>Minden nagyobb hajó parancsnoki tányérjának aljában van egy spéci kis hajó. Captain's Yacht-nak nevezik, nem görbületképes, de légkörben is biztonságosan repül (szárnyai vannak), és meglehetősen kényelmes. Diplomáciai feladatokhoz, hivatalos bolygóraszálláshoz, ilyesmihez van tervezve, de szerintem még soha az életben nem használták sehol. :)
Az Insurrectionban használták. Sőt...! Bár addig tényleg nem bukkant fel sehol. Azért is hittem, hogy ez valami újdonság.
"Ezek nem szemelyszallito hajok... Neha megesik, hogy felvesznek egy-ket arcot, de le is teszik oket a kovetkezo allomason (TNG). " Azért ez így nem teljessen ihaz. a TNG-ben szereplő Enterprise-D igenis elég sok civilt szállított, a hajón volt a leénység összes hozzátartozója, ami a legénységen kívül kívül kb még 800 embert jelentet, így jött ki a kb 1000-es "leénység". Az enterpride-D-t egy többgenerációs, mélyűri hajónak tervezték, ami több éven át kinnt maradhat az űr sötétjében, ezért a családtagok is a legénységgel mentek.
7 of 9 magyar neve. Ha Picard nevezhette Rikert Egyes-nek, miért ne
hívhatnánk Hetes-nek vagy Kilences-nek, sőt akár Szeven vagy Nájn is
lehetne. Kicsit idétlen, de meg tudnám szokni.
Mar bocsi, de Rikernek nem Egyes a neve, az a beosztasa. Ellenben Seven of Nine-nak ez a neve, a tulajdonneve, es ugyebar tulajdonneveket nem illik leforditani. Remelem marad Seven of Nine... Egyaltalan nem idetlen.
Hány ember kell a Voyager fenntartásához? Nekem úgy tűnik 8-9.
A többi 140 felesleges. Persze néha feltűnik 1-2 mellékszerep-
lő, hogy aztán gyorsan háttérbe vonuljon. Pl. a hídra bejön valaki
Gondolj bele: ha minden okes a hajon, akkor gyakorlatilag 1 ember is eleg, aki szepen elkormanyozza a hajot. De a sorozat nem errol szol: szukseg van allando karbantarto szemelyzetre, a rengeteg keszulek felugyeletere, javitasara. Tamadaskor pedig az a 150 ember roppant keves, ha belegondolsz: minden szintre jutna 10 ember, egy burkolatatszakadasnal ez nem tul sok... Lehetne meg sorolni.
Jó, rendben, biztos személyszállítással is foglalkoznak, de ez a sok ember?
Ezek nem szemelyszallito hajok... Neha megesik, hogy felvesznek egy-ket arcot, de le is teszik oket a kovetkezo allomason (TNG).
MrZool: bocsi, ha a lelkedbe gázoltam, nem volt szándékos, csak azt hittem, hogy evvel nemsokat árulok el.
Nekem aztan nem artasz, de legy tekintettel a tobbiekre... En sem mondok semmi olyat, ami elrontana masok elmenyet. Ha kivancsi vagy az ujabb reszekre, lapozz vissza a forumban, mert a Sat1-es epizodokat anno kitargyaltuk.
Ott nem Parist játszotta, de az a karakter jellemileg hasonlított az a karakter Paris-ra. (rebellis pilóta (mint Han Solo))
A neve nem Tom Paris volt anno abban az epizodban, de a karakter o volt, bortonbe is kerult ha jol emlexem, es ugye Paris a Caretakerben ott van.:)
A Tuvokot megszemélyesítő színész ott volt egy rövid ideig a Generations filmben a régi Enterprise-on
A Voy: Flashbackbol kiderult, hogy mit keresett Tuvok 60-70 evvel a Voy elotti korban. Csak visszavonult a Csillagflottatol egy idore.
Épp rosszfiút játszott, akit aztán kirúgtak a Flottáról. Egy veszélyes manőverbe fogtak öten, egy meghalt, és ő a halott kadétra kente a dolgot. De aztán Wesley bevallott mindent, és mivel "Tom" volt a vezetőjük, ő vitte el a balhét.
Hé ezen a képen éppen ollan jó képű ez a Paris gyerek, mint Supervesley. Nem osztoztak egy pelenkán? :)))))))
Egyébként mit játszott abban a részben Tom barátunk? Olyan jófiúnak tűnik a képen.
http://www.ex-astris-scientia.de/articles/wolf359/w359chart_harry.gif
Hát ez a USS Firebrand (Freedom class) valami iszonyat hogy néz ki. USS Zsiráfnyak :)
>>A Tuvokot megszemélyesítő színész ott volt egy rövid ideig a Generations filmben a régi Enterprise-on
Jah, én is néztem nagyokat. Valami navigációs tiszt volt vagy ilyesmi. Igaz Tuvok szolgált a legelső USS Excelsioron is Capt. Sulu alatt.
McNeil (Paris) fellépése az egyik TNG részben szintén érdekes volt. Ott nem Parist játszotta, de az a karakter jellemileg hasonlított az a karakter Paris-ra. (rebellis pilóta (mint Han Solo))
Volt egy rész a TNG-ben, ahol megváltoztatták a meghajtót, és elrepültek nagyon messze.
Vannak még érdekes dolgok a színészekkel is. A Tuvokot megszemélyesítő színész ott volt egy rövid ideig a Generations filmben a régi Enterprise-on, Tom Paris pedig az egyik TNG-ben játszott, de szerintem nem mint később a Voyagerben.
Node a transwarp alagútra illetve a slipstreamre nem vonatkoznak a normál warp korlátok, hiszen ezek a folyosók nem a normál hipertérben vannak. A transwrpról azt mondta Laforge, hogy a normál maximális warp meghajtás kb hússzorosával lehet ott menni. Tehát akkor az ugye warp 190 körül van, (képletesen természetesen) a slipstreamet meg ki lehet számítani: 60000 fényév 3 hónap alatt. Legalább is a Dauntless igazinak tűnő csillagflottai navigációs adatai szerint.
MrZool: bocsi, ha a lelkedbe gázoltam, nem volt szándékos, csak azt hittem, hogy evvel nemsokat árulok el.
Dob irta, hogy a TNG-ben a hajók Warp 13-mal mentek a jövőben. Ezt a részt én is láttam, és kiváncsi lennék, hogy mi késztethette az irókat arra, hogy Warp 10-re tegyék a maximumot, ami felett már egyszerre lehetnek jelen a galaxis minden pontjában (Voy valamelyik része).
Egyébként ha Warp 10 a max, akkor a borgos transzwarp milyen gyors, vagy a (bocsi MrZool) slipstreem?
Hát ja, lépést kell tartani. Van egy program. Warp2 Ship Generator. Abban lehet poénos hajókat gyártani, és utána harci potenciáljukat tesztelni. Mondjuk az Enetrpride E még számomra szokatlan, de tényleg nagyon jól néz ki. Az Insurrectionben amikor Joystickkel irányítják nem semmi. Nekem a Jam Hadar romboló tetszik, nagy, szép színes, elég impresszív. Az utolsó TNG részeben (All good things..) volt egy Enterprise módosítás (Furure Enterprise), az is állatul nézett ki. Igaz kicsit elrugaszkodtak a ST világtól, mert annak a hajónak a maximális sebessége 13 Warp volt :)). Ami ugyebár lehetetlen.
bozilla: A Voyager skeleton crew-ja (minimális legénység) kb 70-75 ember, ennyi kell ahhoz, hogy a hajót hosszabb időn át üzemképesen lehessen tartani. De irányítani elvileg akár egy ember is tudja, amíg nem adódik valami kijavítandó probléma, vagy ilyesmi.
dr. laza: nem tudom, hogy ezt a választ ismered-e, de az ST Tech Manual leírása alapján a gravitáció-generátorok energia nélkül is meglehetősen hosszú ideig képesek üzemelni, ugyanis félig-meddig mechanikus berendezések. (Ha kell, elő tudom ásni a leírásukat, de hát mivel csak technoblabla, ugye...)
Cifu: Minden nagyobb hajó parancsnoki tányérjának aljában van egy spéci kis hajó. Captain's Yacht-nak nevezik, nem görbületképes, de légkörben is biztonságosan repül (szárnyai vannak), és meglehetősen kényelmes. Diplomáciai feladatokhoz, hivatalos bolygóraszálláshoz, ilyesmihez van tervezve, de szerintem még soha az életben nem használták sehol. :)
A Galaxy osztályt az eredeti tervek szerint 100 éves szolgálati időre készítették, tehát elvileg még egy jó ideig találkozhatnánk vele.
Az Intrepid osztály (Voyager) kb a legnagyobb olyan hajó, ami még le tud szállni bolygó felszínén, befoglaló méretét tekintve kb nyolcadakkora, mint egy Galaxy, és a leszálláshoz spéci antigravitációs rendszerrel van felszerelve.
>>Köszi a linket! Megnéztem a jelenetet kétszer, de a feliratot még nem láttam. :(
A filmet nézve nekem sem tünt fel, csak amikor a különféle trekker site-okon nézem, hogy a Norway képen ott virit az USS BUDAPEST felirat :)
A Sovergein osztály nekem sem fekszik igazán, ez már nagyon áramvonalasra, "sportosra" sikeredett... Nézd meg a TOS Enterprise-ot, majd az Enterprise-A-tól az Enterprise-E-ig, szépen "Sportosodik" a föderáció zászlóshajója, nem? :))
Köszi a linket! Megnéztem a jelenetet kétszer, de a feliratot még nem láttam. :(
És hogyhogy ez mindnek a felirata?
Más kérdés. Mi a fenét néznek a hídon, ha nincs bekapcsolva a fő képernyő? Picard megszólal, hogy "képet", csata közben.
De szépen látszig, hogy az Enterprise először felülről tüzel, aztán feljebb emelkedik, és így alulról. De nagyon áramvonalas lett, mondom, a D jobban tetszett.
Ha jól emléxem a filmben csak 1x lehet kivenni a feliratott, de [ha jól tudom] az összesnek ez a felirata, csak ugye a többségnél ez nem látszik :)
Szivesen beraknék egy képet, de félek, hogy nagy felháborodás lenne belőle, igy csak linket adok, OK?
USS BUDAPEST First Contact Quartett
Nekem a kedvencem a First Contact qartett [Akira, Steamrunner, Sabre és Norway], főleg a norway osztályú U.S.S. BUDAPEST :))))
Az Enterprise D-nek meg úgy kell, miért röpködnek olyan közel a sárgolyókhoz :)
Hát így erre gondoltam. Kissé begyepesedett vagyok a sok TNG-től, minekutána ők nem tudtak leszállni, ez is lett a veszte az Enterprise D-nek. Szerintem egyébként ez néz ki a legjobban az összes közt. Jó, meg a borg kockák. :)
>>Én akkor pislogtam nagyokat, amikor láttam, hogy valamelyik részben a Voyager szépen leszáll egy bolygóra, és ott van. Csak néztem.
Jójó, kicsit késő van már, de ezt esetleg kifejtenéd bővebben? Mert én nem tudtom rendesen dekódolni :)
Ha arra célzol, hogy le tud szálni bolygókra, az nem nagy kunszt, a Voyager-t épp erre tervezték [mármint az ST terminológia szerint], arra hogy képes legyen bolygók légörében is repülni, ill. leszálni, ha szükséges - ezért is készült [úgy-ahogy] áramvonalasra.
Szóval ez már volt valahol? Nem akartam a poént lelőni.
Én akkor pislogtam nagyokat, amikor láttam, hogy valamelyik részben a Voyager szépen leszáll egy bolygóra, és ott van. Csak néztem.
Ebben az említtet darabban van, hogy megszólal Tuvok: "Mr. Neelix, you are an unending source of astonishment." Csak ezt láttam angolul, a többit németül, s ennél a mondatnál majdnem felröhögtem.
Na igen.. La Forge volt a kapitánya, egy az Alfa kvadráns szélére irányított Galaxy osztályú hajónak. De ne felejtsük el, hogy a TNG-ben az Enterprise volt a föderáció zászlóshajója, tahát a legfejletteb hajó mind közül, és 15 év múlva, sem ment ki a divatból az.
>>Korábban volt szó róla, igaz tehát, hogy a TNG és a DS9 részeiben még modellekkel dolgoztak?
Is-is, a TNG még modelorientált volt, de a DS9 vége felé tértek át a computeranimációra [mily kár, hogy én alig láttam DS9-et...hüpp, hüpp], DE még a Voyagerben is vannak modellek, maga a Voyager is elkészült modelben, pár kisseb hajóval egyetben [pl. Type 9 shuttle]. Tudtad pl. hogy a Voyager "saucer"-részének [mi ennek a magyar megfelelője?] az alján süllyesztve egy légköri repülő van? És hogy a Nova osztály [Equonix] szintén rendelkezik egy hasonlóval?
Abban a bizonyos részben tényleg egy Galaxy osztályú hajót láttál, szegény kapitánya úgytünik soha nem szabadul meg ettől a tipustól :DDD
Korábban volt szó róla, igaz tehát, hogy a TNG és a DS9 részeiben még modellekkel dolgoztak?
Láttam egy Voy részt, benne egy hajóval, nemtom már, mi volt a neve, de ugyanaz volt külalakra, mint az Enterprise D. Nagyon poén volt! Meg az egész 15 évvel később játszódott. És a kapitánya is...