Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Nyilván én vagyok béna de a Munka1 munkafüzetem A1, A2, A3 stb celláinak tartalmát sehogyan sem tudom kiíratni a Munka2 munkafüzetem teszem azt B5 cellájába. :) Vagy Hív vagy érték hibaüzenet van és nem jövök rá mi a baj.
Ezzel azt éred el, hogy nem kell végiggépelni a címet, mondjuk a gépelési hubákat kiszűröd. Viszont pontosan kell tudni a cellát. Elegánsabb comboboxszal csinálni, de ahhoz már tényleg makró kell.
A táblázattá alakítás nem igazán jöhet szóba, a másik megoldás viszont szóba jöhetne, azonban 2007-es Office-t használunk. Ebben az esetben hova kell másolnom azt a fájlt?
Van 2 munkafüzetem, az első A oszlopában lévő cellákba címeket szeretnék írni, a második munkafüzetem egy adott cellájába pedig mindig az aktuális címet szeretném látni, mert azt nyomtatom. Tehát ha az A1-A4 már be van írva és valamit írok az A5-be akkor automatikusan az kellene hogy megjelenjen címként a második munkafüzetemben és így tovább. ( ez egy jegyzőkönyv, azért ilyen nehézkes )
Szerintem is jobb, egyszerűbb a táblázattá alakítás - sajnos attól nem olyan lesz, mint amilyet szeretne. (Beszúrt kép) (Ezért nem is nagyon értettem miért írta)
Sablonként (.xlt) kell menteni a megformázott füzetet Munkafüzet.xlt néven a
C:Documents and SettingsFelhasználóApplication DataMicrosoftExcelXLSTART könyvtárba (2003-as verziónál). Hatására minden új füzet, új lap ezzel a formátummal nyílik.
Jobban tetszik erre a célra SQL ötlete, a táblázattá (2003-ban listává) alakítás, amihez nem kell makró, a táblázatban állva a Ctrl+r bill. kombináció megcsinálja. Ebben az esetben nem kell a más célra használandó füzet formátumát mindig átalakítani.
1. Az excel formázását alapértelmezetté lehet tenni - így mindig ezzel fog megnyílni. (Nem tudom fejből az elérési utat, de felül kell írni egy fájlt vele)
2. Elkészíted ezt a formázást és lemented. (Akár üresen). Ebből a lementett munkafüzetbeől az ecset (brush) segítségével átmásolod a formázást és kész... Ezt viszonylag egyszerű makróval is - a munkafüzet megnyitása nélkül. Makróban objektumként meg lehet nyitni, úgy hogy csak a feladatkezelőben látszik, hogy nyitva van. Sajnos nincs időm leírni ezt, de pár sor lenne az egész.
Tettem fel print screent az előző kérdésemet szemléltetendő. Az első képen látható "nyers" lista az amit a céges ERP rendszerünkből le tudunk szűrni. Ez az, amit meg kell formáznunk mielőtt tovább dolgozunk vele. Makrórögzítővel próbálkoztunk, ez működik is addig, míg maradunk abban a munkafüzetben, amelyben végrehajtottuk a makrórögzítést. Azonban ha újra csinálom a lekérdezést a ERP rendszerben, majd az eredményről lehívok egy új excel táblát, abban már nincs meg ez a formázás makró. Teljesen mindegy, hogy egyéni makró munkafüzetbe mentem vagy az adott munkafüzetbe. Amit szeretnék az az, hogy akárhányszor csinálok egy lekérdezést az ERP-vel, majd leívom excelben, egy kattintásra formázza meg a második képen látható módon.
Rendezd a B oszlop szerint a tarományt csökkenő sorrendbe az A-tól Z-ig ikon segítségével. Csak beállsz a B oszlop bármelyik cellájába, és rákattintasz az ikonra.
Be szerettem volna tenni egy képet az ikonról, de csak az Indafotón keresztül engedi a fórummotor (monnyon le!), az meg túl hosszadalmas. Biztosan megtalálod a felső ikonsoron.
Makró rögzítésekor a makró helye ne az "Ebben a munkafűzetben" legyen, hanem az "Egyéni makró-munkafüzet". Ekkor mindig elérhető lesz a makró, hozzá lehet rendelni egy ikont, és akkor gombnyomásra végzi is a dolgát.
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy két oszlopos táblázatom. Az első oszlopban szerepel 8 név. A második oszlopban pedig a nevek mellett számok vannak. Ezek a számok folyamatosan változnak. És azt szeretném megcsinálni, hogy akinek a legtöbb szám szerepel a neve mellett az ugorjon a lista elejére, akinek a második legtöbb pontja van ő ugorjon a másodikra és így tovább. Erre van valami függvény vagy valami? Tehát röviden: Két oszlop. Nyolc név az "A" oszlopban. "B" oszlopban pedig nyolc szám. A számok folyamatosan változnak. Köszi előre is!
Minden bizonnyal meg lehet oldani a feladatot, de így látatlanban elég nehéz. Kéne legalább valami mintafájl, feltöltve valahová, hogy hogy néz ki a nyers riport, és milyenre kellene formázni. Lehet tele kitalált adatokkal is, csak a formátum legyen meg.
Egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, tudom, hogy egy jártas programozónak banális lehet ez a kérdés, nekünk azonban problémát okoz:
A munkahelyen az SAP-nak egy webes felületén dolgozunk, melyből minden nap lehúzunk egy listát excel formátumban. Ez a lista minden tördelést, formázást nélkülöz. Szeretnék csinálni egy olyan makrót, mely egy kattintásra "megformázza" a táblázatot. (Sortörés, cellarácsok hozzáadása, a sor - és oszlopszélesség igazítása a szöveg hosszának megfelelően stb) Próbálkoztunk a makrórögzítéssel, működik is abban a fájlban, amit letöltöttünk, azonban ha újra lehívjuk ugyanazt a listát, már nem működik a makrónk. HA tudtok valami okosságat légyszives segítsetek! Előre is köszi!
Nem tudom elmondani mennyit kerestem valamelyik nap a régi-stílusú pivot varázslót, erre itt van ez, amivel könnyedén megleltem volna. (és kiderül, hogy a régi stílusú pivot varázsló nincs is rajta a ribbon-on :-(
A Ctrl + g az a "Go" vagyis menüből lehet megmondani az excelnek, hogy hova menjen. Amire itt gondoltak az a Ctrl+G és utána a Special (a feljövő form bal alsó sarka). Ott ki lehet választani, hogy az üres cellákat jelölje ki.
Az üres cellák kijelölése után, már csak azt kell csinálni, hogy a kijelölt (üres) cellák teljes sorát jelölöd ki (nálam Shift+szóköz) és Ctrl és minusz billentyű kombinációra törlés.