Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
Dehogyisnem, csak mások a szüleid. (-: Az ember jelenség, mint egy lottószám amit kihúznak se véletlen csak az, hogy ki a nyertes. Ez a hozzászólás is lenne akkor is ha nem én írom és nem ti olvassátok. (-:
Nem, mert csak kiszórta a génjeit, de egy nagyon népes populációba. Azok vagyunk mi, elátkozottak, de azokról már érdekes de a biblia nem szól tovább akik nem kaptak ezekből a génekből. )-:
Ment is még sokáig, a mezőgzdász megölte a gyűjtögető pásztorkodót, az Úrnak ez nem tetszik. Most szakadt talán vége ennek fél évvel ez előtt?
(a bölcs gorilla mondja egyébként, Ismael ezt a Daniel Quinn regényében)
A fehér ember se olyan szapora már, az oroszok sincsenek már annyian mint az oroszok. (-: Semmi ok feltételezni, hogy ez bőr szín függő, egy generáció múlva már ott is afrikában is az öregedés fogyás lesz a probléma, pl Kínában már érződik, nincs gyerek hiába törölték az egyke törvényt, itt se már a romáknál se. A nem fehérek nagyobb területen nagyobb számbeli bázissal léptek be ebbe a korszakba, az arányok szerintem nem változnak meg. Van olyan biblia magyarázat is ami szerint mi Káin származékai vagyunk, a fehér bőrszínnel megjelölve, elátkozottak. )-:
Szerintem a 19-20.századi európai bevándorlás előtt fekete-félvér-indián többségű lehetett Brazília, de persze idővel megint ők lesznek többségben, a magasabb szaporulatuk miatt.
Érdekes, hogy nagyon sok német vándorolt ki Brazíliába, bár a mai brazílok túlnyomó többségének külső megjelenésén ez egyáltalán nem látszik.:-)
Az én forrásaim szerint a brazílai németek nagy többsége eredetileg az ország mérsékelt éghajlatú délkeleti régiójában (O Sudeste) élt, bár azóta már sokan fölvándoroltak a nagy metropoliszokba, Rióba és Sao Pauloba.
Túlnyomórészt a németekhez köthető az is, hogy igen erős lutheránus evangélikus egyház van Brazíliában, sok millió hívővel, az egész Latin-Amerikában messze a legnépesebb lutheránus egyház. :-)
Különben csak halkan, a sorok között kérdezem meg, hogy most akkor a Yamnaya-törzsek tömeggyilkosok voltak?
Merthogy állítólag európa korábbi férfnépességének mintegy 60-80%-át kiirtották... (?!).
Vagy ez inkább csak egy elhamarkodott következtetés, amit a jelenleg rendelkezésre álló archeogenetikai adatok egyik lehetséges olvasatából vontak le a kutatók?
érdekes az ilyesmi, én meg a geni-ből tudom, hogy volt egy 1700 körül élt ősöm Németországban, akinek az utódai eljutottak az USA-ba és Brazíliába, szóval amerikai és brazil rokonaim is vannak :)
Összességében véve az amerind férfiak kb. 80-90%-a a Q-M242-be tartozik Y-vonalon, de az észak-amerikai indiánok között ez az arány alacsonyabb valamivel, mert ott magasabb az R1-M173 és a C-P39 aránya.
A C-P39 főleg a kontinens északnyugati részén élő na-dene nyelvű népességekben fordul elő, ezért ersen gyanítható, hogy egy későbbi, na-dene nyelvű bevándorlási hullám hozhatta magával a kontinensre.
De hogy az R1 hogy került át Amerikába, az a népességgenetikának egy máig megfejtetlen, hatalmas rejtélye.
Ilyen elven valamennyi ma élő férfi, akinek az Y-DNS-e az R, Q vagy P csoportokba tartozik, férfiágon egymás igen távoli rokonainak tekinthetők.
Hogy mást ne mondjak, ilyen elven az amerikai indián férfiak nagy része apaági vonalon távoli rokona a Nyugat-Európa R1b-s kelta, neolatin és germán népeinek...
Egész érdekes dolgot olvastam. A ma Nyugat.Európában leggyakoribb haplocsoport az R-M269 ( nekem is az van ), ennek az őse az R-M207 haplocsoport volt, ezt Malta településen találták a Bajkál tó mellett Szibériában egy 22 ezer éve meghalt fiú testében.
Ennek az őse a P1-M45 volt, ezt Szibéria északkeleti részén találták a Yana folyó mellett egy 28 ezer éve meghalt férfi testében, amely az indiánok ( Q-M242 ) és a M-269-et hordozó európaiak közös ősének halocsoportja volt.
Ha sok osztrák ősöd van - és azok nem kizárólag vorarlbergiek és tiroliak - akkor valószínű, hogy egy jó adag alpesi szláv (karantán) vér is csörgedezik az ereidben.
Ez nem az? Az IQ fejlesztés az pontosan úgy megy mint a pávának a színes tollazat. Nem célszerű, evolúciós hátrány lenne ha a nőstények nem annak adnák meg az esélyt.
Nem tudom természetesen, csak gyártottam egy elméletet, hogy a boskopi nem is halt ki, csak az intelligenciája visszafejlődött ...vagy ki is halt....mindegy ebből a szempontból. A homo sapienseknél történt valami, már majdnem teljes kihalás, minimális egyedszám, de a nőstények akkor is erőltetik, hogy az adhat át nagyobb eséllyel géneket akik szépen tud rajzolni a falra. Ez ma is működik, 100 as IQ az oké, felülírhatja a külső, (bár a nők ízlése igencsak változatos) vagyoni helyzet is, de 90 ...vagy mondjuk 80 alatt már nem lesznek azok a gének nagyon széles körben terjesztve.
...vagy nem volt jelen a bibliai Éva? Mint a páva tolla is a nőstények kedvére van növesztve, az is lehet, hogy a homosapiensek nőstényei léptek akcióba, ha nem tudsz viccet mesélni nem lesz gén átadás. A boskopiaknál ez hiányzott?
egy uj oldal ami terkepen abrazolja a feltart csontvazakbol kinyert Y kromoszomak es mitokondrialis DNS haplocsoportjait: https://haplogroup.info/
Alap beallitassal mutatja az osszeset. A contentet kivalasztva le lehet venni az altalanos kijelolest (Ancient Y-DNA (exact)) es utanna mar szabadon valaszthatoak a torteneti korok.