Számlaszámok:
belföldi utalásnál: 11794022 - 22222222
külföldi utalásnál: IBAN HU28 11794022 - 22222222 - 00000000 Swift: OTPVHUHB
Segélyhívók:1749 1752
MNO - BL
Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettőnek a sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután. Hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el Kolontárt, majd a vörösiszapos víz elérte Devecsert is, de a szomszédos megyéket is veszélyezteti. Az iszap maró hatású, az érintett területekről kitelepítik az embereket.
Benne van a topikban valami törvényféleség, aminek sehogy nem találtam a megelőzőjét...pedig van neki...idézve is volt itt belőle valami olyasmi, hogy 10 02 07* , 10 02 09 vörösiszap. A *-gal jelzett veszélyes anyag...Persányi nem érdekel...
A tározó a '80-as évek közepétől működött. Ha egy elfogulatlan szakértő csoport vizsgálja az ügyet, nem lehet tudni, hol találnak egy olyan csomópontot, ami előidézője, alapvető okozója lehetett a katasztrófának, és az kinek az "uralkodása" alatt született.
Mondjuk a "régiek" egy kicsit nyugodtabbak lehetnek az elévülés miatt, de a 10 éven belüli terminusba tartozókkal nem cserélnék bőrt egy ideig!
Pesze, ha a vizsgálóbizottság úgy áll össze, hogy a Gipsz Jakabot kell megtalálniuk minden baj okozójaként, akkor meg is fogják találni.
A kazetták falának építéséhez az Ajkai Erőmű salakját és pernyéjét használták fel. Az ajkai szénféleségek eltüzelése révén keletkező salak/pernye kiváló kötőanyaga a salakbetonnak. Az erőmű salakjának felhasználásával készített salakbeton, jóval nagyobb terhelés elviselésére képes, mint akár a közönséges beton vagy az ajkai erőmű salakjának felhasználása nélkül tisztán kohósalak felhasználásával készülő salakbeton.
Mármint úgy érted, hogy az egyik mostani tulajdonos, ráadásul cégvezető Bakonyi, apukája volt az állam.. így érted? Ui. valahogy családon belül sikerült eladni.. ( közbeiktattak ugyan valami eladó szervezetet ).
Csak illett volna ezt családon belül rendezni.. .. de legalább ilyenkor nyúlnának a zsebükbe, de ugye a fiúcska "nem érez felelősséget"
amúgy egyszer nyilatkozott valaki arról, hogy egy méterrel feljebb kellett emelnie a beömlő csövet. Gondolom secc perc alatt meg lehetne nézni a nyomait a réginek, hogy tényleg alacsonyabban volt-e?
A hulladékgazdálkodási törvény hatalmazta fel 2000-ben a minisztert, hogy részletes követelményekkel szabályozza a hulladéklerakást, hulladéklerakókat. ennek alapján született a 2001-es rendelet, majd az azt felváltó 2006-os.
(most menteni próbálod persányit, vagy csak az alapos előzetes tájékozódás híve vagy?)
néztem Bakonyit a minap amikor a riporter a fal anyagát firtatta.
mármint azt, hogy hogy lehet kohósalakból. Bakonyi erre azt válaszolta, hogy ez az anyag a " technológia folyamán "betonkeménységű anyaggá válik.
és közben kecsesen kitért a lényeg elől, hiszen pont ezt gondolták a kohósalakos házak építésénél is, amik aztán életveszélyessé váltak és sorra bontják őket!
Szóval a tulajnak azért észre kellett volna vennie, hogy a gát fala az egy alkalmatlan anyagból épült!
Mán a 80-as években megállapicsálták, hogy a talaj a gát helyén eltérő szerkezetű, azaz a gát nem egységes homogén területen fexik...van ahol agyagos és van ahol homokos, kavicsos... Újat mondtam?
Ezért kérdeztem, hogy a tulajdonos milyen nemzetközi cégeket/intézeteket bízott meg biztonsági elemzés készítésével? De egyáltalán milyen biztonsági vizsgálatokat végeztetett az elmúlt 10 évben az üzemben/tározóknál?
Áttekintette-e az elmúlt 20 év ipari/vegyipari katasztrófáit, összevetette-e azok tanulságait az üzem potenciális veszélyforrásaival?
Egyszerűbben: gondolkodott-e ott valaki a biztonságról:?
Értem én, és nem valószínű, hogy Persányira ilyet rá lehet bizonyítani... már csak azért sem, mert talán nem is élvezett "jogtalan előnyt" - beérte azzal, hogy miniszter lehet illetve maradhat.
Viszont minimum a politikai felelősségét - valamint az őt a posztra jelölő pártét - nem ártana világosan kifejteni, elmagyarázni a jónépnek. A balfácán Illés - úgy tűnik - még nem vette észre Persányi igen durva (politikai) felelősségét az ügyben.
Hát én úgy tudom, hogy 2006-ban a törvény ezen részével nem foglalkoztak, mer nem is köllött...elintézték állítólag Orbánék mán 99-2000-2001-ben... Jó volna, ha valaki ide tudná rakni a két törvényt...a 2006-ost ismerjük és összehasonlíthatóvá kéne tenni az előzővel...az orbánival..
Mi a faxot kene vizsgaltatnia, minden ilyen uzemben dolgozo mernok tudja mi egy ilyen uzem kockazata,ki tudna jobban naluk?
Az en laboromban en tudom mik ott a kockazatok nem az aki kijon ellenorizni es meg sosem dolgozott ilyen helyen,o legfeljebb megnezi, mukodik-e a szemmoso zuhny es a tuZolto keszulek
"252. § (1) A költségvetési szervnek, gazdálkodó szervezetnek vagy a társadalmi szervezetnek az az önálló intézkedésre jogosult dolgozója, illetve tagja, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy az ilyen előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető az előnyért a kötelességét megszegi. (3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető a) a kötelességét fontosabb ügyben szegi meg, b) a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el."
Na ezt kéne bizonyítani, ha felelősségre akarod vonni Persányit, mert addig csak politikai felelőssége van.