Keresés

Részletes keresés

norissz Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20537

Szia

A bajom az, hogy csak így tudtam elérni a hűtőben felül is és alul is az egyforma hőmérsékletet! Egy tized fok a különbség. De így viszont van egy kis vihar.

Előzmény: Chik Fan (20531)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20536

Azt nem mondtam, hogy eleve vacak! Valamilyen szinten talán alkalmas lehet. Az igényektől is függ, kinek mi a megfelelő.
A gép tervezője is úgy ítélhette meg, hogy ide megfelel.

De mit is várhatnánk el egy ilyen egyszerű kapcsolástól?

Egyszerű szerkezet, ezzel el is mondtam minden előnyét.

A hátrányait hosszan sorolhatnám, pl: nincs leválasztva a hálózattól, gyakori a meghibásodás, a korlátozó ellenállás révén pazarolja az energiát, ráadásul a leggyakrabban ez az ellenállás ég ki, viszonylag nagy a hőlengés, stb, stb.

Emiatt cseréltem le a szabályzóját egy másik típusúra.

Előzmény: atrego (20535)
atrego Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20535

értem.Tehát  a  hőfokszabályzó élből vacak?

Előzmény: Chik Fan (20529)
fürj999 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20534

Még 2012 ben volt téma egy rövid ideig a bérkeltetés. 

Csak azt tudom javasolni, hogy a hírdetős oldalakon (olx, jófogás, express) nézzetek rá, talán valahol árulja. De egyszerübb elmenni hozzá és visszakérni, ha kell rendőrrel !

Előzmény: bedike (20527)
japipapi Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20533

Szia!

Ha Fekete Rádiós .............-ra gondolsz. aki kéri vissza gépét, ott van a telefonszáma is.

Előzmény: bedike (20527)
fürj999 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20532

Szia

Ha nem a tojásokra fújatod, hanem azokról szívatod a levegőt (fordítsd meg a ventit) és a levegő útjába. ill a sarkokat terelővel lekerekíted (amelyik felé fújná) akkor elérheted, hogy a tojásoknál nem lesz orkán. Az erős légáramlás a tojásoknál nagy kárt tehet "féloldalasan" szárítja a tojásokat :-(

Előzmény: norissz (20528)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20531

Szia!

A túl erős légáramlás nem szerencsés a tojások szempontjából. Nagyon kiszáradhatnak, túl nagy lesz a légkamra.

Fotót, esetleg vázlatrajzot, valamilyen részletesebb leírást kaphatnánk a gépedről?

Az, hogy te készítetted, nekünk nem árul el sok mindent.

Előzmény: norissz (20528)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20530

Szia!

Valószínűleg nem itt tárgyalták ezt a témát.

Nekem nem rémlik semmi  ilyesmi. Persze ettől még tárgyalhatták, de úgy tűnik mások sem emlékszenek ilyesmire!

Előzmény: bedike (20524)
Chik Fan Creative Commons License 2015.03.22 0 0 20529

Szia!

Volt szerencsém egy ilyen géphez. Egyszintes, asztali gép légkeverés nélkül.
A sógorom hozta el hozzám javíttatni.  Az eredeti állapot eredményességéről nincs tapasztalatom, csak a sógorom beszámolójára tudok hagyatkozni. A gyári szabályzójáról semmi jót nem írtak. Nála is ez romlott el,  így kapott egy arányos szabályzót. Panaszkodott az egyenetlen hőelosztásra is. Ezt úgy sikerült kiküszöbölni, hogy átalakítottam légkeverésesre. Két PC ventilátor lett beépítve, egy alulemezből alkalmas légterelőt kreáltam, így már a sógorom is meg van elégedve vele.

Több sikeres turnuson van túl. Konkrét számadatokat nem tudok, de a véleménye szerint sokkal jobb lett a gép kelési aránya.

Előzmény: atrego (20523)
norissz Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20528

Sziasztok!

Van egy hűtőből készített keltetőm, amit én csináltam.

Az a problémám, hogy nem tudom hogy baj-e az ha a ventillator közvetlenül a tojásokat fújja? Elég erős egy pc processzor hűtőventillatora, de csak ezzel érem el a hűtőben az egyforma hőfokot! Tudtok erről valamit? Vagy tapasztala?  

bedike Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20527

Szeretném tisztázni, miért kérdeztem a bérkeltetést...

Facebook-on egyik csoporttárs kölcsönadta a keltetőjét egy férfinek novemberben, aki februárra ígérte, hogy visszaadja neki. 

A gép persze nem került vissza, de infók alapján bérkeltetést vállalt vele és több embernek eladásra is felkínálta.. PL Machine 

.. ezért kérdeztem.. 

Akinek kínáltak ilyen gépet eladásra, jelezze legyen kedves

Köszönöm

vidékipupák Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20526

A mélyhűtőládának sokkal jobb a hőszigetelése, mint a normál hűtőszekrénynek. Érdemes szerezni egy rosszat, még mindig olcsóbb, mint ha veszel anyagot és összeállítod.

Előzmény: janika.p (20525)
janika.p Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20525

Sziasztok!

Milyen anyagból lehetne késziteni  keltetőházat,hogy jó legyen a szigetelése? Mert a mostani hütőmnek a szigetelése egy nulla.Gondoltam elkészitem magamnak igy olyan méretüre amilyenre pászol,miből ajánlott késziteni a falát hungaracel üveggyapot vagy mit ajánlotok? :)

bedike Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20524

Szép napot mindenkinek :)

Lenne egy gyors kérdésem.. olvastam a fórumot már régebben ..úgy kb egy-két hónapja. Volt akkor egy kis vita egy bérkeltetéssel kapcsolatban. Nem emlékeztek, ki írta, hogy ő bérkeltet? még egy számolás is volt hozzá... hiába keresek rá, nem találom :)

Köszönöm

atrego Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20523

az ovolux  100  keltetőgép gyárilag mennyire   használható?Hozzájutottam  egy   ilyenhez.Milyen kelési    arányra   számíthatok  jó tojásokkal.Mire  vigyázzak?

vidékipupák Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20522

Nekem még ilyen nem volt, ezért csak feltételezem, hogy a kiscsirkék színe kikelés után változik. Mint a vadmalacoké. Azok is mikor kicsik csíkosak, mire megnőnek, eltűnnek a csíkok.

Előzmény: Boldogtojas (20518)
janika.p Creative Commons License 2015.03.21 0 0 20521

Szia Japipapi!

Köszönöm szépen a te véleményedet is :))) Minden képpen kicsibe kezdem és akkor meglátom hogyan boldogulok velük milyen a haszon mennyire éri meg stb.Mivel kezdő vagyok ezen a téren bele kell,hogy jöjjek :) Erre nagyon keresettek a kacsák olyan 2-3 hetes korukban vásárolják akár több ezret is el tudnák adni :)) De ennyit éppenséggel nem tudok bevállalni :)Épp ezért kezdek egy kisebb keltetővel pl 2db 200 db-os keltetővel és meglátom, hogy mennyi lesz a nyereségem stb. Ha minden jól megy akkor fejleszteném magam pl 2-3 ezres állományokat nevelnék. Mindent lehet csak akarni kell;)

Előzmény: japipapi (20520)
japipapi Creative Commons License 2015.03.21 0 1 20520

Szia janika!

Látom, pozitív értelemben akaratos vagy. Gazdasági szempontból, kis termelés esetén (közel annyi haszon, amennyi a konyhára elég) nagyot nem lehet bukni, hisz az ízben megtérül. Én is így vagyok vele. Minden évben szoktam venni vérfrissítésre 10-15 letojt tyúkot és két évenként idegen kakast állítok be. Próbáltam, hogy 10 naponként raktam tojásokat, és 10 (kb) szedtem ki csirkéket. Mint afféle városi paraszt gazda, majd így lesz folyamatosan rántani való csirke a konyhára. Csak az hagytam ki a pakliba, hogy mire rántani való lesznek, eltelik 6 hónap. és az 10 napos eltolódás nem érsemmit, beleszaladok a télbe, parlagi tartásnál semmi fűtés. Az állomány lassan növekedik, természetesen, a kívánt célt nem értem el, így nem is lehet.  Ma már két keltetési turnust csinálok 40-48 csibével. Ez bőven elég családi felhasználásra. Ilyen módon átlagosan 10-15 db tojás van télen, nyáron egyaránt. Ez viszont a konyhára sok, eladom. Nem akartam, de így alakult. Ez kb. 10-12 ezer Ft bevételt jelent, mely közel fedezi a takarmány költségei (most, de ha a takarmány drágább, nincs önellátás, de a minőség miatt érdemes tartani). Látom, feltételeid adottak, ha piacot tudsz kialakítani, szerintem érdemes bele vágni. Gondolom, kis tételbe szeretnéd kezdeni, azzal pedig nem lehet megbukni. Kajára mindig van igény. 

Előzmény: janika.p (20516)
juhosttt Creative Commons License 2015.03.20 0 0 20519

Ilyen elméletekbe ne nagyon menny bele, mert téves útra tévedsz!

Tételezzük fel, hogy mindenki egészséges és minden úgy megy ahogy a nagy könyvben van:

A termékenyülési gondok legtöbb esetben abból adódnak, hogy sok az adott tyúkra a kakasok száma.

Továbbá a fajtáknál akkor lehet gond, ha túl nagy a méretbeli különbség. De a kis kakas sok esetben tud elbánni nagy tyúkkal. Fordított esetben a tyúk nem mindig bírja ki épen...

Nálad a méret beli különbségeket kizárnám. Elsődleges ok a tenyész állomány előéletében rosszul lett nevelve. De ide a 2 kakas is bőven elég, ha jó aktívak.

Továbbá ha kis helyen vannak akkor az erősebb kakas dominál, a többiek csak néha petélhetnek! Ebben az esetben érdemes külön tenni őket. (Ha nagy helyük van akkor ez nem téma)

Továbbá ne türelmetlenkedj. A vizes próba helyett javaslom tanulj meg lámpázni, az sokkal eredményesebb mint a víz... (bárki bármit állíthat, a nagy üzembe se dobják vízbe a tojásokat :) )

Előzmény: Boldogtojas (20518)
Boldogtojas Creative Commons License 2015.03.20 0 0 20518

Egy érdekes problémával fordulok hozzátok. Sajnos katasztrófálisra sikeredett az első keltetésem. Próbálom keresni az okát, hogy miért... Na már most, az állományom 26 Isa brown tojótyúk (dettó mint a Tetra SL) meg 2 kendermagos. A 3drb. kakasom van, New Hampshire. Korábban lőttem fel már róla képeket.

A lentebb látható képen csíkos, szem sminkesből van 4, és egy sárga. A googli a barátod elven, kerestem New Hampshire kiscsibéket, és lám sárgák, mivel maguk a tojók is e Hampshiros fatában szintén barnák. Erre nekem van 4drb. mint írtam sminke-csíkos, és egy sárga. Hihetetlen lenne, hogy 50valamennyi tojásból kikel 4 drb csíkos, meg egy sárga, és itt pláne arra gondolok, hogy a két kendermagostól mennyi tojás lehetett a 50ből, ha csak ketten vannak a 26 drb. Isabrown ellen. Mivel korábban kidobálva a vérgyűrűs tojikat, és helyettük be újak, így a pótoltak holnapra esedékesek, hogy kikeljenek. Kb. maradt 10toji, ami sötét, teli és mozog. Kíváncsi leszek, hogy itt is mi lesz az eredmény. 

Lehetséges hogy e Isabrown fajta keresztezve a New Hampsirrel nem eredményez jó kelési arányt? Kérném véleményeteket mind az eszmefuttatásomról, mind a vizuálisan látottak alapján, azaz lentebbiek Kender x New Hampshire kombináció, és a sárga az egyetlen Isabrown x  New Hampsirke?

fürj999 Creative Commons License 2015.03.20 0 1 20517

Ne is hagyd magad ! Csak elötte érdeklődj sok helyről az internet segítségedre lesz. És a fórumon is vannak jó szándéku ügyes emberek. Anyósom szokta mondani (fölművesek voltak) Fiam a földböl nem lehet megélni, de meggazdagodni igen !! Tehát, ha jól csinálod akkor hoz a konyhára kis hasznot!!

Előzmény: janika.p (20516)
janika.p Creative Commons License 2015.03.20 0 0 20516

Köszönöm szépen a hosszú és alapos meglátásodat.Én nem tanultam sem fizikusnak se mérnöknek igy egy normális munkahelyre sincs lehetőségem.Szeretek gazdálkodni magunknak a család részére mindig volt friss hús legyen az csirke nyúl akármi mindig volt,mindig szerettem belekezdeni kisebb gazdaságokba pl 0.5 ha barackost akartam telepiteni lebeszéltek róla,hogy ez nem éri meg én nem halgattam senkire lessz ami lessz alapon belevágtam és mit ad Isten sikerült és tisztességes hasznot hoz,soha nem azt csináltam amit nekem megmondtak mindig a magam fejem után mentem.:) Imádom az állatokat reggeltől estig elvagyok velük traktor is van,a takarmány nem okoz gondot nem csak csibét hanem kacsát is szeretnék keltetni időm mint tenger velük foglalkozni ugy, hogy 90%-esélyes,hogy ebbe is belekezdek na addig is az Isten legyen veletek :)

Előzmény: vidékipupák (20515)
vidékipupák Creative Commons License 2015.03.20 0 1 20515

Én tanácsot adni nem tudok, mert nem ismerem az ottani viszonyokat. Ebben a fórumban sokan a saját igényeik kielégítésére tartanak állatokat. A saját véleményem az, hogy minden olyan dolog, amiért nem kell pénzt kiadni és magad el tudod végezni, az csak nyereség. Akár anyagi hasznot hoz, akár csak azért, mert jobb minőségű húst tudsz fogyasztani Te és a családod. Főleg, ha még a terményt is magad állítod elő. Én közel 20 évig tartottam baromfit, nyulat, gyakorlatilag saját fogyasztásra, de én vásároltam a terményt. Nekem fontosabb volt, hogy jobb minőséget fogyasszak. Jelenleg - egyelőre - feladtam az állattartást, mert nagyon nagy lekötöttséggel jár, azonkívül nagyon felment a takarmány ára. A baromfit nem tudom itt hagyni egy napra sem, hiszen naponta ki kell engedni, be kell zárni, mert előfordulhat ragadozó. Meg egyébként is én műszaki végzettségű vagyok, mindig is műszaki területen dolgoztam, csak éppen megoldható volt baromfiudvar építése.

Azt neked kell eldönteni, hogy mennyire éri meg, akár a napos csibét, akár a felnevelt baromfit eladni.

Ha a naposcsibét akarod eladni, akkor ki kell kalkulálni, hogy egy keltetésnél mennyibe kerül a tojás, hány darabot tudsz egyszerre keltetni, mennyi a villany ára egy darabra vetítve, mennyi a kikelt csibék száma és mennyiért, milyen folyamatosan tudod eladni. Mindenesetre élelmiszerre mindig szükség van, ha nincs, az emberek az utolsó pénzüket is odaadják, csak hogy éljenek. Legjobb, ha leülsz számolni, ez még akkor is célravezető, ha csak becsült számokkal kalkulálsz.

Nekem 60db-os keltető 21 nap alatt fogyasztott kb. 2000Ft-ot, (a tojás saját állománytól volt) ez 90%-os kelésnél egy db-ra 40 Ft volt.  Egy db. naposcsibe, - legalább is itt nálunk, ebben a városban - kb. 150-160 Ft, viszont ezek oltott állatok, kisebb az elhullás veszélye. Ez a része megérte. De ha megvettem a naposcsibét, - mondjuk fehér húshibridet 160 Ft.-ért, - hozzá a tápot, abból én 55 nap alatt neveltem 3,25Kg.-os csirkét.  Igaz, az nem olyan ízű, mint a szabad tartásban nevelt csirke, amiből 6 hónap alatt lesz fele akkora.  Jelenleg annyira olcsó a csirke, hogy anyagi okokból nem éri meg nevelni. (Csupán az íze miatt viszont érdemes rá áldozni).

De nagyon sokan hobbiból is tartanak aprójószágot.

Szóval, kalkulálj és akkor el tudod dönteni, hogy mennyibe kerül, megéri-e akár anyagilag, vagy akár az íze miatt. Ezt a helyi ár viszonyok is eldöntik.

Előzmény: janika.p (20512)
janika.p Creative Commons License 2015.03.19 0 0 20514

Ukrajnába Kárpátalján.

Előzmény: Ladybee (20513)
Ladybee Creative Commons License 2015.03.19 0 0 20513

Te melyik országban élsz ?

Előzmény: janika.p (20512)
janika.p Creative Commons License 2015.03.19 0 0 20512

Jó estét!

Magyarországon mennyibe kerül egy tojás és az 1 napos csibe?

Itt nálunk kb a 10x-erese a tojás árának az egy napos csibe.Gondolom hozzákezdek foglalkozni egy nagyobb állománnyal,hátha besegitenek anyagilak a föld müvelésbe.3 hektárt müvelek terménnyel nem lenne gond felvásárló is akad van egy ismerősöm ő szokta a malacokat is átvenni tőlem.Szögezzük le,hogy mielőtt lenézetek én nem olyan vagyok aki csak az anyagi hasznot nézi én akkor érzem jól magam ha a legjobb körülmények között tudom felnevelni az állataimat legyen az bármilyen kisállat,van egy kis nyul állományom is,malacokat is tartok meg egyéb apróságokat.Szóval mi a véleményetek ti hozzáfognátok a helyemben nem hatalmas állományról lenne szó olyan 500db-osról jövőre fognék neki addig meg gyüjtöm a tapasztalatokat:)

Előzmény: janika.p (20511)
janika.p Creative Commons License 2015.03.19 0 0 20511

Nekem angolul is megfelel nagyjából értem a nyelvet ugy hogy boldogulok vele igy is :) 

Előzmény: vidékipupák (20510)
vidékipupák Creative Commons License 2015.03.19 0 0 20510

Van ott magyar nyelvű változat is, miért nem azt töltöd le?

Kezdőknek tényleg érdekes.

Előzmény: janika.p (20508)
Boldogtojas Creative Commons License 2015.03.18 0 0 20509

Még hétfőn nagy meglepetésemre hihetetlen gyorsan megött Kinabol a két páramérő, melyet e honap 6-an fizettem ki. :) Beállítottam úgy, hogy vizes rongyba bele, es fél óra elteltével beállítottam 100asra. Nagyon pontosak lettek szerintem, mert aztan be a kiscsibekhoz, ott 45re vissza mentek. Megint bele vizes rongyba, idő, majd pontos 100ra fel megint.

janika.p Creative Commons License 2015.03.18 0 0 20508

Igy néz ki vegyes kapcsolási rajzot láthattok rajta nagyon precíz :)))

Előzmény: janika.p (20507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!