Hú, ez gyönyörű! Tarthatnál előadást az itteni cukrászdánknak. Ők még nem is hallottak ilyenekről :( A kreativitásuk a készen vásárolható marcipán rózsákig terjed. Tavaly az esküvőmre szerettem volna annál különlegesebb virágokat, de senkit nem hoztam lázba. Kár, hogy akkor még nem hallottam ilyenekről!
Nagyon szép (mit szép? GYÖNYÖRÛ!) a tortád. Ha te ránézel egy képre, akkor rögtön tudod, hogy melyik dekort mibõl csinálták? Pl. az a hullám a legalján, az lehet krém, vagy marcipán, vagy habcsók?
Itt van a liliom felekhez a segedeszkoz. Eloszor kibelelni foliaval - aztan megcsinalni a szirmokat - es kivenni a formabol, az alufoliaban kiszaritani. A szirmokat meg egy zsakbol kell kinyomni - erre ezer fele cso van, mind mas-mas forma, mas-mas viraghoz.
Ha tenyleg erdekel le fogom irni - nem nagy ordongosseg, de eleg sokminden kell hozza. Azt hiszem, ennel az egesz suti dekoralasnal a legnehezebb a sok-sok szerszam, segedeszkoz - hatalmas rendetlenseg. . .
Vege az eloadas sorozatnak, ma volt az utolso alkalom, es itt az eredmenye:
Nekem is az a kedvencem - tetszik is, meg csinalni is jo. Nem eletnagysag, kb akkorak minha a huvelyk es mutatoujjadat osszeerinted. Talan picikevel nagyobb.
Alig varom, holgy tudjak idot szakitani kis "gyakorlasra"!!!
Most jottem a tanfolyasrol. A mai tananyag: liliom (feher), petunia (sarga, ami szerintem nincs igazibol, nem is tetszik), es hajnalka - a kedvencem!
Meg nem szarazak, ha mar merem mozgatni oket jobban, akkor teszek fel kepet. A mai nagyon sok lepesbol allo sok rendezgetest igenylo lecke volt. Persze, ha dekoralsz sutit, akkor nem keszitesz ennyi fele viragot egyszerre.
:)) A ferjem nagyon furcsan nezett ram, amikor mutgattam neki, min kell javitanom. Persze azt kerdezte, mikor lehet megenni - es a viragot is meg a masnit is, es miert nem. . .:))!
Már csak ezen is látszik a profizmusod. Nekem tökéletesnek tûnnek azok a rózsák, te meg rögtön látod, mit nem csináltál jól :) De biztosíthatlak (innen a távolból), hogy az összbenyomás nagyon pozitív.
Itt a tegnapi tananyag. . .nem volt nagyon nehez, de latom mi a hibam. A rozsaszirmok vastagok. . .egyik-masik.
A masni szele lehetne elesebb - a torta sarkai is. No de hat ez az elso. . .
A szelet meg nem fejeztem be, apro golyocskakat teszek kore - mint egy gyongysort, mert a kolleganomnek adom csutortokon, nyugdijba megy, es lesz egy kozos ebedunk. Az erdekessege a fondant-nak, 2-3 napig el lehet tartani hutes nelkul! Nem szabad hutobe tenni.
Kovetkezo hetfo: hajnalka, liliom - allitolag a legnehezebbek.
(A masniban a papir addig van, amig megszarad - aztan kiveszem.) A rozsa az utolso alkalommal lesz egy masik tortara teve.
Ne haragudj - majdnem elfeledkeztem rola!!! Aztan kezdek keszulodni a holnap esti tanfolyamra, es igy eszbekaptam.
Szoval ez a wilton.com-rol van, en nem csinaltam "fazis" kepet. Majdnem teljesen igy magyaraztak nekunk is, kicsit tobb segitseggel.
Azt javasolta az instruktor, hogy (masodik kep) tegyunk kicsi rovid "jelet" amikor a szal alulrol jon, csak tavtartonak, egyenletesebb lesz . Igaza van.
Csatlakozom az elottem szolohoz. A cukraszdak itt is fagyasztjak a torta alapokat - es a diszites utan szinten megy a hutobe a suti. En eloszor tettem ezt a kesz tortaalapokkal, mikor elkezdtem a tanfolyamot, megsutottem az osszeset amit kellett. Aztan jo szorosan becsomagoltam foliaba (atlatszoba), es a fagyasztoba tettem.
Erdekes modon a torta ize mintha javult volna - csodalatosan friss maradt, mindenki kerdezte, hogy milyen recept. . .pedig csak egyszeru dobozos torta volt! A piskotam nem lett ilyen jo fagyasztas utan, csak a kesz tortaporbol sutottek.
Ebben a kosarasban az a jo, hogy a viragok elore elkeszithetoek, igy ha a torta lap is kesz nem telik sok idobe elkesziteni.
Amit meg tanultam, es nem latszik a kepen: Az elso reteg krem legyen vekony - es a tortat be kell tenni a hutobe par orara, aztan ratenni meg egy reteg kremet. Igy a morzsak nem lathatoak.
De van egy csomó fajta, aminek direkt jót tesz, ha legalább egy éjszakát áll, és összeérik/összefagy, pl. a fekete erdőt sosem enném meg aznap, de a zselatinos cuccokat sem, gyümölcsös joghurtkrémes tortát sem. A cukrászdákban pedig - nálunk legalábbis - gyakran a fagyasztóból szedik elő a majdnem kész torta alapot, és azt cicomázzák, tejszínezik/műtejszínezik.
Hát ez valami fenomenális!!! Gyönyörû!!! És lenne egy kérdésem. Ahogy olvaslak benneteket, valahogy az jött le, hogy napokig csináltok egy tortát. Egyik nap sül, aztán krém, aztán díszítés. Én eddig úgy igyekeztem, hogy még aznap megegyük, mert emlékeim szerint a cukrászdában is mindig megkérdeztük: tesség mondani, friss? Szóval meddig friss egy torta?
Ma befejezodott a masodik resze a tanfolyasnak. Erdekeset tanultunk - kosrfonatot. Nekunk kellett vinni a kesz sutemenyt A forma adott volt, nekunk kellett sutni akarmilyen tortat es megtolteni feher kremmel - no ez adott volt, hogy mibol csinaljuk a kremet.
Kicsit gyakoroltuk a kosarfonast - aztan a suti oldalat kellett korbefonni. Egy szegelyt is tanultunk - zsinor 0 a szelere, es amikor keszen voltunk akkor ratettuk az elozo alkalmakkor keszitett viragokat.
mézeskalácsosként működik a nőci, ez a recehorgolás dekorálás az ő találmánya - esküvőkre szokott még gyönyörű csipkés szíveket csinálni, hófehérek, csipkézett széllel, igény szerint az ifjú pár monogramja piros írókával stb (majd ha megtalálom így festés után azt, amit a szomszédunknak csinált, azt is megmutatom)
majd egyszer elmegyek hozzá és körbefotózok nála mindent :-)))
Fantasztikusan ügyes, és hihetetlenül biztos a keze. Visszagondolva saját írókázós kisérleteimre tényleg csak a kalapemelés :) Arról nem is beszélve, hogy a recézést még ebben a formájában én most látom először. Ha tudnál esetleg még fotókat mutatni a munkáiról, én nagyon örülnék neki.
a főoldal alján vannak a pesti kapcsolataik, üsd fel az arany oldalakat, és telefonálj. A Bakó az biztos, hogy nagyker, azoknak honlapjuk is van. Vagy hívd fel magát Sőregit, igen készséges ürge, biztos megmondja, melyikben vásárolhatnál.