A seiko gyártási idő a sorozatszámban van kódolva.
Az első jegy az év utolsó karaktere,de ehhez tudni kell, mettől meddig gyártották a modellt, vagy a benne lévő szerkezetet. A második a dátum, 1-9ig egyértelmű, 0 okt N nov D dec. Az utolsó 4 az óra sorszáma az adott évben.
Atyaég, háát most annyi szépségeset láttam, hogy na, el kell bumliznom a fővárosba basszus.
Amúgy ma néztem itt nálunk egy elég jó órás üzletben fehér illetve fekete számlapos Seiko 5-t, 49.000 az ára, és 2 év a garancia.
Ezen az oldalon meg 1 évet írnak mindenhova az Orientekhez is meg a Seikokhoz is.
Ezek az ötösök amúgy elég kicsik, de szépek nagyon. (valóban szebben áll a kezemen mint egy 42 mm-es)
Milyen hátránya van egy automata órának amúgy?
Én sosem (éjjelre sem) veszem le.
Ahogy olvastam itt, elég elnyűhetetlen egy szerkezet.
Honnan tudom, mikori az ötös az üzletben?
Köszi a segítségeteket, kicsit el vagyok kenődve mert egy hete a reptéren az éjjeli átszállásnál otthagytam a szép Certinámat (arra hajaz ez a kinézett orient) a biztonsági ellenőrzésnél, s mire visszamentem, valaki már lenyúlta.
Szia! Nagyon szép, elegáns karóra. Nekem tetszik. Sok előnye van az automata órának, viszont 1-2-pici hátránya is. De a mesterek úgyis felvilágosítanak. (Én imádom az automatákat) :)
A creationwatcnál 75dollár. Ennél olcsóbban már tényleg nem kapsz jó minőségű órát. Megbíthatóak, gyorsak sok órát vettem tőlük. Ha nem a DHL-t választod a szállításra hanem a regisztrált postacsomagot nagy eséllyel a vámolást is megúszod.
Itthon nagyon felmentek az új beszerzésű Seiko 5-ök ára, meg a többi típusé is. Az SNXS75 régi ára 35-37ezer köröl mozgott, a frissen érkezettek 45-48ezer körül vannak, szerintem ez nagyon sok értük.
Köszi néztem az oldalt, 59dollárért a Seiko 5 Militaryk vannak, az itthoni ár feléért. Kár hogy a klasszikus láncosokat nem árulják, nekem azok tetszenek igazán, pl az SNX S75, SNK131, SNK 355K1, SNKL 45K1. Meg a sok probléma ellenére, az Orientem is nagyon tetszik.
Nem ebay-re gondoltam, hanem hivatalos boltra. Nem írom le a nevét, de egy ismert 4 betűs hangfalmárka nevében kell az o-t meg az a-t megcserélni. Na ennek a shop-ja.
Egyébként egy csomó mindent vettem már ebayen, teljesen biztonságos. Amíg vissza nem igazolod, hogy OK minden nem kap pénzt az eladó, reklamációt teljesen korrektül kezeli. Sokszor előbb veszem meg ebayon, mint hogy elcaplassak valami boltba.
"A kollégámnak egy nagyon gagyi Seiko 5-öst sikerült megvenni, az Ebay-ról 4ezerért"
igen, ez előfordul... ez azt bizonyítja, hogy az ebay-en sincs ingyen ebéd. 4ezer forint az 13$. Ennyiért egy ebédet kaptam az USA-ban pl egy nem túl menő helyen, nem egy minőségi órát :)
Persze mindenképpen leírom. Én Ebay-ról még nem rendeltem, nem is tudom mi a menete, félek hogy átvernek (személyes vételnél is megjártam). A kollégámnak egy nagyon gagyi Seiko 5-öst sikerült megvenni, az Ebay-ról 4ezerért.
Rendszeresen nézegetek/keresgélek Royal Orient-eket, meg belpiacos Star-okat, de ezekbe eddig nem botlottam bele - mondjuk nem mai darabok, de szerintem nagyon jók. A caliber a Seiko 6s37-en alapul. Az árukat nézve ennek a márkának is jóval nagyobb a presztizse Japánban....
Kár, hogy a Seiko-hoz hasonlóan ők sem gyártanak "elfogadható" árú automata chrono-kat.
A vevő jelen esetben nem tudja bizonyítani, hogy milyen órát vett. A garancialevél egyik funkciója ez lenne - rajta van az óra típusa, sorozatszáma, egyéb egyedi azonosítói. Egy olyan órája van, ahol a tok, számlap, mutatók, plexi nem egy típushoz valók, de azt nem tudja bizonyítani, hogy ehhez az állapothoz köze van az eladónak, mivel a "javításról" sincs papírja.
Az eladó nyilvántartásában az az óra szerepel, amit eredetileg eladott - természetesen garancialevéllel együtt - a fórumtársnak, a problémás darab ezzel semmilyen hasonlóságot sem mutat. Sakk-matt.
Abba kell bízni, hogy sikerül megegyezni az eladóval. Nem túl nagy település esetén talán az esetleges próbavásárlásoktól való félelem jó irányba tudja vinni az ügyet. Ha ez nem sikerül a fogyasztóvédelemnél kell bejelentést tenni. Ezekkel nem lehet rontani az egyébként sem rózsás helyzeten - az említetten túl sok félnivalója nincs az eladónak,
mivel semmit sem lehet rábizonyítani, a vevő szava áll szemben az övével, ezek pedig jogilag egyenértékűek.
Egy hasonló fogyasztóvédelmi vizsgálatot, vagy pert pedig ne úgy képzelj el, hogy alapból nekiállnak megf...gatni az eladót, pláne ha ő a felperes...
és egy utolsót, aztán többet már nem szólnék ehhez a témához
Tehát szerinted életszerűen elkezd perelni az ürge, miután eladta az ezeréves órát, nem adott garancia jegyet, utána kontárul mókolta az órát?
Tegyük fel, hogy így van.
Akkor a bírósági eljárás során gondolom bekérik a készlet nyilvántartást vagy egy dokumentumokat amiből kiderül, mikor került az óra ide, közben persze szakértőt is fognak kérni (pl a márka szervizt), ahol megállapítják, hogy mikor gyártották az órát, sőt, aztán azt is, hogy volt-e javítva és ha igen, akkor szakszerű volt-e a javítás, ha esetleg több órából lett össze kukázva, azt is meg fogják állapítani. Mindezt egy pár napja eladott óra esetében. Ha javították, akkor el fogják kérni a szerviz jegyzőkönyv másolatát. Ennek az egésznek persze lesz költsége, amit a vesztes fog állni.
Ezek után valóban reálisan fog perelni az ürge és még valószínűbben fog nyerni. Persze.
A jog - ebben a kontextusban - nem ismeri a tapasztalat fogalmát. Van tény és van vélemény. Amit még szintén sokan félreértlmeznek az a vélemény fogalma. Attól semmi sem kerül automatikusan a vélemény tárgykörébe, hogy az illető a "szerintem", "úgy gondolom/érzem" stb. és szinonímáit használja. Hasonló a tévhit az "úgy halottam" és tsai. kapcsán.
Ha be tudod bizonyítani, hogy vmi megtörtént/nem történt meg, úgy történt stb., akkor tényeket állítasz és támadhatatlan vagy. Az a kulcsszó, hogy bizonyítani.
Ha Te ország-világnak leírod, hogy X üzletben nem kaptál számlát/garancialavelet stb., azt állítod, hogy az adott üzlet törvénysértő módon működik - még akkor is, ha Te ezt így direktben nem írod le. Ha ezt nem tudod bizonyítani, az üzlet perelhetne téged a jó hírnevének megsértése miatt és nyerne is. Pont.
Nem akarom tovább ragozni a témát - ahogy írtam, mindenki lehet bátor, saját bőrére megy.
Az viszont más kategória, amikor a Te bátorságod - vagy véleményed - arra sarkalhat vkit, hogy olyat tegyen, amiből baja lehet.
Hitel rontás az lenne,ha azt írod,ebben a boltban mindenkit becsapnak, hiszen erről nem lehet fogalmad és valaszínű,hogy egyáltalán nincs igy. Ha azt írod le,hogy úgy érzed téged adott esetben becsaptak, vagy nem volt megfelelő az ugykezeles, az árú, stb, az csak a rád vonatkozó tapasztalatod.
Ne keverjük a dolgokat. Nem a véleményét írja le,hanem a tapasztalatait. Azt pedig, ha igaz, akkor le lehet minden körülmény között. Szép is lenne,ha mindenki atverhetne,majd még perelnének is,ha ezt elmondom.