A sárgarépában levő béta-karotin pedig sokkal jobban hasznosul főzve, mint nyersen éve. (Az már más kérdés, hogy bizonyos vitaminok elbomlanak főzéskor. Ezért az a legjobb, ha nyersen és főzve is esszük.)
Ami a vitaminokat illeti: van hőérzékeny és hőálló fajtájuk. Érdemes utánanézni. De a hőérzékeny sem azt jelenti, hogy egy kis főzés után semmi sem marad! Csak azt jelenti: fogy. Ha fele marad, neked az nem jó?
Ami pl. a likopint illeti, amit súlyos ezrekért írnak fel a szemorvosok, nem hogy nem hőérzékeny, hanem hő kell ahhoz, hogy a pariból felszabaduljon, a nyersből nehezebben dolgozza fel az ember emésztése. Közismert, hogy a szószból jobban felszívódik - eü. kísérleteket szószokkal is végeznek, és nyesr parival is. Ja, és valami kis zsírt, olajat kell hozzá enni...
Szia! Igen valamelyik Mum gép az, szerintem gyakorlatilag, mindegyik Bosch Mum-ra csatlakoztatható, de nekem azt hiszem a 4655. van.
Illetve nekem van egy húsdaráló és én arra is rá szoktam tenni a paszirozó fejet, arra is rá lehet.Semmilyen üzleti érdek nem fűz hozzá,csak én is ott vettem, ezért javaslom a dobozserult.hu-t a húsdaráló máshol huszonnégy-hatezer ft ott 13.000.- és tényleg csak a sarka volt egy kicsit a doboznak megnyomódva, a gépet régóta használom semmi baja, illetve garanciát itt is adtak.
Most megnéztem a honlapot van nekik egy robotgép is, megnéztem 54 helyett 32-ért. 2db kiállított darabok voltak. De kérdezz rá, lehet, hogy akad más is.
A Bosch gép+ paszirozó fej, nem darálja le a héját, hanem a magot és a héját elöl kiköpi, de gyakorlatilag "szárazon" jön ki belőle. A héja a paradicsomnak papírvékonyan távozik,
Egy húsz literes fazékkal főztem legutóbbi szedést, gyakorlatilag egy markomban elfért a maradék anyag.
De nem rossz ötlet, a turmixolás sem, de én még nem próbáltam.
Én nem vagyok finnyás, de a családtagjaim azok és hát rájuk is tekintettel kell lennem. Majd kipróbálom a módszered holnap, teszek el pár üveggel és meglátom milyen lesz.
A szőlőmagot én is azért rágom el, mert hallottam, hogy mennyire egészséges. Frissen biztos egészségesebb, mint szárítva, őrölve.
Két celofán közt OK, de a kupakot a szalicil tönkreteszi. Lehet ugyan venni a legelterjedtebbeket, de én szeretem a különleges üvegeket, amikre sokszor beszerezhetetlen a kupak.
Ízlés dolga, ki kell próbálni. Nekem jó így, sűrűbb is lesz. 100 litert is elteszek, nincs kedvem a fél életemet passzírozással tölteni. A szomszédom idén átvette a módszert, mert úgy látszik, nincs olyan jó erőben...
Érdekes, egyébként, hogy újabban azt mondják a gyümölcsökről (a paradicsom is az, különösen a mézédes koktél-). hogy a sok gyümölcscukor miatt egyrészt mértékkel fogyasztandó, másrészt hogy sokszor a legtöbb értékes tápanyag a héjában és a magjában van. Hogy a pari magjában mi van, nem tudom, de azt igen, hogy a szőlő legértékesebb része csak a magja lehet: pár dekát árulnak őrölve pár ezerért, mint a legkiválóbb antioxidánst. Úgyhogy én vagy megrágom a magot, ha kedvem van, vagy kiköpdösöm, ha ráérek, és megszárítom, megőrlöm. (egy kiló szőlő 200 ft, 1 kiló magőrlemény 40,000! )
Bár itt nem látszik, a két fólia között a szalicil. Mivel nem paszírozott, csak turmixolt, így benne vannak a magok is (A sas is azt mondta a fiókáknak: tessék megenni a héját, abban van a vitamin. De én nem szeretem, inkább hámozom előtte) Ebből szoktuk a bolognai mártást csinálni.
Többször megírtam már ide, úgyhogy ha valakinek unalmas, elnézést.
A paradicsom legtöbb értékes anyaga (négyféle karotenoid, köztük a likopin, az egyik legismertebb antioxidáns) pont a héjában van, amit ki szoktak sajnos dobni a befőzésnél.
(Én nem permetezek, csak rézzel.) Alapos mosás után percek alatt leturmixolok 10-20 kg befőző és egy kevés koktélparit vegyesen, és így teszem el. Sokkal kisebb munka, kevesebbet is kell főzni, mert sokkal sűrűbb lesz a lé. Szerintem nem rosszabb az íze sem - de ez már ízlés dolga.
Ha van a közeletekben Media M. akkor ott is érdemes megkérdezni, mert tudnak hozzá rendelni/adni. Az árat nem tudom sajnos, mert az enyém már több éve van meg. Én is csak ajánlhatom mindenkinek, nygyon könnyű vele, tényleg percek alatt megcsinálja a paradicsomot.
Én éppen csak ketté szabdalom a paradicsomot, kicsit megrottyantom, aztán bele a gépbe, és a kijött lét felforralva tartósító nélkül üvegbe rakom. Persze ez a lé olyan sűrű, hogy vizzel kell felönteni a leveshez.
A legrégebbi darab eltett paradicsomlém, 0.33 Theodorás üvegben van épp valamelyik nap számoltam utána, hogy 2001-ben raktam el olyan kis üvegekbe, a pörkölt, vagy sült hús alá valónak. Persze semmi bajuk:)