Még holnap is ehetek a reggelihez pár szemet, de aztán vége. Illetve mégsem mert, most jönnek a tartósított változatok.:) Ja és lassan vetnünk kell a jövőévi magokat.:)
Sokáig nem tudjuk meg, hová tűnt a durva férj, csak azt látjuk, hogy az asszony vígan üzemelteti büféjét, ahol sok fogy a szaftos hamburgerből s a zöld paradicsomból. Az 1991-es film – bár gazdag tragikus fordulatokban – alapvetően vígjáték, két Oszkárra[...] Bővebben!Tovább »
Több tő paradicsomonál tapasztaltam az idén olyant , hogy szinte minden bogyó narancsrárgára érett de onnan tovább sehova , véletlenül se pirosodott be egyse , találkozot már ilyennel valaki ?
Néhány hete ajánlottátok a "hobbi kertes -paradicsomos- "honlapot és ott azt írták, hogy ilyenkor szedni kell hajtásokat, eldugványozni és tavasszal azokból lesznek a klassz palánták. Már dugtam le olyan hajtást ami véletlenül letört, de most arra gondoltam, hogy mivel a növényeim cserepekben vannak visszavágok néhányat alaposan és beviszek belőlük párat a télikertbe.
Biztosan nem,mert a tuta kukac nagyon mini.Valószínűleg amit találtál a gyapottok bagolylepke hernyója.Na az sem különb,nálam idén a paprikát jobban megtalálta.De a káposztalepkékből is elegem van már.:(
Az uborka nekem még mindíg megvan a Megyer F1-es fajta, sajnos csak sínylődik ebben a nagy szárazságban pedig minden este meglocsoltam. A hagyományos uborkámat már augusztusban elvitte a peronoszpóra pedig permeteztem. Már megvettem a jövő évi uborkamagokat Perez F1 és Mohikánt (itt a fórumon olvastam róluk) a Megyer F1-ből is van még azt is vetek, lesz bőven csak eső jöjjön.
Amikor a drótokat beleraktam előzetesen lecsupaszítottam teljesen csak a fényes réz maradt. Majd megnézem, hogy mi maradt belőle, de ahogy láttam, benőtték rendesen. Majd megírom, hogy mit látok. Lehet, hogy a rézgálic és a mész is megtette a magáét, de a kettő együtt hathatott, mert az uborkát csak meglocsoltam a permetszerrel, nem drótoztam, tönkre is ment, nem sokat szedtem le róla.
Ez érdekes, tavaly én is kipróbáltam ezt a rézdrótozást de nemigen ért semmit. Ősszel amikor kihúztam a paradicsomtöveket a földből megkerestem néhányban a rézdrótot, körülötte be volt száradva a lyuk és a rézdrótból nem hiányzott semmi. Még a vége is ugyanolyan kis éles volt ahogy a fogóval elcsíptem. Lehet hogy én csináltam rosszul vagy rosszkor. Majd ha kiszeded nézd már meg és írd meg itt hogy nálad hogy alakult, kiváncsi vagyok.
A nyár elején szó volt a paradicsom rézdrótos kezeléséről. Akkor majdnem minden tőnél alkalmaztam, és utána még egy alkalommal rézgálic és mész vizes keverékével locsoltam meg. Ma leszedtem az éretteket, és a rézhuzalosokon minden darab egészséges volt, ami nem kapott rezet csak permetet, azok közt találtam olyat, amit a paradicsomvész megtámadott.
Mondjuk a bolti ketchup se a paradicsomtól piros, az tuti:) Szerintem abban minden van, csak paradicsom nincs. De akármilyen hitvány is, számomra az marad az etalon. Nem az állaga, hanem az íze miatt. Hiába, ízfokozó és aroma függő lettem:)
Én "kicsit" változtattam a recepten. Kb. 3 kg paradicsom durván összevágva egy nagy fazékba, utána 7 db kápia paprika kimagozva, de nem darálva, csak darabolva. Ezután 7 fej vöröshagyma egészben, 5 gerezd fokhagyma, és kb. egy kg alma kicsumázva, de héjával. Ezután tettem bele még egy db zellergumót apróra vágva, és egy kis petrezselyemgyökeret. Ment rá egy púpos kanál só, fekete- és szegfűbors, és az egész elegyet ronggyá főztem. Azután leturmixoltam, majd átpaszíroztam - lehet, hogy a turmixolás felesleges volt. Kóstoláskor megállapítottam, hogy cukor nem kell bele, mivel az alma eléggé megédesítette, és jól be is srűítette! Tettem még bele kb. fél deci 10-es ecetet, egy kiskanál fahéjat, és gyönyörű, sűrű, isteni finom! Kicsit világosabba turbózott boltitól, viszont az unokáim szerint, akik nagy kecsapzabálók, jobb mint a bolti. Szóval a sűrűség nyitja az alma lehet.
Sziasztok! Én 3-4 recept keverékét csináltam meg ketchupnak,van benne alma ,paprika,hagyma,paradicsom(passzírozva) ecet valamint fűszerek.Az álaga nem lett olyan mint a bolti,de ezt nem is vártam el.3dl üvegekbe van ,nem azt mondom,hogy nem jön ki belőle ,de nem is folyik mint a víz szóval pont jó szerintem és finomabb lett mint a bolti lötty :)
Hát igen. Így van, ha valaki a bolti ketchupot tekinti az etalonnak. Otthon aztán nem lehet olyan ízfokozókkal és állagjavítókkal felturbózott szószt készíteni. :))) És olyan kuttered (olyan passzírozó, ami az otthoninál jóval kisebb darabokra képes aprítani a beletett paradicsomot vagy csirkét lásd -> virsli) sincs, és ezért sem lesz olyan selymes a végeredmény.
Én volt hogy kipróbáltam 6-8 ízesítésű receptet ketchupra, amiből mondjuk a fele jobb volt a másik felénél, de ez az én ízlésem.
A boltiakhoz viszont egy sem hasonlított és főleg az állaga miatt.
Én is elkészítettem nagyjából a recept szerint, csak egy kicsivel kevesebb borecetet tettem bele. Nem tudok különbséget tenni, mert én nem szoktam venni, elrakásra is csak pár éve készítek.
Az íriszeket hamarosan szedem ki és küldöm. A címed kellene.
Ma megcsináltam ezt a receptet, annyi változtatással, hogy kicsit kevesebb hagymát és paprikát tettem bele, a szegfűborsot pedig kihagytam, mert nem volt itthon. Ja, és tettem bele egy almát is. Hát, mit mondjak... finomnak finom lett, de nekem valahogy ez nem ketchup. Szégyen gyalázat, de nekem a vizezett bolti az igazi. Sok cukorral,aromákkal, színezékkel, ízfokozóval, guar gumival, tartósítószerrel és egyebekkel. Persze ez a házi se rossz, hús mellé vagy tésztára szósznak jó lesz.
Egyszer már főztem ketchupot 2 éve egy neten talált receptből, úgy emlékszem azt is egybefőztem. Jó lett csak valami szedfűbors vagy valami ilyesmi fűszer kicsit sok lett bele, kiérzett az íze. Érdemes több receptet keresni, összevetni és valami átlagot vonni belőle.