Egyszer permeteztem a parit poloska ellen az idén,kb. junius elsö harmadában.Semmi kártevő vagy betegség.Igaz a környéken nem is termel nagyon senki.5 fajtám van a nevüket nem tudom,koktél,ökörszív,fürtös, valami tulipán formájú egy törpebokrúmeg még eggy nagytermésű.Ezeket mind kaptam ismeröstől, kísérleti kertészetből.Tavaly is csak poloska volt a gond.Végezetűl, nagyon sokat tanulok tölletek. Üdvözlettel Sárközi István.
Megcsináltam a belinkelt töklekvárt (cukkiniből), és mit mondjak, isteni lett!!! Vajas kalácsra kentem és valami mennyei. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Én pluszban tettem bele még 2 citromot, 3 kávéskanál citromsavat és 5 csomag vaníliás cukrot. Nagyon különleges, citrus ízű lekvár lett. Az állaga is remek. A színe pedig gyönyörű, olyan, mint az aranyló méz. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Ezentúl rendszeresen fogom csinálni. Nyami!
Általánosságban max. 20%-ot teszek bele, de a zöldparadicsom és a tök lekvár kivétel! Azokba több cukor kell, hisz nem gyümölcsök, hanem zöldségek és valami gyümölcslekvár félét kell csinálni belőlük.
Uborkát még sosem ültettem. A szomszédaim minden évben kínlódnak vele, de egyfolytában lebetegednek és olyan csúnyák, hogy rossz rájuk nézni. Így inkább megveszem a termést.
Ez az a két fajta, amit mi minden évben termesztünk. A salátauborka méretig szedhető. Sohasem szoktuk étkezéshez meghámozni. Bőven terem és szép arányos uborkákat hoz minden méretben ha rendszeresen öntözi az ember a hőségek idején is.
Növényvédelemre nálunk még nem volt szüksége.
A magot mindig vásárolni kell. Palántázható és vethető egyaránt.
Pedig nem újdonság, csak nálunk nem annyira elterjedt. Régebben, szegénység idején gyakrabban főzték. Pedig micsoda különlegesség! A legfinomabb egzotikus gyümölcslekvárokéval vetekszik az íze. Én általában preferálom a cukormentes, vagy max. 20% cukorral készült lekvárokat, de a zöldparadicsomnál ez sajna nem működik. Egyszer főztem édesítőszerrel, de egy híg, rosszízű trutymót kaptam. Ez sajnos csak sok cukorral megy. Leírom a receptet, amit használok. Ezt több receptből gyúrtam össze, illetve 1-2 dolgot megváltoztattam a saját ízlésem szerint.
10 kg zöldparadicsom
5 kg cukor
8 tasak vaníliás cukor
5 citrom reszelt héja
1 kiskanál citromsav
1 kiskanál fahéj
A megmosott, kicsumázott zöldparadicsomokat kb. kockacukor nagyságú darabokra feldarabolom és kis lángon, alátéttel felteszem főni fedővel letakarva. Ha megpuhult és összeesett, akkor leveszem a fedőt és addig főzöm gyakran megkavarva, amíg el nem fő a levének a nagy része. Ekkor teszem bele csak a cukrot és azzal is főzöm még egy darabig, amíg jó sűrű nem lesz az állaga. Ezután teszem csak bele a többi hozzávalót (vaníliás cukor, fahéj, citromsav, citromhéj). Ezekkel csak pár percig főzöm még és mehetnek üvegekbe. Tartósítószer nem kell bele, anélkül is eláll, de a biztonság kedvéért mehet bele egy kevés nátrium benzoát. Aki megteheti, az vaníliás cukor helyett használjon néhány rúd vaníliát, azzal biztosan még finomabb. Jó étvágyat!
Még nem hallottam ezekről a fajtákról. Tudnál mesélni róluk kicsit? Majd kutakodok a neten is, de a magárusok mindig csak a pozitívumokat emelik ki, a negatívumokat meg elhallgatják.
Nálunk 3féle paradicsom terem: 6 tő fa paradicsom, a palántáját vásároljuk minden évben. 2 féle koktél (sárga, piros). Ezek palántája kizárólag saját nevelésű. Magfogásra kidolgoztam egy jó mödszert: Ősszel,a fagyok előtt kihúzom a tövet, lerázom a róla a bogyókat. Gumicsizma, taposás, jó mélyen rotálás. Tavasszal kel, mint erdő. Ültetés (pár évente a nővéremmel szoktunk azért palántát cserélni), permetezés, ÉVI,....szüretelelés. Alapos fürdetés...jó étvágyat! IMÁDOM a paradicsomot, még a mákostésztához is. Csak a feleségem nem enged hozzá enni. Én meg bosszúból nem eszem mákostésztát. Csak paradicsomot.
Mi már csakis ezt a 2 fajtát (Mohikán, Perez) ültetjük s minden évben annyi van rajta, hogy kosárszámra szedjük az 5-6 szem magból kelt növényről.
Jó kis mikroklímás környezet kell neki, amit metélő petrezselyemmel és facéliával teremtünk meg a kert csendesebb, naposabb zugaiban és kordonra futtatjuk.
Könnyebb kimosni a magokat ha egy jó érett paradicsomot leszedek és egy hétig még érlelem a szekrény tetején. Csak nagyjából mosom ki, szűrőben lecsepegtetem és WC papíron megszárítom. Ráragad de az a jó, papírral együtt teszem el. Vetéskor körömmel lekaparom a papírról, általában lejön de ha egy kis papír rajtamarad az sem számít.
Az idei év kedvezett a paradicsomnak, most annak is megvan és szép akinek tavaly már juliusban elvitte az egészet a vész. De ezt soha nem tudhatja előre az ember, én biztos ami biztos már palántakorában elkezdem a megelőző védelmet, ha csak addig megvédem teljes egészségben amíg érni kezd már garantált a siker. Ekkor már lehet lazítani mert nem megy az olyan hamar tönkre, ha befőzések megvannak már csak enni kell néhány szem, ha látom hogy támad a betegség még mindíg tudok védekezni.
Az uborkával valahogy nincs ilyen szerencsém, a permetezés ellenére elég hitványul néz ki, a vihar is megverte. Azért terem még, remélem a szeptember közepét az idén is megéri úgy mint tavaly. Jövőre megpróbálok más fajtát is (Mohikán, Perez) hátha strapabíróbbak. Szeretném ha az uborka is megmaradna a fagyokig.
Veszek egy poharat, ráteszek egy bele illő kis szűrőt. A paradicsomokat negyedelem, ötödölöm, hatodolom és kiskanállal kikaparom a magokat, majd beleteszem őket a szűrőbe. Pár percig kavargatom a kiskanállal, hogy minél több lé lecsöpögjön a magokról (ezt utána megiszom). Ami fennakadt a szűrőn, azt átmosom papírra teszem, szétterítem és szárítom. Száradás után maradhat a papíron is, de én jobban szeretem lekaparni és felcímkézett kis műanyag zacskóba tenni. Idén lehet, hogy papír helyett alufóliára teszem, hátha arra nem ragad rá annyira. Esetleg kenek rá nagyon pici (max. 1-2 csepp) olajat is. Kicsit macerás, de megéri, mert így jövőre nem kell annyi drága magot venni. A hibrid fajtáknál persze marad a bolti mag, mert a fogott mag bizonytalan eredményt ad.
És bár hülyén hangzó kérdés, de több ember, több tapasztalat: ti hogy vesztek magot a paradicsomból? Szitába kaparjátok, átmossátok, majd papaírtörölközőn szárítjátok(mert így menthetetlenül ráragad, s nem tudom, nem sérülnek-e a leszedéskor? ) Vagy van praktikusabb módszer?
Ahogy Schott papa küldte a magokat, mikor kértünk tőle, egyszerűségében billiáns módszer: ő félfamentes rajzlapra kaparta rá a bogyóból a magokat - száradásuk közben rátapadtak, és a papíron maradtak felhasználásig. Minek az a sok faxni? Papír, mag, ráragad, felír adatokat, csók, jövő tavasz, boldogság.
Egyetértek. Gazdaboltos kertjében paradicsom volt,semmi vegyszert nem használt,neki nem lehet. Vásárlásomkor láttam,éppen felhúzgálta a paradicsomvészes növényeket.Nagyon csúnyák voltak. Én szedek és permetezek,ÉVI be van tartva. Az uborka leveleit hiába vagdosom,akkor is sárgul és barnul + csörög.:) Csúnya lett,lenne még rajta termés,de éppen ma húzgáltam ki 15 tövet.Bőven elég volt,így is már hordós savanyúságokat csináltam.
Ott tudom elképzelni teljesen vegyszer nélkül a paradicsomtermesztést szabadföldön,ahol homok van.Laza,könnyen szárad.Nem úgy mint az én kötöttt vályogtalajomon,amit egyébként nem szeret a paradicsom,de idén meghazudtolta önmagát,rengeteg lett.Beteg is pár erre hajlamos,de a permetszer megfogta,a teteje szép,bár az már nem nagyon kell,nincs rá idő.
Nekem nem sikerült az első napon aszalásom,mivel nem volt nap.:( Bepenészedett a San Marzano mivel ebből a fajtából készült már püré és hámozott-felezett konzerv is,így aszalnám.
Vettem aszalógépet, a leírásban az szerepel 6-36 óra alatt készül ,de ez most pontosan mit jelentene? Attól függ mennyi tálcát pakolok tele vagy milyen paradicsom készül benne? Csak San Marzano.
Lehet-e fűszerezni aszaláskor vagy jobb üvegbetöltéskor?Akkor friss fűszerrel vagy morzsolttal is lehet? Hűtőben kell tárolni vagy mehet a kamrába a többiekhez?
Eddig minden szem elfogyasztott datolyaparadicsomot felboncoltam a magjáért, mert feltétlen szeretnék jövőre is palántát nevelni belőle, de eddig egyikben sem volt(legalábbis szabadszemmel látható) mag. Most mikroszkóp kell hozzá, vagy létezik, hogy tényleg nincs benne, vagy legalábbis nem mindben? Már tökre hülyén érzem magam tőle. :S
Pedig ezt a 2 tövet is tavaly fogott magból ültettem, de félek, idén nem fog sikerülni, ha ez így megy. Pedig annyira de annyira mennyei finom! Amúgy a fóliában tök sovány-vékonyak a termései, szabadföldben meg jóval ducibbak, na, azokban van mag, de a bentiekben nincs. DE annyira különbözőek, mintha nem is egy fajtáról lenne szó.
balról a fóliás, jobbra a kinti
Az ezergyümölcsűeket viszont ma majdnem mind felhúztam és bedobtam a tyúkoknak, olyan ehetetlenül szörnyű, rágós, vastaghéjú, rosszízű förtelem. Soha többet! : (
És bár hülyén hangzó kérdés, de több ember, több tapasztalat: ti hogy vesztek magot a paradicsomból? Szitába kaparjátok, átmossátok, majd papaírtörölközőn szárítjátok(mert így menthetetlenül ráragad, s nem tudom, nem sérülnek-e a leszedéskor? ) Vagy van praktikusabb módszer?
Köszönöm. Igazából nem zavar, hogy megrepedt, így is ugyanolyan finom, csak ha későn szedem le, akkor dobhatom el. Egyébként fürtös pari, aminek természetesen a fürtje képtelen egyszerre beérni.
Ezek szerint szerencsém volt, mert nagyon kevés paradicsomom repedt ki az esőtől. Pedig sok fajtát ültettem. Mondjuk sok még a zöld, azok meg kevésbé hajlamosak kirepedni. A kirepedteket pedig gyorsan meg kell enni vagy lecsóba tenni. Nem tragédia.
Tegnap volt a 2. permetezés idén, előtte leszedtem a legérettebbeket. Az Ökörszív valami csodás volt! Lágy, olvadó húsú, szaftos... Lemértem az egyiket, 86 deka volt. Akármilyen érzékeny fajta is, megéri termeszteni.
A szalonna csak akkor ártalmas ha a disznó hulladkon élt(pl:lejárt szav.csoki)!
Az igazi legelős, túrkálós vegyes étrenden élö coca(mangalica) szalonna csak akkor ártalmas ha olyan egyéb tényező van ...pl:rendszertelen élet, kávé, cukor, stb!
Aszondja a háziorvosom hogy a koleszterint(értsd zsíros kaja)2x3cl igazi szesz(pálinka) karban tartja ha sok nyers növényt eszünk mellé pl: hagyma!
Egyébként ha finom a husi akkor a zsírt érezük mert a husi az iztelen!