Keresés

Részletes keresés

tomkay Creative Commons License 2013.08.04 0 0 3986

Néma kacsa eladó 3 féle méretben és több fajta színben.
Méretek :3 hetes,5 hetes és 8 hetes
Színek:Fehér,,kék-fehér tarka,,fekete-fehér tarka.

Branta Creative Commons License 2013.08.03 0 0 3985

Fehér, feketetarkák és kéktarkák az esélyesek. Teljes kék nemigen.

Előzmény: Lilatigris (3984)
Lilatigris Creative Commons License 2013.08.03 0 0 3984

Még nincs kiskacsa, majd tavasszal, remélem. Csak kíváncsi voltam, hogy lehet-e tiszta kék. De ha nem az sem baj.

Előzmény: Branta (3980)
szpido Creative Commons License 2013.08.03 0 0 3983

11(tojó)-12(gácsér) hetesen, mert a szűzvedlésből addigra vedlik át rendesen, majd 1-2 hét és megkezdődik az első tényleges vedlés az eltart 6 hétig.

Előzmény: rozianyu (3953)
szpido Creative Commons License 2013.08.03 0 0 3982

Hát ezzel kapcsolatban tapasztalatom nincsen és még nem hallottam ilyentről.

Előzmény: Kacsapacsa (3950)
CsendesB Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3981

Jó estétt mindenkinek,

ELADÓ 10db kb 5hetes kis némakacsák,  fehér tojótól és kék tarka gácsértól származóak 800Ft/db.

Érd:96/349-038 Győrszentiván

Branta Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3980
Inkább tarkákra van esély. Van is kiskacsa tőlük? A kék tarka gácsér mennyire tarka?
Előzmény: Lilatigris (3979)
Lilatigris Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3979

Sziasztok!

Fehér tojó és kék-fehér foltos gácsérnak lehetnek teljesen kék utódai? A fehér tojónak az összes felmenője fehér volt.

Branta Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3978
Papagájos anyagot tudnék neked linkelni, azon is megtanulhatnád, a lényeg ugyanaz. Az igaz, hogy magyarul nehéz erről értelmes leírást találni.
Előzmény: juhosttt (3977)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3977

Valóban kéne egy könyv, csak sajnos még címet se tudok, ami kimondottan színgenetikával foglalkozik. Dehát minek könyv, mikor van élő tudakozó :D (csak vicc volt.)

Előzmény: Branta (3976)
Branta Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3976
Kellene valami genetikai alapismeretek olvasmányt keresned. Pofon egyszerű dolog sz egész, csak szerintem valami nagyon bonyolult dolognak gondolja ezt mindenki. (Igazából az is :)). Miért ne lehetne barna sávozottól fekete sávozott??? Semmi köze a sávozottságnak a barnsbarna színhez. Se a kacsa neméhez. Egyedül a barna szín kötődik a nemi kromoszómához, semmi más.(Némánál, más fajokban van egy rakat. Az ám a csemege :)).
Előzmény: juhosttt (3967)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3975

Szia!Kiskoromban láttam ilyet. Nekem azt mondták, hagyjam békén.Aztán mind kikelt és nem lett baja egyiknek se.

Előzmény: iboly79 (3969)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3974

Szia!

Most nem adsz a nagyoknak gazt? Ha azok megeszik, akkor a kicsik is megfogják. Ahogy eddig én megfigyeltem, csak egy dudvát nem esznek meg-nem tudom a nevét- meg a pázsitfüvet,deminden mást bezabálnak.

Szerintem a kacsákat nem szokták giliszta ellen kezelni, csak ha már gilisztát fosnak ki. De én még kacsáben nem láttam férget.

Előzmény: titamita (3972)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3973

A répa daráló nem egy leányálom... Nehezen darál kézzel, mert a fásabb növényket nehezen viszi. Ráadásul könnyű az egész, így ha nekilendülök felborul, így vagy 2 ember kell hozzá, vagy fél kézzel hajtani fél kézzel súlyozni. De majd kitalálok valamit, mert így birsalmától kezdve uborkán át mindent le tudok darálni.
Egy motor kellene rá. Még a motor meg is van, csak a szaktudás hiányzik a megépítéshez xd

Előzmény: titamita (3972)
titamita Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3972
Fuh... Akkora tudatlan varosi vagyok... Atraktam a nagyokat szemes kajara a taprol, de most kezd leesni, hogy lehet, hogy kell vennem nekik kulon zoldet (en csak gazt termelek ;-)).
A kicsik (az 5 hetes nemak) keltetoben keltek, en vagyok az anyjuk ;-) es en szoltam be a mssik bandanak. A nagyok kb 14 hetesek. En egyutt szeretnem majd tartani az egesz bandat, a magyarok kozul csak ket tojot hagyok majd meg, es a harom pezsmat. Direkt nem az 'ol' reszben, hanem a kertben engedtem oket ossze.
Lehet, egy-ket hetet meg varok, addig szeparalok.
Koszonom a tanacsokat, belogatok majd nekik valami salatat.

Juhostt: ez a daralo jol hanzgzik. Kerestem mar kukoricadaralot itt (kezit) de max az antik boltban lenne eselyem (es olyan aron is).

Fereghajtani szoktatok a kacsakat? Itt felevente/negyhavonta ajanljak.
Kacsapacsa Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3971

Egyáltalán nem hülye a kérdésed. Ajánlom, hogy a fűféléket kösd fel nekik egy madzaggal valamire (kerítésre), akkor nem tapossák szét és jó mulatság is, az enyémek nagyon élvezik. Legjobban a zöldhagymaszárat és a káposzta, marharépa, karalábé leveleit szeretik. Azt nem szoktam felkötözni, mert rögtön elfogy. Addig szoktam a frissen kelteket külön hagyni, bent az óljukban, ahol keltek, amíg a mama úgy nem dönt, hogy eljön a kicsikkel. Nagyon vigyáz rájuk jó esetben, elüldöz bárkit, aki közelít a kiskacsáihoz. Nálunk egy hatalmas udvarban mind együtt van, de az ólak azért meghatározzák a saját területüket. Mindegyiknek oda is etetek, külön vályú, külön víz, külön medence, stb. Ha át is rohangálnak egymáshoz, a mamák rendet tartanak. A gácsérokkal más a helyzet, nekem abból csak kettő van, mindegyik a saját térfelén játszik. A petélési veszekedést pedig úgy oldottam meg, hogy addig nem engedem ki az egyik gácsért, amíg a másik el nem végezte a dolgát. Így most már nincs gond. Szerintem nagyon okos állat a kacsa és igazi egyéniségek vannak közöttük. Az egyik kicsi, amelyik most három hetes, nagy csavargó. Mindig egyedül mászkál, aztán rájön, hogy hoppá, hol is vannak a többiek, akkor csipog és rohan vissza. Órákig is elnézném őket.

Előzmény: titamita (3966)
Kacsapacsa Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3970

Mindig tettem be szemeskukoricát és vizet a kotló kacsák óljába, napont 4-5-ször frissítve. Kukoricát szemeset és daráltat rakok ki egy magam készítette hosszú favályúba, egyik oldalra ezt, a másikra azt szórom. A másik tojó, ami mint ma kiderült, mert leszállt fürdeni és enni, már csak három tojáson ül, minden nap kilökött egy tojást, valószínűleg zápok voltak, mert iszonyú büdös volt a betonól, nem győztem kislagozni. Szóval, ez a széria nem volt túl szerencsés. Két költőólban van 16-8 tojás, remélem, az jobb lesz. Köszi.

Előzmény: juhosttt (3963)
iboly79 Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3969

sziasztok lehet butasának fog hangzanni amit kérdezek de sajnos most kell kacsa alatt elöször 

a kacsamama szokot segíteni kikelni a kicsiknek mert éppen most voltam ott és látam,hogy a mama csipkedi a tojást a kicsi meg ott mozog benne most csak segít neki vagy meg is esi szegény kicsit is,?

juhosttt Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3968

Eleve csak olyan gazokat esznek meg, amit szeretnek is. (van amit nem nagyon esznek)
Lehet legeltetni is, de lehet vágotatt is adni nekik. Én szedem nekik a paréjt, mert a kúlturnövényekhez nem engedhetem be őket...
Viszont van ilyen répa darálóm. (kézi)
Mostanába amit meghagynak vastag szárat és forgóbugát (amiből a veréb kiette a szemet), meg virágos brokkoli szárat ledarálom, bekeverem röptével, egy kevés darával, és felöntöm tejsavóval. Na ez felér egy gyengébb táppal is. Nagyon szeretik, hamar bevágnak belőle egy 20l-es viderrel.
Ha olyan zsenge a fű, hogy megtudják enni akkor nem fontos darálni meg ilyesmi.

Ami az összeengedést illeti nekem a napostól a májusban keltig minden van. Ezek nagyából össze vannak szokva, de ahogy serdülnek annyira jönnek elő a csipkedések... Ha egy mód van rá, ne engedd össze, mert annyira nem lesz vicces... A néma kacsák elég vehemensek ilyen korban. Először a gácsérok fitoktatják egymásnak az erejüket, majd később a tojók nem fogadnak el újabb tojókat ha kialakult a sorrend, csak elég nehezen. Persze ez egyed függő. A kannibál, és rossz természetűeket szelektálni kell és akkor nem lesz gond.

Előzmény: titamita (3966)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.02 0 0 3967

Gondoltam, hogy lesz benne valami csavar! Köszi a felvilágosítást! És ez öröklődés szempontjából mennyire érvényesülhet? Mondjuk ha ezt a lilás-kékes barnát hagyom meg gácsérnak, az utódokon mennyi eséllyel jöhet ki?

Jövőre remélem sikerül beállítani a majdnem végleges állományt és akkor már nem lesznek ilyen bizonytalanságok. Csak most az utolsó kelésnél is 6 tojáson ült meg az egyik kotló és tettem alá másik fészekből, hogy ne mennyen kárba. Már kb 4-5 sávozott kacsám van. Remélem tojók is lesznek benne. Ha sikerülne 4 tojót összeszedni, akkor összetenném az apjukkal és megerősíteném a sávozott géneket.
Amúgy ha barna sávozottat rakok össze más színűvel akkor lehet a másik színben sávozott? Tojó és gácsér is lesz sávozott, hogy bonyolítsam a dolgot.

Előzmény: Branta (3965)
titamita Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3966
Sziasztok!
Tudom, valoszinuleg nagyon hulye kerdes... A zoldeket (gaz, fu) levagjatok es apritjatok nekik? Nem legelik le maguktol?
Meg egy valami: a kisebb kacsakat (5 hetes nemak most) mikor lehet osszeengedni nagyobbakkal? Honnan tudom, hogy csak eppen rangsort alakitanak ki vagy szetszedni keszulnek a kicsiket. A nagyok kb magyar kacsa mererutuek es most serdulnek, ha jol sejtem, ez sem sefit. Ma probakeppmosszeengedtem oket, de nem birtam nezni, tobbszor betamadtak a kicsiket. Aztan volt, hogy egyik-masik kicsi sziszegve rohant egy nagy fele (hehe, eleg cuki volt), de persze nem vartam meg, ogy bunyozzanak.
(eh... Kutyakkal egyszerubb, ott nincs verkedes es punktum)
Branta Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3965
Ez a fehér kékes fejű nem két kéktől van? Csak annyit jegyeznék meg ehhez, hogy egy kacsába elég sok mindent bele lehet sűríteni, vagy bármely más madárba, hogy a végeredményből már nem lehet megmondani a pontos színt. Ezért kellene pontosan ismerni a felmenőket. A másik dolog, hogy ugyanaz a szín mennyire eltérő lehet. Barna némából egész színsort fel lehetne állítani a csokitól a sárgáig, ettől az még mind ugyanaz a barna mutáció. Vagy akár kékből is lehetne ugyanezt. Ezért nehéz megmondani néha egy pontos színt. Ezt a színek keverését nem is értem ebben a formában. Különböző mutációk kombinálódnak, de ez nem azt jelenti, hogy létrejön egy új szín, csak egyszerre érvényesül több mutáció. Ez lehet akár esetenként 5-6 vagy akár több is, na azt már ránézésre ember legyen aki kibogozza, de még sincs szó semmi újnak a létrejöttéről.
Előzmény: juhosttt (3964)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3964

Újabb érdekességet vélek felfedezni színek terén...

Szóval volt az a fehér színű de mégse fehér kacsám. Na annak a feje kezd olyan lilás ezüstös lenni. De nem lila, mert az nem ilyen kiskorában. A krém pedig olyan mint a margarin, az sem lehet. Még várok vele, de gyanús, hogy nem-e levendula színű lesz. Korábban olvastam erről a színről is.
A másik érdekesség a májusi barna gácsérom, akinek a tollazata kezd lilulni. Foghatnánk a napra, de akkor a tojó is felvenne egy ilyen színt, de nem veszi. Na meg árnyékos helyen vannak, és ezen kívül még egy barna kacsám se produkált ilyet.
Van egy olyan érzésem, hogy a színeket jobban lehet keverni, mint ahogy eddig gondoltuk. Vagyis 2 színből nem feltétlen új szín, vagy egy egy szín jön elő, hanem a 2 szín keveréke is.

juhosttt Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3963

És mi a helyzet a tengerivel? Ki mennyit kap? 

Előzmény: Kacsapacsa (3962)
Kacsapacsa Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3962

Köszönöm szépen! El szoktam menteni külön fájlba a válaszaid és időnként visszanézem okulásilag. A zöld abszolut vegyszermentes, saját marharépa és spenót, karalábélevél és káposzta (tiszta tetű, de nem érdekel, mert csak a kacsáké) sorok vannak, alsó leveleket szedem, meg a gazt, ami a locsoláskor óhatatlanul kinő. Meg fog maradni az égetnéző, de amint lehet, azért majd levágom majd. Köszi!

Előzmény: juhosttt (3961)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3961

Nálam is a fiatalok ráültek a kotló fészkére, de gond nem volt. Még a szaros tojásokból sem (2 volt)
A gondot inkább mégis a takarmányozás jelentheti. Nem mindig tudatosan, van hogy akaratunkon kívül.
Kotlás előtt magas fehérje tartalmú kaja kell a jó tojáshoz, meg sok vitamin. Ehhez jó a vegyes zöld növényzet, csak a vegyszerektől mentes, mert a toxikus anyagok is visszafogják a kacsát. Ez is sok esetben nem tudatosan van.
Kotláskor pedig a fehérje tartalmú kaját csökkenteni kell, mert ettől csökken a kotlási hajlam. Ez nem azt jelenti, hogy leszáll a tojásról, hanem hogy nem költ túl jól. (Ez és az ilyenek a közvetetten befolyásoló tényezők). Ekkor a magas energia tartalmú kell, mivel a kotláshoz még a melegben is kell energia... Ekkora zöld félék sem a legjobbak, ilyenkor már nem kell túlbonyolítani a táplálkozást!

juhosttt Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3960

Az a 2 elég békésen megvan, ebben az évben csak 1-2 alkalommal mentek össze.
Nem úgy mint az apjaik. Azok sokkal nagyobbak és sokkal vehemensebbek is. Tegnap is a kerítésen mászott a nagy kék gácsér, szerencse hogy időben észrevettem... Így is már teljesen lenyűzték a kerítést. A libák nem csináltak ilyen kárt.

Előzmény: Johann Wind (3957)
Kacsapacsa Creative Commons License 2013.08.01 0 0 3959

Zavaró tényező, ez az ok. Teljesen igazad van. Az előző generációt hamar elhagyta és ezek többször beszabadultak hozzá és ráültek hatan a fészekre az anyjuk köré. Összepiszkították vastagon a tojásokat, én meg kénytelen voltam megmosni őket és úgy visszatenni a fészkekbe. Kajával nincs, nem lehet gond, rengeteg zöldet kapnak (marharépa levelet, fűféléket, hagymaszárat, stb.), meg kezdetben indítót kukoricadarával keverve. A kérdésem, mit tegyek ezzel a kis bukfencbajnokkal? Úgy nézem megmarad, de azért rossz nézni.

Előzmény: juhosttt (3951)
vargagyuszko Creative Commons License 2013.07.31 0 0 3958

Üdv Mindenkinek én is szeretném saját képeimmel bővíteni a fórumot!

Egy kis kronológiai sorrendben szeretném mutatni az állományomat :

Még annó 2012 nyara : fehér , fekete-fehér , és 1 barna-fehér volt a színösszetétel :

Majd Juhász Gergőtől szerzett kék gácsérral bővűlt 2012 őszén az állományom :

2012 ősz, és egyben ők voltak az idei tenyészállományom:

2013 június 2. : 12 néma és 5 őshonos kiskacsával bővűltem. a többi néma tojómat nem is hagytam megűlni  számomra bőven elég ez a kis kacsaállomány dísznek. Végre bővűlt a  szín összetétel. :)

Növögetünk :

Közben a nagyokból megváltam a fehér gácsértól és 5 fekete-fehér tarka tojótól ,a szín összetétel miatt hogy mostantól egyre kevesebb legyen a tarka és a kevésbé tarkább kacsákra törekedjek: maradtak ők .

Majd bővültek egy szép barna tojóval pár napja, szintén juhosttt-től  :

És a mai estén pedig kis egyesítési szokatást tartottam , kis csípkelődéssel ment, de tűrhető volt :) :

A kicsikben 2 fehér van foltal a fejükön amit nálam kiszoktak nőni, full fehérek lesznek, 2 barna-fehér tarka ami a képen annyira nem látszik a minősége miatt, 3 kék-fehér tarka, és 5 fekete-fehér tarka, nemileg az arány megfigyelésem szerint fele-fele, de majd elválik :). 

Johann Wind Creative Commons License 2013.07.31 0 0 3957

Nagyon szép állomány!:) Jobb oldalon a két gácsér egymásnak feszül éppen a kerítés két oldalán.:) Az enyémek is szoktak ilyet csinálni, csak ők nincsenek külön zárva és mire az egyik átmegy a másikhoz, addigra lenyugszanak.:) 

Előzmény: juhosttt (3952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!