Keresés

Részletes keresés

R-U-D Creative Commons License 2006.09.17 0 0 426

Szerintem is vannak kint üzleti lehetőségek, de azt azért egyértelműen látni kell, hogy mondjuk El Nidoban elsősorban turizmusra épülő üzletre érdemes építeni.

Szerintem mindenhol van gyors internetkapcsolat is ezért nem kell a drágább műholdas verzióban gondolkodni. Csak bele kell gondolni: ott vannak Lagen Island és Miniloc Island resortok. Nem hinném, hogy dial-up connectionük lenne...

Az viszont tény, hogy El Nidóban csak a 1 helyen van internet café és ott baromi lassú a net. Tehát egy kis konkurencia termékfejlesztéssel simán átveszi a meglévő piacot. Viszont ha már ilyet csinálsz dobjál hozzá egy kávézót és esetleg egy kis éttermet is :-)

Busuangán (Coron) mindenesetre volt gyors kapcsolat. 

Előzmény: Törölt nick (423)
R-U-D Creative Commons License 2006.09.17 0 0 425

Ja, az origón nem találtam Fülöp-szigetek topikot. Létezik egyáltalán? Még a kereső sem dob ki semmit...

Kisbudes hívta fel még régen rá a figyelmemet, akkor nagy nehezen megtaláltam. Kb 1 éve volt egy karbantartás az origón, ami azt eredményezte, hogy egy csomó topikot töröltek, többek között a Fülöp szgtket is. Csak gratulálni tudok nekik...

Előzmény: Törölt nick (423)
India1970 Creative Commons License 2006.09.17 0 0 424

Szia!

"nekem pl. fontos a latin betűs írás, a katolikus vallás, a hazaival megegyező közlekedés, az angol nyelv elterjedtsége és a hosszútávú kint tartózkodás rugalmas kezelése is"

Ezek bizonyos szempontból igazak Vietnámra is, én még mindig sokkal inkább Vietnámot javasolnám.

Előzmény: Törölt nick (419)
harken Creative Commons License 2006.09.16 0 0 422
szia alvin,

szurkolok neked ezerrel, hogy sikerüljön a projektred! Márcsak azéris, mert az első 5 éves tervemben is hasonló szerepel, én fél éveket szeretnék így eltölteni.

Mivel nekem is szükségem lesz netre keresgettem anno a megoldást, meg is tanáltam, műholdas a cucc, venned kell egy földi egységet ezerpárszáz euróért aztán sávszélességtől függően alakul a havi díj. Már nem emlékszem pontosan mennyi, de kezelhető összeg volt.

naish73 Creative Commons License 2006.09.15 0 0 421
Nagyon hasznos információk, köszi!
Előzmény: Törölt nick (419)
naish73 Creative Commons License 2006.09.10 0 0 418
Durva lehet, szerencsére ritka. Érdekes, hogy az egyes országokban mennyire különböző a halálozási arány.
Előzmény: mud (417)
mud Creative Commons License 2006.09.09 0 0 417

Ha valakit erdekel, egyik baratom most kapott eleg sulyos Dengue fever-t szunyogcsipes altal MIndanao-n, amitol 10 napig beteg volt, mint az allat.

Tavaly 250 halottja volt ennek a betegsegnek a Fulop-szigeteken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dengue_fever

naish73 Creative Commons License 2006.09.09 0 0 416
Árak nincsenek a honlapon.
A Kota Kinabalu-i irodájuk e-mail címe: layaero@tm.net.my
Ha gondolod, kérdezd meg.
Előzmény: Törölt nick (413)
naish73 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 412
Még valami, ha gyakran internetezel, El Nido-ban biztos megőrülsz, mert nagyon lassú a dolog. De tényleg, a régi betárcsázósnál is sokkal lassabb. Bár ha egy-két évet akarsz eltölteni ilyen helyen, gondolom, ez érdekel legkevésbé.
Előzmény: R-U-D (411)
R-U-D Creative Commons License 2006.09.08 0 0 411

Az a svájci csaj El Nidoból, az szőröslábú és a falu legdrágább túráit kínálja. Persze szinte csak nála lehet intézni olyanokat, hogy repjegy ill pólóvásárlás. Ettől függetlenűl nála lehet normális kávét inni (ez ritkaság arrafelé) és igazi omlettet enni.

Ha már egyszer erre jártok akkor kötelező Busuangára átnézni. Az kb egy szafarival egyenlő élmény, és ha búvárkodtok akkor nagyon nagy kaland (itt érdemes megtanulni: kb 300 USD / fő). A roncsok lélegzetelálítóak, no meg a tengeri élet: kígyók, bumphead-parrot fish, csigák, és egyéb különleges élőlények.

Szóval rajta, induljatok, soha nem fogjátok megbánni.

Előzmény: Törölt nick (406)
India1970 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 410

Hajóval is el lehet menni Indonéziába Mindanaoról. Ez valszeg az egyik legolcsóbb.

Különben, ha időnként el kell menni, akkor Palaura mindenképpen érdemes lenne  átmenni!

Előzmény: naish73 (409)
naish73 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 409
Szia!

Ugyanaz a svájci csaj, El Nido nagyon kicsi. El Nido Boutique.

Sok helyen elég lepusztult a víz alatti világ, de azért vannak jó helyek. R-U-D tudna nyilatkozni Busuangáról is.
Mindenki ezt a dinamitos halászást emlegeti, de - mint ahogy írtam itt korábban - nekünk a túravezető halászunk azt mondta, hogy pár éve egy végigsöprő tájfun is erősen besegített. Ő csak tudja, mindig ott van. Vagy kamuzott.
A vízum dolgokról a Jens Peters könyv is ír egy csomó mindent, de ha úgy is mész a követségre... Tényleg, az hol van?
Az éghajlat az tényleg változó. A Jens Peters könyvben is van egy ábra valahol elöl, azon jelöli az egyes területi viszonyokat. Úgy emlékszem az sem mindegy, hogy Palawan északi vagy déli része.
De pl. Indonézia középső része (Bali és környéke) nyáron száraz évszak, úgyhogy lehet válogatni a környéken.
Mindenesetre Szingapúrt és a környékét kerülném a helyedben eső ügyben.

Borneora (Kota Kianabalu) a Layang Layang Aerospace repül azt hiszem, hogy mibe kerül nem tudom. Van kezdetleges honlapjuk.
Borneon Sandakan mellett van a Sepilok orángután központ :) Amikor megérkeznek a köteleken az elég látványos.
Előzmény: Törölt nick (407)
India1970 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 408

Szia!

Nem mindenhol esős az esős évszak!:-)))

Például a Fülöp-szigeteken sem, minumum 3, de vannak olyanok is, akik 5 részre osztják fel a szigeteket időjárás szerint.

Egyébként Vietnám is minimum 3 részből áll ilyen szempontból.

Előzmény: Törölt nick (405)
naish73 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 404
Nem egészen ide tartozik, de a távolról visszatéréshez kapcsolódva, 1997-ben első nagyobb utamról (USA) hazatérve megláttam bukdácsolni egy Skodát Ferihegynél és csak néztem, néztem és nem akartam elhinni.
Akkor több napig nem tértem magamhoz.
Előzmény: R-U-D (402)
naish73 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 403
Végre valaki, aki érdeklődik és ír is ide. Bár a topikindítás R-U-D érdeme, én is lelkes látogatója lettem a topiknak.

Csatlakoznék topiktársaimhoz, 1-2 év Dk-Ázsiában nagyon király lenne. Ha nem akarsz össze-vissza utazgatni, akkor egy-két hónap az egyik helyen, egy-két hónap egy másik helyen (mint bázisok), és ha van kedved csillagtúrázgattok. Ez alatt kialakulhat, hogy melyik a legszimpatikusabb, és ott akár hosszabb időt is maradhattok.

Ha mégis csak egy helyen akarsz maradni, akkor Palawanon pl. El Nidot úgy képzeld el, mint egy magyarországi kis falut, csak ez a tengerparton van. Az a pár nap amit ott töltöttem fantasztikus volt, de nem tudom mit csinálnék ott pl. egy évig (egy magyarországi faluban sem tudnék mit csinálni). De ha kifejezetten ez lenne a szándékom, talán el tudnám képzelni, mert annyira gyönyörű.

Egyébként Palawan és malajziai Borneo között azt hiszen van kisgépes kapcsolat, ez ideális lenne az országból való kilépésre.

Egész Fülöp-szigeteken a főbb helyeket fapados, ill. kisgépes járatok kötik össze, úgyhogy könnyű utazgatni.
Előzmény: Törölt nick (400)
R-U-D Creative Commons License 2006.09.05 0 0 402

Szia!

Most már értem miről beszélsz. Nem a semmittevés a cél, hanem a megszokott szürke rutinból és ingertelen hétköznapokból történő lekapcsolódás, illetve bizonyos szempontból tudattágítás ill. dolgok átértékelése.

Erre Ázsia szerintem is ideális.

Ha a maximumot akarod kihozni a fenti vágyakból, akkor csatlakozom India1970 javaslatához: fedezzétek fel Ázsiát. 1-2 év alatt ez egy kellemesen aktív kikapcsolódás lenne.

Korábban én csupán a "tétlenséggel" nem tudtam mit kezdeni, a leírásod alapján viszont teljesen átérzem miről beszélsz, és azt gondolom, hogy minden más nem anyagi szempontból igényes "távolra utazó" konfrontálódott már a kiszakadás vágyával, amint átérezte és átélte az adott kultúrában és bolygónkban rejlő, de a beszűkült Európánkban nem igazán tapasztalható dimenziókat (ritmus, felfogás, értékrend és nemutolsósorban táj). Ergó más szemmel fogjátok látni a világot mint azelőtt és ez nagyon fontos. Sokkal "elviselhetőbb" egy esteleges visszatérés után a korábban megszokott életkörülményekkel történő szembesülés. Ráadásul a korábban fontosnak vélt dolgok többé nem tűnnek olyan fontosnak és mindig benned marad az az érzés, hogy bármi történhet, nem vagy kiszolgáltatva a sorsnak, tudod irányítani magad és lehetnek álmaid, hiszen hirtelen közelebb kerültél hozzájuk.

Itt egy kicsit elcsöppentem...

Én csupán saját utazási élményeimből vontam le a fenti konzekvenciákat és írtam le, hogy mennyire megváltoztatta a hozáállásomat és felfogásomat az utazgatás. Nyílván ilyesfajta élményekel az nem igazán szembesül, aki befizet egy all-inclusivra és elmegy piffedni egy strandra. Amíg nem olvadsz bele a környezetbe, addig nem lehet abból érdemben tudatot tágítani és más világot felfedezni (szószerint).

Tehát (abban a tudatban, hogy nem tudom mekkora utazó vagy) azt javaslom, hogy keressetek egy drop off pontot, ahol először "aszimilálódtok" és nekiláttok felfedezni ázsiát. Ebből a szempontból viszont teljesen mindegy, hogy Fülöp-szigetekről vagy Thaiföldről indultok. Thaiföld mellett szól a könnyű és olcsó eljutás és nyugatiasabb jellege, amiből keletre haladva fokozatosan púr ázsia lesz. Ázsiában nagyon egyszerű dolgokat mint pl szállás és utazás megoldani, így a repjegyen kívül mással nem törődnék. Ráadásul az egész út bagó lesz, ha Ázsiában maradtok.

Egy kis ízelítő: http://www.worldtrip.de/ 

Már előre irigyellek titeket... (persze ezt nem az utazások során tanultam :)

Előzmény: Törölt nick (400)
India1970 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 401

Szia!

Használd nyugodtan a fotót wallpapernek, bár szerintem ha 1 évre elmész Ázsiába, akkor sokkal szebb képeket lesz lehetőséged csinálni.

Bohol nagyon nyugodt sziget volt, sok érdekességgel a környéken.

A vízum úgy van, ahogy írtad, egyébként azt nem értem, hogy miért nem csinálod azt, hogy 1 év alatt bejárod  Ázsiát és megállsz ott, ahol érdekes dolgot találsz (ezt teszik tőlünk "nyugatra" is).

Már írtam neked, hogy Vietnám és környéke (Kambodzsa, Laosz, Dél-Kína) nagyon érdekes, aztán például Kínából könnyű femnenni Tibetbe (egyszerű megkapni a beutazási vízumot), majd Nepál felé Indiát lehet végigjárni, és akkor nem is beszéltem India keleti részéről (pl.: Sikkim) és Bhutánról (ide nehéz beutazási engedélyt szerezni, de nem lehetetlen).

Szóval van lehetőséged, én nem állnék meg egy helyen 1 évre és főleg nem a Fülöp-szigeteken.

Előzmény: Törölt nick (399)
India1970 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 398

Szia!

A vízum egyszerű, mivel rövid időre nincs, max. ha tovább akarsz maradni, akkor valamennyit fizetni kell a határon, illetve bent a hosszabbításért. Egy jó megoldás, ha néha elhagyod az országot és akkor újra kezdődik minden.

Én Boracayon és Boholon voltam, Boracay szórakozás szempontjából jobb, viszont 1-2 évre egyértelműen Boholt ajánlom.

Közbiztonságilag mind a két sziget maximálisan biztonságos.

Előzmény: Törölt nick (396)
R-U-D Creative Commons License 2006.09.04 0 0 397

Szia Alvin66!

Jó volt olvasni soraidat.

Ennek a topicnak részben valóban az volt a célja, hogy a DKÁ iránt érdeklődő, de mégsem a tömegeket vonzó populáris helyszínekre vágyó utazók figyelmét felkeltse eme érdekes és szép ország iránt.

Amikor arról írtál, hogy 1-2 évre mennétek, akkor hírtelen átgondolva sem tudtam megfogalmazni, hogy melyik részét ajánlanjam a szigeteknek, hiszen nagyon különböző adottságok vannak mind kultúrára, mind civilizáltságra, mind tájadottságra nézve. Ráadásul az ajánlgatást inkább olyan topictársakra hagynám, akik valóban életszerűen élnek vagy jártak a szigeteken.

A Jens Peters könyv egy jó választás volt elsőre, hiszen aligha létezik ennél up-to-datebb utikönyv a piacon.

Az utazásotok célja -ahogy olvastam- rekreációs jellegű lenne, nem szeretitek a "rumlit" és fontos a közbiztonság. Ezekkel a tényezőkkel szerintem rögtön kilőtted Manilát, Cebut, Mindanao szigeteket és az egyéb nagyvárosokat.

Nyílván csak azt tudom nyugodt szívvel ajánlani, ahol én is jártam: pl. Palawan. Palawanon belül viszont neked kell megtalálni azt a helyszínt, ahol eltudod képzelni, hogy 1-2 évig tengesd napjaidat. Koromból adódóan nem tudom átérezni, hogymire is vágyhat valaki pontosan, amikor arról beszél, hogy 1-2 évet tétlenül egy trópusi szigeten. Pontosabban át tudom, de akkor Koh Taora vagy Phanganra mennék bulizni, bár ott sem tudom mit kezdenék 1-2 évig.

Fülöp-szgteknek sztem több előnye is van Thaifölddel szemben: mindenki pöpecül beszél angolul, érintetlenebb környezet, kevesebb túrista.

Hátránya: kevesebb nyugati orientáltság, néhány helyen a közbiztonság rosszabb (állítólag), a repjegy drágább oda (így az út is hosszabb), nincsenek.

A hosszabb kintartózkodás állítólag nem probléma. Akikkel kint erről beszéltem (palawanon) azok annyit mondtak, hogy évente egyszer el kell menniük puerto princesába, ahol pecsétet kapnak. Hozzá kell tennem azért, hogy mindegyiknek fülöp felesége volt.

Előzmény: Törölt nick (396)
naish73 Creative Commons License 2006.09.02 0 0 395
köszi
India1970 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 394
Minden nap szeles volt, de a szokásos "ázsiai", vagyis jól használható, egyenletes, kiszámítható széljárás volt. Szörfösöket most nem nagyon láttam, kite-osok voltak főleg.
Előzmény: naish73 (393)
naish73 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 393
Hány nap volt szeles az ott töltött időből? Látom voltak kite-osok. És sima windsurf-ösök is?
(Jópár évvel ezelőtt szörföztem, most inaktív vagyok.)
Előzmény: India1970 (391)
India1970 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 392
Igen, én is örülök, hogy végre az olyan időszakában voltam ilyen helyen, amikor még szép zöld minden.
Előzmény: R-U-D (389)
India1970 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 391
Igen, elég szeles volt, de így volt jó, mert úgy éreztük, hogy nincs olyan meleg, illetve a hullámok miatt nagyon jókat lehetett fürödni.
Előzmény: minimal (390)
minimal Creative Commons License 2006.08.31 0 0 390
Hű, de szeles idő volt Boracay-on. :o)
Előzmény: India1970 (387)
R-U-D Creative Commons License 2006.08.31 0 0 389

Batad nagyon jól néz ki. Sajnálom, hogy én nem láttam ilyen zölden, teljesen más a hatás.

Hallottátok, hogy valami olajszállító sűlyedt el a szigeteken valahol? Állítólag párezer börtönrab felajánlotta testszörzetét olajfogónak.

Elég abszurd hír. Café FM adta le ma reggel.

India1970 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 388
Pontosabban az első az Batad és nem Banaue.
India1970 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 387

Na, talán rájöttem hogyan is kell:

Banaue

Banaue

Boracay

Boracay

Bohol

Manila

Manila

Előzmény: India1970 (386)
India1970 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 386

Nem sikerült feltöltenem, nem tudom miért.

Előzmény: India1970 (385)
India1970 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 385

Na, talán most jó lesz!

Előzmény: India1970 (384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!