Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Toccata jól mondja, az FKERES érzékeny arra, hogy az oszlopok milyen sorrendben vannak.
Ha valamilyen okból kifolyólag nem lehet a táblázat oszlopainak sorrendjén változtatni, akkor szólj és INDEX-ből és MATCH-ből összerakunk egy igazán csúnya, de jól működő függvényt.
Próbáltam, hülyeséget írt ki. De valószínű, mert nem rendeztem növekvő sorrendbe. De meg fogom próbálni. De most zizi vagyok rámozdulni teljes intenzitással.
Az A oszlopban a termékek kódnevei (kb 150 féle termék) gyártási dátum szerint növekvő sorrendben, a B oszlopban meg hogy mikor gyártották. Valahogy így:
A B
B123 2011.01.10.
G522 2011.01.10.
F002 2011.01.10.
D101 2011.01.11.
D106 2011.01.11.
B123 2011.01.12.
L772 2011.01.12.
stb..
egy terméket többsztör is gyárthattak, ilyen pl a B123 termék. Kb 500 sorból áll a táblázat.
Van egy másik munkafüzet (táblázatom), amiből a kódnevekből megtudható a rendes neve. Az A oszlopban a rendes neve, B oszlopban a kódneve. PL.:
A B
zöld fonal B123
kék fonal F002
sárga fonal D101
stb..
Amit szeretnék, hogy az első táblázatban megjelenjenek a kódnevek mellett a rendes nevek is egy másik oszlopban.
Először Ctrl+F keresővel elkezdtem kikersgélni a termékeket, de ez így baromi lassú, ráadásul több ilyen táblázat van. Úgyhogy elég sokáig tartana.
Légyszi segítsetek!
A HA függvénnyel nem is álltam neki a kb 150 keresés miatt.
Az SQL által javasolt videó az utolsó beírt dátummal készíti el a diagramot teljes időintervallummal, vagy vissza x dátummal, az általam küldött tetszőleges 2 dátum közöttit rajzol - foghíjas dátumnál is.
Alaphelyzetben van egy A1:A10 cellatartományom, mely teljesen üres. Hogyan lehetne megoldani, hogy a tartomány celláinak összege csak és kizárólag 100 lehessen? Úgy szeretném, hogy szabadon lehessen módosítgatni a cellákban lévő értéket mindaddig, amíg az összegük meg nem haladja a 100-at, illetve, hogy amennyiben már mind a 10 cella tartalmaz értéket, azok összege pont csak 100 lehessen? (Tehát ha pl 9 db cellában van érték, melyeknek összege 95, akkor a tizedik cellába csak 5-öt engedjen beírni)
A dátum, B2 kezdő dátum, B3 végső dátum, E adatok. Van egy listám, ami napi felbontású, egy évre visszamenőleg és ebből kellene diagrammot készítenem de mindig csak egy adott dátumtartományon belül. Van lehetőség diagrammban hasonló módon így dátumtól-dátumig oszlopokat megadni ?
Igen, Robbantómester utalt is egy korábbi posztomra, ahol leírtam, hogy mire jó a dupla minusz. Abban a posztban leírtam azt is, hogy a duplaminusz nem kell mindenhova, de lusta vagyok megjegyezni, hogy hova muszály (asszem a SUMPRODUCT), így az egyszerűség kedvéért én mindenhova berakom.