1-1,2 bar az 50 literes tartályban nagyon kevés, ezzel kb 1 percig tudsz festeni. A pisztolyok átengedő képessége 7-15 liter/perc, de 0,8 bar tartálynyomás alatt nem tudsz festeni.
Az Airline nehéz elérhetőségéről meg annyit, hogy nekem 8 hónap alatt nem tudtak prezentálni egy kompresszort, akármelyik fajtából. Így vettem olyat, ami az Airlineval ellentétben valóban gondozásmentes, élettartama úgy 40év.
A Hasegawa maketteknél a betűjelzés általában az öntőkeretek (tk. a dobozok) nagyságát jelenti.
Eredetileg két különböző F-14 kitjük volt, egy mozgatható szárnyú, fegyverekkel felszerelt, de kevésbé részletes és egy fegyverek nélküli, fixen beállítandó szárnyú, de nagyon részletes, fotomaratással kiegészített készlet, mindkettő a K sorozatban. Nekem az utóbbi van meg K-38 szériaszámmal, szóval a K-37 és K-39 bizonyára ennek a más matricázású kiadása. A többi készlet igazából bármelyik lehet, kismillió matricával adtak ki "Limited" változatokat. Ha van utalás a darabszámra, akkor a kevésbé részletes készlet úgy emlékszem 102-104 darabból, a komolyabb pedig olyan 190 db + maratásokból állt.
PhantomII sokrészes "tankönyvétől" átrágtam magam a fórumon. Sok hasznos infót találtam, köszi mindenkinek!
Az elmúlt egy évben, amikor újra nekigyűrkőztem a makettezésnek egy ismerősöm kérésére már egyszer hozzátok fordultam segítségért, de azóta (ez a terminológus különösen tetszett) én is inkább a "szájjal makettezők" klubjába tartoztam, viszont most annyira beleéltem magam a dologba, hogy gondoltam, ideje tettre váltanom.
Viszont, ha lehet, újra segítséget szeretnék kérni.
Gondoltam beszerzek egy F-14 Tomcatet, meg is néztem egy online bolt kínálatát és megrendeltem egy Academy 1/72 F-14A-t. Ez hétfőre meg is lesz. Aztán tovább nézelődtem és találtm egy csomó Hasegawa-t elég jó áron. Viszont nem tudom mi a különbség köztük. A Hasegawa honlapján mindenféle "series"-be (A, B, C, D, E, K) sorolják a modelleket, de azt nem találtam, hogy ezek mit jlentenek.
Konkrétan a következő dobozokról lenne szó:
- 00532 F-14A Tomcat (Low Vis)
- 00533 F-14A Tomcat (High Vis)
- 00544 F-14A Tomcat (Atlantic FS)
- 00735 F-14A Tomcat "VF-33 Tarsiers"
- 00757 F-14B Tomcat VF-143 Pukin Dogs
- 00774 F-14A Tomcat VF-21 Freelancers
- 04037 K-37 F-14A Tomcat
- 04039 K-39 F-14A Tomcat
A Hasegawa honlapján viszont csak az első 3-at találtam meg, gondolom a többi régebbi kiadás. Viszont pont az újabbak az olcsóbbak, ill az utolsó 2, amelyik talán valamikori K szériásak lehetnek, bár azt nem tudom mi.
Ismeri valamelyikőtek ezeket. Melyiket tudnátok ajánlani? Vagy az alap mindnél ugyanaz és csak a matrica más? Azt tudom, hogy a Hasegawa ált. jó, ezért gondoltam az Academy mellé még beszerzek egy Hasegawa 1-/72-t is megy egy adag matricát a kedvenc festéseimhez.
Az lenne a kérdésem, hogy sportrepülő maketteket be lehet-e szerezni magyarországon. Elsősorban olyan típusok érdekelnének, amelyeket az itthoni repülőtereken meg lehet találni.
Én is csak azért írtam, amit írtam, mert sokan a makett kompresszorok közül egyből a márkák által gyártott 100e körüli kompresszorokra gondolnak. De akkor Te is tisztában vagy azzal, hogy van 35-40 körül is......
Akkor OK. Csak a tisztán látás miatt! Jó makettezést!
Ehhez kapcsolódó kérdés: LA 5 volt a seregben? Van egy lista, hogy milyen gépeink voltak http://www.axishistory.com/index.php?id=4153 de én úgy emlékszem, hogy Lagg - 3 is volt, de az nincs benne. Szóval nem biztos, hogy pontos.
Nekem ha jól rémlik, a LA-5 valami Kopro vagy Zvezda rettenet átcsomagolása lehet. Az Academy P-47, P-51, P-40, bf-109 makettek nagyságrendekkel jobb minőségűek. Revellből is vannak jók, pl. a Hurricane, P-51B, bf-109.
A 35-40 e Ft. az sok egy profi makett kompiért, amin van vízleválasztó, meg 0,1 baronként állítható szabályozó 4 bar-ig és 5 literes tartálya?
Mert ha nem, akkor az Airline ilyet szokott készíteni.... Kicsit nehéz őket utolérni, de én már egy éve nagy megelégedéssel használom a kütyüt! (Én akkor 35e-ért vettem)
1 - 1,2 bar-ra felnyomott kb 50 l -es tartályból mennyi ideig lehet festeni? Kb?
Vagy inkább azt kérdem, hogy mennyi levegőt engednek át óránként a piszolyok átlagosan? gondolom ez függ a pisztoly pillanatnyi átengedő képességétől is.
Sziasztok!
Mostanában tervezem, hogy beszerzek egy fesztékszórót, és érdeklődnék, hogy használható e házi (műhely) kompresszorral? A megfelelő nyomáson az is jó?
Mert nem akarom a sűrítettlevegős, flakonos, pénzkidobós vagy drága kompresszoros megoldást alk.
Ha valaki tud a fentiekre válszolni, akkor azt előre megköszönöm.
Jajaja ez nálam is ismerős.. azt hiszem mikor elkészülök hogy tökéletes.... 1-2 nap/hét elteltével pedig hibák sokaságait találom rajta.... ha pedig olyan a hiba akkor mehet vissza a"műhelybe" egy kis "tuningra":)
Érdekes, hogy nekem annyira sosem (persze, azért eléggé) tetszik annyira a végeredmény, mert látom, hogy hol csinálhattam volna még jobbra, szebbre.
Más meg majd bepisil a gyönyörtől. :))
De lehet, hogy hülye vagyok, mert a tökéletest keresem mindig, pedig, ha egyszer az meglesz, akkor mindig magam után fogok kullogni... szerencsére, ez a veszély egyenlőre nem fenyeget... :)
Az apró bizbaszokat tényleg célszerű a kereten festeni. Harckocsi kerekeknél külön jó, hogy egybefüggő nagy felületként lehet fújni, nem pedig 40 darab 1 forintos méretűt. Az öntőkeretet másfelől szét lehet szabdalni, hogy rendesen hozzáférj a festendő alkatrészhez, hogy szükség esetén le tudd csiszolni, satöbbi. Gyakran csinálom, hogy az öntőkeret egy csonkját rajtahagyon, hogy azzal meg lehessen fogni rendesen.
Nem, nem vagy hulye. Ez szerencsere nem tango, ahol minden lepest pontosan kell lepni :) Vannak dolgok, amiket tenyleg jobb a kereten festeni. (En pl egyelore a tankok gorgoit fujom a kereten alapszinre; miutan levalasztottam oket a keretrol, mar csak a gumiperemet kell megfesteni.) Ezert irtam, hogy altalaban. De mivel nincsenek kobe vesett szabalyok, mindenki ugy makettezik, ahogy kenyelmes. Ha fejen allva, bekotott szemmel epitesz csodalatos jarmuveket, kit erdekel, hogy csinalod? A lenyeg, hogy neked tetszen a vegeredmeny. ;)
Én autózom, 1/24-ben, és sokszor a kereten festem az alkatrészeket. Így célszerűbbnek tartom, de pl a Wasa ágyúit, és a lőrések ajtajait is a kereten festettem, mert így voltak egy helyen, könnyebb volt sorozatban lefesteni mind a 64 darabot.