Kunszentmárton után Szolnok felé amikor átkelünk a Körösön, ott van egy bakterház. Ott ágezik el a vágány Lakitelek-Kecskemét és Tiszatenyő-Szolnok felé. A két vonalat valaha delta kötötte össze! A töltés ma is áll, rajta a vágányokkal! A bozótban még a váltók is láthatók, sőt mindkét bakterház áll, bár meglehetősen romos állapotban...
Én csak térképről vagyok ilyen "okos" - soha nem jártam arra... Dunaújvárosban csak átutazóként voltam 12-15 perceket kb. 3-5 évvel ezelőtt, amikor a Bp-Szekszárd-Baja "gyors"- és sebes(ült)-vonatok Dunaújvároson át közlekedtek és ott kerülték és mozdonycserélték egymást.
Szeva Holdkooros,
aha.Most mi a funkci? tárolóvágány? Néhány éve láttam lepusztult kocsikat, vagy százat, ott álltak és rohadtak lefele...Szvsz szét is estek, mert mostanában nincs arra semmi..
"51-es út,Szalkszentmárton előtt andráskeresztes kereszteződés, rozsdás sínek jönnek sehonnan és mennek sehova..." Az "előtt" Baja irányából értendő? Szalkszentmárton vá-(151)ról MENTEK Sztálinvárosba... Vmikor az ötvenes években létesült egy összeköttetés a Vasmű és az Alföld között. A várost É-ról kerülve, ~Pentele közepén, egy patakvölgyben haladt... ki az Ifjúság-(Szalki)-szigetre, egészen a Dunáig; onnan komp kötötte össze a Szalkszentmárton vá-ról jóvő iparvágánnyal. Az új Dunaújváros-térkép (A Magyar Térképház kiadványa ~1996.)jelzi a vasutat; úgyszintén az 1989-ben kiadott "Duna vízisport-térképe Esztergomtól Dunaújvárosig"; az 1983-ban megjelent Dújv-tól Mohácsig térkép viszont nem - mint ahogy a szintén 1983-ban kiadott D. várostérkép sem.
"A Pécs-Harkány vonalra semmilyen halvány utalás sincs - pedig valószínűtlen, hogy 100%-os lett volna rombolás, néhány km-nyi töltés, egy vagy két állomásépület csak megmaradt..."
Nagyon jó kis topic! Egy szuszra végigolvastam, és megnéztem mindent amit belinkeltetek :)
Hadd tegyek én is hozzá, bár ezek közismertek:
Elveszett autóút:
Dömös-Visegrád között a 11-es régi nyomvonala, amit Bős-Nagymaros miatt megszüntettek.
Elveszett vágány:
Pesterzsébet sarkában a Nagykőrösi útnál a nemtommilyen nevű ferde utca (térkép sajna nem írja), amelyen keresztül a régi Nagykőrösi úton haladó vágány a Köteles u.- Határ út kereszteződésénél becsatlakozott a Ferencvárosi rendezőpályaudvarba.
Valami sorompórúd-tartónak látszó tárgy az egyik ház mellett még kivehető.
Ugyanilyen még a Nagykőrösi úton kifelé a sokatmondó nevű Vasút sor.
Ez a "Szentes-Nagyszentmiklós vonal" kifejezés megzavart... így aztán nagy marhaságot írtam: " ...a Szentes-Makóújváros szakaszt" holott a Szentes-Hmvh közti rész már 1893-ban elkészült; a Hódmvhely-Makóújváros szakaszt adták át 1903.ápr.25-én.
A könyvből is rosszul írtam ki - meg arról az aranyos kis füzetről is elfelejtkeztem, amit nemrég sikerült megvásárolnom egy bp-i antikváriumban: Száz éves a volt Szentes-Hódmezővásárhely Helyiérdeekű Vasút(1893-1949) (A második évszám az államosításra utal a címben).
Makó-Újvárost. Lehet, hogy Újvásártért éppenhogy már nem is érintette az a vonal (Hódmezővásárhely-Nsztmiklós), hanem előtte néhányszáz méterrel elvált a Makó vá-t a Makó-Újváros vá-val összekötő vonaltól - legalábbis a Makó várostérkép(em) [Magyar Térképház kiadása ~~~1998.) azt a vonalvezetést "sugallja" (Újvárostól majdnem pontosan DK-i irányba tart a vasút, de nem sokkal a 43-as úttal való találkozás előtt kissé megtörik, ~D-re fordul; Újvásártér pedig azután következik; de lehet, hogy a Nsztmiklós felé haladva továbbra is DK volt az irány - az 1976-ban kiadott várostérkép nem egyértelmű)....... Egyébként az is elképzelhető, hogy Újvásártér (úgy tudom, hogy csak) megállóhely újabban létesült (talán Trianon után?).
A mostani Makó vasútáll. - Makó-Újvásártér vonal, illetve ennek a középső szakasza tkp. a "deltavágány" - nem tudom, mikor épült - az általa összekötött két vonal közül az egyik megszűnt azóta.
Megtaláltam - köszönet a pontos címért. Elolvastam - szomorú a "végeredmény": hogy nem lehet "feltámasztani" a régi hidat.
Egyébként minden nyáron eltöltök néhány napot lenni Szegeden; a városban szoktam sétálgatni - furcsa, de nem merült fel az, hogy közelebbről megnézzem azt a "vidéket"...
A Szentes-Nagyszentmiklós vonal szerintem bement Makó állomásra is, mivel ahol találkozott a mai 121. vonallal ott nem volt deltavágány, így erősen kétlem, hogy megállították volna a pálya közepén csak azért, hogy Makóra ne kelljen bemennie. A vonal amúgy nem sokáig üzemelt, Trianon után leállították. Még egy érdekesség arról a környékről, hogy Apátfalvávál meg közúti híd volt a Marosos, nem értem miért kellett két külön helyen megépíteni a hidakat.
A Makóújv. rövidítés mit takar? Makó-Újvárost vagy Makó-Újvásártért?
Az új turistatérképeken általában jelölik a meggyilkolt vasútvonalakat... Pl. a Zselic ttérképen: "Régi vasút (Kaposvár-Szigetvár között - 1900 nov.19-1977 jan.1-ig)". Vagy a néhány héttel ezelőtt megjelent "Kemeneshát - Kemenesalja" turtérképen is látható a néhai Sárvár-Zalabér vonal.
Talán csak az "Ormánság" ttérkép a kivétel: A Pécs-Harkány vonalra semmilyen halvány utalás sincs - pedig valószínűtlen, hogy 100%-os lett volna rombolás, néhány km-nyi töltés, egy vagy két állomásépület csak megmaradt...
"...olyan, hogy Makó-Nagyszentmiklós (ez a magyar neve, de gondolom rájöttetek) vonal nem volt, Szentes-Nagyszentmiklós vonalként működött."
A hivakozott könyv [Frisnyák Zsuzsa : „A magyarországi közlekedés krónikája 1750-2000”] szerint 1903-ra készült el; két szakaszban adták át: a Szentes-Makóújváros szakaszt ápr.25-én, a Makóújv-Nsztmiklós szakaszt dec.21-én. De már 20 ével korábban elkészült a Makó-Mezőhegyes-Kétegyháza vonal. Nyilván a Szentes-Nagysztmiklós között közlekedő vonatok nem mentek be "Makó" állomásra - mint ahogy a Nagyvárad[-Békéscsaba]-Szabadka vonatok is csak Sz-Rókust érintették, a szegedi Nagyállomásra nem mentek be.
A minap hallottam egy szentesi vezértől, hogy a 135-ös és a 130-as vonalat deltavágány kötötte össze Hódmezővásárhelyi Népkertnél. A vágányt felszedték, a töltés viszont még ma is megvan. Szegedről Szentesre vagy fordítva a delta megszüntetése után jóval nehezebbé vált az eljutás. A vonatoknak először be kell menniük Hódmezővásárhelyre, és csak ezután mehetnek Szeged vagy Szentes felé. A 135-ösön a két hónapos vágányzár idején az MD-motorvonatok cseréjét Kistelek, Kiskunfélyegyháza és Csonrád állomások érintésével hajtották végre. Aztán rájöttek, hogy a szerelvénycserét Hódmezővásárhelyi Népkerten is meg tudják valósítani, csak ki kell tolatni a vágat felé.
M41 2127:A temesvári vonal magyar szakaszán nem is volt személyforgalom, (persze itt a trianoni béke utáni országra gondolok) mivel Szeged után magyar települést már nem érintett. Csak teherforgalomra használták a téglagyárhoz.
Még egy apróság egy alábbi hozzászóláshoz, olyan, hogy Makó-Nagyszentmiklós (ez a magyar neve, de gondolom rájöttetek) vonal nem volt, Szentes-Nagyszentmiklós vonalként működött. Amúgy Magyarcsanádnál ágazott el a most is meglévő szakaszról. A töltése még most is megvan, és két hídpillér a Maroson.
megvan valakinek azoknak a vasútvonalaknak a jegyzéke melyeket a határmódosítások miatt vagy azután megszüntettek pl:Sahy-Drégelypalánk,Körösnagyharsány-Oradea,Makó-Sânnicolau Mare,Tornanádaska-Turnu nad Bodvou,Kőszeg-Rattersdorf...stb?? (lehet hogy a külföldi nevek nem pontosak)
Most jut eszembe, hogy Ecsegfalvánál a Hortobágy-Berettyón van egy híd, amit nem használnak közel az úthoz, szerintem ez a vasútvonal egykori hídja. Na ezt mondtam én is :)
pedig ott van az a híres szegedi vasúti hidas fórum, igaz, 124 hozzászólás után ez év elején elhalt.
cím:
http://delmagyar.hu/forumkifejt.php?bw=&id=1&fid=530&forumid=226&page=13
A "Délmagyar"-on egy cikket találtam: "Kisnyugdíjasok a vasúti hídért" (Egy hetvenhét éves nyugdíjas tisztviselő felesége két éve levelet írt ez ügyben O. V.-nak - vki válaszolt: Igen, szép lenne, de nincs rá pénz és az autópálya sokkkkkkkkkkkkal fontosabb.) De a cikkhez nem szóltak hozzá... A Délmagyar Fórumán nem találtam meg a témát...
Frisnyák Zsuzsa : „A magyarországi közlekedés krónikája 1750-2000” c. könyve szerint 1897-ben készült el és 1959.okt.1. szűnt meg rajta a forgalom (legalábbis a magyarországi szakaszon).
A könyv a "Szőreg-Vedresháza" vonalról írja ezt az 1959-es adatot - valószínűleg ez ment Gyála felé.
"...az egyik legrégebbi vonal, hiszen Szeged első vonala a Temesvári volt, amely valójában egy vonal volt a pestivel." Igen, a Kiskunfélegyháza-Szeged vonal elkészülte (1854) után, valószínűleg nemsokára nekiláttak a folytatásnak - és háromésfél év múlva adták át a Sz-Temesvár szakaszt.
Hasonlót lehet látni Zalaszentivánban is: 1865-ben készült el a Sopron(-Szombathely)-Nagykanizsa vonal, és 1890-ben az Ukk-Zalaegerszeg-CSáktornya vonal... A kettő Zalaszentivánban keresztezte egymást, az Ukk-Zeg vonalat a Sopron-Nkanizsa vonal fölött vezették el... Valamikor az 50-es évek elején, majd 1970-ben építették át teljesen mindkét vonalat... de a felüljáró beton(?) hídfői ma is megvannak még - gyakran járok arra.