A fajta talán a legfontosabb. Tavaly palántákat vettem: többfélét, kemény termésük volt, de kirepedtek mind, p,l. a Lugas, ha a legkisebb csapadék volt. Idén magam neveltem a szomszédok bevált magjaiból. Még amire azt mondták, hajlamos a repedésre, az is ha megrepedt, nem hasadt fel teljesen, és nem rohadt meg. Pedig ezek konzerv-paradicsom fajták, és nagyon vékony a héjuk. És állandóan esett az eső!
Ilyen idő volt nekem is sok paradicsom kirepedt most az esők után, azt tudom csinálni hogy ami kirepedt megy a lecsóba vagy paradicsomlének, uzsonnához vagy ajándékba meg a szebbekből válogatok.
A paradicsom 3 dolog miatt reped ki:
-repedős fajta Sajnos a vetőmagra nem írják rá, hogy repedős fajta. Ki kell tapasztalni melyik fajta nem reped, olyat ültetni. Általában a nagyobb termésű jobban reped, de ez nem mindíg igaz. 7 fajta paradicsomom van az idén, ebből 2 amelyik egyáltalán nem reped, az egyik a koktélparadicsom és egy másik fürtös, szilvanagyságú paradicsom.
-egyenlőtlen vízellátás Szárazabb idő után mint most is jött a sok eső. Szárazabb időben lehet öntözéssel lehet ellensúlyozni a vízhiányt.
-egyenlőtlen hőmérséklet Hűvös éjszakák, tűző nap nagy hőmérsékletkülönbség. valami árnyékolás talán segítene, de akkor meg az érés lelassulna. Nem egyszerű megoldani.
Nincs jobb a zöldparadicsom lekvárnál! A csalamádéba is teszek mindig jó sokat. Nyami. Lehet, hogy ártalmas, de finom. A pia is ártalmas, mégis isszák. A szalonnát meg eszik. Ilyen az élet.
Az éretlen paradicsomban meg lektinek vannak amik ártanak. Ne egyetek éretlen paradicsomot. A bolti az "lektines", mert "éretlenül" szedik le, hogy szállítható legyen és piros mire a boltba kerül. A legtöbb éretlen növényi termés ilyen, mert a növény így védekezik az ellen, hogy a magja idő előtt éretlenül újrakeljen.
Szóval a beteg paradicsom a jobb. Ezt már egy párszor kifejtettem a veteményesbe, az öregek mindent tudtak. Nézzük csak mi megy most! Permet hogy semmi baja ne legyen semminek. Aki piacon vásárol az meg válogat és csak a tökéleteset veszi meg.
Mi volt régen? Nagyanyámmal leültünk a lépcsőre zsíroskenyerezni paradicsommal, és volt hogy a paradicsomon volt egy kis fekete folt. Nagyanyám kikapta a kezemből, a késsel kikanyarította a beteg részt, mondva :" Edd csak meg apukám nincs ennek még semmi baja!"
Hihetetlen milyen új felfedezésekre vagyunk képesek. Ha így haladunk, könnyen megállapítják azt is hogy az evés meghosszabbítja az életet.
Nem elkeserítésképp, de az, hogy milyen szereket engednek biogazdálkodásban használni, ugyanúgy üzleti érdekek függvénye. Nem szempont a szerek ára (dehogyisnem, csak nem felhasználói oldalról), a hatásossága és a mérgezősége.
ezért is jó az alsó kacsokat kitörni, hogy ne legyen földig lógó példány.
Én a magot a paradicsommal egy időben vetem palántának, jövőre a paradicsomot később fogom, de a padlizsánt, szárzellert, majorrannát, január utolsó hetében
A padlizsán termesztése meglepően egyszerű, csak időben kell vetni, mert hosszú a tenyészideje. Sok víz és sok tápanyag kell neki, mint előttem is írták. Nálam a növények alsó részén levő, a földre leérő padlizsánokat összerágták a lóbogarak. Pontosabban belefúrták magukat a termésekbe 3-4 cm mélyen. Hogy dögölnének meg...
A paradicsomnak rokona a padlizsán nagyjából azok az igényei mint a paradicsomnak, de jobban elviseli a sok vizet, nem reped ki mint a paradicsom.
A palántákat én nevelem magról, akkor ültetem ki amikor a paradicsomot. Azóta terem ilyen sokat amióta egy bolgár kertésztől megtanultam, hogy u.u. kell kacsolni mint a paradicsomot alul nem szabad hajtást hagyni, lehet, hogy így mivel lent nincs virága kicsit később jön az első termés de a tő erős lesz és sok termést hoz.
Renszeresen szüksége van tápanyag utánpótlásra a vuxál az előírásnak megfelelően jó hozzá.
A paprikának még soha semmi baja nem volt, azzal nem is csinálok semmit (a képeken látszik). Nem csak a szár marad, marad ott levél is bőven, csak épp nem az alsó 10-20 cm-ben (a képeken ez is látszik)
legnagyobb rákkeltő maga az élet, mindig ki lehet kiáltani valamit főbűnösnek, aztán van, hogy kiderül üzleti érdekek vannak a háttérben.
Biztos sokkal jobb a házi olaj, de arra kevés embernek van lehetősége, hogy hozzá jusson.
De úgy gondolom, ma már nem igen van olyan része a világnak ahová nem jut el a környezet szennyezés, ez esetben aztán bár mi lehet ártalmas az egészségre.
Nyilván az ember próbál vigyázni arra mit eszik meg, de nem lehet /én legalább is nem vagyok hajland állandó félelemben élni.
Igyekszem megtermelni egy részét annak amit megeszünk, csak olyan növényvédelem van nállam ami biogazdálkodásban is megengedett. De azért hiába sütöm meg itthon a kenyeret azt nem tudom milyen szennyezett gabonából van a liszt, de egy biztos finom a kenyerem
biztos lehet só nélkül i de én nem próbáltam, nekem így praktikus mert a víz nagy része kicsurog reggelre, és nem tart olyan soká az aszalás.
Ebben az évben nagy bajban lennék aszaló nélkül, még eddig csak aszalóban készült, hosszú idő után ma volt olyan nap, hogy nem esett, viszont őrült szél volt, egyenlőre még ez az idő sem való napon szárításra.
Igen jól láttad héj nélkül készítem spárga hámozóval gyorsam leszedem a héját.
Szia! Én a paradicsomot kétszer rézzel permeteztem az uborkát(Mohikán F1) egyszer sem ,ha vannak rajta sárga levelek azt levágom és semmi bajuk nincs.Ha megint jó idő lesz akkor kétnaponta egy diszperzites vödörrel szedek róla :) 10méteren van 15tő!
Jó annak akinek vegyszer nélkül is megél a paradicsom, az uborka. Szomszédasszonyom tavaly vegyszer nélkül egy szem paradicsomot sem evett a kertjéből mert mire megérett volna lerohadt neki az egész. Nekem is megtámadta a vész de kordában tudtam tartani és a fagyokig termett. Az uborkám minden permetezés ellenére szeptemberben kimúlt. Ahogy nézem az idén is így lesz.
Én se vegyszerezem agyon a kertet, eddig 2x volt bordói lével fújva a paradicsom, ami a szőlőre sok lett.
Viszont, ha ilyen szép képeket lehet készíteni az atkákról, akkor marad a vegyszer, vagy a ráolvasás, és a belenyugvás a kevesebb, csúnyább termésbe...
Bízhatsz benne! :-) Itt hetek óta minden nap esik, majd süt a nap. Ideális minden nyavajának. Semmivel nem permeteztem, 9 fajta paradicsomom van. Mikor hallottam hogy jön az eső, minden tőről 15-20-30cm magasságig leszedtem a leveleket és egészségesek mint a makk. A paprikák is hatalmasak, az Albaregia, a Kaliforniai, és a Kincsem F1, A Csángó, olyan nagyok mint a tescoban a legnagyobb kaliforniai. Ilyenek még soha nem voltak. Gondolom a más tipusú öntözés is szerepet játszik, bár a Rédei fehér az elég átlagos.
Szóval és most is elhűlve olvasom ezt a rengeteg vegyszerhasználatot.
Fanell azt mondta az Ace55 kapcsán hogy idén megismerkedek a fitoftórával. Hát eddig még nem csöngetett. :-) Majd húzok csizmát és fényképezek.