Keresés

Részletes keresés

banjus Creative Commons License 2001.07.06 0 0 450
Szia Nikolaos!!!
F. Szására gondolsz? ő nincs lent az első turnusban, most nomádtáborozik!!! Amúgy vasárnap van a látogatás, 1-től, szása a 2.-ban jön, próbálkozz akkor.
Előzmény: Nikolaos (449)
Nikolaos Creative Commons License 2001.07.05 0 0 449
Gyógynagyot mindenkinek!
A mostani Szarvason lévő madrichokhoz szóllanék! Mondjátok meg a Szásának, hogy sürgősen izenjen nekem, hogy hogy is van pontosan a látogatás, mert lemennék megnézni azt a lökött fejét. :) Úgy egyébként hogy zajlik az első turnus első hete? Ha nem tudná rögtön, hogy ki az a Nikolaos, mondjátok, hogy Chamotox. :) Egyébként ő is írhatna ide...
Ciao bello mindenkinek:
Nikolaos, aki Miki...
rov Creative Commons License 2001.07.04 0 0 448
Tzal!

Pénteken személyesen átadom Levinek. Vagy hozzak egy Times-t?

Üdv:
András

Előzmény: TZAL (446)
Mad-Rich Creative Commons License 2001.07.04 0 0 447
Sziasztok!
Hárman írunk (illetve kissé skizofrének vagyok) egy fárasztó nap, és egy frenetikus esti progi után (én voltam az egyetlen, aki egyszerre két állomást csinált MR.), néhány galilos szerint az utóbbi négy év legjobbja volt, de tényleg, isten bizony. Ám. (Paccs, itt csaptuk le a MR-t, R., B.)
Akiknek van csoportja, azoknak alakul a csopijuk végre. Aki viszont elvileg a semmit teszi, az is kénytelen dolgozni, és ezért kicsit hüppög.
Egyszóval mindenkit teljes szívvel üdvözlünk most, hogy el?ször nyílik rá lehet?ségünk:
Banjus, Rachela, Mad-Rich
TZAL Creative Commons License 2001.07.03 0 0 446
Faltam a lamer renccergizda :) Kéretik reggel mifkádon bemondani, hogy Tzalay mindenkit üdvözöl :)
Levit külön is üdvözlöm és üzenem neki, hogy ha már ott van a net, akkor igazán elküldhetné nekem a Szarvas Time-ot e-mailen. Ha nem tudná a címem, akkor mondjátok meg neki: zalaig@bor.vagyok.hu
Előzmény: banjus (444)
komarom Creative Commons License 2001.07.03 0 0 445
Üdvözlet mindenkinek, aki Szarvason vagy bárhol máshol olvassa a topicot!
Banjus és Rachela remélem jól vagytok, milyen a csoportotok? Az előkészitő hét szuper volt, alig várom, hogy elkezdődjön a második turnus, Rachela ott majd találkozunk. További jó nyarat mindenkinek!

Kiskomárom

banjus Creative Commons License 2001.07.02 0 0 444
Igen, én/ mi mst innen irunk:)))
A net megint kábellel megy, Faltam őrzi, hogy működjön, Levi csinálja a Szarvas Timest+ üdvözöl téged, kb. 50 magyar chanich van itt, ami nem túl sok, de legalább 2 csopinyi a Galil, persze Rachela a párom, ki is lehetne más, aki szintén itt ül mellettem, és üdvözöl minden kedves topicost.
JA, az egyetlen gép probléma csak az, hogy összesen 2 netes gép van, de este kicsit nagy a tömeg, aki netezni szeretne. Na megyek, mert várnak a gépre, majd ha tudiok, még irok.

Banjus

Előzmény: TZAL (443)
TZAL Creative Commons License 2001.07.02 0 0 443
Van már szarvason net? Ha van, tessék élménybeszámolni időnként. Amikor én voltam, akkor még csak a kábel ment tesztüzemben 9600 kbs sebességen, aztán következő évben meg modemes kapcsolat volt, ami kicsit drága lett hála áldásos tevékenységemnek, meg annak, hogy minden este megnéztem a Duna TV híradóját on-line. Ja, meg a barátnőmmel éjszakákat végig irceltünk :)
Azóta van valami fejlemény? Lehet tisztességesen netezni Szarvason?
Előzmény: TZAL (442)
TZAL Creative Commons License 2001.07.02 0 0 442
A tamid azt jelenti, mindig. A tarmil viszont esőkabátot jelent. A dal fordítása:

Kach makel - Fogd a sétabotod (Majdnem mint a "Fogd a sétapálcád és légy vidám :)")
KAch tarmil - Fogd az esőkabátod
Bo iti el Hagalil - Gyere velem a Galilba

Előzmény: TZAL (441)
TZAL Creative Commons License 2001.07.02 0 0 441
"Kach makel, kach tamid..."

Kach makel, kach TARMIL

Előzmény: banjus (431)
banjus Creative Commons License 2001.06.17 0 0 440
Na mi van, kihaltunk? Mindjárt indul az előkészitő hét:)))
Nagykomárom! te melyik turnusban jössz végül?
Tényleg, aki jön, az hanyadik turnusban jön???
Sajna a 2. turnusos negev néhány tagja már jelezte, aza kérdésemre válaszolva kijelentette, hogy nem jön Szarvasra:((( Igy is 36 Negeves lesz, amit Frici 4 csopira fog osztani.
De miért vab az, hogy még a 2. turnusban is ilyen kevés a negeves? hát igy hogy lesz utánpótlás? A tavalyi 2. turnusos golánban több mint százan voltak, meg a hermonban is vagy 80-an, ehhez volt kb. 35 negeves...
Előzmény: banjus (439)
banjus Creative Commons License 2001.06.10 0 0 439
Azt, hogy jó voltál tavaly én is tanúsithatom, sőt gyerekek is imádtak titeket, legalábbis szerintem.Szóval miért ne vinnének le, ráadásul a 2. turnusban jó sokan vannak, úgyhogy biztos jut hely a számodra. Viszont ahhoz bátorság kell, hogy a székesfehérvári verébbel legyél párban, én márcsak tudom. Szóval légy türelmes, akkor minden ok. lesz. Na jó nem akarlak elijeszetni, csak vitz volt:)
Azt meg pláne tanusíthatom, hogy ha egy turnusra túljelentkezés van, akkor az újakat, lásd tavaly engem, rakják ki. Persze a végén mehettem volna a 3.-ba is, ha birtam volna, meg családom tagjai is így gondolták volna.
Aműgy tényleg keményen vizsgaidőszak van, legalábbis nekem kemény(en).De azért túlélem. Viszont most 22-én kezdődik tényleg a képzőhét, vagy úgy lesz mint tavaly????
Na mostmár megyek csicsikálni, jóéjt mindenkinek:

Banjus

Ps.: a miép honlapjáról lemaradtam, már csak azt a hirt találtam, hogy a "MIÉP honlapját feltörték...":(

Előzmény: Rachela (438)
Rachela Creative Commons License 2001.06.07 0 0 438
Szia kiskomárom! Szerintem a verebek inkább Komáromból szálltak fel :)

Nem hiszem, hogy ne vinnének le, mert egyrészt tavaly jól csináltad a dolgodat, másrészt ha túljelentkezés van, inkább az újaknak mondanak nemet, harmadrészt elvben kevesebben vagyunk, mint kellene. Legalábbis én így tudom, de lehet, hogy információim tévesek...

Egy e-mail ott figyel a boxodban, nézd csak meg!

Előzmény: komarom (437)
komarom Creative Commons License 2001.06.07 0 0 437
Szia Rachela, hogy ezek a verebek milyen messzire tudnak repülni???? Csak nem Székesfehérvárról szálltak fel? Azért én még annyira nem vagyok biztos a Galilban, nekem a Negev nagyon tetszett. Sőt lehet, hogy a végén le se visznek, s akkor ezek mind csak tervek maradnak. Kicsit fel kéne rázni a topicot, vagy most mindenki a vizsgáira készül? Na mára ennyit!
Kiskomárom from Komárom
Rachela Creative Commons License 2001.06.05 0 0 436
Nahát, kiskomárom, ezt nem gondoltam volna! Te kis hűtlen, hát milyen dolog magukra hagyni szegény ártatlan Negeveseket, és átpártolni a Galilhoz??? Ne is tagadd, ma hallottam illetékes verebektől! :)

Kenny, olvastam az oldalt, végre valami jópofa is volt a Miép honlapján! :o)

Kenny23 Creative Commons License 2001.06.01 0 0 435
sziasztok, tudom rég irtam, de nem volt igazán mihez hozzászolnom, most viszon találtam egy érdekességet, amit szeretnék veletek megosztani.
szóval a miép honlapját feltörték és telerakták mindenféle cuccal. ha tudjátok nézzétek meg!
bár nem tudom meddig lesz igy. cim: www.miep.hu
na mára ennyi.
üdv Kenny23
Rachela Creative Commons License 2001.05.31 0 0 434
Ez most miért nem sikerült? :(((
Szóval itt az eredeti cikk. Egyetértek, hogy kissé nyálas, de feltételezem, hogy elsősorban az amerikai közönségnek íródott, ők pedig bírják ezt a stílust, nem?
Előzmény: Rachela (433)
Rachela Creative Commons License 2001.05.31 0 0 433
az eredeti cikk
Előzmény: Mad-Rich (432)
Mad-Rich Creative Commons License 2001.05.31 0 0 432
Hol találtad ezt a cikket Rachela? Kicsit felszines, csöpög?, fizetett hirdetésnek látszik. És noha minden szavával eggyetértek, kezdek felfordulni a hangnemét?l!
Előzmény: Rachela (430)
banjus Creative Commons License 2001.05.28 0 0 431
Kach makel, kach tamid... Ja nem, echad, staim salos arbaaaaaa... Szóval más jelszó is van, igaz? És végig olvastam... Icko minden szülőnapon megigéri, hogy a legjoibban éneklő szülők ott maradhatnak a tábor végéig az üres helyeket kihasználva. De ezt persze sosem tartja be. Vajon miért?????
Előzmény: Rachela (430)
Rachela Creative Commons License 2001.05.24 0 0 430
Na erre most elállt a szavatok, mi? Sebaj, ha úgyis mindenki ilyen csöndes, legalább beszélhetek én, hihi. Tegnap puszta véletlenségből találtam egy cikket a neten Szarvasról, és most jól nem tudtok megakadályozni abban, hogy ide bemásoljam! Jó hosszú, és angolul van, úgyhogy aki nem akarja elolvasni, ugorjon a következő hozzászólásra, ahol én már várni fogom, hogy kettétörhessem a derekát! :-)))

Michael J. Jordan
In the heart of Europe, camp builds Jewish pride, enthusiasm

SZARVAS, Hungary ---- For the past 10 summers, a geyser of Jewish pride has erupted in this small town deep in the Hungarian plains.
It is an event unique in Central and Eastern Europe where -- after half a century of fascism, war, Holocaust and communism -- Jewish pride had become an anomaly.

The source of this mini-revival is the Ronald S. Lauder/JDC International Camp, a sprawling facility that features a full range of normal summer camp activities, all linked by a learning-is-fun pedagogy that bolsters Jewish identity and nurtures Jewish leaders of the future.
Here, Jewish children from nearly a score of countries sing camp songs around camp fires -- but they are Hebrew songs. Arts and crafts projects employ methods and materials common to summer camps around the world, but they have a Jewish flavor. Children are encouraged to draw and model Jewish symbols.
Kids learn about Jewish holidays and history. Skits, pageants and other participatory events also revolve around Jewish themes. Kids pray in the camp synagogue, eat in the kosher cafeteria and even celebrate joint Bar and Bat Mitzvahs.

"We feel like we've started something here," said Budapest native Judit Kepecs, 20, who first went to the Szarvas camp nine years ago as a camper and is now a member of the staff.
"The more we know about our roots, the more we have to be proud of. So I want to pass on that knowledge to the younger generation."
In the decade since the fall of communism, local Jewish camps have been established in countries across the region as a means of teaching children, young people and even entire families about Jewish traditions, culture and history.

But Szarvas is unique among them. Drawing participants from all over the post-Communist world, it has developed into a true international reference point for Jewish identity, impressing upon campers that they are members of a nation scattered across many borders.
"If it were up to me, this place would go on forever," said Yitzhak Roth, the camp's director. Roth is an Israeli of Hungarian origin who has run the camp with his wife, Hannah, since 1991.
"For most of these kids, this is the one and only place to make them proud Jews and lead them back to the Jewish world."
Szarvas, run under the auspices of the Lauder foundation and the American Jewish Joint Distribution Committee, was purchased by the Lauder Foundation in 1989 and renovated to fulfill Jewish needs. Located a two-hour drive southeast of Budapest, it opened in 1990.

By now the camp each summer hosts a total of about 2,000 children, aged 7-18, in four 12-day sessions. The program is usually translated into four or five languages at a time. Among the 18 nations represented this year were two newcomers, the Baltic states of Latvia and Estonia, plus smaller groups from the United States and Germany.
The Lauder foundation, which sponsors many other Jewish youth and educational programs in Eastern and Central Europe, would like to get more American kids involved. The reason, Marjorie Federbush, the Lauder Foundation's executive vice president, recently told Szarvas campers, is "not because you need to meet them, but because they need to meet you."
Under Roth's dynamic leadership, the four camp sessions are packed with programs that are creatively tailored to meet the needs both of campers immersed in Jewish life back home as well as those with little or no Jewish knowledge, said Program Director Zsuzsa Fritz, a Hungarian who has worked at the camp for 10 years.
Roth himself, a veteran Israeli educator, exudes a boundless -- and infectious -- energy. Apparently free of inhibitions, he alternates between leading the campers in boisterous song and exhorting them to listen to a speaker in respectful silence.
Roth particularly enjoys the chaos of lunchtime. While the campers may be sleepy-eyed at breakfast or fatigued at dinner after a long day, they come primed for lunch.
Crammed into the cavernous, wood-paneled cafeteria, which is strung with numerous national flags but dominated by the blue and white of the Israeli Star of David, the campers immediately launch into competing chants among the various nation-groups.
On one day this summer, the rowdiest group was the "Yugos" -- young Jews from Serbia, Croatia, Bosnia or Slovenia, all current or former republics of Yugoslavia. Their former country has been convulsed by four wars this decade. But here at Szarvas they were reunited, if for only 12 days.
Indeed, the deafening roar of their combined voices seemed a cathartic release of sorts since the 78 straight days of U.S.-led NATO airstrikes against Serbia that had ended only recently.
The cafeteria experience continues even after the dirty dishes are cleared away. Kids with birthdays are called forward, presented with gifts and serenaded with "Happy Birthday" in several languages. Then the Israeli songleader, Yossi, leads them in a round of Jewish favorites as dancing breaks out.

Visitors quickly realize that Szarvas represents more than summer fun.
Here, young Jews are free to howl the song "Aveinu Shalom Aleichem" at the top of their lungs and wear chai or Star of David necklaces outside their shirts. The din generated by these young campers is movingly described by some visitors as a "liberation of the Jewish spirit."
"I've cried here several times," said Mircea Cernov, a Romanian-born Israeli in the JDC's Budapest office. "It's not just the camp. It's the context, it's all the past put together."
JDC board member George Rich, a Hungarian survivor of the Holocaust, last year donated the Szarvas synagogue's velvet Torah covering in memory of his father, Karoly, who died in a concentration camp.
Szarvas "is a factory of Judaism" that should increase production, Rich said on a recent visit. "This will create tens of thousands of Jews out of kids who might have gone on to marry non-Jews and raised their kids without knowing anything about being Jewish."
Despite the optimism, however, two major questions loom for the future: how to reach more young Jews and, for those kids touched by Szarvas, how to keep that momentum going once the summer has ended.
The 2,000 kids who attend Szarvas each summer represent only a tiny fraction of all Jewish youth in the region. According to the JDC, 90 percent have attended two or more years, while half have enjoyed five summers or more. Waiting lists are long in almost every country -- especially in Russia.
Camp director Roth dreams of a second camp in Szarvas of equal size; one for the younger kids, the other for the older.
The greater challenge, though, is in deepening the children's Jewish experience outside Szarvas, said Fritz, the program director.
For many children, the Szarvas experience is their first -- and sometimes only -- encounter with Jewish education.
Roth suggests that parent groups be formed to organize Jewish activities during the school year. But this may not be enough -- or may not even be possible, given the tiny size of many isolated communities and the lack of Jewish knowledge among most parents.
"The moment you take them out of this special atmosphere, it changes for them," Fritz said.

"It's difficult to bridge the time between the summers. Everyone would love to be able to continue such a feeling through the year -- that's our purpose here -- but it's difficult, because it's not Szarvas. Most of the kids just look forward to the next summer."

Aki idáig elolvasta, az tudja, hogy a jelszó a továbbjutáshoz: 1,2,3,4, NEEEEEGEV! Kéretik a következő hozzászólásban bemondani! :-)))

Előzmény: Rachela (429)
Rachela Creative Commons License 2001.05.23 0 0 429
Én ezt nem értem. Magyarázzátok meg nekem, miért van az, hogy a második turnus pár nap alatt betelik, a többiben meg sokszor alig lézengenek, már legalábbis ami a magyarokat illeti. Minden turnusban ugyanaz a program, jó a társaság, nyár van stb. Akkor miért? És ne mondjátok, hogy azért, mert a második turnusban van egy összeszokott, állandó társaság, mert
1. ez jellemző a negyedikre is (a többit nem ismerem annyira)
2. a Negevben is ez a helyzet, pedig ott sokan életükben először vannak Szarvason.

A helyes megfejtők között nyár végén kisorsoljuk a gyerekek által a táborban felejtett ruhákat és egyebeket :-))

Előzmény: banjus (428)
banjus Creative Commons License 2001.05.20 0 0 428
Szia Rachela!!

Van egy jó/rossz (mindenki maga dönti el) hirem: ma találkoztam az ikrek nővérével, s mivel még nem jelentkeztek, igy csak a várólistára kerülhetnek a 2. turnusban, mert az már egy hete etljesen betelt...
igy nem biztos, hogy jönnek akkor a "kis boszik" :()

Előzmény: Rachela (420)
ruhk Creative Commons License 2001.05.20 0 0 427
álmos voltam, de nagyon...
TZAL Creative Commons License 2001.05.20 0 0 426
Jó volt, miért nem jöttél, baromarcú? Luzsik mondta, hogy hívott, érted akart menni kocsival, mér' nem jöttél? Megittuk a jóféle francia boromat is, meg megnéztük a csisztu-videót :)
Előzmény: ruhk (425)
ruhk Creative Commons License 2001.05.20 0 0 425
milyen volt a gofri Tzalus? :-)
TZAL Creative Commons License 2001.05.20 0 0 424
Vagyok én, csak nem az indexen :)
Most olvastam el április végétől a termést, mert azóta nem jártam erre :)
Mi is kimentünk a Jom Haacmautra, kb. 3 percet töltöttünk ott. Konstatáltuk, hogy ott van anyám, smaciztunk egyet Fricivel, dumáltunk fél percet Zoltai sofőrével (feleségem jó ismerőse), és eljöttünk, nagy agyhalál volt az egész. Mondjuk annyira jó volt, hogy lássam, Rudi meg Romvári Panni még mindig nagyon jól táncol :)
Előzmény: Rachela (420)
jung Creative Commons License 2001.05.19 0 0 423
Ha van kedved Insidernek lenni, szeretettel várunk az 5. turnusban augusztus végén! jung
Előzmény: Kilroy (422)
Kilroy Creative Commons License 2001.05.18 0 0 422
Vagyok én, Rachela kedves, vagyogatok, csak hát ugye én lenni outsider meg egyebek, mint azt már elmondtam volt egyszer, ergo nemigen szólok hozzá a topikhoz, csak olvasom.

Kil

Előzmény: Rachela (420)
komarom Creative Commons License 2001.05.18 0 0 421
Shabat Shalom mindenkienk!

Jo otlet kicsit felrazni a topicot. Mi most a kozelgo vizsgaidoszakkal vagyunk elfoglalva, szerintem ezert allt le a topic.
Kiskomarom megy a masodikban, ha leviszik.

nagykomarom

Előzmény: Rachela (420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!