredes szignálta L.M. vörgy nevében azt a TÁVMONDAT-t.
Mikor rákérdeztek nála azt válaszolta már nem emlékszik, hisz évente kb. 200 távmondatot ír alá.
Ebben maradt a katonai ügyészség.
Közben eltelt 1-2 év és 1985 legelején Kanizsán bebukott valamilyen helyi alvilági kisfőnök.
Faggatták és Ő énekelt.
Nem tartozott az ügyéhez (más miatt bukott meg) de valahogy kikottyantotta, hogy bandájának köze volt a katonai autó (ZIL) ellopásához.
Ezt meg megtudta a helyi újságíró.
1985 elején a Zala megyei újság (napilap)-nak a hétvégi 4 oldalas mellékleti helyi volt azaz a Nagykanizsán terjesztett példányok nagykanizsai betétlappal, melléklettel jelentek meg.
Ott meg megírták.
A Zalai megyei napilap nem számított országos hírforrásnak, pláne nem a regionális (kanizsai) melléklete de azért pár ezer példányban csak megjelent.
- Mi az ?
- Elloptak egy katonai autót?
- Már évekkel ezelőtt?
- A rendőrség nem találja?
- A hadsereg nem találja ?
A 4 kanizsai laktanyában sok száz civil szolgált polgári alkalmazottként.
Kis túlzással minden kanizsainak volt egy rokona aki valamelyik helyi laktanyában volt büfés, kertész, villanyszerelő, nővérke vagy akármi.
Ment pletyka ezerrel.
A fél város erről beszélt.
A kanizsán szolgáló hivatásosokat a civil szomszédaik cikizték.
Erre már a Katonai elhárítás is felkapta a fejét.
Nem az elveszett teherautót keresték Ők sem, hanem a hír kiszivárogtatóját.
Eredmény semmi.
N ezredes urat 1985-ben nyugdíjazták. Elérte a korhatárt.
N. ezredes úr 1986-ban meghalt.
A gengszterváltáskor nyílt feljelentésre egy civil parlamenti vizsgáló bizottság vizsgálta L.M. vörgy, egykori MN HTP.FCsF-helyettes Zalakarosi nyaraló építésének ügyét.
Állítólak kiskatonákat dolgoztatott a nyaralója építésén?
Úgy tudom bizonyítottság hiányában felmentették.
Ott került szóba még egyszer és utoljára a mi ZIL-MMZ-555-ünk ügye.
Egy beidézett tanu azt mondta, a Honvédségi ZIL-t az a környékbeli építési vállalkozó (bár akkor még nem vállalkozónak hívták) kapta meg a vezérőrnagytól ajándékba aki neki a nyaralóját felépítette.
A vizsgálatot vezető felszólította a tanút bizonyítsa be állítását.
Nem tudta bebizonyítani.
A ZIL-billenős sohasem lett meg.során tünt el a ZIK billenős.
Egyik változat szerint az akkori Néphadsereg Főcsoportfőnök helyettese, és a katonai közlekedés második emberének összjátéka során tünt el a gyári új ZIL billenős.
Ahol 1969-71 között katonáskodtam, volt 3 ilyen. Gyári kék színűek voltak és újszerű állapotúak. Egymás utániak voltak a rendszámaik. De már csak arra emlékszem, hogy nem HT xx-xx volt a rendszámuk. Aztán úgy 73 táján az egyikkel találkoztam Szombathelyen. Egy trélerre volt felrakva és letakarva. Olyasmit mondtak, hogy egy volt katonatársam - már polgári alkalmazottként - törte rommá.
Köszönöm, bár ezeket a szem előtt lévő , ismert filmekben lévő kocsikat már kibeszéltük . De van még jó pár olyan film , ami izgalmas lehet ilyen szempontból , csak sohasem ismétlik , illetve a neten sem található .
Konkrétan engem pl a Fenyő Mikivel 1983 -ban készült: Egy pillanat veled című film érdekelne . Anno láttam a tv- ben , és határozottan emlékszem , hogy az elején egy Felíciával hasit át az Erzsébet hídon Pestről Budára . Ha ez meglenne valakinek akár VHS- en is , érdekelne !
Köszönöm mindenkinek a megfejtést ! Bevallom , én a villamos sínek miatt gondoltam kapásból a Thököly utat , nem tudtam a 25-ös villamosról ! A mi nem csoda , hiszen alig éltem , mikor meg szüntették :
Köszi! Nem komoly dolog egy ilyen megfejtés, inkább csak érdekesség, meg Napocza olvtárs egyébként is centire belőtte a kép helyét.
A fentről.hu légifotóján ugyan a macskakövek nem, de az út közepén levő villamossínek megfigyelhetőek, Hamster Eeveszett sínekkel foglalkozó weboldaláról áthozott fotón viszont mindkettő jól látható.
Én szintén. Sajnos abból a korból nincs képem, ami bizonyíthatná ezt, de jelenleg is látható az Állatkert cirkusz melletti bejáratánál (kb. itt), a bódésor felőli részen egy elég nagy kátyú az aszfaltban, aminek a rétege alatt megszólalásig ugyanaz a macskakő van, ami az előzményképen látható. Remélem, valamit segítettem ezzel.
Ez nagyon klassz táblázat ! Több került hozzánk , mint az USA-ba ! :o
Amúgy elvileg lehetséges , hogy a hatvanas-hetvenes években az NDK-ban dolgozó magyarok hoztak be használtan . Illetve a 11 akár igaz is lehet , ha hozzá adjuk a '89 - ben a szögesdrót elbontása előtt egy NDK "turista" által itt hagyott darabot ....
Honnan jött ez a 11 darab ? Valahonnan lett biztos forrás ? Nem kötözködés , _tényleg_ kíváncsi vagyok ! Anno én írtam , hogy csak három jött be : Bárdy ,Kazal , Rajz . De azóta ugye kiderült , hogy ment négy a lottó jutalom sorsolásra , az hét , és mellette még volt plusz négy ?
Amúgy a konkrét kocsi CA-52-70 rendszámmal futott . A kép forrása :
A csíkos 256-osok témájához szeretnék hozzászólni, pontosítani.
Valóban a 80-as évek közepétől több volánnál festettek át buszokat egyéni színekre. Voltak ahol a megyei vállalton belül sem voltak egységesek ezek a csíkozások és tényleg nem mindig sikerültek igazán ízlésesre ezek a megoldások.
De a 45590, 45592 és 45600-as hozzászólásokhoz csatolt fotók pont az eredeti Ikarus gyári színezést mutatják! Például Heves megyében 1985 és 1989 között ilyen és ezekhez nagyon hasonló fényezéssel érkezett az összes új 256-os. (Jellemzően az ezüst és a vajszín volt a két alapszín, ezekre kerültek a piros-barna vagy kék csíkok) Ráadásul a felújított kocsik egy része is megkapta ezt a színezést, ezzel közelítve az egységes távolsági/különjárati buszállomány felé. (igazából a távolsági és különjárati kocsik között nem látok éles határt, az új buszok általában különjáratosként kezdték, később átkerültek távolsági járatba - persze kezdhettek rögtön fordás kocsiként is)
De hasonló színezéssel érkeztek új 256/250-es buszok az Alba Volán (BX-97-00, BY-22-64, AOA-224, AOA-391, AOA-395) és a Gemenc Volán részére is. (Nekem a Tamási-Bp (?) járat kocsija rémlik a 90-es évek elejéről-közepéról, ami ezüst alapon kék csíkokat viselt Gemenc Volán felirattal, talán a BSF-377 volt?) A 80-as évek második felében a Jászkun Volánhoz is jöttek gyári csíkozású 256-osok, de az eltérő stílusú volt a Mátra/Alba/Gemenc színtervhez képest. Arra, hogy más megyékben előfordultak-e ezek a gyári csíkozások, én nem emlékszem.
A teljes, országos volán buszállományt tekintve persze, egyértelműen kevesen voltak; de nem csak néhány darab, nem csak kuriózum volt.
A Heves megyei példányok pedig jóval tovább hordozták ezeket a csíkokat, mint mint 2-4 év.
Az teljesen igaz, hogy sérülés-javítás esetén a vékony csíkok újrafestése aprólékos munka volt, az életük vége felé inkább már telibe fújták az egyes karosszéria elemeket, részeket.
Legyen egy oldalkocsi mára is . A két úr és a közöttük álló hölgy jött szerintem azzal a fogattal . Klassz a hölgyek fedeles kosara is . A bal sarokban pedig egy Skoda Spartak hátulja látható . Egyéb említésre méltó dolgot én ezen a képen nem fedeztem fel :)))
Itt legalább volt értelme kattintani ! Érdekes ,hogy relatíve vastagon vannak öltözve , de fagyit esznek . Nyáron készült , de egy kicsit hűvösebb volt ? Szerintem a Thököly úton vagyunk :
Ez újabb szép példája az értelmetlen fotónak , hacsak nem valakinek azt akarta szemlélteni , hogy mit látok , ha kimegyek az erkélyre . Sajnos a sarkon lévő utca tábla nem olvasható , így csak abban bízhatunk hogy valaki felismeri a helyszínt . A nagypolski rendszáma :
Simán lehet , hogy ezt a képet az unoka fényképezte ! A nagypapa járt a busszal , természetes , hogy az osztálykirándulásra Ő vitte az unokát . A fiú pedig akart egy képet , amin a busz a nagypapa és a szerelme is rajta van ! Nos , így sikerült ! :)
"Ezeket" tényleg komolyan gondolod? "Sokaknak tetszik" - amikor írom 5 "+" - de valahogy nem illenek hozzád. Olyan mintha Magadat degradálnád le. Néhányan ennek itt biztosan nagyon örülnek :(
Te mondtál - nem is olyan régen - valami olyasmit, hogy az öregség/öregedés nem előny és nem hátrány. Állapot!
Az S1a természetesen nem számítógépes betűtípus. Amint a buszok oldalán az 1900-as években alkalmazott egyetlen számtípus sem. (Hiszen tervezésük, kialakításuk idején számítógépnek még se híre, se hamva nem volt.)
Ezeknek a nem számítógépes számtípusoknak a jellemző formáiról és méreteiről készítettem egy összeállítást, ami honlapomon megtalálható.
A számítógépes korszak előtti korszakot nem ismerők számára pedig GYIK (Gyakran ismétlődő kérdések) címszó alatt tettem közzé egy magyarázatot erről a honlapomon.
Sokan, sok volán vezető, pláne sok Volán középvezető meg volt győződve a központosítás (VOLÁN Tröszt) károsságáról.
Ezért 1984 után amikor a VOLÁN Trösztöt feloszlatták, és a 24 Volán társaság önálló lett, kuruckodásnak, amolyan központ elleni lázadásnak fogták fel, hogy volt egy kiskapu, mely arról szólt, hogy a közforgalmú volán buszok közül a különjáratiak lehetnek bármilyen színűek.
Míg a helyi, helyközi kocsiknál adott volt az egyen sárga, a távolságiaknál 2-3 más szin (világoskék+vajszín, vagy bordó+vajszín) a különjárati kocsiknál nem volt megkötés.
Pár Volán vállalat a különjárati kocsijait sem kezdte el átpingálni, de a Volán Vállalatok kb. fele úgy látta itt az idő, hogy megvalósítsák önmagukat.
Ennek lett egyik kifejezési módja, a színezés.
Nem éppen ízlésesen, de ki így ki úgy neki állt átfényezni.
Ezeknek az egyes példányoknak a fényképeit mutatjátok be mostanában.
Mivel semmilyen előírás nem szabályozta, hogy egy VOLÁN társaság buszparkján belül, mennyi lehet a különjárati buszok aránya, ezért ezt mindenki saját maga döntötte el.
A kezdeti kivagyiság hamar alább hagyott, hisz rájöttek, hogy az ilyen színezés drága, és gyakorlatilag semmilyen hasznot nem hoz.
Ezért nagyon hamar (2-4 év) alatt az ilyen átfényezések elmúltak.
1. Az általam felrakott képek nagy részéről levágok oldalt , alul és / vagy felül is . Ez a későbbi viták elkerülését szolgálja , ha valaki utóbb a magáénak vallaná a képet , bizonyítsam , hogy az eredeti fénykép nálam van .
2. A konkrét képről bal oldalról vágtam le két embert ( gyereket ) , akik amúgy szintén nem a kamerába néznek . Valószínűleg egy osztálykiránduláson készülhetett . A busz teteje az eredeti képen sincs teljesen rajta . Ennél a képnél ( még a teljesnél is ) jogos a felvetésed , hogy egyébként mit akart megörökíteni ?
3. Sohasem volt olcsó mulatság a fényképezés , különösen nem színesben . Manapság , a digitális fényképezés korában nem gond milliót kattintani , de régen azért kétszer is meggondolta az ember fia , mikor mire kattint . Ezek után mégis keletkeztek ilyen és ehhez hasonló képek , még nekem is van a tarsolyban , teszek majd fel .
Az ilyen képek láttán szoktam találgatni, hogy mi a kép eszmei mondanivalója. Másképp: Mit is akart láttatni a fénykép készítője? A bácsit? Akkor miért van a kép szélén? A kislányt, aki háttal van? Vagy az autóbuszt, aminek lemaradt a teteje és a kislány is takarja részben?
Nem tudok én semmit sem, lévén a hatvanas években nem nagyon érdekeltek a rendszámok. Az előzőleg említett következtetést az itt előfordult képek alapján vontam le.
Eretnek kérdés: nem lehetséges, hogy kétszer volt csere? Itt az utóbbi napokban feltett képekből a hatvanas és nyolcvanas évekből valókon vannak 00-ás és 01 amerikai diplomáciai kocsik, a hetvenes évekből meg 50-51-esek.
Köszönöm Passat mester veretes mínuszait,legközelebb ne igyál fiam ha ide esz a fene. Köszönöm ha -még- érted mit firkálok feléd. :( Ne oszd a mínuszt,dőlj le,holnap jó idő lesz,menj inkább kerékpározni.
Nem merek kardoskodni, pedig tudom, hogy igazam van a teljes DT xx-xx váltással.
Csak már nem tudom mikor volt.
Most próbálom beazonosítani, épp hol dolgoztam és mi közöm volt hozzá.
Azt már tudom, eddig is tudtam, hogy személy szerint semmi közöm nem volt a cserékhez, de a telefonos segítségeknek köszönöm, hogy tudom a két végrehajtóval egy naaagy szobában dolgoztunk.
Pár napja került elő egy iciri irodai fotó, amin egy igen szimpatikus, okos és szép és szerény ifjú (én) építi a szocializmust mint nullkilométeres mérnök a KPM-ben.
Nem a DTrendszám ügyben de hevesen gépelek egy (valószínűleg) Erika írógépen.
ON
Úgy kapcsolódik a most tárgyalt ügyhöz, hogy a képet az a Á.T. készítette, (nagy hobbi fotós volt) aki főállásban az A és AA ebben az időben a DT és a CK rendszámok felelőse volt.
Tehát a teljes csere, a váltás, valamikor 1976-1980 között lehetett.
Az nagyon nagy lenne,de arról már tudnánk. Érdekesen fogalmaztok még mindig Pilisvörösváron. A fotót egy itteni társnak köszönhetjük. Fedőneve: "Trizs 77".
Ebből Skoda RTO 706 tipusú teherautoból létezik még hogy van valahol az országban belőle pár nem használt darab régi rendszámmal egy telephely sarkában vagy udvarban rozsásodik valahol a teherautók között is.
Egy osztálytársnőm részt vett ezen a balhén. Akkoriban egy közelkeleti fiú udvarolt neki és az vitte oda. Elmesélte, hogy látott ott egy pasit, aki a handabandázás idején egy nagyobb aktatáskát szorongatott a hóna alatt . Ami különös volt, hiszen a többiek nem csomaggal érkeztek tiltakozni. Aztán a megfelelő pillanatban elővett a táskából valami nagyobb kalapácsot és szakszerűen kezdte vele kopogtatni a kiválasztott személyautókat. Aztán még meglepő volt az osztálytársnőm számára az, hogy a jelenlevő rendőrök igen visszafogottan, a karjuknál fogva, húzogattak félre néhány embert az autóktól, de nem bántották őket. A kalapácsos szakit pedig egyáltalában nem zavarták.
Az USA követség autói végig a DT 00 sorozat elejéből való rendszámokat használtak,sokszor csodáltam még a kétezres években, hogy ami létükre sokáig egy 7-es BMW volt a nagykövet autója, csak arra nem emlékszem biztosan, hogy 00-01, vagy 00-10 volt-e a rendszáma.
Sajnos csak olyan képem van róla, ahol olvashatatlan a rendszáma, de itt van ugyanonnan egy másik követségi autóé is 2006-ból.
A laktanyák kapuügyeleteseinek (egész pontosan a kint álló KA. Üh-nak) feladata volt - többek között - az elhaladó járművek megfigyelése is. Ha egy autó megállt, indokolatlanul lassított, vagy láthatóan fényképeztek belőle, akkor fel kellett írni a rendszámát és jelenteni. Az elhaladó külföldi autók rendszámát is fel kellett írni, szintúgy a DT és CK 00-01 - 19-49 számtartományba eső rendszámú autókat, ha azok elmentek az objektum előtt. Ezt egyébként külön oktatták is és volt egy tabló is az őrszobán arról, hogy mit kell megfigyelni. A látott autókat az erre külön rendszeresített előjegyzési könyvbe kellett bevezetni.
KA. Üh. szolgálataim során egyszer sikerült elcsípni ilyen autót, egész pontosan Belgium bécsi nagykövetségének az egyik kocsiját (WD 11,011) amit büszkén be is vezettem a könyvbe. Az azt megelőző bejegyzés fél évvel korábbi volt. persze ez a sztori már a nyolcvanas években esett meg.
Ez a kép némileg ellentmond annak , amit leírtál :
DT-00-74 , DT-00-77 .
Amúgy mi volt ez a sztori ? Ilyen nálunk előfordulhatott ? Nyilván csak felsőbb körök engedélye , jóváhagyása után . S nem lett belőle diplomáciai botrány ? :o
VOLVO BM 841. Imádtam, ahogy rükvercben villogott a hátsó kis lámpácskája középen. Amikor Dorogon bontották a bányász kolóniákat a '80-as évek közepén, ezek a munkagépek főszereplők voltak.
1958-tól kb. 198x-ig a DT rendszám nem 00-01-el kezdődött hanem 50-01-el.
50-01-től (elméletileg) 99-99-ig lett kiadva
Mondom elméletileg.
Valamikor 198x-ban volt teljes csere amikor megfordították, és már 49-99 fölött nem adtak ki hanem 00-01-től adtak ki 49-99-ig.
Amúgy a '60-as és '70-es években a különböző sorozatok (első két számjegyek) nyilvánosak voltak az ország mellé rendeltségükkel.
Az 50-00 és az 51-00 az USA-t jelentette.
Stb.
Amikor megfordították onnantól kezdve "biztonsági" megfontolásokból már nehéz volt megszerezni a követség=rendszámsorozatot, de jó szemű civil akkor is társíthatta.
Egy ismerős hirdette meg a Facebookon ezt a kétüteműt. Ha jól látom, TR-64-37. Már csak az a kérdés, hogy valódi-e és ha igen, ehhez a kocsihoz tartozott-e?
Azon gondolkodtam, hogy ez az 51-es számcsoport mit jelenthetett a maga idejében. A jelentésköteles autók a 00-01 - 19-49 számtartományban voltak, amerikaiként logikusan ennek is oda kellett volna tartoznia.
Köszönöm , egy fokkal jobb lett , bár a a Barkas rendszáma sajnos így sem olvasható . Van még egy ilyen fotóm , ami - igaz csak részben - hasonló betegségben szenved . De ezen a '61-ben készült fotón legalább a Moszkvics rendszáma olvasható :
Az hogy ugyanazt is legyártathatod sárgában is az később derült ki,valahogy nem erőltette sem az okmányiroda,sem a közlekedési Hatóság. Nekem egy kocsi kapott ilyet a nemzetközi engedélye miatt kértem,hogy ne kelljen újra intézni a papírjait rendszám változtatás miatt.. (HBW-679)
Akkor egy '66 augusztusában készült sorozat pár képe csak neked ! ;)
Az első , Szántódnál készült képnél még az gondolná az ember , hogy a CE-82-12 rendszámú Moszkvics a főszereplő , de a Tihanynál készült már egyértelművé teszi , hogy a CM-20-77 Wartburg az .
Nekem a fekete tető miatt gyanús , hogy a cseh 1000MB mögött egy egy cabrió vagy coupé van , de azt sajnos kitakarja a hajós sapkája :(
A harmadik kép pedig szemlélteti , hogy nyáron élni jó ! :)
Rosszul emlékszem arra, hogy amikor a megélhetési döntéshozók kiagyalták a sárga rendszámot, akkor a korábbi fehér alapon fekete szám helyére ugyanaz került sárga alapon?
Nekem úgy rémlik, hogy az Andor utcában levők kaptak DZA-s rendszámokat és a többi volánbuszos pedig ELK-sat.
"1957. július 26. A július 5-i, negyedik lottó-tárgynyereménysorsoláson gazdára talált Wartburg személygépkocsit tisztítják és látják el rendszámmal az Autóker Gogol utcai garázsának dolgozói" (MTI)
A busz oldalán lévő szám S1a típusú (lásd honlapomon a számtípusok felosztását, formáját, méreteit).
Az általad belinkelt számtípus is megjelent ugyan buszokon, de csak 2006-tól. Az ilyen és ehhez hasonló számítógépes számtípusok kizárólag a 2000 utáni években kezdtek megjelenni buszokon, így bármely, 2000 előtt selejtezett típus számaként megjeleníteni meglehetősen anakronisztikus.
A honlapomon közölt adatokból az eredeti (S1a típusú) szám kielégítő pontossággal rekonstruálható.
" Budapest, 1960. március 24. A Fővárosi Autóbuszüzem gépkocsivezető- és kalauz képező tanfolyamának résztvevői gyakorlati oktatásra indulnak egy IKARUS 60-as típusú autóbuszon. MTI Fotó: Lajos György "
Szóval a képen látszik a BKV Takraf ADK 125 autódaruja. A rendszáma nem látszik. Hány ilyenje lehetett a BKV-nak? Lehet, hogy ennek az újabb rendszáma AZE-825 lett?
Mihál táblázatában is meg van jelölve az egyedi festés ténye.
A FAÜ-csuklósokra jellemző ezüst sáv közvetlenül az ablakok alatt volt felfestve valamint az ablakok körül és a tető rész is valahogyan kékre volt festve. A kék rész "mintájára" viszont már nem emlékszem pontosan.
Talán már szerepelt ez a csoportkép. De most találtam egy olyan változatot, amely szűkebb kivágású, de élesebb. Összeboronáltam a homályosabb, de szélesebb képpel.
Hátha valakinek érdekesek az MTI képekhez tartozó dátumok.
Budapest, 1963. június 5. Gépkocsiszerelő egy Wartburg típusú személyautó vészhárítójára szereli fel az új rendszámtáblát.
Budapest, 1964. augusztus 28. Rendszámtáblát szerelnek a Német Demokratikus Köztársaságban (NDK) gyártott egyik új 601-es típusú Trabant személyautóra
Budapest, 1965. július 21. A Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium (KPM) Autófelügyelet Gépjármű dolgozója felszereli Sátori Emilnek a Csepel Autógyár dolgozójának, a hosszabb jugoszláviai kiküldetés alatt vásárolt Alfa Romeo típusú gépkocsijára
Budapest, 1978. november 9. A Merkur Személygépkocsi Értékesítő Vállalat csepeli telepén megkezdték az 1600-as Lada személygépkocsik átadását
A keletnémet márka akkortájt valahol 6,70 és 7,- Ft között volt. Ez utóbbival számolva az autó ára 175084,- Ft (a rendszám 40,60 Ft). A 120-as Skoda akkoriban valahol 120000,- Ft körül lehetett idehaza. Amúgy az NDK-ban a kurrens iparcikkek (turistaárfolyamon számolva) mindig drágábbak voltak, mint idehaza. '88-ban egy RFT színes TV (ami a hazai márkáknál lényegesen silányabb volt) 6200,- M volt, itthon akkor 27000,- Ft körül voltak a színestévék. '88-ban Drezdában egy lengyel madár el akart adni nekem egy ócska kétgombos kvarcórát kétszáz márkáért. Kiröhögtem, mondtam, hogy ami a karomon van (négygombos) az kétszáz forintért vettem a trafikban. Erre mondta, hogy ne rontsam az üzletét, mert ő 150,- M-ért simán el tudja adni a sajátját az NDK-ban.
Tudom, hogy nem én voltam megszólítva (miért is lettem volna?), de az akkori DM árfolyam ismert: 17,39 Ft volt 1 DM. Ezek alapján ez a Skoda 120LS 435 060 Ft-ba került odakint. A hazai árnak most így hirtelen nem tudok utána nézni.
"s.csabi"! Ha egyszer ráérsz,megnéznéd hogy a hazaihoz képest ez az NDK-ban 1985-ben forgalomba hozott Skoda 120 LS ott,vagy itt került kevesebbe? Aztán rájöttem hogy nagyot kérdezek.
Valaki egyszer leírhatná itt - vagy máshol egy cikkben - a legyártott Ik.620-csuklósok történetét. Gondolok itt a rendszámokra és a szolgálati helyek változásaira.
Már többször felmerült a téma de senkit nem érdekel. Miért?
Javítóüzemek használták, mert így nem kellett menetlevelet vezetni, hanem a próbarendszámhoz tartozott valami nyilvántartó könyv, amibe bele kellett írni, hogy ki, mikor vitte próbára. Gondolom, hogy le kellett volna takarni az igazi rendszámot, de ezt elmulasztották.
A rendőrség álláspontja szerint szó sincs róla, mint ahogy ez sem egy film akciójelenetének kezdete, melyben a magát békés nyugati turistának álcázó CIA-ügynököt készülnek kihozni a lakásból.
Nézzétek csak meg a határátkelőhely infrastruktúráját :
- organikus zöld bozót mint Hungarikum,
- letaposott murvás zöld padka mint útlevélkezelés + VÁM vizsgálati felület a busz jobb oldalán.
Igen, ott a padkán kellett leguggolva kinyitni a bőröndödet és a VÁM-os beleturkált.
Jó lehetett esőben, vagy hóesésben.
Évekkel később a fejlődés netovábbja volt amikor a városi piacokról kivittek pár kofa asztalt és arra kellett feltenni a bőröndöt, hogy a vámos turkáljon benne.
Amikor meg már pár méter bádogtető is került a kofa asztal fölé, az már olyan luxus volt, hogy naaaaaa.
Igaz az utas akkor is ázott, meg a kinyitott bőröndjébe még akkor is beesett az eső a fújt a szél, de a vámos már úgy-ahogy fedett helyen állt.
Ennél zöldesebb és teltebb színe volt, egyfajta türkiz.
Honlapomon a Mávaut-Volán rendszámkiosztási táblázatban feltüntettem a főbb színeket is, amelyekre emlékszem. 15-85 száma is beszínezve látható. (És több más, olyan is, ami valóban világoskék volt.)
Az első Volán-Ikarus 250-es, a GC-15-85. 1969-es gyártású autóbusz volt, 1977-ig szolgált a 20-as Volánnál, a későbbi Volánbusznál. Az övvonal felett és a lökhárítók halványkékre voltak fényezve. A hűtőmaszkon a fényszórók, díszlécek még nem a megszokott módon helyezkedtek el. Meghökkentőek a hatalmas Volán-csigák is... Archív felvétel - nem tudom megnevezni a szerzőt, utólagos engedelmével és köszönettel !
Jó látni a 87-13-ast. Ő, a 87-12 és a 87-15 kb. 1972-74. közt a 7-es vonalcsoporton jártak (7a, 7c, 107). Akkoriban a kelenföldi lakótelep mellett laktunk, így sokat láttam őket és utaztam rajtuk. E három kocsin az ajtókon végig volt festve az alsó ezüst sáv is, kivéve az első ajtón, annak alsó fele végig sötétkék volt. A 32-esre ezután kerülhetett a 87-13-as, így a kép vélhetően későbbi ('72. előtt még Ik. 620-asok jártak 32-esben). A 70-es években a Nagy Lajos király útja közelébe jártam szakközépbe, 1977-ig járt a 32-esen Ik. 180 típus.
Az tudod mekkora királyság volt mikor '72-73 környékén megindultak az építkezések nálunk és egy ilyen Ikarus 30-ast mint talicskatárolót ki tudtunk nyitni,és egész hétvégén a fehér kormányát tekerhettük (volna). :)
Volán 14 sz. Vállalat Ikarus 55-ös autóbusza. GC-27-13
" Matkaicsek és fia jártak ezzel az 55LUX kocsival. Nekem is volt szerencsém2-3 alkalommal vezetni különjárati fuvarba. Különlegessége "levegő rásegítős kormánymű"volt a Luxokon. "
Nem tudom, hogy mennyire volt általános ez a megnevezés. A Mesterséges Termékenyítő Állomás inszeminátorai egy személyautóval járták a körzetüket. Őket hívták nyakkendős bikának. Legalábbis Tamási környékén így hallottam a 60-as években. Akkoriban ott Moszkvicsokkal jártak.
Azért ez az arany színű felni,és a minden kiemelve fehérrel odavág. És a LIAZ-on a "háztáji" magasítás homlokfal sem semmi. És ha benéztek a fülkébe,világos üléshuzatos ülésen piros kisipari fejtámlák. -Megvettem- :)
Elnézést, félreérthető voltam. A 601 delux gyárilag létezett kétszínűben, de csak a tető színe volt eltérő, és piros egyáltalán nem volt (meg krómozott lámpakeret sem). Viszont azon túl szép korhű állapotban van az autó. Egy ügyeskezű NDK-autótulajból simán kinézek egy ilyen sajátkezű átalakítást.