Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.04 0 0 16627
Sorozat

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] 3. emelet
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] 2. emelet
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] 1. emelet

Na jó, ez tényleg gyenge volt, de még mindig jobb, mint egymás *sztatása.

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.04 0 0 16626
Rendkívül hálás lennék, ha nem akadna mindig valaki, aki előhozza és újraélesíti a már szerencsésen hatástalanítottnak tűnt és süllyedni látszó személyeskedésbombákat. Inkább képekről, gépekről akármit, ha már egymásról nem tudtok jót!
Yogi Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16624
Még az őszön fényképeztem a Petőfi-hídon, és megszólított ewgy csákó, azt ajánlva, hogy "mérsékelt áron" elvisz légifotót készíteni, mivelhogy pilóta. De még nem voltam.

A napfénydia templomban problémára: ha szerencséd van, nincs belső világítás. De pont a templomnak nem feltétlenül árt egy kis sárgás árnyalat. Vagy másodgép, vagy műfényszűrő (nem tudom fejből, tán 81A), de én mostanra eljutottam odáig, hogy ilyen estben, tehát ha hirtelen mindenképpen más filmre volna szükség, de a gépben lévő még nem fogyott ki, bizony könyörtelenül kirángatom a csak negyedig elhasznált filmet. De ez - az én pénztárcámat nézve - csak akkor engedhető meg, ha a kép nagyon megkívánja. Vagy - és ezt alkalmazom gyakrabban - el sem készítem azt a képet.

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16623
Vitorlázóban nem ültem még, de a repülés semmilyen formájától nem félek. Mondjuk biztos, hogy a paplanernyőzéshez edzenem kell még, mert van egy kis (hehe) túlsúlyom és nem vagyok elég rugalmas, földetéréskor könnyen összetörném magam. A probléma az ablakkal lesz. Az utasszállítók ablakának is csak egy kis részét lehet használni (a széle felé nem) és azt sem mindig, mert torzít, és a karcok gyakran jegesednek / párásodnak. A képek széle gyakran így is torz, életlen, ez gyönyörűen látható az egyébként csodálatos, London feletti sorozatomon.

A magasság / alacsonyság nem lehet gond. Minél alacsonyabban repülsz, annál kevésbé fátyolosít a levegő, annál tisztább, részletesebb a kép.

Előzmény: Százbolha (16621)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16622
A szappantartós képek 13 x 18-ig, messziről nézésre kicsit nagyobbra nagyíthatók. Az MZ-5N-nel ugyanakkora negatívmérettel el mernék menni (el is mentem) 60cm x 40 cm-ig. Fokozatosság, önkéntesség.
Előzmény: Százbolha (16621)
Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16621
slr:
Van nekem egy barátom, aki nyaranta vitorlázóval repül pécs környékén. Már hívott, de nem mertem felülni mőgé (elé). Egyáltalán ez a magásság elegendő? Na és persze az optikai tengely...
Lehet, hogy az ablak (bura vagy mi?) sem nyitható fent.

Én sem engedtem el a fülem mellet a BOMBA ötleted, de az slr-ed is csak leica méretű filmmel megy!

Százbolha

Előzmény: Törölt nick (16618)
gigafun Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16620
Kösz Yogi!

Két hét múlva megyek Spanyolországba. Oda biztos viszek Velviát, gondolom lesz egy kis napsütés. A baj csak az, hogy ha az van a gépemben, akkor benti fotózás, pl. templom, kicsukva. Ilyenkor lenne jó még egy gép.
Lenne még egy kérdésem. Hol hivatod a diákat? Eddig csak negára fotóztam, nincs tapasztalatom (ebben sem:-))). Egy kolegám diáit szkenneltem, és vegyszerfoltok voltak rajta. Nem tudom hol hivatta, de oda biztos nem megyek.

Előzmény: Yogi (16610)
malmos Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16619
A nagyítógép elkelt. Kérem, most már senki ne aspiráljon... :-))
Előzmény: malmos (16614)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16618
Nem engedte el, csak fontolva halad. Kevésbé udvariasan fogalmazva hihetetlen lassú, illetve későn érő.

Minden vágyam az, hogy egy közép- vagy nagyformátumú géppel rettenetes felbontású képeket készítsek, lehetőleg levegőből, lehetőleg úgy, hogy kilógok a gépből, tehát nincs köztem ablaküveg. Csak nem hiszem el, hogy ezt kellő gyorsasággal elérhetem. Attól tartok, ehhez nagyon sok pénzre lesz szükség, és ahhoz még dolgozni kellene egy kicsikét (persze lehet, hogy nem a dolgozás lenne a leghatékonyabb megoldás...).

Példaképem bácsi Pentax 67-tel fényképez, elég elfogadható minőségben. Robert Cameronnak hívják, és egyebek között ő készítette (készíti) az "Above" sorozatot, úgymint Above Seattle, Above Chicago, ... ... ..., Above Paris. A majdnem-a3 méretű könyvek sok lapját margó nélküli képek töltik ki. A fickó megérti a városok szerkezetét, lelkét, házait, jellegzetességeit, és minden egyes képének ereje van. Ha nem jön össze a kép, inkább vár tíz évet, amíg megfelelőek lesznek a fények. Összeszövetkezik a hely ismerőjével, rajongójával, hogy a legjobb képét tudja mutatni egy városnak. Trav mutatott rá (bennem magamtól nem is fogalmazódott meg, bár tisztán látható), hogy minden egyes képének egy sajátos, rá jellemző nézőpontja, perspektívája van. Nem egy, nem is két légifotós könyvet láttam, de azt hiszem, Cameron az speciális.

Szóval kedves Százbolha, nagyon is nem engedtem el, megjegyeztem, és egyszer még számon kérem. Most viszont még a szappantartónál tartok. Zsoltu letolna, hogy lehetek ilyen opportunista, ménem nyomulokmá ezerrel afelé, ami érdekel. Tudom, de eddig az életemben minden a normálisnál később következett be, ennek is eljön majd az ideje.

Te kedves Százbolha, viszont lehet, hogy elengedted a füled mellett :-) zseniális találmányomat, és a tényt, hogy húsz év elteltével ismét fotóstáskát fabrikáltam - ismét speciálisat. Így a notebook táskámban már nemcsak egy szappantartót, hanem a bérgyilkos puskájához hasonlóan szétszedett és sorbarendezett slr-t is el tudom helyezni. Szóval szappantartó off, slr on, irány az egyenes... :-) Csak azok az elátkozott laborok ne tennék mindig tönkre a képeimet - hogy körbeérjünk.

Előzmény: Százbolha (16606)
malmos Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16617
Százbolha! Mail ment...
Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16616
Anikó:
>

Ajánlom a modelles portréfotózásra most szervezkedő topictársaknak. Aranyos, türelmes, szorgalmasan dolgozik, és nem teszi szóvá a profitlanságot.
Persze az utólag bemutatott "közös" fotóinkra azt mondta, hogy a régi iskolai képei jobban sikerültek...

Százbolha

Előzmény: Százbolha (16615)
Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16615
Yogi:
Köszönöm a kritikát. Mindjárt feltöltöm ide utolsó áldozatomról (Ő aztán tényleg nem természetes!) a kis indexképet. Ha sikerül slr módra....
A véleményekre most is kiváncsi vagyok.

Százbolha

Előzmény: Yogi (16613)
malmos Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16614
Két korsó sörért és egy nagy pizzáért (az elfogyasztási hely később pontosítandó :-)) odaadnám MAGNIFAX 3 tipusú nagyitógépemet, két kondenzorral, egy ötvenes és egy nyolcvanas objektívvel, exponáló órával, hozzátartozó maszkokkal. Akit érdekel, kérem jelezze freemailban...
Yogi Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16613
Nnna, csak megvan.

A Monát már láttam és akkor sem tetszett. Azt hiszem, nem természetes. A Hármasban nagyon jó pillanat lenne, ha nem lenne ennyire sötét. Vagy ha már az, akkor csak kontúr, és élesebben. A műjeges kép "értékelésére" nem vállalkozom; elfogult vagyok: mindig is utáltam a jeget meg a korcsolyázást. Bár most a vébén - véletlenül jártam arra - elkaptam néhány szurkolói arcot.

Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16612
Az "ottani" álnicknevem: Százbolha.
Előzmény: Yogi (16611)
Yogi Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16611
Százbolha, a fotóvilágon milyen név alatt keresselek?
Yogi Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16610
Dszmissz: az én szakmám, a hangtechnika jóval előbbre tart a digitális eszközök alkalmazásában, mint a fotózás. Ennek ellenére ma is léteznek megszállottak, akik bakelitlemezt hallgatnak, létezik kazettás magnó, és magam is használok a teljesen digitális, abszolút modern környezetemben egy harmincéves készüléket, amelyet azóta nem múltak felül. Azonkívül nézd meg bármelyikünk képeit: majd' mindegyikünk dolgozik fekete-fehérre is. És ez még nagyon sokáig így lesz, akármilyen gyorsan fejlődik is a digitális technika. Én azt mondom, ne add el, de ha eladod, ugyanannyit fogsz érte kapni tíz év múlva is.

Gigafun, én gyakran használom a Sensiát. Állítólag a Provia "amatőr" párja, árban legalábbis. A 100-as nem rossz, a 400-as már nagyon szemcsés, viszont ha kell, akkor muszáj. A Velviát mindenképpen próbáld ki, nem csak nyáron érdemes használni, de a napsütés nem árt neki. Csak drága. Az Agfa RSX 50 is gyönyörű, és jóval olcsóbb.

gigafun Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16609
Sziasztok!

Elég rég jártam erre, viszont hamarosan lesznek fenn új képeim.(valószínűlag az utolsó tekercs negám). Vettem egy tekercs Fujichrome Sensia-t. Tud valaki mondani róla valamit. Ajánlották még a Velviát, de az 50-es, azt majd napsütésben, tengerparton.

slr
Én Naviscope-ot használok. Egy kis konzol a képernyőn, ami kis sávokon kiírja az összes file-t, amit épp letölt. Amelyikre ráklikkelsz, azt nem tölti tovább.

Gigafun

dszmissz Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16608
Kedves Százbolha, Többiek!

Először is köszönöm mindenkinek, aki legelsőelsőelső Indexes beírásomra reagált. Úgy rohan előre ez a topik, hogy a magam szövegét -- nem emlékezvén a hozzászólás sorszámára -- csak az Index keresőben találtam meg! Onnan tovább olvasva jól esett a "hova tűnt dszmissz" kérdés is.

Szóval.

Az igen-igen valószínű lesz a jövőben is, hogy ha maradok is ebben a fórumban, hozzászólásaim -- időhiány miatt -- csak lassan követik majd egymást.

Igazából továbbra is kissé kívülállóként érzem magam, mert a fotózással az itt hozzászólók nagy többségével ellentétben már nem foglalkozom avval a hevülettel, ahogy diákéveim alatt tettem. Annak oka, hogy ide beírtam valóban az a konkrét esemény volt, hogy átlagmagyar életem delén túllépve sikerült életteremet úgy megnagyobbítani, hogy azt mondhatnám, ha akarnék, ismét FF laborálhatnék.

Annakidején, mikor egy lakótelepi lakásba költöztem és megszaporodott a család, a teljes fölszerelésemet összecsomagoltam és elszállítottam a testvéremhez egy padlásra, mert kellett a hely. Aznap, mikor a beírásom megtettem úgy volt, elmegyek a cuccért. Ezért hát föltettem a kérdésemet Nektek.

Sajna úgy alakult, hogy nem jutottam hozzá még a dolgokhoz, így egész részletességgel nem tudtam leírni, mi is a típusa, tulajdonsága a készletnek. Tudnotok kell, bizony több mint 15 éve nem laboráltam FF-ben. Fotózni már csak színesben fotózom, de ezt is csak családi körben és nem hobbiból, s persze a színes laborálást az automaták végzik. Szóval talán a jövő héten ismét minden nálam lesz, és akkor leírom a technikai részleteket.

Az az élettér, amely mostmár az enyém -- mint írtam -- lehetőséget adna az FF munkákhoz, ugyanakkor érzem és tudom, hogy időm nem lenne rá. Az sem elhanyagolható, hogy jelentős adósság terheli a családi költségvetést az építkezések kapcsán, és a két dolgot összekapcsolva jutottam el arra a pontra, hogy megfontoljam eme tárgyak értékesítésének lehetőségét. Ugyanakkor igazán kíváncsi voltam arra, létezik-e FF fotózás még abban a korban, amikor már a legnevesebb kameragyártók is a digitális irányba léptek.

Bevallom, látva a PC világ fejlődését azt kell jósolnom, oly gyorsan fejlődik a digitális fotózás, hogy nemsokára el fogja érni azt a szintet, amikor a digikamera a mostani analóg eszközök fölbontásával és minőségével dolgozik majd.

A PC világban a kapacitás kb. évente duplázódik (erre van valami érvényesnek elismert szabály), márpedig ez a fotózást is eléri. Emiatt tehát arra gondoltam, MA talán még ér valamit egy analóg FF labor, de fél év, egy év múlva talán már semmit. Biztos agyok abban, hogy a gyerekeim -- akik azt az Internetet, amelyet én életem derekán ismertem meg, az általános iskolában fogják tanulni -- már nem fognak muzeális (és vélhetően igen drága) hobbinak hódolni. Maradna tehát olyan valaki, akinek mindez még jelent valamit.

Köszönöm a kitüntető figyelmeteket, maradok lazán idefigyelő olvasótok!

D.SZ.

Előzmény: Százbolha (16392)
Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16607
Na most másfél hónapot várnom kell rá!

Általában az utolsó napokban tudok csak küldeni.
A dinamikáról így maradtam le, de a fotóvilág képtárába felnyomtam az egyik korcsolyázós képemet.
Ja, ott közvetlenül is lehet véleményt mondani a képekről.

Százbolha

Előzmény: Yogi (16605)
Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16606
Dnagyúr:
Megnéztem a "Londoni" fotóid. A véleményem még jobb lett az első sorozat óta. Gratulálok!
Az én nézőpomtomból megítélve kiváló fotók. Legtöbbje megérne egy nagy nagyítást és falralógatást.
A "vad patakot" továbbra sem tudom ennek a jó sorazatnak részeként felfogni, és szerintem az "utcabál" is kilóg a sorból kissé emlékkép jellegével.

Jövőre vigyél magaddal!!
Majd slr repülőjén utazunk és viszem a 6x6 gépem. (ezt múltkot elengedte a füle mellett - talán csak a szappantartókban bízik?)

Százbolha

Előzmény: DNagyur (16562)
Yogi Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16605
Erősen megoszlanak a vélemények. A közös pont, hogy a Reggel senkinek nem tetszik. Úgy tűnik, nem tudok objektív lenni.
A Várban nem tilos, csak a múzeumban.

Ez az FM3a nagyon állatnak néz ki. Csak sajna ha az FM2 két kiló, ez legalább három lesz. Úgyhogy én még egy darabig maradok a réginél. Csak egy közgyűrűsort tudnék valahonnan szerezni hozzá...

Ja! Feltöltődtem egy képpel a portrépályázatra. Bár az a kép ugyanannyira személyes.

Százbolha Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16604
Yogi, zsoltu:
(brassai - Yogi fotó) A várban miért tilos fotózni? Nem értem...

Yogi:
Nekem a "vakablak" képed tetszik (kicsit), a többi fotóddal kapcsolatban leginkább slr-vel értek egyet.
A "reggel" kép személyes jellégétől vonatkoztass el és próbáld meg úgy értékelni. Ha nekem is volna élményem ezzel a pillanattal kapcsolatban, biztos jobban tetszene. Az általános "reggel" érzést nem látom benne, lehetne "éjszaka" buli után is.

Százbolha

Előzmény: Yogi (16602)
HGyuri Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16603
hm.
Most vagy én vagyok nagyon lemaradva (ami mostanában eléggé elképzelhető ;-), vagy csak szép csendben kijött a Nikon FM3a katt ide
Yogi Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16602
Most egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyik képem használható. Nekem mind közül a Reggel tetszik leginkább, de lehet, hogy elfogult vagyok. Az esetleges életlenségek okát nem tudom, modom, csak szkennelve létezik, papírkép nincs róluk. A Brassain olyan pofátlan voltam, hogy nem mertek hozzám szólni. Slr, nem voltál undok, véleményt kértem, hogy okuljak-tanuljak.

Nekem tetszik, hogy színesebb a topic a kis képekkel, és nálam nem lassítja az elérést. Csak tudnám, hogy csináljátok.

Na irány a Forma-1.

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.03 0 0 16601
Természetesen nem én felügyelem :-), hogy miket helyezünk el a topicban. Képekről beszélni úgy, hogy a pici kép utalásképp meg is jelenik, esetleg úgy, hogy maga a topic is egy tipográfiailag szép formában jelenik meg, sokkal kellemesebb, vonzóbb, profibb, én szeretném ha úgy lenne. Tegnap rengeteg hozzászólással és képpel árasztottam el a topicot szemben azzal, hogy többször durcásan elvonultam az Index és a Tar.hu hibás és mérhetetlenül lassú működése miatt. Most ezzel a tegnapi próbával csak azt erősítem meg, hogy egy magyarországi alapú gyors internethozzáféréssel hasít mint állat, külföldi szerverekről pedig továbbra is elviselhetetlenül lassú, akadozó. Ha tehát most külföldön ülnék - remélem ez sokszor megtörténik még - szentségelnék a kis képek miatt és hagynám a fenébe az egészet. Egy másik fórumon láttam, hogy még a hozzászólók nevei is grafikával jelennek meg.

Mondja el más is a véleményét.

Előzmény: Százbolha (16600)
Százbolha Creative Commons License 2001.03.02 0 0 16600
slr:
Nálam (ie5) elöször a szöveg jön le. Aztán a grafika.
A képletöltés kikapcsolható a legtöbb browserben.
Szeretném néha alkalmazni a módszered...

Százbolha

Előzmény: Törölt nick (16599)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.02 0 0 16599
Trav, megpróbáltam külföldről kinyitni a topicot (a Párizsost) a kis link-képekkel, és leakad. Annyira lassú a kep.tar elérése külföldről, hogy ezzel a módszerrel sajnos meggátoljuk külföldi barátainkat az olvasásban. Sajnos.
Előzmény: Törölt nick (16547)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.02 0 0 16595
A négy új képedből a Parlament nagyon tetszik, az kifejezetten festői. Tetszik a Lánchíd is, mert ezzel a ködös, de mégis világos éggel háttérben a napsütés-foltokkal a város egyfajta hangulatát- állapotát megfogtad. A vakablak, az szerintem egyszerűen egy rontott kép. Nem látom élesnek, és sem nem idealizált, sem nem anyagszerű. Az elmosódottság, szemcsésség, ami jól állt a Parlamentnek, szerintem nem áll jól ennek. Attól tartok, a reggel című sem az átütő erejű képeid között lesz nyilvántartva, bár biztosan a hely és a személy is jelent számodra valamit. Undok voltam?
Előzmény: Yogi (16580)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.02 0 0 16594
A mezítláb mobilozó citerás (vagy kantelés?) koldust meg kifelejtettem, hát az állat.
Előzmény: Törölt nick (16593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!