Találtam értékelhető állapotú E36 Compactot. 16i, nekem bőven elég ide kisvárosba... :) Na mindegy, nem ez a lényeg. :D
Egy kérdés. Ködlámpa van elől, bár még nem jöttem rá, hogy hogyan kell működésbe hozni. :D Elvileg ugye jobb oldalon kell kihúzni a kis kapcsolót, de egy kattanásnál tovább nem megy. Egy kattanás a hátsó ködlámpát bekapcsolja, tök jó. Vagy egyszerre kapcsol be az első és a hátsó? Csak lehet nincs bekötve, vagy nincs benne izzó? Annyira még nem néztem utána, pár napja van meg az autó, egyenlőre tök másokra figyelek még. :) Szóval, egy kattanásra be kéne kapcsolnia az első és hátsónak is?
A ZePerfs-en rajta van a hagyományos és az EU-norma szerinti tömeg is és a neten lehet találni cikkeket a módosított norma bevezetéséről is a 90-es években. Az az 1360 inkább 12xx a régi módszer szerint.
Na ez nagyon szép volt, komolyan! Ugyan a 2,0i csúcsnyomatéka nem lehet 270Nm, de nem is ez a fontos, hanem a többi. És ha még beszámoljuk a majdnem 10% súly- és a hasonló áttételelőnyt, meg a tapadósabb és talán szélesebb gumikat (a gyorsulásokat mindig a gyári gumikkal adják meg), akkor meg is magyarázódik a dolog.
Ezért hoztam ezt példaként, mert ennyit számít, hogy milyen a motor karakterisztikája, egy papíron gyengébb motor egy nehezebb autót mégis jobban gyorsít.
És direkt benzin-benzin példát kerestem.
Az már csak hab a tortán, hogy ezt a motort lényegesen egyszerűbb "húzni" és onnan a különbségek már számottevőek lennének, de az már nem egy fair hasonlítás.
Látjuk Tibi mit "küzd" azzal (időben, pénzben, belefektetett energiában, kisérletezésben. Le a kalappal elötte!) , hogy a 2,5-es motorból még kicsikarjon pár 10Le-t és Nm-t, míg én gyakorlatilag szinte csak szoftveresen "találnék" még 60Le-t és 80Nm-t (és a 0-100 is 5,7-re változna) .
Ha nem adnám el az autót, biztos meg is lépném ezt (de elötte bejelentkeznék hozzá egy "diózásra" is)
Szerintem pl. az E36 megadott tömegében nincsenek benne a folyadékok, míg a Z4-ben már igen. Nem tudom ez hány kg-ot tesz ki összesen.
Az általad mondott példába nagyon jó, mert még azt sem mondhatjuk, hogy nyomatékosabb: 28i-nek a csúcsnyomatéka 280 Nm, a Z4 20i-nek pedig 270 Nm. Ha a tömeget közel azonosnak tekintjük, akkor minden az E36 mellett szól: nagyobb csúcsteljesítmény, nagyobb nyomaték. Már a 10 Nm és nagyjából 10 lóerős különbséget akár vehetjük nullának is.
Az ok leginkább a két a motor merőben eltérő karakterisztikájában keresendő: hiába kevesebb a Z4 maximális nyomatéka és maximális teljesítménye, ha a max. nyomaték 1250-4500 között végig rendelkezésre áll, majd 5000 RPM-nél teljesítménycsúcs. Az E36 esetében 3950-nél nyomatékcsúcs (a fordulatszám csökkenésével egyre kevesebb), majd 5300-nál teljesítménycsúcs.
A Z3 az előnyét a 0-100-ban elsősorban annak köszönheti, hogy az E36-tal közel azonos teljesítménycsúcs elérése előtt sokkal nagyobb teljesítmény áll rendelkezésre a gyorsításra. Ez nem csak egyes sebességi fokozatban előny, hanem folyamatosan, mert amikor váltás után esik a fordulat, akkor gyanítom a Z4 mindig előnyben van a 28i-hez képest rendelkezésre álló teljesítményben.
A különbségek annyira elenyészőek a csúcsértékek tekintetében, hogy a hasonló tömeg miatt a gyorsításhoz kedvezőbb karakterisztika a Z4 malmára hajtja a vizet.
Sok szempontból ezért sem relevánsak a katalógusban szereplő csúcsértékek. Sokkal beszédesebb a motorkarakterisztika.
Ja, megvan! Az elektromotoros járművek diagrammjából. Miközben a nyomaték 1-4000rpm-ig állandó, a g-érték is konstans, holott a teljesítmény folyamatosan nő. Ezzel el is dőlt a vita.
kb 150kg? az miből adódik? És a Z a sok merevítés miatt tényleg nehéz :)
illetve az E36-ban Eu2-es motor van, míg a Z4-et már szorítja az Eu5-ös norma.
A Z4-ben 6, az E36-ban 5 sebességes váltó van, viszont a két autó végsebessége azonos, olyan túl nagy eltérés nem lehet a két váltó/difi kombóban, illetve nekem 100-ig kettőt kell váltanom.
Kellene keresnem egy fokozat kiosztást a két autóra
Most elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen miből gondolom, hogy ha 3500 rpm-nél mondjuk 200Nm nyomatékunk van, aztán jön a nyomatékcsúcs pl. 4000-nél, akkor, ha 4500-nál újra 200Nm-ünk van, az pontosan ugyanúgy fogja-e gyorsítani az autót, mint a 3500rpm/200Nm, és nem is tudom, de ha valaki ezt a konkrét esetet lemodellezné, azt megköszönném.
Gyíkhuszár tanítványom, csalódtam benned. Ahelyett, hogy a lényeget próbálnád felfogni, részletekbe kapaszkodsz, ráadásul nem a fontos részletekbe. Ha meg azt hiszed, hogy van 32perc szabad időm a videó végignézésére, akkor tévedsz.
Szerintem aki akarta, ennyiből is megérthette, mit akartam mondani, aki meg nem, az ezután se fogja, ezért én nem erőltetem tovább.
Igen. Ezzel kapcsolatban még két dolgot kell figyelembe venni. Az E36-nál még a régi üres tömeget vették figyelembe, amely kb 150kg-al kisebb volt. A Z4 újabb modell, ott már az EU-szabvány szerinti üres tömeget adták meg, ami értelemszerűen nagyobb. A másik, hogy a Z4 áttételezése rövidebb. Mint a többi esetben, ez itt is elég a jobb gyorsuláshoz.
Jobb híján azokat néztem. Az enyém már nem gyári, így nem tudom megmérni, meg szerintem még a gyári értéket sem tudnám produkálni. :) De valószínűleg a 0-100-am romlott a gyárihoz képest, mert pont kell harmadikat váltani, hogy elérjem. Másodikban a fordulatszám legtetején már eléggé elfogy az erő, és talán még szabályzáson sincs meg a 100.
Jah, vagy nemrég ültem egy igen rövid diffis 28-asban, sőt vezettem is. Izé, jól ugrott, 3-asban is dobta a farát. Pedig még úgy is hosszabb volt az 5-ös áttétele egy kicsit, mint a VTI-nek.:)
A 25i alatt lévő 3,15 gyári áttétellel kb 153-al megy 4000-es fordulaton, ha jól emlékszem. A 23, 28i 164 km/h körül a gyári 2,93-al.
"Ha egymás mellé tesszük a kisebb meg a nagyobb nyomatékú autót (a súlyuk is egyforma...) és teljesen egyforma fordulatszám tartományban, teljesen egyforma váltóval használjuk mindkettőt, akkor a nagyobb nyomatékú mindig le fogja gyorsulni a kisebb nyomatékút."
Ez így nem exakt, mert nincs definiálva, hogy a két motor egyforma karakterisztikájú-e vagy sem. Magyarul az a bizonyos nagyobb és kisebb csúcsnyomaték hol keletkezik.
Nem azt mondjuk, hogy nem számít a nyomaték, csak azt, hogy a teljesítmény sokkal inkább mérvadó mérőszám, ha gyorsulásról van szó. Én legalábbis ezt mondom. Mondhatnám úgy is, hogy a keréken mért nyomaték számít, de végül is ugyanazt mondanám akkor is. Egyébként szerintem egyre gondolunk, csak elbeszélünk egymás mellett.
A példád igaz, ha alacsony fordulatszámot feltételezünk, ami a dízelnek kedvez. Ha mindkét autót alacsony fordulaton tartod, akkor a dízel nyer a nagyobb nyomaték, és egyben nagyobb teljesítmény miatt. Magas fordulaton pedig ugyanezért a benzin fog kijönni győztesen ebben a szituációban, hiszen ott neki nagyobb a teljesítménye, és így nyilván a forgatónyomatéka is.
Visszatérve a nyomatékcsúcsos példához, ott most már én is neked adok igazat. :)
Remek példa...és mindketten tudjuk, milyen nevetséges váltó van a Civic VTi meg az összes VTi alá téve: ötösben már 100kmh körül 4000-ret forog. Ugyanez a 325-nél kb. 150-160? (nyugodtan pontosítson, akinek 325i van) Tegyenek a Civic alá ugyanolyan áttételt, mint ami a BMW alatt van és máris fényévekkel lemarad a 0-100-on.
"A dízelnek nagyobb a nyomatéka, mégis gyengébben gyorsul, tehát a gyorsulásnál nem számít a nyomaték"- dióhéjban ezt mondjátok.
Csakhogy azt senki nem veszi figyelembe, hogy a fenti esetben a dízelek váltó-difi áttétele sokkal hosszabb, saccra kétszeres, mint a benzineseknek. Ettől gyorsul jobban a kisebb nyomatékú, de magasabb fordulatszámú autó. Ha egymás mellé tesszük a kisebb meg a nagyobb nyomatékú autót (a súlyuk is egyforma...) és teljesen egyforma fordulatszám tartományban, teljesen egyforma váltóval használjuk mindkettőt, akkor a nagyobb nyomatékú mindig le fogja gyorsulni a kisebb nyomatékút. Ennek megértéséhez szerintem nem kell közlekedési mérnöknek lenni.
Tehát én egyszer sem állítottam, hogy a 200 lóerős benzines autót legyorsulja a 150 lóerős, de másfélszer akkora nyomatékú dízel. Egyébként is utálom a dízelt, meg azt is, aki használja... De nem azért nem gyorsulja le, mert nem számítana a nyomaték, hanem azért mert kicsi a max fordulatszáma, ezért sokkal hosszabb váltó/difi kell hozzá, hogy a szokásos sebességtartományban használható legyen. És mindez azért került elő, mert annak idején a Novothautó:) a nyomatékgörbével magyarázta, hogy miért nem húz a nyomatékcsúcsnál a kompótja, holott csak arról van szó, hogy a sebességfokozatok közötti eltérés (pláne 1-2-ben) nagyobb, mint a forgatónyomaték-különbség a max. nyomaték és a max teljesítményekhez tartozó fordulatszámok között, ezért annak a hatása is erősebb a gyorsulásra.
Teljes mértékben igazad van ezt én írtam rosszul.Mindkét auto e60, dìzel ennek ellenére jobban ment.Amit ki akartam fejezni , az àtalakitàssal kapcsolatban, változtatni hogy alulról jobban húzzon,ez talàn hétköznapibb mint "tiltàsig" pörgetni.Igy értettem a példàt.
Ő ténylegesen mérhető gyorsulásra, azaz a G-re gondol. Abból a diagramból indul ki, amin egy autó csúcsteljesítménye a különböző sebességi fokozatokban változik. Tehát egyesben mondjuk 150 kW a maximális érték, hármasban meg már csak 110. Nem tudom mennyire releváns. Vagy én emlékszem rosszul/értelmezem félre.
Egyébként semmi értelme ennek a kötözködésen kívül, mert szerintem a G-t pont leszarja mindenki abban az esetben, amiről beszélünk: fel kell lőni a kocsit nulláról mondjuk 150-re, és ebben az esetben pont nem ér semmit a nyomaték. Nem kizárt, hogy nagyobb nyomatékkal nagyobb pillanatnyi G-értéket lehet mérni, de ez a fent említett esetben semmit nem számít.
Sok példa lett akkor is felhozva (pl. fokozatmentes automataváltók programozása, csöcsök mérete, egyebek), ez a legutóbb leírt példád is teljesen szemléletes. Aki ezek után is a nyomatékon lovagol a teljesítmény helyett, azt csak sajnálni lehet.
Én sejtem, hogy mire gondoltál, de én sem értem, hogy ezért egy dízelnek miért kéne jobban mennie. Hiába a nagy nyomaték, ha alacsonyan, szűk tartományban van. Ha nem így lenne, akkor nagy teljesítmény is társulna hozzá. Tehát keréken, adott sebességnél nem lesz nagyobb nyomatékod, mert vagy a motor van kívül az optimális tartományon, vagy az áttételed kedvezőtlen.
Példának ott az előbb említett Civic VTI, ami csak 150 Nm, a Golf III TDI-m meg 200, mégis kb. kétszer annyi idő kell neki százra. Nekem 100-nál 5. sebességben van nyomatékcsúcson a motor (sőt, már el is hagyta azt), neki meg 2 vagy 3-ban. A Civic nagyjából ott lehet a 28i mellett, pedig alig több, mint fele a nyomatéka, de a súly/lóerő aránya hasonló. Nyilván adott sebességfokozatban, alacsony fordulati rugalmasságban más a helyzet, ott talán még a Golffal is lenne esélyem, sőt. :)
Legyorsulós...akkor váltó , difi csere. Bármennyire is ereje teljében van egy mai dízel sokkal nyomatékosabb , ezt el kell ismerni .Saját példa 30i vs 30d a benzines sehol nincs semmilyen szinten .
Tiibi: április 20-i hirdetés. Ha nem vitték el azóta akkor elég gáz lehet.
Amúgy az e39-ből származó motornál miért is kéne kartert cserélni? Az én 36-os kupémban volt ilyenből származó motor, kollégának meg amúgy is 39-be kéne;)
A teljes útszakasz újra lett aszfaltozva , nagyon jó minőségben , 100 nevezőnél lett a határ meghúzva ..láttam a listát..sok lada, sok M3 ....Mivel tudom mennyire "autóbolondok vagytok (elnézést érte) :) , egy jó kis hétvégi program lehet számotokra .
Igen, sajnos hajlamos az ember előítéletekre, de ennek Mo.-n történeti okai vannak. Basszus ezt korábban én is láttam, de pont az említett előítélet miatt végül nem néztem meg, mert baromi olcsó volt. Amúgy meg igazad van, az öcsém járt úgy évekkel ezelőtt, hogy kinézett egy coupe-t, fényképen rendben volt, ára piaci, de kiderült, hogy 6 gazdája volt már. Én elbizonytalanodtam, Ő megvette. Neki lett igaza, vagy mind, vagy az utolsó gazdája volt precíz(amúgy egy mérnök srác volt), de minden kopó dolog ki volt rajta cserélve, évekig semmit nem kellett rá költeni, a motorja is hibátlan, mai napig egy gramm olajat nem eszik, pedig az öcskös csak nyélen jár vele:)
Ez egy jó példa a problémára. Azt mondod, az olcsó=rossz, a drága=biztos jó.
Ezt az autót 1,7M-ért adták Tapolcán. 2x is megnéztem, mentünk vele: olyan volt, mint az új. Végül egy ügyeskedő megvette és tessék, máris megvásárolhatod 1,5M-val drágábban. Tettek is rá egy M-es koptatót. Így már sokkal csábítóbb, ugye?
"Fater szerelőjèhez meg nem fogok 50km-t utazgatni meg otthagyni az autót csak ha minden kötèl szakad...ő lelkiismeretes legalább."
En 450 kilometert utazok a szerelomhoz. Egyszeruen nem talalok jobb szerelot, illetve olyan szerelot akire nem csak az autom de az eletem is rabizom.
AZ igaz mindig ugy idozitem a latogatast mikor arra fele van dolgom, ha veletlen nem keszul el akkor elhozok tole egy autot mig nem szol, hogy mehetek felvenni.
Egyszer kiprobaltam helyben valakit, teleszkopokat cserelte ki, csak sajnos elfelejtette meghuzni a csavarokat. :(
Szerintem ha jo szerelot talalsz azt becsuld meg es inkabb utazz 50kmt, hosszu tavon te jarsz jobban.
Egy barátom, korábban kiköltözött Németországba, és nyitott egy autószerelő műhelyt, besétált az alkatrész kereskedésbe, és kérdezte mennyi szerelőként a kedvezménye. Felvilágosították, hogy alapból nem jár, évek alatt lassan lehet kedvezményt kapni.
Öcsém 220 ezerrel adta el a 318i-t és valójában több volt benne az biztos. Semmi gondja nem volt a motorral. Én használtam nem gyári betéteket és tárcsákat, ráadásul nem is a leggagyibbakat (Textar, Brembo, Zimmermann, ATE). Az esetek 50%-ban nyikorgott, nem kopott egyenletesen (még az ATE is). 2007 óta már csak gyári fékalkatrészeket használok és sohasem volt gondom ezt követően a fékrendszerrel.
Van benne igazad,nem is vèdekezni akarok,de nagyon sos-be kellett a fèk mert csikorgott nagyon,a tárcsa trè volt. Nem volt időm keresgèlni,árajánlatokat kèregetni. Mivel ismeri páromat,csak ezèrt ajánlotta fel,hogy kicserèli nekünk,mivel règen autószerelő volt,csak az alkatrèsz biznisz jobban bejött neki. Remèlem nem lesz vele problèma,eddig jó,èrezhető a különbsèg. Aztán most már van kis időm keresgèlni. Kaptam egy kèt tel.számot itt helyben. Aztán majd meglátjuk. Volt egy szerelő,akiről úgy gondoltam,hogy jó. Futóművet újítottam fel. Rá pár napra nyikorgott ugyanúgy,mert nem vette èszre,hogy a stabilizátor ki van teljesen. Eladás előtt megcsináltattam,de amikor ránèzett fater szerelője,mèg mást is kellett cserèlni,köztük a talpast is,amit elmèletileg az itteni szerelő is cserèlt Akkor ajánlottátok itt többen,hogy ne is vigyem oda. Azóta másnál mèg nem próbálkoztam...Fater szerelőjèhez meg nem fogok 50km-t utazgatni meg otthagyni az autót csak ha minden kötèl szakad...ő lelkiismeretes legalább.
A sor6 hiányzik,viszont meglepően jól megy az autó. Az ex 36-omhoz kèpest. Az se volt versenygèp a 20i coupe...de ez a kombi 4henger is megy úgy. Nagyon èlvezem,ès tènyleg köszi a segitsèged! Van egy tèma,majd valamikor lefènykèpezem ès elküldöm facsèn. Kiváncsi vagyok a vèlemènyedre! :)
Igazad van. Nem-et mondtam. Aztán az autóalkatrèsz üzletbe beszaladtam megnèzni az alkatrèsz árakat. Ott úgymond már ismer a srác,ès mondta,hogy felrakja nekem a fèket. Így ő is jól járt,mert nála vettem meg. Ő ajánlotta a TRW-t,neki is az van fent ès meg van vele elègedve. Plusz jó áron van,így 50-re jöttem ki. Nem tudom,nem szoktam skótoskodni,de ezt sokallottam most.
Izé, a hátsó futómű felfüggesztés tudomásom szerint az elején volt (fészift előtt) problémás nem? Állítólag a fészlift előtt már javították a problémát, de nem akarok okoskodó lenni.
Szegény Nagyi, el van keseredve, mert nem sorhatost vett. Persze az nem jelenti azt, hogy rossz lenne az autókája;)
Köszi,szètnèzek mindenkèpp. Szeretek utána olvasgatni a dolgoknak. Nekem is 318i N42B20A. Kicsit betegesek az N-es motorok azt olvastam,de bízom benne,hogy nem lesz baja. Az elmúlt 2hètben bele szerettem,azóta van nálam. Teljesen egyet èrtek az általad leírtakkal. Nekem egyetlen hátrányom van,hogy nem vagyok szaki,így mindenhez szerelő kell,viszont 3ève lakok Hatvanban,ès mèg nem igazán találtam jó szerelőt. Mèg annyi kèrdèst engedjetek meg,hogy TRW fèkről mi a vèlemènyetek? Nekem ezt ajánlották,be is rakattam,jónak tűnik. Előző szerelő textart meg brembot ajánlotta,viszont szerelèssel 80ezret mondott rá,amit èn sokallottam. Èn vagyok a skót,vagy tènyleg ennyire drága egy fèkcsere E46ra? Tudom,határ a csillagos èg,de textar tárcsát is találtam a neten már12-èrt is darabját Brembo tárcsát is 15-èrt...tehát le akartak húzni? TRW-t ahogy olvastam a textarral említik egy "szinten",èn nem ismerem. Na mindegy...
e46 320d-ről tudok mondani véleményt , szüleim autója ,szinte újonnan került hozzájuk, bár lehet nem kompetens mert az öreg nagyon vigyáz rá , 40 éve szervízmester más a látószög.Megkímélt autó .
Illetve 320 coupe, 2,2-es motorral , ami ütve volt rendesen .
Öcsémnek 318i volt, nekem volt 325i-m és most M3 van. Az első két autó hibátlan volt (a 4 hengeres is), a kor legjobb futóműjével. 316-ot vezettem, az rém gyenge volt. E46 típusbetegség a hátsó padlólemez elrepedése a gátlók környékén, erre figyelni kell a vásárlásnál, de rendbe lehet rakni (van rá gyári javítókészlet is, de én simán "megfoltoztattam"). Amennyiben nem veszi észre az ember, ez bajt okozhat, főleg az erősebb benzineseknél és az összes dízelnél (kiszakadhat a hátsó kerék). Két ismerősömnek van/volt 320d-je, az egyiknek 5 éve. Neki a pillangó szelep leesése miatt volt gondja (ez a probléma jellemzővolt az E60-akra is és komoly károkat tud okozni). Más gond nála sem volt, de ez épp elég volt neki. A másiknál a fék nem működött egyik pillanatról a másikra (elfolyt minden fékolaj), szerencséje volt, hogy nem lett komolyabb baj. Nem egy trehány emberről beszélünk, karbantartotta az autót. Ő el is adta az eset után. Summa summarum az E46 sokkal, de sokkal kényelmesebb és főként vezethetőbb autó, mint az E36 volt és ez leginkább a futóművének köszönhető.
Az M3 más tészta, azzal nem mentem még annyit, hogy érdemben nyilatkozni tudjak a megbízhatóságáról. A padlólemezt én megcsináltattam és a fékrendszert is felújítottam (új fékcsövek). Szerintem jó kis autó az E46, nekem vezethetőség és dizájn szempontjából is jobban bejön mint az E90 (utóbbit ebből kifolyólag csak vezettem, nem birtokoltam).
Most minden rosszindulatúság nélkül: láttad azokat az új lamellákat beszerelés közben?
Csak azért, mert láttam már neves diffiátalakító kezei közül kikerült sperrt, amiben a kúpos rugó egy táblalemezből saját kezűleg lemezollóval kivágott gyalázat volt.
Azóta megoldódott a kérdés, megvették előlem. Nem értek hozzá túlzottam, meg a rávaló sem végtelen, de ez diszkontáron lett volna... Szóval marad az m52, de a 28-as konverzió azért még porondon. Utcainak kéne maradnia, ez is egy érv volt amúgy ellene. Az M50-es 260 le volt padon mérve, szóval ott a kuplung, váltó is cserés.
A mostani felállásban egy chip még nekem is lesz és megméretem, hogy mennyi az annyi.
Az orrán én is könnyíteni szeretnék, de a klímán kívül nem jött még ki súly. Az üléseken lehet fogni vagy 30 kg-t, baromi nehezek.
Szia, kösza a leírást a sperr-ről. Bingyo néven tényleg hirdet, megtaláltam. Az az igazság, hogy félek az ilyen otthon gyártott dolgoktól, ha valami nem jól sül el én nem tudom megjavítani, sőt az autót lerakni se, viszont egy "boltban" megvásárolható egység megfizethetetlen - értsd 500eFt.
Azt tudom;) Pár ezer km után csíkos volt a bütyök, bár koás még nem volt mérhető. A felhordott anyag sose lesz, még hőkezelés után sem olyan, mint az eleve olyannak gyártott.
Mindig elképedek, hogy milyen műszaki emberek mozognak itt.. Az M52B28 alu vasblokk tengelyezése a Szuromi csippeléssel plusz 20 lóerőt jelent orrnehéz perselyezés után, de előtte mérj veszteséget....
Egy árva szót sem értek, és közben irigykedek rátok a műszaki érzéketek miatt. :D
Értelek, és valahol igazad van. Nem gondoltam, hogy a tengelyek ára így elment. Vagy 5 éve Szuromi hozott tengelyből 48-50 -e Ft körül csinált egyet.
Már nem tudom, tengelyeznék-e, vagy nem, de ha kijárnék valamely pályára, mint Evga kolléga, akkor nekem biztos bejönne, hisz a pörgethetőség az fasza a pályán.
Majd eldönti mit akar. Az orrnehezítés nyomós ok a vasblokk ellen.
Persze tudom, anno a 28-as blokkon próbáltam. Pár nap szkeccsolás volt a beállítással, mire lett megbízható alapjárat, meg erő is egyszerre.
Jópár konzultáció Szuromi Pistával, meg Speer Zsoltival. Ha mással csináltatom, nem magam, nem kevés plusz pénz lett volna. Így csak a tömítések, meg a tengelyek, meg asszem az olajat ecseréltem. Egyik tengely gyakorlatilag ingyen volt, maradék Is alkatrészekért csereberéltem.
Sose felejtem el, beleégte magát az agyamba a két szám: beállítás tesztelés, előző nap ment tele a tank. 54 km-t ment próbálgattuk (persze volt azért egy helyben járó motor figyelés, előmelegítés, stb.
Szóval az 54 km-en kerek 20 l benzin fogyott. Néztünk mindent, ilyen gyorsulás, olyan gyorsulás...
Utána írtak nekem chipet rá, de elb@ta a srác, aztán egyszer csak élethelyzet változás jött, költözés, minden, arra a zsetonra is szükség volt, el kellett adni az autót.
Ha sajnálta valaki, akkor én biztos, de az élet ilyen kegyetlen. Szép kupé volt, full rozsdamentes, rengeteg plusz dologgal, igen jól jártak vele. Azót is hiányzik, de végre a kombi is tetszik, bár az erő kevesebb benne. - még.
Egyébként egyre jobban szeretem a touringot. Senki se nézi ki beleőle, hpgy haladós autó.
Jut eszembe itt megkérdezni, nincs valakinek egy Eibach, vagy K&W, esetleg más normális rugószettje olyan 40/30 körüli ültetéssel? Bilstein fordított száras szetthez kéne.
Én inkább bevállalnám, mint m52b28-at a jó kis b25-öd helyett. Ha a szívósort, leömlőt átpattintod, illsztitek a programot, sztem 240-250 LE hozható vele. Az már érezhetően több, mint a 20 LE különbség.
Jó is az a vasblokk. Mostanában megint behalt egy ismerősnek az alublokkján a hengerfej csavar.
Jó-jó az M52 motor, de csak addig, míg nem kell, vagy szándékozunk szétszedni hülye tuningolások miatt...:DDDD
Kb 20 lóerő pluszért nem cserélnék motort. Az övé közel 200 Le, ha jól emlékszem. 28-ast reszelni, annyi, mint 25-öt reszelni.
Ha már itt tartunk, legolcsóbb egy nagytengely pár, ha ép, egészséges b25 motorja. Akkor nincs motor ki-be építés, annak a költségét programozásra fordíthatja.
Vagy: Ma reggel láttam a FB e36 adok-veszekbe, valaki hirdet 220-ért egy turbós m50b20 komplett motort. A cuccost átrakja az m52-re, a maradékot eladja, vagy akármit is.
Tán Bimbó, nekem legalábbis úgy rémlik. A 28i gyári diffimet ő vitte el annak idején. Ezért fosok az építtetéstől, hogy nem lesz jó a hézagolás. Nem nagyon ismerek olyat, aki becsülettel megcsinálja. Ráállhatnál. :) Van egy 3,15-ösöm, ami már mókolva van, csak kéne bele új csapágy, és ki kéne hézagolni, mert búg.
Ettől függetlenül nekem is normálisan működött a faceliftes E36-ban, amíg benne volt. De én annyira anti-ASC-s vagyok, hogy mikor elromlott a kapcsoló, inkább kiszereltem a pillangót, mint hogy megcsináljam.
Valóban annyi lehet, hogy az ASC és az ASC+T nem ugyanaz. A faceliftes e36-okban ASC+T van, 3db ilyen autóm volt ezek biztosan fékezik a kereket... A régi pl 92-es 325i-ben lehet csak ASC van és az fojtószelepes, vagy kitudja :)
Mintha valahol azt olvastam volna, hogy az ASC+T a hátsó kerekeket fékezgeti, de nem tudom, hogy mennyire megbízható forrás. Illetve fogalmam sincs, hogy melyik autókban van sima ASC és melyikben ASC+T.
Az ASC is kerekenként fékezget + fojtószelep. Az ASC-s e36-on hátra két fékcső megy még a simánál csak egy... De ha van sperr attól még működik az ASC...
Mondjuk nagyon nem mindegy, hogy ASC vagy DSC. Míg az előbbi egy fapados kipörgésgátló, ami nemes egyszerűséggel fojtja a motort (ebből adódóan semmi gondja nem lehet a sperrel), addig a DSC már tudtommal kerekenként fékezget. Magyarul ha sperres a DSC-s kocsi, akkor hiába fogja le hátul az egyik oldali (ledifferáló) kereket, megfogja a másikat is. Magyarul nem úgy fog működni, ahogy annak kellene, ez esetleg okozhat galibát. Vagy nem?
Vagy nem is jól gondolom? Ha jól gondolom, akkor tovább lehet az egészet fonni azzal, hogy neked 540i van, amit 1995-től gyártottak, viszont csak 1998-tól szerelték DSC-vel (ha jól tudom). Tehát az, hogy neked nem veszik össze a sperrel a kipörgésgátló (!), a hétköznapi halandónak az ég világon semmilyen információt nem tartalmaz.
A korrekt az lenne, hogy DSC-s autóval jól működik-e vagy sem. Persze ez megint lehetne magától értetődő, mert ugye vannak gyárilag sperres és DSC-s autók, de az megint csak nem sokat jelenthet, mivel semmi garancia nincs arra, hogy a kipörgésgátló rendszer programozva is ugyan úgy van.
És azonos ember csinálta? Kellett vinni az eredetit, vagy adott egy komplettet, vagy csak a belsö részt? Az áttètelt ö mondja meg hogy milyet tud csinàlni, vagy több fèle opció van? Igazàndiból minden rèszlet èrdekel, mindkettötöktöl. Ja a legfontosabb- beèpítès utàn mèg volt bàrmi teendö, pl., mèg nem egèszen jò ùjra ki stb. Köszi
Na de most komolyan, be is lehet kapcsolni? Hallottam már több ilyen utólagos sperresítésről és mindig az volt a vége, hogy a kipörgésgátlót utána nem lehetett használni.
De látom, már lecserélted "ez itt a kocsi" képekre. :D
Szívesen készítek egyébként még fotót, ha kell, olyan "ez itt a kocsi" fajtákat is tudok.
OFF:
Nemrég az Alfás barátomnak is fényképeztem eladáshoz. Ezek egyáltalán nem művésziek, hanem "ez itt a kocsi" fajtájúak, ennek ellenére szerintem igencsak gusztusosra sikeredtek.
Aki akar dolgozni az dolgozik is , sajnos a nagy többség fillérekért ! Egy bolti eladó vidéken 80-90-et kap a kezébe és jó esetben hétből hatot megy,reggeltől estig.Akkor miről beszélünk?
Én a szakember képzésben látom a gondot.Sajnos ma mindenki főiskolás,egyetemista akar lenni . Aztán mikor a jelentkezőből 10-ből 6 -ak népművészeti
főiskolája van amit alig bírt elvégezni , (de főiskolás az a lényeg ), na az tényleg nem akar dolgozni ,ez tapasztalat.Kétkezi szakember képzés meg a béka s..e alatt van. Az iskoláknak úgy kell
összelövöldözni , hogy legyél már , autószerelő,fényező,lakatos...stb.Nem akarok senkit megsérteni kár ebbe belemenni nyilván mindenki másképp látja a gondokat.Sajnos elérkeztünk oda , hogy
kezd kiöregedni a szakember gárda ezt nehéz lesz pótolni. Nagyon sok multi cég van az országban ahol el lehet helyezkedni betanított munkára sajnos ma ez a tendencia. Lehetsz te a merci gyárban , de az is egy betanított munka ami viszonylag biztos de közel sem nyugati bérekért.
Már a Totalcar aktuális Bálna cikkében is a munkaerőhiányodról van szó. Ha így sem találsz embert, akkor tényleg komoly gondok vannak az országban. Egyébként szinte az összes foglalkoztatási szektorra jellemző a munkaerőhiány, talán a kiskereskedelemben a legdurvább (Budapesten 200-250 nettóért sem nagyon találni eladójelöltet). Nem lesz ennek jó vége.
Szerintem jó képek voltak amit Stra csinált. Én mindkét verziót fent hagytam volna. Nagyjából 1000 forint befizetésével egyrészt továbbnagyíthatóak lennének a képek, másrészt 12 fotót tudnál feltölteni (ezeket a funkciókat nem is kéne hetente meghosszabbítani, a hirdetés általad történő törléséig megmaradhatnak). Én minden autómat eddig ezen hahu funkciók beélesítésével adtam el, hidd el megéri. Nagyon sokan rá sem klikkelnek egy alap hirdetésre. A sok nagyítható fotó már alapból egy jelzés a potenciális vevők felé, hogy egyrészt komoly eladó vagy, másrészt igényes is. Persze, ez szigorúan az én véleményem. :)
Igen:) Nem akartam írni, biztos jó gép, meg ügyesség kell ezekhez a képekhez, de a hahura ezek nem valóak. Rendes képeket tegyél fel, ezek nem jók " oda "
Igazad van,mert a folyamatos műszakhoz képest nem keresnek jól. Viszont más céghez képest,ahol ugyanúgy folyamatos műszak van,azokhoz képest igen. Múltkor Győrből hívtak,cég nevet nem tudok már pontosan,hogy nem szeretnék-e oda költözni és ott dolgozni? Nem-et mondtam. Aztán kérdezte a hölgy,hogy nem tudnék valakit hasonló végzettséggel,aki szeretne ott dolgozni? Szinte könyörgött a telefonba,hogy valakit szerezzek már nekik,annyira nincs feléjük szakember... Elég szomorú,bár ott érthető,az emberek inkább átjárnak Osztrákiába gondolom én :D Na de tényleg bocsánat az off-ért! :)
Ebben is van igazság,de azért különbséget is tudni kell tenni cég és cég között. Nem védeni akarom a cégünket,de a környéken állítólag a legjobban fizető cég,tiszta körülmények,céges busz jár elég sok helyről,van konyha...stb. Egyedül a folyamatos műszakot mondanám,hogy nem embernek való...De van ismerősöm,aki 50-60 ezerrel keres kevesebbet,sokkal rosszabb körülmények között. Itthoni viszonylatban nem hiszem,hogy olyan rossz. Mivel te környéki vagy,biztos jobban ismered ezt a céged,és gondolom meg is van a véleményed róla,vagy hallottál róla negatívumokat,de én személy szerint meg vagyok elégedve vele,előtte sokkal szarabb helyeken dolgoztam harmad ennyi fizetésért. Na mindegy, le is zárnám a témát,mert szerintem felesleges ezen tovább menni,változtatni úgysem tudunk rajta.
Teljesen egyet értek. Volt szerencsém többször interjúztatni. Operátorokat,gépkezelőket keresünk. Kérdés: Ön miért szeretne nálunk dolgozni? Válasz: Hát,én amúgy nem szeretnék itt dolgozni...na bumm. Csak azt nem értem,akkor miért jön el,miért várja ki,mire sorra kerül... Sajnos itt a környéken már annyira nincs munkaerő,hogy olyan embereket is alkalmazunk,akik egy egyszerű operátori,vagy gépkezelői munkát nem tudnak elvégezni. Pedig egy betanított munkához nem kell nagy szakértelem véleményem szerint. Úgyhogy itt alsóbb rétegekben is nagyon nagy a probléma,nem csak a " jó szakember" szekcióban... Bocsi amúgy az OFF-ért...
E36 4,6 V8 van ismerősnek , brutális .Csak a motorját tartja ennyire . Ez az autó ennyi pénzért ajándék.Remélem gondos gazdához kerül. Kint is fölmentek az árai
az egyedi , különlegesebb, komolyabb autóknak .Ez eddig is megvolt , de most jelentőset ugrott.
Elbeszélünk egymás mellett, de nincs jelentősége. Ez a téma nem érdemel több szót szerintem :)
Nagyi:
Azért van munkanélküliség, mert nem találkozik a kínálat a kereslettel. Sajnos aki ma itthon épp munkát keres, annak nagy része vagy olyan képességekkel/hozzá állással rendelkezik, hogy nem jó sehova vagy irreális elvárásai vannak a munkáltatójával szemben.
Mindig nehéz volt normális munkaerőt találni egyébként, 10 évvel ezelőtt is. De mostani állapotok rosszabbnak tűnnek.
Novothauto:
Egy cimborám most cuccol haza külföldről. (ilyen is van..)
Már reklámoztalak neki, gondolom majd megkeres :) Ha nem ismertem félre, tökéletesen megfelel az hirdetésedben leírt elvárásaidnak.
Van ismerős egy munkaerő közvetítő cègnèl. Sokat beszélünk erről. Egyszerűen nem èrti,mièrt van munka nèlkülisèg Magyarországon,a mikor egy helyi cèg kèr tőlük 30-50munka vállalót,ès alig bírnak össze kaparni embert,akit be tudnának küldeni interjúra. Bár hozzá teszem léginkább most csak erről hevesi tèrsègről nyilatkozom ezt. Aztán lassan nyit az Apolló gumi gyár,meg mèg egy kèt cèg,ès alig találni jó munkaerőt...
Sajnos hiba volt azt mondani, hogy nem sürgős. Én is elkövettem már, de többé nem fogom :D
Mesterekre jellemző, hogy akár menyire is próbálnak korrektek lenni, túl vállalják magukat.
(Nem csak az autószerelők)
És amikor a nem sürgős autó következne, akkor hozzák be a csúszást, meg akkor esik be egy visszajáró ügyfél egy gyors kuplungozásra, mert holnap lagziba kell menni a világ végére.
Bevállalja, mert úgyis csak egy nemsürgős vár a sorára, a másik meg ugye nagyon sürgős.
Ahol nagy a pörgés, ott másképp telik ám az idő 2-3 hét csak úgy huss elsuhan :D
Coupe teljesen jó két gyerekig. Gyúrjatok hátra. Azért a touring persze kényelmesebb. Akinél a dízel kia kombi felmerül alternatívaként, ott valami nincs rendben :)
Mindenesetre lehet Nálad fog kikötni a verda....Eladni nem akarom,kósza hülye gondolat volt csak.
Gyakorlatilag a bmw mániás fönököm lebaszott:)))) Ő is....
És tényleg hiányzik. a héten lesz 1 hónapja hogy szervízben van. ABS hibával.Egy a Géza barátomtól kapott kp zár cserével,valamint egy árajánlat kérdéssel a teőkárpit ügyében..
2 hétig semmi nem történt az volt 3 hete.Úgy van ott ahogy hagytam.
nem irok semmit csak hogy budafok ,meg 6 os szám van a cégnévben...
Reméltem, hogy nem sértelek meg, miután elküldtem mert a hangvétel lehet nem volt túl elegáns. :)
Szóval persze, kényelmesebb egy kombi vagy SUV, de ha neked ez az autó fontos, akkor meg kell próbálni. Aztán ha majd tényleg nehézségeket fog okozni, akkor látni fogod hogy hova merre.
Minden ember más, másak az ingerküszöbök stb.
Az autó szép, gyorsan el fog menni szerintem, ha valóban mennie kell.
Amúgy van egy ismerősöm, aki tényleg bepakol mindent a kombiba, ahogy írtad, még a kismotort is, és panaszkodik, hogy nagyobb autó kell neki. SUV-ot akar venni, mert más reménye nincs, hogy elférjenek. (1 kétéves gyerekük van.)
A történethez hozzátartozik, hogy amit megvettél autót, már a képeken is olyan volt, mintha katalógus fotót raktak volna a hirdetésbe.:) Szóval rá kellett mozdulni, mert látszott, hogy gazája volt. Remélhetőleg a motorral sem lesz gondod.
Az eladó azért egy kicsit amatőr volt a forgalomba helyezéssel, de ellenben nem volt drága kocsi, és őszinte az autó.
Nem keverendő a Te autód az enyémmel. Én 430-ért adtam el,az állapota is tükrözi,illetve,hogy új hatósági azonosítóval volt ellátva. SOHA nem lesz hozzá törzskönyv,rendőrségi papír meg van róla. Át lehetett írni tulajdonjog átruházási szerződéssel,de a forgalmiba mint üzembentartó van bejegyezve az új tulaja. Tehát több dologból is sántított,én is már így vettem. Költöttem rá,de abból kihozni valamit....újjá kellett volna építeni az egész autót,főleg,hogy árokba is volt már az előző tulajnál. Na mindegy,egy szó mint száz,bánnád,ha eladnád. Én is bántam,amikor elvitték megsirattam,ha szégyen,ha nem. 2 hónapig keresgéltem valamit,amivel pótolni tudnám. Semmi nem hozott lázba. Gézának itt külön köszönöm,mert nagyon sokat segített. Amikor Gábor (nasszer) felvetette,hogy talán megválna az autójától,kicsit ráharaptam,hogy na talán megint bmw kéne...Sokat variáltam,rengeteget. Géza tudná tanúsítani,nagyon sokat beszéltünk fácsén,meg telefonon is. Egy Honda-ra vártam,de csak mert ismerőstől lett volna. Viszont ő addig amíg nem vesz másikat,nem akart megválni tőle. Volt olyan autó,amit az orrom elől vittek el. Aztán Géza egyik nap küldött pár linket E46-os bmw-kről. Másnap felültem a vonatra autó hiányába,elmentünk Gézával,megnéztük,és meg is vettem. Még egy hetet kellett rá várnom,mert külföldről volt,és műszaki,papírozás...stb de már nem bánom,ismét bmw tulaj vagyok,igaz 46-os,és kombi. Sajnos nem 6henger,csak 4. Ráadásul ahogy olvasgattam most utána,az egyik "beteges" motorral szerelt,de már nem érdekel. 2 hónap után valahogy már az se érdekelt volna,hogy ha 16i,csak legyen már valami,és ha lehet,akkor az a valami bmw legyen! Nem bántam meg eddig,és nem is fogom,mert ha belegondolok,hogy mennyire nem találtam örömöt egyik autóban sem,amiket kipróbáltam,akkor már megérte!
Ui.: Ahhoz képest,hogy az én e36-om milyen volt,én 1évig győzködtem magam,hogy eladjam,és kb. 5 alkalommal tettem fel hirdetni. Aztán töröltem a hirdetést,és sorba mondtam vissza az érdeklődőket,mert meggondoltam magam.
Igen, ez addíg igaz míg egy fiatal ugrik be hátra. . Két embernek tökéletes , több embernek, gyerekeknek sz...ág!. Minden szinten . Egy kínlódás, aki más mond az hazudik.
Túl van parázva magyarországon ez a háromajtós dolog. A 67 éves anyám simán hozza-viszi az unokáját egy 3 ajtós g astrával. Ha neki megy, neked is menni fog.
Ettől a hajam hullik ki.... Bármelyik kolégám csajának késik 2 hetet, már kombi kia-kat meg egyterű buszokat nézegetnek, mert jaj mi lesz ha jön a gyerek jaj jaj coupeval kész kínszenvedés az egész élet.
TRABANTBAN NŐTT FEL A FÉL ORSZÁG EMBER! TRABANTBAN!
Hozzá állás kérdése. Nyilván kényelmesebb egy sofőrös V-klasse ahol a személyzet köti be a kisdedet a fotelba, de ha meg akarod oldani, akkor meg lehet oldani a coupeval is.
Lehet hogy nem fogod tudni elvinni a pelenkázóasztalt meg a 2 kismotort és a háromkerekűt is az egész plüssfalkával a nagyihoz, de biztos, hogy el kell?
Mintha te is eladtad volna a tiédet. Vagy csak akartad? :)
Nemrég voltam vele szerelőnél. Csinált rajta ezt-azt, körbevizsgálgatta, ment is vele, hogy meghallgassunk egy bizonyos fura hangot (amit aztán meg is szüntetett).
Közben agyon-vissza dicsérte.
Jött vevőjelölt, ő is ment vele. Nem győzte dicsérni, szerelmes lett belé.
És baszki rájöttem:
Nem adom el. A hirdetést csak tesztképpen fennhagyom egy pár hétig, hogy kiderüljön, reális lenne-e az ár vagy hogy mennyire volna kapós. De nem adom el. :)
Egyúttal érdeklődök kisgyermekes kupétulajdonosoktól, hogy mennyire macera a gyerekülés, bababerakás, stb. egy ilyen autóval. Mert persze mindenki mondogatja, hogy szopni fogok, kombit kell vennem. :D
De két kocsit nem bírok el, ettől meg már nem akarok megválni.
Szóval mi a tapasztalat gyerekkel? Bucsher, neked kettő is volt a kópéban hátul, nem?
Nem akarok nagyon beleszólni, de amikor árultam az e34 et akkor is volt egy komoly vevő fórumtárs- aztán késett a volánbusz.Nos az a szerencsétlen járat azóta is "késik" 2011 -et irtunk akkor....
Tehát? Hétfő reggel 6:15 jó lesz? Mondjuk az Árpád híd valamelyik hídfője? Egyáltalán mennyire komoly a szándékod? Mondj valami konkrétat légy szíves. Pont olyan lesz élőben is, mint a képen. Sőt, még szebb, mert a fotó elég szar lett. Ha bizonytalan van benne, akkor inkább nem tartogatom meg húzom-vonom, azé, aki előbb kifizeti, mert ilyenkor szokott előfordulni, hogy két szék közé ülök.
Vasárnap este össze tudunk futni Budapesten valahol? Őszintén szólva egy érdi srác nagyon rá van stresszelve a kormányra, de neked ígértem először, ehhez tartanám magam.
Dehogy .. ahhoz nem kell. Hátlapon alul a két csavar hozzáférhető .. De egyébként az ülés, pontosabban a sínje, 4db 17es csavarral van rögzítve .. azokat kicsavarod aztán ki lehet venni az egészet .. csak ha fűthető akkor figyelni kell a kábelekre.
A múlt hétvégén mikor történt a dolog csak leszedtem a hátlapot .. alul két csavar tartja meg felül a fejtámla valamint a fül és annak "háza" amivel nyitni lehet ... Akkor kiderült hogy mi a baj és így jobban nem szedtem szét, inkább összeraktam mert bovden nélkül nem lett volna értelme és mivel napi használatban van.
Elvileg majd hétfőn beszélek újra kolosmesterrel és a jövő héten valamikor elmegyek érte aztán majd a szerelés...
Az ominózus felfövés azért következett be, mert a középső (5-6) negerfej csavar menet felszakadt. De az is azért, mert a cimborám átvégta 2-ben összerakásnál a menetet, mert nem volt túl szép, ép, és a lehúzás után nem sokat ment, a környezetében lévő csavarok menetei is felszakadtak a blokkban. Szegény kapott terhelést bőven.
Khmm, nem is tudom, ki járt még így...:)))) Nekem egyszer 180-200-nál gyorsítáés közben (német m3-as autópályán) főtt fel, szerencsére meg tudtuk menteni, de akkor tőcsavaroztuk. Azt is okosba meg olcsón, amúgy a tőcsavar se olcsó.
Amúgy a budaörsi haverom is mikor lehúzta a hengerfej csavarokat a 28i motoron, a második (utolsó) húzásoknál, kb 2 csavar volt még hátra, mikor megszakadt az alublokkban a menet...
Tényleg csak magunknak szabad, de már úgy se nagyon olcsó, hengerfejnél gépműhely kötelező.
Vadászni kell a blokkot szerintem is. Az enyém 23i motor is full, nemodavaló hang,- olajfogyás,-, folyás,- kartergáz mentes. Remélem még megy egy párezer km-t így.:)
Ha tudtok egy ugyanilyen 28i blokkot, eladom THT-nek.:)
A felújításnál az idő egy dolog. A költség egy másik. Az meg egy harmadik, hogy találsz-e hozzá normális, hozzáértő szerelőt, nem beszélve a gépműhelyről. Ez utóbbi a legkeményebb dió. Nem egy olyan volt már, hogy bele lett lapátolva a motortérbe 600 ezer forint, aztán 15000 km múlva meg leszakadt az egész bazár. De az is elég, ha csak gátas lesz vagy egyéb ilyen apróság. Lehet megint levenni a hengerfejet, az autó megint le lesz támasztva, beszakad a hengerfej csavar, kijön a menet a blokkból... csak a nyűg.
Sorhatos BMW motort csak úgy "érdemes" szétszedni, ha magadnak csinálod, van tuti gépműhely és van alkatrészre kedvezményed. Egyébként csak pénzkidobás.
Na ez elég szarul sikeresett: ülés háttámla takarót kell levenni, ne meg alul is hozzá kell férni, persze csak kivett állpotban szerelhető, de nem vészes munka.
Lehet "tuningoln", azaz kerékpár váltbowden rögzítővel applikálva pl.
Nekem is volt ez a baj a kupéba, de nem is kellett bowdent vennem, mert elég hosszú darab maradt így csavar+lapka rögtíéssel be tudtam állítani. Úlés háttámlát kell leszedni, de érdemes az egész ülést kikapni hozzá a kocsiból, hogy normálisan hozzá lehessen férni.
Szerintem lehet jobban jársz egy hengerfej felújítással, mint motorcserével. Régebben nekem két motoron is volt szelepvezető probléma. Egy-egy hengernél betaknyolta rendesen az olajat, és már konkrét gyújtási problémát is okozott. egyikkel nem foglalkoztam, a másikat vagy 5 éve 70 x ezer Ft-ért felújították, azután makulátlan lett. De ez csak a HF munka díja volt, a felrakás az saját mnka, plusz anyag. de utána nagyon tuti lett már végre a motor.
Persze ha ezt az utat választod, érdemes lenne Novoth úrral konzultálni az általa forszírozott veszteségmérés érdekes lehet, hogy felújítási alap-e a benn lévő motor.
Sziasztok!! Elszakadt a vezető oldali ülésemben a bovden amivel előre lehet hajtani az ülést hogy be tudjanak ülni hátra, a fül amivel előre döntöm minden ellenállás nélkül mozog fel-le. Elég macera így a Gyerkőcöket be- és kiszállítani ... :( Nincs valakinek elfekvőben ilyen bovden ? Persze nem ingyen ...
Nekem egy VW golfom volt igy, hogy vizet gyujtott a padlon.
Mint kiderult a vizelvezeto csatorna volt eldugulva a tetoablaknal. Soha nem sikerult kitakaritani, igy vegen csak furtam 2-3 lyukat a padlon es elfolyt a viz. ( az auto mar nem ert szinte semmit sem)
Persze, hogy akkor jelentkezik az ember, ha valami nincs rendben az autóval.
BMW 316i e36 Touring jobb hátsó ülés lábterében nagy mennyiségű vizet fedeztem fel a hétvégi nagytakarítás során. Nem öntöttünk ki semmit, csak a szőnyegek megemelése során találtam rá a vízre.
Lehetséges, hogy a klíma kondenzvíz gyűlt össze???
Enyémben tuti a blokk, de nem eladó.:) Múltkor tudtam egyet, Hajóson, nem tudom eladta-e már ember. Facebok csoport e36 adok-veszekben. Egyébként egy tutinak mondott 323 ti-t is bontanak. Ha kell elmegyek veled megnézni szívesen.
A tied biztos valami kísérleti célra rakta össze egy német vendégmunkás, és csak szigorúan ellenőrzött alkatrészekből...:DDDD
Ahogy Zsolty mondja, két éves korára kirohad belőle ez-az. Maga a szerviz is ezt mondja.
És olyan slendrián hozzáállást még nem láttam, aszondja a szerviz, hogy inkább feltöltik garanciában ingyan a gázt, mindóthogy szétszedje a hullaékot...... Jajj nekem, miért is vesz a cég ilyen retkeket.
Múltkor ominózus szervizben az egyik autó olajcseréjekor úgy rakta be a tanuló az olajszűrőt, hogy nem vette le a fóliát róla. Hátt, a motor kakukk.
Ne fogd vissza magad :). Annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy a felső részén (ahol általában süti nap) forgatható vason. Általában észre sem veszik, de jobbnak látom elmondani. Igazából akkor lehet zavaró, ha szándékosan megfogod 12 óránál és elkezded tekergetni.
Téli abroncs volt, a belsején már kicsit kopik a festés. Mindegyik egyszéles, 7J-205-ös szélesség, 16-os átmérő. Ha érdekel, dobj egy ajánlatot az attila.007 kukac gmail.comra. Esetleg holnap le is tudom szállítani...
Nade nem a lóerö a lényeg a csillagoséknél.Tudod a kandalló elött ülsz,nagyapásan,a bmw-nél meg benne.:)))Haverom eldobta az e39 530 dénest aszondta "nem adta ki"nem irom ide ,mit vett helyette.
Nem a telioldal a lényeg hanem az már korábbi hanem az első nem telioldalas rács meg hátula rendszám felett a diszkrét krómdisz.Mint a kis vese/nagyvese e34-nél:)))
Na meg tudom, hogy nem lesz elég a 160 lóerő, így ha lesz (de sietnem kell az elmenő árak miatt) vagy 280 (193 LE, vagy 300-320, persze E-vel kezdődő, nem végződő.:). Jó is lenne egy 220 lovas, sperres.... jaj.
Az enyém meg 2 hete letámasztva az állítólagos BMW szakinál,de még hozzá se lett nyúlva.Mondtam én hogy nem sürgő,de hogy 2 hét alatt semmi.....ABS hiba amugy
Kövezzetek meg, útközben ma ha jól számoltam 4 db W124-es mercit láttam, abszolút hibátlan állapotban. Épp említtetem az asszonynak, hogy egy ilyenben is szívesen utaznák. Épp nézegettem a 2,5 feletti motorosokat, hátt a hibátlanok ára elszaladt, mint az e30-aké, csak a merciből még találni gyári kivitelt.:)
Kedvet kaptam, kell nekem mondjuk egy 300 benzin grafit metál....
Na de hogy on legyek, kell nekem a 36-os is.:) Jó hogy hallják, mikor hazajövök a tecsóból vele, nem tudom megállni csikorgatás nélküli befordulást.
Feldobom ide is, hátha valaki vágyik rá. Zender Star 7,5x17 ET30 retro felnimet eladnám 5-6 mm-es, 2010-es, 225/45 méretű Michelin Primacy HP-kkel. A gumik még nincsenek elöregedve, legalábbis 1,5 éve még jól tapadtak, azóta meg a garázsban vannak, hűvösben, állványon. Innen 80-ért viheti, akinek kell. 70 373 07 65
Annak idején játszósnak megtartottam, aztán azóta sem voltak autón. Most meg vettem egy garnitúra 17-es acélt ilyen célra, ezek meg foglalják a helyet.
Köszönöm mindenkinek a segítséget és ötleteket de mivel az autó teljesen gyári ezért nem akarok bele más ülést.
A "vader" ülés és a sima sportülés közt az a különbség, hogy mindene más: más a fejtámla, más a háttámla, és más az ülőlap. ülőlapot lehet csereberélni de a háttámlát nem.
Most az M3 ülőlapot kivettem és beraktam helyette egy sima combtámaszos ülőlapot és láss csodát lejjebb vagyok ergo kényelmesebb. Ha mást nem a combtámasz részt cserélem át az M3 éra és igy már kényelmes is de szereztem egy pár manuális M3 ülést azt még kipróbálom.
Sziasztok.Székesfehérvár vagy környékén nincs valakinek compact? Aki megengednéhogy az autója aljáról egy két meretet vegyek?Konkrétan a hátsó futómű,hid egy baleset során eldegormalodot,es kicsit elvitte a hid tarto konzolt is két oldalt.Ezt a tartót szeretnem kikérni hogy hova kene visszaegyengetni,hogy az új hid jol álljon.De sajnos méreteket Sehol nem találok.Köszönöm
A dobvégben a belső átmérő ennél is 2x60 mm ,nem 2x90 mm-es csövek vannak egy az egybe belehegesztve, a többit a kialakítás adja , közel sem olyan nagy dob mint gondolják .
Itt BP-n nem túl sok ennek az esélye, de ma reggel a Szentendrei-Bogdáni út kereszteződésénél mellém álltál be a lámpánál :). Azaz mellém-elém, mert előttem volt egy bakancs micra, azt csak fél autónak számolom.
Nem tudom mennyiért jutottál hozzá ahhoz a kocsihoz, de faszántosan néz ki. Legalábbis a jobb oldala :).
540-nek szimpla 60-as a gyári vége. Na az szolid. Persze került rá valamikor valakinél egy 90-es krómdísz, az úgy már adja, meg egyébként el is fér. Na most két ilyet egy huszasra?? :D Szolid? :DD
Nekem 1X 80-as vég van, az még szolíd.:) Egyébként full gyári rendszer, csak egy króm vég van felhegesztve, még a német tette rá, nem durva, a hang meg túl csendes - így groteszk....
Na viccet félretéve, a gyári m3 kipuff vég 2 x 60 ha jól emlékszem.
Egyébként én is Remust szeretnék, nem kalasnyikovként zabályoz a 23i, nem tetszik a gyári rendszer.
Nem hiszem, mert komplett lengőkar is volt cserélve és ugyanúgy áll. Ahogy méregettem, szerintem túl széttartanak a kerekek, de a hídon kívül nem jut más eszembe, hogy mi okozhatja.
Köszönöm válaszod ! Most lemértem a két vég teljes szélességét 190 mm .Szóval okoskodni kell picit vele. Érdekes mert Remus típusspecifikus , majd megoldom .
Viszont marad a sima dupla toldat , ha már egyszer nem M ,akkor ezen nem szeretnék változtatni. Szerintem lefelé van mozgástér .
Sziasztok! Egy kis tanácsra lenne szükségem. Adott egy E36 compact, ami a hátsó gumik belső szélét koptatja, de nem kicsit kb 1000km alatt 1-1,5mm-ert. És főleg nyomvályús, vagy vizes úton, "sétál" a hátulja néha. Lengéscsillapítók, szilentek, hídszilentek újak, a lengőkarok jók, mert már volt cserélve is, hogy nem-e amiatt van a dolog. Már csak arra tudok gondolni, hogy esetleg a híd szemmel nem látható módon el lenne görbülve. Valakinek van így valami véleménye? Előre is köszönöm.
A toldatban a legalsó ponton 17,5 cm a távolság. Az gyári M lökhárítóban a külső peremen talán egy centivel több, de szemre mintha befelé szűkülne, szóval sokkal nagyobb hely ott sincs. A kérdés, hogy mennyire lógna bele a vég. Ha kicsit lejjebb van, mint toldat, akkor nem kell a dupla vég teljes szélességének elférni benne. Én úgy néztem, hogy nekem a gyári vég lejjebb esik, tehát a toldat alsó széle alá esik a középvonala.
Ja, így már értem. Megpróbálom holnap megmérni neked. M-es csak utángyártottban létezik olyan, ami belemegy a sima lökhárítóba. Azt nem tudom, hogy abban mekkora a kivágás. A gyári M-esben meg tudom mérni.
Miért kell a méret? Szerzel egy dupla csöveshez valót, kicseréled, és kész. Nekem van, csak elígértem a lökhárítót, amiből ki kéne kapni. Megkérdezhetem, hátha nem kell belőle a toldat a srácnak. De ha akarod, holnap megmérem neked rajta, ami érdekel.
Kis infóra lenne szükségem : megjött a sportkipufogó az autóra , eddig szimpla egy csöves gyári volt a végdob , most a hátsó lökhárító toldatot cserélnem kell ,
hogy a dupla cső elférjen .Nem M-es ! Ennek a fajta toldatnak mekkora a mérete , vagdosni nem szeretnék semmit , a dob e36-hoz gyártva.
Mivel nem vezettél huzamosabb ideig ilyet, szerintem felesleges vitatkozni róla. Amúgy is ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik.
Ha csak 100 lóerőd van, még a reggeli kávépohármérete is számít, nemhogy a kilogrammok...
Versenysportban nyilván jobb a fejlettebb, jobban állítható rendszerű E36 híd, pláne, hogy az M3-as motorral jelentősen erősebb a legerősebb compactban lévő 2.5-esnél.
Én nem így gondolom , pontosan ma voltam kinn egész nap a drift pályán , volt egy pár compact is .Figyelgettem őket , igaz nem mentem vele, de határozottan állítom ,hogy rosszabb.
Idegesebben mozog kanyarban , az egyenes futás kigyorsításkor sem olyan tiszta , szerintem rosszabb.
Nem azt mondtam, hogy technikailag a jobb (nyílván az E30 hátsó futómű butább mint a többi E36 hátsó futóműve) hanem, hogy érzésre jobban mozog mint a limó/touring
Jelenleg a pár èves tv-m kezd tönkre menni. A javítása lehet annyiba kerülne,mint egy új tv. Elèggè bosszantó,hogy pár èv ès annyi manapság a dolgoknak,de vèlemènyem szerint ha minden 20-30èvig lenne jó,akkor szerintem sokunknak nem lenne most munkája :)
Szóval futómű és beltér M-packet a VIN alapján. A futómű sportosabb úgy. Nézd meg és próbáld ki. Egyébként annak ellenére hogy én is ortodox 6 henger hívő vagyok, amit eddig láttam, hallgattam, és próbáltam az m43b19 motoros gépeket, mindnek csodálatos volt a járása, (csak nem volt hathenger zene :DDD) szebben jártak, mint a b16-osok.
Vin alapján az, ami, megnéztem. Ezu alapján őszinte, persze az ajtó szín nem egyezik, de hát nem is mai darab, meg nem nagy pénz.
243 AIRBAG FOR FRONT PASSENGER 260 SIDE AIRBAG DRIVER/FRT PASSENGER 282 LT/ALY WHEELS SPORT SPOKE STYLING II 302 ALARM SYSTEM 315 REAR WINDSCREEN WIPER 341 BUMPERS COMPLETELY IN BODY COLOUR 401 SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC 410 WINDOW LIFTS, ELECTRIC AT FRONT 423 FLOOR MATS, VELOUR 428 WARNING TRIANGLE 481 SPORT SEATS F DRIVER/FRONT PASSENGER 494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER 498 HEADRESTS IN REAR, MECHANIC. ADJUSTABLE 530 AIR CONDITIONING 550 ON-BOARD COMPUTER 669 RADIO BMW BUSINESS RDS 676 HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM 704 M SPORT SUSPENSION 710 M LEATHER STEERING WHEEL 801 GERMANY VERSION 863 EUROPE/DEALER DIRECTORY 879 GERMAN / ON-BOARD DOCUMENTATION 915 NO OUTER SKIN PROTECTION
Nekem nem tűnik reménytelennek, de nem is olcsó. Negatív: M-packetnek írja, de kívülről nem az, belül az. A lányoméknakl van 98-as 16i compót, de az még az 1,6-os. Szoktam vezetni néha, a nevelt fiam sedan 16i-jéhez képest nekem sokkal játékosabb,
élvezhetőbb karakter.
Visszatérve az ominózus authoz: 99-ben tudtommal mindegyik compact vastag díszléces volt, azzel valami manipulálást érzekl. Mindjárt meg is nézem VION alapján, mi a szitu. Jövök.
Kompromisszum motor. nem megy ,alul nagyjábol a híglófasz kategória,de legalább nem 4 hengeres:))) elötte e34 525 ix volt. az kiséé meggyözöbben mendegélt
Igen , ezt jól látod. Véleményem szerint ehhez hozzájön egy mai betegség , amit én úgy hívok mint "kirakat betegség" , miszerint sétálsz az utcán meglátod , hogy ez az új , meg modern és rögtön vedd meg , persze töredéke a használhatóság időtartama .
Botrany vagy nem, sajnos semmit nem lehet tenni ellene.
Ma mar szinte minden gyarto ceg, olyan termekell jon amibe bele kalkulaltak a termek elet tartamat.
Legyen az villany korte, hutszekreny vagy auto. Minden ugy keszul, hogy a hatarido utan nem sokkal tonkre menjen.
Ezt az egesz dolgot a Chevrolet kezdte el, ok vezettek be ha jol emlekszem 1930 korul a harom evenkenti model/tipus valtast. Evvel vettek ra az embereket, hogy elhigyjek az uj model jobb mint az elozo es aztan jott a minoseg rontas, hogy ne tartsak meg az emberek a termekeiket .
Na , ez egy velős hozzászólás,észrevétel volt sok hasznos dologgal .Amivel nem tudok egyet érteni az a futómű számomra az e36 "alsó széle" . Ez az én véleményem , ez is egy vélemény :).
Köszönöm, egy ilyen kis "összefoglalóra" vártam egész nap! :D Ízlésre nekem a compact nagyon bejövős, tudom, sokak szerint undorító, de az én autóm lesz... :)
Ha a Compact tetszik abból amúgy is csak a 23ti egyedül a hathengeres, de az tényleg más kategória mint ez a 16i.
Ellenben nekem volt ilyenem két évig és vezettem 1600 ccm-es 16i-t is, ez az 1.9-es egy egész jól használható/autózható motor. Nyilván nem rakéta, de már alul is egész nyomatékos, ha valóban "csak" egy megbízható, kényelmes autó kell akkor tudom ajánlani.
A Compact amúgy a touring után a legpraktikusabb verziója az E36-nak, a szépsége persze relatív, de izlésről ugye nem vitatkozunk :) (nekem két compactom is volt E36-ból és most is van egy E46 compactom is) , ja és futóműre is (érzésre) jobb mint a limó vagy a touring
Ez a konkrét darab amit linkeltél természetesen a hirdető állításával ellentétben nem M-es, de ez nem is baj. Ok a sportülés és kormány stimmel. A jobb első ajtó más színű mint az autó és a bal hátsó sárvédőn is van egy anomália de ezek legyenek a legnagyobb bajai.
Viszont már van benne ASC (kipörgésgátló) és négy lufi, amik közül egyik sem hátrány.
Ami nekem volt az engem követően családban majd egy kollégámnál maradt, több mint 300e km-es koráig tudtam követni és a vezérlése köszönte szépen jól érezte magát, ettől feleslegesen félsz.
Ha szimpatikus akkor kérj meg egy hozzáértő szerelőt, hogy kisérjen el, nézzétek meg és ha minden rendben van (vagy vállalható hibái vannak) akkor hajrá, szeretni fogod.
Kisvárosban lakom, évente 2x talán ha kimegyek Ausztriába, meg kéthavonta egyszer talán ha megyek 100km-nél többet egy nap... :) Feleslegesen sok nekem a 6 hengeres szörnyetegek. :D A mostani Peugeot 206-al is meg lennék elégedve, ha nem látnám folyamatosan a francia alvó oroszlánt... De már egy 1.6-os 4-es Golf is bőven elég lenne nekem (német autók élveznem prioritást nálam). Csak megláttam ezt a BMW-t és egyszer én is bepróbálkozhatok egyel (legalábbis én így gondolom). :)
A vezérműszíjas megoldás is megbízható persze sokkal több odafigyelést kíván , a láncos megoldást sem szabad elhanyagolni de jóval igénytelenebb , tartósabb .
Nem állapotfelmérést kértem, mindenképpen gondolkodom rajta, hogy mielőtt megveszem betolom egy szakszervízbe állapotfelmérésre... csak attól a fránya láncszakadástól félek kicsit, sosem volt még láncos autóm. Azért kérdeztem, hogy kb mennyi lenne a vezérlés-csere egy láncos autón... Mert azt sem szeretném, hogy megveszem 600-ért és az első évben ráköltök még egyszer ennyit... Annyiból már nagyon kulturált autót kapok, csak ez iránt a széria iránt (E36) mindig érdeklődtem és mindig szerettem volna egyet. :) Meg most hogy ez itt is van 30 percre tőlem, meg az ára is barátságos, így megindult a hangya a fejemben... 3-as Golfon gondolkodtam még, ez a két autó, amit kiszemeltem. :)
Állapot megítélést ne várj , hisz fényképről soha nem ítélkezünk . Jómagam véleménye : compact nekem nem tetszik , fényképről : elsőre jó is lehet , meg kell nézni mellette még másikat is és lesz összehasonlítási alapod , annyira nem kapkodnak érte , hogy azonnal meg kelljen venni , ha meg elkel lesz másik. Kismillió Bmw eladó itthon.
Nekem van egy 325 ös E36 nagyon nem bontószökevény. Ma voltam vele Balatonfüreden azon a vén autók "kiállításán", viszont úgy alakult, hogy el kell adnom. M-es futómű, minden métert kedveltem vele...
Azt írtad "normális hathengeres" ,hát a 320 csak a hangja végett az :). Nekem is ilyen van , semmi extrát nem várok tőle , gyorsan nem ezzel az autóval megyek :). Viszont a motorja elnyűhetetlen
, már több itthoni,külföldi fórumon olvastam , hogy a legtartósabb motorok egyike. Persze ehhez hozzájárulhat a szerény teljesítmény , de jó kis motor ez :). Soha nem volt semmi bajom vele , pedig ha megyek vele azért tolom neki amennyire lehet .Ha ,meg lesz gondja szögeljük egy picit :).Nem is ez a lényeg , ha tetszik neki az autó ,örömét leli benne vegye meg , legyen kismotoros de patika , inkább mint egy bontószökevény "nagy" hathenger.
Vezérlést cserélni? Annyiból simán másik motor megy bele, ha megadná magát, de az M43-asokra nem jellemző a láncszakadás. Én is hat hengerre beszéllek, persze benzinből.;)
Ha szeretsz sportosabban haladni, akkor meg kevés az a 105 lóerő, hamar kinövöd. Ezt is vagy ezért adják el max 2 éven belül, vagy valamiért nem vált be nagyon, vagy lehet behozta és egy vasat se költött rá.
Persze ez nem biztos, csak egy tipp.
Egy jótanács, én már öreg róka vagyok:
Az "itt van a közelben egy fasza kis autó" című történetekből még egy ismerősöm se szállt ki jól! Sose azt kell megvenni, amely a közelben van, hanem megérint. Nagyon ritka az az egybeesés, amikor ez a két csillag egyben áll.
Uhh, de örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra. :) Régi nagy álmom egy e36 és most a sors úgy hozta, hogy lenne itt a közelben egy szép darab 316i Compact, 1999-es, a 105 lovas, M43-as motorkód.
Törzskönyv, szervízkönyv, garázsban tartott, nem dohányzó... a kérdés onnan ered, hogy M-es rendszáma van, tehát ez 1-2 éve lett behozva és lepapíroztatva Magyarországon. 580-ért árulják, 210e km-el... A kérdés az lenne, hogy mennyibe fájna nekem egy vezérlés csere? Mert ugye láncos vezérlése van, és nagyon-nagyon félek, hogy esetleg a lánc elszakad, és akkor az álmom mehet a kukába. Esetleg tanácsokkal el tudnátok látni engem? Mi az amire figyeljek nagyon, mit nézzek át, stb. :) Előre is nagyon köszönöm, remélem egyszer tényleg teljes értékű tagja lehetek a fórumnak. :P
Új vagyok ezen a flaszteren, azt szeretném kérdezni, hogy ez mit jelent számotokra, mit mondanátok róla, mi az ami eszetekbe jut, mert én ezt csak ma hallottam először:
Fel kell tenni a rövid diffit, és lassan menni a pályáig... Nekem 3,45 van a 2,93 helyett, sokkal jobban él a motor, de 100-nál 3000-et forog. A fogyasztásom 9-ről 11-re ment fel, normál használatnál. Ha valóban hosszabb a 6-os, biztos jó lesz, csak sperr legyen!