"Ennek a zavarnak az oka a kalcium relatív hiánya. A zavar bizonyos körülmények között elegendő meszet tartalmazó talajokon is megjelenik. A növény azonban elsősorban a talaj kálium- és nitrogéntöbblete miatt, vagy mert a talaj száraz, esetleg túl nedves, nem képes felszívni a kalciumot. Az első termések jobban károsodottak, mint a későbbiek."
Előre is bocs, ha a téma már felmerült, bevallom nem olvastam utána. Olyan problémám van a kertben, hogy a paradicsomom, amikor pirosodni kezd, egyből elrohad a belseje. Szinte hiányzik a termésnek az alsó fele, pedig elég gazdagon teremne. Nos, ha tudna valaki segíteni, hogy ez milyen betegség, vagy mi lehet rá a gyógymód, azt megköszönném.
A baloldali képen nagyon olyan mintha napégés lenne, kirepedt, megsérült és jött rá az eső, rothadásnak indult. A jobboldali zöldeken nem tudom, de lehet az is. Ha mindegyiknek a napos fele ilyen akkor valószínű. Mit lehet tenni? Leszeded, kivágod a rossz részt és főzöl lecsót vagy paradicsomlét az érettek javából. És reménykedsz hogy a későbbi termések egészségesek lesznek. Nem árt permetezni sem különösen ilyen esős idők után.
Gépben: feldarabolod, beleteszed, elindítod, néha forgatod és idejében kiveszed.
Napon: (ugye, ehhez van egy kritikus feltétel...) feldarabolod a minél húsosabb fajta paradicsomot (San Marcano, lukullusz alakkör, Jersey Devil, stb...) esetleg eltávolítod a magokat a lével együtt... érdemes megsózni, mert egyrészt vizet von el, másrészt innentől nem szeretik majd a rovarok, kiteszed tálcára, aszalókeretre (Keretre feszített háló. Ez tutibb.) és naponta foragatod. Estére érdemes bevinni, mert a hajnali párától vissza tud puhulni, majd miután a reggeli nedvesség felszáradt újra kivinni.
Ha kánikula van 2 nap alatt is kész tud lenni.
Opciók:
- meleg padlástérben is működik. Ott sem rossz azért éjszakára szárazabb helyre vinni.
- elektromos sütőben is lehet próbálkozni, ami képes tartani az 50-60 fokot. Ki kell támasztani az ajtaját, mert különben a pára nem tud távozni és meg fog főni.
- kihülőben lévő kemence is megoldás.
Akkor jó, mikor már száraz, de még rugalmas. Ha csörgősre szárítod, nehezen puhul vissza felhasználáskor. Csörgősen eláll magában is, de a rugalmas verziót olívával szokták leönteni, üvegben tárolni.
Nekem egy hete kezdett érni,még csak evésre való mennyiség van, egy hete permeteztünk, attól tartottam, hogy ha permetezek, nem tudom időben leszedni. De ebben az esőben sem nem érik, sem permetezni nem lehet.
nem tudom, hogy az alternária terjed-e, de az egymás mellettiek olyanok, és jobb a békesség.A szívem szakadna meg, ha elvinné mindet, olyan gyönyörű termés igérkezik.
Gondolom,hogy van,mert nálam is ilyen.Tegnap az éretteket gyorsan lekapkodtam,ezután permeteztem.2 óra múlva esett az eső.:( Nem egy paradicsomi időjárás van és ahogyan néztem nem is lesz egy ideig.Tegnap még egészen jól néztek ki,legalább is a tetejük,ma már azt látom sárgás a száruk. San Marzano leszedve,aszalni napon nem tudom,sütőben meg nem akarom.Így lesz belőle hámozott paradicsom.Sajnálom nagyon.
Attól,hogy alternáriás miért kell a növényt kihúzgálni?Az nem terjed vagy igen?
Fontos, hogy legalább ceruzavastagságú legyen az ág. És persze folyamatosan nedves legyen a talaj. Kánikulában naponta 3-szor is meg kell locsolni. Pár nap alatt meggyökeresedik. Nekem se sikerül mind, de a nagy része igen. Még a lóbogár által kirágott palánták egy részét is meg lehet menteni így.
Én egy kezdő "paradicsomtermesztő" vagyok, és jelenleg a kísérletezés fázisában vagyok.
Tehát mos megfigyelem, hogy melyik fajta válik be a legjobban, és jövőre abból szeretnék palántát nevelni.
Tudom, hogy minden logikának ellent mond, de úgy néz ki, hogy amelyik a földön hever, annak van a legkevesebb károsodása.
A másik két fajtát kicsit meggyötörte valami atka, vagy gomba, de lepermeteztem és úgy néz ki, hogy nem terjed tovább.
Ez a földön fekvő fajta azért is jónak tűnik, mert még 5-perc munkaidőt nem fordítottam rájuk, és szépen teremnek. Nem túl nagyok a termések, de sok van. Szal lusta kertészeknek ideális :D
A fa is jónak tűnik, de annál a termés mennyiségről még nem tudok beszámolni.
A képeken látható minden paradicsom palántáról lett nevelve, amit én neveltem magról.
Ezek mind magas folyton növő fajták, 2 féle van ami nem magassabb 1-1,5 méternél az egyik az ACE ami gyönyörű nagy befőzésre való , és van a TORK ami lukullusz típusu amit aszalásra használok.
Az első adag már elkészült sajnos pont addigra jött az eső de nagyon szép lett az aszalóban is. Remélem a következő adag már napon fog száradni
Nem tudom, biztos vannak törékenyebb szárú paradicsomok, én a nálam levő fajtákat úgy hajtogatom, kötözöm ahogy akarom, nem törik. Peched van, hogy pont ilyen fajtát fogtál ki.
Mi a probléma. Kicsit később lesz paradicsomod, talán azért mert mint írtad szabadföldi vad magokról keltek. Karót sem látok ami azért nem jó, mert így túl tömött az egész. Valamitől úgy látom a levélzete a paradicsomjaidnak intenzívebben nő mint a termés. lehet, hogy nem látom a virágokat, de ha vannak akkor majd kötnek. A "vad " magok származhatnak hibridtől is ami később tulajdonságaiban hasad és nem biztos, hogy terem annyit mint az anyja.
Amik a földön vannak lehet hogy érdemes lenne felkötözni (valamelyik nap húzattam fel az anyósomét is) mert ebbe az esős időbe könnyen megrohadhat a bogyó.
Hát, van az amelyiket nem karóztam, nem kacsoztam és a földön van az egész, azok szép pirosak már, és elég sok van belőle.
VAn a két paradicsomfa. Azok is szépek, csak valami betegség kicsit meggyötörte, de permeteztem, most jónak tűnik. Szép termés van rajta.
Aztán van olyan sárga színű, csepp alakú, koktél méretű, ami szintén 2m-magas már. Ez nem túl jó ízű, meg értelmetlenül nagy helyet foglal, és kevés a termés rajta.
Hazudtok mind a ketten! Vagy mind a kettőtöknek igaza van! Vagy félreértelmezhető a kifejezés? Igen. Azért tartozik a legmelegebb tavak közé mert nagyon sekély, így gyakorlatilag nincs hőraktározó/elvonó tömege. Tehát nyáron gyorsan melegszik, nagyon melegre, télen gyorsan hül, nagyon hidegre. Tegyetek holnap a napra egy tányér (Velencei) és egy vödör (hétköznapi tó) vizet. Néhány óra múlva mérjétek meg melyik hány fokos és mindjárt érteni fogjátok.