Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Olyan problémába ütköztem (fatömegbecslés) hogy háromszöges fügvény kéne amely két bevitt számot megkeres egy segédtáblázatban és a kettő metszeténél lévő számot kiírja mellékelek egy képet hogy érthetőbb legyen. segítségeteket előre is őszintén köszönöm! (az áttekinthetőség kedvéért a narancssárga mezőkben kéne megjeleníttetni a piros és kék metszetén található számot)
Ez teljesen tuti köszönöm már csak egy apróság hiányzik. Egy-egy cellában meg akarom adni a kezdő és a befejező dátumot. Próbáltam a képletbe írni abszolút értékkel, majd elneveztem a a két cellát a névkezelőben és a neveket adtam meg, ettől függetlenül 0-át számol. Biztos valami piti dolog de nem jövök rá. Ne nevessetek ki. :D
Még egy dolgot szeretnék megkérdezni. Ha jól tudom az excel a dátumokat sorszámként kezeli. Tehát ha minden munkafüzetem minden termékét egy külön munkafüzetbe kilistázom dátum szerint, akkor lehet olyat csinálni, hogy pl 20110520 és 20110415 között szummázza az adott oszlopot ? Azt nem tudom, hogy a dátumhoz, ami pl A oszlopban van hogyan lehet kapcsolni a többi oszlopot, nyilván egyenként....
Szia ! Ez nagyon klassz ! Ez alapján szerintem meg tudom csinálni a táblázatomat. Úgy tudom átfedni a hónapokat, hogy a listában fél hónapokat veszek alapul, az előző hónap utolsó kettő és az aktuális hónap első két hetét.
Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget, a sok jóindulatot és ne haragudjatok az agyleszívásért. :)
Kipróbáltam excel 2007 ben ”L” alakzatot meg tudtam csinálni. Hogyan tudok hozzá "ragasztani" cellatartalmat hozzárendelni? Nehezen igazodok ki az új elrendezésű képernyőn.
Próbáltam a neten rákeresni erre a parancsra nem találtam semmit mi a parancs pontos neve? esetleg leirás
Alapjában más a kiindulás, mint Sznidánál. A névadásokat nézd meg, ofszet függvénnyel jelölök ki annyi tételt az adatok végéről, amennyit a J1 cellában megadsz.
Az összegző képletek (pirossal) az F2:H2 tartományban vannak a 3 termékre. Ezek a szum függvények a rugalmas, névvel megadott tartományokat összegzik.
A könnyebb áttekintéshez az F3-ba beírtam az aktuális tartományt. Ezt megnézve módosíthatod a J1-et több, vagy kevesebb napra.
A bolhabetűs táblázatodat nem tudtam kibogarászni, ezért vettem alapul az indító kérdésedben jelzett 4 oszlopot.
Lehet hogy primitív megoldás, de arra gondoltam hogy a különböző hónapok oszlopait kigyűjtöm egy külön munkafüzetbe és azokra az oszlopokra alkalmazom a képletet amit írtatok korábban, így talán működik a 20-25 napos visszaszámolás, mert nem kell munkafüzeteket átlépnie.
Szia ! :) Igen, az nagyon komoly megoldás, nem jöttem volna rá magamtól. Köszönöm.
Lehet hogy még valaki emlékszik erre:
Ez volt az a táblázat, amiben 20 napot kellene visszaszámolnom. Közben kiderült, hogy ez lehet 24 vagy 21 nap is teljesen mindegy, csak a második hónap közepétől fedje az első hónap közepéig a számokat kb 20-25 napra. Ha a hónap elejétől számoljuk a teljesítményt, akkor a hónap elején lévő kiugrások miatt torz képet kapunk. Erre van valakinek ötlete ?
Most így néz ki pl az első oszlop: B4=(E4/F4)*100 E4 illetve F4 pedig csak szummázva van a 100x-ik sorig. E4-et, illetve F4-et viszont kb 20-25 napra visszamenőleg kellene tudnom.
Sikerült összehoznom ezzel az összefűzéssel. Köszi! :) Azért kellettek a sorszámok, mert ezek a számok kerültek be az OFSZET függvényekbe, amelyek a scrollozható grafikonhoz vannak kapcsolva.
Fűzd össze a segédoszlopban az év(a1)-et és a hónap(a1)-et, és ezt add meg a kereső cellában.
A B1 képlete: =JOBB(ÉV(A1);2)&"."&JOBB("0"&HÓNAP(A1);2), a kereső cella szöveg formátumú legyen, oda 06.02 -t írj be a 2006. febr-i adatok első és utolsó sorának kikereséséhez.
Ez az első kérdésedre vonatkozik, de most kiderült, hogy nem a sorszámokra vagy igazán kiváncsi, hanem a tól-ig tartományt akarod megjeleníteni. Erre való az autoszűrő. Az egyéni kategóriában be tudod állítani a kisebb, nagyobb, egyenlő értékeket.
Ha a 2003-as verziónál magasabbal dolgozol, a szűrési lehetőségek között megtalálod a Dátumszűrők lehetőséget.
A szöveg egy cellából érkezik ami esetemben pl=integrator!F43 . Cella tartalma: pl 5655 Borsodnádasd Kazánkovács utca 15/ E 5/15 ez nem fér ki egy sorba csak kettőbe a nyomtatvány adottságai miatt, a rendelkezésre álló hely ilyen L alakú hasonlóan ahogy rajzoltad. Hogy tudom azt megoldani, hogy automatikusan az alsó cellába tegye a szöveget ami nem fért ki a felsőbe.
Próbáltam alakzatot beszúrni L alakú nem találtam. Szabadkézi sokszöggel próbálkoztam de abba nem tuttam szöveget beírni, az Egyszerü alakzatokba tudtam szöveget beírni bár ezek közöt nincs ojan ami nekem jó lene
Hogy kel hozzá "ragasztani" cellához és ugyanúgy tudja venni ez az alakzat a benne lévő szöveget egy másik cellából
Köszönöm, ez működik és értem is, hogy egyezést keres a képlet, viszont ezt csak egy éven belül lehet használni. Nekem meg előfordul olyan is, hogy pl. 2006. február és 2008. július közötti értékeket szeretnék megjeleníttetni, vagyis a nagyobb, vagy egyenlő, mint 2006.02.01 és kisebb, mint 2008.08.01 közötti értékeknek kell szerepelniük. Megpróbálom úgy, hogy a 2006. februári értékek mellé 2006.02.01-et írok, és azt nézem meg, hogy hol szerepel először ez az érték. A 2006. márciusi értékek mellé meg 2006.03.01-et írok és a kapott számból 1-et levonva megkapom a februári legutolsó érték sorának a számát.