Keresés

Részletes keresés

pintjano Creative Commons License 2015.04.11 0 0 1379

Ma már és tegnap oltottam néhányat magasban is, hátha ezután nem lesz mégsem  fagy...

A többit magasban és utána ledöntve, felcsirkézve (kb 40-50 oltás, s még van ennél több)

Angolnyelves párositással vagy forditott ékoltással... melyik, hogy adta magát.

Más: a hűtőben vessző tárolás nagyon nem jött be!!! Valamit nagyon elronthattam?! Megfonnyadtak a szőlővesszők... Már két napja próbálok életet lehelni beléjük (vizben vannak)... ma oltottam is belőlük, de nincs sok reményem, hogy megfogannak. A belselyük zöld, de hélya ráncos...

Ami viszont ásott kútban volt, az mind tökéletes, de ott a "zöldbe fásoltásig" nem tudom megőrizni, mert tartósan 10 fok körüli állandóan a hőmérséklet... De lehet visszateszek belőlük.

üdv PJ

Előzmény: Kulicz (1378)
Kulicz Creative Commons License 2015.04.11 0 0 1378

Természetesen nemesre is lehet oltani, én két éve egy rossz helyen lévő Kékfrankosra oltottam Moldovát és tavaly jobban termett, mint a két eredeti Moldova oltványom. Ez nyilván véletlen és nem minden fajtára vonatkozik, de működik a dolog.

Előzmény: TINTUS (1374)
fürészes Creative Commons License 2015.04.09 0 0 1377
Előzmény: fürészes (1376)
fürészes Creative Commons License 2015.04.09 0 0 1376

Itt is elég korán olthatta, igaz nem a nemesbe szerintem, de valaki írta hogy úgy is működik.

Előzmény: pintjano (1375)
pintjano Creative Commons License 2015.04.09 0 0 1375

A feljebb elvágásnak az a rizikója, hogy nálunk májusban akár megfagyhat, de lehet. Nemesbe lehet nemest is oltani, de ki tudja, hogy hogyan "férnek össze"?

Apánk a nem termő "hullajtós kadarkát" átoltotta... nemesbe nemest s jó volt.

A videók valahol délebbi vidékekről származnak szerintem...

üdv PJ

Előzmény: TINTUS (1374)
TINTUS Creative Commons License 2015.04.09 0 0 1374

Láttam 1-2 videot amikor a szőlőtőkét vagy alul vagy feljebb keresztbe elvágták és csináltak hasítékot majd 2 fás oltványt tettek bele. 

A kérdés az lenne, hogy az elvágottak nemesek is lehettek vagy nemesbe nemest nem oltunk??

pintjano Creative Commons License 2015.04.07 0 0 1373

gyártó oltó/szemző kését ajánljátok megvételre?... mondjuk:kuker

üdv PJ

Előzmény: Button Presser (1372)
Button Presser Creative Commons License 2015.04.07 0 0 1372

Sziasztok!

Visszaolvasva 2014 kora tavaszától máig, éppen zsongó fejjel, először egy egyszerű kérdést tennék fel Nektek: az első szembejövő kacorkést megvettem, gondoltam jó lesz oltani, szemzeni. Nos, nem biztos... gyorsan ki is próbáltam, oltottam is régi borszőlő tőkék gyökérnyakába Szőlőskertek Királynője vesszőket, melyeket még február végén szedtem meg s március végéig egy vödör vízben álltak a hűvös pincében. Íme az eredmény az oltás napján(márc.26.):

A kérdés pedig az lenne, hogy melyik gyártó oltó/szemző kését ajánljátok megvételre? Valamelyik márkásat, vagy van esetleg egy tutti hazai ami nem kap akkora reklámot, de jobb, mint a "nagyok"? Előre is köszi a válaszokat,

Sanya

juzek Creative Commons License 2015.04.07 0 0 1371

Két hete csináltam próbából 10-et, úgy van, ahogy leírod, viszont a nedvesítés jól jött-amit írtál-, mert azt nem tudtam.  Köszi.

Itt, is ezt csinálják:1./https://www.youtube.com/watch?v=gTMO99y4oDI

Előzmény: Kramcsák István (1368)
Kulicz Creative Commons License 2015.04.07 0 0 1370

Májusban, mikor az alany már erőteljesen hajt. Zöldbe fás oltáshoz megfelelő hosszúságú és erősségű új hajtások kellenek. Ha törzsbe oltasz vagy gyökérnyakba, akkor is ugyanez az ideális időpont, nem szabad elsietni.

Előzmény: Pumba84 (1367)
pintjano Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1369

Hétvégén tervezek angolnyelves párositással néhány oltást, de felcsirkézem (ha nem fázom meg kinn).

Még lehetnek fagyok, de bizonyára délebbre már előbb is lehetett oltani...

üdv PJ

Előzmény: Kramcsák István (1368)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1368

Pumba84,   a yotubon  beütöd angolul /chip szemzés/ találsz videót róla/  egyébként már lehet most is oltani,  ,törzsbe  az elvágott résztől 5cm re megkötöd hogy ne repedjen túl behasítod ,egy darab kisfával kiékeled és 2db/2-2 szemes nemes csapot teszel bele úgy ,hogy a vágott rész kb 5cm hosszú legyen , előtte pvc flakont/ 2,5l est/ ráhúzol,az alját kivágod középen /tőke vastagságának megfelelően felső rész levágod ,   oltás után sebkezelővel bekened az oltott felületet, felhúzod a flakont úgy ,hogy a teteje feljebb legyen a csapoknál , finom földel feltöltöd , hogy dusztban legyen ,később nedvesíteni kell/földnedves, nem sáros/ az oltásnál és  chip szemzésnél is fontos hogy az osztódó szövetek találkozzanak, a csapnál azt jelenti ,hogy a két külső éleken egyezzen  találkozzon , chipnél kb 5mm vastagságú chipnek megfelelő fészket vágol, de itt pontosan találkozzo oldal és alul- felül a felület szigszallaggal le kötöd és ugyan úgy lekened sebkezelővel.

Előzmény: Pumba84 (1367)
Pumba84 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1367

Sziasztok

A szőlő oltások idejével kapcsolatban kérdeznélek titeket, az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet a szőlő ékoltásos oltását és mikor lehet a T szemzéses oltását végezni? (fás oltásra, nem zöldoltásra gondolok)

Előre is köszi

fürészes Creative Commons License 2015.04.02 0 0 1366

Köszönöm a tanácsot!Ma be is oltottam, volt amit levágtam az oltásnál , volt amit nem, de elég rendesen nedvedzett, azért bekentem vizes alapú sebgéllel, meg szigetelő szalaggal betekertem. Kíváncsi  leszek sikerül e.

Előzmény: gyfa50 (1365)
gyfa50 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 1365

Mehet nemesre is oltottra is. Az oltott esetében egyszerübb mivel ha le tudod vágni az oltás alatt mehet is bele. A nemesnél annyi a gond, hogy állandolag kell majd figyelni, hogy ne az oltás aloll a nemes hajtson ki, vagyis az onnan kitörő hajtásokat mindegyre le kell törögetni.

Előzmény: fürészes (1364)
fürészes Creative Commons License 2015.04.01 0 0 1364

Köszönöm!Veszőm az van ami nyugalmi állapotban van,Viszont azt nem tudom hogy a lugasomba van nemes, oltott, hogy arra így elvágva belelehet? csemegére szerterném átoltani

Előzmény: gyfa50 (1363)
gyfa50 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 1363

Szerintem még lehet, ha van nyugalomban csapnak valod.

Előzmény: fürészes (1362)
fürészes Creative Commons License 2015.04.01 0 1 1362
gyfa50 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 1361

Szia

Én az idén probálkozok hasonló modszerrel. A tavaly maradt meg vad alany vesszőm egy néhány darab, azokat kivakitva csak a legfelső szemet meghagyva a tavaly elszurta a földbe. Elég szép százalékban megfogontak, úgy néz ki.  Azokat az idén be fogom oltani volt amelyiket már be is oltottam tárólt fás csappal. Az eredményről még nem tudok beszámólni, de reménykedem. Az óltás módja hasíték ékóltás mivel ollom nincs.

Előzmény: pinotnoir777 (1359)
Maci_P Creative Commons License 2015.03.31 0 0 1360

Hello!

Nekem korábban ajánlottak ilyet,  - aztán következő évben, vagy a rá következőben - fejlődéstől függően zöldbe fás oltást csinálni. De kipróbálni csak idén fogom.

Üdv

Maci

Előzmény: pinotnoir777 (1359)
pinotnoir777 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 1359

Sziasztok! Helyben oltással valaki próbálkozott már? Nem termő szőlő átoltására gondolok, hanem hogy pótlásként eltennék megfelelő alanyvesszőket dugványként, és a következő évben beoltanám, kézi oltófogóval. Fásra fás is működhet vagy jobb lenne  a zöldre fás? Egyáltalán az alanyvessző megeredne nagy százalékban? 

Laszlo Lakatos Creative Commons License 2015.03.26 0 0 1358

Koszi.Mindig tanulok valamit,ezert is nezem a forumot,ezt a palackos dolgot meg nem tudtam.

Előzmény: gyfa50 (1357)
gyfa50 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 1357

Laci vannak ilyen nagy kupaku PET palackok is ebbe könnyen bele lehet rakni a nyiláson keresztül és ha felhúzod a dugó folyokáját belefujsz majd rányomod igy nyomás alatt lesz és jobban tartja a vesző magában a nyirkasságot is.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133402614&t=9048304

Előzmény: Laszlo Lakatos (1356)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1356

A petpalackot szet kel vagni ugy beletenni es szikszallaggal visszafogatni vagy csak a szajan keresztul amennyit be lehet teni bele?

Előzmény: vlacko (1353)
vlacko Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1355

Tavaly március elején, amikor metszettem. És tavaly májusban ástam elő.

Előzmény: gyfa50 (1354)
gyfa50 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1354

Én elhiszem Neked, csak az a kérdésem, mikor ástad el?

Előzmény: vlacko (1353)
vlacko Creative Commons License 2015.03.23 0 0 1353

Én beleraktam egy petpalackba, amennyi fért, aztán elástam a ház északi oldala mögött.

Nem hajtott ki egy se, amikor májusban elővettem.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1347)
pintjano Creative Commons License 2015.03.22 0 0 1352

A vizbe ne érjen bele, mert megvakulnak a szemek. Van elég pára nem kell bebugyolálni és ahogyan én mértem nálam a viz hőmérséklete 10 celsius fok... elvileg kevesebb kellene, főleg a hidegebbről származó gyümölcsöknek, de a szőlő délről való. Arról azt irják, hogy ha több napon át --tartósan (lehet nem pontosan idézem, emlékezetből) 10 fok fölé emelkedik az átlaghőmérséklet, akkor kezd hajtani... Tehát a szőlőnek biztosan jó... több éve igy csinálom.

Most a szomszédba azért került át, mert ismét ebből a kútvizből iszok (a csapviz-kloros -- mindig rosszul esett és még nem oltotta szomjamat), tekerős kút, s a vödör beleakadna a madzagon leengedett vesszőkbe...

Ha te is használod--vödrözöl--a kutat, akkor valahogy a túlsó szélén engedd le a vesszőket, hogy nem akdjon bele a vessző a vödörbe. Azt nem tudom, hogy addig meg lehet-e  igy őrizni a vesszőket, amig zöldbe fás oltásra sor kerülhet, idén fogok először igy, de fásoltáshoz minden évben sikerült...

üdv PJ

Előzmény: Laszlo Lakatos (1351)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2015.03.22 0 0 1351

A vesszok alja se volt belenugva esetleg homokba vagy foldbe?Siman szarazon,foliazacskozni se kell ?Ezt most hallom eloszor es jo otlet.Akkor hogy tudnam megoldani felek hogy feljon a viz rea azon gondolkoztam felfujok egy autobelsot es ara szerelnem fel a vesszoket igy biztos nem lepne el a viz.Vagy nem muszaj olyan kozzel legyen a viz felszinehez?Van hogy a vizszint feljeb van meg van hogy lelyebb van ,ezert gondolkozok ezenn.Esetleg a vesszok vegeit kell parafinnal elzarni ?

Előzmény: pintjano (1350)
pintjano Creative Commons License 2015.03.22 0 0 1350

Nekem már bevált--igaz csak áprilisig próbáltam--ásott kútba a viz felszinéhez közel leengedtem csomagolás nélkül. Volt, hogy felső rügy megpattant, de a többi nem.  Most van a hűtőben és a szomszéd nem használt kútjában: szőlő és gyümölcsfa vesszők...

üdv PJ

Előzmény: Laszlo Lakatos (1349)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!