Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Komplett eladtam mindent, teljesen új más rendszer van. Megcsináltuk volna a kazánt is, csak aki ígérte a hegesztést befúlt kicsit. Nekem is besűrűsödött a nyár vége egyébb teendőkkel, így nem kapkodtam.
Fűttőanyag akác - jelenleg 5 éves,késöbb ha ez elfogy akkor 2 éves akácot. 2 diszperzites vödörrel égetek el, 15 kg Kazán Atmos 22S Nem én terveztem és nem én építettem Szakember építette és Atmos szakember üzemelte be. Szakszer 2 T bekötés van, kivéve ha jól látom a rajzot a fűttésköri szivattyú nem a kazánból pufferre menő vezetékből közvetlen hanem a vele egyvonalban lénvő szemközti felső csonkból szív. Családi ház 105 m2.
Atmos kazánom, ladomatom + 800 literes pufferem van - tágulási tartály 60 literes, fűttőköri szivattyú előtt egy esbe van. Ladomatot csőtermo indítja, fűttéskörit fali szobatermosztát.
Problémám a következő: kazánt elég gyorsan felfűtti, hőm. beáll 84°-ra, elkezdi tölteni a puffert 65°- tól. Puffer hőm. 20°- ról indul, ezt több óra alatt fent 65-70, középen 25-30, alul 20°- ra melegíti. Kellene már a fűttés is, du hazaér a család, kazángyújtás, kazánvíz felmelegítése, puffer tölt- eltelt 1,5-2 óra, lakásban 19° van, szobatermot felnyomom 20° - ra. Fűttésköri szivattyú indul, radiátorok felmelegednek, fűttés ok, eltelik fél óra radiátorok langyosak, puffer hő leesik, fűttés nincs . Ladomat kevés melegvizet engeg a puffer felé, sokat ellop a kazánból kijövő ágból védi a kazánom ok-de a rendszer csak azért kellene elsősorban hogy a ház hőm.-ét emeljem. Próbáltam már minden állásban ladomat szivattyú maxon fűttésköri szivattyú minimumon, akkor sem jó. Szobatermo lenyom, fél óra várakozás, szobatermo fel.. szivás az egész Atmos fullon megy, hő84-86°. Házon 10 cm szigetelés, új nyílászárók4 - ,5 óra 1-5 megrakással 2° - ot tudok emelni a hőmérsékleten. Puffer este 11 - re 20°-os. Ide kellene egy termo ami mondjuk 40°- on megszakítja éjjel a fűttésköri szivattyút hogy ne menjen másnapra 40 alá a pufferhő. Gondolkozom hogy a ladomat patron szelep ki, felső ág zár, oszt akkor tolná a meleget a pufferba. Kicsit hosszúra sikeredett, rengeteg pénz energia benn van, fűttésem meg szinte minimális.
Levegő-víz hőszivattyú 300 körül van egy olcsó. Abból elég egy. A két szintre meg kellene 5db klíma ha fűteni is akarok vele és nem csak a nappaliba. :) 12.5x13.2 az alapterület és két szinten.
akkor is ott van az, hogy 1.5m lenne egy korrekt gáz rendszer kiépítése nálam, és még bármi lehet a gázzal is. A napelem legalább nem kér enni. Másik szomszédomnak 5kW van harmadik éve, 600l "puffer" meg fűtőpatron. Vizes kandalloval 4-5m3 fa meg a villany, és mutatta az elszámolást 8eFt volt az éves villany számla. Ebből kb fele a rendszer használat meg egyéb baromság és a fele a fogyasztás. Ugyan akkora a háza, két szinten majdnem 300nm... Ő is most bővít 10kW-ra, és teljesen leáll a fával. Elfogadható levegős hőszivattyú 300e körül van.
hőszivattyú helyet nem érdemesebb, klímát feltenni az nyáron hűt is, vagy ha csak fűtés akkor a pufit megfűteni elektromos patronnal?
fa árakra hallottam most vad dolgokat, erdőn lábon 30e/m3 :O meg akitől vesszük talán ő se tud kitermelni odakint....
majd tavasszal eldől
én a tavalyi számolásom alapján a jelen rendszerrel szar gázkészülék jó fatüzeléses rendszer ~40e/m3-ig jó vagyok, a gázon nem akarok fejleszteni újabb 1M befektetéssel