Tavaly volt Zita F1 és Joker F1, mindegyiken volt sok. Idén is ezeket ültettem, csak később, ma szedtem le az elsőket (kicsit későn) a Zitáról. Konzervuborka, de finom enni is, csak meg szoktuk hámozni. Azon több van, mint a Jókeren. Ezek most vannak másodszor, így az talán túlzás, hogy jól bevált, de eddig úgy tűnik, jók. A Perez nálunk keveset termett, de az íze annak is jó.
Az üvegházban meg Ritmo F1 kígyóuborka szokott lenni és mikor kaptam magot, volt Bernadett is. A Ritmot jobban szeretjük.
úgy emlékszem Te írtad be, hogy milyen 2 fajta uborkát ültetsz ami jól bevált, ha lehet írd be mégegyszer!
nagyon ráfizettem egy fajtára minden darab felét el kell dobni mert olyan keserű évek óta nem volt keserű uborkám, jó lenne valami megbízható fajtánál kikötni.
hát ebben az évben nincs panaszom a paradicsomra sok és szép a termés, és főleg egészséges, a nagy eső után volt jó pár koktél ami kirepedt de azon kívül semmi baj
Besegített az időjárás is. Én csak levagdostam a beteg ágak nagy részét (kivéve, amin valami szép pók lakott), kihúztam pár tövet és kész. Most már lesz, ami lesz alapon továbbra sem permeteztem. Szépen megállt a terjedés, a ritkított töveken beérett pár ehető termés is. Persze ha esősebbre fordul az idő, nyilván teljesen tönkremennek az érzékenyebbek. Az ellenállók meg már talán kihúzzák valahogy a fagyokig, ha nem is teljesen egészségesen. Van újra uborkánk, úgyhogy kockáztatok.
Lehet, hogy a Fugurán 11 napja jót tett a paradicsomnak, mert a beteg meghalt , de nincs új beteg! De van 10 láda befőzni való!Eddig 40dkg/tőnél járnak !
A legkülönlegesebb paradicsom, amit valaha is termesztettem. A 6 szem magból 4 növényke kelt ki, amiből kettőt kirágtak a lóbogarak. Maradt 2, azokon sincs túl sok és eddig csak egy szem érett be, aminek a felét megette egy meztelencsiga.
Kóstolás: hmmm, egy ilyen kinézetű paradicsomnál felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon az íze is olyan fantasztikus, mint a külseje? A válasz: nem!
De sebaj, nincs gáz. Teljesen normális, átlagos paradicsomíze van. 10-ből 6 pont. És különben is, kit érdekel az íz, amikor ennyire szép valami?:)
Mentségemre legyen mondva, hogy adtam a nagymamámnak és 2 szomszédnak is:) De még így is sok maradt. Nehéz megtippelni, hogy mennyi magot vessen az ember, mert ugyebár nem kel ki minden egyes szem, aztán a palántadőlés mindig megritkítja a kikelteket, aztán kiültetés után pedig a lóbogár és a csigák tizedelnek. És a betegségek még csak ezután jönnek...
Tudod mit: legközelebb add nekem a felesleges palántákat és majd én kidobom (vagy elajándékozom). Nem véletlenül van előirva a sor és tőtávolság. Egészséges életerős növény többet terem és kevésbé fogékony a betegségekre.
Én is hároszoros mennyiségű palántát neveltem, de már előzetesen kérték a harmad mennyiségűt, ha sikerül. A harmadik harmadot is el tudtam ajándékozni.
Igen, én. És biztos jobb lenne ritkábban ültetni, de amikor ott van tavasszal az a sok kikelt palánta, nincs szívem kidobni egyet se. De nálunk a paradicsomból korlátlan mennyiség fogy. Egész télen és tavasszal lecsót eszünk reggelire (+ sült paprikát). Csak felbontunk egy üveggel, kolbászkarikák rá + egy tojás és kész az olcsó, egészséges és finom reggeli.
Haha, a Schott parik tövétől 20 centire már a szomszéd kerítése van!:) Meg a tyúkjaik. Nincs ott hely ároknak.
Nem tudom mennyit teremnek majd, de akármennyit is, azt nem egyszerre. Folyamatosan, minden nap esszük, többször is raktunk már el paradicsomlevet, adunk a terjedelmes rokonságnak, 4-5 szomszédnak (ők is adnak, ami feleslegük van, megy a csere-bere), aztán októberben a be nem érőkből főzök zöldparadicsomlekvárt, a szebbeket meg utóérlelem és akár februárig is esszük majd. Szóval nem olyan sok ez a pari.
Ha meg jövő héten elviszi őket a vész, akkor meg nincs miről beszélni:)
Nekem nem savanyú, olyan átlagos paradicsom izű. (Csak vastag a héja.)
A könyv szerint: naponta 20-25 l a vizigénye melegebb napokban. (Ha szomjas, akkor hervadnak a hajtásai.) Úgy kell öntözni, hogy a tővektől 50-50 cm-re kell húzni egy árkot és abba nyeletni a vizet. (Az sem baj, ha állandóan vizben áll!?)
Szépek az ökörszivek (meg a máj is!).
Ezer tő 3-5 t termést hoz! Ennyi a fogyasztásotok? (Az már ipari mennyiség.)
Jah:) Pedig némelyik olyan szép szabályos, mások meg torz formájúak, pedig ugyanaz a fajta. Még ugyanazon a tövön is másfajta alakú terméseket növeszt. Mindegy, az íze nagyon fini, ez a lényeg.
Nálam iszonyat savanyú a Schott! Pedig a piros szemeket kóstoltam. A másik dolog, amit nem szeretek, az az, hogy nem egyszerre érnek a fürtök. Amikor a fürt kezdeténél levő nagyobb parik már szép pirosak, addig a közepén levők narancssárgák, a fürt csúcsán levő szemek pedig még zöldek, így nem lehet egészben leszedni a fürtöt. Persze lehet, hogy van valami technikája, csak még én nem tudok róla. És ez az egyetlen pari, ami nagyon hamar hervad, ha nem kap vizet. Mondjuk ez nem gond, mert mindennap locsolom, de ha nem lenne rá lehetőségem, akkor kánikulában szerintem 3-4 nap alatt kipurcannának...
Hiába van ezer tő, épp csak annyi termés van, hogy együnk, befőzzünk egy kicsit, meg adjunk a szomszédoknak, rokonoknak. 80% ugyanis még éretlen. És sose biztos, hogy beérnek, mert már megjelent a vész.
Ez a Schott féle szív+lugas keresztezés. Közelebbi képem nincs róla. Nálam így néz ki. Érdekesség, hogy a magok egy része genetikai selejt volt (5-10 centis méretnél megállt a növésben és nem volt szára. 2 levélben végződött a növény).
Hm, nem tudom. Én idén vetettem először Schott-félét (mind a 3 fajtát) és ez egyikre se hasonlít. Szóval passz. Még az is lehet, hogy valamilyen hibrid magból kelt izé, ami nem hozta teljesen szülője tulajdonságait. Azért várom a tippeket!:)
Télen rendeltem meg tőle a könyvet és kaptam hozzá magokat. A lugas nálam nem olyat terem, a tiedhez inkább hasonlit. (Csak nem hosszúkás.) Lehet, hogy neki sem homogén a "törzsállománya"? Ahogy nézem a könyben a fotókat (és ami látszik belőle) ott sem mindig egyformák.