Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94190

"Naná, hogy a vödör alapján mondta. :D"

 

Sokat segít ha olvasol és nem csak írsz... nem a vödö alapján mondtam. A vödö alapján fogtam gyanút...és a rezidens flufferük erősítette meg a gyanúmat. 

Előzmény: Hepci (94171)
altimus Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94189

> a legfinomabb hal volt amit valaha ettem

 

jopar eve turaztunk svajcban es kicsit tulbecsultuk a teljesitmenyunket, ugyhogy az ejszakat egy kis kunyhoban toltottuk grindelwald felett a first oldalaban. 2 gyereket felnott. volt 3 almank es az egyik hatizsak aljaba kiszorodott egy csomagnyi haribo medve gumicukor, kicsit megkoszosodva. azota is emlegetjuk, hogy misoda prima vacsorat rittyentettunk belole.

Előzmény: joskabacsi (94182)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94188

"Platánt és a Salt-ot próbáld ki."

Mindkettő rajta van a rövid listámon :) Köszi az ajánlást.

Előzmény: naivkezdo (94179)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94187

Nem mondtam, hogy te szeretnéd a rántott pontyot. Én szeretem. De nem tartom egy különösebben nagy kunsztnak a világ temérdek sok édesvízi halból készült ételéhez képest. Ahogy a halászlét is szeretem, de azt sem tartom egy nagy durranásnak. Alapvetően nem hiszem, hogy a paprikás lé az kiemeli az alapanyag ízét. Ugyanezt tartom egyébként a pörköltről és a gulyáslevesről is. Kevés elbaszottabb ötletet tudok elképzelni mint bármilyen igazi (szóval nem tenyésztett) vadhúsból pörköltöt főzni.

 

Azt pedig már sokadjára írom le neked, egy hal minőségét nagyban befolyásolja a víz amiben a hal élt. A Balaton pedig egy iszapos pocsolya. Akkor is az ha imádom a Balatont. Én a Balatonban tanultam meg úszni, évszaktól függetlenül szoktam fürdeni, úszni a Balatonban. Kevés szebb dolgot tudok elképzelni mint  Balatont. De a vize sajnos akkor is csak egy pocsolya. Sajnálom, ha ez neked feldolgozhatatlan törést okoz, de a valóság az, hogy nem túl jó minőségű a Balaton vize. 

Előzmény: Hepci (94170)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94186

Kiváló bajai halászlét itt a Tabánban ehetsz legközelebb, ha lesz megint - egy bajai halleves mágus főzött a Czakó Kertben havi egyszer a covid előtti nyáron-ősszel, aztán nem mert jönni a vírus miatt, most pedig nem tudom, hogy mi van, de remélhetőleg lesz újra.

Előzmény: Benő Kemenczés (94178)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94185

A krumplisaláta témája félreértés lehet, talán a krumplit hozzák Ausztriából, vagy a bécsi levegőt - a magyar gasztronómia teli van ilyen legendákkal, hogy a jobb helyek séfjei csupa kézműves cuccot vesznek a Mári nénitől meg a Zsuzsi bácsitól, kizárólag Párizsból hozott francia vajat használnak, stb. - aztán azért találkozhatsz ezekkel a legendagyártókkal a Metróban, ha kicsit figyelsz. :)

A legnagyobb disznóságok talán a kávé ügyében vannak: megegyeznek valami decens márkával, kiteszik a cégérét és vesznek tőle hébe-hóba, a java meg az áruházból jön, valami noname márkából, töredék áron.

Húsban már bizonyos szint fölött nem szokás csalni, bár lehet, hogy a gagyi helyeken még mindig tejben áztatott karajból készül a borjúpaprikás, fene tudja. Az ilyesmi talán fáj a vendéglősöknek, ha valaki észreveszi, az egyik halászcsárdás tulaj pl. több trollt küldött sok éve a blogomra, amikor azonosítottam az egyik ételükben felszolgált húst. :)

Előzmény: altimus (94180)
altimus Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94184

A turizmus nyilvan nagy fizetokepes kereslet, akarmenyik szegmensben. Budapesten most azt latom, hogy van boven turista, a covid ellenere is, ugyhogy a covid utani idokben szerintem porogni fog az ipar. Hogy a hazai fizetokepes kereslet mire eleg azt en nem tudom. En pl. szivesen jarnek tobbet jo es magasabb szinvonalu vendeglobe, de a barati korom nagyresze egyetemi emberekbol, kutatokbol ... all, es ez egeszen egyszeruen tul draga nekik. De ez legyen a legnagyobb problema az eletemben.

Előzmény: Hepci (94181)
joskabacsi Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94183

Sehol.

Miki bácsi az udvaron főz - barátoknak, vagy ha valamilyen rendezvény van.

Baján a Dunántúli oldalon, a híd alatt még elfogadható a halászlé minősége - sőt egyszer ettem ott egy egészben megsütött 1-1,2 kilós kecsegét, az nagyon rendben volt. 

Előzmény: Benő Kemenczés (94178)
joskabacsi Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94182

Vagy 10 éve, a Balatonon tapogattunk hajóból gumihallal és eszméletlen szép fogasokat fogtunk.

A bevitt kolbász-szalonna készlet elfogyott és nagyon megéheztünk. (ebben segített a közben ledöntött bor mennyisége is)

A hajóban volt egy előre csomagolt alutálcás faszén-grill, ezen megsütöttük a szerencsésen kifogott legkisebb fogasból (kb 2,5 kilós) vágott filét.

Kenyér - és só nélkül, a legfinomabb hal volt amit valaha ettem, semmiféle fagyasztott kazah vagy ukrán süllőhöz nem volt hasonlítható sem.

Előzmény: Hepci (94174)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94181

Ez a réteg meg az éttermezés azért vélhetően erősen elválik egymástól: akik most kiszállíttatnak ebédet, gyakran maximum ebédmenüre ülnek be éttermekbe.

Sajnos a vendéglősöknek meg kell barátkozni vele, hogy vége a kb. 10 évnyi konjunktúrának, ennyi étteremre nincs szükség Budapesten, különösen a felsőbb ligákban.

Előzmény: altimus (94175)
altimus Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94180

A Kisbiro elegge kiesik, leginkabb csak a helybeliek ismerik. Mi jarunk oda evente tobbszor is, ha nyaron jo ido van es ki lehet ulni a teraszra. Szombatonkent a szabadban fozik a halaszlet ... Szerintem nem rossz hely, en minden alkalommal tudok jot valasztani.

 

A buja disznokbol rendelni szoktam rantotthust, mert a gyerekem szereti es egy szelet rantotthusnak nem allok neki itthon. Legutobb inas volt a hus es abszolut nem volt jo, erre irtam, hogy romlott a szinvonal. De persze lehet, hogy ez csak veletlen volt. A krumpli salatajukban en nem erzem az unilever izt, az nekem hazinak tunik, de nagyon meglepne ha ezt ausztriabol hoznak (ahogy lentebb irta valaki), mert egy krumplisalatat hazilag elkesziteni alapanyagbol annyira nem truvaj, hogy arra azert egy magyar vendeglo is kepes. Raadasul nagy mennyisegben is konnyu elkesziteni, es alapanyagilag se egy koltseges valami.

Előzmény: Hepci (94176)
naivkezdo Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94179

Szarok én a felszopó kritikusokra. 

Végig ettem többedmagammal majdnem mindent:D ennek hiszek.

 

Ha nem riaszt a tempóra veszünk levegőt is, akkor a Platánt és a Salt-ot próbáld ki.

A borsor sajnos mind2 helyen bírálható, de elnézem nekik, mert előbbiből a Szentesit utóbbiból a Sziegl pincét ismertem meg.

Amúgy is én szoktam vezetni így alkoholmentes vonalat viszem.

Előzmény: BZoltan (94167)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94178

Dunaföldváron még mindig finomat ettem. Baján hol lehet enni azt a kiváló halászlét? Szívesen kipróbálnám.

Előzmény: joskabacsi (94168)
altimus Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94177

> milyen márkájú serpenyőben készült a konyhán az étel

 

Meg gyerek voltam, jopar evtizeddel korabban, amikor anyamek megvettek az elso teflonos serpenyonket, ami akkor meg nem volt mo-on. Egy kamionos hozta be franciaorszagbol, 300Ft volt, ami igen nagy penz volt akkoriban. Hasznaltuk parszor, aztan jott hetvegen nagyanyam, es magara vallalta a vasarnapi ebed utani mosogatast. Buszken hozta be a serpenyot, hogy sikerult kitisztitania, ami nagy munka volt, mert negyzetmillimeterenkent kellett lekaparnia a csunya raegett fekete reteget. Maig nem tudom hog csinalta, de femtisztara pucolta a teflonos serpenyot. Anyamek meg fogtak a fejuket, de aztan evtizedekre szolgalo rohoges lett a dologbol.

 

 

Előzmény: Hepci (94171)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94176

A Bíró-konzorciumból a Bock Bisztró bezárt, a Kisbíró pedig szerintem soha nem volt egy hatalmas pénzügyi sikertörténet.

A Buja Disznók sikeresnek tűnik, az ebédidőszak csúcsán általában annyian vannak, hogy legutóbb nem kívántam leülni, csak elhoztam kaját (szalontüdő).

Zoli drágállotta is, ezen csodálkozom, most 2600 a szalontüdő és 2800 a sima rántott hús, az utóbbi 2 ekkora pacáknak elég, mint én.

Az Olimpiáért és a Csalogányért nagy kár, bezárt a Fricska is, bár ott nem jártam soha, mert a seggarc Csongrádi Csaba zsebébe nem óhajtok pénzt tenni.

Előzmény: naivkezdo (94166)
altimus Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94175

> Miközben a magyar kultúrának nem lett része a vendéglőbe járás.

 

Ezugyben van valtozas, ha lassu es fokozatos is. Nyilvan kell hozza stabil, fizetokepes vasarloi reteg. A covid alatt attevodott a hangsuly a hazhoz rendelesre, Budapesten eszmeletlen mennyisegu etelfutar van, bicikli, motor, auto. A kis budai utcaban ahol lakom delben minden masodik hazhoz latom, hogy viszik az ebedet.

 

 

Előzmény: BZoltan (94167)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94174

Én ki szoktam dobni, a hátúszók/bognártüskék körüli csíkkal egyetemben, amikor még pucoltam pontyot...

Azért kóstoltam már étteremben, mert mástól hallottam ezt, de az sajna nem volt kellően friss és vonzó állagú.

Előzmény: joskabacsi (94172)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94173

Én egy horvát parti étteremben láttam, amint a csávó délután kislattyog a 15 méterre levő kikötőbe és a kő támfalon elkezdi szedni a feketekagylókat vacsorára. :)

Az egyébként igaz az ultrasznobériámból, hogy én gyakorlatilag sehol nem láttam még olyan halat, ami nekem megfelelne a saját fogáshoz képest, még a hajnalban a tengerről bejövő és éppen kipakoló olasz halászhajókon sem. Bármilyen, kereskedelemben kapható halnak olyan a bőre, olyanok a pikkelyei, olyan a szeme, a kopoltyúja, ahogy pihennek a jégágyon, hogy én azt már nem főzném meg jó szívvel.

Így aztán nem veszek "friss" halat, hogy ezt ne lássam, kizárólag füstölt lazacot, meg étteremben eszem időnként halászlevet és (afrikai) harcsapaprikást.

Előzmény: naivkezdo (94156)
joskabacsi Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94172

Ponty hasa aljából zseniális haltepertőt lehet készíteni, lilahagymával és friss kenyérrel beszarás jó!

 

Előzmény: Hepci (94170)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94171

Naná, hogy a vödör alapján mondta. :D

Egyszer, úgy 6-8 évvel ezelőtt, a Molnár B. Tamás egyik nagyeszű éttermi tesztelője megpróbálta megtippelni azt is, hogy milyen márkájú serpenyőben készült a konyhán az étel. Még ma is röhögnék, ha nem fáradtak volna el az arcizmaim... :D

Én például diszperzites vödörrel járok vásárolni.

Meglátna Zoli a pék előtt, mit gondolna? Hát hogy diszperzitet vettem bent. :)

Előzmény: naivkezdo (94153)
Hepci Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94170

Megint úgy tűnik, hogy trehány vagy - nem olvastál figyelmesen. :)

Tehát sehol nem írtam, hogy szeretem a rántott pontyot. Tudod, hogy miért nem írtam? Baromi egyszerű oka van: nem szeretem a rántott pontyot. Konkrétan pontyot kizárólag halászlében eszem, rántottat pedig nem eszem meg semmiféle halból.

Kissé lejjebb pedig megírtam, hogy milyen halakat szeretek legjobban. Az 5 közül 4 fogható a Balatonban, fogtam is belőlük bőséggel.

Előzmény: BZoltan (94150)
joskabacsi Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94169

A kajára értettem, a nemzetiségi konstellációkról tudok és eszemben sincs megsérteni egyik oldalt sem, mindkettőt (+ a norvégokat is) kifejezetten kedvelem, skandináv mániás vagyok, amiből csak tehetem északit veszek! (ABU, Rapala, Fjallraven, EKA, stb)

 

Előzmény: BZoltan (94096)
joskabacsi Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94168

Bár nem engem kérdeztél, de igen, készül, csak nem étteremben.

Elfogadható minőségű esetleg  Baracson, a 6-os főút mellett és Dunaföldváron a hídnál is ami elmegy még.

Ezek közül egyik sem üti meg mondjuk Baján Radnóti Miki bá' főztjét.

Az alapleves verziókat nem tekintem halászlének. 

 

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (94082)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94167

Az a baj, hogy határozottabb véleményem van a magyar "csúcsgasztróról" mint amilyen konkrét tudásom van erről a szegmensről.

Az én megérzésem (mert tényleg kicsiny a valódi rálátásom) az, hogy nagyon hasonlít a magyar gasztró a magyar borvilághoz. Alapvetően korrupt felszopó kritikusok rajongtak évtizedeken át körbe a legjobb esetben is korrekt középszerű, átlagos bisztrókat. Miközben a magyar kultúrának nem lett része a vendéglőbe járás. A vidéki elit az persze járt és jár is a csárdákba, de ott ugye a pepihúsból röccsintett hortobágyik meg cordonblúk világa van még.

Előzmény: naivkezdo (94166)
naivkezdo Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94166

Az a gondom, hogy a rafkós BiróLajos simán lesz, de Olimpia, Csalogány 26 már nincs. És gondolom van vidéki kieső is, vagy lesz, csak az még nem hírérték. 

Előzmény: BZoltan (94165)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94165

A Harmath Csaba volt az aki azonnal bevédte a Lajost. Igen, arra hivatkozott, hogy hát milyen nehéz is a friss majonéz... De a fáradt olajra is volt valami mondása, hogy hát a frissen rántott húst áthúzzák forró vajon és az mekkora királyság... és hát hogy képzelem én azt, hogy friss olajban vagy hát még durvább, hogy vajban sütnének. Ott az árra hivatkozott... mert azt írtam, hogy a fogyasztói árat látva és kifizetve simán süthetnék akár prémium vajban is a rántott húst :D Bár nem értem, hogy miért nem felel meg nekik egy sima disznózsír. Na mindegy... ennyit Bíró Lajosról és az őt felszopó entorázsról.

 

Na... kémek lehet menni jelenteni :D

Előzmény: naivkezdo (94162)
naivkezdo Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94164

Nem akartam írni, de mi is így voltunk.

Bementünk körbe nézni, és megcsapott több nem jó dolog, a legyek is boldogan elvoltak a halakon. 

Előzmény: BZoltan (94163)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94163

Én nem csodálkozom azon, hogy kielégíti az igényeket. Én csak azt mondom, hogy amikor az első időkben a feleségemmel kipróbáltuk, hogy húha állítólag ez az a halas hely Budapesten ahol aztán hűdenagyon. Aztán ettünk egy másodlagos frissességű lazacot omlósra sütve. De kipróbáltunk más halakat is és mindegyik felejtős volt. Körülnéztem a boltban is és nem volt jó szag. Egyszerűen gyenge minőségű halat árulnak és azt is másodlagos frissességű állapotban.

Előzmény: csalapet (94155)
naivkezdo Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94162

Technológiailag nehéz?:)

Na akkor ez így szép.

De ha volt valami régi piros lábas ami miatt a sok pislogó úri közönség elájult akkor már megérte a felárat.

Előzmény: BZoltan (94161)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.07 0 0 94161

Az íz alapján csak azt mondtam volna, hogy unalmas, közönséges tucatcucc aminél segg bedugott kézzel, másnaposan is jobbat csinálok. Majd benéztem az üvegen át a konyhába és kiszúrtam az Univeres vödröt. Ez után az egyik lelkendező gasztromgul facebook posztja alatt kérdeztem rá, hogy ez így hogy, ahol aztán a gasztromodul elküldött engem a náthásba, hogy hát élelmiszerbiztonságilag, meg technológiailag milyen nehéz is majonézt csinálni és hát ezért vesznek Univer majonézt. Szóval konkrétan megerősítette a Bíró Lajos egyik rezindes fluffere, hogy amit láttam az az volt aminek látszott.

Előzmény: naivkezdo (94153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!