Egy ház szerintem legyen modern, egyben tradicionális is, és mindenképpen zöld.
Mit hívunk tradícionálisnak? Ami 200 éve épült. Hol abban a hagyomány? Ezer éve földbe sűllyesztett épületeket építettek, vagy akár még régebben is, talán már a bronzkorban is. Leástak pl. egy-másfél métert, gerendák, arra föld, és készen is voltak, ha egyszerüsítve nézzük.
Lakjál jurtában, 100%-ban zöld, és állítólag egyáltalán nem hideg télen sem, mert páran már kipróbálták. De nem erre való, mert valószínűleg csak nyári lakóhelyként szolgált. Vagy nem, mert még ezt sem tudjuk, mert tilos kutatni az ilyet Mo-on...
Annyi agyag meg vályog a világon nincs, amiből mindenkinek házat lehetne építeni... jó, lehet hogy van, de akkor minden kisebb család kapjon 30 hektár földet, és számolják fel a nagyvárosokat... na ugye.
Én pl. csak földbe sűllyesztett házakat engednék építeni, modern, és ,,zöld'' építőanyagokból. Legyen normálisan leszigetelve, legyen komfortos, kerüljön minél kevesebbe a fűtés, és még véletlenül se kátránygyár kémény legyen rajta. Egyből szebb lenne a látkép egy repülőről, csak zöld dombokat lehetne látni.
nekem nincs bajom a modern építészettel, sőt! csak épp most ástam le a ház alapja mellett, és megdöbbenve tapasztalom, hogy van alatta 60 centi betonalap, vas nincs benne. a fedélszék sárgerenda és 5 fogógerenda a 22 méteren. fogópár nincs, tető szépen áll, mint katiban a gyerek :) 60-70 éve építették, most kapott hőszigetelést a sárba rakott tégla.
a tanyán a régi hódfarkú alá nagy ritkán került be egy kis porhó a kémény mellett, egyébként sose jött be víz. ha akkoriban ismerték volna a gipszkartont, az osb-t, biztos használták is volna, de valahogy lakható épületeket tudtak csinálni akkor is. az, hogy most derékszöget és passzívházat szeretnénk, a mi bajunk...
5 éve az egyik szabadban álló téglapillérre felkentem két fángli törekes sarat, amit a padlásról szedtem le. most levertem, mert jön helyette malteros fuga. spaklival nem jött, kalapács kellett hozzá :D
Volt a napokban vita az indító sínről. Pont volt szerencsém a szomszédba látni egy fehér EPS-el történő szigetelést. 20 cm EPS került a falra indító sin nélkül. Hihetetlen, de deszkákkal meg pár léccel megoldották a kérdést :) Nincs hőhíd, nincs kidobott plusz 10-20-30 e Ft.
"meg lehet csinálni a tökéletes párazást. Csak kell gondolkozni, hogy milyen módszerrel"
Tökéletes párazárást filléres anyagokkal is lehet csinálni.
A tökéletes párazáráshoz csak egyvalami kell: lelkiismeretesen dolgozó munkás. Ez a fajta munkás olyan, mint a becsületes politikus: mindenki beszél róla, de személyesen még senki sem találkozott vele.
Ha a pénz nem számít, meg lehet csinálni a tökéletes párazást. Csak kell gondolkozni, hogy milyen módszerrel.
Nekem a prémium párazáró egy Dörken Delta gyártmányú, legalább 3mm vastag, üvegszáll erősítésű mitomhány rétegű.
A norvégoknak a képen is láthatod, hogy van egy páraáteresztő fóliájuk, ami szélzáró is, az legalább 5mm vastag és írtam, hogy nem tudtam megbontani sehogy. Az biztos a mercedesze a fóliáknak és direkt fa van házaknak készítve.
Pár éve, egy menő könyvelőnék, akinek volt egy nagyon gazdag sógóra is, a bogara volt a ház amit épített, utánnanézett mindennek és megcsináltatta a tökéletes párazárást. Egy egész napot vitatkoztunk a megoldáson.
Egy 3 szobás (plusz 3 fürdőszobás) és egy folyosót tartalmazó manzárdon egy hétig négy emberrel dolgoztunk, csak a párázáráson. A szarvazatra rá volt szerelve egy 1ox1o-es fa profil keresztbe, síkba húzva, össz 3ocm Rockwool volt benne a legdrágább fajtából. Ezt PAL lemezzel beburkoltuk.
Arra építettük fel a párazárást, úgy hogy sehol nem volt átszúrva.
Dupla ragasztószallaggal (3M) szereltük fel a fóliát. Nem tűztük sehol.
A térdfal és a ferde sík találkozásánál kitaláltunk egy illesztést, egy gipszből készült háromszögű profilt ragasztottuk fel a falra és arra feszítettük ki a fóliát- ugyancsak dupla ragasztós szalaggal, aztán elvágtuk a pluszt.
Amikor megvolt, akkor egy másik teljesen független CD vázat építettük be a 1ox1o-es profilokra, akusztikus kengyelekkel, ami alá szereltünk egy másik speciális szallagot, ide került a villanyszerelés, arra két réteg üvegszállas gipszkarton.
A tetőtéri ablakokhoz vettünk méretre készitett párazáró betétet, létezik ilyen is, azt hozzá kellett ragasztani a fóliához. Még a szallag is párazáró volt is amivel a toldásokat megcsináltuk a fólián.
Első lépésként minden fal rétegrendjét olyanra tervezném, hogy annak párakezelése akkor is megfelelő legyen, ha a belső párazáró réteg hibásan/hiányosan van megcsinálva,
második lépésként viszont ezen belül megpróbálnék tökéletesen zárt párazáró réteget csináltatni az emberekkel, amit rögtön le is tesztelnék egy blower door masinával (amíg a fólia hozzáférhető javítás céljából) plusz nem ártana egy hőkamerás körülnézés is január vége felé (vizes foltok a hőszigetelésben).
Persze az ilyen pluszt senki sem akarja kifizetni, tehát mindez csupán elmélet :)
Állni fog az akár 50 évig is... csak éppen a párazáró réteg minden nagyobb lyukánál minden télen megindul egy vizesedés, ami ezeken a pontokon töredékére csökkenti a hőszigetelés jóságát és esetleg korhasztja picit a fát. Ettől a szigetelés-gyengüléstől szerencsés esetben csupán az éves fűtésszámla lesz mindössze mondjuk 5-20 ezer forinttal több a papíron kiszámoltnál, peches esetben ezeken a helyeken a belső falon vizesedés / penészedés is felbukkanhat.
Azért az északiak annyira nem hülyék ám! Én simán elhiszem, hogy kitaláltak valamit. Vagy pedig max 30 évre építik a házakat?
Volt egy videó, méretre vágott xps lapokat fektettek le, arra került a ház... simán úgy és olyan jól körbeszigetelték a házat, ahogy itthon 40 év múlva sem lesz általános...
Nagyon valószínű, hogy annyira távolra is elért már az "internet" nevű találmány és a házban vagy a baráti körben is egész biztosan van valaki, aki évente több száz képet posztol az internetre magáról és a kiscicájáról. Na őt kell megkérni, hogy posztoljon pár képet a ház sarkáról is.
"ne félj prémium anyagokkal meg lehet oldani a párazárást, vannak tartozékai a fóliagyártóknak mindenre."
Én jól tudom, hogy milyen szuper párazáró anyagok vannak,
viszont azt is látom, hogy az azokkal dolgozó idióták kedves szakemberek mennyire magasról leszarják még a leg-alapvetőbb szabályokat is.
A családi házas tetőtér beépítések hatalmas százalékában a párazáró rétegen szinte átfúj a szél (főleg a falakhoz rögzítés marad el), de egy túlnyomásos blower door teszten valószínűleg a tetőterek 90-95 százaléka megbukna. Ennyit a szuper anyagokról, amelyeket hülyék kezébe adunk (vagy a főnök hülye, mert nem fogta fel hogy mi a cél, vagy az alkalmazott a hülye, mert nem érti hogy a főnök mit magyarázott neki).
ne félj prémium anyagokkal meg lehet oldani a párazárást, vannak tartozékai a fóliagyártóknak mindenre.
Semmit se visz át a falon a párazáron, az egy legalább 3mm vastag fólia- ami nem 4ogr/nm és spalétoknál van mindenféle ragasztós illesztés, ami ki van találva. Aztán használnak duzzadószallagot az nyilászárók beszerélésénél.
Ezek a semmi közepébe telepített épületek nagyon ki vannak téve a szélnek.
Meg van oldva a szellőztetés is valahogy, az ablakok nem nyithatók.
"belül a oszlopok között van még 15cm kőzetgyapott"
15 centi kőzetgyapotot hideg oldalát lezárják 8 cm PÁRAFÉKEZŐ pir habbal? Ez egyre rosszabb. Mert még akkor is, ha nyitott cellás az a hab, még akkor is túl párafékező valószínűleg (zárt cellás habba bele sem merek gondolni). Ha bárhol elcseszik a belső párazáró réteg folytonosságát (és ugye Norvégiában is csak emberek dolgoznak), ott megindul a vizesedés és lőttek a jó hőszigetelésnek (külső+belső hőkamerás ellenőrzés a tél leghidegebb hónapja végén?).
A számításokban/terveken/papíron persze szépen mutat egy hibátlanul kivitelezett párazáró réteg, de én számítanék az emberi gyarlóságra is, tehát szerintem ha egy hőszigetelés belülről gyapottal kezdődik, az egészen a külvilágig csakis gyapotból legyen.
belül a oszlopok között van még 15cm kőzetgyapott és még asszem 5 cm a lécrácsnál, amire a belső burkolat jön szerelve. Szerintem csak azért használnak PIR lapokat, mert azoknak a merevséges sokkal nagyobb mint a polisztirolé.
A gyorsházak csomópontjait nagyon gondosan meg kell tervezni, az a kulcsa a tartosságának.
Van egy amerikai szakkönyvem, de az olyan kezdetleges csomópontokat mutat be, ami biztos nem arra a megszokott 5o éves kihasználási időtartallam számolnak. Mifelénk ezt elvárják.
Abba nem vagyok biztos, hogy ezek a házakban télen is laknak, fenn északon nincsenek városok, csak tanyák, pár házzal. De az összes ilyen jellegű épületek.
Norvégiába az építőiparban a minimális órabér kb. 2o euró. Ez a segédmunkás kezdőbére.
"én brutál módon a falat is megvésném, ha kell :D"
Ha statikailag megengedi, akkor simán. Egyes ezerlyukú (vastaghéjú+papírbelű) téglák esetén ez akár életveszélyes is lehet (statikus papír beszerzése szüksées), de pl b30 vagy pláne tömör tégla falazat statikailag csak röhög azon, ha akár 10%-ot is levésel belőle egy kis szakaszon.
Mindössze 8 centi vastag PIR hőszigetelés szerintem még Magyarországon sem komoly hőszigetelés, nemhogy Norvégiában.
Persze mindenütt vannak olyanok, akik elhiszik, hogy a nyitott cellás, mezei levegőt tartalmazó PIR hab hővezetése ugyanannyi, mint a zárt cellás, speciális gázzal töltött habé (a PIR/PUR hab hirdetések megfogalmazói gyanúsan gyakran elkövetik ezt a "tévedést" ;)
Persze az első évek fűtésszámlájából kiderülhetne a trükk, de azt senki sem figyeli, hogy mennyi a különbség az építés előtt kiszámolt és a későbbi tényleges fűtésszámla között (vagy megmagyarázza valami mással).
Lenne igény Magyarországon is effajta gyorsházakra, de valószínűleg itt kétszer drágábbak lennének a norvég áraknál, annak ellenére, hogy az építőknek negyed annyi munkabért kell fizetni, mert pl a képeden látható falburkoló deszkákat itt csak aranyért cserébe lehetne beszerezni ;)
"azért, mert ott pár tized/század nm-en esetleg nincs szigetelés,"
Kevés olyan hely van fal és vas között, ahová ne lehetne betenni legalább 2 centi hőszigetelést. Márpedig 2 centi hőszigetelés kb négyszer jobb a semminél :)
"Képet sajnos nem tudok most feltenni. A helyzet a következő:..."
Mesélek egy tanmesét: távol lakó rokon hasonló problémájára kértem tőle adatokat a házról meg képet/rajzot a problémás helyről. Ő is okosabbnak hitte magát mindenkinél és azt hitte, hogy létezik olyan varázsszer, ami minden problémára megoldás, csak én nem árulom el neki, mer irigy vagyok. Hónapokig várta tőlem a bűvös megoldást én meg hónapokig hiába kértem tőle az információkat (csak szóban volt hajlandó kommunikálni). Aztán egyszer rászánta magát (mondjuk nem ő, hanem a lánya) és csinált pár képet mobillal és azt is elárulta, hogy miből épült a háza. Miután végre már nem csak szóban érintkeztünk, ezért végre megértettem a problémáját és 1 (azaz:egy) perc alatt megvolt a megoldás (több hónapon át tartó szóbeli okoskodása után).
feltéve, hogy kaput és motort nem lehet átrakni! de ha -ahogy javasolták- levered a vakolatot, és ahelyett teszel fel 1-2 centit, már az is jó. jobb, mint üresen a vakolt fal.
ha nem lesz egyforma vastag a szigetelés, és eddig sem volt páralecsapódásod, akkor ezután sem lesz:)
Ahogy nézem, egyszerű vele dolgozni, ezekhez a mostaniakhoz már nem kell maszk se
persze meg öltöny-nyakkendőben lehet szerelni.. :D sajnos nem így van, 10 percnél több munka után már érzed. teljes felszerelés (maszk, védőszemüveg, zárt ruha + cipő, kesztyű+sapka) javasolt. már felmenni is utálok nem hogy hozzányúlni. persze a videón mosolyogva nyalogatják.. :)