Egy Regionális vezető, jobban látná, hogy kiknek mikor kellene szolgáltatni
Régen a 13-ason Császáron, majd az ottani forgalmi szolg megszűnése után Dadaon volt a kereszt hajnalban, így kényelmesen be lehett érni 5.20 ra hajnalban Tatabányára
Ha Hajnalban Környén van egy 1 órás várakozás Hajnali 3.20 körül indul Kisbérrről a vonat nagyon korán. 4.20 kor kellene, meg 5.20 ra beérni Tatabányára. menetidőben kivitelezhető, de vonatkereszt okozhat problémát.
Van olyan hogy a vonatszemélyzet keresztez, ezt is meg kellene oldai a 13-ason.
Azok az idők már elmúltak, amikor a MÁV ölbe tett kézzel ülhetett, és várhatta, hogy majd csak szól valaki, ha változtatni kell, egyébként "minden jól van úgy, ahogy van". Minden nem monopolhelyzetben lévő cég ismeri a piackutatás fogalmát. Ébresztő!!!
"Ilyen esetben illene megkeresni a dolgozóknak a település jegyzőjét, vagy polgármesterét, és tájékoztatni, hogy nem megfelelő számukra a menetrend, munkábajáráshoz nem tudják igénybe venni a vonatot. A település vezetősége pedig továbbítaná az igényt a MÁV-hoz."
A MÁV eddig a településeket, nem sokba vette menetrendi szempontból. Nem tudom de talán egyszerűbb volt megkeresni a Volán-t aki rugalmasan kezelte a dolgot
Talán a megyei telefonkönyvben is megtalálták, a címet meg a telefonszámot, de a MÁV-on belül ki a gazdája ezen dolgoknak?
Mi van ha 199x / 200x évben elhatározta valaki, hogy 2900 vonat meg napi xxxxxxx Km mehetnek a vonatok. És ettől nem akar eltérni, mert nem érzékelni ha utast veszít el.
A regionális vasutak vagy régen az állomásfőnökök, vagy hasonló helyi vezetők beleszólhattak a menetrendbe ott helyben.
Most szerintem egy ilyen kérés elkallódna, sajnos.
MÁV részéről azért erőltetik a fővonali koncepciót, mert ott sok vonalon megfelelő számú vonat van
így nem kell fejüket törni, hogy mikor menjen, de mellékvonalon kevés az a 5-6 vonatpár azt lehet látni még íróasztal mögül is.
Pont kíváncsi voltam mikor kezdenek Franciavágáson
6 kor vagy 7 kor
Ugyanis, egy ilyen vonat ha Tatabányáig menne, akkor 7.40 revagy 8 ra vagy 7.20 ra beérve nem csak a Franciavágási munkásokat tudná szállítani, hanem iskolásokat meg másokat is.
Évtizedek óta 6.30 6.40 re ér be egy vonat Tatabányára ami iskolába nem jó, 7 kor kevés munkahelyen kezdenek.
Üzemek nem fognak bezárni, vagy emberek nem lesznek munkanélküliek, mert csak ekkor vagy akkor óhajt a MÁV vonatot küldeni feléjük
És mégis honnan kellene tudnia a MÁV-nak, hogy egy adott településen mikor van műszakkezdés?
Ilyen esetben illene megkeresni a dolgozóknak a település jegyzőjét, vagy polgármesterét, és tájékoztatni, hogy nem megfelelő számukra a menetrend, munkábajáráshoz nem tudják igénybe venni a vonatot. A település vezetősége pedig továbbítaná az igényt a MÁV-hoz.
"A KÖZGONDOLKODÁS - általában - , irányítási szinten szintúgy, évtizedekkel le van maradva..." Így van. Ahogy a 4-es metró mai formájában egy 30-40 éves koncepció gyümölcse, ugyanúgy a mai vasútellenesség, autópályaépítés is akkor korszerű elmélet gyümölcse. Nyilvánvaló, hogy sokan, akkor, ezt tanulták. Az igazi szakember azonban halad a korral, nyitott új gondolatok, új igények befogadására. Ma még ők vannak kisebbségben. Ezért (is) üdvözlöm a korszerű gondolatokat megfogalmazó, terjesztő civil szervezetek létrejöttét! Kívánom, hogy legalább ők ne dőljenek be a pénz hatalmának. Valakinek jövőnkkel, életkörülményeinkkel is foglalkozni kell, ha már politikusaink, vezetőink csak saját zsebükkel vannak elfoglalva, és legfeljebb csak a következő választásig képesek előrelátni.
"Az emlegetett politikus korabeli fejlesztések visszajöttekor, öröm táncot járnának a vasutasok." Ezek szerint mégiscsak lehetne másképp, jobban csinálni...
Egyébként nagyon ellaposodott a topic. Taxxx elmúlt havi hozzászólásainak lényege "én vagyok az ész, ti vagytok a hülyék". Egyébként (viszontválaszban) pedig persze ne személyeskedjünk.
A magam részéről pedig nagyon pesszimista vagyok. Az a politika, amely az egészségügyet is szándékosan tönkre teszi, mit is törődne a vasúttal? Az ország tudatos lerombolása zajlik minden szinten. Ne csodálkozzunk, hogy itt is folytatják ámokfutásukat...
Hungária körút telített, de erről a hiányzó átmenőforgalom helyére újabb járművel lépnek....
Közúton a kapacitásnövelés értelemszerűen még nagyobb forgalommal fog válaszolni.
Ha a mellékvonalak nem működnek megfelelő iparvágányokhoz hasonló ráhordó szerepben, és nem lesznek buszos ráhordások, meg csatlakozások akkor elsorvad az is ami ma még úgy ahogy van.
M0 megvétózásához semmi közöm, de ha jól tudom most részben olcsóban és részben Eu-s pénzből épül , ami adófizető zsebeket mentesít.
Én azt próbáltam bebizonyítani, hogy ha nem megfelelő időpontban jár a vonat, vagy bizonyos járatok hiányoznak, akkor ne remélj utast, egy darabot sem.
Mostanikínálat nem felel meg az igényeknek.
Üzemek nem fognak bezárni, vagy emberek nem lesznek munkanélküliek, mert csak ekkor vagy akkor óhajt a MÁV vonatot küldeni feléjük
Igények fel nem ismerése teljesítménykorlátozás, meglevő utasok elriasztása vezett oda, hogy ennyi az utasforgalom.
Sokszori változás, meg az hogy valakinek 4.20 helyett 2.20 kell felkellni, ha vonattal akar beérni, ez vezett oda hogy adott vonalon nem vonatoznak.
Hazafelé se fog senki várni 2-3 órát hogy majd akkor hazavonatozzon.
Kedves taxxx! Ugye Te vagy az, aki a Pályaőrbe rendszeresen írt cikkeket?
Más. Ez a kijelentésed nagyon lekicsinyelő volt, sőt sértő élű. Ez a problémák kellő szintű át nem látására és a tájékozottság hiányos voltára utal. A komolyabb környezetvédő szervezetek gondolkodásmódja 10-15 évvel megelőzi a korukat. Mert kik "ugattak" MÁR a 80-as évek végén a klímaváltozás veszélye miatt? Akkor mindenki más tagadta ezt. A környezetvédők. A dohányzás megszüntetése a közintézményekben, a dohányreklámok, a cigerettásdobozokon elhelyezett figyelmeztető feliratok.... A környezetvédők... A kamionok kártétele, levegőszennyezés, közlekedésracionalizálás... Szelektív gyűjtés és hulladékfeldolgozás.... stb. stb. A KÖZGONDOLKODÁS - általában - , irányítási szinten szintúgy, évtizedekkel le van maradva...
Továbbra is üdvözlettel: Kis Ferenc fejlesztőmérnök oktató mérnök Budapesti Műszaki Főiskola
"Nem a hatalmat akarjuk megragadni, hanem az emberek képzeletét.
A Védegylet jelszavában ott a felismerés, hogy remélni csak azt lehet, amit el is tudunk képzelni. Azt szeretnénk, ha élhető várost és vidéket teremtenénk és hagynánk utódainkra. Ehhez javaslatokat, terveket készítünk, de ha kell, támogatjuk a helyi közösségek fellépését a természeti és kulturális örökségünk védelmében, és a jogukban, hogy az őket közvetlenül érintődöntésekről információt kapjanak, azokba beleszólhassanak.
Feladatunknak tekintjük a közvélemény tájékoztatását, a döntéshozók meggyőzését, a Jövő Nemzedékek képviseletét A Védegylet sokszínű ökopolitikája komplett világnézetet, ökofilozófiát takar, a pártpolitikai frontvonalakon túlra mutat. A Védegylet túllép a hagyományos „zöld” környezetvédelmen, tevékeny a Zengőtől a nemzetközi kereskedelem témájáig, a fenntartható mezőgazdaságtól az egészségügyig, azért küzd, hogy Magyarországon a demokrácia ne csak papíron létezzen.
Mi a politikát többnek tekintjük a pártok világánál, egy olyan demokráciában hiszünk, ahol érték az állampolgári részvétel és a környezettudatos magatartás, a fenntarthatóság pedig alapvető szempont és cél a politikai döntéshozatalban. Munkánk nem tűr halasztást: a Védegylet 2000-ben jött létre, amikor a tiszai ciánszennyezés országszerte sokkolta az embereket, és sokakat ébresztett annak tudatára, hogy nem így képzeltük a magunk és gyermekeink jövőjét. Szakértünk és lobbizunk, de ha kell, utcai akciókat szervezünk vagy köztársasági elnököt javaslunk, ott vagyunk mindenhol: nyakkendőben, utcán, fán.
Alapító nyilatkozat: (Részlet)
"Utódaink, földi otthonunk és hazánk jövője iránti aggodalomtól vezetve 2000 márciusában Védegylet néven civil politikai szervezetet alakítottunk.
Célunk a természeti és kulturális sokféleség megőrzése, a környezetünkért viselt felelősségtudat megerősítése, egy jobb minőségű élet feltételeinek megteremtése Magyarország minden lakója számára."
Azt illik majd komolyan venni, aki az :....aggggyáááá 'máááá.................beágyazotsága után, azt is elmondja : miből ?
A tiltakozás természetes jogát még nincs 17 éve, hogy gyakorolhatjuk...
Van akinek ez, az életének döntő része, de a többségnek még mindig új...
Más oldalról nézve indokod.
Azt illik komolyan venni, aki annak adta a legtöbbet, akik ...agggggyáááá 'máááá....
kórusban álltak, és nem azoknak, akik a hazájuk, és felebarátaik iránti hűségüket, és felelőségüket bizonyították, mondjuk adófizetési hajlandóságukkal???
A poszKádári költségvetés nem kedvezett a fejlesztésnek, és az építésnek, csak a karbatett kézzel ücsörgésnek, a link lejmolásnak, és az ország lelakásának.
Mennyire vehető az komolyan, aki mindezt fejlődésnek hiszi?
Annyira, mint az autós, aki a fénysorompó piros jelzését hívójelnek veszi...
A francivágási erdészet ??? mégis buszt bérel a saját dolgozói számára.
Leírtam miért.
3.25 kor indul Pápáról vonat meg 7.09 kor Franciavágás felé.
Egyik leér 3.47 következő 7.32 re
Hazautaztatáshoz 12.55 kor meg 17.36 kor van vonat Pápára Franciavágásról....
Egykkel se lehet 6.00 vagy 7.00 munkajkezdésre se a 14.00 15.00 műzsak befejeézése után hazajutni senkitől se várd, hogy 156 km távot +2 ora +2 óra visszaúti várakopzással teljesítse.
Megszabod nekem, hogy mit írok egy nyilvános fórumra? Nem X. Y.-ról volt szó, csak egy nick munkásságáról... Hmm... De érzékenyen érint. És amikor te személyeskedsz, az nem zavar? Mert engem pl. nagyon is.
A vasúthoz _értőket_ (hogy ki az, és ki nem, döntse el ki-ki maga) lehet, csak nem egészséges hülyének nézni. Mert lehet, hogy véletlenül visszanyal a fagyi.
Többször megkapod azt a levelet mástól-mástól. Lehet. Tiltja a jog? Nem. Akkor hát? Én a helyedben nem röhögnék, hanem erősen gondolkoznék azon, hogy miért is állnak a dolog mögé ennyien? Bár kérdés, hogy a felső utasítások mennyire kötik ugye az emb... a vonalmegszüntetések felelősét.
A mellékelt képen egy szerinted kihasználatlan vasútvonal kihasználatlan vonata van. Akárhányszor erre jártam mindig jelentős mennyiségű utas utazott, igaz, nem ennyien. Pedig nem ugyanazon a napon, ugyanazzal a vonattal utaztam. Hülyék az emberek? Ezek szerint igen. Nos?
Gondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy kezdenek egyre többen, egyre kevésbé becsülni? A "nagy" vasútbarát pálfordulásának és a pénz (a megfelelő mennyiségű pénz) beszéde hatására feladod a talán sohasem volt elveid. Kérdésem: miért kell hülyének nézni bennünket?
OFF Remélem, te leszel az első, akitől János barátod elveszi az arcképest, mint vasúti "szakértő"... Bár ugye bizonyos igazolványokkal talán utána is ingyen utazhatsz... Vagy olcsóbb menetdíjért, ellentétben jónéhányunkkal... ON
Én nem talátam Pápa felől kényelmesen beérő vonatot 6-os munkjaezdésre 5.20-5.45 között Franciavágásra vagy épp 6.20-6.45 között, haza Franciavágásról 14.20 15.20 körül.
Íme a menetrend direkt munkanpra kérdeztem le.
Pápa - Franciavágás 2006.09.04, hétfő
1 03:24 03:46 0:22 15 km 198 Ft - 2. 2 07:09 07:31 0:22 15 km 198 Ft - 2. 3 11:10 11:32 0:22 15 km 198 Ft - 2. 4 15:00 15:21 0:21 15 km 198 Ft - 2. 5 19:13 19:35 0:22 15 km 198 Ft - 2. 6 22:25 22:47 0:22 15 km 198 Ft - 2.
Franciavágás - Pápa 2006.09.04, hétfő
1 05:00 05:23 0:23 15 km 198 Ft - 2. 2 06:15 06:38 0:23 15 km 198 Ft - 2. 3 10:01 10:25 0:24 15 km 198 Ft - 2. 4 12:55 13:18 0:23 15 km 198 Ft - 2. 5 17:36 17:59 0:23 15 km 198 Ft - 2. 6 20:47 21:11 0:24 15 km 198 Ft - 2.
Nem zöld izéről, és 86. zöld szervezetről van szó (valószínűleg sokkal többedikről). A közlekedés kérdéskörének zöld megközelítése kedvez a vasútnak, mivel a vasút az egyik leg környezetbarátabb (pontosabban legkevésbé környezetterhelő) közlekedési eszköz. Szerintem vasútbarátoknak, zöldeknek, és minden más érintettnek (egyénnek és szervezetnek) össze kell fogni a közös cél érdekében (jelen esetben a mellékvonalak megmentésének ügyében), hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy széles körű összefogásra alapozva lehet a legnagyobb eredményt elérni.
Nem is vörös, sőt még nem is kék. Kék-sárga lehetne, szárnyaskerékkel, mert az az igazi. De ezt én a Te helyedben nem írtam volna be ide és így, ilyen "éllel", lévén nem az előző hozzászólás írója lép fel tevékenyen a mellékvonalak megszüntetése érdekében, hanem... (ide mindenki gondol azt, amit jónak lát.)
Vannak emberek, akik számára egy vasútvonal nem csak x darab szám a bevétel és kiadás rovatban, hanem annál sokkal több. És ezek az emberek valószínűleg úgy gondolják, hogy a mostani tevékenységgel ellentétben meg lehet oldani a vonalmegszüntetési kérdést más módon is: értelmesen végiggondolva és nem valótlan adatokkal dolgozva. Nos...?
1993-ban, vagy 94-ben, meneternndváltáskor zárták be. Ott voltam az utolsó kanyaron. Azóta egyszer, a Tolnay Lajos Vasútbarát Klub mátranováki rendezvényén járt ott Bz (talán 95-ben). Jelenleg a vonal tudtommal megvan, Mátramindszenten átutazóban megpróbáltam megfigyelni az elágazást: gaz, bokrok, fák nőtték be a vágányt.
Most találtam rá erre a topicra, ezentúl ide írok, nem a vasútmániásba. Aki azt is olvassa, bocs az ismétlésért!
Fejlemények a vasúti mellékvonalak ügyében
Lesz országos aláírásgyűjtési akció, de csak később, mivel a szervező, a Vasutas Települések Szövetsége önkormányzati szövetség, így az önkormányzati választások előtt és után 41 nappal nem lehet aláírást gyűjteni, törvény tiltja. Egyébként az aláírásgyűjtő ívet az Országos Választási Bizottság hitelesítette. Ha jól számoltam, november 11-én lehet kezdeni.
Egy másik, helyi jellegű aláírásgyűjtés viszont korábban már elkezdődött, nem tudom, ezt hogy érinti a választás. Ez a Cuha-völgyi (Veszprém - Veszprémvarsány) vonal megszüntetése ellen szól. Az ívek letölthetők a Levegő Munkacsoport honlapjáról:
Szombaton az Élőlánc (ökopárt) demonstratív vonatozást rendezett a Cuha völgyben. Nem voltam ott, nem tudok bővebbet, a honlapjukon sem láttam egyelőre beszámolót. Ilyen demonstratív vonatozást mások is szerveznek a későbbiekben, úgy tűnik ez lesz a cselekvés, tiltakozás egyik módja. Az egyik, ami már biztos szintén a Cuha-völgyben lesz, Sólyom László részvételével, szept. 17-én. A rendezvény nyilvános, a szervezők (pontosan még nem tudom kik) azt kérik, hogy minél többen legyünk. Részletek később. Mindenesetre biztató, hogy Elnök Úr is ügyünk mellé állt. Jó volna ilyen vonatozást minél több érintett vonalon szervezni, és összekötni lakossági fórumokkal, sajtótájékoztatókkal, szakmai konferenciákkal, az érintettek (pl. polgármesterek, szakértők, MÁV vezetők, minisztériumi illetékesek, civilek, stb.) részvételével. Meg kellene valósítani a valódi társadalmi vitát.
Gondolkodom egy "nonstop" demonstratív vonatozáson is az aláírásgyűjtés beindulása után, melynek során több, lehetőleg az összes érintett vonalat beutaznánk(m), de ez még csak ötlet, nem is biztos, hogy van annyi szabadságom, igazából jobb volna többen csinálni.
Szombaton a Védegylet (ökopolitikai civil szervezet, nem párt) szervezésében vasúti munkacsoport alakult. Ezen ott voltam. Alapvetően két cél fogalmazódott meg. Egyrészt tudományos eredményeken nyugvó, a közlekedéspolitikában a társadalmi-ökológiai vonatkozásokat is figyelembe vevő alternatívák kidolgozása (műhelymunka), másrészt konkrét cselekvések, akciók megszervezése. Első ilyen akció(sorozat) a mellékvonalak ügyével kapcsolatos lesz. Úgy néz ki sajtónyilatkozatot és tiltakozást fogalmazunk meg a GKM által meghirdetett társadalmi vita végéig, azaz szeptember 30-ig. Jó lenne ezt nem elszigetelten, hanem más szervezetekkel összefogva megtenni (civil szervezetek mellett pl. vasdutas szakszervezetekkel), hiszen az összefogáson alapuló közös fellépés mindig hatásosabb. Mindenesetre akinek javaslata van ezzel kapcsolatban, vagy szeretne bekapcsolódni a munkacsoportba, kérem jelezze. A minkacsoport úgy tűnik részt fog vállalni a vonatozások szervezésében is.
Az Élőlánc konferenciát is rendez a magyar vasút jelenével és jövőjével kapcsolatban.
Azért kíváncsi lennék, hogy megnyerné-e a munkaügyi pert ezzel :) Szerintem semmi jogszabályellenes nincs benne, ha az állásinterjún kiderül, hogy a szerencsétlen jelölt vidéki, és ezért a cég inkább helybelit választ, mert így nem kell kifizetnie a munkabéren felül még több tízezret bérletre. Milyen jogszabályi kötelezettsége lenne, hogy kétszer annyiért alkalmazzon valakit? Semmi. Nem Máltai Szeretetszolgálat.
Az erkölcsi, meg "vidéksorvasztási" részébe most persze nem megyek inkább bele...