Úgy látom sokan nem járnak erre.... Senki nem utazik az idén Írországba?
Na, nekem azért megint lenne egy kérdésem: Esetleg tudtok olyan oldalt ahol előre meg lehet tekinteni az ár-apály állást? Leginkább Donegal megye érdekelni. Bretagne kapcsán tudom hogy nagyon nem mindegy hogy bizonyos partszakaszt apálykor vagy dagálykor látogatsz, nagyon más tud lenni a kép...
Hát igen, tényleg jó lenne 3 hétre menni, de most örülök hogy 2 hét is összejön!
Igen, egyre inkább úgy látom hogy a déli rész egy következő kör lesz, km-ben is rengeteg lenne nem csak időben. Meg az a halálom amikor megérkezel valahová, van egy csomó látnivaló és az órát kell nézni hogy haladjunk mert ez meg ez különben nem fog beleférni....
Connemaráról esetleg ment át valaki Inisbofin szigetére? Vélemény?
Szerintem ez egy körnek jó lesz úgy átlag napi 100km az kényelmes szerintem. Ha ezek vannak a kötelező listán, akkor hagyd ki Kerry-t. Minden nem fog beleférni, ha déli kört akarsz menni akkor még az is legalább ennyi idő.
Ez jó hír, akkor már csak a parkolásra kell majd megoldást találni!
Egyébként nagyságrendileg ez lenne az útvonal: Dublin 1éj / Észak Írország: Ballycastle 2 éj / Donegal/Glenties 3 éj / Mayo/Westport 2 éj / Connemara/Clifden 4 éj / Ardara 1éj / Trim 1 éj (Navanban adjuk le az autót)
Amihez mindenképp ragaszkodtam az Észak Írország, Donegal megye és Connemara. Ha szorosabbra vennénk akkor Kerry is beleférne de nem akarunk túlzsúfolt utat, szeretnénk beiktatni laza, pihenős napokat is. Nagy hiba Kerry megyét kihagyni?
Ha nem látsz arra utaló jelet /jelzést, hogy nem mehetsz be (nagyon ritkán, de látni ilyen feliratot), akkor be lehet sétálni a kapun, de illő gondosan ügyelni arra, hogy bezárd magad mögött azt. Magán tulajdonok ezek, de jellemzően nem zárják el a látnivalókat a kíváncsi szemek elől.
Mind ez persze csak farmokra igaz! Azt azért nem ajánlom, hogy valaki konyháján is átsétálj, még ha be is csukod az ajtót magad mögött... :-D
Nem tudom az alábbiakat mások is tapasztalták e, de miután részletesen beleástuk magunkat a napi programok tervezésébe fura dologgal szembesülök újra és újra:
Gyönyörű elszórt tengerparti részeket néztünk ki magunknak, csak egy a bökkenő: azt látom hogy a tengerparthoz levezető utak egyrészt végig kövekkel vannak kirakva (vagyis megállni az út mellett lehetetlen) illetve a nagyobb gond hogy a helyiek kapukkal lezárják azokat az utakat amik a google earth alapján levezetnének a parthoz.... Némelyik beszámoló simán leírja hogy "menj át a kapun" meg "ne felejts el bezárni a kaput magad után" ...stb, most akkor ezek nem privát telkek? Vagy attól még keresztül lehet rajta menni???
Konkrétan pl. a Connemaran fekvő Ballyconneely mögötti Mannin Bay félszigetet gondoltuk volna bejárni a part mentén, de a fent említett kapukba ütközünk... Van ezzel kapcsoltban valakinek tapasztalata?
Elvileg azert kernek kartyat, mert az egyfajta biztositek. Ha ugyanaz a nev szerepel, mint az utlevelen/jogositvanyon, akkor az mer eleg nagy biztonsag a ceg oldalarol.
A magyaron nincs cim, de pl. az amerikain illetve az eus jogsik egy reszen (pl az angolon) igen
Szerintem sem kell semmi ilyen talán ez valami betéti kártyás feltétel? Bár OTP-s sima MAestro kártyával is hoztam el autót az Enterprise-tól, de akkor sem volt ilyen kitétel.
Tőlem nem kértek ilyet egyszer sem, de a biztonság kedvéért vidd magaddal a lakcímkártyádat, a hitelkártyához tartozó számlakivonatot (amin van lakcím), és egy közüzemi számlát (amin szintén van). Jó eséllyel feleslegesen lesz nálad, de ne ezen múljon.
Ha már ilyen kedvesen válaszoltatok a kérdéseimre lenne most még egy: Eddig bárhol béreltünk autót a jogosítványon, személyin és a bankkártyán kívül mást nem kértek. itt viszont ezt írja:
"in addition to the above, we require that the main driver provides 2 forms of proof of address which match the address on your driving licence. One must be a bank or credit card statement for the credit card provided on collection of the vehicle. The second must be a utility bill dated within 8 weeks of the pickup date. Mobile phone, insurance quotations or council tax bills will not be accepted."
Beszélek angolul de ezt nem igazán értem... egyrészt a jogsin nincs cím, másrészt milyen lakcím igazolás kell a banktól? Ezeket tényleg kérik felvételkor?
Hát sajnos ez az amit még sosem kötöttünk, a kötelezőn kívül semmilyen extra biztosításra nem bírtak még rávenni. Tudom, egyszer majd jól megszívjuk és onnantól kezdve mindig kötök....
Az viszont most fontosabb hogy mennyit akarnak befoglalnia kártyán "deposit"-ként, nekünk ezzel sose volt gondunk eddig de már hallottam rémtörténeteket, feltételezem itt is nagy különbségek lehetnek egy-egy cégénél.
Ha belegondolok hogy augusztusban a sok bal kormányhoz szokott túrista ellepi a jobb kormányos bérautót.... lehet mégis csak kéne kötni az idén extra biztosítást ;)
Karugyintezesem is volt veluk, pl volt, hogy Skociaban egy parkoloban megnyomtak a berelt autot, a karokozo eltunt. A formanyomtatvany, papirok benyujtasa utan ca. masfel heten belul utaltak a penzt. Elozetesen 550 fontot az autokolcsonzo fele en finansziroztam, de mivel hitelkartyarol van szo, adott esetben a cash-flowt sem boritja fel nagyon. Amit buktam, az az atvaltasi veszteseg, de a biztositason lenyegesen tobb volt a megtakaritas.
Mi tavaly júliusban béreltünk kocsit (Fiat Punto) a Europcarnál, 6 napra volt 217 Eur. Szóval az 500 Eur a két hétre reálisnak tűnik ebben az időszakban.
Kerry reptéren vettük fel, Knock reptéren adtuk le. Leadásnál rá sem néztek a kocsira, csak a kulcsot adtuk le az irodában.
Írországban az augusztus a főszezon. Amerikai, spanyol, olasz stb turisták, fesztiválok, lóversenyek, az időjárás is kb a legjobb olyankor. Ettől függetlenül én nem sietném el a kölcsönzést, de feliratkoznék mondjuk a nova hírlevelére...
Igen be. Az Europcar-nál ezért még €35 is fizetni kell. Azért az kalkuláld bele, hogy Navanba úgy €35 lesz busz jegy is oda-vissza két főre meg vagy 2x1,5óra utazás buszon.